Hidzab je ljudsko pravo!!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
mirza_15

#326 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

mirzaaa33 wrote:Nećeš, biti ćeš radikal koji pije pivu. I nemoj šuplje. Dovoljno sam upoznat sa tvojim razmišljanjem i pisanjem što se tiče ovih tema. Nisam se samo tako zaletio :)
Mene i ne zanima da li u vjeru ima prisile.. normalno da ne možeš nekog natjerati da istinski vjeruje u nešto ako on to ne želi. Ali sistemi, ideologije i ljudi koji rade u ime tih na kraće i duže staze, pogotovo, mogu natjerati ljude u određeno vjerovanje.
Ako ti tako kazes.
ABH017

#327 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
ABH017 wrote: Još samo kad bi imao i jedan argument kojim bi opravdao ovo svoje bježanja od činjenica, bezličnim i stereotipnim pokušajem diskreditovanja sugovornika besmislenim klasifikacijama. Po čemu paranoični? Po čemu vjerski fanatik? I, pobogu, kakve inkvizicijske metode diskvalifikacije?
To hoćeš da pokažeš da imaš širok vokabular, pa da upotrijebiš neke riječi, da ih ne bi zaboravio?
Koje moje bjezanje od cinjenica?

Pa ja upravo iznosim cinjenice, koje tebi nisu poznate ili ih iz nekog drugog razloga ne zelis prihvatiti.

A ti na to odgovaras da se ja kao nesto pretvaram, mastam i da objektivnost temeljim na ateizmu. Upravo je to diskreditacija i ti si sa tim poceo.

Samo sam iznio cinjenicu, a ta cinjenica glasi da mjesec i zvijezda nemamnikakve veze sa islamom. Zapravo ima koliko i krsna slava sa krscanstvom.
Sam si naveo da se na zastavama mnogih zemalja, koje su, usput, većinski naseljene muslimanskim stanovništvom, nalazi upravo mjesec i zvijezda. I ja sam rekao da, izvorno, mjesec i zvijezda nemaju ništa sa Islamom, ali da danas, najviše pod uticajem širenja otomanskog carstva, predstavljaju simbol Islama. Kako kod muslimana, tako i kod nemuslimana. Možeš ti lično taj simbol doživljavati kako hoćeš, ali ne možeš svoje mišljenje i tumačenje nekog svog jarana, doktora teologije, proturati kao opšteprihvaćeno mišljenje i tumačenje.
Sa čim krsna slava ima veze, ako ne sa kršćanstvom?

Što se tiče tvoje objektivnosti, naveo sam da u slučaju kršćanstva uključuješ maštu, kako bi Isus a.s. bio ponosan na dosjetljivost i čestitao svojim današnjim sljedbenicima na marketinškim i propagandnim potezima.
S druge strane mašta ti je, valjda, zakazala, pa si ostavio nama da, pod dojmom utemeljenog mišljenja tvog jarana, doktora teologije, koji nikad ne širi dezinformacije (a mi ostali, valjda, lažemo sami sebe), zamišljamo kako bi se Muhammed ispovraćao nad ovim što njegovi današnji sljedbenici rade.
Takvo predstavljanje mi nikako ne ide ruku pod ruku sa ateizmom. O tvom naprasnom klasifikovanju mene kao paranoicnog vjerskog fanatika sklonog inkvizicijskim metodama diskvalifikacije da i ne govorim. Plus što bi bilo pristojno napisati na osnovu čega si to zaključio. A ja sam evo tebi fino razložio svoje mišljenje i stav.
animals

#328 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

ABH017 wrote:
animals wrote:Ni muskarac ne moze kao sudija da obuce kratke hlacice i majicu..
Ima neka pravila oblacenja..
Ali ovdje, uopšte nije riječ o pravilima oblačenja.
Vec..
ABH017

#329 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

animals wrote:
ABH017 wrote:
animals wrote:Ni muskarac ne moze kao sudija da obuce kratke hlacice i majicu..
Ima neka pravila oblacenja..
Ali ovdje, uopšte nije riječ o pravilima oblačenja.
Vec..
Već ćemo malo da se pravimo mutavi, pa najprije govoriti o zabrani VSTV-a nošenja vjerskih simbola, a onda, kad nestane argumenata, svesti to na kodeks oblačenja.
Nisam znao da je zabrana oblačenja hidžaba, zapravo proistekla iz internog VSTV-ovog kodeksa oblačenja, prema kojem se, valjda ne može doći na posao u bikiniju ili bermudama.
Kikibombona

#330 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Kikibombona »

ABH017 wrote:
Sam si naveo da se na zastavama mnogih zemalja, koje su, usput, većinski naseljene muslimanskim stanovništvom, nalazi upravo mjesec i zvijezda. I ja sam rekao da, izvorno, mjesec i zvijezda nemaju ništa sa Islamom, ali da danas, najviše pod uticajem širenja otomanskog carstva, predstavljaju simbol Islama. Kako kod muslimana, tako i kod nemuslimana. Možeš ti lično taj simbol doživljavati kako hoćeš, ali ne možeš svoje mišljenje i tumačenje nekog svog jarana, doktora teologije, proturati kao opšteprihvaćeno mišljenje i tumačenje.

Što se tiče tvoje objektivnosti, naveo sam da u slučaju kršćanstva uključuješ maštu, kako bi Isus a.s. bio ponosan na dosjetljivost i čestitao svojim današnjim sljedbenicima na marketinškim i propagandnim potezima.
S druge strane mašta ti je, valjda, zakazala, pa si ostavio nama da, pod dojmom utemeljenog mišljenja tvog jarana, doktora teologije, koji nikad ne širi dezinformacije (a mi ostali, valjda, lažemo sami sebe), zamišljamo kako bi se Muhammed ispovraćao nad ovim što njegovi današnji sljedbenici rade.
Takvo predstavljanje mi nikako ne ide ruku pod ruku sa ateizmom. O tvom naprasnom klasifikovanju mene kao paranoicnog vjerskog fanatika sklonog inkvizicijskim metodama diskvalifikacije da i ne govorim. Plus što bi bilo pristojno napisati na osnovu čega si to zaključio. A ja sam evo tebi fino razložio svoje mišljenje i stav.
Pa to ti govori da 'mjesec i zvijezda' ima nacionalni a ne vjerski karakter. Sa vjerom nema nikakve veze, osim ako vjera ne preuzme nacionalni simbol i sa njim napravi neki miks nacije i vjere. To je isto da recimo 'dvoglavog orla' pocne rabiti crkva i da s vremenom dvoglavi orao postane simbol krscanstva. A to sto nema utemeljenje u krscanstvu valjda nema nikakve veze. Mjesec i zvijezda nema nikakvo utemeljenje u islamu, iskljucivo politicki simbol koji su koristile mnoge politicke grupacije a preuzeli Otomani od Perzijanaca ili koga vec. Stavise, mjesec i zvijezda ima pagansku tradiciju.

Rekao sam da mnoge islamske zemlje i islamske zajednice ne dozivljavaju 'mjesec i zvijezdu' kao simbol islama. Ne rabe taj simbol uopste, za njih kao da ne postoji. Recimo, pratim sukob u Siriji i Iraku. Masa vojnih formacija, a samo Turkmeni na grbu imaju 'mjesec i zvijezdu', nijedna druga od par stotina islamskih skupina. Kurdi, od kojih su mnogi vjernici, prave karikature od 'mjeseca i zvijezda', valjda radi netrpeljivosti prema Turskoj. Pored mjeseca umjesto zvijezde ucrtavaju pacova, avion, tenk, mac i sl. Dakle, ne dozivljavaju 'mjesec i zvijezdu' kao simbol vjere, vec dozivljavaju kao turski nacionalni simbol.

Krsna slava nema nikakvo uporiste u krscanstvu. Vecina krscana ne dozivljava 'krsnu slavu' kao dio krscanske vjere, kao sto vecina muslimana ne dozivljava mjesec i zvijezdu kao islamski simbol.

Paranoja zato sto nisi skontao da sam upotrijebio mastu u oba slucaja. A iz paranoje svasta moze proizaci.

Dakle....

Isus, ako ima poduzetnickog duha, bio bi zadovaljan radi propagande koju sire njegovi sljedbenici sa simbolom krsta.

Sta je ovo nego masta, uz dozu zafrkancije na racun Isusa i njegovih sljedbenika!??

Muhamed bi mozda bio veoma ljut radi upotrebe mjeseca i zvijezde.

Opet masta, uz preptostavku, kao i u prvom slucaju, s ciljem da se malo natrlja nos sljedbenicima Muhameda.

Dakle, kriticki u oba slucaja.

Samo, mjesec i zvijezda odnsno krst nisu nikako ista kategorija. Krscanstvo je neodvojivo od krsta. Pa zaboga, oni misle da im je poslanik razapet na krstu. Dakle, krst je od kljucne vaznosti za vjeru, potpuno neodvojiv od vjere. S druge strane, mjesec i zvijezda je nacionalni simbol. Sa mnom se slaze moj omiljeni ucenjak, dr. Safet Kuduzovic.
Da li je mjesec i zvijezda simbol islama ?
Selamun alejkum !

Na džamijama, na knjigama, zastavam itd. stavlja se mjesec i zvijezda kao nas simbol tj. simbol Islama. To meni nekako liči na širk estagfirullah !? Uzvišeni Allah s.v.t. kaže u časnome Kur'anu da su sunce i mjesec Njegova s.v.t. znamenja i da im se ne klanjamo već da se klanjamo Onome Koji ih je stvorio !
Klanjati znači obožavati i voljeti a to se radi sa mjesecom i zvijezdom!?
Da li je tako bilo za vrijeme Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.v.s. !?
Neka te Allah s.v.t. nagradi, uzdigne te za stepene i uvede u Njegov Džennet! Amin!

Ve alejkumus-Selam!

Sto se tice mjeseca i zvijezde taj simbol nema nikakve veze sa islamom. Zato nije pohvalno koristiti takva obiljezja posebno na dzamijama. Simbol mjeseca i zvijezde se moze smatrati samo nacionalnim obiljezjem a islam ne pridaje nikakvu tezinu nacionalizmu. Medutim, pored toga, ovaj postupak se ne smatra sirkom, jer se niko od muslimana ne klanja mjesecu i zvijezdi vec se klanjaju Allahu, a Uzviseni najbolje zna.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (18.05.2004)
animals

#331 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

Pa, problem je sto u Evropi samo muslimani se oblace
vjerski propisano..
ABH017

#332 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
ABH017 wrote:

Pa to ti govori da 'mjesec i zvijezda' ima nacionalni a ne vjerski karakter. Sa vjerom nema nikakve veze, osim ako vjera ne preuzme nacionalni simbol i sa njim napravi neki miks nacije i vjere. To je isto da recimo 'dvoglavog orla' pocne rabiti crkva i da s vremenom dvoglavi orao postane simbol krscanstva. A to sto nema utemeljenje u krscanstvu valjda nema nikakve veze. Mjesec i zvijezda nema nikakvo utemeljenje u islamu, iskljucivo politicki simbol koji su koristile mnoge politicke grupacije a preuzeli Otomani od Perzijanaca ili koga vec. Stavise, mjesec i zvijezda ima pagansku tradiciju.

Rekao sam da mnoge islamske zemlje i islamske zajednice ne dozivljavaju 'mjesec i zvijezdu' kao simbol islama. Ne rabe taj simbol uopste, za njih kao da ne postoji. Recimo, pratim sukob u Siriji i Iraku. Masa vojnih formacija, a samo Turkmeni na grbu imaju 'mjesec i zvijezdu', nijedna druga od par stotina islamskih skupina. Kurdi, od kojih su mnogi vjernici, prave karikature od 'mjeseca i zvijezda', valjda radi netrpeljivosti prema Turskoj. Pored mjeseca umjesto zvijezde ucrtavaju pacova, avion, tenk, mac i sl. Dakle, ne dozivljavaju 'mjesec i zvijezdu' kao simbol vjere, vec dozivljavaju kao turski nacionalni simbol.

Krsna slava nema nikakvo uporiste u krscanstvu. Vecina krscana ne dozivljava 'krsnu slavu' kao dio krscanske vjere, kao sto vecina muslimana ne dozivljava mjesec i zvijezdu kao islamski simbol.

Paranoja zato sto nisi skontao da sam upotrijebio mastu u oba slucaja. A iz paranoje svasta moze proizaci.

Dakle....

Isus, ako ima poduzetnickog duha, bio bi zadovaljan radi propagande koju sire njegovi sljedbenici sa simbolom krsta.

Sta je ovo nego masta, uz dozu zafrkancije na racun Isusa i njegovih sljedbenika!??

Muhamed bi mozda bio veoma ljut radi upotrebe mjeseca i zvijezde.

Opet masta, uz preptostavku, kao i u prvom slucaju, s ciljem da se malo natrlja nos sljedbenicima Muhameda.

Dakle, kriticki u oba slucaja.

Samo, mjesec i zvijezda odnsno krst nisu nikako ista kategorija. Krscanstvo je neodvojivo od krsta. Pa zaboga, oni misle da im je poslanik razapet na krstu. Dakle, krst je od kljucne vaznosti za vjeru, potpuno neodvojiv od vjere. S druge strane, mjesec i zvijezda je nacionalni simbol. Sa mnom se slaze moj omiljeni ucenjak, dr. Safet Kuduzovic.
Da li je mjesec i zvijezda simbol islama ?
Selamun alejkum !

Na džamijama, na knjigama, zastavam itd. stavlja se mjesec i zvijezda kao nas simbol tj. simbol Islama. To meni nekako liči na širk estagfirullah !? Uzvišeni Allah s.v.t. kaže u časnome Kur'anu da su sunce i mjesec Njegova s.v.t. znamenja i da im se ne klanjamo već da se klanjamo Onome Koji ih je stvorio !
Klanjati znači obožavati i voljeti a to se radi sa mjesecom i zvijezdom!?
Da li je tako bilo za vrijeme Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.v.s. !?
Neka te Allah s.v.t. nagradi, uzdigne te za stepene i uvede u Njegov Džennet! Amin!

Ve alejkumus-Selam!

Sto se tice mjeseca i zvijezde taj simbol nema nikakve veze sa islamom. Zato nije pohvalno koristiti takva obiljezja posebno na dzamijama. Simbol mjeseca i zvijezde se moze smatrati samo nacionalnim obiljezjem a islam ne pridaje nikakvu tezinu nacionalizmu. Medutim, pored toga, ovaj postupak se ne smatra sirkom, jer se niko od muslimana ne klanja mjesecu i zvijezdi vec se klanjaju Allahu, a Uzviseni najbolje zna.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (18.05.2004)
Pa onda bi bilo bliže da kažeš da ima višenacionalni karakter, jer mnogo više država od samo Turske koristi taj simbol. Primjera radi, da ne idemo mnogo daleko, u Bosni se mjesec i zvijezda jako dugo koriste, isključivo kao vjerski simbol. Pogledaj munare za vrijeme praznika. Pogledaj svatovske kolone vozila. Na kojoj god sam svadbi bio, svi su govorili državna (ili ljiljani) nek ide u prvo auto, a VJERSKA u drugo (ili na kraj kolone, nebitno). Sjećam se kako su rahmetli Tihiću, na PTPC-u prigovarali zašto na reveru nosi ljiljan, a ne mjesec i zvijezdu. Opet kažem (a sve u duhu diskusije o hidžabu kao vjerskom simbolu, da se malo vratimo na temu) simboli su ono što ljudi u svakodnevnom životu povezuju sa određenom skupinom ili sa čim se poistovjećuju. To u stvarnom smislu nema nikakve veze. Pa kako god polumjesec i zvijezda nemaju nikakve veze sa izvorom Islama, većina ljudi ga tako prihvataju i poistovjećuju sa istim.
Na isti način, hidžab se poistovjećuje sa Islamom, iako se ni na koji način ne može predstavljati kao simbol. Ipak, vremenom se uvriježila njegova simbolika, pa se automatski počeo predstavljati kao simbol Islama, iako u principu predstavlja samo jedan od vjerskih propisa.

P.S.
Zaboravio sam na dio o mašti.
Zašto te, onda, tako neutralnog i objektivnog, mašta nije odvela u smjeru da bi Muhammed a.s. bio ponosan na svoje sljedbenike, jer je, pod tim istim mjesecom i zvijezdom, Islam doživio veliki procvat i expanziju, a da se, recimo Isus a.s. stidi svojih sljedbenika, jer su sredstvo njegove patnje uzeli kao simbol kojem se klanjaju, mole, nad kojim se zaklinju i koji simbolički prikazuju na svom tijelu svaki put kad se pomole. Simbol njegove patnje i stradanja, mučenja. Zar ne bi bilo logično da taj simbol bude omražen?
Hipotetički.
Last edited by ABH017 on 10/06/2016 00:50, edited 2 times in total.
ABH017

#333 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

animals wrote:Pa, problem je sto u Evropi samo muslimani se oblace
vjerski propisano..
Sad se, samo od sebe, nameće pitanje, kome i zašto je to problem.
Kikibombona

#334 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Kikibombona »

ABH017 wrote:
Pa onda bi bilo bliže da kažeš da ima višenacionalni karakter, jer mnogo više država od samo Turske koristi taj simbol. Primjera radi, da ne idemo mnogo daleko, u Bosni se mjesec i zvijezda jako dugo koriste, isključivo kao vjerski simbol. Pogledaj munare za vrijeme praznika. Pogledaj svatovske kolone vozila. Na kojoj god sam svadbi bio, svi su govorili državna (ili ljiljani) nek ide u prvo auto, a VJERSKA u drugo (ili na kraj kolone, nebitno). Sjećam se kako su rahmetli Tihiću, na PTPC-u prigovarali zašto na reveru nosi ljiljan, a ne mjesec i zvijezdu. Opet kažem (a sve u duhu diskusije o hidžabu kao vjerskom simbolu, da se malo vratimo na temu) simboli su ono što ljudi u svakodnevnom životu povezuju sa određenom skupinom ili sa čim se poistovjećuju. To u stvarnom smislu nema nikakve veze. Pa kako god polumjesec i zvijezda nemaju nikakve veze sa izvorom Islama, većina ljudi ga tako prihvataju i poistovjećuju sa istim.
Na isti način, hidžab se poistovjećuje sa Islamom, iako se ni na koji način ne može predstavljati kao simbol. Ipak, vremenom se uvriježila njegova simbolika, pa se automatski počeo predstavljati kao simbol Islama, iako u principu predstavlja samo jedan od vjerskih propisa.
Zasto se hidzab ne moze predstavljati kao jedan od simbola islama!??

Hidzab za razliku od mjeseca i zvijezde ima utemeljenje u islamu, u praksi prvih generacija, kako muslimani vole reci. Zena muslimanka je prepoznatljiva po hidzabu.

Mjesec i zvijezda je simbol koji su keirali i stoljecima prije islama koristili nevjernici (iz perspektive islama), koji su promovirali Otomani kao nacionalni i vjerski simbol, te prisvojile neke drzave i vjerske zajednice. Isto tako na pravoslavnoj crkvi viori trobojka, iako sa krscanstvom nema nikakve veze.

Sve ovo je zapocelo zato sto je ista vaznost data krstu i mjesecu i zvijezdi. To je veoma pogresno. Krst za krscane ima neuporedivo vecu vrijednost nego mjesec i zvijezda za muslimane. Krst je temelj vjere svakom krscaninu, dok vecina muslimana ne dozivljava mjesec i zvijezdu kao nesto vazno, sto ima veze sa duhovnoscu.
ABH017

#335 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
ABH017 wrote:
Zasto se hidzab ne moze predstavljati kao jedan od simbola islama!??

Hidzab za razliku od mjeseca i zvijezde ima utemeljenje u islamu, u praksi prvih generacija, kako muslimani vole reci. Zena muslimanka je prepoznatljiva po hidzabu.

Mjesec i zvijezda je simbol koji su keirali i stoljecima prije islama koristili nevjernici (iz perspektive islama), koji su promovirali Otomani kao nacionalni i vjerski simbol, te prisvojile neke drzave i vjerske zajednice. Isto tako na pravoslavnoj crkvi viori trobojka, iako sa krscanstvom nema nikakve veze.

Sve ovo je zapocelo zato sto je ista vaznost data krstu i mjesecu i zvijezdi. To je veoma pogresno. Krst za krscane ima neuporedivo vecu vrijednost nego mjesec i zvijezda za muslimane. Krst je temelj vjere svakom krscaninu, dok vecina muslimana ne dozivljava mjesec i zvijezdu kao nesto vazno, sto ima veze sa duhovnoscu.
:lol:
Izvini, ali moram biti bukvalan.
Kako će meni kao muslimanu, muškarcu hidžab biti simbol? Kako da se poistovjetim sa njim?
Kako ćeš hidžab, kao simbol Islama, komparirati sa krstom, kao simbolom Kršćanstva?
Jel možemo da se klanjamo hidžabu, zaklinjemo se nad njim, "hidžabimo" se, kao što se kršćani "krste"?
Mislim, idemo u preseravanje, da bi se dokazala zamišljena teza. Besmisleno.
Connaisseur Karlin

#336 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Connaisseur Karlin »

Capajebo wrote:Muslimanke koje praktikuju svoju vjeru i pridrzavaju se propisa vjere se iskljucuju. Eto, da budemo malo precizniji :mrgreen:
Propisi religija cesto puta ogranicavaju zivot njihovih vjernika,a pravila su ,naravno,uvijek nasljedstvo tradicija ,a ne Bozija poruka. :)
Connaisseur Karlin

#337 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

ABH017 wrote:
vjerski propisano..
Problem je zenama,a ne muskarcima. :)
Capajebo

#338 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Capajebo »

Connaisseur Karlin wrote:
Capajebo wrote:Muslimanke koje praktikuju svoju vjeru i pridrzavaju se propisa vjere se iskljucuju. Eto, da budemo malo precizniji :mrgreen:
Propisi religija cesto puta ogranicavaju zivot njihovih vjernika,a pravila su ,naravno,uvijek nasljedstvo tradicija ,a ne Bozija poruka. :)
Jeste propis, i to Boziji propis, i nemoj Bogati trolati namjerno bar uz ovaj sveti mjesec.
Connaisseur Karlin wrote: Problem je zenama,a ne muskarcima. :)
Problem je onima koji nemaju veze sa Islamom, ili je njihova jedina veza sa Islamom mrznja prama njemu.
Kikibombona

#339 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Kikibombona »

ABH017 wrote: :lol:
Kako će meni kao muslimanu, muškarcu hidžab biti simbol? Kako da se poistovjetim sa njim?
Kako ćeš hidžab, kao simbol Islama, komparirati sa krstom, kao simbolom Kršćanstva?
Jel možemo da se klanjamo hidžabu, zaklinjemo se nad njim, "hidžabimo" se, kao što se kršćani "krste"?
Nije simbol TEBE, vec je simbol islama! :D

Od Muhameda pa sve do danas zene muslimanke nose hidzab. To je valjda historijska cinjenica. Hidzab je za muslimane obaveza. Ni tu nema spora. U svakoj islamskoj zemlji se vrjednuje hidzab.

Mjesec i zvijezda? Izmisljen naknadno. Izmislili i koristi nevjernici, stoljecima prije islama. Mjesec i zvijezda nije obaveza niti je u Kuranu igdje pomenuto da ga muslimani trebaju vrjednovati. Stavise, mnoge islamske zemlje i islamske zajednice ne pridaju nikakv znacaj simbolu 'mjesec i zvijezda'. Evo, i uvazeni Kuduzovic, tvrdi da simbol nema nikakve veze sa islamom.

I da, uopste ne kompariram sa krstom.

I ne znam zasto mislis da se simbolima treba zaklinjati, klanjati i sl!??? :shock: :shock:

Recimo, bijeli golub je simbol mira pa ne znam da mu se neko klanja!! :D :D
animals

#340 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

ABH017 wrote:
vjerski propisano..
Pa nema problema, samo muslimani stvaraju sami
probleme.
religija u Evropi igra sporednu ulogu..
Connaisseur Karlin

#341 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Capajebo wrote:
Jeste propis, i to Boziji propis, i nemoj Bogati trolati namjerno bar uz ovaj sveti mjesec.
Connaisseur Karlin wrote: Problem je zenama,a ne muskarcima. :)
Problem je onima koji nemaju veze sa Islamom, ili je njihova jedina veza sa Islamom mrznja prama njemu.
Pa zasto se ti javljas na ovoj temi za tvoj sveti mejsec,ili me pokusavas ucjeniti i podsjetiti da moram biti ljubaznija prema tebi jer je tvoj sveti mjesec i jer postis? Nije Boziji propis, i ne trolam. :)

Problm je sa muskarcima koji ne razumiju status zena u religijama,a koje su uvije meta u svim drzavma svijeta. Zasto takav problm nemaju muskarci muslimani,katolici ,jevrjei i sl.? Moja kritika prema religjskim pravilima nema veze sa mrznjom,vec sa nepostivanjem prava zena i ugorzavanjem njihovog statusa u mnogim drustvima. :)
ABH017

#342 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
vjerski propisano..
Upravo zato sam i pitao.
Kojim to ženama? Takvima kao ti? Zašto?
Ja to nisam čuo ili pročitao ni od jedne pokrivene vjernice, one koja nosi hidžab. Izgleda da samo nevjernici imaju problem sa hidžabom, ili, eventualno, vjernici drugih religija.
Connaisseur Karlin

#343 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

ABH017 wrote:
ABH017 wrote: Sad se, samo od sebe, nameće pitanje, kome i zašto je to problem.
Upravo zato sam i pitao.
Ja to nisam čuo ili pročitao ni od jedne pokrivene vjernice, one koja nosi hidžab. Izgleda da samo nevjernici imaju problem sa hidžabom, ili, eventualno, vjernici drugih religija.
Mnogim zenama i kcerkama,ali se uporno na temi ognorise takva cinjenica.
Izvor problema je religija,koja je nametnnula takvo pravilo zenama,a muskarci muslimani nemaju nikakvih problema vezanim za oblacenje ,a koji su postavjeni pod kategorijeu "religijske obaveze"! Religijske obaveze,obicaji i slicno nisu direktan izvor iz Svetih knjiga vec drustava koja su nametnula takva pravila. Katolici su imali isto pravilo za zene,ali su kasnije ukinuli.
ABH017

#344 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
ABH017 wrote: :lol:
Nije simbol TEBE, vec je simbol islama! :D

Od Muhameda pa sve do danas zene muslimanke nose hidzab. To je valjda historijska cinjenica. Hidzab je za muslimane obaveza. Ni tu nema spora. U svakoj islamskoj zemlji se vrjednuje hidzab.

Mjesec i zvijezda? Izmisljen naknadno. Izmislili i koristi nevjernici, stoljecima prije islama. Mjesec i zvijezda nije obaveza niti je u Kuranu igdje pomenuto da ga muslimani trebaju vrjednovati. Stavise, mnoge islamske zemlje i islamske zajednice ne pridaju nikakv znacaj simbolu 'mjesec i zvijezda'. Evo, i uvazeni Kuduzovic, tvrdi da simbol nema nikakve veze sa islamom.

I da, uopste ne kompariram sa krstom.

I ne znam zasto mislis da se simbolima treba zaklinjati, klanjati i sl!??? :shock: :shock:

Recimo, bijeli golub je simbol mira pa ne znam da mu se neko klanja!! :D :D
Nisam rekao moj simbol, već simbol vjere koju slijedim. Nemoj života ti valjati takve besmislice.
Hidžab je propis odjevanja, prije svega.
Nisam znao da je mir neka religija. Uozbilji se.
Simbol je ono što predstavlja nešto. Klanjanje simbolu sam spomenuo zbog upornog kompariranja krsta i hidžaba.
ABH017

#345 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
Upravo zato sam i pitao.
Izvor problema je religija,koja je nametnnula takvo pravilo zenama,a muskarci muslimani nemaju nikakvih problema vezanim za oblacenje ,a koji su postavjeni pod kategorijeu "religijske obaveze"! Religijske obaveze,obicaji i slicno nisu direktan izvor iz Svetih knjiga vec drustava koja su nametnula takva pravila. Katolici su imali isto pravilo za zene,ali su kasnije ukinuli.
Kojim mnogim ženama i kćerkama?
Evo imamo pokrivenih članica foruma. Zašto ni jedna, ali ni jedna, ne podržava tvoje MIŠLJENJE?
Poznato je da ti imaš problem sa nekakvim generalizovanjem, bez ikakvog dokaza ili primjera. Osim tvog krunskog dokaza "znam neke".
Ostalo je samo tvoje lično mišljenje, pa se neću ni truditi da repliciram.
ABH017

#346 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

animals wrote:
ABH017 wrote:
vjerski propisano..
Pa nema problema, samo muslimani stvaraju sami
probleme.
religija u Evropi igra sporednu ulogu..
Sad nema problema? :lol:
Jel to ona Evropa, koja ne dozvoljava ulaz sirijskih izbjeglica, samo zato što su muslimani? :-)
Meni se čini da ti imaš problem sa muslimanima u svojoj glavi. Izvini, ali tako djeluje.
Connaisseur Karlin

#347 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

ABH017 wrote:
ABH017 wrote:
Upravo zato sam i pitao.
Evo imamo pokrivenih članica foruma. Zašto ni jedna, ali ni jedna, ne podržava tvoje MIŠLJENJE?
Poznato je da ti imaš problem sa nekakvim generalizovanjem, bez ikakvog dokaza ili primjera. Osim tvog krunskog dokaza "znam neke".
Znam da ima forumasica sa hidzabom,ali je malo isith koje su pocele nositi hidzab od 7 ili 10 godine zivota. Jos manje ih je koje su natjerane od strane drzave da nose hidzab. U BiH,ima zena koje su odlucile nositi hidzab u srednjoj skoli ili cak deceniju ili dvije kasnije. MOja generacija : nema nijedne muslimanke iz moje srednje ili osnovne skole koja nosi hidzab. To znaci,da je hidzab postao znatno vise trend nakon rata,jer religija u BiH je vec nepune tri decenije jako pristuna u svim porama drustva.

Ne moras reciplirati,jer postove citaju i drugi forumasi.
animals

#348 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

Nemam ja problem ni sa kim.
Samp diskutujemo..a sto se tice izbjeglica,
primila je i prima ih jos uvijek
ABH017

#349 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
Znam da ima forumasica sa hidzabom,ali je malo isith koje su pocele nositi hidzab od 7 ili 10 godine zivota. Jos manje ih je koje su natjerane od strane drzave da nose hidzab. U BiH,ima zena koje su odlucile nositi hidzab u srednjoj skoli ili cak deceniju ili dvije kasnije. MOja generacija : nema nijedne muslimanke iz moje srednje ili osnovne skole koja nosi hidzab. To znaci,da je hidzab postao znatno vise trend nakon rata,jer religija u BiH je vec nepune tri decenije jako pristuna u svim porama drustva.

Ne moras reciplirati,jer postove citaju i drugi forumasi.
Pa šta ako čitaju? Ti si se prva zakačila na moj post. Nisi morala.
Prvo pišeš kako je hidžab problem ženama, a onda kako je postao poslijeratni trend, opet među tim istim ženama. Imaš konfrontaciju sama sa sobom.
Što ide u prilog mom mišljenju da ti imaš problem sa hidžabom i Islamom uopšte.
ABH017

#350 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

animals wrote:Nemam ja problem ni sa kim.
Samp diskutujemo..a sto se tice izbjeglica,
primila je i prima ih jos uvijek
Znaš vrlo dobro, kao i ja da su mnoge zemlje, iz te "religijski neopterećene Evrope" podigle žičane ograde, a da su premijeri nekih od njih javno izjavili da ne žele da primaju izbjeglice MUSLIMANE.
Zašto to želiš drugačije predstaviti je već pitanje tvog ličnog odnosa spram istog, koji sam već spomenuo.
Post Reply