Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ljubav_aha

#326 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

callmethebreeeze wrote:
ljubav_aha wrote:da li je tacno :

vehabije su dosle u SFRJ '80tih godina,prve lokacije su bile na kosovi i makedonija :?:
ja nikada nisam cuo za taj podatak. koliko ja znam vehabije ili selefije je pojam koji aktuelan nedavnom, a ima veze sa budjenjem budjenjem politickog islama. to je proces koji krenuo vec 1967 nakon poraza arapa od izraela u takozvanom sestodnevnom ratu. a rat u afghanistanu je prvi, koliko ja znam, koji je privukao muslimane iz drugih zemalja. dosta tih afganistanskih boraca je kasnije islo u bosnu, ceceniju i sl. a da su dolazili vehabijski misionari 80-ih, to mi je malo suhveli.
pojam vehabije je bio prvo aktuelan u krugovima msulimanskih inteletualaca jos pocetkom proslog vjeka,koji su ,logicno,bili obrazovani,i znali su razlikovati razlcita vjerska uvjerenja u krugu jedne religije

za pojam vehabije sam licno cula 80tih godina,u doba moje osnovne skole :) samo se sjecam da se o njima pricalo vlro negativnim tonom,ali su bil prisutni na lokalnim teritorijama,,ali sam brzo "zaboravila" o njima jer nisu bili dio svakodnevne stampe i vjesti kao danas ;vehabije su prisutne decenijama ,ali su zvijele tiho u vlro zatvorenim krugovima

sadrzaj koji sam postavila u svom prethodnom pitanju sam procitala prije nekoliko mjeseci,koji je usmjeren na danasnje-teroristicki-orijentirane vehabije
ljubav_aha

#327 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
callmethebreeeze wrote:pa zar im ne smeta bas zbog toga, kao sto vjerovanto smeta i ostalim muslimanima koji vjeruju da treba postojati kalifat?! eh, sad, druga je tema sto se taj period idealizuje i sto nikada, cak ni uvrijeme kad je islam bio najjaci, nije postojao jedan kalifat, niti je recimo sultan imao stopostonu kontrolu da svojim teritorijama.
:-)
Molim te objasni mi ovo boldirano?!?! :? Prvo,sta podrazumjevas sa "jednim halifatom"?!(i nije Kalifa vec Halifa!! :wink: )i da li znas razliku izmedju Sultana i Halief?!Recimo da je se tek u peridu Osmanlija ta funkcija objedinila a da su to ustvari sasvim zasebene uloge,Halifa duhovni poglavar muslimana u svijetu,Sultan vrhovni poglavar Osmanske imperije...
BHF_Manijak

kalifat = halifat

na arpaskom jeste halifat,ali u drugim jezicima se kaze/pise kalifat

Der Kalif (ḫalīfa) (arabisch ‏خليفة رسول الله‎, DMG Ḫalīfat rasūli ʾllāh, Plural Ḫulafāʾ, „Nachfolger, Kalif“) ist der islamische Titel ...
callmethebreeeze

#328 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by callmethebreeeze »

BHF_Manijak wrote:
callmethebreeeze wrote:pa zar im ne smeta bas zbog toga, kao sto vjerovanto smeta i ostalim muslimanima koji vjeruju da treba postojati kalifat?! eh, sad, druga je tema sto se taj period idealizuje i sto nikada, cak ni uvrijeme kad je islam bio najjaci, nije postojao jedan kalifat, niti je recimo sultan imao stopostonu kontrolu da svojim teritorijama.
:-)
Molim te objasni mi ovo boldirano?!?! :? Prvo,sta podrazumjevas sa "jednim halifatom"?!(i nije Kalifa vec Halifa!! :wink: )i da li znas razliku izmedju Sultana i Halief?!Recimo da je se tek u peridu Osmanlija ta funkcija objedinila a da su to ustvari sasvim zasebene uloge,Halifa duhovni poglavar muslimana u svijetu,Sultan vrhovni poglavar Osmanske imperije...
htio sam reci da nikada vlast kalife nije obuhvatala kompletno podrucje gdje su vladali muslimani. recimo bio je period kad si imao jedno muslimansko carstvo u perziji, indiji i otomansko carstvo. a ni u otomanskom carstvu sulatan nije imao kompletnu moc nad svom svojom teritorijom.

p.s ja sam mislio da se moze pisati kalifa, nekako mi ljepse.
Lakat Jebić

#329 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Lakat Jebić »

Ako cemo tjerat mak na konac, ne kaze se ni halifat nego hilafet. Tacno je da se moze reci i kalif(a), ali s obzirom da smo iz Bosne, gdje je odomaceni izraz halifa, nema potrebe da uvozimo arapski iz engleskog, kad smo ga imali tu puno prije nego Englezi. Inace me nervira sto u nekim prevodima bosanskih izdavaca, recimo "Bujbook"-ov Lovac na zmajeve pise Hassan. Sto ce ti dva s, kad je to cesto ime u Bosni. Al' eto, to je manje bitno.

Hilafet je bio jedinstven, dakle jedan halifa za sve muslimane do 909. kad se pored tadasnjeg abasijskog halife u Bagdadu, proglasava halifom Abdullah iz dinastije Fatimida u Kairu. Godine 929. Abdurrahman III se u Kordobi proglasava halifom. Znaci u tom trenutku u islamskom svijut postoje trojica halifa. Bagdadski hilafet pada 1258. godine sa najezdom mongola, hilafet u Kordobi pada sa padom Kordobe u ruke katolika 1031. Ostao je fatimijski halifa u kairu do 1171., kada pada dinastija Fatimida, a titulu halife preuzimaju Memluci. Oni ce je i drzati do 1517. i pada Kaira u osmanske ruke, a titula prelazi na osmanskog sultana Selima I i osmanski sultan ce biti ujedno i halifa sve do 1924. kada Ataturk ukida hilafet.

Tacno je da osmanski halifa nije imao politicku moc na cijelom teritoriju islamskog svijeta, ali je imao neosporan duhovni autoritet. Ali na kraju, neka je ataturk ukinuo hilafet, jer to vise nije bilo to. Bilo je, sto bi se reklo kod nas u narodu, truhlo. Dovoljno je reci da halifa nakon 1924. kad je protjeran iz istanbula, nije otisao u Meku ili Medinu, vec u Pariz.
callmethebreeeze

#330 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by callmethebreeeze »

pa i da je htio ici u meku i medinu nije mogao jerbo je tamo na vlasti bio serif husein koji je pokrenuo pobunu protiv turaka i sebe proglasio kalifom, ako me sjecanje ne vara.
:oops:
Shoshana

#331 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Shoshana »

Meni je kalif isto tako domace kao i halifa... A prva asocijacija na rijec Kalif mi je onaj cuveni dobri Kalif Harun al Rasid i vezir Iznogud :D
Lakat Jebić

#332 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Lakat Jebić »

callmethebreeeze wrote:pa i da je htio ici u meku i medinu nije mogao jerbo je tamo na vlasti bio serif husein koji je pokrenuo pobunu protiv turaka i sebe proglasio kalifom, ako me sjecanje ne vara.
ma on svakako nije vise bio halifa, a i bio je jado, tako da mu i nije bio neka prijetnja :D ovo je vise slikovito da je halifa kao duhovni poglavar muslimana otisoa na omrazeni zapad, a nije ostao s rajom, sto implicira da je papak :D
JThomas

#333 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by JThomas »

Shoshana wrote:Meni je kalif isto tako domace kao i halifa... A prva asocijacija na rijec Kalif mi je onaj cuveni dobri Kalif Harun al Rasid i vezir Iznogud :D
to :-D

najjači strip :-D
arzuhal

#334 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by arzuhal »

JThomas wrote:
Shoshana wrote:Meni je kalif isto tako domace kao i halifa... A prva asocijacija na rijec Kalif mi je onaj cuveni dobri Kalif Harun al Rasid i vezir Iznogud :D
to :-D

najjači strip :-D
:lol: :thumbup:

Image
madner

#335 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Lakat Jebić wrote:
callmethebreeeze wrote:pa i da je htio ici u meku i medinu nije mogao jerbo je tamo na vlasti bio serif husein koji je pokrenuo pobunu protiv turaka i sebe proglasio kalifom, ako me sjecanje ne vara.
ma on svakako nije vise bio halifa, a i bio je jado, tako da mu i nije bio neka prijetnja :D ovo je vise slikovito da je halifa kao duhovni poglavar muslimana otisoa na omrazeni zapad, a nije ostao s rajom, sto implicira da je papak :D
Pa sultan je imao potporu Francuske i Engleske. Ataturk je morao pobiti zelene prije stvaranja Turske, koji su ustali za svog kalifu da daju Grckoj pola danasnje Turkse.
Lakat Jebić

#336 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Lakat Jebić »

madner wrote:
Lakat Jebić wrote:
Pa sultan je imao potporu Francuske i Engleske. Ataturk je morao pobiti zelene prije stvaranja Turske, koji su ustali za svog kalifu da daju Grckoj pola danasnje Turkse.
znam ja to, zato sam i rekao da je taj hilafet svakako vec bio propao... izgubio je svoje smisao, samim tim sto je halifa imao vecu podrsku, uvjetno receno, krscanske evrope, nego muslimana
madner

#337 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Lakat Jebić wrote:
madner wrote:
Lakat Jebić wrote: ma on svakako nije vise bio halifa, a i bio je jado, tako da mu i nije bio neka prijetnja :D ovo je vise slikovito da je halifa kao duhovni poglavar muslimana otisoa na omrazeni zapad, a nije ostao s rajom, sto implicira da je papak :D
znam ja to, zato sam i rekao da je taj hilafet svakako vec bio propao... izgubio je svoje smisao, samim tim sto je halifa imao vecu podrsku, uvjetno receno, krscanske evrope, nego muslimana
Mislis Turaka. Arapi su tada podrzavali sultana i zelene.
Lakat Jebić

#338 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Lakat Jebić »

arapi su tad digli pobunu protiv osmanskog carstva, inspirisani s jedne strane svojom uobrazenoscu sto su arapi (poslanik bio arap, Kur'an na arapskom i sl.), a s druge strane podrskom francuske i engleske, gdje su im bile obecane nezavisne drzave, koje su i dobili, ali koje su de facto, a neke i de jure, postale kolonije. arapi ni dan danas ne vole turke...
SenSen

#339 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by SenSen »

Izgleda da je sve sto sam do sada znala pogresno :cry: Tek sam zbog ove diskusije skontala da on u stvari hoce da bude "halif umjesto halifa" :shock: :o :D
ljubav_aha

#340 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

Lakat Jebić wrote:Ako cemo tjerat mak na konac, ne kaze se ni halifat nego hilafet. Tacno je da se moze reci i kalif(a), ali s obzirom da smo iz Bosne, gdje je odomaceni izraz halifa, nema potrebe da uvozimo arapski iz engleskog, kad smo ga imali tu puno prije nego Englezi. Inace me nervira sto u nekim prevodima bosanskih izdavaca, recimo "Bujbook"-ov Lovac na zmajeve pise Hassan. Sto ce ti dva s, kad je to cesto ime u Bosni. Al' eto, to je manje bitno.

Hilafet je bio jedinstven, dakle jedan halifa za sve muslimane do 909. kad se pored tadasnjeg abasijskog halife u Bagdadu, proglasava halifom Abdullah iz dinastije Fatimida u Kairu. Godine 929. Abdurrahman III se u Kordobi proglasava halifom. Znaci u tom trenutku u islamskom svijut postoje trojica halifa. Bagdadski hilafet pada 1258. godine sa najezdom mongola, hilafet u Kordobi pada sa padom Kordobe u ruke katolika 1031. Ostao je fatimijski halifa u kairu do 1171., kada pada dinastija Fatimida, a titulu halife preuzimaju Memluci. Oni ce je i drzati do 1517. i pada Kaira u osmanske ruke, a titula prelazi na osmanskog sultana Selima I i osmanski sultan ce biti ujedno i halifa sve do 1924. kada Ataturk ukida hilafet.

Tacno je da osmanski halifa nije imao politicku moc na cijelom teritoriju islamskog svijeta, ali je imao neosporan duhovni autoritet. Ali na kraju, neka je ataturk ukinuo hilafet, jer to vise nije bilo to. Bilo je, sto bi se reklo kod nas u narodu, truhlo. Dovoljno je reci da halifa nakon 1924. kad je protjeran iz istanbula, nije otisao u Meku ili Medinu, vec u Pariz.

Definition of Khilafa and Khalifa

Khalifa is an Arabic word literally meaning "one who replaces someone else who left or died" (English: caliph). In the context of Islam, however, the word acquires a narrower meaning. The Muslim Khalifa is the successor (in a line of successors) to Prophet Muhammad's (saw) position as the political, military, and administrative leader of the Muslims. The prophetic role of Muhammad is strictly not included in this definition, as the Qur'an and Hadith clearly state that Muhammad was the last of the prophets. Khilafa is a related Arabic word which, in the context of Islam, is used to denote the government of the Muslim state, of which the Khalifa is the head. A workable analogy of Khalifa and Khilafa is president and presidency or king and monarchy. The Khilafa is a fard kifaya on the ummah.
jos jedan link :

http://74.125.95.132/search?q=cache:mEX ... clnk&gl=us

KHILAFAH (Arabic) - is used to denote the government of the Muslim state, of which the Khalifa is the head. A workable analogy of Khalifah and Khilafah is president and presidency or king and monarchy. The Khilafah is a fard kifaaya on the UMMAH
zonbirile

#341 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

iznoguda za kALIFA.
Lakat Jebić

#342 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Lakat Jebić »

ljubav_aha wrote:
Lakat Jebić wrote:Ako cemo tjerat mak na konac, ne kaze se ni halifat nego hilafet. Tacno je da se moze reci i kalif(a), ali s obzirom da smo iz Bosne, gdje je odomaceni izraz halifa, nema potrebe da uvozimo arapski iz engleskog, kad smo ga imali tu puno prije nego Englezi. Inace me nervira sto u nekim prevodima bosanskih izdavaca, recimo "Bujbook"-ov Lovac na zmajeve pise Hassan. Sto ce ti dva s, kad je to cesto ime u Bosni. Al' eto, to je manje bitno.

Definition of Khilafa and Khalifa

Khalifa is an Arabic word literally meaning "one who replaces someone else who left or died" (English: caliph). In the context of Islam, however, the word acquires a narrower meaning. The Muslim Khalifa is the successor (in a line of successors) to Prophet Muhammad's (saw) position as the political, military, and administrative leader of the Muslims. The prophetic role of Muhammad is strictly not included in this definition, as the Qur'an and Hadith clearly state that Muhammad was the last of the prophets. Khilafa is a related Arabic word which, in the context of Islam, is used to denote the government of the Muslim state, of which the Khalifa is the head. A workable analogy of Khalifa and Khilafa is president and presidency or king and monarchy. The Khilafa is a fard kifaya on the ummah.
jos jedan link :

http://74.125.95.132/search?q=cache:mEX ... clnk&gl=us

KHILAFAH (Arabic) - is used to denote the government of the Muslim state, of which the Khalifa is the head. A workable analogy of Khalifah and Khilafah is president and presidency or king and monarchy. The Khilafah is a fard kifaaya on the UMMAH
pa ovo sve sam i ja rekao, s tim da, ne znam kakva si s arapskim, ali ono KH u engleskoj transkripciji arapskog jezika je arapskog hrapavo h (ne znam kako drugacije da ga nazovem :D). khalid, khalifa, khajr itd
ljubav_aha

#343 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

Lakat Jebic,u tvom prethodnom postu,nisam opazila tvoje objasnjenje o razlicitostmai/slicnostima halifat i hilafet ,zato sam postavila objasnjenje terminologija halifa/t i hilafe/t, tvoj cijeli omentar je bio : " Ako cemo tjerat mak na konac, ne kaze se ni halifat nego hilafet" :)
Last edited by ljubav_aha on 02/01/2010 15:21, edited 1 time in total.
zlafa

#344 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

Da se vratimo na temu :-) kao prvo vehabizam kao i svaki drugi pokret rodjen u islamu nastaje u vremenu sumnje, kada pojedini alimi pokusavaju strgocom ocuvati islam u korjenu njegovom tj. da se ne izgubi sama bit islama ( vjera u jednog Boga, 5 vakat namaza , ljubav u ima Allaha ic.) mislim zalosno je sto mi napadamo jedne ljude na osnovu tvrdnje sumnjivih ljudi i prica cula-kazala. Prvo svak sebi nek postavi pitanje jel meni neko od selefija, vehabija, sufija i bilo kojih skupina nanio zlo. Jer o nepravdi u islamu moze pricati samo onaj kome je nanjeta nepravda a ne cula-kazala to se ne ubraja u dokaz :) a drugo mi smo u BiH pripadnici hanefijskog mezheba bar se tako nase hodze deklarisu onda jedno pitanje njima sto briju bradu :) jel licno brijanje brade je jedinu u hanefijskom mezhebu haram i hanefijski mezheb ima neka misljenja koja su "najzeca" u islamu. I naravno to je najstariji mezheb od svih mezheba i nema ucenjaka koje ce lose reci o Ebu Hanifi r.a. Zato da sumiram onaj ko je nesto uvredljivo dozivio od selefija nek kaze ako nie bolje bi mu bilo da suti. Jer potvora je jako teska stvar i za nju se treba odgovarati :) bilo da smo obicni muslimani, selefije, vehabije, sufije. :)
ljubav_aha

#345 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:...a drugo mi smo u BiH pripadnici hanefijskog mezheba bar se tako nase hodze deklarisu onda jedno pitanje njima sto briju bradu :) jel licno brijanje brade je jedinu u hanefijskom mezhebu haram i hanefijski mezheb ima neka misljenja koja su "najzeca" u islamu...
to su sve samo misljenja :mrgreen: brijanje ili ne-brijenje brade je licni izbor,a postavljati pitanje na teko nesto je ziasta besmisleno :lol:
zlafa

#346 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

ljubav_aha wrote:
zlafa wrote:...a drugo mi smo u BiH pripadnici hanefijskog mezheba bar se tako nase hodze deklarisu onda jedno pitanje njima sto briju bradu :) jel licno brijanje brade je jedinu u hanefijskom mezhebu haram i hanefijski mezheb ima neka misljenja koja su "najzeca" u islamu...
to su sve samo misljenja :mrgreen: brijanje ili ne-brijenje brade je licni izbor,a postavljati pitanje na teko nesto je ziasta besmisleno :lol:

ma naravno da su to samo misljenja samo sam htio aludirati na stvari poput tih. Jer ne malo se cuje od strane osoba koje se smatraju pripadnicima neceg :) napadi na nekog ili nesta a da ne znaju sta je njihov stav o tome. tj stav njihovog pravca. mada nisi citirao/la poentu da je vecina napada na cula kazala. nadam se da se slazes stim :)
Lakat Jebić

#347 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Lakat Jebić »

govoriti da je brijanje brade haram je malo teska kvalifikacija. da bi nesto bilo haram ono mora biti zabranjeno Kur'anom, a ja stvarno ne znam da je negdje u Kur'anu to pomenuto. hadis je, tj sunnet, da se brada pusta, ali s obzirom na sve predaje o poslaniku koje imamo, o njegovom ponasanju, bio je pravi aristokrata, i cisto sumnjam da je imao onu cupavu neurednu bradu...

p.s. ovdje sam jednom procitao da se brada ne pominje kao naredba u kur'anu zbog muskaraca koji je nemaju... to mi je objasnjenje jos smjesnije od onog da neke odredbe ne postoje u kur'anu, jer je hazreti aisa jednom ucila kur'an, a nije zakljucala vrata, pa su koze usle i pojele neke stranice :-) :-) koristite malo mozak i manite se gluposti
zlafa

#348 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

Lakat Jebić wrote:govoriti da je brijanje brade haram je malo teska kvalifikacija. da bi nesto bilo haram ono mora biti zabranjeno Kur'anom, a ja stvarno ne znam da je negdje u Kur'anu to pomenuto. hadis je, tj sunnet, da se brada pusta, ali s obzirom na sve predaje o poslaniku koje imamo, o njegovom ponasanju, bio je pravi aristokrata, i cisto sumnjam da je imao onu cupavu neurednu bradu...

p.s. ovdje sam jednom procitao da se brada ne pominje kao naredba u kur'anu zbog muskaraca koji je nemaju... to mi je objasnjenje jos smjesnije od onog da neke odredbe ne postoje u kur'anu, jer je hazreti aisa jednom ucila kur'an, a nije zakljucala vrata, pa su koze usle i pojele neke stranice :-) :-) koristite malo mozak i manite se gluposti
govoriti o bradi i haram ili nije je tema za sebe :-) iskreno ne volim o tome. ovdje sam bradu spomenu o kontextu pripadnosti jednom mezhebu Hanefijskom. mada se sada brada pripisuje samo selefijama i vehabija ispravi me ako grijesim. A kao musliman licno smtram da brada nie dokaz imana alli jeste donekle dokaz stepena istog :-) u pojedinim slucajevima naravno. I opcenito islam se ne moze generalizirat jer na kraju svi cemo mi sami stati pred Njega i molit Ga da nam knjigu da sa desne strane. Ameen :)
BHF_Manijak

#349 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
I klanjanje je licni izbor,sta cemo sad?! :-? Kod tebe sve sto ima veze sa naredbom,zabranom itd je besmisleno tako da me zaista ovakve tvoje izjave ne iznenadjuju...Islam NE mozes krojiti onako kako ti hoces,mislim mozes naravno,ali to onda vise nije islam vec neka tvoja licna tvorevina,islam je jasan i tu nema lijevo-desno,ili prihvati ili odbij,treceg nema...Jedan je pitao hodzu mogu li klanjati bez abdesta,a ovaj mu je odgovorio da moze,i onda dodao naravno da mozes,sta to covjek nije u stanju,samo koliko je to (ne)ispravno eh to je sad vec drugi padez :wink:
Pazi,ovaj osvrt moj,nije vezanm za bradu direktno,vec na inace tvoje neke stavove...
ljubav_aha

#350 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

poredis klanjanje i brijanje brade :!: :?: :|
Locked