Polaganje vozačkog u Sarajevu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Magarece_godine
#326 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Daxon al ce kandidati izdvajati manje novca za vozacki ...
- nusfen
#327 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Mene interesuje je li neko od forumaša odabrao DAXON-ovu AŠ? I ako jeste, utisci, kritike i tako to. 
- daxon
#328 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ne mora da znači, čas traje 45 min., a cijena goriva je prešla 2, 5 KM, da ne spominjem ostali potrošni materijal za aute, ukoliko netko vidi isplativost sa manjom cijenom časa od sadašnje onda "bujrum", ali pitam se kakva je to obuka i kvalitet iste.Magarece_godine wrote:Daxon al ce kandidati izdvajati manje novca za vozacki ...
Da bih ilustrovao cijenu časa navešću jedan osobni primjer; imao sam jednom slučaj gdje je žena uzimala čas kondicione vožnje i taj čas koristila kao taxi, dakle, 45 min. ima na raspolaganju vozilo, usput stiče vozačku rutinu i obavi par poslova, a sve za 20, 00 KM, skontala je da joj je to isplativije i korisnije nego da uzme taxi, pokušajte uzeti taxi i neka vas vozi 45 min. po gradu i vidite cifru, a da ne pominjem to što ti svojom vožnjom usput rastura auto i sve to za 20, 00 KM, neprocjenjivo
Ponavljam, ne želim da me netko pogrešno shvati i pomisli kako sam ja protiv ovoga, svejedno mi je, ali se bojim da će mnogi u utrci sa konkurancijom imati samo jedan argument, a to je sve niža i niža cijena, što će na kraju biti tragično za kandidate, ukoliko netko radi za 10, 00 KM po času, onda je to čas "preko koljena" i teško je očekivati bilo kakav kvalitet ili posvećenost instruktora, to bi bio rad bez ambicije i volje da se kandidata nešto nauči, sa željom da se što manje goriva potroši, što više sačuva auto itd.. Nižu cijenu obuke kandidat će na kraju, sasvim sigurno, platiti većim brojem izlazaka na polaganje, a i instruktori bi gledali da profitiraju na taj način pa bi povećali cijenu izlaska, uglavnom, ovakvim pravilnikom sigurno će doći do pada kvaliteta obuke, a bojim se da bi to u konačnici kandidate koštalo skuplje.
Među nama instruktorima poznata je ova incijativa, kao i to odakle, zašto i od koga dolazi, ona je pokrenuta i lobirana od pojedinih autoškola uglavnom iz "manjeg entiteta", ima neke podrške i iz federacije, a naročito iz manjih sredina, gdje svako svakoga zna i gdje se do vozačke dolazi na smiješan da ne kažem žalostan način, gdje kandidat u toku obuke ne pređe niti 50 km, za razliku od Sarajeva gdje kandidati (bar kada sam ja u pitanju) u toku obuke pređu između 500 do 600 km.
Ovim potezom, odnosno, lobiranjem izmjene dijela pravilnika koji se tiče minimalne cijene časa, pojedine škole žele da izbjegnu davanje od 119, 00 KM u budžet države, a nadaju se i retroaktivnom otpisivanju dosada nagomilanih dugova, koji u nekim slučajevima prelaze nekoliko stotina hiljada KM.
Uostalom, ukoliko netko želi da snizi cijenu obuke, zaštitna cijena ne predstavlja smetnju, kao ni do sada što nije predstavljala, dakle, nikakav problem nije da autoškola pruži kandidatu uslugu obuke za npr. 400 ili 500 KM, ali državi opet mora platiti PDV u iznosu od 119, 00 KM, što je u cijeloj ovoj priči za pojedine škole i jedini problem.
Osvrnuo bih se i na izjavu pomoćnika ministra Zorana Andrića koji kaže, citiram: "Sa druge strane ne postoji ni zakonski okvir o određivanju najniže cijene, a takvo što je i u suprostnosti sa Zakonom o konkurenciji.", u vezi sa tom izjavom napravimo usporedbu na primjeru Hrvatske, koja je na pragu EU i koja je završila usklađivanje svog zakonodavstva sa zakonima EU, oni također imaju minimalnu cijenu časa od 141, 45 KN koja je određena kako bi se znala osnovica za obračun poreza, tako da nije istina da je to u suprotnosti sa zakonom o konkurencij kako tvrdi predlagač ovog pravilnika, jer da je to tako, Hrvatska nikada sa takvim pravilnikom ne bi bila na pragu EU koja itekako o tome vodi računa, naročito kada su u pitanju zakoni koji se tiču konkurencije i slobodnog tržišta.
-
Anne Boleyn
#329 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Je l' mozda neko gled'o prosle sedmice onu Hayatovu poslijepodnevnu emisiju kada se pricalo o tome ko su bolji vozaci, pa je gost, izmedju ostalih, bila i instruktorica Jasmina, ali nisam upratila prezime, a nisu rekli ni koja je auto skola, samo znam da je rekla da je ona, cini mi se, i vlasnica te auto skole. Pa, eto, mene sad zanima ako neko slucajno zna u kojoj auto skoli radi ova instruktorica?
-
kotlovi
#330 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Imas na stranici MONKS-a spisak svik skola i instruktora koji rade u istim 
-
crnoplavo
#331 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
ovdje samo raju bezveze maltretiraju s necim, te uzimaj casove, te ispit, te plati, te prva pomoc, te ovo, te ono, gledam na netu-lijepa amerika.
ko da se polaze za pilota, dajte ljudima slobodu, naucit ce se vozit sami, s nekim prijateljima, i biciklo smo naucili vozit bez skola i folova
ko da se polaze za pilota, dajte ljudima slobodu, naucit ce se vozit sami, s nekim prijateljima, i biciklo smo naucili vozit bez skola i folova
-
Anne Boleyn
#332 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Hvala ti, našla sam.kotlovi wrote:Imas na stranici MONKS-a spisak svik skola i instruktora koji rade u istim
-
kotlovi
#333 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
1.Interesuje me, neka se jave ko je polozio nedavno ili neko upucen od instruktora, kakav je odnos komisije prema kandidatima pri polaganju vozackog ispita. Je li to nekako prijateljski ili sluzbeno, ili zavisi od covjeka do covjeka, neka pozitivna i negativna iskustva.
2.Interesuje me jos nesto, moja 2 prijatelja su polagali u razlicitim skolama, ali kada su polagali prije njih je bio kandidat iz iste skole( npr. u 9 kandidat, u 9 i 45 moj prijatelj) i uvijek je polozio taj kandidat koji prvi vozi iz iste skole, dok se njima kao 2 kandidatu gleda i najnajmanja sitnica, valjda im je i instruktor rekao da ispitivaci imaju svoju kvotu koliko pustaju za jedan dan, dok je prijateljica tako bila prva rano ujutro i ispitivac joj rekao da je imao osnova da je obori, ali je pustio, cak joj i greske nabrojao
2.Interesuje me jos nesto, moja 2 prijatelja su polagali u razlicitim skolama, ali kada su polagali prije njih je bio kandidat iz iste skole( npr. u 9 kandidat, u 9 i 45 moj prijatelj) i uvijek je polozio taj kandidat koji prvi vozi iz iste skole, dok se njima kao 2 kandidatu gleda i najnajmanja sitnica, valjda im je i instruktor rekao da ispitivaci imaju svoju kvotu koliko pustaju za jedan dan, dok je prijateljica tako bila prva rano ujutro i ispitivac joj rekao da je imao osnova da je obori, ali je pustio, cak joj i greske nabrojao
- testovi
#334 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
ovo prvo zavisi kako koji imas ih namrgođeni a dobri i obrnuto koji se postave kao da ste drugovi sto godinakotlovi wrote:1.Interesuje me, neka se jave ko je polozio nedavno ili neko upucen od instruktora, kakav je odnos komisije prema kandidatima pri polaganju vozackog ispita. Je li to nekako prijateljski ili sluzbeno, ili zavisi od covjeka do covjeka, neka pozitivna i negativna iskustva.
a kad zavrsis voznju saznas da si pao
ovo drugo
najbolje sa instruktorom ugovori da ti sredi stelu plati 200km to je standardna cijena
ako budes siguran mogu ja to bez stele desice ti se neki coban u saobracaju koji ce te zbunit i npravices gresku
i padas zato bolje stelu sredi
-
endless
#335 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Pitanje u vezi stele.
Izlazio sam dva puta i oba puta pao zbog pjesaka. Svi na kraju kazu da sam super vozio ali mi ne mogu oprostiti pjesaka. I razmisljao sam da platim stelu kako bih sad treci put polozio. Stvar je u tome sto instruktor kaze da bih njemu morao dati 200 maraka koje bi on dao tom covjeku. Ako taj covjek ne bi bio sa mnom tokom voznje, onda bi on rekao tom kolegi da me "pripazi".
Meni je to nekako sumnjivo. Jer bi instruktor mogao da nikome ne govori nista, i onda ako ja polozim, onda bi te pare uzeo sebi i rekao da sam polozio na osnovu stele. A ako padnem, sigurno bi rekao da taj covjek nije bio u komisiji i da ponovo pokusamo sljedeci put.
Sta da radim? Ima li neki nacin da 100% znam da me instruktor nece prevariti?
Izlazio sam dva puta i oba puta pao zbog pjesaka. Svi na kraju kazu da sam super vozio ali mi ne mogu oprostiti pjesaka. I razmisljao sam da platim stelu kako bih sad treci put polozio. Stvar je u tome sto instruktor kaze da bih njemu morao dati 200 maraka koje bi on dao tom covjeku. Ako taj covjek ne bi bio sa mnom tokom voznje, onda bi on rekao tom kolegi da me "pripazi".
Meni je to nekako sumnjivo. Jer bi instruktor mogao da nikome ne govori nista, i onda ako ja polozim, onda bi te pare uzeo sebi i rekao da sam polozio na osnovu stele. A ako padnem, sigurno bi rekao da taj covjek nije bio u komisiji i da ponovo pokusamo sljedeci put.
- thekupus
#336 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
e raja, sa koliko tacno godina se moze poceti sa intstrukcijama, ili to zavisi od skole do skole?
-
technoGeek
#337 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
S 18 godina.
@endless - Kakva te stela bolan, ajd jednom pasti na voznji, ali drugi put je vec previse. Opusti se ili neces nikada poloziti. Ako ima ljudi na pjesackom, stani brate mili, jer kada zakoraci na zebru svakako moras stati, u svakom slucaju moras stati taman da se izlezava na cesti.
@endless - Kakva te stela bolan, ajd jednom pasti na voznji, ali drugi put je vec previse. Opusti se ili neces nikada poloziti. Ako ima ljudi na pjesackom, stani brate mili, jer kada zakoraci na zebru svakako moras stati, u svakom slucaju moras stati taman da se izlezava na cesti.
-
endless
#338 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ne vidim koja je svrha tvog komentara, valjda i sam vidis da ne sadrzi odgovor na moje pitanje.
-
ek0
#339 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
-
Last edited by ek0 on 09/11/2016 13:27, edited 1 time in total.
-
caros
#340 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Puštaš sve što se miče i onda ti kaže da si prespor i da ugrožavaš saobraćaj. 
- Ateista
#341 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Nije to bas tako jednostavno, ako hoce nekog da obore uvijek to mogu uraditi, kako god on da vozio.ek0 wrote:Ako si vec mislio "ganjat'" stelu onda si to trebao uraditi prije nego sto si izlazio prvi put. Sad kad' si vec dva puta "okinuo" ne znam sta ti nije jasno. Ako ti ne napravis gresku, ne moze te on oborit' pa da te naopako okrene. Lijepo sjednes, lagano, pustas sve sto se mice i polozio si.
Zato, treba biti svjestan da polaganje vozackog nema puno veze sa stvarnom voznjom i stvarnim znanjem, nego treba platiti stelu jer je lakse i jeftinije, te poloziti i tek onda poceti uciti voznju i snalazenje u saobracaju.
-
Mr.Fundamental
#342 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Druže ja sam ti imao identičnu situaciju kao ti, do u zadnji detalj- instruktor tražio tačno 200 KM kako bi on malo "pogurao" kod komisije ako se ovaj krene "predomišljat". Nisam platio, poslije polaganja dobio pohvalu kako fenomenalno vladam automobilom, zreo za vozača...ali pješakendless wrote:Pitanje u vezi stele.
Možeš li mi reći koja je autoškola u pitanju, da vidim je li to taj isti, ili se više autoškola dogovorilo po kojoj tarifi da puštaju kandidate.
Iz mog iskustva, ali i iskustva mnogih mojih prijatelja koji su imali sličan problem, moj ti je savjet da nešto poduzmeš po tom pitanju, jer kako god da voziš, ako je komisiji ćejf, on će ti uvijek naći caku na kojoj će te oborit.
-
endless
#343 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
A sta konkretno da poduzmem? Jednostavno nemam pojma kako se takve stvari rade. Nikad nista nisam rjesavao na taj nacin, ali sada vidim da moram. Kao sto neko rece, stvarno te mogu oboriti ako zele pa makar vozio bez ikakve greske.
Moga su druga u srednjoj skoli "natjerali" da momak javno kaze onom iz komisije "Koliko trebam platiti da polozim?".
Moga su druga u srednjoj skoli "natjerali" da momak javno kaze onom iz komisije "Koliko trebam platiti da polozim?".
- daxon
#344 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ne može ispitivač oboriti kandidata ukoliko ovaj to po pravilniku i ne zasluži, ustvari može, međutim, u tom slučaju, instruktor koji svjedoči i koji je prisutan na ispitu snosi dio odgovornosti, naime, ispitivač ispred sebe ima ispitni list, tj. zapisnik o polaganju ispita koji je ujedno i pravilnik po kojemu se ocjenjuje vožnja kandidata, u tom listu pobrojane su C1 greške (21 eliminatorna), te C2 i C3 greške koje se zbrajaju, sa tim da ih ne bude 7 ili više, odnosno, da ne budu 3 iste iz reda C2.Ateista wrote:Nije to bas tako jednostavno, ako hoce nekog da obore uvijek to mogu uraditi, kako god on da vozio.
Dakle, ako je instruktor upoznat sa pravilnikom, a ispitivač toga svjestan, sigurno se neće usuditi oštetiti i nepravedno ocijeniti kandidata u prisustvu takvog instruktora, također, i kandidat treba biti upoznat sa ispitnim listom, tj. zapisnikom, te ga pažljivo proučiti.
Instruktor koji se nesebično potrudio da pripremi i osposobi kandidata, a kandidat to pokaže i potvrdi rad instruktora na samom ispitu, dakle, takav instruktor sigurno neće dopustiti da se neko tek tako "popiša" na njegov rad i trud i svojom nekorektnošću omalovaži njegovu profesiju.
-
caros
#345 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Imaš dva takva instruktora... možda 
-
endless
#346 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Moj je instruktor nekako pasivan, opcenito kao osoba. Nije bas jedan od likova koji bi se tek tako upustao u neke rasprave. Mozes li napisati sta bi bilo kada bih rekao da se ne slazem sa zapisnikom?
- daxon
#347 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
O tome Vas je trebao informisati Vaš instruktor, tj. u autoškoli ste trebali biti upoznati sa svojim pravima i obavezama, također, sve možete i sami uglavnom saznati putem zvanične stranice ministarstva obrazovanja i nauke KS: http://portal.monks.ba/start/Default.aspx?tabid=195endless wrote: Mozes li napisati sta bi bilo kada bih rekao da se ne slazem sa zapisnikom?
Međutim, ukoliko je kao što sami kažete bilo u pitanju to da niste propustili pješaka, onda tu instruktor nije imao puno prostora, a nema ni osnova za prigovor.
- testovi
#348 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
pare od stele mislim da clan komisije i instruktor podijeleendless wrote:Pitanje u vezi stele.
samo ti reci instruktore ja zelim stelu dacu 200km
kada voznja pocne oni pricaju i u toku price instruktor ce clanu komisije rec npr za kandidata Kemu
Kemo je nas dobar je
i to ce onom iz komisije bit znak da su pare legle
hocu da kazem ti kad platis stelu oni lako jedan drugom daju znam da si ti dao pare
a to da li bi taj put mozda polozio i bez stele to moras rizikovat
obavezno sa svojim instruktorom dogovorite stelu
- King Kenny
#349 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
može li mi neko reći šta je potrebno predati osim lične i ljekarskog?
-
anonimus03
#350 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Cispovu prijavnicu. Ali onu dugu verziju. Kad odes da je uzmes, naglasi da je za vozacki, znat ce oni.King Kenny wrote:može li mi neko reći šta je potrebno predati osim lične i ljekarskog?