Imena u Bosni i Hercegovini
- Hodidjed
#326 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Teorija da "ako sami sebe vise cijenimo i drugi ce nas vise cijeniti" je pravi supljak. Npr(ja se zovem Adis a djetetu cu dati ime Muhamed kako bi svima pokazao kako vise cijenim svoju vjeru ili naciju mozda).
Ne znam iz kojeg aspekta se moze to logicki objasniti i izbjeci anomalije. Ma nema shanse.
Ne znam iz kojeg aspekta se moze to logicki objasniti i izbjeci anomalije. Ma nema shanse.
- Hodidjed
#327 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
pa o tome govorim citavo vrijeme. dajte BOSANSKA imena da vidimo koja su, a oni uhvatili naklapat' sta je bosnjacko, sta je muslimansko i sta ti ja znam.mostarac wrote:1. Islam ne poznaje tradicijuVozdra raja wrote:Ma niko nikome ne govori da mora nadjenuti ovo ili ono ime. Sta me briga, skoci sa mosta ako hoces...lerdi wrote:Ama nije problem u imenima, nego u shvatanju ljudi. Ja sam za to da ljudi dijeci daju imena za koja misle da su lijepa i da će njihovoj dijeci odgovarati.
Vidim da nisi shvatio šta sam htio da kažem pa da pokušam ponovo. U razgovoru sa određenim ljudima koji su bošnjaci došao sam do saznanja da oni kontaju da svoju dijecu moraju nazivati "muslimanskim" imenima jer će po njima i po imenima svog oca biti prozivani na ovom svijetu. Ono što sam shvatio je to da ukoliko ti kao musliman daš bilo koje drugo ime koje nije muslimansko to ti je grijeh, a to nigdje nepiše. O tome se radi
Nego je stvar u tome da se treba postovati i slijediti tradicija! Ako se kod nas bosnjaka koriste arapska imena, pa sta, bas lijepo. Sta je u tome problem??
Mi smo premali Evropski narod, ako hocemo da ostanemo svoji u svome i na svome, trebamo cuvati svoju tradiciju, pa ce nas mozda i drugi vise cijeniti.
2. Katarina i Jelena su bile BOSANSKE kraljice i gdje ces tradicionalnije ime od toga ako ti je vec do tradicije
Bosnjak i Bosanac nisu jedno te isto.
Bosnjak i musliman su jedno te isto.
Dakle, Vesna, Katarina, Jelena, jesu bosanska imena i treba ih cuvati u tradiciji. Ako sam ja musliman, necu pogrijesiti ako bas ta imena dam svojoj djeci, jer se nigdje izricito ne istice da dajem djeci "tzv. muslimanska imena", vec da to budu "lijepa imena", a Vesna, Katarina i Jelena jesu lijepa imena i jesu bosanska.
-
emra_a
#328 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Motarac,dobro vesna i jelena,..a po cemu je katarina bosansko? je li samo zbog tradicije?
pa tradicionalno je i Husejn,i Mustafa,i ALija...dakle i to su bosanska imena,,je li?
pa tradicionalno je i Husejn,i Mustafa,i ALija...dakle i to su bosanska imena,,je li?
- jedna
#329 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Neko spomenu ime ISMAR. Koliko je meni poznato to ime su dali sinu ISmet i MARija Mujezinovic. Tako da ne moze nikako biti "muslimansko", a kod muslimana je prihvaceno. Je li bosansko, obzirom da je iz Bosne poteklo?
Vesna i Jelena su lijepa imena, ali ne znam koliko bi ljudi u BiH (bez obzira na vjeroispovijest) dalo dijetu ime Celko,Prijezda, Sebislav, Dabisa, Sigismund, Kotromana, Vitaca, Kuljava, Grubaca,...koja se ovdje navedose kao lijepa bosanska imena.
Vesna i Jelena su lijepa imena, ali ne znam koliko bi ljudi u BiH (bez obzira na vjeroispovijest) dalo dijetu ime Celko,Prijezda, Sebislav, Dabisa, Sigismund, Kotromana, Vitaca, Kuljava, Grubaca,...koja se ovdje navedose kao lijepa bosanska imena.
- Pietje_Bel
- bez_ideje
#331 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Preduboko se zalazi u porijekla nekih stvari,zar je bitno da li je ime arapsko,perzijsko,tursko kada je postalo dio tradicije i identiteta muslimana u Bosni.
Ja sam i vise nego zadovoljna svojim imenom Azra,i ne razumijem ovu danasnju potrebu za nekim na svoju ruku komponovanim imenima,niti potrebom da se djetetu daje neko "univerzalno" ime........
U razredu sam imala 4 Ene,i jos gomilu Ada,Ida,Benija,Denija,Arija(!?)..........bez uvrede ali to meni zvuci kao imena za cuke,ono da ga mozes dozvat u sto kracem roku..........
Ako ikada budem imala dijete sigurno ce nositi neko od Arapsko-perzijsko-turskih-bosnjackih-imena-u -Bosni.
Koliko je samo ljepse Emir,Ibrahim,Azemina,Esmer,Osman,Mirza,Aisa,Esma i sl od Ida,Dzeni,Beni,Lea i sl
Ja sam i vise nego zadovoljna svojim imenom Azra,i ne razumijem ovu danasnju potrebu za nekim na svoju ruku komponovanim imenima,niti potrebom da se djetetu daje neko "univerzalno" ime........
U razredu sam imala 4 Ene,i jos gomilu Ada,Ida,Benija,Denija,Arija(!?)..........bez uvrede ali to meni zvuci kao imena za cuke,ono da ga mozes dozvat u sto kracem roku..........
Ako ikada budem imala dijete sigurno ce nositi neko od Arapsko-perzijsko-turskih-bosnjackih-imena-u -Bosni.
Koliko je samo ljepse Emir,Ibrahim,Azemina,Esmer,Osman,Mirza,Aisa,Esma i sl od Ida,Dzeni,Beni,Lea i sl
- Pietje_Bel
#332 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Bošnjački katolik Fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, je u svom proglasu 1848. godine zapisao:

Prvi spomen Bosnjaka:
Ljetopis Bosanskih franjevaca: Obrati paznju na 1059.

Prvi spomen Bosnjaka:
Ljetopis Bosanskih franjevaca: Obrati paznju na 1059.

- Pietje_Bel
#333 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Pa ako ti se tebi svida ime Azra onda budi Azra ali lijepo bi bilo kad bi mi Bosnjaci kao i svi ostali muslimanski ne-Arapski narodi imali svoj identitet a ne da krademo od Turaka, Albanaca, Arapa i Perzijanaca.bez_ideje wrote:Preduboko se zalazi u porijekla nekih stvari,zar je bitno da li je ime arapsko,perzijsko,tursko kada je postalo dio tradicije i identiteta muslimana u Bosni.
- bez_ideje
#334 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Da lijepo bi bilo.............ali niko ne moze vratiti hiljadu godina historije unazad.Pietje_Bel wrote:Pa ako ti se tebi svida ime Azra onda budi Azra ali lijepo bi bilo kad bi mi Bosnjaci kao i svi ostali muslimanski ne-Arapski narodi imali svoj identitet a ne da krademo od Turaka, Albanaca, Arapa i Perzijanaca.bez_ideje wrote:Preduboko se zalazi u porijekla nekih stvari,zar je bitno da li je ime arapsko,perzijsko,tursko kada je postalo dio tradicije i identiteta muslimana u Bosni.
Cinjenica je da je ovo sto danas imamo nas identitet,i nama blizak!
Sta kada izgubimo i ovo u moru novokomponovanih imena prilagodjenih zapadnom uhu..................ko smo i sta smo onda?
- Pietje_Bel
#335 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Mi danas imamo identitet ali samo rijetki ljudi koji nas vode su svjesni njega i samo oni svojoj djeci daju ta imena. To si ljudi poput Tvrtka Kulenovica, Maka Dizdara itd. Ali i mi cemo dozivijeti nacionalni preporod kad tad.bez_ideje wrote:Da lijepo bi bilo.............ali niko ne moze vratiti hiljadu godina historije unazad.Pietje_Bel wrote:Pa ako ti se tebi svida ime Azra onda budi Azra ali lijepo bi bilo kad bi mi Bosnjaci kao i svi ostali muslimanski ne-Arapski narodi imali svoj identitet a ne da krademo od Turaka, Albanaca, Arapa i Perzijanaca.bez_ideje wrote:Preduboko se zalazi u porijekla nekih stvari,zar je bitno da li je ime arapsko,perzijsko,tursko kada je postalo dio tradicije i identiteta muslimana u Bosni.
Cinjenica je da je ovo sto danas imamo nas identitet,i nama blizak!
Sta kada izgubimo i ovo u moru novokomponovanih imena prilagodjenih zapadnom uhu..................ko smo i sta smo onda?
-
emra_a
#336 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Mozda su oni dali to ime,,ali nikako ne dolazi iz BIH..ima ga medju drugim nacijama(muslimanskim)jedna wrote:Neko spomenu ime ISMAR. Koliko je meni poznato to ime su dali sinu ISmet i MARija Mujezinovic. Tako da ne moze nikako biti "muslimansko", a kod muslimana je prihvaceno. Je li bosansko, obzirom da je iz Bosne poteklo?
- Sezam
#337 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Pietje_Bel wrote:MuaDib wrote:Mislim da treba početi raditi na bosanskim imenima, a podjele na slavenska, srednjovjekovno-bosanska, muslimanska, srpska, hrvatska, katolička, ateistička, pravoslavna su čista glupost. Kod Hrvata, a pogotovo kod Srba su se zadržala uglavnom slavenska, zatim hebrejska, latinska i grčka imena, a kod Bošnjaka arapska, hebrejska, turska i perzijska imena. A bosanska imena mogu biti samo njihova kombinacija. E sada se mogu promovirati bosanska imena, ali to više liči na utopiju.
Hajd sada sa napravimo listu bosanskih imena sa opisom značenja:
Kosara (staro bosansko ime, koje je osavremenio Mak Dizdar)
Merima( ime između Marija i Merjem)
Kulin (ime bosanskoh bana),
Ljiljana (od ljiljan, bosanski nacionalni cvijet),
Huma ( od starobosanskohg naziva Hum),
Samir (ime prihvatljivo za sve, sa mira),
Una (po rijeci Uni),
Drinka, Drino (po rijeci Drini)
Zlatan, Zlatko ( po epitetu zlatan),
Gorana ( po gori)
Vanja (npr. van etničkih torova)![]()
Molim vas da nastavite niz.
Onda se na kraju može zaključiti, koliko je to nemoguć posao!
Evo da nastavim:
Prepisujem sa stabla Bosanskih kraljeva:
Ostoja
Odola
Detmar
Celko
Ninoslav
Prijezda
Kotroman
Sebislav
Dabisa
Stana
Vladislav
Sigismund
Kotromana
Vitaca
Kuljava
Vojaca
Jelisaveta
Grubaca
Tvrtko
Ova imena iznad su imena Bosanskih kraljeva/ princeza/Banova koja na prvi pogled ne zvuce bas kao krscanska i koja bi za Bosnjake mogla biti prihvatljiva.
Detmar je super ime
Ja najozbiljnije razmisljam da svome sinu dam pravo bosansko ime:
Vrbas
- sheilak
#338 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Cekaj, bez zeze - Vrbas je ime? Pa sta znaci? Uvijek sam mislila da je Vrbas nazvan po vrbama, ali mozda i nije?
- chuchumbamayumbe
#339 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Moja kcerka se zove Una.
Je li to bosansko ime, ili?
- sheilak
#340 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Cuj, ti uopste nisi patriota! Davati kceri kojekakva stranjska
imena -cccc ! Pa gdje ce ti dusa?!
Una je prelijepo ime!
Una je prelijepo ime!
- Sezam
#341 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
sheilak wrote:Cekaj, bez zeze - Vrbas je ime? Pa sta znaci? Uvijek sam mislila da je Vrbas nazvan po vrbama, ali mozda i nije?
Bez zeze, a zasto Vrbas ne bi bilo ime?
A rijeka jeste nazvana po vrbama, koliko ja kontam...
-
Kjajević Majko
#342 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Pogranično ime.chuchumbamayumbe wrote:Moja kcerka se zove Una.
- sheilak
#343 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Vrbas je moja ljubav.Sezam wrote:sheilak wrote:Cekaj, bez zeze - Vrbas je ime? Pa sta znaci? Uvijek sam mislila da je Vrbas nazvan po vrbama, ali mozda i nije?
A rijeka jeste nazvana po vrbama, koliko ja kontam...
- Sezam
#344 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Vjerovala ili ne, u vlastitoj glavi...sheilak wrote:Vrbas je moja ljubav.Sezam wrote:sheilak wrote:Cekaj, bez zeze - Vrbas je ime? Pa sta znaci? Uvijek sam mislila da je Vrbas nazvan po vrbama, ali mozda i nije?
A rijeka jeste nazvana po vrbama, koliko ja kontam...Nisam znala da postoji i takvo vlastito ime. Gdje si ga cuo?
- sheilak
#345 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Cestitacu u februaru na bebi!
Vrbas bi onda bila inacica engleskog imena Willow.
Vrbas bi onda bila inacica engleskog imena Willow.
-
mostarac
#346 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
lik na ciji sam post odgovorio se poziva na tradiciju, a ja sam mu onda odgovorio da ako vec hoce tradiciju onda boljeg izbora od imena posljednje i najpopularnije bosanske kraljice nema.emra_a wrote:Motarac,dobro vesna i jelena,..a po cemu je katarina bosansko? je li samo zbog tradicije?
- Jazz_Junkie
#347 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Autor teme je zapoceo diskusiju o autohtonim odnosno narodnim imenima. Ta imena su slavenska i zao mi je, ali Katarina nije bosansko ime. Ljudi sirom svijeta voze Mercedesa, ali on zauvijek ostaje njemacki automobil. Ljudi u BiH tradicionalno vozaju golfove i mercedese, no to ih ne cini bosanskim automobilima.
-
mostarac
#348 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
To je OK sto ti kazes i onda osim 2-3 imena i nemamo nijedno bosansko. Ja prije svega mislim na imena koja su udomacena medju slavenima i koja su u tradiciji Slavena, a mi smo Slaveni zar ne. Lik kojem sam ja odgovarao je govorio o tradiciji i ja sam mu ponudio ime kraljice. Slaveni gotovo malo ili nimalo da imaju neka eksplicitna imena privilegovana samo za jedno njihovo pleme. Obicno se ta imena protezu kroz vise plemena u skladu sa jezikom kojim govore pa tako ne moze ni biti eksplicitno srpskih, hrvatskih, bosanskih ili crnogorskih imena jer mi govorimo jedan te isti jezik.Jazz_Junkie wrote:Autor teme je zapoceo diskusiju o autohtonim odnosno narodnim imenima. Ta imena su slavenska i zao mi je, ali Katarina nije bosansko ime. Ljudi sirom svijeta voze Mercedesa, ali on zauvijek ostaje njemacki automobil. Ljudi u BiH tradicionalno vozaju golfove i mercedese, no to ih ne cini bosanskim automobilima.
Isto tako imas da je jedino autohtono slovenacko ime koje je prezivjelo do danas BORUT. Nijedno drugo nije slovenacko, pa cak ni Janez ili Mojca.
Ne znam sad ce pasti po meni (ko da su jednom
U svemu ovome pitanje je samo i ono je na mjestu zasto su se, a nigdje ne pise u ucenju islama da treba, bosanski muslimani odrekli svojih imena u korist tudjih. Zasto je bosanskom muslimanu blize da svom dijeteu da ime Nedzmija ili Nura, a ne da Svjetlana ili Zvjezdana?
- maybelline
#349 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Vec dva sata sjedim i citam postove na ovu temu...Kao sto neko negdje spomenu, kod nas se svaka tema svede na nacionalizam...
Ako vec govorimo o lijepim imenima, meni su lijepa (i neobicna) Elina, Dante, Riana, Nieve, Zara, Mak, Dalia, Rian, Nora, Benjamin....
Zar je bitno kako se ko zove..? To valjda trebaju samo roditelji da odaberu, pa sad, po bilo kojem kriteriju, zasto bi ikoga drugog trebalo biti briga koji su to kriteriji??
Neko je vjernik,neko nije; drugi daju prioritet naciji naspram religije - sve je to posljedica odgoja, sredine u kojoj se zivi, praga podleznosti, itd.... Zasto bi i jedno ili drugo bilo lose? Zasto kod nas sve mora biti ili jedno ili drugo? Meni se licno jako svidjaju fonetski neobicna imena, ako je lijepo znacenje (na bilo kom jeziku), tim bolje,ali se puno ne opterecujem time...
Takodjer mislim da je jako lijepo kada roditelji djetetu daju ime po nekom svom interesu, strasti, nazovite kako god to hocete... Npr, neko koga jako zanima grcka mitologija da djetetu da ime Afrodita; botanicari da daju "cvjetna" imena - zasto ne? Zasto ne djeci iz mjesanih brakova (ukoliko su roditelji vjernici,ups,eto i tu bauka kod nas
) dati ime svako iz svoje vjere? Ja imam prijatelja koji se zove Marko a njegova sestra Emina, zasto bi tu bilo ista lose, cudno, skrnavljenje kulture, religije, nepostojanje karaktera, gubljenja ponosa,tradicije ili cega svega ne pomenuste ovdje....
Da, i neko je negdje u ovih 14 str pomenuo kako ime Irman nista ne znaci - netacno, to je izvedenica od zenskog imena Irma, sto opet vuce korijen iz germanskog jezika gdje znaci univerzalan....
Naumpast ce mi jos nesto sigurno, ali o tom po tom....
Ako vec govorimo o lijepim imenima, meni su lijepa (i neobicna) Elina, Dante, Riana, Nieve, Zara, Mak, Dalia, Rian, Nora, Benjamin....
Zar je bitno kako se ko zove..? To valjda trebaju samo roditelji da odaberu, pa sad, po bilo kojem kriteriju, zasto bi ikoga drugog trebalo biti briga koji su to kriteriji??
Neko je vjernik,neko nije; drugi daju prioritet naciji naspram religije - sve je to posljedica odgoja, sredine u kojoj se zivi, praga podleznosti, itd.... Zasto bi i jedno ili drugo bilo lose? Zasto kod nas sve mora biti ili jedno ili drugo? Meni se licno jako svidjaju fonetski neobicna imena, ako je lijepo znacenje (na bilo kom jeziku), tim bolje,ali se puno ne opterecujem time...
Takodjer mislim da je jako lijepo kada roditelji djetetu daju ime po nekom svom interesu, strasti, nazovite kako god to hocete... Npr, neko koga jako zanima grcka mitologija da djetetu da ime Afrodita; botanicari da daju "cvjetna" imena - zasto ne? Zasto ne djeci iz mjesanih brakova (ukoliko su roditelji vjernici,ups,eto i tu bauka kod nas
Da, i neko je negdje u ovih 14 str pomenuo kako ime Irman nista ne znaci - netacno, to je izvedenica od zenskog imena Irma, sto opet vuce korijen iz germanskog jezika gdje znaci univerzalan....
Naumpast ce mi jos nesto sigurno, ali o tom po tom....
- osa
#350 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
pa da se razlikuje od hrvata i srba, zar to nije svima jasno.mostarac wrote:To je OK sto ti kazes i onda osim 2-3 imena i nemamo nijedno bosansko. Ja prije svega mislim na imena koja su udomacena medju slavenima i koja su u tradiciji Slavena, a mi smo Slaveni zar ne. Lik kojem sam ja odgovarao je govorio o tradiciji i ja sam mu ponudio ime kraljice. Slaveni gotovo malo ili nimalo da imaju neka eksplicitna imena privilegovana samo za jedno njihovo pleme. Obicno se ta imena protezu kroz vise plemena u skladu sa jezikom kojim govore pa tako ne moze ni biti eksplicitno srpskih, hrvatskih, bosanskih ili crnogorskih imena jer mi govorimo jedan te isti jezik.Jazz_Junkie wrote:Autor teme je zapoceo diskusiju o autohtonim odnosno narodnim imenima. Ta imena su slavenska i zao mi je, ali Katarina nije bosansko ime. Ljudi sirom svijeta voze Mercedesa, ali on zauvijek ostaje njemacki automobil. Ljudi u BiH tradicionalno vozaju golfove i mercedese, no to ih ne cini bosanskim automobilima.
Isto tako imas da je jedino autohtono slovenacko ime koje je prezivjelo do danas BORUT. Nijedno drugo nije slovenacko, pa cak ni Janez ili Mojca.
Ne znam sad ce pasti po meni (ko da su jednom) al meni je recimo mnogo logicnije da jedan Bosanac da svojoj kcerki ime Zvjezdana ili Svjetlana nego Nedzmija ili Nura. Da li je nekom ljepse Zvjezdana ili Nedzmija, Svjetlana ili Nura u to ne bi ulazio jer ukusi su razliciti, ali logicnije mi je Zvjezdana.
U svemu ovome pitanje je samo i ono je na mjestu zasto su se, a nigdje ne pise u ucenju islama da treba, bosanski muslimani odrekli svojih imena u korist tudjih. Zasto je bosanskom muslimanu blize da svom dijeteu da ime Nedzmija ili Nura, a ne da Svjetlana ili Zvjezdana?