Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
venera888

Post by venera888 »

amin
ziggy

Post by ziggy »

hadzinica wrote:
ziggy wrote:
Kid_A wrote:http://www.youtube.com/watch?v=151UalKi04M

Jos malo , insallah:)
Rasplakao si me ovom ilahijom.Jako je lijepa a ja necu moci postiti jer krajem septembra ocekujem svoju bebicu,tako da sam oslobodjena posta a i malo me strah da ne nasmeta bebici.
Da vam Allah svim koji cete postiti ukabuli vas post. :)
:-D MasAllah! nek ti je hairli sa bebicom!
ja sam za vrijeme obje trudnoce ispostila ramazan i mogu ti samo reci-nikad lijepsi post!!!
Amin!
Ma ne znam ni sama da li da probam,ali ionako u ovom zadnjem periodu trudnoce nemam neki apetit pa mislim da bih mogla i pokusati.Vidjet cu kako cu se osjecati,nadam se da cu biti dobro ako Bog da.A takva me tuga hvata na pomisao da mozda necu moci postit.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ziggy wrote:
hadzinica wrote:
ziggy wrote: Rasplakao si me ovom ilahijom.Jako je lijepa a ja necu moci postiti jer krajem septembra ocekujem svoju bebicu,tako da sam oslobodjena posta a i malo me strah da ne nasmeta bebici.
Da vam Allah svim koji cete postiti ukabuli vas post. :)
:-D MasAllah! nek ti je hairli sa bebicom!
ja sam za vrijeme obje trudnoce ispostila ramazan i mogu ti samo reci-nikad lijepsi post!!!
Amin!
Ma ne znam ni sama da li da probam,ali ionako u ovom zadnjem periodu trudnoce nemam neki apetit pa mislim da bih mogla i pokusati.Vidjet cu kako cu se osjecati,nadam se da cu biti dobro ako Bog da.A takva me tuga hvata na pomisao da mozda necu moci postit.
:) ziggy, posavjetuj se s ljekarom, prije nego se odlucis na post. Obavezu posta nemas, to znas... tvoje zdravlje ionako trpi zbog trudnoce, a i zdravlje bebe moglo bi biti ugrozeno...
Bog ti ukabulio dove, tvoje zelje i dao hajirli dijete ;)
Unaprijed trazim halal, ali dobro razmisli...

a mi i dalje odbrojavamo
http://www.youtube.com/watch?v=OmTX5z30 ... ed&search=
amrino

Post by amrino »

zena wrote:
ziggy wrote:
hadzinica wrote: :-D MasAllah! nek ti je hairli sa bebicom!
Amin!
:) ziggy, posavjetuj se s ljekarom, prije nego se odlucis na post. Obavezu posta nemas, to znas... tvoje zdravlje ionako trpi zbog trudnoce, a i zdravlje bebe moglo bi biti ugrozeno...

a mi i dalje odbrojavamo
Koliko sam ja upucena- trudnice nisu oslobodjene posta.(trudnoca nije bolest) Sve sto propuste moraju napostiti.
E sad- da li je bolje postiti za vrijeme trudnoce ili kasnije za vrijeme dojenja i cijele frke oko novopristiglog clana porodice...?
Beba se hrani zalihama koje su u nasem organizmu- a ne direktno hranom - tako da nije bitno da li ces jesti u toku dana- bitno je da uneses dovoljnu kolicinu hrane i tekucine- tj. poslije aksama mozes jesti koliko ti volja, i naravno ustati na sehur.
Svaki doktor ce ti reci da se post ne preporucuje. Nije dokazano da skodi- ali ni da ne skodi.
Ja cu ako Bog da postiti. Nadam se da ce mi biti lako kao i svih proteklih Ramazana. U svakom slucaju- sretno i cestitam a i svim ostalim forumasima

RAMAZAN SERIF MUBAREK OLSUN! :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

amrino wrote:
zena wrote:
ziggy wrote: Amin!

a mi i dalje odbrojavamo
Koliko sam ja upucena- trudnice nisu oslobodjene posta.(trudnoca nije bolest) Sve sto propuste moraju napostiti.
E sad- da li je bolje postiti za vrijeme trudnoce ili kasnije za vrijeme dojenja i cijele frke oko novopristiglog clana porodice...?
Beba se hrani zalihama koje su u nasem organizmu- a ne direktno hranom - tako da nije bitno da li ces jesti u toku dana- bitno je da uneses dovoljnu kolicinu hrane i tekucine- tj. poslije aksama mozes jesti koliko ti volja, i naravno ustati na sehur.
Svaki doktor ce ti reci da se post ne preporucuje. Nije dokazano da skodi- ali ni da ne skodi.
Ja cu ako Bog da postiti. Nadam se da ce mi biti lako kao i svih proteklih Ramazana. U svakom slucaju- sretno i cestitam a i svim ostalim forumasima

Amrino, trudnice nemaju obavezu posta...dok su trudne; majke koje doje dijete, takođe nemaju obavezu posta, a nadoknada dan posta u ramazanu za dan posta u vremenu kada za to bude vrijeme... Ona ne mora napostiti propusteni post iste godine, vec nakon sto vrijeme dojenja djeteta bude zavrseno. Obzirom da dojenje moze trajati i do dvije godine, dakle, postoji mogucnost da se dogode tri ramazana bez posta. Nadoknađivanje se određuje prema mogucnostima, i ne mora biti u kontinuitetu, vec parcijalno.
Trudnice mogu postiti, ukoliko post nece nastetiti njima, niti bebi. Ne moraju postiti, nemaju obavezu u vrijeme kada su trudne, zasto? Zato sto je zdravlje majke i bebe prioritet. Trudnoca nije bolest, ali trudnoca i dojenje su napor i iscrpljuju, postom se tijelo dodatno iscrpljuje. Mislim da savjet ljekara treba biti odlucujuci da li postiti uz ramazan ili ne.
Tebi i svim trudnicama hajirli, postile uz ramazan ili ne...
:)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

hocel bit kakvih juftara za dzematlije ovog (pod)foruma? :D
ziggy

Post by ziggy »

zena wrote:
amrino wrote:
zena wrote: :) ziggy, posavjetuj se s ljekarom, prije nego se odlucis na post. Obavezu posta nemas, to znas... tvoje zdravlje ionako trpi zbog trudnoce, a i zdravlje bebe moglo bi biti ugrozeno...

a mi i dalje odbrojavamo

Amrino, trudnice nemaju obavezu posta...dok su trudne; majke koje doje dijete, takođe nemaju obavezu posta, a nadoknada dan posta u ramazanu za dan posta u vremenu kada za to bude vrijeme... Ona ne mora napostiti propusteni post iste godine, vec nakon sto vrijeme dojenja djeteta bude zavrseno. Obzirom da dojenje moze trajati i do dvije godine, dakle, postoji mogucnost da se dogode tri ramazana bez posta. Nadoknađivanje se određuje prema mogucnostima, i ne mora biti u kontinuitetu, vec parcijalno.
Trudnice mogu postiti, ukoliko post nece nastetiti njima, niti bebi. Ne moraju postiti, nemaju obavezu u vrijeme kada su trudne, zasto? Zato sto je zdravlje majke i bebe prioritet. Trudnoca nije bolest, ali trudnoca i dojenje su napor i iscrpljuju, postom se tijelo dodatno iscrpljuje. Mislim da savjet ljekara treba biti odlucujuci da li postiti uz ramazan ili ne.
Tebi i svim trudnicama hajirli, postile uz ramazan ili ne...
:)
Hvala na lijepim zeljama i objasnjenjima :)
I ja vama sve najbolje zelim i da sa lakocom ispostite.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

odbrojavamo...

Ahmmede, gdje si nam nestao :)

http://www.youtube.com/watch?v=toO6BfISFZo
Ahmmed

Post by Ahmmed »

zena wrote:odbrojavamo...

Ahmmede, gdje si nam nestao :)

http://www.youtube.com/watch?v=toO6BfISFZo
Tu sam, tu sam.....Još dvije hefte :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

...nasao sam pira :)
Allah dok ne kazem, nemam sabura :)

racunajuci i ovaj dan koji je na izmaku...jos 21 :) i eto nam opet mubarek mjeseca :)
Biserna Skoljka

#339 Ramazan

Post by Biserna Skoljka »

Image
Hattab72

Post by Hattab72 »

Image

Image

Image

Image
venera888

Post by venera888 »

jos 16 dana :-D
Leonid Breznjev

#343 Re: Ramazan

Post by Leonid Breznjev »

Kwaheri

Post by Kwaheri »

Kwaheri

Post by Kwaheri »

a ovo...

ko voli...zabranjeno pusenje ;)

http://www.youtube.com/watch?v=BWEYG37govE&NR=1

nek uziva
StupskaBitanga

Post by StupskaBitanga »

a kada počinje ramazan :?
Hattab72

Post by Hattab72 »

Kad se ugleda mladi mjesec :)

Kazu 13. septembra prvi dan, ali dok se ne ukaze mladi mjesec ne zna se :)

Budi u toku 12. i 13 septembra :)
venera888

Post by venera888 »

zena wrote:a ovo...

ko voli...zabranjeno pusenje ;)

http://www.youtube.com/watch?v=BWEYG37govE&NR=1

nek uziva

mashaAllah,vidi ti njih :-D
venera888

Post by venera888 »

jos 11 dana :-D
ILLneZZ

Post by ILLneZZ »

imal ko sluchajno vaktiju za njemachku??? mislim na vaktiju za vrijeme ramazana... :? :?
Locked