Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ne volim se petljati puno u ovu temu jer i sam studiram Veterinu tako da u nekim stvarima nemogu biti bas ni objektivan... svaka cast i Amaru i svim veterinarima koji se trude jer s obzirom koliko se u nasoj drzavi moze nauciti oni su EExtra.. prema tome nemam pravo nikog da kritikujem jer danas-sutra i sam mogu napraviti neku glupost..
nego, upravo sam procitao neke postove od ranije i vidim da svi pricaju na sve.. zalosno, jer ni sami vlasnici ne znaju u kakvoj smo mi situaciji kao veterinari (to kazem jer imam nesto malo iskustva u radu sa pacijentima).. a takodjer bi vam svima savjetovao da sve kritike koje o nekom veterinaru cujete to i provjerite jer ne trebamo biti slijepi i vjerovati samo jednom..
nego, ono sto me je privuklo da pisem na ovoj temi je to sto sam vidio raznorazne komentare tu koji su 100% off... izmedju ostalog tu je u posljednje vrijeme i ova @mycy... djevojka/zena je svoje misljenje izjavili i mislim da je dobro sto ste izbrisali njene komentare jer samo vode u dalju diskusiju kojoj nema kraja! ali isto tako mislim da bi bilo fino da isti moderator izbrise i sve ostale slicne komentare kojih ima ovdje i koji kvare ovu temu... to bi bilo vise fer.. to je bila samo mala sugestija..
Prvo Amar pa Haris pa Josip i Andrej Krasni ako nikoga od njih nebi nasla onda Veterina pa sta mi Bog da.
Mozda cu biti malo off ali nadam se da mi necete zamjeriti-
Kod nas generalno je problem sto nemamo nikakva zakona i standard nam je takav kakav je ali mi svi naravno volimo nase ljubimce i hocemo da je sve ok ako jednog veta zovemo 10 puta i svaki put je ok sve ,11 put nam ljubimcu ode trepavica nalijevo ustvari ne ispadne nesto najbolje mi cemo na sav glas pljuvati na tog istog veta.I to su konstantno ponavlja.Svi hocemo sve za jako male pare ili cak djabe nesto,cak da su nam svi i sve dostupno kad mi to trebamo.Negdje na zapadu samo kad udjete u vet ambulantu i kazete dobar dan to vam naplate 20-30 eura ili dolara pa tek sav ostali proces a da ne spominjem za nedaj boze hitne slucajeve gdjhe skoro da morate dici kredit da bi platili te usluge.Nazalost svi ti nasi veterini nemaju sta nauciti na tom fakultetu a o opremi da ne pricamo,pa bi trebali biti svi jako sretni sto imamo ovih par ljudi koji ipak nesto rade i trude se.Da ne spominjem ne upucenost ljudi i neznanje i mentalitet koji je da je pas samo pas pa moze biti na hljebu i vodi u nekom kucerku vlaznom i svezanog na lancu.U biti svi bi trebali prvenstveno znati da je pas clan porodice koji ce najmanje zivjeti zavisno od rase 15 god sa nama i da na njemu netrebamo stediti.A ko radi taj i grijesi.Mi sami bi se trebali informisati o osnovnim problemima kod pasa i o nezeljenim posljedicama necega da za nedaj Boze mozemo reagovati na vrijeme dok nedodjemo do veterinara,medjutim malo ljudi to radi i kad se nesto desi svi su nam drugi krivi a mi ne.Nekim ljudima je problem vakcinisati psa jednom u 3 god.
hator wrote:Kod nas generalno je problem sto nemamo nikakva zakona i standard nam je takav kakav je ali mi svi naravno volimo nase ljubimce i hocemo da je sve ok ako jednog veta zovemo 10 puta i svaki put je ok sve ,11 put nam ljubimcu ode trepavica nalijevo ustvari ne ispadne nesto najbolje mi cemo na sav glas pljuvati na tog istog veta.I to su konstantno ponavlja.Svi hocemo sve za jako male pare ili cak djabe nesto,cak da su nam svi i sve dostupno kad mi to trebamo.Negdje na zapadu samo kad udjete u vet ambulantu i kazete dobar dan to vam naplate 20-30 eura ili dolara pa tek sav ostali proces a da ne spominjem za nedaj boze hitne slucajeve gdjhe skoro da morate dici kredit da bi platili te usluge.Nazalost svi ti nasi veterini nemaju sta nauciti na tom fakultetu a o opremi da ne pricamo,pa bi trebali biti svi jako sretni sto imamo ovih par ljudi koji ipak nesto rade i trude se.Da ne spominjem ne upucenost ljudi i neznanje i mentalitet koji je da je pas samo pas pa moze biti na hljebu i vodi u nekom kucerku vlaznom i svezanog na lancu.U biti svi bi trebali prvenstveno znati da je pas clan porodice koji ce najmanje zivjeti zavisno od rase 15 god sa nama i da na njemu netrebamo stediti.A ko radi taj i grijesi.Mi sami bi se trebali informisati o osnovnim problemima kod pasa i o nezeljenim posljedicama necega da za nedaj Boze mozemo reagovati na vrijeme dok nedodjemo do veterinara,medjutim malo ljudi to radi i kad se nesto desi svi su nam drugi krivi a mi ne.Nekim ljudima je problem vakcinisati psa jednom u 3 god.
potpisujem...
moje misljenje koje cisto sumnjam da ce se ikad uspjeti uvesti u sistem a i ne znam tacno koliko je to kod nas izvodljivo je da svi koji zele nabaviti psa prodju neki kurs od par dana koji bi mogao biti i besplatan... a kurs bi se trebao zasnivati upravo na tome sta je pas (pod ovim mislim i na ostale ljubimce), nekoj osnovnoj socijalizaciji kao i nekim veterinarskim stvarima...
Koliko god da se ja suosjecala sa vama dvojicom, ipak to o cemu pricate nije predmet ove teme. MOzda kad konacno polozite te ispite, pa dobijete diplomu da se pohvalite i preporucite ovdje, ali do tad ipak cu izbrisati ove vase postove. No hard feelings!
ovako, nisam znala gdje da postavim post pa evo ovdje jer ima neke veze s temom. anyway, planiram nabaviti psa uskoro. zivim u sarajevu opstina centar, zanimaju me cijene veterinarskih usluga, tj. cijepljenje, tablete protiv parazita isl. sve sto ide sa novim psom i gdje mi predlazete da to obavim. hvala
Danas smo imali pravu mali dramu. Marvi počeo povraćati jutros u 6, oko 8 je već bio totalno malaksao. u 12 smo krenuli zvati veterinare redom.
prvi se nije javljao (nemam pojma iskreno koga smo zvali),
zatim amar imao operaciju,
na stupu se niko nije javljao, čak smo sjeli u auto i otišli, pa se razočarali, sve zaključano,
zvali andreja, on bio na terenu,
i tek zadnji broj sam uspjela nabaviti od harisa, koji je bio u ordinaciji.
relativno sam zadovoljna, ali mi je pas i dalje polumrtav, niti jede niti pije. samo spava. ne znam šta da radim, savjet čekaj i vidi kod mene ne pije vode puno.
Karen wrote:Danas smo imali pravu mali dramu. Marvi počeo povraćati jutros u 6, oko 8 je već bio totalno malaksao. u 12 smo krenuli zvati veterinare redom.
prvi se nije javljao (nemam pojma iskreno koga smo zvali),
zatim amar imao operaciju,
na stupu se niko nije javljao, čak smo sjeli u auto i otišli, pa se razočarali, sve zaključano,
zvali andreja, on bio na terenu,
i tek zadnji broj sam uspjela nabaviti od harisa, koji je bio u ordinaciji.
relativno sam zadovoljna, ali mi je pas i dalje polumrtav, niti jede niti pije. samo spava. ne znam šta da radim, savjet čekaj i vidi kod mene ne pije vode puno.
je li kucni pas? jel' mogao nesto vani pojesti? jesi li mu kosti neke davala?
kućni pas, koji jede sve što stigne. 99% toga mu uspijem izvaditi iz njuške, nekad se ispovraća ali nakon toga bude veseo.
sada je stvarno kritičan, haris nam dao opremu za infuziju i sad mi leži pored nogu i prima infuziju. sve se svelo na čekanje.
ako do ujutro ne živne, vodimo ga na rtg da vidimo jel neko strano tijelo.
Ne znam, do ujutro je dugo, može se svašta desiti jer ne znaš pravu dijagnozu tj da li se može toliko čekati ili se može iskomplikovati. Jesi li probala nazvati hitni telefon Vetlife-a (062/340-303)jer ga i oni mogu snimiti pa da barem znaš da li je došlo do neke opstrukcije ili nije.
zvali smo andreja jutros, kad je počelo. sad mi je kao trunčicu bolje, ali nije to to. nadam se da se neće zakomplicirati ništa, on samo stalno spava, ustaje samo zbog nužde. dođe do vrata i popiški se, ne može da istrpi do vani.
Karen wrote:Sad smo zvali andreja ponovo, kaže da ga ne bi snimalo jer je mali, da bi sačekao reakciju na lijekove. Ujutro u 8 ću mu se nacrtati u ordinaciji.
kao ima samo 3,5 mjeseca i ne bi ga nepotrebno zračio.
Marvi je još malko bolje, noćas se samo ustajao i pio vode i dalje odbija hranu i mislim da još uvijek ima temp.
ali sam vidjela repić u pokretu, kako mi taj repić fali
@opet ja - nije to glupost... rtg je super stvar za dijagnozu ali je takodjer vise od toga stetna... a u pitanju je stene...
@Karen - pogledaj kakve su mu desni.. ako su blijede ili zute i ako se sporo vraca boja nakon sto pritisnes onda vrlo lako moze biti babezioza... sada je vrijeme veoma povoljno za krpelje te cak iako nisi vidjela krpelja na njemu mogao ga je zaraziti...
nije babezioza, ako je to ona bolest sa tamnim urinom? urin mu je sasvim normalan. Haris mu je gledao zube i desni, ništa nije rekao da je sumnjivo. idemo sada do andreja jer nam je blizu.
Friesian wrote:@opet ja - nije to glupost... rtg je super stvar za dijagnozu ali je takodjer vise od toga stetna... a u pitanju je stene...
@Karen - pogledaj kakve su mu desni.. ako su blijede ili zute i ako se sporo vraca boja nakon sto pritisnes onda vrlo lako moze biti babezioza... sada je vrijeme veoma povoljno za krpelje te cak iako nisi vidjela krpelja na njemu mogao ga je zaraziti...
znam da je rtg stetan, ali nece ga zraciti non stop...kako drugacije mozes ustanoviti strano tijelo nego rtg-om?? Ako se bebe vode na rtg, vala nece ni stenetu nista biti!
Karen wrote:kao ima samo 3,5 mjeseca i ne bi ga nepotrebno zračio.
Marvi je još malko bolje, noćas se samo ustajao i pio vode i dalje odbija hranu i mislim da još uvijek ima temp. ali sam vidjela repić u pokretu, kako mi taj repić fali
dobro je on...a to sto nije jeo...ma nista se ne brini...znaju oni sebe zastititi
duboka_misao wrote:@Friesian nemoj me sad prepadati za RTG morem Zgembu da vodim ove sedmice bio je vec na jednom prije mjesec dana ? Sifra : sir i kajmak seljacko djete
hahhahaha... ma Zgembo k'o od brda odvaljen (samo ga zap'o manji dio brda)...