Trebaju li nam feministkinje?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hierarchia

Post by Hierarchia »

pitt wrote:
three sisters wrote:
pitt wrote:Faust,
A ima li igdje statistika, koji je procenat zena koje se bave politikom u odnosu na muskarce?
nebitno je to pitte, nijedna, razumiješ, niiiijedna nije u tom organu.
Ma znam da nije i sramota je to.....msilim da ima i te kako sposobnih i uspjesnih zena. Samo ne mozes na silu nekog natjerat da bude gospodja ministarka ako se ne zeli ili ne bavi politikom. Zato sam mislio da bi bilo interesantno znati statisticke podatke. Na zalost, politikom se u nasoj zemlji bavi svatko....i ko treba i ko ne treba. Sto se mene tice, strucnost i sposobnost trebaju biti jedini kriterij za ministre i ostale politicare......a jel on ili ona, jel bosnjak, srbin, hrvat ili "ostali"....je sasvim nebitno.
Mene bi vise zanimalo koliki je gender omjer studenata politickih nauka (uzimajuci u obzir i cinjenicu da se politikom bavi dosta ljudi koji nisu studirali cak ni drustvene nauke)? Imam dojam da politicke nauke studira daleko vise zenskih osoba nego muskih. :?
pitt

Post by pitt »

Pa pravo da ti kazem......ne mora ni biti ministar samo ako je zavrsio/la politicke nauke. Za ministra/icu finansija je daleko potrebnije da je strucan/na u toj oblasti nego da je sjedila na politickim naukama. Zanimljivo bi bilo i znati koji je omjer mladih ljudi (ispod 30) koji se bave politikom u odnosu na ove 30+?
danas

Post by danas »

pitt wrote:Sto se mene tice, strucnost i sposobnost trebaju biti jedini kriterij za ministre i ostale politicare......a jel on ili ona, jel bosnjak, srbin, hrvat ili "ostali"....je sasvim nebitno.
hvala dajdzicu...

a ja cu radije imati normalnog i sposobnog muskarca kao svog politickog predstavnika, nego 'zenu' na kalup bisere turkovic, ili one guske palavricke... kao sto cu radije dati svoj glas za zeljka komsica (koji stiti moje gradjanske interese) nego za silajdzica (koji bi da stiti moje bosnjacke interese). glasam za svoje predstavnike na osnovu njihovog politickog opredjeljenja, platforme i sposobnosti, a ne na osnovu njihovog imena, vjere, nacije ili rase, pa ne znam zasto bih trebala glasati za nekoga na osnovu toga da li pisa stojeci ili ne. logika da samo zena moze predstavljati zenu ne ide daleko od nasusne nam logike da samo srbin moze predstavljati srbina itd..
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

pitt wrote:
three sisters wrote:
pitt wrote:Faust,
A ima li igdje statistika, koji je procenat zena koje se bave politikom u odnosu na muskarce?
nebitno je to pitte, nijedna, razumiješ, niiiijedna nije u tom organu.
Ma znam da nije i sramota je to.....msilim da ima i te kako sposobnih i uspjesnih zena. Samo ne mozes na silu nekog natjerat da bude gospodja ministarka ako se ne zeli ili ne bavi politikom. Zato sam mislio da bi bilo interesantno znati statisticke podatke. Na zalost, politikom se u nasoj zemlji bavi svatko....i ko treba i ko ne treba. Sto se mene tice, strucnost i sposobnost trebaju biti jedini kriterij za ministre i ostale politicare......a jel on ili ona, jel bosnjak, srbin, hrvat ili "ostali"....je sasvim nebitno.
Politikom, i jos BiH politikom se bave samo oni koji ne znaju i ne mogu nicim drugim da se bave i zbog toga u BiH politici nema zena, jer imaju pametnija posla :D :D :D :D
three sisters

Post by three sisters »

danas wrote:
pitt wrote:Sto se mene tice, strucnost i sposobnost trebaju biti jedini kriterij za ministre i ostale politicare......a jel on ili ona, jel bosnjak, srbin, hrvat ili "ostali"....je sasvim nebitno.
hvala dajdzicu...

a ja cu radije imati normalnog i sposobnog muskarca kao svog politickog predstavnika, nego 'zenu' na kalup bisere turkovic, ili one guske palavricke... kao sto cu radije dati svoj glas za zeljka komsica (koji stiti moje gradjanske interese) nego za silajdzica (koji bi da stiti moje bosnjacke interese). glasam za svoje predstavnike na osnovu njihovog politickog opredjeljenja, platforme i sposobnosti, a ne na osnovu njihovog imena, vjere, nacije ili rase, pa ne znam zasto bih trebala glasati za nekoga na osnovu toga da li pisa stojeci ili ne. logika da samo zena moze predstavljati zenu ne ide daleko od nasusne nam logike da samo srbin moze predstavljati srbina itd..
a ko je rekao da samo žena može predstavljati ženu, ili ti polemiziraš sa nekim nepostavljenim tezama, istina je to, navela si njih dvije kao primjer, ali ima li možda svijetlih primjera, ima, po meni, npr. lamija tanović, koja je istisnuta iz borbe za rektora od strane znasekoga prije nekog vremena, a imala je puno bolje reference, o tome se priča
i to je opće poznata stvar, da žene ne glasaju za žene, jer da je tako bilo bi puno više žena u politici..
pitt

Post by pitt »

Ne bih nikad glasao ni ja za muskarca samo zato sto predstavlja neke moje interese.....samo ne vidim logiku zasto bi zena bila iskljucena iz politike samo zato sto je zena? :?
danas

Post by danas »

three sisters wrote:
danas wrote:
hvala dajdzicu...

a ko je rekao da samo žena može predstavljati ženu, ili ti polemiziraš sa nekim nepostavljenim tezama, istina je to, navela si njih dvije kao primjer, ali ima li možda svijetlih primjera, ima, po meni, npr. lamija tanović, koja je istisnuta iz borbe za rektora od strane znasekoga prije nekog vremena, a imala je puno bolje reference, o tome se priča
i to je opće poznata stvar, da žene ne glasaju za žene, jer da je tako bilo bi puno više žena u politici..
pa zasto ona potezanje argumenta da nema nijedne zene u vijecu munistara? sta to treba da nam pokaze, osim da eto -- niko ne predstavlja zenski glas. jer samo haman zena to moze. ako nisam shvatila, molim te mi objasni.

jer eto, meni je mnogo vaznije da u tom vijecu sjede sposobne i postene osobe, ma kojeg spola ili imena ili nacije ili godina, od toga da u njemu sjede neke zene -- ma kakve bile, ali eto daj da su zene. ucesce zena u tom tijelu (ili bilo kojem) me ni najmanje ne zanima ako je ono puka formalnost i one su tu da bismo mogli reci -- evo, mi imamo xx% zena predstavnica.

spomininjanje lamije tanovic je irelevantno ovdje. govorim o tome da je najvaznije da je osoba sposobna -- a lamija to jeste. samim tim, to sto je zena postaje nebitno. podrzavala bih lamiju da se zove sreten i da je musko. a lamija nije diskriminisana kao zena, ona je diskriminisana kao politicki nepodobna opcija. isto bi joj se desilo i da se zvala hasan a da je mislila i pricala ono sto misli i prica.
Saraswati

Post by Saraswati »

pitt wrote:Ne bih nikad glasao ni ja za muskarca samo zato sto predstavlja neke moje interese.....samo ne vidim logiku zasto bi zena bila iskljucena iz politike samo zato sto je zena? :?
Ma mi znamo za koga ti glasas...ne moras se pravdat :D :D
pitt

Post by pitt »

Saraswati wrote:
pitt wrote:Ne bih nikad glasao ni ja za muskarca samo zato sto predstavlja neke moje interese.....samo ne vidim logiku zasto bi zena bila iskljucena iz politike samo zato sto je zena? :?
SDA i Obamu :D:D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

danas wrote:
pa zasto ona potezanje argumenta da nema nijedne zene u vijecu munistara? sta to treba da nam pokaze, osim da eto -- niko ne predstavlja zenski glas. jer samo haman zena to moze. ako nisam shvatila, molim te mi objasni.

jer eto, meni je mnogo vaznije da u tom vijecu sjede sposobne i postene osobe, ma kojeg spola ili imena ili nacije ili godina, od toga da u njemu sjede neke zene -- ma kakve bile, ali eto daj da su zene. ucesce zena u tom tijelu (ili bilo kojem) me ni najmanje ne zanima ako je ono puka formalnost i one su tu da bismo mogli reci -- evo, mi imamo xx% zena predstavnica.

spomininjanje lamije tanovic je irelevantno ovdje. govorim o tome da je najvaznije da je osoba sposobna -- a lamija to jeste. samim tim, to sto je zena postaje nebitno. podrzavala bih lamiju da se zove sreten i da je musko. a lamija nije diskriminisana kao zena, ona je diskriminisana kao politicki nepodobna opcija. isto bi joj se desilo i da se zvala hasan a da je mislila i pricala ono sto misli i prica.
Sto ti mrzis nas zene :lol: :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

pitt wrote:
Saraswati wrote:
SDA i Obamu :D:D
a nista hilary :D :P
pitt

Post by pitt »

Ja rekoh da gledam na mnoge stvari kad glasam :D:D Kod budale hillary ama bas nista za vidjeti :D:D
Saraswati

Post by Saraswati »

Tako ti o zenama na vlati :x :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

pitt wrote:Ja rekoh da gledam na mnoge stvari kad glasam :D:D Kod budale hillary ama bas nista za vidjeti :D:D
...a Obama ima dobre guzove :roll: il' sta :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

Saraswati wrote:Tako ti o zenama na vlati :x :D
tako ja o mnogima na vlasti :D:D
Obama ima makar bolji program i plan....a uz to nema historiju politickih smicalica kao doticna :D
danas

Post by danas »

pitt wrote:
Obama ima makar bolji program i plan....a uz to nema historiju politickih smicalica kao doticna :D
nemoj se ti sad na vadit na my man obama :x
vidjeli smo tvoje lingvisticke diskriminacije... budala hilari :oops: mislim, zaista.... mogao si makar reci gender-appropriate -- glupaca :D lijepi nas bosanski -- vidis kako kod nas ima zenski oblik pa smo ravnopravne :oops: :D
three sisters

Post by three sisters »

danas wrote:
three sisters wrote:
danas wrote: hvala dajdzicu...

slažem se da je prvobitni razlog što je ona diskriminirana u izboru za rektora što je nepodobna politička opcija. ali je neozbiljno shvaćena na izborima jer je žena. i ja ne zastupam tezu puke formalne zastupljenosti žena, ja sam rekla šta je političarka na sjednici rekla i slažem se s tim: ukinite zakon o ravnopravnosti jer je puka formalnost, a ravnopravnosti ni na mapi. ti misliš da nema kompetentne žene koja bi se našla u vijeću ministara, a oni muškarci koji tamo sjede sve pošten čo´ek, genije do genija :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

three sisters wrote: ti misliš da nema kompetntne žene koja bi se našla u viječu ministara, a oni muškarci koji tamo sjede sve pošten čo´ek, genije do genija :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
uopste to ne mislim i ne znam kako si to zakljucila na osnovu moga posta. jer ocito je da cinjenicu da u tom vijecu sjedi goli imbecil smatram pogubnijom cinjenicom od neke formalne zenske zastupljenosti. to sto cemo dodati i po koju imbecilku u to vijece nece bitno promijeniti nista, osim sto ce zadovoljiti sujetu pojedinki (?!?!) koje ce onda moci reci -- i mi 'zenu' za trku imamo...

PS i dalje mi nisi odgovorila -- sta je trebao da znaci tvoj argument da nema nijedne zene u vijecu ministara? ti govoris da je sramota da tu nema nijedne zene, a ja govorim da je veca i vaznija sramota to sto nema nijedne cestite osobe tu (pa bilo ta osoba amir ili ilija, milica ili hatidza)... sta sam pogresno shvatila? unaprijed se zahvaljujem...
pitt

Post by pitt »

danas wrote:
pitt wrote:
nemoj se ti sad na vadit na my man obama :x
vidjeli smo tvoje lingvisticke diskriminacije... budala hilari :oops: mislim, zaista.... mogao si makar reci gender-appropriate -- glupaca :D lijepi nas bosanski -- vidis kako kod nas ima zenski oblik pa smo ravnopravne :oops: :D
mojne mene u te lingvisticke rasprave .......santoruma ti :D:D Nisam strucan da o tome tabirim. a ne volim se petljat (ne uvijek :D) u nesto o cemu ne znam dovoljno :D
three sisters

Post by three sisters »

danas wrote:
three sisters wrote: ti misliš da nema kompetntne žene koja bi se našla u viječu ministara, a oni muškarci koji tamo sjede sve pošten čo´ek, genije do genija :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
uopste to ne mislim i ne znam kako si to zakljucila na osnovu moga posta. jer ocito je da cinjenicu da u tom vijecu sjedi goli imbecil smatram pogubnijom cinjenicom od neke formalne zenske zastupljenosti. to sto cemo dodati i po koju imbecilku u to vijece nece bitno promijeniti nista, osim sto ce zadovoljiti sujetu pojedinki (?!?!) koje ce onda moci reci -- i mi 'zenu' za trku imamo...

PS i dalje mi nisi odgovorila -- sta je trebao da znaci tvoj argument da nema nijedne zene u vijecu ministara? ti govoris da je sramota da tu nema nijedne zene, a ja govorim da je veca i vaznija sramota to sto nema nijedne cestite osobe tu (pa bilo ta osoba amir ili ilija, milica ili hatidza)... sta sam pogresno shvatila? unaprijed se zahvaljujem...
ne zahvaljuj se ti ništa, ne spuštaj na lični nivo, da nema nijedne žene u vijeću ministara nije argument, nego izjava, koja bi trebala da nam otvori oči da živimo, na šta se pitt nadovezao u državi muškaraca i staraca, žene, ni mladih ni na mapi. ta izjava je trebala da ukaže na tu poražavajuću činjenicu, i na to da se krše već postojeći zakoni, zakon o ravnopravnosti spolova, e sad naravno da je važnije to što je svo go imbecil, ali mi, ne raspravljamo o politici uopće, promašila si temu, nego o položaju žene u politici, a položaj je loš, a ti sad nastavi priču, lamija meni nije žena, nego obrazovan pojedinac, za mene ona je i obrazovani pojedinac i žena.
a ti meni odgovori kako to da lamija nije bitna za ovu priču, a palavrička jeste :?
mala-i

Post by mala-i »

stvarno sam pokušala ne uključivati se u ovu raspravu,ali me ponukala konstatacija da je lamija tanović neozbiljno shvaćena na izborima, jer je žena.čime je to potkrijepljeno?
ne mogu govoriti u globalu, uvijek se trudim poći od sebe i od svog doživljaja nečega ili nekoga.
ja sam prva koja lamiju tanović nije shvatila kao ozbiljnog političkog subjekta, jer mi se nisu sviđali njeni mlaki javni nastupi, koji opet nemaju apsolutno nikakve veze s tim da je ona žena.
danas

Post by danas »

three sisters wrote:
danas wrote:
uopste to ne mislim i ne znam kako si to zakljucila na osnovu moga posta. jer ocito je da cinjenicu da u tom vijecu sjedi goli imbecil smatram opogubnijom cinjenicom od neke formalne zenske zastupljenosti. to sto cemo dodati i po koju imbecilku u to vijece nece bitno promijeniti nista, osim sto ce zadovoljiti sujetu pojedinki (?!?!) koje ce onda moci reci -- i mi 'zenu' za trku imamo...

ne zahvaljuj se ti ništa, ne spuštaj na lični nivo, da nema nijedne žene u vijeću ministara nije argument, nego izjava, koja bi trebala da nam otvori oči da živimo, na šta se pitt nadovezao u državi muškaraca i staraca, žene, ni mladih ni na mapi. ta izjava je trebala da ukaže na tu poražavajuću činjenicu, i na to da se krše već postojeći zakoni, zakon o ravnopravnosti spolova, e sad naravno da je važnije to što je svo go imbecil, ali mi, ne raspravljamo o politici uopće, promašila si temu, nego o položaju žene u politici, a položaj je loš, a ti sad nastavi priču, lamija meni nije žena, nego obrazovan pojedinac, za mene ona je i obrazovani pojedinac i žena.
a ti meni odgovori kako to da lamija nije bitna za ovu priču, a palavrička jeste :?
hajde malo popustite sa licnim nivoom -- ili je to neki 'zenski jezik' koji ja ne razumijem :-? tvoja 'izjava' je argument za nesto sto ti smatras problemom -- da nema nijedne zene u vijecu ministara. ja smatram da je veci problem da nema nikoga normalnog tu -- i ti se sa time eto slazes. i sta je problem sada? cemu dalja rasprava na ovu temu? ako se vec slazes da je bitnije da je osoba obrazovana, sposobna (poput lamije), cemu onda potreba da se kaze da je ona zena ili da se insistira na zenskom zastupnistvu? sta mi to donosi -- osim formalnosti? zena i mladi nisu zapostavljeni u BH jer im je zabranjeno da se bave politikom, vec iz nekih sasvim drugih razloga -- a to je opet za neke druge diskusije. dodacu i ovo -- mislim da ozbiljno grijesis glede lamije, jer ona niej neshvacena kao zena vec je neshvacena njena politicka opcija. njena partija ni ranije nije imala neki zvjezdani uspjeh, i mislim da se ne moze reci da im je ona -- kao zena -- narusila kredibilietet.

i da zavrsim -- ja samo pokusavam da kazem da me osoba poput lamije uvijek bolje predstavlja, jer predstavlja moje ciljeve, moje politicko opredjeljenje, moje teznje. predstavlja me bolje zato sto je sposobna i obrazovana, a NE zato sto je zensko. samim tim, govorim da je feminizam -- takakv kakav je sada -- meni nepotreban (a to je tema ove emisije) jer feminizam ne insistira na najboljem mogucem predstavniku mene kao osobe, vec insistira na najboljem mogucem zenskom predsavniku mene kao zene. i kao takav, limitira me a ne oslobadja me; bas kao sto me i SDA limitira jer me gleda povrsno kao neku bosnjakinju samo na osnovu moga imena i prezimena. meni ta identity-politics sranja ne trebaju... stoga, kuknjavu da nema nijedne zene u ovom ili onom vijecu ne nalazim ni najmanje zabrinjavajucom, jer me vise brine sto mi u svakom zakonodavnom i izvrsnom tijelu sjede sve sami moroni. a to sto medju tim moronima ima i pokoja moronka (tipa seade -- stoga spominjanje njenog svijetlog imena) ne nalazim da ni najmanje poboljsava moj polozaj kao gradjanina, a ni kao zene.
pitt

Post by pitt »

Ne pratim politiku u nasoj domovini jer mi se gadi, al bar po statistici mogu reci da izbori kao prvo....nisu ozbiljno shvaceni i to prvenstveno od strane onih koji su najvise pogodjeni rezultatima istih......mladi i obrazovani ljudi koji zive u BiH. Sve dok se ne promjeni taj pristup problemu i ne otvore oci, niti jedan iole normalan kandidat nece biti ozbiljno shvacen...i vazda ce neko drugi biti kriv. :-D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

mala-i wrote:stvarno sam pokušala ne uključivati se u ovu raspravu,ali me ponukala konstatacija da je lamija tanović neozbiljno shvaćena na izborima, jer je žena.čime je to potkrijepljeno?
ne mogu govoriti u globalu, uvijek se trudim poći od sebe i od svog doživljaja nečega ili nekoga.
ja sam prva koja lamiju tanović nije shvatila kao ozbiljnog političkog subjekta, jer mi se nisu sviđali njeni mlaki javni nastupi, koji opet nemaju apsolutno nikakve veze s tim da je ona žena.
Prvo, sta nama znači model političarke/političara (ovo stavljanje zenske imenice je bilo nesvjesno :-) )? Sve je individualno i nisu isti kriteriji prema kojima odredjujemo nekog kao kvalitetnog i dobrog politicara. Stovise, ti kriteriji su nekad dijametralno suprotni. Nekom je vazan nastup (i to ne bilo kakav), nekom strategija, nekom njegov verbalni iskaz, nekom njegove zasluge, nekom komunikacija sa obicnim gradjanstvom... Ne mozemo generalizirati. Pogotovo ne u ovakvoj zemlji u kojoj se politicarem postaje preko noci i po krvnom srodstvu (sistem ćaćevine iliti babovine) - i to su listom ljudi koji niti znaju pricati, niti znaju nastupati, niti imaju strategiju (osim strategije vlastite guzice), niti imaju ikakve zasluge za dobrobit svih nas ovdje. E, sad - upetljati u sve to neku moralizatorsku pricu i gender-pitanje, jednostavno je neumjesno. :roll:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Moje pitanje o statistici na FPN-u je vise bilo usmjereno na kadrovsku hiperprodukciju mladih "političarki" (kojih je, ubijedjena sam, vise od "političara"), a njih nema ni na mapi na našoj nazovi političkoj sceni. :roll:
Post Reply