Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
danas

Post by danas »

avicena wrote:A ove fore sa stavljanjem u mikser malo Galilea pa malo Darwina pa malo Freuda i onda sve to dobro izmiješati pa piti kao sok koji se zove "istina" nekome drugom.......možda neko i popije.....
ma jasta... :D
haj' sto mi pijemo ovaj sok, nego sto se neki napise dobro od "kika-berzeh" koktela :D
Prenj

Post by Prenj »

Celnik trece po velicini krscanske crkve skonto na vrijeme ...
The Guardian wrote: http://www.guardian.co.uk/religion/Stor ... 30,00.html

Archbishop: stop teaching creationism

Williams backs science over Bible

Stephen Bates, religious affairs correspondent
Tuesday March 21, 2006
The Guardian

The Archbishop of Canterbury, Rowan Williams, has stepped into the controversy between religious fundamentalists and scientists by saying that he does not believe that creationism - the Bible-based account of the origins of the world - should be taught in schools.

Giving his first, wide-ranging, interview at Lambeth Palace, the archbishop was emphatic in his criticism of creationism being taught in the classroom, as is happening in two city academies founded by the evangelical Christian businessman Sir Peter Vardy and several other schools.

"I think creationism is ... a kind of category mistake, as if the Bible were a theory like other theories ... if creationism is presented as a stark alternative theory alongside other theories I think there's just been a jarring of categories ... My worry is creationism can end up reducing the doctrine of creation rather than enhancing it," he said.
...
mosor1

Post by mosor1 »

Prenj wrote:Celnik trece po velicini krscanske crkve skonto na vrijeme ...
Hm. To pokazuje kako nam stvarni protivnici nisu ljudi koji imaju razlicite ideje, vjerovanja i svjetonazore, nego budale u nasim i njihovim redovima, i to ambiciozne budale koje bi htjele svijet prilagoditi svojoj sku(r)cenoj viziji.
NIN

Post by NIN »

mosor1 wrote:
Prenj wrote:Celnik trece po velicini krscanske crkve skonto na vrijeme ...
Hm. To pokazuje kako nam stvarni protivnici nisu ljudi koji imaju razlicite ideje, vjerovanja i svjetonazore, nego budale u nasim i njihovim redovima, i to ambiciozne budale koje bi htjele svijet prilagoditi svojoj sku(r)cenoj viziji.
Apsolutno!
Murisno1

Post by Murisno1 »

Bogami vam avicena nadoda pravo svima :-D
Svaka čast ..

Pa eto ljudi su izračunali vjerovatnoću nastanka prve ćelije .. pa šta je sad problem.. :-D
Niko je ne osporava,jer, prije svega,apsurdno je sasvim "jasnu" matematičku kalkulaciju...

ono sa štamparijom je bilo guba :-D
NIN

Post by NIN »

Murisno1 wrote:Bogami vam avicena nadoda pravo svima :-D
Svaka čast ..

Pa eto ljudi su izračunali vjerovatnoću nastanka prve ćelije .. pa šta je sad problem.. :-D
Niko je ne osporava,jer, prije svega,apsurdno je sasvim "jasnu" matematičku kalkulaciju...

Bas si guba!
danas

Post by danas »

Murisno1 wrote:Bogami vam avicena nadoda pravo svima :-D
Svaka čast ..

dobro sad, hajde da razmislimo malo... zasto ocekujes od mene da vjerujem da jedna celija ne moze nastati spontanim procesom, a ocekujes da vjerujem da daleko kompleksnije bice od te celije, cak sta vise jedno svemocno bice (kao tvoj bog) moze nastati samo od sebe?

drugo, uzmimo cak i da je ova matematicka kalkulacija glede vjerovatnoce postanka celije tacna... ona nema smisla sama za sebe... tacnije, ova vjerovatnoca mora biti uporedjena sa drugom vjerovatnocom -- vjerovatnocom da postoji bice koje je "bilo, i bice; koje se nije rodilo i koje nece umrijeti"...

dakle, kada mi pokazes matematicku kalkulaciju za vjerovatnocu postojanja bozanstva, onda cemo nastaviti ovu diskusiju.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

A wrote: Tema je - evolucija, i to sa naucnog stanovista, a ne teoloskog.
Pa, što će onda na podforumu Religija i filozofija? :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Zato sto se apstraktne nauke racunaju kao filozofija :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Reci : 'On je Allah - Jedan! Allah je utočište svakom! Nije rodio i rođen nije, i niko mu ravan nije!' " ( Kur'an, 112:1-4 ). ...

Ljudi moji, gore navedeno je stvar vjerovanja, osjećanja, ubijeđenosti, doživljaja....

" Allah je oduvijek i zauvijek"........... Za ovu rečenicu ne tražim naučnu valorizaciju....Iako sam nekada tragao za njom....I pri tom traganju, čvrsto vjerovao u njenu istinitost.....No, trebala mi je, u tom periodu moga života, i naučna potvrda moga vjerovanja....Više mi ne treba :)

Neka ste vi svi, ovdje prisutni, meni živi i izdravi i uz brdo brzi :)
danas

Post by danas »

pa pazi, ako se neko upusta u diskusiju baziranu na dokazima i vjerovatnocama a ne na vjerovanjma, onda je to nesto drugo od ovoga sto ti navodis ahmmede... kao sto sam vec rekla mislim na ovoj temi, ovdje niko ne dovodi u upit licno dozivljavanje vjere....

ali ako neko tvrdi da moje misljenje nije tacno, a glavni mu je dokaz da je vjerovatnoca za nastanak celije mala, onda mi mora ponuditi drugu vjerovatnocu kao protutezu... diskusija zasnovana na premisi "ja VJERUJEM da ima boga, pa je zato njegovo postojanje 100% tacno" se ne moze voditi u naucnoj debati. ako mi neko daje vjerovatnocu za postanak celije, onda mi mora ponuditi i drugu vjerovatnocu... pa cemo da vidimo koja je vjerovatnoca manja -- da je celija nastala sama od sebe, ili da je daleko kompleksnije bice nastalo samo od sebe?!?
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Danas, tvoje mišljenje nije tačno i tačka :)

A rekao sam ja tebi već......Dove čuda čine :D
danas

Post by danas »

sad bih ti nesto rekla, ali smaknuce me moderator zbog zachatavanja :D :-)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Nemoj, bolje je :)

A ja već zamišljam.....naša DANAS.....predsjednica Organizacije islamske konferencije.....šamara i desno i lijevo, sa parolom: NOT eat, NOT west, islam is the BEST! :D
danas

Post by danas »

:-) otkad sam cula da sam rodjena pod kuranskim brojem... :D nikad se ne zna :D :D :D

PS ma nema te dove moj ahmmede :D :-)
NIN

Post by NIN »

Ahmmed wrote:Danas, tvoje mišljenje nije tačno i tačka :)

A rekao sam ja tebi već......Dove čuda čine :D
Psihologija cuda objasnjava!
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Nikad ne reci NIKAD :D
NIN

Post by NIN »

Ahmmed wrote:Nikad ne reci NIKAD :D
I ti isto!
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Naravno da dove cuda cine :) Kada bi se sada skupili svi nevjernici sa SA-X foruma, cisto sumnjam da bi svi zajedno bili gori od "Onog" mene od prije desetak godina. Elhamdulilahi-Rabbil-alemin. Hvala Allahu, Gospodaru svijetova!
forUMASH

Post by forUMASH »

....cuda ne postoje.....postoji samo ljudsko znanje i neznanje..... s obzirom na ljudski karakter vecinski funkcionise na principu straha od nepoznatog i linije manjeg otpora, prije cemo izabrati da vjerujemo u cuda, nego li sami sebi priznati da smo neznalice.......:D
NIN

Post by NIN »

Haqqani wrote:Bismillah!

Naravno da dove cuda cine :) Kada bi se sada skupili svi nevjernici sa SA-X foruma, cisto sumnjam da bi svi zajedno bili gori od "Onog" mene od prije desetak godina. Elhamdulilahi-Rabbil-alemin. Hvala Allahu, Gospodaru svijetova!
O tome ja i govorim!
Sve ti je to vrlo lako objasnjivo, iz psiholoskog ugla naravno.
Oni koji poznaju ovu nauku znaju o cemu govorim, i nisam spreman ovdje referate iznositi (preobiman materijal) na temu psihologija i religija.
Murisno1

Post by Murisno1 »

dobro sad, hajde da razmislimo malo... zasto ocekujes od mene da vjerujem da jedna celija ne moze nastati spontanim procesom, a ocekujes da vjerujem da daleko kompleksnije bice od te celije, cak sta vise jedno svemocno bice (kao tvoj bog) moze nastati samo od sebe?

drugo, uzmimo cak i da je ova matematicka kalkulacija glede vjerovatnoce postanka celije tacna... ona nema smisla sama za sebe... tacnije, ova vjerovatnoca mora biti uporedjena sa drugom vjerovatnocom -- vjerovatnocom da postoji bice koje je "bilo, i bice; koje se nije rodilo i koje nece umrijeti"...

dakle, kada mi pokazes matematicku kalkulaciju za vjerovatnocu postojanja bozanstva, onda cemo nastaviti ovu diskusiju.
Dokaz za postajenje Boga,ma kakav god on bio, je samo za zadovoljstvo vjrnika..
Onaj ko ne vjeruje u Boga ... neće vjerovati šta god ti njemu ovdje napisao i rekao i prpričao itd... i to je fakat ba.
Šta god,pazi - ŠTA GOD ja ili bilo ko drugi naveli kao dokaz za postojanje Boga ti ne bi vjerovala ... taman da se prikaže pred tobom i pred cijelim Sarajevom ...

Pazi ovo, ti vjerujš da je ćelija ,toliko komleksna,savršena, itd dalje , nastala slučajno ...
a ja vjerujem da je ta ista ćelija mogla biti produkt jedne inteligencije mnogo kompleksnije odnosno najsavršenije - Boga ...

Eh sad ti ovdje vjeruješ u slučajnost... to je tvoje božanstvo...
Po čemu si ti sad , evo recimo , razumnija od mene ili od ljudi koji vjeruju da je to djelo savršene inteligencije?
NIN

Post by NIN »

Murisno1 wrote:

Dokaz za postajenje Boga,ma kakav god on bio, je samo za zadovoljstvo vjrnika..
Onaj ko ne vjeruje u Boga ... neće vjerovati šta god ti njemu ovdje napisao i rekao i prpričao itd... i to je fakat ba.
Šta god,pazi - ŠTA GOD ja ili bilo ko drugi naveli kao dokaz za postojanje Boga ti ne bi vjerovala ... taman da se prikaže pred tobom i pred cijelim Sarajevom ...

Pazi ovo, ti vjerujš da je ćelija ,toliko komleksna,savršena, itd dalje , nastala slučajno ...
a ja vjerujem da je ta ista ćelija mogla biti produkt jedne inteligencije mnogo kompleksnije odnosno najsavršenije - Boga ...

Eh sad ti ovdje vjeruješ u slučajnost... to je tvoje božanstvo...
Po čemu si ti sad , evo recimo , razumnija od mene ili od ljudi koji vjeruju da je to djelo savršene inteligencije?
Nije ona razumnija od tebe i ljudi koji vjeruju nego RACIONALNIJA!!!
mosor1

Post by mosor1 »

Cinjenice (poznate jos iz srednje skole): Svaki realni broj je kompleksan. Realni broj moze biti racionalan i iracionalan. Iracionalnih brojeva ima neizmjerno vise od racionalnih.

Pitanje: Vrijede li slicne tvrdnje i u skupu ljudi?
NIN

Post by NIN »

mosor1 wrote:Cinjenice (poznate jos iz srednje skole): Svaki realni broj je kompleksan. Realni broj moze biti racionalan i iracionalan. Iracionalnih brojeva ima neizmjerno vise od racionalnih.

Pitanje: Vrijede li slicne tvrdnje i u skupu ljudi?
Odgovor: NE!
Obrazlozenje: Matematika i psihologija nisu komparativne nauke.
Post Reply