Nova Dacia Logan
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
The_Flyer2002
na takoj divoti ti naso vremena da nama pises o tome.
fino bogami. ljubomornim nas pravis.
-
Golden
Evo tekst o prodaji novih automobila u BiH u prvih 6 mjeseci 2005.
Tokom prvih 6 mjeseci u Bosni i Hercegovini su prodana 5.104 nova vozila (podaci dobijeni od dilera). U poređenju sa istim periodom prošle godine, to je povećanje za čak 18 %, što je pomalo iznenađujući podatak. Najveći porast prodaje zabilježili su Zastava, Dacia i Ford. Škoda je zabilježila mali pad prodaje, dok je interesantno, Volkswagen prodao jednak broj vozila (808), blagi pad prodaje zabilježio je i Fiat, dok je Renault zabilježio porast prodaje za 5 %.
Naravno, u vidu treba imati da se tržište polako, ali sigurno širi, kako po broju zastupnika, tako i po broju proizvođača, a ne treba zaboraviti ni bolju geografsku zastupljenost. Povećan broj prodajnih mjesta, uvjetovao je i povećanje servisne mreže, što je također pohvalno.
Među putničkim vozilima, najveću prodaju zabilježili su Škoda Fabia (641), Škoda Octavia (334), dok Dacia Logan sa 218 vozila dijeli treće mjesto sa favoriziranim Golfom. Segment dostavnih vozila zadržao je udio od oko 20 % u ukupnoj prodaji, a prednjači Volkswagen Caddy (193), dok Renault Kangoo Express (113), te FIAT-i Doblo (106) i Ducato (88) čvrsto drže svoje pozicije.
Prodaja terenskih vozila, također bilježi lagani porast, a tu je neprikosnovena Lada Niva sa 135 prodanih vozila, a odlične pozicije drže Toyote Rav 4 (55) i Land Cruser (35).
Ako rast prodaje vozila nastavi ovim tokom, do kraja godine možemo očekivati da bi prodaja mogla premašiti 11.000 vozila, što bi bio svojevrsan rekord.
Tokom prvih 6 mjeseci u Bosni i Hercegovini su prodana 5.104 nova vozila (podaci dobijeni od dilera). U poređenju sa istim periodom prošle godine, to je povećanje za čak 18 %, što je pomalo iznenađujući podatak. Najveći porast prodaje zabilježili su Zastava, Dacia i Ford. Škoda je zabilježila mali pad prodaje, dok je interesantno, Volkswagen prodao jednak broj vozila (808), blagi pad prodaje zabilježio je i Fiat, dok je Renault zabilježio porast prodaje za 5 %.
Naravno, u vidu treba imati da se tržište polako, ali sigurno širi, kako po broju zastupnika, tako i po broju proizvođača, a ne treba zaboraviti ni bolju geografsku zastupljenost. Povećan broj prodajnih mjesta, uvjetovao je i povećanje servisne mreže, što je također pohvalno.
Među putničkim vozilima, najveću prodaju zabilježili su Škoda Fabia (641), Škoda Octavia (334), dok Dacia Logan sa 218 vozila dijeli treće mjesto sa favoriziranim Golfom. Segment dostavnih vozila zadržao je udio od oko 20 % u ukupnoj prodaji, a prednjači Volkswagen Caddy (193), dok Renault Kangoo Express (113), te FIAT-i Doblo (106) i Ducato (88) čvrsto drže svoje pozicije.
Prodaja terenskih vozila, također bilježi lagani porast, a tu je neprikosnovena Lada Niva sa 135 prodanih vozila, a odlične pozicije drže Toyote Rav 4 (55) i Land Cruser (35).
Ako rast prodaje vozila nastavi ovim tokom, do kraja godine možemo očekivati da bi prodaja mogla premašiti 11.000 vozila, što bi bio svojevrsan rekord.
-
The_Flyer2002
svaka cast.
makar napredujemo u nekom smjeru.
makar napredujemo u nekom smjeru.
- manijak1
-
The_Flyer2002
skoda hatermanijak1 wrote:Mrzim Škodu
-
džetro
Ma nije Makarska baš tako fina, gužvara velika vikendom, peksinluk i tako...ali naveče je ludnica, posebno u Popaju. Inače javio sam vam se sa prijateljevog kompjutera, on ima stan dole, pa kidnuli u nedjelju s vrućine pogledati malo Montoyu i tako...uzoh njegov laptop, pa reko odo se javit'.The_Flyer2002 wrote:na takoj divoti ti naso vremena da nama pises o tome.
On ima BMW 320i, iz 1999, dosta putuje s njim. Kaže da mu se Logan izuzetno sviđa. Pravo je iznenađen da Rumunji mogu napraviti tako nešto. Posebno mu se čini velikom razlika u unutrašnjem prostoru u odnosu na njegov. On ima plin ugrađen u BMW, a meni kaže da se plin isplati samo ako bacaš minimalno 20.000 km godišnje. Tako da ću još razmisliti. Ni ovako Logan ne troši puno.
Inače, zanimljivo, na carini me hrvatski carinik ništa nije pitao, samo jednostavno kad mi je gledao dokumente: "Kakva ti je Dacija?" Reko' - bombona, kaže on, "Dobro, da znam..."Hvala, doviđenja.
-
car-x
evo sta bi sa dacie na 65 kmh..
http://www.bild.t-online.de/BTO/auto/fo ... Popup.html
osim toga, kazu da je onaj "stub" izmedju sofersajbe i vozacevog prozora pravo tanak i da je popustio kod prevrtanja..
osim toga, kazu da je onaj "stub" izmedju sofersajbe i vozacevog prozora pravo tanak i da je popustio kod prevrtanja..
-
sudnjidan
Ovo nije prvi "pljuvacki" pokusaj od strane Nijemaca na racun Logana. Najprije je u uporednom testu Logan "izgubio" od Foxa iako se pokazao boljim u svakom segmentu!? I sta je bilo objasnjenje sto je "porazen" automobil koji je bolji po svim parametrima (snazniji, brzi, prostraniji, opremljeniji, jeftiniji)? Pa, u Foxu se osjecate kao u pravom VW-u, dok Logan nije Renault (logicno, jer nosi znak Dacije)! Toliko o objektivnosti.car-x wrote:evo sta bi sa dacie na 65 kmh..
Onda su u uporednom testu pokazali da je bolje kupiti 5 godina starog Golfa cetvorku od novog Logana!? To su poslije monopolisti iz ASA Auta iskoristili i kreirali oglas koji su objavili u Avazu da napakoste Loganu sto samo pokazuje koliko ih zulja sto prvi put imaju dostojnog konkurenta.
Sada ovaj slalom test. Svako onaj ko ima minimalno znanje o autima zna da je Logan namijenjen siromasnim trzistima i da mu je stoga karoserija povisena kako bi duze izdrzao voznju po losijim cestama treceg svijeta. Sta sad da su uzeli Mercedesovu S-klasu i potjerali je uz offroad teren, prevrnuli je, da li bi S-klasa bila nesiguran automobil. Podvrgnuti slalom testu na 65 km/h automobil koji nema i nece nikad imati ESP (za razliku od 95 posto auta kompaktne klase u zapadnoj Evropi) mogu samo zlonamjerni.
Vidi se da Logan ne zulja samo lopove iz ASA auta vec su i Nijemci zabrinuti sto se puno ljudi interesuje za Logan. A meni licno mnogo vjerodostojnije od ovih "namjestenih" testova su iskustva vlasnika Logana. Znam mnogo ljudi koji su kupili Logan i svi su prezadovoljni!!!!
-
car-x
na stranu trzisni interesi i to, meni se radi samo o sigurnosti auta koje bi eventualno kupio.. i kad se to auto zbog ostrog "potezanja" volana prevrne na 65 kmh, meni je to dovoljan razlog da to auto nikad i ne pogledam..
ako se sjecas, prije par godina se isti ovaj test primijenio na A klasu mercedesa i malo je rec da su ga popljuvali i jos uz sve to su pod istim uslovima testirali trabanta koji je bez problema "polozio" test. ipak tu ima nesto od profesionalizma..
kako rekoh, jedino cinjenica da se auto izvrne na 65 kmh mi je dovoljna da to auto nikad ne kupim..
ako se sjecas, prije par godina se isti ovaj test primijenio na A klasu mercedesa i malo je rec da su ga popljuvali i jos uz sve to su pod istim uslovima testirali trabanta koji je bez problema "polozio" test. ipak tu ima nesto od profesionalizma..
kako rekoh, jedino cinjenica da se auto izvrne na 65 kmh mi je dovoljna da to auto nikad ne kupim..
-
sudnjidan
Pazi, testirali su A-klasu i prevrnuli je. Auto koji je tada u najjeftinijoj varijanti kostao 30 hiljada maraka nije imao ESP i nije polozio test. Odmah je Mercedes reagovao i poceo serijski ugradjivati ESP u A-klasu, a danas je ESP u Njemackoj standard u 95 posto modela kompaktne klase (kojoj i Logan, barem po dimenzijama pripada). Ovim ti zelim reci da taj test nije nimalo nezahtjevan i prilicno je upitno kako bi na njemu prosli Golf, Astra, Megan, Stilo, koji se prodaju kod nas (99 posto bez ESP-a). Logan ni u Njemackoj, ni u Bosni, ni u Maroku, ni u Rumuniji, nema i nece imati ESP jer taj auto kosta izmedju 6.500 do 8.000 eura (duplo manje nego pobrijani modeli).car-x wrote:na stranu trzisni interesi i to, meni se radi samo o sigurnosti auta koje bi eventualno kupio.. i kad se to auto zbog ostrog "potezanja" volana prevrne na 65 kmh, meni je to dovoljan razlog da to auto nikad i ne pogledam..
P.S. Sto se Trabanta tice, samo djelimicno si u pravu. Profesionalac je zaista "odrzao" Trabija, ali, ponavljam "profesionalac" uz dosta umijeca oduzimanja i dodavanja volana. Obicni vozac ne bi imao sansi.
-
car-x
taj isti profesionalac to nije uspio sa A klasom..sudnjidan wrote: P.S. Sto se Trabanta tice, samo djelimicno si u pravu. Profesionalac je zaista "odrzao" Trabija, ali, ponavljam "profesionalac" uz dosta umijeca oduzimanja i dodavanja volana. Obicni vozac ne bi imao sansi.
- boogy
-
icatenej
Ovo u Bildu je neka vrrrlllo, vrrrlllo velika prevara. Sad u nedelju je u emisiji SAT bio uporedni test Logana i Lade 110. Izmedju ostalog radili su i ovaj test i prolazili bez problema sa 70 na sat (Lada je bila nestabilna na oko 65 km/h ali daleko od bilo kakvog prevrtanja samo je malo vise zakretala zadnji kraj). Sudeci po tome kako su planuli prvi kontigenti Logana u Francuskoj i Nemackoj mislim da Svabe imaju ozbiljan interes da diskredituju ovaj auto. U svakom slucaju vise verujem svojim ocima kada vidim kako auto prolazi na pisti nego u par montiranih slika.car-x wrote:taj isti profesionalac to nije uspio sa A klasom..sudnjidan wrote: P.S. Sto se Trabanta tice, samo djelimicno si u pravu. Profesionalac je zaista "odrzao" Trabija, ali, ponavljam "profesionalac" uz dosta umijeca oduzimanja i dodavanja volana. Obicni vozac ne bi imao sansi.
S druge strane, ja ovaj auto vozim vec par meseci i do sada nisam primetio neku nestabilnost (doduse, nisam ni nesto jurcao sa njim niti sam imao nekih kriticnih situacija). Hocu da kazem, ne lezi na putu ko Golf ili Megane ali, daleko od toga da je nestabilan.
-
icatenej
U stvari, sad kada gledam ove slike detaljno, ma nema sanse da su ga prevrnuli u slalomu ili "severnom jelenu" na 65 km/h. Na 65 km/h Logana mozes da drndas i da mu radis sta god hoces, nema sanse da oseti. Definitivno Svabe sviraju kurcu. Bilo bi zanimljivo videti da li ce se negde pojaviti Renoov demanti na ovo u Bildu...
- Qler
Slike ovdje (pincom.info)Dacia Logan u četiri slike - na krovu!
Bogataši i aristokracija po svemu sudeći tvorci su mudrosti 'ako ne znaš što je dobro, znaš što je skupo'. Auto koje za 'jednu' Daciju izgleda OK (uostalom, Francuzi su iza 'upravljača'!), vrlo brzo se nađe na krovu ako ga isforsirate (ako je 65 kmh forsiranje)...
Na prvi pogled doima se europski. Cijena koja na automobilu stoji, mami i pruža osjećaj da ga se može imati...malo reklame starijeg brata Renaulta i eto dobrog starta Loganu u Europi.
Međutim, test na kojem je svojedobno pao i Mercedes A-Klasse (brza izmjena pravca kretanja, odnosno izbjegavanje prepreke pri većoj brzini) kod Logana se pri 65 na sat pokazao fatalnim.
Test je izveo ADAC, tlak u gumama bio je uredu, auto nov, nikakv skriveni nedostatak u odnosu na seriju...jedna felga 'zakačila' se za cestu - posljedica: prevrtanje na krov.
Ovaj prilog više smo izdvojili kao atraktivan kuriozitet negoli u želji da radimo (anti)reklamu...
-
The_Flyer2002
http://web.pincom.net/infoadmin/Prikazi ... x?ID=20869
mozda je 65 milja ne kilometara??? 65milje = 102 kmh??
mozda je 65 milja ne kilometara??? 65milje = 102 kmh??
- Qler
ne mogu slike, probao sam i ja 
ama kakvih milja, sta ti je, pri 65 milja bi se prevrnuli i mnogo bolja auta!
http://www.autogodine.hr/vijesti/2005/0 ... za_daciju/
ama kakvih milja, sta ti je, pri 65 milja bi se prevrnuli i mnogo bolja auta!
http://www.autogodine.hr/vijesti/2005/0 ... za_daciju/
- VR6
Ne sumnjam u rezultate testa, mada je cudno sto su se toliko uhvatili testiranja Logana. Nek puste autic da zivi svoje, onako je fin. Mislim svakom je jasno da to nije cudo tehnike, kad samo vidim zaustavni put od 48-52 metra (zavisno od guma) sve mi je jasno. Golf 2 bolje koci, no nema veze, Logan bi trebao biti jeftin i izdrzljiv, tome je i namjenjen. No ovo prevrtanje bi mu ozbiljno moglo ugroziti trzisni uspijeh, i prva A-klasa je mnogo toga izgubila zbog losa.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Gledao sam i ja taj test na SAT.Logan koji je testiran imao je Michelin gume dok ovaj na Adacovom testu je imao Matador(Slovacka)icatenej wrote:Ovo u Bildu je neka vrrrlllo, vrrrlllo velika prevara. Sad u nedelju je u emisiji SAT bio uporedni test Logana i Lade 110. Izmedju ostalog radili su i ovaj test i prolazili bez problema sa 70 na sat (Lada je bila nestabilna na oko 65 km/h ali daleko od bilo kakvog prevrtanja samo je malo vise zakretala zadnji kraj). Sudeci po tome kako su planuli prvi kontigenti Logana u Francuskoj i Nemackoj mislim da Svabe imaju ozbiljan interes da diskredituju ovaj auto. U svakom slucaju vise verujem svojim ocima kada vidim kako auto prolazi na pisti nego u par montiranih slika.car-x wrote:taj isti profesionalac to nije uspio sa A klasom..sudnjidan wrote: P.S. Sto se Trabanta tice, samo djelimicno si u pravu. Profesionalac je zaista "odrzao" Trabija, ali, ponavljam "profesionalac" uz dosta umijeca oduzimanja i dodavanja volana. Obicni vozac ne bi imao sansi.
S druge strane, ja ovaj auto vozim vec par meseci i do sada nisam primetio neku nestabilnost (doduse, nisam ni nesto jurcao sa njim niti sam imao nekih kriticnih situacija). Hocu da kazem, ne lezi na putu ko Golf ili Megane ali, daleko od toga da je nestabilan.
Hajdmo sad staviti Matador na Golfa pa da vidimo kako ce se ponashati
-
car-x
ja razumijem vas koji ste vec kupili logana da sami sebe pokusavate smiriti, trazeci isprike i opravdanja.. elem, kako rekoh i u prvom svom postu, meni je dovoljna cinjenica da se auto izvrno na 65 kmh da ga nikad ne uzmem ni na rent-a-car.. a vi ne morate vise traziti greske, dokaze da je namjestaljka ili nesto..
clanak vam je tu.. slike su tu.. je li imo alu felge, celicne, matador ili michelin gume, ili je nesto deseto u pitanju, meni je svejedno.. rezultat je tu.. sumnjam da bi tek tako smjeli napisati da se auto prevrno.. a ako se prevrno onda to sve govori..
clanak vam je tu.. slike su tu.. je li imo alu felge, celicne, matador ili michelin gume, ili je nesto deseto u pitanju, meni je svejedno.. rezultat je tu.. sumnjam da bi tek tako smjeli napisati da se auto prevrno.. a ako se prevrno onda to sve govori..