GROZD

Post Reply
Goa

Post by Goa »

Koliko ja znam, GROZD bi trebao imati najvaznije aktivnosti tek nakon izbora.

Tako da ce se na ovome raditi i naredne godine sigurno. Koliko se sada uspije posijati narednih godina ce se poznjeti.
grozdica

Post by grozdica »

izzy131 wrote:
Goa wrote:da nisi radio u CPCD pa ti dali otkaz kad si tako ljut na njih.

nego mene interesuje imas li ti neke konkretne komentare na Građansku platformu GROZD-a?

Bas bi volio da znam sta mislis pod tim referentnim grupama? Ocigledno je to nesta o cemu vecina nezna dovoljno.... pa da nam svima objasnis :D :D :D
Nisam radio, ali imao sam jako blijedo iskustvo s njima.

Ne, platforma je ok, nego me zanima zasto BAS SADA to radite? Zasto ne prosle godine.. A ako si u GROZD-u, najbolje da ne znas sta je CPCD. Meni je par sastanaka bilo dovoljno da shvatim. Referentne grupe su krovne organizacije jedno par stotina NVO-a iz cijele BiH koje se okupljaju vec par godina pod CPCD, a ti terenski uredi su kao ti koji to vode. Te organizacije nisu tu radi kompetentnosti (jako malo ih je kompetentnih, pa sjetih se i onog Bojana iz Rudog sto je sad u SDP, neka Ekosela su htjeli pravit, pa ni od toga nista), nego radi broja. A kad se takva unija pravi (nekometentna) koja ne zna trosit lovu, onda bi trebalo da je jasno zasto se pravi. A profesori stampaju, izdaju li izdaju knjige... Znaci, u cijeloj BiH se placaju uredi u centrima kantona i entiteta, skupljaju se NVO a nista konkretno. Pa sta je onda?

A sad, znajuci to, i citajuci GROZD-ov osnivacki listic, gdje pise da je CPCD osnivac GROZD-a, podrzao sam svaku peticiju protiv ovog stanja, ali se realno pitam (na sto imam pravo valjda) o cemu se to radi, posto sve neke fantomske aktivnosti se javljaju pred izbore. Liberali ciste rijeke, CPCD pise peticije, nacionalisti nacionaliziraju:) vjerske zajednice loze...

Pitanje:

Kad ce neko konacno uzeti u stalni cilj borbu protiv ovog mraka u kojem jesmo, svake godine, i da li ce GROZD ovo raditi i dogodine? Eto, nadam se da je jasno sada. Pozdrav.
Ti si bas nesto dobro upucen u rad CPCD ne bi se reklo da si samo bio na par sastanaka :?
izzy131

Post by izzy131 »

Goa wrote:Koliko ja znam, GROZD bi trebao imati najvaznije aktivnosti tek nakon izbora.

Tako da ce se na ovome raditi i naredne godine sigurno. Koliko se sada uspije posijati narednih godina ce se poznjeti.
Zelim vam srecu i da to zaista tako bude, vi iznutra to mozete izgurati sigurno. Nadjemo se ovdje dogodine onda :-D
Grozomoron

Post by Grozomoron »

Aaaa..ljudi moji! Kakve su ovo ruzne rasprave, a sve kao osvijesteni gradjani BiH. Pa sta je problem u polemici GROZD-Dosta? Samo imaju razlicite metodologije..Dosta pravi vise galame, ali imaju neodredjene ciljeve (ukazuju na probleme, ali ne i rjesenja), a GROZD prilazi svemu ozbiljnije, sa vise strucnosti i sa nekakvim strateskim planom. Koliko znam, GROZD je zahtjeve prikupio u direktnom radu sa gradjanima u 122 opstine sirom BiH, tako da je to ustvari samo glas naroda kroz GROZD pokret. U cemu je problem ako GROZD podrzi odredjene stranke koje su uzele u obzir zahtjeve gradjana BiH? To valjda i treba da bude cilj, da politicari rade ono sto gradjani misle da je potrebno.

A ja, kao gradjanin, podrzavam i GROZD i Dosta, jer oni propagiraju i moje misljenje.

A te rasprave o pojedincima koji rade tu, o platama, grantovima itd - to je tako minorno u odnosu na ciljeve, da je sramota pricati na nacin koji ovdje pojedini pricaju. Podsjecate me na Avaz!

Usput, nije istina da Dosta nemaju donatora - znam da su dobili americke pare, ali neka su, sve sto nas primakne normalnijem gradjanskom drustvu i treba finansirati. I ne samo strani donatori, vec mi, gradjani BiH. Pa makar volonterskim radom - a sigurno potpisom na peticiji i pridruzivanjem protestima!
Stolac92

Post by Stolac92 »

Grozomoron, jedine američke pare koje je DOSTA! dobio je $50 od Danas (forumašice)... a ti ili zajebavaš, ili provociraš, ili ti noge smrde...

Je*le te pare i američke i sve druge...
Herc

Post by Herc »

Grozomoron wrote:Aaaa..ljudi moji! Kakve su ovo ruzne rasprave, a sve kao osvijesteni gradjani BiH. Pa sta je problem u polemici GROZD-Dosta? Samo imaju razlicite metodologije..Dosta pravi vise galame, ali imaju neodredjene ciljeve (ukazuju na probleme, ali ne i rjesenja), a GROZD prilazi svemu ozbiljnije, sa vise strucnosti i sa nekakvim strateskim planom. Koliko znam, GROZD je zahtjeve prikupio u direktnom radu sa gradjanima u 122 opstine sirom BiH, tako da je to ustvari samo glas naroda kroz GROZD pokret. U cemu je problem ako GROZD podrzi odredjene stranke koje su uzele u obzir zahtjeve gradjana BiH? To valjda i treba da bude cilj, da politicari rade ono sto gradjani misle da je potrebno.

A ja, kao gradjanin, podrzavam i GROZD i Dosta, jer oni propagiraju i moje misljenje.

A te rasprave o pojedincima koji rade tu, o platama, grantovima itd - to je tako minorno u odnosu na ciljeve, da je sramota pricati na nacin koji ovdje pojedini pricaju. Podsjecate me na Avaz!

Usput, nije istina da Dosta nemaju donatora - znam da su dobili americke pare, ali neka su, sve sto nas primakne normalnijem gradjanskom drustvu i treba finansirati. I ne samo strani donatori, vec mi, gradjani BiH. Pa makar volonterskim radom - a sigurno potpisom na peticiji i pridruzivanjem protestima!
Zasto ti opet zapocinjes pricu grozd-dosta! ...
I molim te nemoj siriti dezinformacije da je dosta! primio americke pare!!! Svi mo u minusu dajuci svoj novac.
A_I_

Post by A_I_ »

i meni se sve više čini kako postoje prljave namjere - još od one priče "da vam nisu šta obećali iz GROZDa a nisu ispunili pa se sad svetite bla bla" preko patke u medijima o pozivanju na oružanu revoluciju pa do ovog zadnjeg Grozomoron-ovog "osvrta" :-)

svka čast za dosadašnje držanje :thumbup: :bih:
Goa

Post by Goa »

Sta li je sad trokutu 66 :shock: :roll: :shock:

I nije bit demokratije da ljudi pricaju sta hoce, ovo govorim samo onako jer nas je takva filozofija i odvela u p.m. :x :x :-)
privremeni

Post by privremeni »

Goa wrote:Sta li je sad trokutu 66 :shock: :roll: :shock:

:lol: I nije bit demokratije da ljudi pricaju sta hoce, ovo govorim samo onako jer nas je takva filozofija i odvela u p.m. :x :x :-)
Vrijedi za sviju. :lol:

Hajmo nesto konkretno, a vezano za temu:GROZD!!!!
Da li i sta Grozd planira (konkretno) poduzeti jos do Oktobra?
izzy131

Post by izzy131 »

privremeni wrote:
Goa wrote:Sta li je sad trokutu 66 :shock: :roll: :shock:

:lol: I nije bit demokratije da ljudi pricaju sta hoce, ovo govorim samo onako jer nas je takva filozofija i odvela u p.m. :x :x :-)
Vrijedi za sviju. :lol:

Hajmo nesto konkretno, a vezano za temu:GROZD!!!!
Da li i sta Grozd planira (konkretno) poduzeti jos do Oktobra?
Ma nije to pitanje, poduzece se do Oktobra jos stosta sigurno. Pitanje je sta ce poduzeti i hoce ista poduzimati poslije izbora? :D
Goa

Post by Goa »

Naravno da ce biti aktivnosti nakon izbora.

Cijela ideja i jeste u tome da se najteraju političari da provedu u praksu ono sto su obećali u predizbornom procesu. Danas ako zelite bilo sta da promjenite u drzavi i da trazite od parlamentaraca da nesta usvoje u parlamentu, (bez obzira koliko bilo dobro za graađane) oni ce reci da takvo sto nikad nisu obecali i da oni nisu krivi za to (tako da ne moraju da se zalazu da se u parlamentu takvo sto usvoji)....

Sad bi stvari trebale biti malo drugacije.

Političke partije bi trebale obecati što konkretnije rezultate i ponuditi realan okvir/strategiju/plan za njihov dostizanje. Kada to obecaju, mnogima ce biti lakse da im nakon izbora kazu direktno u lice ako ne bude onako kako su obecali u predizbornom procesu.

Sad nije tako. Evo nek bilo ko nadje bilo kojeg političara koji je obecao da ce nesta uraditi po pitanju poboljsanja polozaja mladih?

nema niko.

Evo uzmite danas i potrazite nekog u političkom životu BiH ko se brine zbog problema kojeg ima pola miliona nezaposlenih..

ja vam garantujem da (da trazite godinu dana) da necete pronaci niti jednog politicara ili zaposlenika u vladi kojem je cilj ili posao da pomogne ovim ljudima.

GROZD pokušava nesto uraditi kako bi se ispunilo ono sto rpivatno svako govori. Problem je nezaposlenost. Ako je problem nezaposlenost hajde da se svi prvo složimo da je to najveci problem građana BiH. Ako je to problem sta bi bilo realno rješenje u kratkom roku? 150.000 dodatnih radnih mjesta. Jeste li za to građani (zato sluze potpisi)? I ako su za rješavanje tog problema građani, nema razloga da ga političari ne pocnu rjesavati. Cilj - da svi političari i ljudi koji rade u javnoj administraciji brinu zbog problema nezaposlenosti i da rade na njegovom rješavanju.

Aktivnosti GROZDA nakon izbora bit ce fokusirana (između ostalog) i na uticanju na politicare da (kojim slucajem) ne skrenu sa problema zapošljavanja, na teme koje su od trivijalne važnosti za građane, i što je bitnije da nakon izbora ne kaze: Mi zastupamo interese naroda-x jer smo dobili njihovu podršku i smatramo da je za njih najvažnije n-to pitanje (pitanje koje u momentu padne na pamet lideru političke partije nevezano za obecanja za koje je dobio podršku građana).

Kolko ce ovo sve uspjeti? Da sve uspije 100% to bi bilo civilizacijsko cudo, jer ovo kod nas lici na plemensko društvo koje se probudilo u 19 stoljecu i koje kao vremenskom mašinom iz budućnosti posjećuju ljudi koji žive na 'imaginarnom zapadu'.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Goa, da te pitam konkretno: Sta da se radi po ovom pitanju http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=26326

nije provokacija, fakat pitam...jer nisam pametna...tu mi se bude pecinske reakcije, ja bih ga dingacem tukla u glavu..
Goa

Post by Goa »

da ti iskreno kazem neznam! Za mene to nije nikakvo otkrice, jer toga ima more primjera, al mi je drago kad svaki put cujem da se kritikuje vlast zbog neodgovornog trošenja javnih prihoda. Ali pordd pozitivne strane kritike ima i druga strana:

Znas li koliko puta 273 KM godisnje potroše političari u državi i entitetima samo na usluge?

825.202 puta!

I sad ce se cijela bosna sekirati o jednom milionitom dijelu prihoda koji se potrosi na usluge, dok ce oni zadovoljno trljati ruke, jer ih svako pita za 293 KM, a niko za 241 milion KM koliko godišnje potroše na razni materijal i usluge.....

Svako ministarstvo/odjeljenje/agencija/zavod ima minimalno 100.000 -200.000 KM na raspolaganju za usluge koje boga ti pitaj kako trose.
A_I_

Post by A_I_ »

@Goa

sve to stoji Goa ALI OVO JE KONKRETAN EFEKTIVAN PRIMJER
narod se nikad neće 'upaliti' na mrtve brojeve kao na jedan ovakav račun iz restorana koji predstavlja odličnu SIMBOLIKU !

p.s. savjetujem vam fokusiranje na reformu obrazovanja što je neuporedivo najbolje ulaganje u budućnost, kao i insistiranje na aktiviranju ekološke svijesti građana.
Loading...

#340 WTF!

Post by Loading... »

Sta hocete vi vise?
Samo bla bla bla...nj ha... nj ha... nj ha...
Sta ste vi konkretno ucinili da nesto promjenite?
Otisli i potpisali se negdje, brbljali na forumu, u skoli u nekoj sekciji?
Goa

Post by Goa »

Puno toga

iskreno, mislim da smo vise uradili dobrog u protekloj godini, nego SDA za proteklih 15 godina....

Niko ne rece sta je

trokut 66
Loading...

Post by Loading... »

Pa navedi sta si uradio grozdasu...ili dostasu...
Goa

Post by Goa »

Ja hm

ne znam za koji period mislis?

Evo u protgeklih godinu dana pomogao sam da 50 siromašnih porodica ima stalan prihod od kroz samozapošljavanje.... jel malo?

a ti?
Dezze

Post by Dezze »

Goa wrote:Puno toga

iskreno, mislim da smo vise uradili dobrog u protekloj godini, nego SDA za proteklih 15 godina....

Niko ne rece sta je

trokut 66
Vozdrica!

Dugo me nije bilo, ali rekoh hajde da se vratim i podignem kvalitet ovom forumu :lol:

Trokut 66 je suprotno od Kruga 99- koliko znam, Trokut 66 je nastao kao zajebancija ali se onda formirao u tako neku asocijaciju (??) ili sl. gdje se ljudi redovno nalaze i diskutuju o problemima (uglavnom mladih). Ako se ne varam, Trokut 66 je pokrenuo Studentski radio....
Goa

Post by Goa »

pa to je izgleda dobra stvar, a znaci da jos funkcionise cim su se opet sastali prije par dana.
Dezze

Post by Dezze »

Ma ja, jos uvijek su aktivni...zazivio je projekat. Ja puno o njima ne znam, samo ponekad cujem da su se sastali i dali obavijest za medije... Neka nama nevladinog sektora, rjesenja mnogih problema su upravo odatle proizisla. :)
Goa

Post by Goa »

Nevladin sektor je veoma sirok pojam. Ali zna se sta je svrha nevladinog sektora i ako kazemo da je on za sve kriv, samo pusemo u ledja onima koji bi volili da ga nikako nema u BiH..... A zna se sta zele oni koji negiraju/marginaliziraju značaj nevladinog sektora u političkom životu...
Loading...

Post by Loading... »

Goa wrote:Ja hm

ne znam za koji period mislis?

Evo u protgeklih godinu dana pomogao sam da 50 siromašnih porodica ima stalan prihod od kroz samozapošljavanje.... jel malo?

a ti?
E pa ja sam izgradio stala i stala, rekonstruisao kuca i kuca, edukovao ljudi i ljudi, uspjesno organizovao prve medju-entitetske aktivnosti. Donirao alata i alata, krava i krava, ovaca i ovaca.
Moram li jos nabrajati?

Jeli istina da je poginuo Adi Lukovac?
Goa

Post by Goa »

Do sada za GROZD prikupljeno preko 50.000 potpisa. S obzirom kakva je situacija ovo zbuci dosta ohrabrujuce.

Šta mislite o tome da GROZD i svi drugi koji žele da se u Bosni stvari pokrenu radikalno u pozitivnom smjeru u septembru organizuje neki veliki događaj u Sarajevu?
Loading...

Post by Loading... »

Piši propalo.
Post Reply