Stomatolog - gdje, šta, kako...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
minjonja

#326 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by minjonja »

Kraljica_Suza wrote:@minjona, sretno sutra! Da sve prodje sto bezbolnije i da cika zubar bude fin prema tebi :-D
Javi nam se sa dozivljajima..i ako bude rana bolna da podijelis svima nama pomalo, pa cemo lakse predeverati :D
hvala ti puno :D

malo me trema fata jer ne smijem da gubim vrijeme na bolovanje. imam toliko da ucim :cry:
sutra u 4 je termin, javicu kako je proslo ako uopste dodje do operacije. predugo cekam na ovaj trenutak (od juna prosle godine pokusavam da ih izvadim) da mi se sve cini kao da sanjam :D nadam se da cu sutra imati dva zuba manje :D
Kraljica_Suza

#327 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Kraljica_Suza »

:lol:

Joj, ti si k'o i ja...godinama sam odgadjala odlazak zubaru sve zbog glupog straha i kad vise nije moglo dalje, naredim sebi da nema vise zezanja :D da sam bogdom ranije isla, ne bih morala izvaditi tri zuba :sad: sve bi se spasilo...ali eto i sad sam uspjela dosta toga sacuvati.
I danas sam popravila jedan :thumbup:
A za one osmice, :lol: imam ih i ja, rekao mi stomatolog danas...ali nije kod mene tako horizontalno, prave su i ne smetaju mi.

Uh, dvije osmice ces odmah izvaditi :run:
Zar nisu bolji jutarnji termini za vadjenje? :-?
kamen spoticanja

#328 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by kamen spoticanja »

Kraljica_Suza wrote:@minjona, sretno sutra! Da sve prodje sto bezbolnije i da cika zubar bude fin prema tebi :-D
Javi nam se sa dozivljajima..i ako bude rana bolna da podijelis svima nama pomalo, pa cemo lakse predeverati :D
jel ti ovo mene hvalis ili kudis? :-D
btw kako ti je zubic?
Kraljica_Suza

#329 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Kraljica_Suza »

Hehe, eh da svako ima finog zubara kao ja. Smijem li ovdje reci i da si pjevusio, dok sam ja strepila na stolici? :lol:
A za postovanje zakazanog termina, ona objasnjenja sta radis sa zubom, pa savjeti za ubuduce..jednostavno nemam rijeci :thumbup:
Zub je odlican, pravo me slusa... anestezija je brzo popustila pa sam normalno komunicirala tokom dana :D
kamen spoticanja

#330 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Kraljica_Suza wrote:Hehe, eh da svako ima finog zubara kao ja. Smijem li ovdje reci i da si pjevusio, dok sam ja strepila na stolici? :lol:
A za postovanje zakazanog termina, ona objasnjenja sta radis sa zubom, pa savjeti za ubuduce..jednostavno nemam rijeci :thumbup:
Zub je odlican, pravo me slusa... anestezija je brzo popustila pa sam normalno komunicirala tokom dana :D
hajde drago mi je da je zubic ok...mada sad pocinjem da razmisljam da uzmem casove pjevanja,pa da ugodaj bude potpun...nije me bas ugodno ovakvog slusati :D koliko se god trudio da uzivo pruzim muzikoanalgeziju :-D
sve u svemu cuvaj zube i vidimo se u ponedeljak
svako dobro zelim :-D
HaHaHa2

#331 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by HaHaHa2 »

Ja sam juce vadio sedmicu i imao sam osjecaj da ce sa zubom i donja vilica izaci :D Danas bi trebao dvije osmice izvaditi pa cemo vidjeti kako i sta...
bjelic

#332 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by bjelic »

HaHaHa2 wrote:Ja sam juce vadio sedmicu i imao sam osjecaj da ce sa zubom i donja vilica izaci :D Danas bi trebao dvije osmice izvaditi pa cemo vidjeti kako i sta...
ja danas trebam vaditi konce. Operaciju vađenja donje 8 imao sam u petak. Nije bolilo zbog anestezije, ali je bilo neugodno jer osjecas kako ti trza vilicu. Uglavnom nije se mogla izvaditi već je doktor morao rezati kost. Preko vikenda otekao, i u ponedjeljak na posao. :)
danas vadim konce i odmah nasrcem na pecenje, jer sam tokom sedmice jeo samo supice i bejbi hranu :)
minjonja

#333 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by minjonja »

mozete li samo da mi kazete kako da zube perem sad :? ne znam smijem li uopste? strah me da ne zapnem za konac.
kamen spoticanja

#334 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

minjonja wrote:mozete li samo da mi kazete kako da zube perem sad :? ne znam smijem li uopste? strah me da ne zapnem za konac.
naravno da ces da peres...moras da peres...finta je u tome samo da ne zatezes previse konce da ne bi popustili...a ako zakacis uopce nije problem...no prije pranja namoci cetkicu u vrucu vodu,i kad se cekinje razmeksaju u laganim potezima prodji preko konaca...ostale zube peri kako si navikla :)
nadam se da je proslo dobro i da si ok
MAN-lion's coach

#335 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by MAN-lion's coach »

.....
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:42, edited 1 time in total.
minjonja

#336 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by minjonja »

nisam sinoc prala jer me je previse bolilo, al sad cu morati. strah me da kaladont udje udje u ranu, sta ja znam...

tek iz desetog pokusaja su mi uspjeli izvaditi. oba doktora se dvadeset puta preznojila. ne znam kako nemaju neko cudo sto usta sirom otvori nego su mi ogledalcima i prstima usta otvarali. hiljadu puta su mi usne tako na zub prikljestili i suze same od sebe krenu. sat vremena je trajala avantura i kontam, super, sad pravac kuca, al jok. on mi ne moze recept napisati nego moram obicnom stomatologu. hajde odem takva kakva jesam u kumrovec i da mi recept. poduze je trajalo jer ne znaju za ovaj uniklar sto doktor je napisao. odem onda sa receptima u jednu apoteku i ima sve osim uniklara. anestezija popusta i meni se tijelo samo od sebe od bolova trese, citava vilica i svaki zub sa desne strane me boli. odem u apoteku na cvilu i apotekarka nece da mi da uniklar jer doktorici iz kumrovca ne valja hemijska i prestaje raditi te kad je pisala datum, podebljala je dvicu da se vidi. kaze apotekarka da mora pecat doktorica preko toga staviti. ja vise ko les na dvije noge odem opet u kumrovec da doktorica preko toga pecat stavi. krenem onda opet u apoteku na cvilu i tek na pola puta skontam da mi je knjizica ostala na recepciji u kumrovcu. nisam vise imala snage i posaljem momka u kumrovec pa u apoteku a ja otisla kuci. kad zove on mene nakon 45min da opet ona u apoteci nece da mi da uniklar jer mora na poledjini recepta biti potvrda od strane specijaliste :? :? ja poludim i kazem mu da dolazi kuci. spakujemo se i odemo autom u apoteku u hitnu i sasvim normalno mi da taj uniklar. ona u apoteci na cvili toliku frku napravi ko da mi je heroin prepiso, ne antibiotik. duze je trajala da perverzija sa apotekama nego operacija. tek sam u 8 kuci dosla, a u 5 sam zavrsila sa operacijom.

da dodam, ovaj ibuprofen je zakon.

nije mi glava ko bundeva, nije nista oteklo. reko doc necu usta moci otvoriti, al mogu. imam stalno mokru krpu na faci. spavala sam pomalo. najela sam se tableta pa nisam ni gladna. boli me sedmica, nadam se da je nisu nekako zakacili ali ne smijem usta toliko otvoriti da vidim kako izgleda.
kamen spoticanja

#337 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

citajuci ovo, doima se da ti je teze bilo izaci na kraj s apotekarkama nego s operativnim zahvatom :D
bice to sve ok,samo odrzavaj higijenu,i ne boj se nece ti nista biti ako kaladont udje u ranu :D higijena je sad najvaznija...
brz oporavak zelim :)
MAN-lion's coach

#338 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by MAN-lion's coach »

...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:37, edited 1 time in total.
minjonja

#339 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by minjonja »

btw, jucer bila na kontroli i doc prezadovoljan. mogla sam normalno usta otvoriti i pricati, jela sam pizzu :D i nema otoka. pita me jesam li nabavila lijekove i kazem mu onda za taj uniklar da mi nije htjela dati bez njegovog nekakvog pecata na pozadini. kaze da on veze nema sa receptima i da to tako ne ide. nije ni njemu jasno sta ona u apoteci hoce.
GoPlay

#340 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by GoPlay »

Eh raja nakon dugo vremena evo opet nekog sa problemom :(
sreca pa sam ja :D
Pukla krunicu u korijenu i trebao bih sad da radim most na prednjem kecu. Bar mi tako predlazu. A nesto razmisljam zasto da zdrava dva zuba unistavam zbog jednog? to onda gubim tri zuba. Dva zdrava i jedan koji ce biti izvadjen.
Ko u srajevu ima da radi implatante i koliko to kosta ako je neko slucajno negdje vidio nacuo ili pitao volio bih znati.
Eh da i jos me zanima ko radi anesteziju gasom (plinom) u BIH ili jos bolje u Sarajevu :lol:
Hvala na Pomoci :)
kamen spoticanja

#341 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

GoPlay wrote:Eh raja nakon dugo vremena evo opet nekog sa problemom :(
Pukla krunicu u korijenu i trebao bih sad da radim most na prednjem kecu. Bar mi tako predlazu. A nesto razmisljam zasto da zdrava dva zuba unistavam zbog jednog? to onda gubim tri zuba. Dva zdrava i jedan koji ce biti izvadjen.
Ko u srajevu ima da radi implatante i koliko to kosta ako je neko slucajno negdje vidio nacuo ili pitao volio bih znati.
Eh da i jos me zanima ko radi anesteziju gasom (plinom) u BIH ili jos bolje u Sarajevu :lol:
ako nije problem postavi mi rtg snimak situacije tog slomljenog zuba...mozda se i ne mora vaditi...sto se tice implantata za sarajevo nisam siguran...bolje ce znati ovi iz sarajeva
i jos men zanima sta podrazumjevas pod ovim "anestezija gasom"? totalnu anesteziju ili sedaciju ?
GoPlay

#342 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by GoPlay »

kamen spoticanja wrote:
ako nije problem postavi mi rtg snimak situacije tog slomljenog zuba...mozda se i ne mora vaditi...sto se tice implantata za sarajevo nisam siguran...bolje ce znati ovi iz sarajeva
i jos men zanima sta podrazumjevas pod ovim "anestezija gasom"? totalnu anesteziju ili sedaciju ?
Historija zuba ... :D
Zub prezivio traumu uslijed udraca, unutrasnjost zuba bina ispunjena krvlju tako da je zivac sam odumro. nakon toga mrtav zivac izvucen kanal popunjen i pokusaj izbjeljivanja zuba. Nakon 2 godine na zub je uradjena krunica. zub je sbrusen za odgovarajucu krunicu. Trajao je isto tako negdje oko 2g, nakon cega je kolcic za koji je bio zub fiksiran nekim cudom pukao. Unazad mjesec dana taj kolcic je zamjenjen jacim kolcicem (ja mislim) ali eto nije dugo proslo zub mi se poceo micati. Otisao sam na daljnji pregled i stomatolog mi kaze da je korijen postao slab da vise nece moci da cuva zuba da je potrebno raditi most ako zelim. Rijec je o gornjem desnom kecu tako da bi most zahvatio lijevu jedinicu i dvicu sa susjede strane. To su mi zdravi zub. Pokusao bih da ih sacuvam ako mogu.
Sto se tice Plina mislim ili na Totalnu anesteziju (pa ako se doktoru svidim moze da me iskorisiti samo nek napravi to kako treba :P ) ili na TZV plin koji izaziva smijeh. (evo da se malo nasmijete http://www.youtube.com/watch?v=7w9sQDAq3JY)
a slike bih dao nakon ovog ako je potrebno :)
minjonja

#343 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by minjonja »

a sto trazis tu anesteziju, jel te to strah sprica? :D

uvijek sam se pitala kakva je to bol kad ti jezik rezu, otkad mi je doktor neki dan dao injekciju, znam kako je :D

Image
kamen spoticanja

#344 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

GoPlay wrote:
kamen spoticanja wrote:
Historija zuba ... :D
Zub prezivio traumu uslijed udraca, unutrasnjost zuba bina ispunjena krvlju tako da je zivac sam odumro. nakon toga mrtav zivac izvucen kanal popunjen i pokusaj izbjeljivanja zuba. Nakon 2 godine na zub je uradjena krunica. zub je sbrusen za odgovarajucu krunicu. Trajao je isto tako negdje oko 2g, nakon cega je kolcic za koji je bio zub fiksiran nekim cudom pukao. Unazad mjesec dana taj kolcic je zamjenjen jacim kolcicem (ja mislim) ali eto nije dugo proslo zub mi se poceo micati. Otisao sam na daljnji pregled i stomatolog mi kaze da je korijen postao slab da vise nece moci da cuva zuba da je potrebno raditi most ako zelim. Rijec je o gornjem desnom kecu tako da bi most zahvatio lijevu jedinicu i dvicu sa susjede strane. To su mi zdravi zub. Pokusao bih da ih sacuvam ako mogu.
Sto se tice Plina mislim ili na Totalnu anesteziju (pa ako se doktoru svidim moze da me iskorisiti samo nek napravi to kako treba :P ) ili na TZV plin koji izaziva smijeh. (evo da se malo nasmijete http://www.youtube.com/watch?v=7w9sQDAq3JY)
a slike bih dao nakon ovog ako je potrebno :)
hmmm...ipak bih volio vidjeti snimak...jer po svaku cijenu ti se isplati sacuvati taj korijen...mada po anamnezi :D
ne izgleda bas blistavo :roll: ...e sad ako je takva situacija,moj ti je savjet da ides na implant...bez obzira na cijenu i neke zahtjeve koje takva terapija nosi,puno je bolje to nego raditi fiksnu keramiku na zube koji su sasvim ok...plus kad radis keramiku na tri prednja zuba to obicno ne bude estetski prihvatljivo(osim ako se radi o bezmetalnoj keramici,ali cijena te onda dodje kao da si radio implant,ali je prednost implantata upravo to sto ne zrtvujes zdrave zube)jer ne ukljuciti i sve ostale zube prednje zone znaci losu estetiku,mada ne znam koliko ti je estetika bitna
sto se tice plina...totalna anestezija,zbog svojih komplikacija(velike smrtnosti izmedju ostalog)nije nesto sto se koristi u stomatologiji...sedacija NO gasom se koristi,kod pacijenata kod kojih je nemoguce uspostaviti bilo kakvu saradnju(dawn sindroma,teskih retardacija,patoloskog straha)...jos uvijek ne shvatam zasto to tebi treba?
svako dobro zelim :)
The Nightwatchman

#345 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by The Nightwatchman »

anesteziju gasom radi moj rođak. garantovano se onesvijestiš i ništa ne osjetiš 6 sati nakon što on pusti gas. :D
GoPlay

#346 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by GoPlay »

minjonja wrote:a sto trazis tu anesteziju, jel te to strah sprica? :D

uvijek sam se pitala kakva je to bol kad ti jezik rezu, otkad mi je doktor neki dan dao injekciju, znam kako je :D

Image
da da doktor dao injekciju .. pohvali se bona da si pierce uradila ;) niko ti nista nece :P
GoPlay

#347 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by GoPlay »

ma nije da moram ali bilo bi lakse jer imam EXTRA iskustva sa stomatolozima :D dodushe ova sad nije losa al opet :P ko zna .. s obzirom da bih implantant radio morao bih je promijeniti jer sumnjam da to ima u ordinaciji a mozda i grijesim. Usput koliko se krece cijena Implatanta jednog.?
Normalno da je i estetika bitna 22g mi tek... a vako lijep.. sad da kvarim to ... ne bi islo .. ;)
Ajde sad cu slike da pronadjem pa da probam postaviti ako ne onda sutra uvecer postavim crne slikice :P
kamen spoticanja

#348 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

GoPlay wrote:ma nije da moram ali bilo bi lakse jer imam EXTRA iskustva sa stomatolozima :D dodushe ova sad nije losa al opet :P ko zna .. s obzirom da bih implantant radio morao bih je promijeniti jer sumnjam da to ima u ordinaciji a mozda i grijesim. Usput koliko se krece cijena Implatanta jednog.?
Normalno da je i estetika bitna 22g mi tek... a vako lijep.. sad da kvarim to ... ne bi islo .. ;)
Ajde sad cu slike da pronadjem pa da probam postaviti ako ne onda sutra uvecer postavim crne slikice :P
hm cijena implantata zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca...tako i kvalitet...bez da ikome pravim reklamu strauman i nobel biocare su dvije firme koje za sada imaju najveci postotak uspjesnosti implantiranja...s tim su im i cijene vece...
naravno tu dodas i cijenu doktora plus cijenu pokrovnog vijka plus abutmenta plus krunice :) tako da ti se cijene kompletnog tretmana od uboda anestezije do gotovog protetskog rada krece od cca 1500-3500 KM,ako pricamo o iole dobrom implantatu...
s tim da racunas i period stabilizacije implanatata u kosti...a to je 3 mjeseca...dakle tri mjeseca si bez konkretnog zuba...doduse moguce je da ti naprave neki mali privremeni rad u obliku "zabice" ili tako sta ali to je vec improvizacijski cirkus :D
sto se tice tretmana,on je jako prost...obicna lokalna anestezija...20 minuta posla i to je hirurski dio...dakle implantiranje :) nema potrebe da se bojis...teze je staviti plombu :)
i de taj snimak metni :D
GoPlay

#349 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by GoPlay »

Ovo je slika prije zahvata na zubu prije punjenja korijena i svega

Image

a ovo je slika kad je zub napravljen igrom slucaja morao osmice vaditi ... pa se slikao :D

Image
kamen spoticanja

#350 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

ne vidi se sinko ovde nista...osim eventualnog kvara na gornjoj desnoj sestici :)
de te snimke ureduj pa da se vidi zeljeno podrucje :)
Post Reply