PSC wrote:pirmin wrote:
Ne znam koliko je ovdje bilo hrabrosti. Cijenim ne toliko koliko naivnosti, ludosti, neznanja i straha.
Koji bi rudar mogao reci "hajte vi, bez mene" - grupna dinamika. Noc bi ga pojela, kao i ostatak familije.

ja sam vec stavljao link, vjerovali ili ne ali rudari su bili posebna klasa u SSSR i jako zajebaTa jer i pored nuklearki SSSR je energetski bio ovisan prije svega o uglju. Rudari su Gorbacova skupo kostali i imali uticaja na usporavanje reformi SSSR. Dva velika strajka sovjetskih rudara 1989 i 1991 gdje se nije niko usudio represivne mjere da prema njima sprovodi vec su morali im muda gladiti.

U jednom rudniku 16000 rudara nije doslo na posao od 20000 zaposlenih, u drugim rudnicima su sami sebi skratili smjenu za nekoliko sati, dolazili celnici KP da ih MOLE da barem to ogranice na par dana sedmicno...
Ta scena je simbolicno prikazala odnos rudara prema vrhu partije i rukovodstvu u tom periodu i to je tek bio pocetak.
The miners say their demands are mostly political, Mr. Kopasov said. They want a repeal of article six in the Soviet Charter, which establishes the pre-eminence of the Communist Party in Soviet society. The legislatures in several Soviet republics have been lobbying for the removal of that article, apprently as a step toward introducing a multiparty system in the country.
The miners are also seeking a greater division of power in the country's leadership, including a requirement that the post of President and General Secretary of the Communist Party not be held by the same person.
Mikhail S. Gorbachev currently holds both titles, and thus heads the party and the Government.
To je 1989... a 1991 je godina Kolovoskog puca i godina kad su rudari opet iskoristili rovitu situaciju da svoje zahtjeve istaknu i opet na stetu Gorbacova...