Drzava ne treba smetati.....niko od drzave ne ocekuje neke velike pomoci u biznisu,ali se ocekuje da drzava svojim zakonima i postpcima ne smeta pojedincu da u toj istoj drzavi napravi dobar posao za SEBE a ujedno i za drzavuljubav_aha wrote:treba se drzava promjeniti,ne mozes ocekivati iskljucivo od jedne strane da promjeni lice drzave ,ako drzava ne podrzava njihovo polovanje,ali da je legalno,naravnonermin9200 wrote:ali kako da postanemo uspjesna drzava ako svi svoj uspjeh pokusavamo graditi negdje drugdje, gdje je to vjerovatno mnogo lakse, nego ovdje
Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
- spreca
#326 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
-
Melami
#327 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
Sta se podrazumjeva po udpsjesnim? Milioneri ili sta?
Ja se ponosim svojom zenom
mogu reci da je uspjesna. Zavrsila je 3 koledja po 2 godine. napisala knjigu i radi za jednu veliku korporaciju. Za nekoga ko je dosao iz rata goloruk to je veliki uspjeh.
Znam par iz Svedske, gospodja je profesorica dok je gospodin ugledni doktor. Ne bih nicija imena sad da iznosim u javnost
Ja se ponosim svojom zenom
Znam par iz Svedske, gospodja je profesorica dok je gospodin ugledni doktor. Ne bih nicija imena sad da iznosim u javnost
-
Melami
#328 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
Takodjer, znam covjeka koji je arhitekta. Radi cak po nekad projekte i za bosanske firme. Skoro je poceo praviti privatni hotel na jadranu al ga zeza sto mu je zena i kcerke troskali al on mek u dusi :DDDDDD
A pored tih intelektualaaca koji su iz velike familije i kroz cijelu hitoriju su imali veliko bogatstvo, uvijek postenim putem steceno, jednostavno, to im je u krvi.
Znam i jednu gospodju koja je neradom zaradila milijarde. Naravno bitno se lijepo udati
A pored tih intelektualaaca koji su iz velike familije i kroz cijelu hitoriju su imali veliko bogatstvo, uvijek postenim putem steceno, jednostavno, to im je u krvi.
Znam i jednu gospodju koja je neradom zaradila milijarde. Naravno bitno se lijepo udati
-
Melami
#329 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
Covjek nije iz Bosne ali je iz Hrvatske koja je bila sa Bosnom zajedno u YUGI pa sam uzeo za pravo da postavim i ovgo covjeka na forum. Vjerovatno najbogatiji balkanac. Rodjen u NY, nakon toga zivio u CRO, iza toga vraca se u USA. Porijeklo sa otoka Zlarin kojeg je vecinu otkupio a kojeg ce uskoro cijelog otkupiti.
Bogatstvo koliko je ne znam, al slobodnom procjenom mogu reci da je milijarder.
A njegovo im je......
Antony (Ante) Maglica.
Bogatstvo koliko je ne znam, al slobodnom procjenom mogu reci da je milijarder.
A njegovo im je......
Antony (Ante) Maglica.
- sinuhe
#330 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
Uspjesan je ovaj Senad iz Svicarske. Ti si opisao srednju klasu.Melami wrote:Sta se podrazumjeva po udpsjesnim? Milioneri ili sta?
Ja se ponosim svojom zenommogu reci da je uspjesna. Zavrsila je 3 koledja po 2 godine. napisala knjigu i radi za jednu veliku korporaciju. Za nekoga ko je dosao iz rata goloruk to je veliki uspjeh.
http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/s ... /111221110
- @mba
#331 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
sinuhe wrote:Uspjesan je ovaj Senad iz Svicarske. Ti si opisao srednju klasu.Melami wrote:Sta se podrazumjeva po udpsjesnim? Milioneri ili sta?
Ja se ponosim svojom zenommogu reci da je uspjesna. Zavrsila je 3 koledja po 2 godine. napisala knjigu i radi za jednu veliku korporaciju. Za nekoga ko je dosao iz rata goloruk to je veliki uspjeh.
http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/s ... /111221110
ovaj bez kose je jedan od najbogatijih svicera, a senko je kraj njega, respect!
ta firma je bila na rubu propasti, za nekoliko godina je postala gigant u proizvodnjih lukzuznih satova, glavno trziste azija!
- @mba
#332 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
Melami wrote:Sta se podrazumjeva po udpsjesnim? Milioneri ili sta?
predpostavljam da ste negdje u dijaspori, jako je lijepo za cuti da imamo tako dosta uspjesnih bosanaca, ali isto tako je bitno da ti ljudi daju svoj doprinos bosanskim zajednicama u dijaspori (dzemati, klubovi itd.) a ako to nije slucaj onda im dzaba sve to i nek uzivaju u tome, nemoj me samo pogesno shvatiti...
- zambaklija
#333 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
@mba wrote:Melami wrote:Sta se podrazumjeva po udpsjesnim? Milioneri ili sta?
predpostavljam da ste negdje u dijaspori, jako je lijepo za cuti da imamo tako dosta uspjesnih bosanaca, ali isto tako je bitno da ti ljudi daju svoj doprinos bosanskim zajednicama u dijaspori (dzemati, klubovi itd.) a ako to nije slucaj onda im dzaba sve to i nek uzivaju u tome, nemoj me samo pogesno shvatiti...
-
Melami
#334 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
Za ovoga sto je rekao da sam ja naveo srednju klasu. Da, moja zena jeste srednja klasa al je uspjesna. Naravno da ima i uspjesnijih ljudi mnogo.@mba wrote:Melami wrote:Sta se podrazumjeva po udpsjesnim? Milioneri ili sta?
Ovaj inzinjer kojeg sam naveo nije nesto u kontaktu sa bilo kojim udruzenjem i slicno, jednostavno on se uklopio dobro u americki zivot i misli da on tu pripada, kao i njegova zena. Profesorica iz Svedske ima dosta doprinosa tim udruzenjima, cak je organizovala ove godine dolazak profesora iz Bosne u posjetu i slicno. Dolazili su profesori iz Svedske i Bosnu.
Moja zena je pisala dugo vremena za bosanske novine u USA, svojevremeno, kad je dosla u USA, imali su neki radio gdje je ona citala vijesti iz BiH.
Covjek koji je hrvat porijeklom a koji je jedan od bogatijih ljudi u Californiji, je pomogao jednoj porodici iz Bosne, krajem rata, slijepog momka je doveo na lijecenje i placao mu sve operacije, na zalost bezuspjesno, dok je njegovu mamu, brata, dvije sestre pomogao finansijski i dan danas pomaze 100%. Sve je pocelo kada ih je vidio na TVu tokom rata.
-
harisl
#335 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
Vjerovatno je neko vec spomenuo BHAAAS, ali ih je lijepo vidjeti:
http://www.bhaaas.org/english/members
I to je samo u SAD-u. Citam danas komentare na onaj clanak o sastanku Svjetskog Saveza Dijaspore BiH i nije mi dobro. Toliko negativnih komentara da sam sam sebe ubijedio da se radi o petoj koloni.
Pa jel' neko od BiH studenata pokusao da kontaktira neke od ovih nasih profesora, doktora, istrazivaca i cega-sve-ne za savjet ili mozda neku saradnju. Dok profesori iz okolnih zemalja guraju svoje studente mi nista. Da ne imenujem sada ljude, ali profesor iz Srbije na Purdue University (sada je otisao na drugi univerzitet) je imao makar 50% studenata iz Srbije. Profesor iz Turske uvijek 30% ljudi iz Turkiye-ta. Kinezi i Indijci - ista prica. Taman je neko iz Amerike cuo za neki univerzitet iz ovih zemalja, ali zato se upregne inteligencija iz dijaspore pa se onda nadje nacin da se stekne znanje i poslovne veze vani. Neka 5% takvih ljudi poslije pokusa nesto uciniti za svoju zemlju i stvari moraju krenuti nabolje.
Sto vrijeme vise prolazi, to su sanse sve tanje za saradnju. Istog momenta osnovati Ministarstvo za Dijasporu BiH i pokusati upregnuti ljude koji su vani i zele da pomognu BiH. Pa bolan nebio, ovi ljudi vani se moraju zivkati i maltretirati 25 sati dnevno radi dobrobiti BiH. Nije valjda da se ocekuje da oni vuku za rukav nekoga iz BiH za saradnju (a eto i pokusavaju). Imaju oni pune ruke posla. Ukoliko ove sanse ne budu iskoristene uskoro, onda ce se i ti ljudi polako hladiti (sve ima svoju granicu).
Joj sto me vatra uzela...
http://www.bhaaas.org/english/members
I to je samo u SAD-u. Citam danas komentare na onaj clanak o sastanku Svjetskog Saveza Dijaspore BiH i nije mi dobro. Toliko negativnih komentara da sam sam sebe ubijedio da se radi o petoj koloni.
Pa jel' neko od BiH studenata pokusao da kontaktira neke od ovih nasih profesora, doktora, istrazivaca i cega-sve-ne za savjet ili mozda neku saradnju. Dok profesori iz okolnih zemalja guraju svoje studente mi nista. Da ne imenujem sada ljude, ali profesor iz Srbije na Purdue University (sada je otisao na drugi univerzitet) je imao makar 50% studenata iz Srbije. Profesor iz Turske uvijek 30% ljudi iz Turkiye-ta. Kinezi i Indijci - ista prica. Taman je neko iz Amerike cuo za neki univerzitet iz ovih zemalja, ali zato se upregne inteligencija iz dijaspore pa se onda nadje nacin da se stekne znanje i poslovne veze vani. Neka 5% takvih ljudi poslije pokusa nesto uciniti za svoju zemlju i stvari moraju krenuti nabolje.
Sto vrijeme vise prolazi, to su sanse sve tanje za saradnju. Istog momenta osnovati Ministarstvo za Dijasporu BiH i pokusati upregnuti ljude koji su vani i zele da pomognu BiH. Pa bolan nebio, ovi ljudi vani se moraju zivkati i maltretirati 25 sati dnevno radi dobrobiti BiH. Nije valjda da se ocekuje da oni vuku za rukav nekoga iz BiH za saradnju (a eto i pokusavaju). Imaju oni pune ruke posla. Ukoliko ove sanse ne budu iskoristene uskoro, onda ce se i ti ljudi polako hladiti (sve ima svoju granicu).
Joj sto me vatra uzela...
- B6Redhell
#336 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
Za ove koje cu navesti su biznismeni koji se bave prevozom robe. Naime prije par sedmica u saveznoj drzavi Kentucky odnosno gradu Bowleng Green otvorena novo sagradjena dzamija koja je kostala cirka skoro dva miliona $. U isto vrijeme bio je Kongres bosnjaka sjeverne amerike. Tako da je ukupni skup i ceremonija trajala 3 dana. Jako dobra organizacija voluntera gdje je sve bilo dobro organizirano i napravljeno. I naravno bez pomoci i donacije i sponzora kao sto su Tahir Zukic (TAZ TRUCKING) i Azmir (BH transport) i mnogih drugih ovo ne bi bilo ostvarivo. U ovom svemu hocu da kazem kako su ti ljudi prije 10-ak godina dosli sa par kofera u ameriku a sada posjeduju milionske firme i jake su patriote kad je u pitanju Bosna, Bosnjaci i njena dijaspora....

- dedovic.almir
#337 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
Nasi Bosanci i Hercegovici su zaista uspjesni gdje god da se nadju - samo izgleda na zalost u BiH to nikako ne mogu da ostvare, politicari unistise sve.
- amra67
- StLouis
#339 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
http://www.imdb.com/name/nm3095001/
Edin Gali
Mini Biography
Born in Bosnia, at the age of seven moved to Germany where he performed in Theater as a young child. As a teenager he and his family arrived in the United States, St Louis, Missouri where he attended Melville Senior High School, and continued to study Acting, under Sharon Pfitzinger. Upon graduating from High School he drove cross country to Los Angeles to realize his dream of becoming a Film and Television Actor. Since arriving in Hollywood Edin has appeared in major commercial campaigns (Maxwell House Coffee, Dr. Pepper, Wrigley's...), Independent Films, and is now a recurring Guest-star on the AMC Emmy award nominated TV Show Mad Men, playing the character of Kurt Smith.
Edin Gali
Mini Biography
Born in Bosnia, at the age of seven moved to Germany where he performed in Theater as a young child. As a teenager he and his family arrived in the United States, St Louis, Missouri where he attended Melville Senior High School, and continued to study Acting, under Sharon Pfitzinger. Upon graduating from High School he drove cross country to Los Angeles to realize his dream of becoming a Film and Television Actor. Since arriving in Hollywood Edin has appeared in major commercial campaigns (Maxwell House Coffee, Dr. Pepper, Wrigley's...), Independent Films, and is now a recurring Guest-star on the AMC Emmy award nominated TV Show Mad Men, playing the character of Kurt Smith.
- sinuhe
#340 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
I sad zamisli da je iz Kladuse dosao u Sarajevo da studira glumu kako bi se proveo.
- charrrmed
-
Emir 7
#342 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
Totalno glupa tema, baliti na nekoga ko je "uspjeo" samo zato jer je rodjen u istoj zemlj kao ja i ti, eh to je zesci turbo folk. Uostalom sta znaci biti uspjesan?
- luckylaka
#343 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
Upravo ovo ,,sta znaci biti uspjesan,,Npr.covjek uspjesan u svom biznisu 5-6 godina i vise nego uspjesan i onda odjednom nestane ko da ga nikad nije ni bilo ili covjek dodje iz BiH sa recimo milion maraka(neposteno zaradjenih)i postane uspjesan biznismen(ja da sam imao $1000 kada sam dosao sada nebi znao sta imam)Dakle pojam ,,uspjesan,,je veoma sirok pojam tako da ne mozete staviti u isti kos nekog ko je doktorirao i nekoga ko je nakrao i postao uspjesan
-
wajar
#344 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
...
Last edited by wajar on 13/01/2013 02:29, edited 1 time in total.
- amra67
#345 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
wajar wrote:Za nas u BiH se uspjeh Bosanaca i Hercegovaca ne mjeri time koliko su uspjeli u toj nekoj zemlji gdje žive, nego koliko toga uspjeha su podijelili sa BiH i sa nama. Ako je to neki lični uspjeh - zaboli nas hm cipela za to i za njih. U osnovi je problem što dijaspora likuje što je kao uspjela i otišla iz BiH, a većina se ne trudi da BiH pomogne. Ne tražimo mi od njih da nam nešto daju i poklanjaju. Nek otvore firmu i nekoga zaposle ili dovedu neko predsavništvo. Ma nek rođake zaposle, nama je dosta od njih.
Mislim - to je baš papanski pričati, sjoo jest ovaj ili onaj uspio, sebi su. Nisu nama i nisu našoj državi. Umjesto da smognu snage da halale što im je ova ili ona nepravda učinjena, oni se nama smiju.
Mislim. Ni najmanje me ne zanimaju, ako ovdje nisu nešto odradili.
-
Emir 7
#346 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
Nedavno sam gledao na youtube onu emisiju ftv-a o Bosnjackoj manjini u Albaniji. Sve ono sto sam vidjeo bukvalno sam se zadivio po meni oni ljudi su i suvise nego uspjesni. Cetvrta generacija rodjena u Albaniji odsjecena od svoje matice a ljudi i suvise nego dobro pricaju Bosanski, zadrzali su nase obicaje iako je proslo preko 130 od kad su njihovi pretci sasvim slucajno dospjeli na tlo Albanije. Da napomenem da medju njima ima i fakultetskih lektora, i inzinjera a i vodecih biznismena te zemlje. Zalosno je sto su BH-a politicari odbacili te ljude, cak nisu u stanju ni bosanski pasos da dobiju, i za njihovu djecu nema mjesta da studiraju u Bosni.
-
wajar
#347 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
...
Last edited by wajar on 13/01/2013 02:29, edited 1 time in total.
-
Melami
#348 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
Neka si ti gospodin jebo fukare koje rade po fabrikama automobila :Swajar wrote:Da - to je problem. Mada mi zaboravljamo da je 90% BH dijaspore nekvalifikovani radnici, niži sloj, teški luzeri, kojekakvi čitači WC-a, PKV građevinci,čistačice, periguze, raznosači pica i novina, i u ogromnom broju korisnici socijalne pomoći. Kod njih je vrhunac karijere vozač kamiona i radnik u fabrici automobila ili nešto slično.Oni koji su htjeli da se vrate i uloze pare su to vec uradili. Ostali cisto sumnjam??
Šta će ti fukara ulagati u BiH ? Njima je domet poslati sto eura roditeljima. Da nije tako, pa ne bi sada tolika kriza sa parama bila. Nigdje keša ... I imali bi na svakom ćošku dijasporašku firmu. Ustvari nisu oni dijaspora na privremenom radu, nego očajnici i luzeri koji su otišli da se nekom drugom navale da ih gura kroz život kad je BiH zbog rata propala.
Onih 10 % koji su "uspjeli" imaju krajnje sumnljive biografije koje kriju kao guja noge, misleći da ne postoji neki komšija ili rodbina koji ne znaju šta stoji iza njihovog "uspjeha". Najčešće su to mlade djevojke koje su se poudale za srednjovječne strance ili neke naše sumljive bogatije likove izvana (sindrom h(j)ebica). Onda tu dolaze razni sumljivi likovi (uglavnom njihova djeca) iz svijeta politike i korumpiranih zanimanja iz BiH (npr. doktori) koji su na Zapad došli sa milionima eura pa se tamo kriju da ih narod ne provali kao Sanadera u Hrvatskoj. Taman će ti oni ulagati, jedva su pare sakrili pa da ih sada pokažu. Imamo i nešto klasične mafije vani, ali ni blizu kao Albanci. Bosanci i Hercegovci su vani uglavnom sitne kurve i lopovi.
Ima i onih par posto, jelde mora statistički biti i takvih, čije su biografije čiste, i koji su radom i znanjem nešto uspjeli,ali oni su opet kurčeviti, ogorčeni na BiH, ljubomorni na svoja dostignuća, ko da će pare u grob ponijeti i najviše se asimiliraju. Od njih teško da će i rođena mati imati koristi, a nekamoli mi ...
Nabijem te na q pametnog takvog.
-
Melami
#349 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
Tipicno glediste jednog bosanca na dijasporu.wajar wrote:Da - to je problem. Mada mi zaboravljamo da je 90% BH dijaspore nekvalifikovani radnici, niži sloj, teški luzeri, kojekakvi čitači WC-a, PKV građevinci,čistačice, periguze, raznosači pica i novina, i u ogromnom broju korisnici socijalne pomoći. Kod njih je vrhunac karijere vozač kamiona i radnik u fabrici automobila ili nešto slično.Oni koji su htjeli da se vrate i uloze pare su to vec uradili. Ostali cisto sumnjam??
Šta će ti fukara ulagati u BiH ? Njima je domet poslati sto eura roditeljima. Da nije tako, pa ne bi sada tolika kriza sa parama bila. Nigdje keša ... I imali bi na svakom ćošku dijasporašku firmu. Ustvari nisu oni dijaspora na privremenom radu, nego očajnici i luzeri koji su otišli da se nekom drugom navale da ih gura kroz život kad je BiH zbog rata propala.
Onih 10 % koji su "uspjeli" imaju krajnje sumnljive biografije koje kriju kao guja noge, misleći da ne postoji neki komšija ili rodbina koji ne znaju šta stoji iza njihovog "uspjeha". Najčešće su to mlade djevojke koje su se poudale za srednjovječne strance ili neke naše sumljive bogatije likove izvana (sindrom h(j)ebica). Onda tu dolaze razni sumljivi likovi (uglavnom njihova djeca) iz svijeta politike i korumpiranih zanimanja iz BiH (npr. doktori) koji su na Zapad došli sa milionima eura pa se tamo kriju da ih narod ne provali kao Sanadera u Hrvatskoj. Taman će ti oni ulagati, jedva su pare sakrili pa da ih sada pokažu. Imamo i nešto klasične mafije vani, ali ni blizu kao Albanci. Bosanci i Hercegovci su vani uglavnom sitne kurve i lopovi.
Ima i onih par posto, jelde mora statistički biti i takvih, čije su biografije čiste, i koji su radom i znanjem nešto uspjeli,ali oni su opet kurčeviti, ogorčeni na BiH, ljubomorni na svoja dostignuća, ko da će pare u grob ponijeti i najviše se asimiliraju. Od njih teško da će i rođena mati imati koristi, a nekamoli mi ...
Prvo naziva sve luzerima, fukarama, vrijedja ljude koji posteno zarade pare neku i pomognu mami, sestri ili nekome svome i na kraju mu smeta sto nema koristi od tih ljudi :S
Nekim slucajem, kod tebe nema nikako dijasporaca onakvih kakvim ih ja znam, bar vecinu.
-
prha
#350 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca
wajar wrote:Da - to je problem. Mada mi zaboravljamo da je 90% BH dijaspore nekvalifikovani radnici, niži sloj, teški luzeri, kojekakvi čitači WC-a, PKV građevinci,čistačice, periguze, raznosači pica i novina, i u ogromnom broju korisnici socijalne pomoći. Kod njih je vrhunac karijere vozač kamiona i radnik u fabrici automobila ili nešto slično.Oni koji su htjeli da se vrate i uloze pare su to vec uradili. Ostali cisto sumnjam??
*ebel se sta frajeru?