A wrote:mIRCerka wrote:tolerancija je NAJGLUPLJA rijec koja postoji u ovom jeziku....
TOLERISATI nekoga znaci TRPITI NEKOGA.... dzaba izvorno znacenje rijeci...
jer ako ja tebe TOLERISEM to znaci da te organski ne mogu, ali te pustam da dises i hodas po zemlji...
ja mislim da nama nedostaje POSTOVANJA prema tudjem bilo cemu...
ako Ivica nema postovanja prema Mujinom slavlju Bajrama, onda ne treba ocekivati da ce Mujo imati postovanja prema Ivicinom Bozicu, ili Markovoj slavi....
Apsolutno se ne slazem s tobom, ali ono bas nikako!
Prvo - rijec "tolerancija" se koristi u smislu "trpljenje" i u drugim jezicima (mogu ti reci da je tako na francuskom).
Drugo - ne mozes uciti nikoga da
postuje sve oko sebe, ali mozes da
tolerise. Ne mogu imati postovanja za mnostvo ljudi, politickih pokreta, muzicara... ali moram imati toleranciju. Tolerancija i jeste neophodna tamo gdje nema postovanja. Jer postovanje se zasluzuje, a na toleranciju svi imamo pravo. Ocekivati drustvo u kojem vlada uzajamno postovanje je - utopija. Ono u kojem vlada tolerancija se moze izgraditi.
sve to stoji, ja mozda i jesam utopista, ali obrati paznju na nas obrazovni sistem, na medije, na politicare, pa ces vidjeti upotrebu rijeci TOLERANCIJA... haman ima vrijednost kao reconciliation and mutual respect....
sto u nasem mentalitetu ne ide nikako....
a ako cu ja morati uciti da tolerisem nekoga koga sam prije rata postovala samo zato sto se drugacije zovemo (po uslovom da taj neko nije masovni ubica, koljac ili zlocinac) onda ga yebi...onda je i dobro sto nas majka priroda kaznjava ovim tajfunima, uraganima i cunamijima....
samo jos kod nas zemlja da zatrese i bice veselo
PS mozda ja idealiziram stvari, ali zelim da mene npr.abdulhaqq postuje jednako kao i ja njega. Ne da se tolerisemo. Jer sTRPLJEnje nestane kad tad... i onda nozevi sijevaju....
kao sto je bilo prije 13 godina....
ako se ne varam...