Ajeti, hadisi, dove....
- miskin
#326 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Enes, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Zaista je Allah, dž.š., zadovoljan čovjekom koji, kada nešto pojede, zahvali Allahu, dž.š., na tome ili kada nešto (od dozvoljenih pića) popije, zahvali Allahu, dž.š., na tome." - (Muslim)
- miskin
#327 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ebu-Musa, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Svaki je musliman dužan podijeliti sadaku." Neko reče: "A šta ako je nema?" "Zarađivat će svojim rukama, i tako sebi privredivati, a i sadaku dijeliti", odgovori on. "A šta ako ne bude mogao?" "Pomoći će nevoljniku koji je u nuždi." "A šta ako ne bude mogao?" "Naredivat će na dobro i korisno." "A šta ako ni to ne bude radio?" "Suzdržavat će se od zla, jer mu je i to sadaka." - (Muttefekun alejhi)
- miskin
#328 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Aiša, r.a., pripovijeda daje Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, jedne prilike ušao u njenu kuću i kod nje zatekao jednu ženu, te je upitao: "Ko je ova žena?" Ona mu je na to odgovorila da je ovo ta i ta žena pa je pomenula kako ona puno klanja (nafilu) namaz. On tada reče: "Neka svako od vas obavlja nafilu onoliko koliko je u stanju (da ustraje u njoj). Tako mi Allaha, Allahu neće dosaditi dok vama samima ne dosadi, a Allahu su najdraža djela u kojima čovjek ustraje."
lzraz: "Allahu neće dosaditi" znači: Allah vas neće prestati nagradivati za vaša djela, i to mu neće dosaditi, sve dok vama ne dosadi, pa prestanete s ibadetom. Zato trebate uzeti samo onoliko vanrednih ibadeta koliko ste u stanju stalno i bez prestanka obavljati, kako bi vam bila trajna nagrada od Allaha. - (Muftefekun alejhi)
lzraz: "Allahu neće dosaditi" znači: Allah vas neće prestati nagradivati za vaša djela, i to mu neće dosaditi, sve dok vama ne dosadi, pa prestanete s ibadetom. Zato trebate uzeti samo onoliko vanrednih ibadeta koliko ste u stanju stalno i bez prestanka obavljati, kako bi vam bila trajna nagrada od Allaha. - (Muftefekun alejhi)
- hrastov žižak
#329 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Miskine, imal kakvih hadisa o mačkama? Fakat me zanima, da starom prepirčam.
- miskin
#330 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Bjezi mi s teme, ovo nije tema za trolanje, trazi te @kojeime, hoce nesto da ti kazehrastov žižak wrote:Miskine, imal kakvih hadisa o mačkama? Fakat me zanima, da starom prepirčam.
- hrastov žižak
#331 Re: Ajeti, hadisi, dove....
ništa, fala. probaću sam nać, pa ću postavit ovdje.miskin wrote:Bjezi mi s teme, ovo nije tema za trolanje, trazi te @kojeime, hoce nesto da ti kazehrastov žižak wrote:Miskine, imal kakvih hadisa o mačkama? Fakat me zanima, da starom prepirčam.
- hrastov žižak
#332 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Kebša, kći Ka'b ibn Malika, prenosi: "Ebu Katade me posjetio i ja sam mu poljevala vodu da abdesti. U to dođe mačka i poče da pije. On joj primače posudu i ona se napi. Vidjevši me da ga posmatram", veli Kebša, "on reče: ‘’Čudiš se kćerko moga brata (po vjeri)?’’- ‘’Da’’, rekoh. A on reče: ‘’Allahov Poslanik, s.a.v.s., je kazao: ‘Mačka nije nečista. Ona je zaista od onih koji obilaze oko vas.’’’"15
Ali ibn el-Husein prenosi od Enes ibn Malika da je rekao: "Poslanik, s.a.v.s, je otišao u dio Medine poznat kao Bat'han, pa je rekao: ‘’Enese, nalij mi vode za abdesta.’’ Učinio sam to, a kad je Poslanik, s.a.v.s, završio sa defekacijom (čišćenjem) posude, do koje je došo u međuvremenu, mačka je prišla i liznula iz te posude. Zatim je Poslanik, s.a.v.s, stajao sve dok je mačka pila, a onda se abdestio. Kad sam spomenuo Poslaniku, s.a.v.s, mačku, on je rekao: ‘’Enese, mačka je kao kućni inventar (dio pokućstva), ona neće zaraziti ništa niti će ga onečistiti.’’"
Davud ibn Salih Et-Temmar citira svoju majku koja je kazala da je njena sluškinja dala na poklon tanjir kuhanog mesa i pšenice Aiši, r.a. Zatekla ju je da klanja. Aišu, r.a., joj je naišaretila da spusti tanjir. Uradila je tako, a neke žene su bile u Aišinoj, r.a., kući. Onda je došla mačka i pojela nešto od toga. Kad je mačka završila, Aiša, r.a., je ponudila žene da jedu, a one su izbjegavale mjesto gdje je mačka jela. Onda je Aiša, r.a., okrenula tanjir pa su jele sa istog mjesta odakle je i mačka jela. Kazala je: "Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ‘’Mačka nije nečista; ona je od onih koji obilaze oko vas.’’ Vidjela sam Poslanika, s.a.v.s, kako se abdesti ostatkom vode koju je mačka pila."

Ali ibn el-Husein prenosi od Enes ibn Malika da je rekao: "Poslanik, s.a.v.s, je otišao u dio Medine poznat kao Bat'han, pa je rekao: ‘’Enese, nalij mi vode za abdesta.’’ Učinio sam to, a kad je Poslanik, s.a.v.s, završio sa defekacijom (čišćenjem) posude, do koje je došo u međuvremenu, mačka je prišla i liznula iz te posude. Zatim je Poslanik, s.a.v.s, stajao sve dok je mačka pila, a onda se abdestio. Kad sam spomenuo Poslaniku, s.a.v.s, mačku, on je rekao: ‘’Enese, mačka je kao kućni inventar (dio pokućstva), ona neće zaraziti ništa niti će ga onečistiti.’’"
Davud ibn Salih Et-Temmar citira svoju majku koja je kazala da je njena sluškinja dala na poklon tanjir kuhanog mesa i pšenice Aiši, r.a. Zatekla ju je da klanja. Aišu, r.a., joj je naišaretila da spusti tanjir. Uradila je tako, a neke žene su bile u Aišinoj, r.a., kući. Onda je došla mačka i pojela nešto od toga. Kad je mačka završila, Aiša, r.a., je ponudila žene da jedu, a one su izbjegavale mjesto gdje je mačka jela. Onda je Aiša, r.a., okrenula tanjir pa su jele sa istog mjesta odakle je i mačka jela. Kazala je: "Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ‘’Mačka nije nečista; ona je od onih koji obilaze oko vas.’’ Vidjela sam Poslanika, s.a.v.s, kako se abdesti ostatkom vode koju je mačka pila."
- miskin
#333 Re: Ajeti, hadisi, dove....
ko je to tebe prevario zizak, gdje si naletio na ovo
- hrastov žižak
#334 Re: Ajeti, hadisi, dove....
eo fusnote:
15 Tirmizijina zbirka hadisa sa komentarom, knjiga 1./Ebu Isa Muhammed Et-Tirmizi; prijevod i komentar Mahmut Karalić. – Novi Pazar: El-Kelimeh, 2010 (Užice: Grafičar), str. 146-147. (op. prev.)
16 Ebu Davud bilježi hadis sličnog sadržaja: "Majka Saliha ibn Dinara veli: ‘’Moja me gospodarica poslala da odnesem pilava h. Aiši. Zatekla sam je na namazu. Pokazala mi je išaretom da spustim pilav. Pošto sam ga spustila, došla je mačka i počela jesti. Kada je Aiša završila namaz, uzela je pilav i jela s onog mjesta odakle je mačka jela, a potom kazala: ‘Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ‘Mačke nisu nečiste, one su vaše ljubimice koje su često uz vas.’ Vidjela sam’ - veli Aiša – ‘Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kada je uzeo abdest ostatkom vode iza mačke.’’’" Izvor: Tirmizijina zbirka hadisa sa komentarom, knjiga 1./Ebu Isa Muhammed Et-Tirmizi; prijevod i komentar Mahmut Karalić. – Novi Pazar: El-Kelimeh, 2010 (Užice: Grafičar), str. 147, fusnota. (op. prev.)
nije valjda da je ovo hadiski ekvivalent satanskih stihova
15 Tirmizijina zbirka hadisa sa komentarom, knjiga 1./Ebu Isa Muhammed Et-Tirmizi; prijevod i komentar Mahmut Karalić. – Novi Pazar: El-Kelimeh, 2010 (Užice: Grafičar), str. 146-147. (op. prev.)
16 Ebu Davud bilježi hadis sličnog sadržaja: "Majka Saliha ibn Dinara veli: ‘’Moja me gospodarica poslala da odnesem pilava h. Aiši. Zatekla sam je na namazu. Pokazala mi je išaretom da spustim pilav. Pošto sam ga spustila, došla je mačka i počela jesti. Kada je Aiša završila namaz, uzela je pilav i jela s onog mjesta odakle je mačka jela, a potom kazala: ‘Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ‘Mačke nisu nečiste, one su vaše ljubimice koje su često uz vas.’ Vidjela sam’ - veli Aiša – ‘Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kada je uzeo abdest ostatkom vode iza mačke.’’’" Izvor: Tirmizijina zbirka hadisa sa komentarom, knjiga 1./Ebu Isa Muhammed Et-Tirmizi; prijevod i komentar Mahmut Karalić. – Novi Pazar: El-Kelimeh, 2010 (Užice: Grafičar), str. 147, fusnota. (op. prev.)
nije valjda da je ovo hadiski ekvivalent satanskih stihova
- Quaresma
#335 Re: Ajeti, hadisi, dove....
miskin ba, jesil ziv?
- stotka12
-
tetka69
#337 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Rasplaka me , da te dragi Allah nagradi za tvoj trud i vrijeme koje trosis na pravom putumiskin wrote:Gospodaru moj, utjecem Ti se od slabosti, od lijenosti, od pretjerane plasljivosti, od skrtosti, duboke starosti i patnje u kaburu. Gospodaru moj, podari mojoj dusi pokornost i ocisti je jer Ti ces je najbolje ocistiti, Ti si njen Prijatelj i Zastitnik. Allahu moj, sacuvaj me znanja koje ne koristi, srca koje nije bogobojazno, duse nezasite i dove koja se ne prima. (Muslim)
Allahumme inni euzu bike minel-adzzi vel- eseli, vel-dzubni vel-buhli vel-heremi ve azabil-kabri, Allahumme ati nefsi takvaha ve zekkiha ente hajru men zekkaha, ente velijjuha mevlaha. Allahumme inni euzu bike min ilmin la jenfeu ve min kalbin la jahseu, ve min efsin la tesbeu ve min da'vetín la justedzabu leha.
- miskin
#338 Re: Ajeti, hadisi, dove....
živ sam ja portugalac, živ.
E moja tetka blago tebi kad se rasplaces na ovakve stvari to je pokazatelj abd. cistog srca.
Enes, r.a., pripovijeda da su došla tri čovjeka kući Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, i kod njegovih žena (majki svih vjernika) raspitivali se o njegovim ibadetima. Dobivši od njih odgovor, učini im se kao da ono što oni rade nije dovoljno, te rekoše: "Gdje smo mi u odnosu na Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme?" Njemu su oprošteni svi njegovi grijesi, prošli i budući. Jedan od njih reče: "Što se mene tiče, ja ću od sada cijele noći provoditi u ibadetu." Drugi reče: "A ja ću od sada svaki dan postiti, i nikako neću mrsiti." Treći reče: "A ja ću se kloniti žena i nikako se više neću ženiti."
Zatim im je došao Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, i rekao: "Vi ste oni što su rekli to i to? Tako mi Allaha, ja sam pobožniji i strahopoštovanja većeg od vas, ali ja postim i mrsim, klanjam i spavam, a i živim bračnim životomi Ko god se udalji od mog sunneta (načina života i rada), on ne pripada meni." - (Muttefekun alejhi)
E moja tetka blago tebi kad se rasplaces na ovakve stvari to je pokazatelj abd. cistog srca.
Enes, r.a., pripovijeda da su došla tri čovjeka kući Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, i kod njegovih žena (majki svih vjernika) raspitivali se o njegovim ibadetima. Dobivši od njih odgovor, učini im se kao da ono što oni rade nije dovoljno, te rekoše: "Gdje smo mi u odnosu na Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme?" Njemu su oprošteni svi njegovi grijesi, prošli i budući. Jedan od njih reče: "Što se mene tiče, ja ću od sada cijele noći provoditi u ibadetu." Drugi reče: "A ja ću od sada svaki dan postiti, i nikako neću mrsiti." Treći reče: "A ja ću se kloniti žena i nikako se više neću ženiti."
Zatim im je došao Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, i rekao: "Vi ste oni što su rekli to i to? Tako mi Allaha, ja sam pobožniji i strahopoštovanja većeg od vas, ali ja postim i mrsim, klanjam i spavam, a i živim bračnim životomi Ko god se udalji od mog sunneta (načina života i rada), on ne pripada meni." - (Muttefekun alejhi)
- miskin
#339 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ibn Mes'ud, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Propali i stradali su cjepidlake!" (Oni koji bez razloga sebi i drugima otežavaju poslove i ibadete.) Rekao je to tri puta. (Muslim)
- miskin
- miskin
#341 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Zaista je vjera lagana, bez tegoba. Ko god u vjeri navaljuje s dodacima, vjera ga savlada. Zato se držite umjerenosti (sredine), a ako neko od vas ne bude u stanju neki posao obaviti u potpunosti, neka ga bar približno obavi. Budite radosni, i pomažite se jutrom, krajem dana i jednim dijelom noći." - (Buhari)
U jednom drugom njegovom rivajetu stoji: "Budite umjereni, budite umjereni, činite ibadet jutrom i večeri i krajem noći, postici ćete ciljeve."
Opće značenje ovog hadisa: Olakšajte sebi obavljanje (vanrednih) ibadeta i dobrih djela, tako što ćete ih obavljati u vremenu kad ste raspoloženi i za njih horni, tako da vam budu dragi i ugodni, a ne teški i odvratni, da biste postigli vaš cilj. Budite kao iskusni putnik koji koristi vrijeme svoje aktivnosti (rano ujutro, kraj dana i jedan dio noći) za putovanje, a ostali dio vremena provodi u odmaranju, zajedno sa svojom jahalicom, i tako stiže do cilja, bez puno umora.
U jednom drugom njegovom rivajetu stoji: "Budite umjereni, budite umjereni, činite ibadet jutrom i večeri i krajem noći, postici ćete ciljeve."
Opće značenje ovog hadisa: Olakšajte sebi obavljanje (vanrednih) ibadeta i dobrih djela, tako što ćete ih obavljati u vremenu kad ste raspoloženi i za njih horni, tako da vam budu dragi i ugodni, a ne teški i odvratni, da biste postigli vaš cilj. Budite kao iskusni putnik koji koristi vrijeme svoje aktivnosti (rano ujutro, kraj dana i jedan dio noći) za putovanje, a ostali dio vremena provodi u odmaranju, zajedno sa svojom jahalicom, i tako stiže do cilja, bez puno umora.
- miskin
#342 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Enes, r.a., pripovijeda da je jednog dana Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, ušao u džamiju i ugledao uže zategnuto između dva stupa, pa je upitao: "Kakvo je ovo uže?" Prisutni rekoše: "Ovo je uže Zejnebe; kada klanja, pa se umori, pridrži se za njega." "Sklonite ga, neka svako od vas klanja dok je odmoran, a kada se umori, neka ostavi namaz i legne da se odmori", odgovori on. - (Muttefekun alejhi)
- nasa
#343 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Selam @miske
Posto ti odrzavas u zivotu ovu temu sto bi dalje znacilo da volis da mozgas oko hadisa,pade mi na pamet Vjerovjesnikov sunet Muhamed el Gazali jesi li citao,bavi se bas pitanjem hadisa koji su u suprotnosti s Kur'anom,a mi smo ovdje vrlo cesto o toj temi,pa reko da ti preporucim,fina knjiga....
Posto ti odrzavas u zivotu ovu temu sto bi dalje znacilo da volis da mozgas oko hadisa,pade mi na pamet Vjerovjesnikov sunet Muhamed el Gazali jesi li citao,bavi se bas pitanjem hadisa koji su u suprotnosti s Kur'anom,a mi smo ovdje vrlo cesto o toj temi,pa reko da ti preporucim,fina knjiga....
- miskin
#344 Re: Ajeti, hadisi, dove....
We alejke selam @nasanasa wrote:Selam @miske![]()
Evo bas sad trazim tu knjigu nisam je citao, vidim ima na netu, malo "prelistam", vidim o cemu se radi. Nisam je citao, prvi put cujem za nju sad, bas kad smo kod ovoga, mi prosle nedjelje sa nasim imamom, hafizom, zavrsio serijatsko pravo u Damasku kao neki produzetak Azhara, tamo, samo sto je isao u Egipat na ispite, i tako mi onako u nekom slobodnom razgovoru pocnemo na tu temu, ja ga nesto pitao o tumacenju Kur'anu i o velikim mufesirima, poput Ibn Dzerira, Kurtubija, Ibn Kesira... da li su oni u svome tumacenju se povodili za svojim pravnim skolama/mezhebima kojima su pripadali i tako dođemo na temu tumacenja Kur'ana, Jedan mezheb uzima za shodno da ahad hadis (koji prenosi samo jedan covjek od Poslanika) moze derogirati ajet bez obzira sto je ajet mutevatir, naravno podrazumijeva se da govorimo o sahih hadisima, dok kod druge pravne skole to ne moze ni pod razno, kod nekih ni mutevatir (hadis koji prenosi grupa ashaba) ne moze derogirati ajet (svi ajeti su mutevatir). Nemoguce je da sahih hadis bude kontradiktoran Kur'anu.
To su sve poznata razilazenja kod islamski ucenjaka, a tamo gdje su se oni razisli mi se sigurno necemo sloziti, jer to su bili gromade, brda znanja, pa i Allahovi poslanici su se razisli (Sulejman i Davud), kako da se mi ne raziđemo. Sad jednu stvar je bitno napomenuti: Naime ti insani iako su se razisli, oni su imali veliko postovanje jedan za drugog, i uvazavali su misljenja jer su znali da se i onaj drugi isto tako trudio da dođe do istine, sve su to bili mudztehidi, dokaz njihove ucenosti je sto je Allah sacuvao njihov fikh do danas, da se vratimo temi, da bi se poslije pojavile generacije koje su pocele slijepo da slijede pojedine ucenjake iako su oni za svoga zivota naglasavali da se to ne radi i da se samo Poslanik slijepo slijedi. Iako su se razilazili imali su zajednickog neprijatelja i zajedno su se borili kada je to trebalo i pokazivali su svoj islam kada je to trebalo za razliku od nas koji se samo svađamo međusobno a ne smijemo krivo pogledati nemuslimana.
Tako da meni to ne predstavlja nista strasno kada neko nece da derogira ajet hadisom, sve dok je to u krugu onoga sto su rekli najuceniji od ovog ummeta, vec sam na mnogo mjesta naglasio da nisam iskljuciv tamo gdje je siroko, i da nije sve crno bijelo u islamu, ali sad imas drugu stranu medalju kao sto je ova Hercegovka, to je vec ogroman problem kad neko ne priznaje da je hadis isto tako objava samo sto nije na nivou Kur'anu, a mnogi su primjeri kada su Poslanika nesto ljudi pitali pa je on cekao da mu dođe Dzibril pa bi covjeku odgovorio, a to nije bio ajet, zatim hadis kada se onaj covjek hrabro borio pa Poslanik rekao da je on od stanovnika vatre pa se ashabi zacudili pa ga jedan pratio da vidi zasto, pa se taj ubio jer nije mogao podnijeti bol od rane koju je zadobio. Ovo Poslanik nije mogao znati osim da mu je doslo Objavom, poznati hadis, a mnogo je takvih primjera, ali ne bih ulazio vise u ovu pricu, jer ne volim se vrtiti u krug po pitanju uloge hadisa kao tumaca Kur'ana i opcenito njegove uloge (ovdje mislim na stav Hercegovke, na tu pricu).
Inace da se zahvalim na preporuci, skinut cu je inshallah, a ovih dana sam nesto ko' poceo da ucim Kur'an napamet, sto se tice ucenja trudim se da svaki dan proucim jedan dzuz (20stranica) ako ne stignem trudim se da nadoknadim, ali nesto razmisljam evo ima vec cirka 4 godine kako klanjam, kako sam se vratio islamu, i kada pogledam nazad mogao sam puno Kur'ana naucit, da nisam bio lijen po tom pitanju. Sad znam jedan dzuz Amme onaj zadnji u Kur'anu, ovih dana sam naucio evo nove 4 stranice, odmah se nekako ljepse osjecam, pa nesto razmisljam da pocnem to malo ucit organizovanije, neki dan mali 3 srednje zavrsio hifz ovdje u Zenici, naucio Kur'an napamet za 2 godine, znam isto tako momka licno naucio ga tako, sad tudira gore u Sarajevu II godina fakulteta, pa nesto razmisljam ne moram ga naucti cijelog cisto da sebi postavim cilj da probam, pa kada bi naucio 10 dzuzeva i stao bilo bi odlicno, a zasto ne i produzit dalje, treba malo zagrijat stolicu ali sta god hoce covjek da postigne na dunjaluku treba stavit uzde svojoj dusi, i odreci se nekih stvari, a Kur'an vrijedi odricanja svakako. Tako da ovih dana sam pojacao druzenja s Kur'anom, imam i onaj tefsir Ibn Kesirov kuci pa malo gledam i tako, ali Allah te nagradio za knjigu i da se smiluje piscu.
Da se malo pohavalim, neki dan sam klanjao ikindiju kao imam u svojoj dzamiji, u pitanje je jedna od gradskih dzamija u Zenici, malo je bilo treme, malo glas drhti, valjda nema se navike, ali fino je proslo!
- nasa
#345 Re: Ajeti, hadisi, dove....
CestitamDa se malo pohavalim, neki dan sam klanjao ikindiju kao imam u svojoj dzamiji, u pitanje je jedna od gradskih dzamija u Zenici, malo je bilo treme, malo glas drhti, valjda nema se navike, ali fino je proslo!
I ja isto sam se posvetila ponovo Kur'anu,svaki dan citam koliko stignem ali ono bas pazljivo!
A sto se tice knjige neces se pokajati,nije nikakav sektas ,bio je profesor na nekoliko islamskih fakulteta,cini mi se i na Azharu,sunit je ali ostro se protivi pretjeranom isticanju ili slijedjenju hadisa koji su u suprotnosti s Kur'anom,osim toga zanimljivo je jer se dotice bas tema i hadisa koji su u danasnje vrijeme aktualni oko muzike,zena,oblacenja i sl.A isto kaze kao taj tvoj prijatelj da postoje velika razilazenja i medju ucenjacima koji se bave iskljucivo hadisima te se razlicito tumaci,ali bas skroz npr.neki odbacuju neki hadis dok drugi ga dovode u rang propisa....
- miskin
#346 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Evo bas si me zainteresovala, ja otisao na drugog Gazalija, onog sto je napisao Ihja `Ulumud-Din" , međutim pisac ove knjige nije taj nego neki nas savremenik, egipatski ucenjak, nađem na youtube da mu se zamjeraju neke stvari da ne prihvata ahad hadise u podrucju akide, preselio 1996 godine http://www.youtube.com/watch?v=NSIGS_8jwUI
Ovo je taj gospodin http://www.islamophile.org/spip/local/c ... -bd483.gif
- Kroksica
#347 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ne moRe Miske a da me ne spomene. 
- miskin
#348 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Eto vidis sta mi radis
- nasa
#349 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ah,sta da ti kazem.....procitaj pa sam sudi,ali knjiga je dozivjela nekoliko izdanja ,a preveli su je i na nas,u prvi mah jeste naisla i na neke osude ali to se kasnije stisalo...Ovaj video,ma svako moze napraviti takvo nesto, da je on bio neki sektas ili otpadnik od vjere su budalastine....miskin wrote:Evo bas si me zainteresovala, ja otisao na drugog Gazalija, onog sto je napisao Ihja `Ulumud-Din" , međutim pisac ove knjige nije taj nego neki nas savremenik, egipatski ucenjak, nađem na youtube da mu se zamjeraju neke stvari da ne prihvata ahad hadise u podrucju akide, preselio 1996 godine http://www.youtube.com/watch?v=NSIGS_8jwUI
Uglavnom,covjek ima extra stvari npr.poziva na izvorni islam,skromnost,daje primjer Poslanika koji je spavao na takvom krevetu da bi mu nakon budjenja ostali tragovi po tijelu toliko je bilo neudobno....
A sto mnogi sute na rasipanje para i luksuz svih vrsta to je ko biva prihvatljivo
- Kroksica
#350 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Pa gledaj to sa vedrije strane, Nasa, ti i ja smo ko ovi ucenjaci sto ih spomenu. Uvazavamo se bez obzira na razlike.miskin wrote:Eto vidis sta mi radis