Reis Ceric izjavljuje da smo mi Bosanci i Hercegovci Turci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Da li su BosanciHercegovci i Bosnjaci Turci?

Da
19
18%
Ne
86
80%
Neznam
2
2%

Total votes: 107

Haqqani

Post by Haqqani »

_BosanaC wrote:
Haqqani wrote:Zlatno doba Bosne :

Image

Hvala Allahu kad nas je pocastio ovakvim ljudima.
A to je znaci zlatno doba? :? :roll:

Naravno :)
danas

Post by danas »

Ahmmed wrote: Hoćeš reći da niko od Bosanaca nije zauzimao visoke položaje na Porti???
da to ipak nisu bili bosnjaci i srbi :D :D :D :lol: :lol: :lol:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:
Ahmmed wrote: Hoćeš reći da niko od Bosanaca nije zauzimao visoke položaje na Porti???

More bit, al ako me pamćenje ne vara bilo je i nekih paša koji su se prezivali HRVAT :D
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Koliko hvale za okupatora. Bravo gluposti: "Ja te silujem, ti treba da budes hrabar i izdrzis i da me posije hvalis"

Ps. U turcina je mala k... Pa usporedi sebe i ako imas mal direktni si potomak turaka.
kuripesic

Post by kuripesic »

Ahmmed wrote:
kuripesic wrote:
Ahmmed wrote:
Vidi, Vodenjak, moramo gledati i kontekst vremena, u kojem su Osmanlije došli na ove prostore. Tada je bilo,usuđujem se reći, legitimno "stvarati " carstva na takav način.....Ponavljam, o metodama se da diskutirati. Vidiš, meni nije nimalo mrsko što se BiH, u jednom povijesnom momentu našla u sastavu Austro-ugarske monarhije...I danas osjećamo blagodati njihova prisustva ovdje, a i njihove metode počesto nisu bile u sladu sa najvišim principima ljudskih prava.
Jednom sam sa dr Ivom Goldsteinom, razgovarao o Osmanlijama na ovim prostorima. Moram ti reći, da je on čak i njihove metode gledao puno blažim očima od mene, te mi skrenuo pažnju na povijesni kontekst njihovih osvajanja. Razgovor je završio riječima: "Nisu sve okupacije iste, ma šta vi,mladiću, o tome mislili i koliko god vam bili dragi Vaši principi po kojima niti jedna okupacija ne valja"..... Onda mi je govorio o dolasku Slavena na ove prostore i istovremenom potiskivanju i asimilaciji stainačkog življa, o širenju Isusova nauka na našim prostorima,koje nije uvijek i jedino bilo protkano ljubavlju i mirnim sredstvima,pa o srednjevjekovlju do dolaska Osmanlija i stalnim borbama za teritorij, pa mi pomenuo i našega kralja Tvrtka i njegove ne baš miroljubive metode u osvajanju zapadnih prostora,koji nisu bil inastanjeni Bošnjanima, itd,itd....Tek je druga polovina 20. stoljeća, najprije poslije drugog sv.rata a onda i u jeku borbe protiv kolonijalizma, postavila principe u okviru kojih danas govorimo.

Kad sam pomenuo odstupanje od islamskih principa, imao sam na umu činjenicu da je Osmansko Carstvo bilo teokratsko, te da su islamski principi bili temelj tadašnjeg zakona.

I naravno, ovo što je danas napisala, s moje tačke gledišta, potpun oje ispravno. :) Nismo mi Turci bili loši gospodari , Vama Bosancima, ma koje vjere bili :) Čak ste sa nama ,rame uz rame sa našim sultanima, gospodarili,kao veziri, kapetani, beglerbegovi, begovi, age, spahije, pa i martolozi :D , od srednjeg Istoka, do pod bečkih zidina :D

na zalost , nisi u pravu u ovom navodu,
" Čak ste sa nama ,rame uz rame sa našim sultanima, gospodarili,kao veziri, kapetani, beglerbegovi, begovi, age, spahije, pa i martolozi :D , od srednjeg Istoka, do pod bečkih zidina "
jer bili su to neki drugi a ne bosanci .

Hoćeš reći da niko od Bosanaca nije zauzimao visoke položaje na Porti???
tacno , upravo to tvrdim .
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ahmmed wrote:
danas wrote:

More bit, al ako me pamćenje ne vara bilo je i nekih paša koji su se prezivali HRVAT :D
E to su garant stare ilirske porodice :lol: :lol:
danas

Post by danas »

Nosferatu wrote:Danas gledajuci - kamo srece da je 1463 u BiH dosao Svabo. Dosli su u Hrvatsku 1102 - pa Hrvati nisu izgubili svoj jezik, iako je dosta toga - asimiliranog bilo - ali se paralele mogu povuci. Ja sam prvi - iz Turske Hrvatske - koja je postala BiH - tek kad su Turci osvojili Bihac. Ja bih mnogo sretniji bio - da nisu nikada. Znas sto? Jer bih danas bio - Hrvat, imao bi svoju drzavu i bio bi katolik. Nazalost - situacija je drukcija.
haj sve na stranu, ali sta ispade na kraju? da ne zalis sto si bio okupiran jer si bio okupiran, vec zalis sto te nije okupirao hans nego te okupirao sulejman. i kako se tu uklapa prica o free bosnia, i mrskim okupatorima ma koje vjere bili. jer i to katolicanstvo za kojim places nije ni po cemu autohtono bosni, bas kao ni 'turci' koje prezires. sve je nametnuto, silom, sa strane. samo sto katolik ne ostavlja nista iza sebe, niti nudi izbor, pa se tako ne sjecamo ognja i maca kojim je hriscanstvo doslo. jer tamo gdje je katolik usao nije ostao niti jedan ne-katolik pa bio on musliman u spaniji ili heretik u parizu, a sa turcima je malo drugacije bilo.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Postovani Reise,
de se vi nama javite pa recite sta ste mislili onime sto ste rekli, jer je ovdje situacija lud zbunjenog :D
Hvala
kuripesic

Post by kuripesic »

Autor: SiSaJuMe Poslano: 05/09/2006 14:45
Koliko hvale za okupatora. Bravo gluposti

nije glupost vec stvarnost ,
covjek nije hvalio okupatora , mislim, ne svog .
najzad , najzad da nam neko ucera iz guzice u glavu i da svatimo neke cinjenice od kojih niko pobjeci nemoze.
doktoru cericu jedno veliko Hvala .
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:
Nosferatu wrote:Danas gledajuci - kamo srece da je 1463 u BiH dosao Svabo. Dosli su u Hrvatsku 1102 - pa Hrvati nisu izgubili svoj jezik, iako je dosta toga - asimiliranog bilo - ali se paralele mogu povuci. Ja sam prvi - iz Turske Hrvatske - koja je postala BiH - tek kad su Turci osvojili Bihac. Ja bih mnogo sretniji bio - da nisu nikada. Znas sto? Jer bih danas bio - Hrvat, imao bi svoju drzavu i bio bi katolik. Nazalost - situacija je drukcija.
haj sve na stranu, ali sta ispade na kraju? da ne zalis sto si bio okupiran jer si bio okupiran, vec zalis sto te nije okupirao hans nego te okupirao sulejman. i kako se tu uklapa prica o free bosnia, i mrskim okupatorima ma koje vjere bili. jer i to katolicanstvo za kojim places nije ni po cemu autohtono bosni, bas kao ni 'turci' koje prezires. sve je nametnuto, silom, sa strane. samo sto katolik ne ostavlja nista iza sebe, niti nudi izbor, pa se tako ne sjecamo ognja i maca kojim je hriscanstvo doslo. jer tamo gdje je katolik usao nije ostao niti jedan ne-katolik pa bio on musliman u spaniji ili heretik u parizu, a sa turcima je malo drugacije bilo.

Samo ti ovako piši, pa kad te optuže za islamski fanatizam i radikalizam, panosmanske ideje, itd,itd... :-) :-) :D

Kuripešiću, ako ti tako tvrdiš, nek ti bude :D UH,samo gubim vrijeme sa vama Bosancima i Bosankama :D Al, šta ću, kad Vas volim! :-D
kuripesic

Post by kuripesic »

mIRCerka wrote:Postovani Reise,
de se vi nama javite pa recite sta ste mislili onime sto ste rekli, jer je ovdje situacija lud zbunjenog :D
Hvala
pa ko to pobogu nije razumio doktora ?
covjek sve fino i natanane objasni ,

citiram ponovo doktora:
" Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. "
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
neka osvajaca...samo nek nisu muslimani :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

kuripesic wrote:
Hvala

citiram ponovo doktora:
" Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. "
:D pa sto se onda krvimo... :roll: svi smo mi Reis :D
kuripesic

Post by kuripesic »

za sve one koji nisu razumjeli ,
citiram profesora,doktora , reisa, mustafu efendiju cerica :

"Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. "
:lol:
ovo je ludnica , :lol: :lol: :lol: :lol:
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

danas wrote:
Slusaj - pa BiH je i dan danas okupirana. Ko je Kristijan Svarc Shiling?Ko finansira OHR? Cija se vojska povlaci sa Tuzlanskog aerodroma? Da su je okupirali Krscani - prva stvar - je da bi u BiH zivjeo samo jedan narod. Siguran sam da bi taj narod - odrzao svoju naciju - a ne bio vezan uz vjeru. Mozemo se mi zavaravati ili ne - ali Turski rezim - kad je dosao u BiH je bio Amerika, pa postao Rusija - da bi postao Bolesnik sa Istoka - i to sve u vakat - koji je bio u BiH. BiH je - u prvih par stotina godina - siguran sam imala koristi od toga sto je bila s Turcima - al' cim je pocela slabiti Turska - trebali smo strane zamjeniti - za jacega. Kao sto su Srbi uradili uostalom. Ali - Bosnje su mnogo gluplje. Nije sterotip glupog Bosnje - tek tako nesitina. Turci su nas - emotivno vezali za sebe - upravo kroz Islam. Islam je bio tu relativan - bitno je bilo spasiti BiH i uvijek biti uz one koji su u uzlaznoj putanji progresa. AustroUgarska kad je dosla u BiH - nije macom i ognjem - trijebila muslimane - jer da jest - nebi nikog u BiH danas bilo. Cak je napravila za 50 godina vise nego sto su Turci u bilo kojih 50 godina. To su objektivne stvari. To sto emotivno - nije bila prihvacena od strane muslimana - je samo dokaz nase ublehe.
kuripesic

Post by kuripesic »

mIRCerka wrote:
kuripesic wrote:
Hvala

citiram ponovo doktora:
:D pa sto se onda krvimo... :roll: svi smo mi Reis :D
draga mirci ,
svak zase travu pase pa i reis makar bio i turcin .
:lol:
salu na stranu ali ova izjava ima svoju duboku poruku
i ona je dio strategije o unistenju bosne i hercegovine.
mozda je doktor sa saradnicima procjenio da je dosao trenutak da se objavi da su bosnjaci turci samo pod takvim radnim nazivom u bih .
vjerovatno je procjenjeno da se nahvatalo dovoljan broj naivnih i izmanipulisanih bosanaca da se ta istina i objelodani.
vrijeme ce pokazati pravu poruku koju je doktor upitio svim bosnjacima-turcima , i onim od krvi i mesa i onim izmanipulisanim i zavedenim i prevarenim.
hoce li ti bosanci imati dovoljno snage da se odupru tim nasrtajima tek ce se vidjeti.
klif

Post by klif »

Sad, dragi Bosnjani, kad smo se malo umorili i ispucali glavninu argumenata, ne bi mozda bilo lose da se pocnemo izvinjavati jedni drugima i trecima.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

kako god, ako se do tada ukine OHR i medjunarodna vojska povuce, na prvi prasak, makar i petarde, ja se fatam sibira...kakva amerika kanada i australija, odo u hladne pustinje...gdje ni drveta nema...kamoli ljudi...i nacionalista...
uozo

Post by uozo »

Za sve one koji nisu znali.
Rijec REIS bez ikakvog dodatka na turskom jeziku znaci Kapetan broda odnosno zapovjednik ploveceg objekta. Najpoznatiji turski moreplovci su bili Turgut Reis i Piri Reis...
kapetan broda :-)
DONY

Post by DONY »

Nista "neobicno" od Reisa Cerica....pitanje je gdje je vrhunac njegovih gluposti... je li mozda..."ovo".... :-)
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

B.Medjed wrote:Za sve one koji nisu znali.
Rijec REIS bez ikakvog dodatka na turskom jeziku znaci Kapetan broda odnosno zapovjednik ploveceg objekta. Najpoznatiji turski moreplovci su bili Turgut Reis i Piri Reis...
Sto se mene tice - Kapetan je brod napustio...odavno smo mi vec Gusari!
Image

A, evo i okupljenih, bas me interesuje sta oni o svemo ovome misle..
Image
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Nosferatu wrote:
Image

Image

Nemaju ljudi vremena o tome da misle. Misle oni o puno važnijim stvarima, pogotovo oni koji su se vratili u Rogaticu!
bos

Post by bos »

Nosferatu wrote:
Image

Image
Zar ti nisi ateista??
danas

Post by danas »

Nosferatu wrote:
danas wrote:
Slusaj - pa BiH je i dan danas okupirana. Ko je Kristijan Svarc Shiling?Ko finansira OHR? Cija se vojska povlaci sa Tuzlanskog aerodroma? Da su je okupirali Krscani - prva stvar - je da bi u BiH zivjeo samo jedan narod. Siguran sam da bi taj narod - odrzao svoju naciju - a ne bio vezan uz vjeru. Mozemo se mi zavaravati ili ne - ali Turski rezim - kad je dosao u BiH je bio Amerika, pa postao Rusija - da bi postao Bolesnik sa Istoka - i to sve u vakat - koji je bio u BiH. BiH je - u prvih par stotina godina - siguran sam imala koristi od toga sto je bila s Turcima - al' cim je pocela slabiti Turska - trebali smo strane zamjeniti - za jacega. Kao sto su Srbi uradili uostalom. Ali - Bosnje su mnogo gluplje. Nije sterotip glupog Bosnje - tek tako nesitina. Turci su nas - emotivno vezali za sebe - upravo kroz Islam. Islam je bio tu relativan - bitno je bilo spasiti BiH i uvijek biti uz one koji su u uzlaznoj putanji progresa. AustroUgarska kad je dosla u BiH - nije macom i ognjem - trijebila muslimane - jer da jest - nebi nikog u BiH danas bilo. Cak je napravila za 50 godina vise nego sto su Turci u bilo kojih 50 godina. To su objektivne stvari. To sto emotivno - nije bila prihvacena od strane muslimana - je samo dokaz nase ublehe.
nisam govorila o K&K (koja nije nametala nikome vjeru), vec o tvojem lamentiraju da bi bolje bilo da je 1463 u bosnu dosao svabo -- sto je prva recenica iz posta kojeg sam citirala. jer u srednjem vijeku (i ranije) se katolicanstvo sirilo i vladalo ognjem i macem, bez ikakvih pitanja. pitaj protestante, jer ne mozes muslimane i jevreje u spaniji. a malocas si kukao sto nas nije svabo osvojio u ta doba, a sad pricas ipak nesto drugo, a to je da je turska bila naprednija od tih svaba kad je dosla na nase terene -- sto je tacno. da li bismo ocuvali narodnost ( ista bi to znacilo) ostaje upitno, jer moguce je da bismo prosli kao meksiko, ali ne volim ulaziti u rasprave o tome sto bi bilo kad bi bilo.

a ono sto ti smatras pozitivnoscu (da bi bili danas jedan narod jedne vjere) ja smatram negativnoscu jer cijenim razlicitost kultura, i ne smatram da moramo biti svi isti da bismo se slagali ili zivjeli skupa u jednoj drzavi. to je mentalitet katolicke crkve koga se gadim. dalje, ne mozes porediti doprinos srednjovjekovne drzave i industrijalizovane drzave, te je kukanje da turska nije nista izgradila slicno kukanju da kralj arthur ili george washington nije nista izgradio a kraljica victoria ili FDR eto jeste. i samo bih dodala, a zidala je i gradila i turska itekako (sto je bilo primjerno za taj vakat - mostove i drumove; sebilje i medrese, a ne zeljeznice i tunele), samo neko isao iza i sve rusio :wink:

vidis, meni nije milo sto me je iko ikada 'okupirao' (mada je to idiotski izraz za koristiti u kontesktu 15-og stoljeca) ali je to istorijski fakat i ne palim se kao supalj zub jer je bosna bila pod vlascu ovih ili onih. mogu da vidim sta je lose a sta je dobro bilo pod vladavinom svih tih 'okupatora' bez obzira ko su i sta su bili. ali me nerviraju oni koji recimo i dan-danas psuju turke a zaboravljaju sta su im radili ugari u srednjem vijeku ili talijani more recently. pa me dalje nerviraju oni koji 'selektivno' odaberu da vriste haman na jednog 'okupatora', sjecajuci se samo njegovog 'terora', i smatrajuci da je ono sto je bilo prije bilo neko 'prirodno' stanje koje je 'okupacijom' uzurpirano. te zaboravljaju da je samo jedna 'okupacija' smijenjena drugom. nema nista -- ponavljam -- nista autohtono u cinjenici da je tvoja porodica bila katolicka do turaka, jer i to katolicanstvo je doslo sa strane. nije poniklo u bosni, i -- u nedostatku boljeg izraza -- uvezeno je. bas kao i islam. isto je sve. samo treba zavriti kazaljke.
kuripesic

Post by kuripesic »

evo i prvog vica,
popis u bih i sandzaku,
pita hase huse ,
" sta da se pisem ? "
huse odgovara ,
" pisi bosnjak a pamti turcin , do daljnjeg "
Locked