Jesam li rasista?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Alfa159

#326 Re: Jesam li rasista?

Post by Alfa159 »

vesela wrote:U ovom svedskom drustvu sam brzo shvatila da moja djeca imaju kontakt sa djecom razlicitih rasa. Kroz obdaniste, skolu i druzenje van skole. To je bilo nesto novo za mene, jer toga nije bilo u Sarajevu, kad sam ja isla u skolu i radila.

Tad sam shvatila da bi se moglo desiti da se zaljube i, mozda zasnuju bracnu zajednicu. Panika me uhvatila!!!!

Pogotovo zbog sina, koji jako naginje nekim tajlandjankama, vijetnamkinjama i irankama. Sve su te njegove djevojke bile lijepe i zgodne k'o san, ali ja sebe zamislim da dodjem u Sarajevo sa "unuce crnce ili arapce"...pa nikako da to svarim!

I stavim djeci zabranu! Dok sam mogla, naravno!

Kazu da sam rasista! A ja kazem da bi i oni i djeca imali bespotebne probleme!

Ima li neko od vas slicnih iskustava i kako reagujete na ovo?

Nemojte me samo napadati, molim vas! :roll:
Svaka cast, i treba tako sta znas odakle je to i sta je to.
Ja isto mislim da cu potajno i pametno raditi na tomu da djeca imaju malu dozu odbojnosti, ali ne mrznje prema drugim rasama.)))))))
superrrrrr moji mali bijelci WP WP WP
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

Garibaldi wrote:Pravo dobra tema. Zao mi je samo sto se nisam ukljucio ranije.
Da citiram odgovor od jednog svoga prijatelja odavde iz Beca, koji je ovdje duze od mene, na pitanje sta misli o ponasanju vecine Bosanaca u Austriji:''Mozes ti jarane iz Bosne, ali Bosna iz tebe - nikada!''.

To bi isto rekao o ovoj Veseloj. Na jednoj strani je prirodni majcinski instinkt da zeli sam sve najbolje svojim potomcima (jest da je nepovezano sa temom, u mome selu u Dalmaciji bi rekli:''Di je mnogo baba, kilava su dica''), sto bi upotpunosti razumio da nije rekla kako joj je briga sta ce lokalni papci, napuhane curke i mrmci u Sarajevu govoriti, ako eto dijete bude crno, azijat ili pitaj boga sta?!?!? Kao sto je neko vec rekao, znaci na prvom sam mjestu ja i samo ja, onda eto sta mahala misli, pa tek onda dijete! Bravo nema sta, kada ovo procitam, tek sada ne krivim Austrijance (baziram se na svoj slucaj) ovdje sto nas svijet toliko mrze.

Da nesto o sebi kazem, takodjer dolazim iz mijesanog braka, otac Hrvat - Dalmatinac (koji nije htio uzeti domovnicu da ne izgubi obraz, jer nije Tudjmana ocima mogao gledati), majka Bosnjakinja (koja se tako nikada nije osjecala, i koja nema pojma o vjeri). Prosao sam kroz rat kao i svi mi, bio sam tu dolje cijeli rat, i 2 godine iza, kada mi je konacno pukao film i odlucio sam da ove prostore zauvijek napustim. Cijeli zivot iako sam lokalac, iako pricam potpuno sa bosanskim naglaskom, druzio se sa Bosnjacima u preko 90% slucaja, uvijek sam bio crna ovca (kao sto _Bosanac kaze). Znalo mi je desiti odmah nakon rata, da me prijatelji koje znam cijeli zivot, mole da ne dolazim blizu njihove kuce, jer eto njihovi roditelji nece ''Vlahe'' blizu (valjda ja dodjem Skutor ili Sokac?), onda djevojka za kojom sam ludio 4 godine u gimnaziji, mi na kraju rece da ne zeli da joj se vise obracam kao ''momak'', vec me zeli samo za prijatelja, jer je njena majka rekla da ce je se odreci ako nastavi samnom (zena me nikada nije ni upoznala). Onda pogledi ipod ociju kada ovjeravam zdrastveno ili placam racune za struju, pa ja kao papagaj moram iznova: ''Znate ja sam bio ovdje cijeli rat, nisam nigdje ni isao itd''.
Nakon ovih ''divnih uspomena'' iz zemlje gdje su ''najbolji ljudi na svijetu'', dodjem u Austriju. Prvo me Austrijanci gledaju kao Tschuscha (pogrdan izraz u Austriji za nas koji govorimo BHS jezik, valjda u njihovim usima ima previse č i š slova) dok ne savladam njemacki. Upadnem u bezirk koji je kome su izgleda jedini Austrijanci bili policija. Vidio sam svasta, u Ubahnu jedan crnac se izvalio preko 4 sjedista, i kada sam mu slucajno rekao da ima drugih ljudi pored njega koji bi zelili sjesti, on se istresao na mene samo kako ga mrzim sto je crn itd. Drugi dan, neki cigo iz Srbije, sjeo slicno tako i dere se, psuje, onda mu pridje neka starija Austrijanka i zamoli ga vrlo uredno i kulturno da ne prica tako glasno kad on:''Ako Vam sveta mj govor, uzmite taksi, ovo je javni transport, a vi mene mrzite samo zato sto sam auslender''?!? Nakon ovakvih bisera, ja Osterrajhere i ne krivim nista. Sa nasima se upocetku druzio, ali uskoro mi je pun qurac od njih. Srbi mrze Hrvate, Hrvati mrze Srbi, Gradiscanski Hrvati (odvojeni od matice preko 500 godina) mrze Srbe, Bosnjaci mrze Srbe, onda se mrzimo medjusobno (zavidimo jedni drugima), nisam ovaj haos mogao gledati i sto je najgore ja sam uvijek bio izmedju dvije vatre, taman sam svima dobro dosao da svoje frustracije negdje istresu. Onda sam, malkice dosao pameti i poceo intezivno uciti njemacki da bi se druzio mogao druziti sa Austijancima. Nakon toga, dobijem kompleks nize vrijednosti, pa zelim biti samo sa njima, da bodem veci Austrijanac od njih samih (ono veci katolik od pape), i opet ispadnem samo glup. Tako da sam batalio ove gluposti na osnovu tesko stecenog iskustva i okrenuo se radu. Sada me trenutno nista ne zanima, osim zavrsetka ova 2 fakulteta, i kurseva spanskog i francuskog.

Evo za kraj nesto, to je za ljude koji razmisljaju kao Vesela.
I dalje se pitam sta bi bilo da mama od moje 'djevojcice' imala drugaciji stav prema meni, i zna mi se pojaviti neka slika u glavi najcesce pred spavanje, nakon svih ovih godina, o tome gdje je ona sada, kako je, sta radi, da li je dobro, onda zaista zelim da je nazovem, ali onda me nesto pogodi u glavu, ako se ona meni nije htjela javiti sve ove godine, pa ne trebam ni ja njoj, sam je svoj izbor napravila, i to zaista postujem. Gotova prica i kraj. Mozda bi stvari bile drugacije, ali ocito mami je smetalo sto bi joj kcer bila sa kaurom, vlahom, skutorom ili sta vec. Znate, mahala mi mnoge stvari pricala, jos bi nedodragibog da se unuci zovu Luka, Ive, Marko, Dijana, Vesna ili sta vec. Tu je i kraj.
Upravo zbog ovih razloga sam i napustio bih, molim Boga samo mi zena bude normalna, cestita i vrijedna, pa k'o god da je. Jest, bicu iskren, zaista bi zelio da ne bude 'nasa' i da ne govori BHS. Mislim na djecu, u sustini bolje im je da im maternji jezik bude njemacki nego bosanski, ili kineski, ako cemo vec o jezicima, to ce njima tokom zivota mnogo valjati.

Sto se nas tice, koji smo odrasli u BiH do 18 i dalje, mi mozemo pricati koliko hocemo (narocito mi koji su u dijaspori) ali mi iskreno nikada necemo rascistiti sa Bosnom i balkanskim prostorom. Sam sam dugo vremena bjezao od ove cinjenice dok je nisam prihvatio, pa sam nakon toga i ovaj forum poceo posjecivati. Mojim rodjacima u Kanadi, koji su otisli kada su imali 6 i 3 godine, nikada ne bih ni na kraj pameti doslo da posjecuju bilo kakav forum na bosanskom, ili da se bave kakvom balkanskom temom. Oni se instiktivno ponasaju, kao da 200 godina zive u Kanadi. Ja sam svjestan toga da Bosna nikada nece iz mene izaci, da cu dok disem nositi njeno breme, ali ako ja to moram, makar mi djeca nece morati.
Eto toliko od mene,

Pozdrav svima!

VESELA!

OVO JE DOBAR PRIMJER ZASTO TREBA DA BUDES ZABRINUTA! :D
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

I jos nesto za MR2,

Bosanci su sami izvojevali da im se ne oduzme status A.
Ja sam bio prisutan na toj konferenciji kada se vodila zestoka diskusija izmedju gradonacelnika a-dama kohena(zidova) i bosanske platforme.

Nakon te diskusije ideja o povlacenju a statusa je povucena.

Znaci nikakvi zidovi to nisu uradili. Oni su cak htjeli da se bosnjaci posalju kuci!
tempora

Post by tempora »

Srecom pa mr2 meni nije obradjivao zahtjev F1-sto dovoljno pokazuje koliko poznaje materiju a radi za Ministarstvo pravde-imigracija i naturalizacija.Sto opet pokazuje dovoljno da nije uslov biti obrazovan i kompetentan u obavljanju istog posla-vec je potrebno imati odredjene drustvene stavove-a na odjelu za prisilni povratak-tj deportaciju takvi stavovi su kljucni.
Vecina mojih kolega,( a neki zbog boljih radnih uslova) koji su se odlucili aplicirati za taj odjel, imali su apsolutno identicno misljenje kao i mr2.Smatrali su da stranci samo donose neprilike, da se bave kriminalom, da unistavaju ovu zemlju i da ih 80% ( ne znam kako uopste dodju do tih brojki) ima krimilanu prolost, da su olos i nisu vrijedni zivljenja ovdje te da se nikako ne uklapaju u nasu zapadnu kulturu.
Nije kriv mr2 sto vesela zivi u Svedskoj, pa ima ruke posla sa nitkovima.Da je ona bar tu, da olaksa muke bijele rase. :roll:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#330 Re: Jesam li rasista?

Post by Romeo 80 »

vesela wrote:U ovom svedskom drustvu sam brzo shvatila da moja djeca imaju kontakt sa djecom razlicitih rasa. Kroz obdaniste, skolu i druzenje van skole. To je bilo nesto novo za mene, jer toga nije bilo u Sarajevu, kad sam ja isla u skolu i radila.

Tad sam shvatila da bi se moglo desiti da se zaljube i, mozda zasnuju bracnu zajednicu. Panika me uhvatila!!!!

Pogotovo zbog sina, koji jako naginje nekim tajlandjankama, vijetnamkinjama i irankama. Sve su te njegove djevojke bile lijepe i zgodne k'o san, ali ja sebe zamislim da dodjem u Sarajevo sa "unuce crnce ili arapce"...pa nikako da to svarim!

Ma nisi ti rasista. Ti si samo malo rasisoidna! :-)
Tesssa

#331 Re: Jesam li rasista?

Post by Tesssa »

Alfa159 wrote:
Svaka cast, i treba tako sta znas odakle je to i sta je to.
Ja isto mislim da cu potajno i pametno raditi na tomu da djeca imaju malu dozu odbojnosti, ali ne mrznje prema drugim rasama.)))))))
superrrrrr moji mali bijelci WP WP WP
Obuci i ovo da upotpunis svoj image :roll: :roll: :roll:

Image
Ivanche

Post by Ivanche »

Garibaldi wrote:Pravo dobra tema. Zao mi je samo sto se nisam ukljucio ranije.
Da citiram odgovor od jednog svoga prijatelja odavde iz Beca, koji je ovdje duze od mene, na pitanje sta misli o ponasanju vecine Bosanaca u Austriji:''Mozes ti jarane iz Bosne, ali Bosna iz tebe - nikada!''.

To bi isto rekao o ovoj Veseloj. Na jednoj strani je prirodni majcinski instinkt da zeli sam sve najbolje svojim potomcima (jest da je nepovezano sa temom, u mome selu u Dalmaciji bi rekli:''Di je mnogo baba, kilava su dica''), sto bi upotpunosti razumio da nije rekla kako joj je briga sta ce lokalni papci, napuhane curke i mrmci u Sarajevu govoriti, ako eto dijete bude crno, azijat ili pitaj boga sta?!?!? Kao sto je neko vec rekao, znaci na prvom sam mjestu ja i samo ja, onda eto sta mahala misli, pa tek onda dijete! Bravo nema sta, kada ovo procitam, tek sada ne krivim Austrijance (baziram se na svoj slucaj) ovdje sto nas svijet toliko mrze.

Da nesto o sebi kazem, takodjer dolazim iz mijesanog braka, otac Hrvat - Dalmatinac (koji nije htio uzeti domovnicu da ne izgubi obraz, jer nije Tudjmana ocima mogao gledati), majka Bosnjakinja (koja se tako nikada nije osjecala, i koja nema pojma o vjeri). Prosao sam kroz rat kao i svi mi, bio sam tu dolje cijeli rat, i 2 godine iza, kada mi je konacno pukao film i odlucio sam da ove prostore zauvijek napustim. Cijeli zivot iako sam lokalac, iako pricam potpuno sa bosanskim naglaskom, druzio se sa Bosnjacima u preko 90% slucaja, uvijek sam bio crna ovca (kao sto _Bosanac kaze). Znalo mi je desiti odmah nakon rata, da me prijatelji koje znam cijeli zivot, mole da ne dolazim blizu njihove kuce, jer eto njihovi roditelji nece ''Vlahe'' blizu (valjda ja dodjem Skutor ili Sokac?), onda djevojka za kojom sam ludio 4 godine u gimnaziji, mi na kraju rece da ne zeli da joj se vise obracam kao ''momak'', vec me zeli samo za prijatelja, jer je njena majka rekla da ce je se odreci ako nastavi samnom (zena me nikada nije ni upoznala). Onda pogledi ipod ociju kada ovjeravam zdrastveno ili placam racune za struju, pa ja kao papagaj moram iznova: ''Znate ja sam bio ovdje cijeli rat, nisam nigdje ni isao itd''.
Nakon ovih ''divnih uspomena'' iz zemlje gdje su ''najbolji ljudi na svijetu'', dodjem u Austriju. Prvo me Austrijanci gledaju kao Tschuscha (pogrdan izraz u Austriji za nas koji govorimo BHS jezik, valjda u njihovim usima ima previse č i š slova) dok ne savladam njemacki. Upadnem u bezirk koji je kome su izgleda jedini Austrijanci bili policija. Vidio sam svasta, u Ubahnu jedan crnac se izvalio preko 4 sjedista, i kada sam mu slucajno rekao da ima drugih ljudi pored njega koji bi zelili sjesti, on se istresao na mene samo kako ga mrzim sto je crn itd. Drugi dan, neki cigo iz Srbije, sjeo slicno tako i dere se, psuje, onda mu pridje neka starija Austrijanka i zamoli ga vrlo uredno i kulturno da ne prica tako glasno kad on:''Ako Vam sveta mj govor, uzmite taksi, ovo je javni transport, a vi mene mrzite samo zato sto sam auslender''?!? Nakon ovakvih bisera, ja Osterrajhere i ne krivim nista. Sa nasima se upocetku druzio, ali uskoro mi je pun qurac od njih. Srbi mrze Hrvate, Hrvati mrze Srbi, Gradiscanski Hrvati (odvojeni od matice preko 500 godina) mrze Srbe, Bosnjaci mrze Srbe, onda se mrzimo medjusobno (zavidimo jedni drugima), nisam ovaj haos mogao gledati i sto je najgore ja sam uvijek bio izmedju dvije vatre, taman sam svima dobro dosao da svoje frustracije negdje istresu. Onda sam, malkice dosao pameti i poceo intezivno uciti njemacki da bi se druzio mogao druziti sa Austijancima. Nakon toga, dobijem kompleks nize vrijednosti, pa zelim biti samo sa njima, da bodem veci Austrijanac od njih samih (ono veci katolik od pape), i opet ispadnem samo glup. Tako da sam batalio ove gluposti na osnovu tesko stecenog iskustva i okrenuo se radu. Sada me trenutno nista ne zanima, osim zavrsetka ova 2 fakulteta, i kurseva spanskog i francuskog.
Evo za kraj nesto, to je za ljude koji razmisljaju kao Vesela.
I dalje se pitam sta bi bilo da mama od moje 'djevojcice' imala drugaciji stav prema meni, i zna mi se pojaviti neka slika u glavi najcesce pred spavanje, nakon svih ovih godina, o tome gdje je ona sada, kako je, sta radi, da li je dobro, onda zaista zelim da je nazovem, ali onda me nesto pogodi u glavu, ako se ona meni nije htjela javiti sve ove godine, pa ne trebam ni ja njoj, sam je svoj izbor napravila, i to zaista postujem. Gotova prica i kraj. Mozda bi stvari bile drugacije, ali ocito mami je smetalo sto bi joj kcer bila sa kaurom, vlahom, skutorom ili sta vec. Znate, mahala mi mnoge stvari pricala, jos bi nedodragibog da se unuci zovu Luka, Ive, Marko, Dijana, Vesna ili sta vec. Tu je i kraj.
Upravo zbog ovih razloga sam i napustio bih, molim Boga samo mi zena bude normalna, cestita i vrijedna, pa k'o god da je. Jest, bicu iskren, zaista bi zelio da ne bude 'nasa' i da ne govori BHS. Mislim na djecu, u sustini bolje im je da im maternji jezik bude njemacki nego bosanski, ili kineski, ako cemo vec o jezicima, to ce njima tokom zivota mnogo valjati.
Sto se nas tice, koji smo odrasli u BiH do 18 i dalje, mi mozemo pricati koliko hocemo (narocito mi koji su u dijaspori) ali mi iskreno nikada necemo rascistiti sa Bosnom i balkanskim prostorom. Sam sam dugo vremena bjezao od ove cinjenice dok je nisam prihvatio, pa sam nakon toga i ovaj forum poceo posjecivati. Mojim rodjacima u Kanadi, koji su otisli kada su imali 6 i 3 godine, nikada ne bih ni na kraj pameti doslo da posjecuju bilo kakav forum na bosanskom, ili da se bave kakvom balkanskom temom. Oni se instiktivno ponasaju, kao da 200 godina zive u Kanadi. Ja sam svjestan toga da Bosna nikada nece iz mene izaci, da cu dok disem nositi njeno breme, ali ako ja to moram, makar mi djeca nece morati.
Eto toliko od mene,

Pozdrav svima!
sta to ima ista sa da li tebi zena govori BSH ili ne? To nema pametnih, lijepih, prospektivnih, ambicioznih itd cura iz bivshe Juge, Bosne...sta god? To me nervira haos kod ovih nashih tipova...ne izlazim ni ja po narodnjacima,ni po klubovima (zivota te mogu kostati) imam HAOS puno poznanika, i strasno malo prijatelja (vecinom stranci) i imam zavrshen fax, i posao i sta ja znam...ali gdje da upoznam nasheg tipa, kad se furaju i gledaju na nase cure ponizavajuce. Dolazim isto iz mjesanog braka, i znam da nije lako (prosla sam i kroz prozivanja i peto i deseto sto si naveo) ali me nesto haos isfura kad procitah da sad molis boga da ti zena ima sve te fine kvalitete ali da ne pricha BSH! Ja se ponosim odakle sam..i gdje god da sam na svjetu ja kazem da sam rodom Sarajka, i volila bi da nadjem sebi nekog ravnog - i najradije nekog koji pricha BSH, tako da bi nam komunikacija bila laksa i bolja (da zna sta mislim kad mu kazem mrsh, a sta kad kazem mili:)) a ne da se peglam, na engleskom, skandinavskom,...spanskom kojem god zelis sad...a ako mislis na djecu, onda je bash plus po mom misljenju sto vishe jezika djete pricha...
encian

Post by encian »

"Let us not wallow in the valley of despair, I say to you today, my friends.

And so even though we face the difficulties of today and tomorrow, I still have a dream. It is a dream deeply rooted in the American dream.

I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal."

I have a dream that one day on the red hills of Georgia, the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at the table of brotherhood.

I have a dream that one day even the state of Mississippi, a state sweltering with the heat of injustice, sweltering with the heat of oppression, will be transformed into an oasis of freedom and justice.

I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.

I have a dream today!

I have a dream that one day, down in Alabama, with its vicious racists, with its governor having his lips dripping with the words of "interposition" and "nullification" -- one day right there in Alabama little black boys and black klix will be able to join hands with little white boys and white klix as sisters and brothers.

I have a dream today!

I have a dream that one day every valley shall be exalted, and every hill and mountain shall be made low, the rough places will be made plain, and the crooked places will be made straight; "and the glory of the Lord shall be revealed and all flesh shall see it together."²

This is our hope, and this is the faith that I go back to the South with."

excerpt from "I Have a Dream" by Dr. Martin Luther King Jr.
taken from http://www.americanrhetoric.com/speeche ... adream.htm

odakle nam pravo da ucinimo da se iko ovako osjeca?!
tranquil

#334 Re: Jesam li rasista?

Post by tranquil »

Ćao vesela.

Jesi rasista si. Don't panic, nisi onaj najgori stepen rasiste, sa rasnim teorijama i konačnim rješenjima, ali rasista jesi.

To i nije veliki problem. Ti sa tvojim nivoom rasizma nikada nećeš direktno prourokovati problem nekome druge rase, takvi kao ti zlo čine samo indirektno, odbijanjem od sebe i prećutnim odobravanjem loših stvari.

Veće problem od tvog rasizma je tvoj odnos sa sinom.

Citiraću opet jednu tvoju rečenicu s kojom stvarno imam problema.
vesela wrote: Sve su te njegove djevojke bile lijepe i zgodne k'o san, ali ja sebe zamislim da dodjem u Sarajevo sa "unuce crnce ili arapce"...pa nikako da to svarim!
Suzdržaću se da ovdje kažem što mislim jer ti vjerovatno te stvari ne bih rekao kada bismo uživo raspravljali. Ipak, razmisli samo da li je ispravno s tvoje strane diktirati tuđi život, i to najosjetljivije stvari, zbog tvog ugleda u rodnoj mahali. Nadaj se samo da je jedan razgovor sa ocem u kojem su malom "pojašnjene neke stvari" bio dovoljan da stavi iza sebe sve ono šta je već imao.

Ovako, tješi se makar da te neće ogovarati mahala kada budeš šetala sa unučetom.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

mene najvise zanima sta bi sa teta veselom? :roll:
jel joj se sin ozenio superiornom bijelom rasom? :roll:
shana_majka

Post by shana_majka »

Kontraverzna teorija nobelovca: Crnci su manje inteligentni od bijelaca
(Srajevo-x)

A vi i dalje napadajte @veselu :D
danas

Post by danas »

shana_majka wrote:Kontraverzna teorija nobelovca: Crnci su manje inteligentni od bijelaca
(Srajevo-x)

ali su zato azijati pametniji :D nadam se da je ona tajlandjanka dosla tobe i kutarisala se njenog luzera :D :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

danas wrote:
shana_majka wrote:Kontraverzna teorija nobelovca: Crnci su manje inteligentni od bijelaca
(Srajevo-x)

ali su zato azijati pametniji :D nadam se da je ona tajlandjanka dosla tobe i kutarisala se njenog luzera :D :D
bravo :D
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

danas wrote:
(Srajevo-x)

ko je to reko
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

ljudi ba sta nam bi sa ovom superiornom @veselom, jel zena ziva? :roll:
pitt

Post by pitt »

Bosanac sa dna kace wrote:ljudi ba sta nam bi sa ovom superiornom @veselom, jel zena ziva? :roll:
jede rizu....jer od rize se dize.......inteligencija :D:D:D:D
maccarona

Post by maccarona »

pitte rasisto :D pa djes ti bem ti :D
Meraklos

Post by Meraklos »

Vesela, udri brigu na veselje. Imade Radovan Karadzic kci al' je udade. Takav prika bi ti bolje pasao. Isto Franko, Pinoche, Tudjman, Milosevic i ostali ini cuvari vaznosti izbjeljila nacije bi zasigurno bili ti blizi u nazorima za pronalazenje adakvatnih zetova i snaha.

Ti si jedna nebuloza. A vidim nisi ni sama.
pitt

Post by pitt »

maccarona wrote:pitte rasisto :D pa djes ti bem ti :D
ma tu sam :D:D cekam veselu da dodje :D:D
rashomon

Post by rashomon »

(Srajevo-x)

a to njegovo mišljenje nešto kao važi?
shana_majka

Post by shana_majka »

rashomon wrote:
(Srajevo-x)

a to njegovo mišljenje nešto kao važi?

Covjek je nobelovac,valjda bi trebalo da vazi(bar nesto).
P.S.Nsam poklonik lika i djela doticnog. ;-)
rashomon

Post by rashomon »

Eh, evo, sav sam se obremenio važnošću njegova mišljenja, ne znam šta ću od sebe.

Čak i kad bi to nešto što se zove "inteligencija" imalo neku konzistentnu definiciju koja znači nešto konkretno, i kada bi ti testovi zaista bili mjerodavni za bilo šta u životu osim za nezasluženo klepanje para....Znači čak i kada bi to imalo neki naučni temelj, to što on blebeće

za mene lično bi on opet bio hrpa bogatih bijelih govana koja nikada nije i nikada neće predstavljati ni trunku moga interesa...ni ti mi njegovo naučavanje znači nešto u životu...

Jedino što bi me obradovalo kada bi njega i njemu slične (na našim i inim prostorima) neko kaznio sa 40 godina neplaćenog rada u nekom rudniku ili na nekoj plantaži. A obzirom da je stariji lik i da je predsmrt, nemam ništa protiv da se kazna prenese i na njegovu djecu...

Eh sad, kada bi Dawkins smaknuo sniper sa religijske marve i malo se fokusirao na fekalije u vlastitim pelenama i konačno odrastao u svom intelektualnom naučnom natezanju, jer smatram da je moralni linč za ovu vrstu izjave opravdan i nužan...No kako je bijelac, slutim kako je i on vjerovatno ista vrsta govneta...

Evo još začina za sve ljubitelje blistavog uma
in the past Watson has said a woman should have the right to terminate a pregnancy if she discovered her unborn child carried a "gay gene", but said "I was just arguing for the freedom of women to try and have the children they want, not what is right or wrong”.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

(Srajevo-x)

rasizam je i kad kazes da su crnci najveci rasisti koji postoje a jesu. Nisam jos nikad vidjela da se bijelac, zuti, obojeni bilo kojom bojom ... obrati osobi koju prvi put vidi u zivotu sa brate ili sestro samo zato jer je iste boje koze

imam prijateljicu "mijesanu" koja je naslijedila kosu od mame crnkinje, pa ide u frizerski salon za africku populaciju. Kakvog se ona rasizma naslusa u tom salonu, ludilo. Takve diskusije se jedino jos mogu zamisliti na sastancima KKK

a vesela je prava Balkanka, moze, ali ne u mojoj kuci :lol:
danas

Post by danas »

basta sljezove boje wrote:
(Srajevo-x)

rasizam je i kad kazes da su crnci najveci rasisti koji postoje a jesu. Nisam jos nikad vidjela da se bijelac, zuti, obojeni bilo kojom bojom ... obrati osobi koju prvi put vidi u zivotu sa brate ili sestro samo zato jer je iste boje koze

imam prijateljicu "mijesanu" koja je naslijedila kosu od mame crnkinje, pa ide u frizerski salon za africku populaciju. Kakvog se ona rasizma naslusa u tom salonu, ludilo. Takve diskusije se jedino jos mogu zamisliti na sastancima KKK

a vesela je prava Balkanka, moze, ali ne u mojoj kuci :lol:
rasizam je -- po definiciji -- stav/misljenje da je jedna rasna grupa superiorna (intelektualno, kulturno, itd.) u odnosu na druge rase... stoga mi nikako nije jasno kako to pozdravljati se sa 'brother' cini nekoga rasistom... :? :? :?
pitt

Post by pitt »

pa i ja kazem braco muslimani i sestre muslimanke....sad ispadoh i rasista :D:D:D
Post Reply