_BosanaC wrote:A to je znaci zlatno doba?Haqqani wrote:Zlatno doba Bosne :
Hvala Allahu kad nas je pocastio ovakvim ljudima.![]()
Naravno
tacno , upravo to tvrdim .Ahmmed wrote:kuripesic wrote:Ahmmed wrote:
Vidi, Vodenjak, moramo gledati i kontekst vremena, u kojem su Osmanlije došli na ove prostore. Tada je bilo,usuđujem se reći, legitimno "stvarati " carstva na takav način.....Ponavljam, o metodama se da diskutirati. Vidiš, meni nije nimalo mrsko što se BiH, u jednom povijesnom momentu našla u sastavu Austro-ugarske monarhije...I danas osjećamo blagodati njihova prisustva ovdje, a i njihove metode počesto nisu bile u sladu sa najvišim principima ljudskih prava.
Jednom sam sa dr Ivom Goldsteinom, razgovarao o Osmanlijama na ovim prostorima. Moram ti reći, da je on čak i njihove metode gledao puno blažim očima od mene, te mi skrenuo pažnju na povijesni kontekst njihovih osvajanja. Razgovor je završio riječima: "Nisu sve okupacije iste, ma šta vi,mladiću, o tome mislili i koliko god vam bili dragi Vaši principi po kojima niti jedna okupacija ne valja"..... Onda mi je govorio o dolasku Slavena na ove prostore i istovremenom potiskivanju i asimilaciji stainačkog življa, o širenju Isusova nauka na našim prostorima,koje nije uvijek i jedino bilo protkano ljubavlju i mirnim sredstvima,pa o srednjevjekovlju do dolaska Osmanlija i stalnim borbama za teritorij, pa mi pomenuo i našega kralja Tvrtka i njegove ne baš miroljubive metode u osvajanju zapadnih prostora,koji nisu bil inastanjeni Bošnjanima, itd,itd....Tek je druga polovina 20. stoljeća, najprije poslije drugog sv.rata a onda i u jeku borbe protiv kolonijalizma, postavila principe u okviru kojih danas govorimo.
Kad sam pomenuo odstupanje od islamskih principa, imao sam na umu činjenicu da je Osmansko Carstvo bilo teokratsko, te da su islamski principi bili temelj tadašnjeg zakona.
I naravno, ovo što je danas napisala, s moje tačke gledišta, potpun oje ispravno.Nismo mi Turci bili loši gospodari , Vama Bosancima, ma koje vjere bili
Čak ste sa nama ,rame uz rame sa našim sultanima, gospodarili,kao veziri, kapetani, beglerbegovi, begovi, age, spahije, pa i martolozi
, od srednjeg Istoka, do pod bečkih zidina
na zalost , nisi u pravu u ovom navodu,
" Čak ste sa nama ,rame uz rame sa našim sultanima, gospodarili,kao veziri, kapetani, beglerbegovi, begovi, age, spahije, pa i martolozi, od srednjeg Istoka, do pod bečkih zidina "
jer bili su to neki drugi a ne bosanci .
Hoćeš reći da niko od Bosanaca nije zauzimao visoke položaje na Porti???
E to su garant stare ilirske porodiceAhmmed wrote:danas wrote:da to ipak nisu bili bosnjaci i srbiAhmmed wrote: Hoćeš reći da niko od Bosanaca nije zauzimao visoke položaje na Porti???![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
More bit, al ako me pamćenje ne vara bilo je i nekih paša koji su se prezivali HRVAT
haj sve na stranu, ali sta ispade na kraju? da ne zalis sto si bio okupiran jer si bio okupiran, vec zalis sto te nije okupirao hans nego te okupirao sulejman. i kako se tu uklapa prica o free bosnia, i mrskim okupatorima ma koje vjere bili. jer i to katolicanstvo za kojim places nije ni po cemu autohtono bosni, bas kao ni 'turci' koje prezires. sve je nametnuto, silom, sa strane. samo sto katolik ne ostavlja nista iza sebe, niti nudi izbor, pa se tako ne sjecamo ognja i maca kojim je hriscanstvo doslo. jer tamo gdje je katolik usao nije ostao niti jedan ne-katolik pa bio on musliman u spaniji ili heretik u parizu, a sa turcima je malo drugacije bilo.Nosferatu wrote:Danas gledajuci - kamo srece da je 1463 u BiH dosao Svabo. Dosli su u Hrvatsku 1102 - pa Hrvati nisu izgubili svoj jezik, iako je dosta toga - asimiliranog bilo - ali se paralele mogu povuci. Ja sam prvi - iz Turske Hrvatske - koja je postala BiH - tek kad su Turci osvojili Bihac. Ja bih mnogo sretniji bio - da nisu nikada. Znas sto? Jer bih danas bio - Hrvat, imao bi svoju drzavu i bio bi katolik. Nazalost - situacija je drukcija.
danas wrote:haj sve na stranu, ali sta ispade na kraju? da ne zalis sto si bio okupiran jer si bio okupiran, vec zalis sto te nije okupirao hans nego te okupirao sulejman. i kako se tu uklapa prica o free bosnia, i mrskim okupatorima ma koje vjere bili. jer i to katolicanstvo za kojim places nije ni po cemu autohtono bosni, bas kao ni 'turci' koje prezires. sve je nametnuto, silom, sa strane. samo sto katolik ne ostavlja nista iza sebe, niti nudi izbor, pa se tako ne sjecamo ognja i maca kojim je hriscanstvo doslo. jer tamo gdje je katolik usao nije ostao niti jedan ne-katolik pa bio on musliman u spaniji ili heretik u parizu, a sa turcima je malo drugacije bilo.Nosferatu wrote:Danas gledajuci - kamo srece da je 1463 u BiH dosao Svabo. Dosli su u Hrvatsku 1102 - pa Hrvati nisu izgubili svoj jezik, iako je dosta toga - asimiliranog bilo - ali se paralele mogu povuci. Ja sam prvi - iz Turske Hrvatske - koja je postala BiH - tek kad su Turci osvojili Bihac. Ja bih mnogo sretniji bio - da nisu nikada. Znas sto? Jer bih danas bio - Hrvat, imao bi svoju drzavu i bio bi katolik. Nazalost - situacija je drukcija.
pa ko to pobogu nije razumio doktora ?mIRCerka wrote:Postovani Reise,
de se vi nama javite pa recite sta ste mislili onime sto ste rekli, jer je ovdje situacija lud zbunjenog![]()
Hvala
neka osvajaca...samo nek nisu muslimanidanas wrote:haj sve na stranu, ali sta ispade na kraju? da ne zalis sto si bio okupiran jer si bio okupiran, vec zalis sto te nije okupirao hans nego te okupirao sulejman. i kako se tu uklapa prica o free bosnia, i mrskim okupatorima ma koje vjere bili. jer i to katolicanstvo za kojim places nije ni po cemu autohtono bosni, bas kao ni 'turci' koje prezires. sve je nametnuto, silom, sa strane. samo sto katolik ne ostavlja nista iza sebe, niti nudi izbor, pa se tako ne sjecamo ognja i maca kojim je hriscanstvo doslo. jer tamo gdje je katolik usao nije ostao niti jedan ne-katolik pa bio on musliman u spaniji ili heretik u parizu, a sa turcima je malo drugacije bilo.Nosferatu wrote:Danas gledajuci - kamo srece da je 1463 u BiH dosao Svabo. Dosli su u Hrvatsku 1102 - pa Hrvati nisu izgubili svoj jezik, iako je dosta toga - asimiliranog bilo - ali se paralele mogu povuci. Ja sam prvi - iz Turske Hrvatske - koja je postala BiH - tek kad su Turci osvojili Bihac. Ja bih mnogo sretniji bio - da nisu nikada. Znas sto? Jer bih danas bio - Hrvat, imao bi svoju drzavu i bio bi katolik. Nazalost - situacija je drukcija.
kuripesic wrote:pa ko to pobogu nije razumio doktora ?mIRCerka wrote:Postovani Reise,
de se vi nama javite pa recite sta ste mislili onime sto ste rekli, jer je ovdje situacija lud zbunjenog![]()
Hvala
covjek sve fino i natanane objasni ,
citiram ponovo doktora:
" Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. "
Slusaj - pa BiH je i dan danas okupirana. Ko je Kristijan Svarc Shiling?Ko finansira OHR? Cija se vojska povlaci sa Tuzlanskog aerodroma? Da su je okupirali Krscani - prva stvar - je da bi u BiH zivjeo samo jedan narod. Siguran sam da bi taj narod - odrzao svoju naciju - a ne bio vezan uz vjeru. Mozemo se mi zavaravati ili ne - ali Turski rezim - kad je dosao u BiH je bio Amerika, pa postao Rusija - da bi postao Bolesnik sa Istoka - i to sve u vakat - koji je bio u BiH. BiH je - u prvih par stotina godina - siguran sam imala koristi od toga sto je bila s Turcima - al' cim je pocela slabiti Turska - trebali smo strane zamjeniti - za jacega. Kao sto su Srbi uradili uostalom. Ali - Bosnje su mnogo gluplje. Nije sterotip glupog Bosnje - tek tako nesitina. Turci su nas - emotivno vezali za sebe - upravo kroz Islam. Islam je bio tu relativan - bitno je bilo spasiti BiH i uvijek biti uz one koji su u uzlaznoj putanji progresa. AustroUgarska kad je dosla u BiH - nije macom i ognjem - trijebila muslimane - jer da jest - nebi nikog u BiH danas bilo. Cak je napravila za 50 godina vise nego sto su Turci u bilo kojih 50 godina. To su objektivne stvari. To sto emotivno - nije bila prihvacena od strane muslimana - je samo dokaz nase ublehe.danas wrote:haj sve na stranu, ali sta ispade na kraju? da ne zalis sto si bio okupiran jer si bio okupiran, vec zalis sto te nije okupirao hans nego te okupirao sulejman. i kako se tu uklapa prica o free bosnia, i mrskim okupatorima ma koje vjere bili. jer i to katolicanstvo za kojim places nije ni po cemu autohtono bosni, bas kao ni 'turci' koje prezires. sve je nametnuto, silom, sa strane. samo sto katolik ne ostavlja nista iza sebe, niti nudi izbor, pa se tako ne sjecamo ognja i maca kojim je hriscanstvo doslo. jer tamo gdje je katolik usao nije ostao niti jedan ne-katolik pa bio on musliman u spaniji ili heretik u parizu, a sa turcima je malo drugacije bilo.Nosferatu wrote:Danas gledajuci - kamo srece da je 1463 u BiH dosao Svabo. Dosli su u Hrvatsku 1102 - pa Hrvati nisu izgubili svoj jezik, iako je dosta toga - asimiliranog bilo - ali se paralele mogu povuci. Ja sam prvi - iz Turske Hrvatske - koja je postala BiH - tek kad su Turci osvojili Bihac. Ja bih mnogo sretniji bio - da nisu nikada. Znas sto? Jer bih danas bio - Hrvat, imao bi svoju drzavu i bio bi katolik. Nazalost - situacija je drukcija.
draga mirci ,mIRCerka wrote:kuripesic wrote:pa ko to pobogu nije razumio doktora ?mIRCerka wrote:Postovani Reise,
Hvala
covjek sve fino i natanane objasni ,
citiram ponovo doktora:
" Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. "pa sto se onda krvimo...
svi smo mi Reis
Sto se mene tice - Kapetan je brod napustio...odavno smo mi vec Gusari!B.Medjed wrote:Za sve one koji nisu znali.
Rijec REIS bez ikakvog dodatka na turskom jeziku znaci Kapetan broda odnosno zapovjednik ploveceg objekta. Najpoznatiji turski moreplovci su bili Turgut Reis i Piri Reis...
kapetan broda

Nosferatu wrote:Sto se mene tice - Kapetan je brod napustio...odavno smo mi vec Gusari!B.Medjed wrote:Za sve one koji nisu znali.
Rijec REIS bez ikakvog dodatka na turskom jeziku znaci Kapetan broda odnosno zapovjednik ploveceg objekta. Najpoznatiji turski moreplovci su bili Turgut Reis i Piri Reis...
kapetan broda
A, evo i okupljenih, bas me interesuje sta oni o svemo ovome misle..
Zar ti nisi ateista??Nosferatu wrote:Sto se mene tice - Kapetan je brod napustio...odavno smo mi vec Gusari!B.Medjed wrote:Za sve one koji nisu znali.
kapetan broda
A, evo i okupljenih, bas me interesuje sta oni o svemo ovome misle..
nisam govorila o K&K (koja nije nametala nikome vjeru), vec o tvojem lamentiraju da bi bolje bilo da je 1463 u bosnu dosao svabo -- sto je prva recenica iz posta kojeg sam citirala. jer u srednjem vijeku (i ranije) se katolicanstvo sirilo i vladalo ognjem i macem, bez ikakvih pitanja. pitaj protestante, jer ne mozes muslimane i jevreje u spaniji. a malocas si kukao sto nas nije svabo osvojio u ta doba, a sad pricas ipak nesto drugo, a to je da je turska bila naprednija od tih svaba kad je dosla na nase terene -- sto je tacno. da li bismo ocuvali narodnost ( ista bi to znacilo) ostaje upitno, jer moguce je da bismo prosli kao meksiko, ali ne volim ulaziti u rasprave o tome sto bi bilo kad bi bilo.Nosferatu wrote:Slusaj - pa BiH je i dan danas okupirana. Ko je Kristijan Svarc Shiling?Ko finansira OHR? Cija se vojska povlaci sa Tuzlanskog aerodroma? Da su je okupirali Krscani - prva stvar - je da bi u BiH zivjeo samo jedan narod. Siguran sam da bi taj narod - odrzao svoju naciju - a ne bio vezan uz vjeru. Mozemo se mi zavaravati ili ne - ali Turski rezim - kad je dosao u BiH je bio Amerika, pa postao Rusija - da bi postao Bolesnik sa Istoka - i to sve u vakat - koji je bio u BiH. BiH je - u prvih par stotina godina - siguran sam imala koristi od toga sto je bila s Turcima - al' cim je pocela slabiti Turska - trebali smo strane zamjeniti - za jacega. Kao sto su Srbi uradili uostalom. Ali - Bosnje su mnogo gluplje. Nije sterotip glupog Bosnje - tek tako nesitina. Turci su nas - emotivno vezali za sebe - upravo kroz Islam. Islam je bio tu relativan - bitno je bilo spasiti BiH i uvijek biti uz one koji su u uzlaznoj putanji progresa. AustroUgarska kad je dosla u BiH - nije macom i ognjem - trijebila muslimane - jer da jest - nebi nikog u BiH danas bilo. Cak je napravila za 50 godina vise nego sto su Turci u bilo kojih 50 godina. To su objektivne stvari. To sto emotivno - nije bila prihvacena od strane muslimana - je samo dokaz nase ublehe.danas wrote:haj sve na stranu, ali sta ispade na kraju? da ne zalis sto si bio okupiran jer si bio okupiran, vec zalis sto te nije okupirao hans nego te okupirao sulejman. i kako se tu uklapa prica o free bosnia, i mrskim okupatorima ma koje vjere bili. jer i to katolicanstvo za kojim places nije ni po cemu autohtono bosni, bas kao ni 'turci' koje prezires. sve je nametnuto, silom, sa strane. samo sto katolik ne ostavlja nista iza sebe, niti nudi izbor, pa se tako ne sjecamo ognja i maca kojim je hriscanstvo doslo. jer tamo gdje je katolik usao nije ostao niti jedan ne-katolik pa bio on musliman u spaniji ili heretik u parizu, a sa turcima je malo drugacije bilo.Nosferatu wrote:Danas gledajuci - kamo srece da je 1463 u BiH dosao Svabo. Dosli su u Hrvatsku 1102 - pa Hrvati nisu izgubili svoj jezik, iako je dosta toga - asimiliranog bilo - ali se paralele mogu povuci. Ja sam prvi - iz Turske Hrvatske - koja je postala BiH - tek kad su Turci osvojili Bihac. Ja bih mnogo sretniji bio - da nisu nikada. Znas sto? Jer bih danas bio - Hrvat, imao bi svoju drzavu i bio bi katolik. Nazalost - situacija je drukcija.