Islam se siri u Bosni

Rasprave o vjerskim temama.
tataratira

Post by tataratira »

rei wrote: zaboravlja see da je ovo ipak podforum religija,
i svi na cosove iz tolerancije. :razz:
mozda bi trebao da postoji podforum "STA JE TO TOLERANCIJA"

:P
možda je tolerancija loš pristup problemu, tolerisati znači trpiti
nerviranje a to prije ili kasnije dovodi do erupcije mrznje , nažalost poštovanje je neizvodljivo a trećeg nema

jel treba čitav život da tolerišem kako se svađaju čiji je bog, ko mu se moli pravilno i ostalo, tolerancija ovakvog stanja je opasna, vodi u onu spomenutu erupciju "heroja" koji više nisu mogli tolerisati ovo ili ono....yebo toleranciju

ps
tek sad vidim post iznad, šta reći nego živio SDP i Crvenkapica :D
Last edited by tataratira on 01/09/2005 11:49, edited 2 times in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

A wrote:
mIRCerka wrote:tolerancija je NAJGLUPLJA rijec koja postoji u ovom jeziku....
TOLERISATI nekoga znaci TRPITI NEKOGA.... dzaba izvorno znacenje rijeci...
jer ako ja tebe TOLERISEM to znaci da te organski ne mogu, ali te pustam da dises i hodas po zemlji...
ja mislim da nama nedostaje POSTOVANJA prema tudjem bilo cemu...

ako Ivica nema postovanja prema Mujinom slavlju Bajrama, onda ne treba ocekivati da ce Mujo imati postovanja prema Ivicinom Bozicu, ili Markovoj slavi....
Apsolutno se ne slazem s tobom, ali ono bas nikako!
Prvo - rijec "tolerancija" se koristi u smislu "trpljenje" i u drugim jezicima (mogu ti reci da je tako na francuskom).
Drugo - ne mozes uciti nikoga da postuje sve oko sebe, ali mozes da tolerise. Ne mogu imati postovanja za mnostvo ljudi, politickih pokreta, muzicara... ali moram imati toleranciju. Tolerancija i jeste neophodna tamo gdje nema postovanja. Jer postovanje se zasluzuje, a na toleranciju svi imamo pravo. Ocekivati drustvo u kojem vlada uzajamno postovanje je - utopija. Ono u kojem vlada tolerancija se moze izgraditi.
sve to stoji, ja mozda i jesam utopista, ali obrati paznju na nas obrazovni sistem, na medije, na politicare, pa ces vidjeti upotrebu rijeci TOLERANCIJA... haman ima vrijednost kao reconciliation and mutual respect....
sto u nasem mentalitetu ne ide nikako....
a ako cu ja morati uciti da tolerisem nekoga koga sam prije rata postovala samo zato sto se drugacije zovemo (po uslovom da taj neko nije masovni ubica, koljac ili zlocinac) onda ga yebi...onda je i dobro sto nas majka priroda kaznjava ovim tajfunima, uraganima i cunamijima....
samo jos kod nas zemlja da zatrese i bice veselo :D

PS mozda ja idealiziram stvari, ali zelim da mene npr.abdulhaqq postuje jednako kao i ja njega. Ne da se tolerisemo. Jer sTRPLJEnje nestane kad tad... i onda nozevi sijevaju....
kao sto je bilo prije 13 godina....
ako se ne varam...
rei

Post by rei »

mIRCerka wrote:
A wrote:
jer ako ja tebe TOLERISEM to znaci da te organski ne mogu, ali te pustam da dises i hodas po zemlji...

ako Ivica nema postovanja prema Mujinom slavlju Bajrama, onda ne treba ocekivati da ce Mujo imati postovanja prema Ivicinom Bozicu, ili Markovoj slavi....
Prvo - rijec "tolerancija" se koristi u smislu "trpljenje" i u drugim jezicima (mogu ti reci da je tako na francuskom).
Drugo - ne mozes uciti nikoga da postuje sve oko sebe, ali mozes da tolerise. Ne mogu imati postovanja za mnostvo ljudi, politickih pokreta, muzicara... ali moram imati toleranciju. Tolerancija i jeste neophodna tamo gdje nema postovanja. Jer postovanje se zasluzuje, a na toleranciju svi imamo pravo. Ocekivati drustvo u kojem vlada uzajamno postovanje je - utopija. Ono u kojem vlada tolerancija se moze izgraditi.
sve to stoji, ja mozda i jesam utopista, ali obrati paznju na nas obrazovni sistem, na medije, na politicare, pa ces vidjeti upotrebu rijeci TOLERANCIJA... haman ima vrijednost kao reconciliation and mutual respect....
sto u nasem mentalitetu ne ide nikako....
a ako cu ja morati uciti da tolerisem nekoga koga sam prije rata postovala samo zato sto se drugacije zovemo (po uslovom da taj neko nije masovni ubica, koljac ili zlocinac) onda ga yebi...onda je i dobro sto nas majka priroda kaznjava ovim tajfunima, uraganima i cunamijima....
samo jos kod nas zemlja da zatrese i bice veselo :D

PS mozda ja idealiziram stvari, ali zelim da mene npr.abdulhaqq postuje jednako kao i ja njega. Ne da se tolerisemo. Jer sTRPLJEnje nestane kad tad... i onda nozevi sijevaju....
kao sto je bilo prije 13 godina....
ako se ne varam...

pa izgleda da je tako, moracete uciti :D
ah da, i jedna od prvih lekcija iz demokratije jeste tolerancija i medjusobno uvazavanje 8-)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

rei wrote:pa izgleda da je tako, moracete uciti :D
ah da, i jedna od prvih lekcija iz demokratije jeste tolerancija i medjusobno uvazavanje 8-)
greska. u demokratiji se prvo uce cetiri osnovna principa demokratije: Autoritet, Odgovornost, Privatnost i Pravda.
U srednjim skolama se uci DEMOKRATIJA I LJUDSKA PRAVA sa vecim akcentom na strukturu vlasti, filozofiju i istoriju svega toga....

toleranciju bi trebali imati u sebi, kao i postovanje razlicitosti....

bye
rei

Post by rei »

hm da nije greska u tvojim koracima ili izostanak sa nastave, kako god
sa rijeci predjite na djela :-D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

rei wrote:hm da nije greska u tvojim koracima ili izostanak sa nastave, kako god
sa rijeci predjite na djela :-D
ImageImageImageImage

sluzbeni udzbenici za gradjansko obrazovanje, tj Obrazovanje za demokratiju i ljudska prava...

vise o svemu tome na http://www.civitas.ba/bh/index.php

google chuda chini :D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

A wrote:

Dodatak:
kao mnogo drugih rijeci, ima vise znacenja i ove:
1 - policija tolerise posjedovanje manjih kolicina narkotika
2 - za trajno prijateljstvo, potrebna je izvjesna doza tolerancije
itd...
A sta bi tebi npr. znacila recenica "Tolerisem tvoje postupke" ili "Narod mora biti tolerantan nakon ovih dogadjanja". Kada nekoga tolerises to znaci da on radi nesto sto tebi vjerovatno smeta ali radi mira u kuci ti ga tolerises. Znaci na toleranciju imaju svi pravo! I oni stu san gadjali sa brda! Za trajno prijateljstvo je prije svega potrebno uzajamno postovanje a to recimo znaci da ja postujem svaciju vjeru a tolerisem to sto su mi pod prozor postavili dzamiju ili crkvu mada me niko nije pitao da li se i ja slazem sa tim a narvno da se ne slazem sto bi po tvom znacilo da nisam tolerantan. Pa narvno da nisam jer ti nisu postovali mene i moje misljenje. Itd itd. Policija nikada ne tolerise ni najmanju kolicinu narkotika ali nece radi toga regaovati kao sto reaguju na velike kolicine.
CiCiban

Post by CiCiban »

mosor1 wrote:
CiCiban wrote:nije cilj hidzaba proglasiti nekoga zivotinjom.. vec sprijeciti zivotinjsko u bicima da ojaca
Ova bi tvrdnja mozda bila prihvatljiva da mi nemamo iskustvo zivljenja u drustvu gdje pokrivanje nije bilo uobicajeno. Nesto ne vidim moralne posljedice pedesetogodisnjeg nasladivanja ulicnom golotinjom koju nam je nametnuo dekadentni i nadasve egzibicionisticki nastrojeni AFZ, pod Titinom mrskom rukom.
ne petljajmo titu u ovo .. osim ako je taj stilski period :P jedini u koji imas uvid..tada je ok..mada ta se recenica odnosi na sve situacije..i periode..bez izuzetka
zasto ne vidis? jer ne pise na celu nikome..i nikada nije ni pisalo
zato i rekoh @danas .iznenadila bi se da vidis gdje sve zivotinja cuci..

A wrote:Vec jednom postavih pitanje, ali ne dobih odgovor. Pa da ponovim, mozda cu imati vise srece ovaj put:
Otkud u ljudima to nesto "zivotinjsko"?
ali dear A, ljudi su najsavrsenija..vrsta zivotinje
ostale imaju samo strasti i instinkt.. mi opet..imamo um :D i mastu pride
..( da ne pominjem savjest ovaj put pls? mnogi se jos uvijek ne slazu oko toga sta bi savjest mogla biti..i koja joj je uloga)
danas

Post by danas »

CiCiban wrote: zato i rekoh @danas .iznenadila bi se da vidis gdje sve zivotinja cuci...
zar zaista smatras da se zivotinjski nagon smanjuje hidzabom?
ambulanta

Post by ambulanta »

danas wrote:
CiCiban wrote: zato i rekoh @danas .iznenadila bi se da vidis gdje sve zivotinja cuci...
zar zaista smatras da se zivotinjski nagon smanjuje hidzabom?
sta je hidzabom?
stella_k

Post by stella_k »

CiCiban wrote:
mosor1 wrote:
CiCiban wrote:nije cilj hidzaba proglasiti nekoga zivotinjom.. vec sprijeciti zivotinjsko u bicima da ojaca
Ova bi tvrdnja mozda bila prihvatljiva da mi nemamo iskustvo zivljenja u drustvu gdje pokrivanje nije bilo uobicajeno. Nesto ne vidim moralne posljedice pedesetogodisnjeg nasladivanja ulicnom golotinjom koju nam je nametnuo dekadentni i nadasve egzibicionisticki nastrojeni AFZ, pod Titinom mrskom rukom.
ne petljajmo titu u ovo .. osim ako je taj stilski period :P jedini u koji imas uvid..tada je ok..mada ta se recenica odnosi na sve situacije..i periode..bez izuzetka
zasto ne vidis? jer ne pise na celu nikome..i nikada nije ni pisalo
zato i rekoh @danas .iznenadila bi se da vidis gdje sve zivotinja cuci..

A wrote:Vec jednom postavih pitanje, ali ne dobih odgovor. Pa da ponovim, mozda cu imati vise srece ovaj put:
..( da ne pominjem savjest ovaj put pls? mnogi se jos uvijek ne slazu oko toga sta bi savjest mogla biti..i koja joj je uloga)
Ej, Cici, uprskala si malo ovdje...Samo sto ne rece da je covjek postao od majmuna......
Nije mi namjera ni zelja da vrijedjam slatke majmune :D :D
stella_k

Post by stella_k »

Eto toliko o ovj temi...Izgleda da vise nikog ne zanima :run:
CiCiban

Post by CiCiban »

A wrote:
CiCiban wrote:ali dear A, ...
Hvala, dear Cici :D
CiCiban wrote:
Mozda pitanje nije trebalo postaviti tebi
licno, vise uopceno onima koji podrzavaju kreacionisticku teoriju porijeklacovjeka.Darvinista ce lako prihvatiti da je covjek zivotinja, ali onaj ko kaze da je covjeka napravio Jahve/Bog/Allah, kako moze zamisliti da je covjek napravljen kao malo usavrsena zivotinja? No, mozda ne treba skretati sa teme...
nije potrebno zamisljati :shock::D dovoljno je posmatrati.. i temeljito razmisliti..

p.s.

..
stella_k wrote:Ej, Cici, uprskala si malo ovdje...Samo sto ne rece da je covjek postao od majmuna......
babe ?.. sori to ti je Rekla Tvoja-vLLastila-velika-slika BraDDonje :D..
s njom.. vjeruj mi na rijec :D, nemam nista :skoljka:

ustvari kad smo vec kod Darvina.. :D vjerujem jedino da majmun moze nastati od covjeka.. a obratno.. tesko
(isto tako..bez zelje da vrijedjam te zivotinjice)
SD-6

Post by SD-6 »

mIRCerka wrote:
rei wrote:
pa evo i ja da kazem koju o tome: ako se neko pokriva i vidi ljepotu u tome i hoce o tome da govori jer je njemu ili njoj to lijepo pa to je njegovo odnosno njeno pravo. Ja ovdje nisam ni na cijoj strani, ali pokusavam da shvatam i te ljude, da oni to pokrivanje shvataju kao nesto lijepo, i to sto pricaju o tome oni tako i misle jer tako to i osjecaju. I ako se neko tako osjeca ne mzes mu zabraniti da govori o tome. Mislim ipak morate malo biti tolerantniji i prema ljudima koji tako osjecaju a i prema onima kojima a ma bas nista ne smeta sto oni govore da je pokrivanje lijepo. Ako ti ili slicni tebi imaju drugacije razmisljanje i ne vide u tome ljepotu , bujrum reci svoje misljenje, ali ne mozes reci ljudima da nije to tako kako oni osjecaju, i da ne "tupe" o tome, jer je upravo to ugrozavanje ljudskih prava i sloboda.
ja se u potpunosti slazem sa tobom...to je ono LIVE AND LET LIVE...
ali hrasno je u pravu, jer recimo abdulhaqq mene udavi o mom ponasanju tj.psovanju i ubi u pojam koliko je to nesto dobro...a ja njega ne ubijam u pojam koliko je meni dobro kad navucem farmerke i kratku majicu...

nemoj me pogresno shvatiti, ima i forumashica pod hidzabom pa niko nikog ne dira niti to drugi primjecuju ...sve normala..ne isticu to ni ko vrlinu ni ko manu....i onda mi dodje neki padobranac i kaze SVI STE U KRIVU JA SAM U PRAVU...
mislim da je hidzab individualno pravo.i niko nikog ne bi trebao osudjivati zasto je (ili nije) pokrivena....

a sad, da skrenem s teme jer se ne namjeravam vracati (osim ako se nadjem prozvana) Butik HIDZAB na carsiji je MRAK jer imaju super odijela za zene i to za velikachke zeMske poput mene.
Toliko.

Bye
za Bajram...imaš kat od mene :D :wink:
haris303

Post by haris303 »

SD-6 wrote:
mIRCerka wrote:
rei wrote:
pa evo i ja da kazem koju o tome: ako se neko pokriva i vidi ljepotu u tome i hoce o tome da govori jer je njemu ili njoj to lijepo pa to je njegovo odnosno njeno pravo. Ja ovdje nisam ni na cijoj strani, ali pokusavam da shvatam i te ljude, da oni to pokrivanje shvataju kao nesto lijepo, i to sto pricaju o tome oni tako i misle jer tako to i osjecaju. I ako se neko tako osjeca ne mzes mu zabraniti da govori o tome. Mislim ipak morate malo biti tolerantniji i prema ljudima koji tako osjecaju a i prema onima kojima a ma bas nista ne smeta sto oni govore da je pokrivanje lijepo. Ako ti ili slicni tebi imaju drugacije razmisljanje i ne vide u tome ljepotu , bujrum reci svoje misljenje, ali ne mozes reci ljudima da nije to tako kako oni osjecaju, i da ne "tupe" o tome, jer je upravo to ugrozavanje ljudskih prava i sloboda.
ja se u potpunosti slazem sa tobom...to je ono LIVE AND LET LIVE...
ali hrasno je u pravu, jer recimo abdulhaqq mene udavi o mom ponasanju tj.psovanju i ubi u pojam koliko je to nesto dobro...a ja njega ne ubijam u pojam koliko je meni dobro kad navucem farmerke i kratku majicu...

nemoj me pogresno shvatiti, ima i forumashica pod hidzabom pa niko nikog ne dira niti to drugi primjecuju ...sve normala..ne isticu to ni ko vrlinu ni ko manu....i onda mi dodje neki padobranac i kaze SVI STE U KRIVU JA SAM U PRAVU...
mislim da je hidzab individualno pravo.i niko nikog ne bi trebao osudjivati zasto je (ili nije) pokrivena....

a sad, da skrenem s teme jer se ne namjeravam vracati (osim ako se nadjem prozvana) Butik HIDZAB na carsiji je MRAK jer imaju super odijela za zene i to za velikachke zeMske poput mene.
Toliko.

Bye
za Bajram...imaš kat od mene :D :wink:

i od mene idu jedne prelijepe dimije :-) :D + šarena mahrama :D
stella_k

Post by stella_k »

CiCiban wrote:
A wrote:
CiCiban wrote:ali dear A, ...
Hvala, dear Cici :D
CiCiban wrote: ali dear A, ljudi su najsavrsenija..vrsta zivotinje
Mozda pitanje nije trebalo postaviti tebi
licno, vise uopceno onima koji podrzavaju kreacionisticku teoriju porijeklacovjeka.Darvinista ce lako prihvatiti da je covjek zivotinja, ali onaj ko kaze da je covjeka napravio Jahve/Bog/Allah, kako moze zamisliti da je covjek napravljen kao malo usavrsena zivotinja? No, mozda ne treba skretati sa teme...
nije potrebno zamisljati :shock::D dovoljno je posmatrati.. i temeljito razmisliti..

p.s.

..
stella_k wrote:Ej, Cici, uprskala si malo ovdje...Samo sto ne rece da je covjek postao od majmuna......
babe ?.. sori to ti je Rekla Tvoja-vLLastila-velika-slika BraDDonje :D..
s njom.. vjeruj mi na rijec :D, nemam nista :skoljka:

ustvari kad smo vec kod Darvina.. :D vjerujem jedino da majmun moze nastati od covjeka.. a obratno.. tesko
(isto tako..bez zelje da vrijedjam te zivotinjice)

A gdje je citat, na engleskom??? :D
mosor1

Post by mosor1 »

CiCiban wrote:
mosor1 wrote:
Jesi li kad bio na nudistickoj plazi? Po tvojoj teoriji, to bi trebalo biti leglo promiskuiteta i razvrata. U stvarnosti, gotovo da nema aseksualnijeg mjesta. Kad sam prvi put bio na nudistickoj plazi, imao sam nekih petnaestak godina, i dizao mi se na povjetarac - od neugode sam stalno bio na trbuhu. Ali to je tako samo prvih pola sata dok se ne naviknes. Preporucam, dobro je za sticanje perspektive.
stella_k

Post by stella_k »

Mislim da se duhovnost krije u ljudima a ne izvan njih. Covjek koji je na tom putu bi trebao imati savrseni mir koji niti jedna "suknjica" ne moze pokolebati. :-D
rehaktor

Post by rehaktor »

stella_k wrote:Mislim da se duhovnost krije u ljudima a ne izvan njih. Covjek koji je na tom putu bi trebao imati savrseni mir koji niti jedna "suknjica" ne moze pokolebati. :-D
kakva korist od suknjica ako ne bi pokolebavale... bezze
rehaktor

Post by rehaktor »

mosor1 wrote:
CiCiban wrote:
mosor1 wrote: Ova bi tvrdnja mozda bila prihvatljiva da mi nemamo iskustvo zivljenja u drustvu gdje pokrivanje nije bilo uobicajeno. Nesto ne vidim moralne posljedice pedesetogodisnjeg nasladivanja ulicnom golotinjom koju nam je nametnuo dekadentni i nadasve egzibicionisticki nastrojeni AFZ, pod Titinom mrskom rukom.
Jesi li kad bio na nudistickoj plazi? Po tvojoj teoriji, to bi trebalo biti leglo promiskuiteta i razvrata. U stvarnosti, gotovo da nema aseksualnijeg mjesta. Kad sam prvi put bio na nudistickoj plazi, imao sam nekih petnaestak godina, i dizao mi se na povjetarac - od neugode sam stalno bio na trbuhu. Ali to je tako samo prvih pola sata dok se ne naviknes. Preporucam, dobro je za sticanje perspektive.
mosore, poptuna nagost uopce nije sexy... barem za mene, sexy je ono sto je skriveno i sto se naslucuje...
stella_k

Post by stella_k »

rehaktor wrote:
mosor1 wrote:
CiCiban wrote: ne petljajmo titu u ovo .. osim ako je taj stilski period :P jedini u koji imas uvid..tada je ok..mada ta se recenica odnosi na sve situacije..i periode..bez izuzetka
mosore, poptuna nagost uopce nije sexy... barem za mene, sexy je ono sto je skriveno i sto se naslucuje...

Slazem se. :-)
mosor1

Post by mosor1 »

stella_k wrote:
rehaktor wrote:
mosor1 wrote: Jesi li kad bio na nudistickoj plazi? Po tvojoj teoriji, to bi trebalo biti leglo promiskuiteta i razvrata. U stvarnosti, gotovo da nema aseksualnijeg mjesta. Kad sam prvi put bio na nudistickoj plazi, imao sam nekih petnaestak godina, i dizao mi se na povjetarac - od neugode sam stalno bio na trbuhu. Ali to je tako samo prvih pola sata dok se ne naviknes. Preporucam, dobro je za sticanje perspektive.
Slazem se. :-)
Dakle se svi slazemo da nepokrivanje tijela ne cini od ljudi zivotinje. Neka su ljudska tijela skladnija od drugih, ali sva su lijepa na svoj nacin. Umjesto da se stidimo ili gnusamo svojih tijela ili nekih njihovih dijelova, kako bi htjele neke religije (i svi zenski casopisi koje cita moja svastika), trebali bi se ponasati prirodnije. Uostalom, pretvaramo se u vrstu zgrbljenih, coravih, gastriticnih platfusa s poremecenim prioritetima.
BošnjakTZ

Post by BošnjakTZ »

ej da se bogdom siri al nesto slabo.
Ma ima nas i bice nas dok zadnji covjek ne umre na ovoj planeti,mada su nas pokusali vise puta istjerati iz ove nase svete zemlje BOSNE.
stella_k

Post by stella_k »

BošnjakTZ wrote:ej da se bogdom siri al nesto slabo.
Ma ima nas i bice nas dok zadnji covjek ne umre na ovoj planeti,mada su nas pokusali vise puta istjerati iz ove nase svete zemlje BOSNE.
Ovo je nesto NAJNOVIJE!!! Sveta zemlja....Bosna :bih:
Salko Agić - dipl.ing.

Post by Salko Agić - dipl.ing. »

stella_k wrote:
BošnjakTZ wrote:ej da se bogdom siri al nesto slabo.
Ovo je nesto NAJNOVIJE!!! Sveta zemlja....Bosna :bih:
stella, gluho bilo sta ti bi odjednom?
Post Reply