tempora wrote:Bosansko proljece, nadasve nisam ljubitelj neargumentiranih stavova. Ja sam dala sama par cinjenica, na koje se ti odgovorio polovicno ili nikako.
Super. Onda si pravi ako je to tako. Slusam da vidim sta se nismo shvatili.
O poredjenju Milosevic, rat u BiH, Srbi versus Izrael, ne vidim svrhe, niti vidim da se "nasa" situacija uopste moze porediti sa tim.
Izuzetno moze na primjeru koji smo pricali. Molim te vrati se nazad i procitaj tacno sta sam rekao. Da ti malo pojasnim da ti je lakse:
Tvoja teza: Ako je stranka demokratski izabrana, ona ne moze biti teroristicka.
Odgovor: Apsolutno ne tacno.
Primjer: SDS - teroristicka stranka koju je narod na izborima na demokratski nacin izabrao. Isti slucaj sa Hitlerovom nacional-socijalistickom partijom.
Argumenat cist kao suza. Sta tu nije jasno?
....i kako ti rece, meni najmrskiju recenicu u svim diskusijama BiH naroda, al' izgleda neophodnu da bi se nesto jos bolje objasnilo " poslije j...... nema kajanja!"
Ne volim ni ja tu recenicu, ali je jednostavno istina. Mozes i drugu izreku uzeti - ima ih more na tu temu.
Opet, mozda se te bi licno ne svidja ta sintagma, ali ona ilustruje osnovnu lekciju iz demokracije.
Tvoja teza: Izaberi bilo koju stranku (demokratski) i onda ocekuj da cvijece dolazi na tvoju adresu.
Odgovor: Apsolutno ne tacno. Primjer sa Milosevicem je savrsen.
Palestinici - izabrali teroristicki Hamas/Hezbolah u vlast demokratski
Srbi - izabrali (izuzev u zadnjim izborima) Milosevica na vlast demokratski
Palestnici - nemaju prijatelja mnogo jer niko nece da "devera" sa teroristima koji su u vlasti
Srbi - dok nisu se Milosevica liferovali cak su za svoj terorizam na Kosovu i dobili NATO bombe
PAZI - Ja ne tvrdim da je Palestinska politika isto sto i Miloseviceva. Ja ne tvrdim nista o sadrzaju, metodama, zlu pocinjenom itd. Ja ti govorim samo o uzrocima i poslijedicama. Isto ne govorim o tome koliko su koji teroristi zla nanijeli (Hamas vs. Milosevic).
Samo kazem jasno i glasno: ko sa teroristima tikve sadi, nista dobro ne moze ocekivati.
To nije tesko za shvatiti. Zar ne?
Kada te citam, ( u ovom odgovoru namijenjenom meni) interpretiram da je Palestincima u sustini dobro, te da oni jel' rade vecinom u Izrelu, da je zid kako ti rece uglavnom na Izraelskoj teritoriji, da Palestinske djece ( "ispod 17!?!?!" ) nema u zatvorima
E pa izvini za ovo zadnje, ali kao sugovornika te ne mogu uzeti za ozbiljno sobzirom da jednu ovakvu tematiku svodis na mahalsku razinu!
Ja nigdje nisam rekao da je Palestincima super dobro. Slicno nisam nigdje ni tvrdio za Izraelce.
Ja sam samo opovrgavao besmislene tvrdnje da Palestinci nisu mogli da rade u Izraelu da se krecu. Njihovo limitiranje u kretanju je poslijedica izbora Hamasa/Hezbollaha u vlast od prije nekog vremena. Ako imas teroriste u vlasti, nijedna drzava nece dopustiti da granice sa zemljama koje ih biraju budu "sirom otvorene".
Zato sto ti kazem cinjenicu - da u zatvoru nema ispod 17. godina, ja sam mahala?
Oprosti, ovdje je par likova gluposti pisalo da su zene, djeca i civili u Izraelskim zatvorima.
Ako ti nije tesko otidji pa pogledaj sta Hamas pise.....Oni kazu da su u zatovrima Hamas borci i hoce razmjenu 2-3 oteta izraelska vojnika za stotine Hamas boraca. Nigdje se zene i djeca ne spominju?
Pa nemoj ni ti.
Izraelski zatvori su pod kontrolom Crvrnog Krsta i Zenevske konvencije. De mi reci ko ima pristupa do zarobljenih izraelskih vojnika?
Ne budimo djeca.
Ne smeta meni apsolutno sto smo mi razlicitih misljenja ili vidjenja na ovu tuznu tematiku, ali mi smeta kada neko mijesa cinjenice i licno vidjenje.
Ni meni ne smeta. Cak mi je drago ako neko ima dobre kontra-argumente i pokaze mi nesto sto nisam znao. Ja ne nastupam sa nikakvih "ideoloskih" pozicija, vec iz ciste diskusije.
Kad diskutujes obrati paznju na logcni slijedi cinjenica. Obrati paznju sta hoce da se kaze, pa onda probaj da nadjes kontra-argumenat.
Npr. nije kontra-argumenat na "demokratski izabrana stranka moze biti teroristicka" - Milosevicev primjer ne radi. Kako ne radi? Zasto? Da li shvatio poantu? Vidis li sta je premisa, sta zakljucak?
Vjeruj - za tvoju poziciju - da ti ustedim energiju - besmisleno je stajati iza onoga sto si pisao "demokratski izabrana stranka mora da nije teroristicka". To i klinac iz vrtica moze pobiti za dvije sekunde.
Nemoj da ti se ljudi smiju. Mislim ozbiljni.
Nadji neki bolji argumenat. Evo npr. da ti pomognem:
- Hamas/Hezbollah jesu teroristicke grupe, ali su manipulirali Palestincima pa su ih ovi izabrali "pod pritiskom". Pa mozda to i nisu bas tako demokratski izbori itd.
Jasno, ja se ne slazem sa ovim argumentom, ali cu sa veseljem da prihvatim cinjenice kojim ces recimo ovaj argumenat da dokazes ili neki drugi argumenat. Svakako ovaj argumenat je mnogo bolji nego onaj tvoj.
Na kraju krajeva, nasa diskusija nece pridonijeti rjesenju sukoba na tom krvavom tlu ali je krajnje nepravedno svaku argumentaciju tvojih sugovornika ( u mom slucaju se to jos nije desilo) okarakterisati kao vehabijsku misao ili reci nekome da ako je drugoga misljenja neka se opasa bombama i ode u rat.
Nece nasa diskusija rijesiti problem. To nije ni cilj. Valjda pojedinci misle da kad se ovdje pise to ima neki strasni znacaj
Ovo je obicna diskusija koju svako vodi sto mu je merak ili sto hoce da nesto kaze i sl.
Ja nemam problema da prave stvari zovem pravim stvarima. Vrati se nazad, pa ces vidjeti da samo izraze tipa:
"ubij, popali Izrael"
"jevreje treba pobiti"
"ovo nije borba za Palestinu, nego Islam (dzihad)"
"Svi koji ne misle kao ja su glupi ili mrze muslimane"
"Ja jedini znam sta je vjera"
"Radujem se 8 civila poginulou Haifi'
itd.
zovem pravim imenom "Vehabizam", jer poticu iz "vecernje skole" koja se predaje po Bosni.
To izvini nije nikakvo misljenje, nego cista ne-tolerantna ideologija i to u najgoroj formi.
Eto vidis par ljudi koji to rade i ne kriju da su npr. u ratu sa tim ljudima bili. Tebi ostavljam da zakljucis kako je moguce da neko pise ovo kad npr. od prije rata u Bosni niko nikad tim nacinom nije pisao. Da se razumijemo - Palestinsku borbu je cijela bivsa SFRJ i Tito podrzavali pa opet niko nikad nije ovakve izraze koristio niti je govorio o "spali, pobi Izrael" i sl.
Ostale argumente sa radoscu primam i postujem. Eto ima ljudi ovdje koji se ne slazu sa mnom, a nisu Vehabije. Pa sta?
Nije ovo bitka za slaganje ili ne-slaganje nego nadam se zdrava diskusija.
Postovanje.