sisata, guzata (lomna u struku).............i obavezno plavaenko 1964 wrote:... i konobaricom koju smiješ uhvatit' za guzmuha_sa wrote: samo restorani s kockastim stolnjacima i s casom kuhanih jaja na stolu
Sarajevski kafici nekad i sad...
- Gusztav
#326 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
- enko 1964
- Grijem se na: južnu konekciju
#327 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Crna ili teget suknja do iznad koljena, bijela pregača, ona heklanaGusztav wrote:sisata, guzata (lomna u struku).............i obavezno plavaenko 1964 wrote:... i konobaricom koju smiješ uhvatit' za guzmuha_sa wrote: samo restorani s kockastim stolnjacima i s casom kuhanih jaja na stolu
Jebo ove današnje kafane kad uglavnom mudonje konobarišu
- muha_sa
#328 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Gusztav wrote:sisata, guzata (lomna u struku).............i obavezno plavaenko 1964 wrote:... i konobaricom koju smiješ uhvatit' za guzmuha_sa wrote: samo restorani s kockastim stolnjacima i s casom kuhanih jaja na stolu
to je posebna prica
-šta cu-kaže on
- muha_sa
#329 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
bježte ba
sa ove teme--posto sam i sam sebi dosadan
hajd vozdra--citat cu i dalje al štani satipi
- Gusztav
#330 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Ode ti sa Safetom u kafanu..............znam da znate gdje ima, gore opisana konobaricamuha_sa wrote:bježte ba![]()
![]()
- amrica
#331 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
muha_sa wrote:bježte ba![]()
![]()
đećeš
krepace tema bRez tebe.
nego, ono se sad u Slavuju prodaje neka odjeca?
Joj, jeste bila rupa, ali sa najboljom muzikom jedan period. Sve neke rijetke stvari, neke cak i zabranjene, malo psihodelije....
a kockasti stolnjaci i hipi raja
-
mikogoago
#332 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Cenga od rata ili ti kraja rata vise neradi co`ek se povukao i cita, meditira.Ko zna od raje Seju znace sta pisem.Ja pokusao naci iza rata nekoliko puta Seju ,ali nemaga.Vidio mu brata Faruka koji sada ima kafic kod Katedrale i kaze mi da se Sejo povukao.Tako da taj kafic vise neces naci.Sto se tice Starog sata neznam da li jos postoji.Ja sada kada sam u Sa odem u Avliju i Zlatnu ribicu tu mi je nekako najugodnije i podsdjeca me na stare kafice,a ne na ove danasnje surogate.Tvrdokorna mrlja wrote:zar nije miris dunja bio na bjelavama..ono od piramide ka sosu,pa lijevoGusztav wrote:Adam's i dan danas radi (među najstarijim kafićima u gradu), volio sam otići kod Pere u Cepelin, zatim u Veronu preko puta trol. okretnice u Hrasnom, ali najljepše mi je bilo u onoj u onoj "skupini kafića" između Skenderije i Drvenije, Miris Dunja (danas Galija), Mapet, Teatar, Mod , Skoč, kod Čenge........jesam li šta zaboravio?![]()
starija raja su spominjala trasu,ja ne znam gdje je to bilo,u stelexu sam bio,dedanu predratnom,mapetu,buldogu poslijeratnom
..a gdje je bio stari sat i cenga,te kafane svi spominju? jel negdje dole kod miting pointa sadasnjeg?
- helpdesk1
-
memx
#334 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Modena zvanični naziv za Beneta.Edin H. wrote:Mod je bio tamo blizu Mupetta, ali ne mogu se sjetiti gdje je bila Modenabranimir stulic wrote:A klub... Modena, Mod, Muppet, Cabare...kasnije Crvena galerija...
Trasa ko je pit'o za nju je bila dom kulture preko puta vatrogasne u Dobrovoljačkoj. sad je galerija slika, restoran ili tako nešto. A disko u trasi bio od 16 do 19, za mlađu raju.
- japo
#335 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
i limene pepeljare........Gusztav wrote:sisata, guzata (lomna u struku).............i obavezno plavaenko 1964 wrote:... i konobaricom koju smiješ uhvatit' za guzmuha_sa wrote: samo restorani s kockastim stolnjacima i s casom kuhanih jaja na stolu
ej branka, branka...
- HAVANA
#336 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Ja nikad konobaricu ne ufatih za guz. 
-
mikogoago
#337 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
E kad smo kod toga ja nikada nisam ni jednu konobaricu pipno u kafani,ja sam ih obicno vodio sebi kuci iza fajronta.Znate ono zadnji gost zadnja sansa,a bogami i konobarica. 
-
memx
#338 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Halid Zagić drž'o '84 a ne 071, 071 bio iznad muzičke, a kako se zvao onaj uz muzičku sa strane?muha_sa wrote:-moja malenkost zna za 071 na čaršiji--držo Halid Zagic.enko 1964 wrote:Zar nije 071 bio na vrh stepenica iznad Muzičke?PapakizSarajeva wrote:
Djerdan je pretvoren u cvjecaru, preko puta taksista na Bascarsiji, a 071 je preko puta ulaza u muzej Mlade Bosne. Mislim da je sad tamo neki obucar ili agencija za prodaju nekretnina ...
il sam i ovdje brojke pobrko
- helpdesk1
#339 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Onaj uz muzicku je "Lira" 
- muha_sa
#340 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
jebli me brojevi da bil jeblimemx wrote:
Halid Zagić drž'o '84 a ne 071, 071 bio iznad muzičke, a kako se zvao onaj uz muzičku sa strane?
- amrica
#341 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
mikogoago wrote:Cenga od rata ili ti kraja rata vise neradi co`ek se povukao i cita, meditira.Ko zna od raje Seju znace sta pisem.Ja pokusao naci iza rata nekoliko puta Seju ,ali nemaga.Vidio mu brata Faruka koji sada ima kafic kod Katedrale i kaze mi da se Sejo povukao.Tako da taj kafic vise neces naci.Sto se tice Starog sata neznam da li jos postoji.Ja sada kada sam u Sa odem u Avliju i Zlatnu ribicu tu mi je nekako najugodnije i podsdjeca me na stare kafice,a ne na ove danasnje surogate.Tvrdokorna mrlja wrote:zar nije miris dunja bio na bjelavama..ono od piramide ka sosu,pa lijevoGusztav wrote:Adam's i dan danas radi (među najstarijim kafićima u gradu), volio sam otići kod Pere u Cepelin, zatim u Veronu preko puta trol. okretnice u Hrasnom, ali najljepše mi je bilo u onoj u onoj "skupini kafića" između Skenderije i Drvenije, Miris Dunja (danas Galija), Mapet, Teatar, Mod , Skoč, kod Čenge........jesam li šta zaboravio?![]()
starija raja su spominjala trasu,ja ne znam gdje je to bilo,u stelexu sam bio,dedanu predratnom,mapetu,buldogu poslijeratnom
..a gdje je bio stari sat i cenga,te kafane svi spominju? jel negdje dole kod miting pointa sadasnjeg?
cenga je bio u ulici skenderija, otprilike preko puta sadasnjeg bihamk-a.
helpdesk1 wrote:Onaj uz muzicku je "Lira"
a negdje blizu i metronom, menscini
-
mikogoago
#342 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Da li neko zna ili se sjeca kako se zvao onaj kafic-restoran kod `84.Drzao ga je crni.Tako su ga zvali.Inace bio je konobar(tako sam ga ja upoznao,radio je u nekoliko dobrih restorana-kafea,a onda otvorio to kod `84.Otprilike negdje 1987-88.Zasto njega spominjem:Tog covjeka je krasilo kao svakog vrhunskog ugostitelja da je tacno znao sta gost zeli.Malte ne citao je misli.To je jedna rijetka osobina,a on je to tako s lakocom radio.Malte ne prije nego izgovoris covjek dolazi s tim sto zelis.Ja ga se sjecam i pamtim kao Crnog,a volio bih znati sta je snjim.Restoran je bio dosta skup,ali stvarno vrhunska usluga.Ono izadjes kokuz,ali ti nije zao,jer si bio ugoscen i tretiran kao car.
- muha_sa
#343 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
hajde ba Chisume--štaS se ušutio

- Chisum
#344 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
O Muha, oci moje lijepe
Pa sta je sad ovo... skacete s teme na temu, vise ne znam ni gdje se sta pise....
Mislim da smo i ja i ti i Havana i jos par momaka (uz svesrdnu pomoc amrice), vec pisati o prijeratnim kafanama i njihovim gazdama, ali da li je to bilo na ovoj temi ili onoj nasoj "momci sa..."
Zbunjujete me, ba...
otvorite dnevno po 5 novih tema, pa ne znam gdje mi je glava, a gdje guzica. 
Pa sta je sad ovo... skacete s teme na temu, vise ne znam ni gdje se sta pise....
Mislim da smo i ja i ti i Havana i jos par momaka (uz svesrdnu pomoc amrice), vec pisati o prijeratnim kafanama i njihovim gazdama, ali da li je to bilo na ovoj temi ili onoj nasoj "momci sa..."
Zbunjujete me, ba...
- Chisum
#345 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Ma jasta.... nadjoh da smo vec nesto tamo skrabali o kafanama.... Samo sto vi saltate teme k'o ludi
Chisum wrote:Nadam se da se moderacija nece ljutiti sto prebacujem postove sa teme na temu, ali tek danas otvorih ovu temu o Kogu, pa vidjeh da se pominje neka raja kojoj je bolje na ovoj temi, a ne na temi o 50 feninga.
pape wrote: @Edine, ... Sejo Bukvic je capi koja nema damu da se pobije ni sa jednim, a kamo li sa petoricom. Taj Sejo sto si ga ti svojim ocima gledao je neki drugi tip.
Sve sto je @bjelave napisao je stoprocentno tacno. Lik je paksu, ... bio i ostao.
Da, Edine, i ja se nadjoh u razmisljanju kako to da Sejo ili mu drugi buraz imaju veze Bugatijem.
Bugati je uvijek bio Sefkin, a njegov razbu nije Sejo, nego Mujo. Koji i danas drzi Bugati, dok je Sefko na "sluzbenom putu"... (nadam se da ce sto prije da ga vrate... Harbe se vec odavno vratio)
Sto se tice ove dvojice brace, jednog od njih se sjecam, jer je bio sa mnom u specijalnoj, ne u mojoj ceti, doduse, ali se onog mladjeg ne sjecam tacno gdje je on bio u ratu. Nije bio sa nama, uglavnom. Koliko se sjecam drzali su prije rata Pjaf... medjutim, taj je covjek bio tako bezbojan i odbojan, da ja zaista nikad ne mogu sa sigurnoscu reci da li grijesim ili ne. Jednostavno, da nije uletio u Kogo, nikada se te face u zivotu ne bih sjetio.Robyn wrote:To smrdiste od kafica su drzali ona dvojica brace "nazovi specijalaca" u ratu sto su klepili taj prostor.
Tu sam sjedio prije dosta godina zadnji put i rekao sam vise nikada, da je zadnja kafana u Sarajevu. Koji su to primitivci, pogotovo onaj mladji, konj.
Prokleo sam to mjesto i ABd nikada nece ni imati gostiju. Takav seljober i primitivac neka ide u svoje selo pa nek tamo otvori kafanu ako moze, a i odatle bi ga izbacili.![]()
Nije za primitivca da drzi kafanu, definitivno. Primitivac bugger off![]()
Znam samo da se dobro okoristio situacijom i klapio Kogo na nacin na koji se tada inace "sirila slobodna teritorija" medju miljeom koji danas nesto "znaci" u ovom gradu.
Medjutim, zasto sam preshaltao ove postove na ovu temu, nije samo radi Seje i brata mu, i radi Koga i nadogradnje potkrovlja na Dalmatinskoj, nego vise radi toga sto se na ovom primjeru vidi kako su sjahali jedni, a uzjahali drugi, preko noci.
Naime, ja sam siguran da se raja sjecaju prijeratnog Koga i bivseg gazde, Kosmajca.
E kako je danasnji vlasnik uletio u Kogo, tako je i Kosmajac, pomocu onog cetnika iz Zavoda, Forkapica, koji je zajedno sa drugim cetnikom, Limicem, vedrio i oblacio po Sarajevu, sto se tice dodjele kvadrata i poslovnih prostora, uletio u prostor na koji je tada pravo polagao Dado Pasic, koji je, da ne rovari po ovome, kasnije, dobio Brodvej.
Kosmajac je pored Koga bio umjesan i u raspodjelu kvadrata nesto nize, Titovom, u Stefanelu, koji je drzao jedan drugi cetnik, Guzina, ali mislim da je objekat bio na Kosmajcu. Vjerujem da se i toga dosta raje sjeca.
Inace, tom srpskom linijom (ne govorim ovdje o sarajevskim Srbima, nego o seljackoj liniji, tipa Limica i ostalih, koja ce se kasnije preseliti - znamo gdje) i Forkapicevim favorizovanjem znamo kako su dijeljeni kvadrati po centru... Ko se sjeca najjacih lokacija, sjeca se i Bore BB-a i pokojon Veljka, gazde sloge, kasnije ubijenog u
Beogradu, koji jeste bio dobar covjek, ali, a ja sam ga poznavao, znam i kako je i kojom linijom hajrovao Slogu. Sve je to bila linija buduceg SDS-a, ili je barem bilo pozeljno kretanje u krugu tih chobana.
Elem, kako su razni cetnici Forkapici tada dijelili kvadrate, a poznajem i raju koja je i tada pokusavala, ali nije bilo teorije da se do kvadrata dodje "preko reda", jer je Forkapic uvijek prvo namirivao svoje, e tako su i sada ove SDA balijice raskaratale centar grada, dijeleci svojim podrumasima i dezerterima, i sakom i kapom.
Toliko od mene o Kogu.
P.S. Inace, u medjuvremenu, i mali je Raka drzao Kogo, prije godinu-dvije, ili tako nesto, pa sam tada znao nekada mlatnuti koju lozu tamo, a atmosfera i ekipa je bila deset puta bolja nego sada kada se vratio stari vlasnik.
Last edited by Chisum on 29/11/2011 18:10, edited 1 time in total.
- Chisum
#346 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
E'o jos jedna s one teme, a moze i na ovu
Chisum wrote:Ih, okano, ti si znaci zario i palio po Kate Govorusic i Danijela OzmeHAVANA wrote:Pred sam rat se i nisam bas vrtio tuda,malo se previse zaglibilo![]()
koju godinu prije...možeš i malo niže...kod tančice...aramis...finih noci bilo, a i uzelo se para na tamburi
![]()
Znao sam naletiti i tamo... i tamo se vala lokalo... a meni ne treba dvaput reci...
naletih prije koju godinu zadnji put, jos Zlaja Tancica drzi? Vidim loce neko drustvo iz ministarstva, odijela, fitilji, ovo-ono, a medju njima i Lidija Korac, k'o letva. Koliko se sjecam njena je sestra bila udata za Tancicu, pa su se nesto razvodili.
Aramis je isto nesto Tancica bio uzeo, meni se cini. Ako mislimo na isti, onaj preko puta Amerikanca. Prije njega drzao neki lik, narodni pjevac, koliko se sjecam, ali i ja sam svasta nesto pozaboravljao.
A kad smo vec u tom kvartu, jesi znao naletiti kod Ruhe u Mazestik? Najjace je kad Ruhin tetak, ili sta mu je bio, osajcuje papka kroz spijunku, i, naravno, nema ulaza, ka'e ne radimo, zao nam je, a unutra zikamu drma, galama...![]()
Mada je San bio i ostao zadnja stanica mnogih... pogotovo te kosevske raje koja se motala tuda... Nema ih danas 2% zivih... sve je to poriknjavalo od alkohola, a znalo ih je po 20-30 u grupi krenuti u grad, ko na tekmu... Duga, Mica Pasic, Mito, Dzano, Zoka - stari od naseg kosarkasa Damira a.k.a. Abdulkerima Mirkovica, Lelo Krkan itd itd..![]()
Sjetice se muha mozda nekoga. Ja mislim da su samo Krkan i Mica zivi, a nekad ih je bilo tona. Jos su se pred rat drzali tu i tamo, ali je onda sve k'o snoplje popadalo.
- muha_sa
#347 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
neka ovih tema--lijepi vakat i lijepi votži
-
- muha_sa
#348 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
da ovom spisku dodam mog dobrog i finog Dešu i njegovog buraza FlekijaChisum wrote:E'o jos jedna s one teme, a moze i na ovu
Chisum wrote:Ih, okano, ti si znaci zario i palio po Kate Govorusic i Danijela OzmeHAVANA wrote:Pred sam rat se i nisam bas vrtio tuda,malo se previse zaglibilo![]()
koju godinu prije...možeš i malo niže...kod tančice...aramis...finih noci bilo, a i uzelo se para na tamburi
![]()
Znao sam naletiti i tamo... i tamo se vala lokalo... a meni ne treba dvaput reci...
naletih prije koju godinu zadnji put, jos Zlaja Tancica drzi? Vidim loce neko drustvo iz ministarstva, odijela, fitilji, ovo-ono, a medju njima i Lidija Korac, k'o letva. Koliko se sjecam njena je sestra bila udata za Tancicu, pa su se nesto razvodili.
Aramis je isto nesto Tancica bio uzeo, meni se cini. Ako mislimo na isti, onaj preko puta Amerikanca. Prije njega drzao neki lik, narodni pjevac, koliko se sjecam, ali i ja sam svasta nesto pozaboravljao.
A kad smo vec u tom kvartu, jesi znao naletiti kod Ruhe u Mazestik? Najjace je kad Ruhin tetak, ili sta mu je bio, osajcuje papka kroz spijunku, i, naravno, nema ulaza, ka'e ne radimo, zao nam je, a unutra zikamu drma, galama...![]()
Mada je San bio i ostao zadnja stanica mnogih... pogotovo te kosevske raje koja se motala tuda... Nema ih danas 2% zivih... sve je to poriknjavalo od alkohola, a znalo ih je po 20-30 u grupi krenuti u grad, ko na tekmu... Duga, Mica Pasic, Mito, Dzano, Zoka - stari od naseg kosarkasa Damira a.k.a. Abdulkerima Mirkovica, Lelo Krkan itd itd..![]()
Sjetice se muha mozda nekoga. Ja mislim da su samo Krkan i Mica zivi, a nekad ih je bilo tona. Jos su se pred rat drzali tu i tamo, ali je onda sve k'o snoplje popadalo.
- tech10
#349 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
muha_sa wrote:tech10 wrote:Sta sam ih ja popio u KUK-u. Sve se nadao dovesti materi buducu doktoricu.muha_sa wrote: -uvece se izlazilo u ljetnu baštu Evrope--tad je bila muzika uživo-plesni podij-pa se znalo i zaplesat al se uznalo i korpa dobitpa ko popišan za svoj hastal
![]()
zna to i Havana koja je tuga kad korpu fasuješ
ništa dr.mr.
Taman nasao jednu, ruzhna, nije mogla ruznija biti, izvodio je svugdje o vlastitom trosku, a ona kada je polozila Anatomiju da me casti u Oloman, gdje sam je regularno pojio i tovio i bezbeli placao.
- Chisum
#350 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
E da, kad vec pomenu ekipu... posto su oni bili jedna od najinteresantnijih ekipa u gradu, mislim od zajebancija, preko belaja pa nadalje, a uz to su pazljivo birali "zrtve"...muha_sa wrote:da ovom spisku dodam mog dobrog i finog Dešu i njegovog buraza FlekijaChisum wrote:Ih, okano, ti si znaci zario i palio po Kate Govorusic i Danijela OzmeHAVANA wrote:Pred sam rat se i nisam bas vrtio tuda,malo se previse zaglibilo![]()
![]()
Pa je bila zajebancija... posto su pojedinci tada "bili bliski"
Al' ovo je bolje za onu temu "momci sa...." ali, sta mogu kad ste me sad rasuli na pet strana....