Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
P308

#326 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

Comrad wrote:ajde vise pocnite je pravit u pm. vise su mi dopizdile vijesti pocinjemo za mjesec, pocinjemo za godinu...kad pocnete javite se poceli smo i kraj price.

valjda cekaju da se poklopi zavrsetak sa izborima. :roll: :roll:
saibaba

#327 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

Comrad wrote:ajde vise pocnite je pravit u pm. vise su mi dopizdile vijesti pocinjemo za mjesec, pocinjemo za godinu...kad pocnete javite se poceli smo i kraj price.

valjda cekaju da se poklopi zavrsetak sa izborima. :roll: :roll:
:thumbup: malo malo pa se neki ministar se sjeti pa izvuce 3D animaciju Longitudinale, Transverzale, zicare, zaobilaznice .......
Nebitan32

#328 Re: Sarajevo Construction

Post by Nebitan32 »

Dobrinja dobija Sportsko- rekreacioni centar

http://ekapija.ba/Vijest/investicije/do ... ntar/25762

Dobrinja bi već naredne godine trebala dobiti Sportsko- rekreacioni centar sa otvorenim bazenom, sportskim terenima za odbojku na pijesku, univerzalnu sportsku plohu, terene za tenis, te prateće sadržaje ugostiteljstva. Centar će se nalaziti u naselju Dobrinja na površini od 0,8 hektara, između rijeke Dobrinje i Osnovne škole Ćamil Sijarić i uz objekt Gimnazije.

Sve ovo navedeno je Odluci o pristupanju izradi urbanističkog projekta Sportsko-rekreacioni centar Dobrinja, koju je donijela Općina Novi Grad. Nosilac izrade projekta je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Zemljište na kojem se predlaže izgradnja sportsko-rekreacionog centra je državno. Nalazi se u granici Regulacionog plana "Dobrinja", prema kojem je planirana izgradnja dva objekta kolektivnog stanovanja sa dijelom uređene zelene površine, ali je Općina Novi Grad izvršila prenamjenu zemljišta zbog nedostatka sportsko- rekreativnih sadržaja u ovom naselju.

Sportsko- rekreacioni centar bi trebalo da ima i hortikulturno rješenje u skladu sa namjenom objekata, gdje zelene površine treba da čine najmanje 30% od ukupne površine parcele. Oko centra moraju biti postavljenje klupe, korpe, panoi, rasvjeta, pješačke staze itd.

Kako se navodi u odluci, prije izrade plana potrebno je izvršiti geodetsko snimanje postojećeg stanja, obezbijediti podatke o posjedovnom stanju i ažurnom katastru komunalne infrastrukture, izvršiti istražne radove za izradu elaborata o inžinjersko-geološkim osobinama terena, te izvršiti analizu postojećeg stanja.
DON_eARL

#329 Re: Sarajevo Construction

Post by DON_eARL »

:thumbup:

Valjda će se izboriti sa ovim nelegalno izgrađenim objektima.

Bitno je samo da ne diraju ono malo preostalih zelenih površina među zgradama.

Image
Qler

#330 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

Ovo blizu mene :) sto mi izgradise naselje kako doselih. :) od kako sam doselio, otvorena gimnazija, sredjena cesta, napravljen kruzni, sredjen park, otvorena pekara blizu, napravili novi parking :) stvarno im hvala :)
StupskaBitanga

#331 Re: Sarajevo Construction

Post by StupskaBitanga »

a šta ćemo sa tramvajem?
DON_eARL

#332 Re: Sarajevo Construction

Post by DON_eARL »

StupskaBitanga wrote:a šta ćemo sa tramvajem?
Tramvaj bi trebao da ide na parceli pored. Realno je očekivati, ako počnu rušiti ove kuće zbog SRC, da će nekada i tramvaj proći tuda. :-D
Comrad

#333 Re: Sarajevo Construction

Post by Comrad »

Skyfox wrote:Znaci ipak ce rusiti onu zgradu kod raskrnice!?!
Da.

Stanari ce dobiti novu zgradu odmah iza ove 20-ak metara, tj. ta zgrada ce praviti uporedo sa gradnjom puta. :-) Ljudi se nece nigdje iseljavati, nego ce odmah useliti u tu novu zgradu. To je plan.

I sve bi to meni bilo ok, da su oni vec poceli praviti zgradu. Ali jok, valjda cekaju da put dodje dole do raskrsnice, pa ce onda krenut.

Probit ce oni ovdje rokova i rokova. :wink:
Skyfox

#334 Re: Sarajevo Construction

Post by Skyfox »

Comrad wrote:
Da.

Stanari ce dobiti novu zgradu odmah iza ove 20-ak metara, tj. ta zgrada ce praviti uporedo sa gradnjom puta. :-) Ljudi se nece nigdje iseljavati, nego ce odmah useliti u tu novu zgradu. To je plan.

I sve bi to meni bilo ok, da su oni vec poceli praviti zgradu. Ali jok, valjda cekaju da put dodje dole do raskrsnice, pa ce onda krenut.

Ocito... nisam strucnjak ali za izgradnju zgrade od min 70 stanova koliko ima u ovoj sto se rusi treba vremena, najmanje godina. A vjerovatno ce praviti neku vecu zgradu od postojece. Blo bi super kad bi pored napravili neki manji park i ureden parking!!!
holowey

#335 Re: Sarajevo Construction

Post by holowey »

Skyfox wrote:
Comrad wrote:
Da.

Ocito... nisam strucnjak ali za izgradnju zgrade od min 70 stanova koliko ima u ovoj sto se rusi treba vremena, najmanje godina. A vjerovatno ce praviti neku vecu zgradu od postojece. Blo bi super kad bi pored napravili neki manji park i ureden parking!!!
s obzirom da ce gradnjom nove zgrade "ukrasti" postojeci parking, red bi bio da zgrada ima i podzemni ili nadzemni parking u cjelini zgrade
Skyfox

#336 Re: Sarajevo Construction

Post by Skyfox »

ovisi koliko namjeravaju uloziti, ali s jednom vecom etaznom garazom koju bi napravili pored, rijesili bi problem parkinga i za stanare okolnih zgrada... ugl puste zelje
vryzas

#337 Re: Sarajevo Construction

Post by vryzas »

Qler wrote:Ovo blizu mene :) sto mi izgradise naselje kako doselih. :) od kako sam doselio, otvorena gimnazija, sredjena cesta, napravljen kruzni, sredjen park, otvorena pekara blizu, napravili novi parking :) stvarno im hvala :)

Gdje je taj parking :?
Nebitan32

#338 Re: Sarajevo Construction

Post by Nebitan32 »

Kreće izrada urbanističkog projekta Kongresni centar Sarajevo

http://www.ekapija.ba/Vijest/investicij ... jevo/25769

Općina Novi Grad planira izgradnju Kongresnog centra Sarajevo sa pratećim sadržajima na lokaciji uz RTV dom na površini od 2,6 hektara. Izgradnja centra je u saglasnosti sa Regulacionim planom RTV, prema kojem je predviđena izgradnja poslovnog objekta sadržaja društvene infrastrukture, stoji u Odluci o pristupanju izradi urbanističkog projekta Kongresni centar Sarajeva.

Ovaj objekat će imati press centar, višenamjensku dvoranu (kino dvorana, koncertna, plesna i pozorišna dvorana, sala za revije i izložbe i sl.), hotelsko-ugostiteljski sadržaji, šoping centar, fitnes, kuglana i sl. Pored toga će imati garažu za 500 vozila, trg za oko 2 000 ljudi, klizalište, hokej, terene za tenis, te pješačku stazu preko Bulevara Meše Selimovića do naselja Alipašino polje.

Pored kongresnog centra, gradiće se i parking prostor, prostor za održavanje kulturnih manifestacija na otvorenom, otvorene kulturno-sportske površine, hotelsko- ugostiteljski i trgovački sadržaj.

Jedan otvoreni dio je planiran kao zelena površina sa odmorištima, koja će imati pogled na tok rijeke, sa urbanim mobilijarom, rasvjetom itd. Na tom prostoru će se i saditi stabla u većim grupacijama, a izbor vrsta će se vršiti u skladu sa potencijalnom vegetacijom i po osnovu forme, mirisa, boje-cvijetova/behara u proljeće i boje listova u jesen, koje će koloritno obogatiti čitav prostor i obezbijediti lijep izgled cjelokupnog prostora.

Drugi dio otvorene lokacije će biti gradski trg koji će "korespondirati" sa uređenom površinom na suprotnoj strani Ulice Bulevar Meše Selimovića. Na trgu će se raditi popločanje, rasvjeta (podna, niska, visoka), urbani mobilijar (klupe, korpe, panoi itd.), skulpture, fontana, itd.

Izradi Urbanističkog projekta Kongresni centar Sarajeva prethodiće raspisivanje Javnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja, koju će provesti Općina Novi Grad u saradnji s Asocijacijom arhitekata Sarajeva.

Nosilac pripreme za izradu projekta je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, dok je nosilac izrade projekta Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.
Logovan

#339 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Nebitan32 wrote:Kreće izrada urbanističkog projekta Kongresni centar Sarajevo

E da vidimo na šta će ovo ličiti. Kad počinje izgradnja?
Qler

#340 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

vryzas wrote:
Qler wrote:Ovo blizu mene :) sto mi izgradise naselje kako doselih. :) od kako sam doselio, otvorena gimnazija, sredjena cesta, napravljen kruzni, sredjen park, otvorena pekara blizu, napravili novi parking :) stvarno im hvala :)

Dobrinja 5, kod novih zgrada, tj. izmedju novih i starih. Poravnali plato i asflatirali ulaz. Tamo je ono nabijen piesak sa valjcima, ali zvanicno je to parking, dok ne budu napravili neko trajnije rjesenje, a tu valjda ide kruzni i jos jedna zgrada....
Comrad

#341 Re: Sarajevo Construction

Post by Comrad »

holowey wrote: s obzirom da ce gradnjom nove zgrade "ukrasti" postojeci parking, red bi bio da zgrada ima i podzemni ili nadzemni parking u cjelini zgrade
Ako i bude garaza, one ce se sigurno debelo naplacivati, pa ce ljudi opet parkirati okolo, jer ljudi ili nemaju para ili ne zele da placaju, ako bilo gdje mogu naci besplatno.

Kod novijih zgrada nema nista djaba, pa ni parking. A da mogu u cijenu stana bi ti uracunali i onaj trotoar ispred.

Najzalosnije je sta su uradili na Dobrinji, gdje su napravljene fino etazne garaze i parkinzi sa dovoljno mjesta da u buducih 100 godina se ljudi mogu parkirati, oni su to poceli naplacivati 60 KM mjesec?! Jos dva otvorena parkinga naplacuju. :roll: Kao lafo RVI to vodi, sta li. Moj otac je RVI, pa ne vidim da ima ista od toga.

I sad imas situaciju da ljudi ne zele da placaju parking, pa parkiraju pred zgradama, unistavaju trgove itd. I nije problem ni placati garazu da ti znas da dobijes nesto, al ne dobijes nista. Niti ti odgovaraju za stetu, imas tzv cuvara koji ne izlazi iz one kucice itd. Nisu se udostojili napraviti sistem sa rampama i karticama u ovih 10 i kusur godina? :-) Nije malo 720 KM godisnje uzimati, nek ima 150 auta unutra, to je 108.000 KM godisnje za samo jednu garazu. To je 9000 mjesecno po garazi?! Gdje idu te pare, bog sami zna. :run:

Jos su lole donedavno uzele komad parkinga i napravili tu dzamiju? Daleko valjda druga dzamija, koja je udaljena 350 metara. Sto znaci da u dogledno vrijeme se moze ocekivati veoma lako da se ti parkinzi pretvore i u stambene zgrade.
Qler

#342 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

Jos nema garaze da ne prokisnjava ili da ne curi ono mlijeko od betona. Meni sajbu sjebalo, i nikome nista...
P308

#343 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

_terminaš_ wrote:

I mene zanima kako ce ovo izgledati, ima li neki render ili tako nesto?

I da li je to isto kao i ovo:

Image

ovdje ima vise infromacija: http://sa-c.net/index.php/projects/sara ... jevo.html#

ili je ovo poseban projekat?
vryzas

#344 Re: Sarajevo Construction

Post by vryzas »

Qler wrote:
vryzas wrote:

Dobrinja 5, kod novih zgrada, tj. izmedju novih i starih. Poravnali plato i asflatirali ulaz. Tamo je ono nabijen piesak sa valjcima, ali zvanicno je to parking, dok ne budu napravili neko trajnije rjesenje, a tu valjda ide kruzni i jos jedna zgrada....

Ma znam pa zbog toga i pitam gdje je taj parking :D ...ono je sve drugo samo ne parking :roll: , a kostalo je preko 7 milja KM :-)
saibaba

#345 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

_terminaš_ wrote:

Samo cekam da se to na kraju pretvori u trzno-poslovno-stambeno ........- kongresni centar ... U kojem ce biti jedno 200 stanova trzni centar i negdje u suterenu "kongresna sala" koja nikad nece profunkcionisat. Uostalom zar ovdje nije trebala biti ruska ambasada.
P308

#346 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

saibaba wrote:
_terminaš_ wrote:

Samo cekam da se to na kraju pretvori u trzno-poslovno-stambeno ........- kongresni centar ... U kojem ce biti jedno 200 stanova trzni centar i negdje u suterenu "kongresna sala" koja nikad nece profunkcionisat. Uostalom zar ovdje nije trebala biti ruska ambasada.
a stvarno zvuci preambiciozno...ja se iskreno nadam se da grijesis, ali nazalost mislim da si upravu
Nebitan32

#347 Re: Sarajevo Construction

Post by Nebitan32 »

saibaba wrote:
_terminaš_ wrote:

Dosta vise s tim kukanjem. K'o kakve babe na pravoslavnoj sahrani.
saibaba

#348 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

Nebitan32 wrote:
saibaba wrote:
_terminaš_ wrote:Kreće izrada urbanističkog projekta Kongresni centar Sarajevo

Dosta vise s tim kukanjem. K'o kakve babe na pravoslavnoj sahrani.[/quote]
Dosta ba mazanja ociju narodu animacijama i bajkama ...
Comrad

#349 Re: Sarajevo Construction

Post by Comrad »

vryzas wrote:Ma znam pa zbog toga i pitam gdje je taj parking :D ...ono je sve drugo samo ne parking :roll: , a kostalo je preko 7 milja KM :-)
Koliko sam cuo ljudi trazili od nacelnika da se nesto uradi, te je ovo brzo i privremeno rjesenje. Ne znam sta si ti ocekivao da se u tako kratkom roku napravi? Inace, ovaj novi nacelnik mi se cini pravo aktivan, jer je pokrenuo brdo nekih projekata Stoga mu svaka cast. I da se razumije, SDA ne podnosim i nisam glasao za njega, ali lik je normala fakat. :thumbup:
Nebitan32

#350 Re: Sarajevo Construction

Post by Nebitan32 »

Dovršetak izgradnje zelene pijace u B fazi na Ali-pašinom polju

http://www.ekapija.ba/Vijest/investicij ... ad-image-0

Image

Image

Nakon višegodišnjeg čekanja na dovršetak izgradnje objekta u kojem će biti smještena zelena pijaca na Ali-pašinom Polju u B fazi, stanovnici ovog naselja pijacu bi trebali dobiti za oko tri mjeseca.

Osim što će biti uklonjeno ruglo iz ovog dijela grada, koje je dugo bilo okupljalište narkomana i pasa lutalica, izgradnjom pomenutog objekta riješit će se i problem ljudi koji voće i povrće godinama prodaju na otvorenom, a koji će u objektu imati znatno bolje uslove za rad. Objekat je godinama bio zapušten i mještani su imali velikih problema, jer su u njemu skrovište pronalazili narkomani, psi i beskućnici.

Radovi na objektu, koji su započeti još prije četiri godine, a potom obustavljeni, nastavljeni su prije nekoliko dana, nakon što je Općina Novi Grad invastitoru izdala građevinsku dozvolu.

Tim povodom načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić, obišao je sa saradnicima i predstavnicima firme „Senabil“, koja je investitor projekta, objekat u kojem se izvode radovi.

"Ovdje je postojao problem usklađivanja projektne dokumentacije sa urbanističkom saglasnosti i dozvolama. Mi smo bili odlučili da objekat srušimo ili da se projekat prilagodi urbanističkom planu. Međutim, kako je izvođač prilagodio projekat na osnovu kojeg je bilo moguće izdati građevinsku dozvolu, koja je postala pravosnažna, radovi su nastavljeni", rekao je načelnik Efendić.

On je dodao da je rješavanje ovog problema izuzetno važno zbog toga što će otvoriti nova radna mjesta, ali i zbog toga što će zelena pijaca biti smještena unutar objekta, jer će ljudi raditi u znatno boljim uslovima, a sve će se organizovati na jedan kvalitetniji način, kako za one koji tu budu radili, tako i za građane ovog naselja.

Prema riječima dr. Moussa Fattaha, direktora firme „Senabil“, građevinski radovi bi trebali biti završeni za dva, dok je otvaranje planirano za tri mjeseca. On je istakao da će okončanjem ovog projekta, biti otvoreno oko 60 radnih mjesta, uključujući i ljude koji sada prodaju na ulici.

"U prizemnom dijelu će se nalaziti zelena pijaca i mesnica, a na gornjem dijelu će biti smještena kafe- picerija, bambi igraonica, te kancelarije Uprave preduzeća. Vrijednost projekta je oko 1. 500 000 KM“, istakao je Fattah.
Post Reply