1/2 finale Španija - Francuska

Dobrodošli u podforum posvećen Euro 24! Ovdje možete pratiti najnovije vijesti, rezultate, analize utakmica i raspravljati o svim temama vezanim uz Europsko nogometno prvenstvo 2024. Pridružite se diskusijama, podijelite svoje mišljenje i uživajte u najvećem nogometnom spektaklu u Europi!
Naš Euro 24 moderator ne samo da osigurava da se pravila poštuju, već i vlada ovim podforumom poput pravog kralja stola. Budite spremni za vruće rasprave i iznenađujuće poteze - ovaj moderator nikad ne propušta!

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
LSD

#326 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by LSD »

jeza u ledja wrote: 10/07/2024 14:38
dječak sa šibicama wrote: 10/07/2024 14:29 Mozda im je snaga sto vecinom nisu razmazeni puleni reala barcelone, tek dva tri u velikim klubovima, a imaju kvalitet i trener ih je dobro slozio. Spanija vec par godina luta sa sastavom, ovaj se drzao svojih ideja i slozio kostur ekipe, a nisu to neki levati od nogometasa.
Pa upravo tako. Tim ne cine pojedinci.

Ali mi obicno procjenjujemo jacine reprezentacija na osnovu imena pred pocetak takmicenja. Nije to ko klubovi
Ne moze ni biti ko klubovi.
U klubovima jedna te ista skupina igraca svaki dan trenira, uigrava, imaju automatizme, znaju kretnje, gdje ko ide itd, tako da su uigraniji 100 X.
Kod selekcija se okupe sa svih strana iz raznih klubova, i to samo par puta godisnje i tu selektor mora odraditi posao. Prvo selektirati najadekvatnije igrace za ono sto zeli kao trener, uigrati par osnovnih akciju da im igra lici na nesto, kako iznositi loptu, kako imati posjed, kako kontrolisati igru, ukratko imati neki sistem kakav- takav (nesto sto npr. Engleska nema).
Kod engleza se ne zna ko pije ko placa na terenu, isto rapustena banda koja je pijana izasla iz puba...kako su dovukli do polufinala bez sistema, ali i sa najskupljom ekipom na svijetu vrijednom 1,5 milijardu ostaje misterija.
Osmi Socrates

#327 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by Osmi Socrates »

Cucurella nije odigrao nijednu takmičarsku utakmicu za Španiju prije prvenstva. Igrao je u par prijateljskih.
Edin H.

#328 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by Edin H. »

LSD wrote: 10/07/2024 14:49
dječak sa šibicama wrote: 10/07/2024 14:29 Mozda im je snaga sto vecinom nisu razmazeni puleni reala barcelone, tek dva tri u velikim klubovima, a imaju kvalitet i trener ih je dobro slozio. Spanija vec par godina luta sa sastavom, ovaj se drzao svojih ideja i slozio kostur ekipe, a nisu to neki levati od nogometasa.

Ali mi obicno procjenjujemo jacine reprezentacija na osnovu imena pred pocetak takmicenja. Nije to ko klubovi
U klubovima jedna te ista skupina igraca svaki dan trenira, uigrava, imaju automatizme, znaju kretnje, gdje ko ide itd, tako da su uigraniji 100 X.
Kod selekcija se okupe sa svih strana iz raznih klubova, i to samo par puta godisnje i tu selektor mora odraditi posao. Prvo selektirati najadekvatnije igrace za ono sto zeli kao trener, uigrati par osnovnih akciju da im igra lici na nesto, kako iznositi loptu, kako imati posjed, kako kontrolisati igru, ukratko imati neki sistem kakav- takav (nesto sto npr. Engleska nema).
Kod engleza se ne zna ko pije ko placa na terenu, isto rapustena banda koja je pijana izasla iz puba...kako su dovukli do polufinala bez sistema, ali i sa najskupljom ekipom na svijetu vrijednom 1,5 milijardu ostaje misterija.
Southgate igra na taktiku: “Ko se zadnji smije, najslađe se smije” :D

Vjerujem da će večeras riskirati, dati protivniku čak dva gola fore i onda ih zgromiti :oops:
palermo

#329 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by palermo »

LSD wrote: 10/07/2024 14:26
jeza u ledja wrote: 10/07/2024 14:22 Od 121 forumasa njih samo 6 je glasali za Spaniju kao pobjednika. Ali eto, nisu prosjek, vec odlicna ekipa….jer lako je biti general nakon bitke.
Da se prijavim odmah, taj sam od tih 6 :mrgreen:

Jedan od rijetkih znalaca, strucnjaka i fudbalskih analiticara na ovom forumu :kravata: okruzen za gomilom neznalica :-)
Znaci, trebaju jos naci cetvoricu :D Posto sam i ja jedan od tih sest. Ja sam doduse vise navijacki glasao
Osmi Socrates

#330 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by Osmi Socrates »

Pa i on je navijački glasao.

On bi glasao za Španiju i da imaju sastav na nivou Naurua. :lol:
dale cooper

#331 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by dale cooper »

Edin H. wrote: 10/07/2024 15:31
LSD wrote: 10/07/2024 14:49

Southgate igra na taktiku: “Ko se zadnji smije, najslađe se smije” :D

Vjerujem da će večeras riskirati, dati protivniku čak dva gola fore i onda ih zgromiti :oops:
TRUST THE SYSTEM! :oops: :D
palermo

#332 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by palermo »

Jebem li ga, pa ovdje se govori o Spaniji. I meni su iznenadjenje, ali to je zemlja iz koje su i Real i Barca i Atletiko i Sociedad i Bilbao, zemlja koja je decenijama najbolja u juniorskim konkurencijama, tri puta evropski sampio, jednom svjetski......pricati o Spaniji kao prosjecnoj reprezentaciji je nekako neprirodno
Tromblon

#333 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by Tromblon »

jeza u ledja wrote: 10/07/2024 14:29
LSD wrote: 10/07/2024 14:26
jeza u ledja wrote: 10/07/2024 14:22 Od 121 forumasa njih samo 6 je glasali za Spaniju kao pobjednika. Ali eto, nisu prosjek, vec odlicna ekipa….jer lako je biti general nakon bitke.
Da se prijavim odmah, taj sam od tih 6 :mrgreen:

Jedan od rijetkih znalaca, strucnjaka i fudbalskih analiticara na ovom forumu :kravata: okruzen za gomilom neznalica :-)
Ja obicno navijam za Spance, cisto da ne bude zabune. Ali glasao sa za Njemacku.
Isti sam.
Tromblon

#334 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by Tromblon »

Osmi Socrates wrote: 10/07/2024 14:40 Laporte tri godine u Citiju nije igrao skoro nikakvu ulogu, jer mu Pep nije vjerovao. Zadnju sezonu igrao kod Arapa.

Cucurella je imao, at best, prosječnu sezonu u Chelsiju, i cijenjeni forumaši su ga redovno vrijeđali na temi Premier Liga. :lol:
U španski tim je uletio kao zamjena. Da se Gaya nije povrijedio, ne bi ni bio u timu za Njemačku vjerovatno, a kamoli u prvih 11.

Tako da...

Naravno da selektor ima zasluge.
Kukurelja u finišu sezone igrao odlično. Gledao sam svaku tekmu Čelzija i zadnjih 10 tekmi je baš dobar bio.
ultima_palabra

#335 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by ultima_palabra »

palermo wrote: 10/07/2024 17:39 Jebem li ga, pa ovdje se govori o Spaniji. I meni su iznenadjenje, ali to je zemlja iz koje su i Real i Barca i Atletiko i Sociedad i Bilbao, zemlja koja je decenijama najbolja u juniorskim konkurencijama, tri puta evropski sampio, jednom svjetski......pricati o Spaniji kao prosjecnoj reprezentaciji je nekako neprirodno
Nije ih 12 godina nigdje bilo, ne pamtim da su dobili neku jacu tekmu u tom periodu (ne racunam Ligu nacija).
Osmi Socrates

#336 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by Osmi Socrates »

Meni je Cucurella uvijek odličan bio. Postoje postovi gdje ga (pretjerano) hvalim kad je igrao u Brightonu, kad su imali onu vanserijsku sezonu.
palermo

#337 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by palermo »

ultima_palabra wrote: 10/07/2024 17:59
palermo wrote: 10/07/2024 17:39 Jebem li ga, pa ovdje se govori o Spaniji. I meni su iznenadjenje, ali to je zemlja iz koje su i Real i Barca i Atletiko i Sociedad i Bilbao, zemlja koja je decenijama najbolja u juniorskim konkurencijama, tri puta evropski sampio, jednom svjetski......pricati o Spaniji kao prosjecnoj reprezentaciji je nekako neprirodno
Nije ih 12 godina nigdje bilo, ne pamtim da su dobili neku jacu tekmu u tom periodu (ne racunam Ligu nacija).
Polufinale proslog evropskog (ispali na penale), u Rusiji opet ispali na penale od domacina ( a posjed bio 80 ;20 % u njihovu koristi), nije bas da ih nije nigdje bilo, uvijek su oni tu, nekad ih malo sreca pogleda, nekad ne...al oni su tu...uvijek...
JohnnyS

#338 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by JohnnyS »

Moj upis od 26.5.

26/05/2024 13:54

Top favoriti su očito Francuzi i Englezi. Iz prikrajka vrebaju Španjolci i Nijemci. Moje simpatije su uz Hrvatsku koja objektivno nema šanse i Italiju (također mrka kapa). Ne bi mi bilo žao da se Kroos oprosti od nogometa s jedinom titulom koju nije osvojio, a da se natjecao za nju iako mi je mrsko za Nijemce navijati.

Očito, ja sam glasao za Hrvatsku :D
To je kad glasao srcem, a ne glavom. Doduše, onda bih glasao za Francusku. Ali eto dokaz da sam ih držao za top4 favorita :D
jeza u ledja

#339 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by jeza u ledja »

Izvinjavam se sto sam koristio tako neprikladnu rijec “prosjecno”. Jel mozemo sad dalje?
palermo

#340 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by palermo »

jeza u ledja wrote: 10/07/2024 18:41
Izvinjavam se sto sam koristio tako neprikladnu rijec “prosjecno”. Jel mozemo sad dalje?

Ne vidim da je iko i dosad nekom branio da ide dalje...
JohnnyS

#341 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by JohnnyS »

Sviđa mi se Real Sociedad kao mjera jake i relevantne ekipe :D
Osmi Socrates

#342 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by Osmi Socrates »

Ne može se porediti nijedna španska reprezentacija prije sa ovom, iz prostog razloga što ne igraju isti fudbal. To su neprincipijelna poređenja.

De la Fuente je suštinski promjenio igru Španije na početku kvalifikacija za EURO, kad je i postao selektor.

Možemo govoriti o individualnom talentu, i Španiji toga nikad neće faliti. Ali, individualni talent rijetko sam od sebe osvaja titule na velikim takmičenjima. Zato je Messi tek pred kraj karijere osvojio Svjetsko Prvenstvo.

Mada, šta je Messiju kraj karijere? On će igrati i 2026 na SP.
Osmi Socrates

#343 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by Osmi Socrates »

Ima tu i neobjašnjivih stvari, koje čak ne možeš ni analizirati objektivno. Tako da će Olmo, koji ne bi ni bio u prvih 11 u finalu da je Pedri zdrav, vjerovatno biti proglašen najboljim igračem prvenstva. :lol:
LSD

#344 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by LSD »

Osmi Socrates wrote: 10/07/2024 17:29 Pa i on je navijački glasao.

On bi glasao za Španiju i da imaju sastav na nivou Naurua. :lol:
:mrgreen: :mrgreen:

Ipak ovaj put nisi u pravu - ovaj put sam glasao za ESP iz ubjeđenja. Znao sam da ce Yamal i Nico praviti dar-mar svima :izet:
Nije to bilo tesko za pretpostaviti.
JohnnyS

#345 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by JohnnyS »

Osvoji li Španjolska Euro, jel to znači da zlatna lopta ide Daniju Carvajalu? :D
LSD

#346 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by LSD »

JohnnyS wrote: 10/07/2024 19:39 Osvoji li Španjolska Euro, jel to znači da zlatna lopta ide Daniju Carvajalu? :D
Kad je Xavi i Iniesta nisu dobili nakon sto su osvajali sve zivo u fudbalu, nece je dobiti ni taj prasac.

Jednostavno, francuzi ne daju spancima nagrade.
JohnnyS

#347 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by JohnnyS »

LSD wrote: 10/07/2024 19:42
JohnnyS wrote: 10/07/2024 19:39 Osvoji li Španjolska Euro, jel to znači da zlatna lopta ide Daniju Carvajalu? :D
Kad je Xavi i Iniesta nisu dobili nakon sto su osvajali sve zivo u fudbalu, nece je dobiti ni taj prasac.

Ma znam, nema šanse, ali evo, kad bismo bili objektivni (što je svakako teško u nogometu), dao je gol u finalu LP, bio igrač utakmice tog finala, osvojio ligu i ako osvoji i Euro... Ali slažem se, Iniesta je dao pobjednički gol u finalu SP pa ništa
LSD

#348 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by LSD »

JohnnyS wrote: 10/07/2024 19:49
LSD wrote: 10/07/2024 19:42

Ma znam, nema šanse, ali evo, kad bismo bili objektivni (što je svakako teško u nogometu), dao je gol u finalu LP, bio igrač utakmice tog finala, osvojio ligu i ako osvoji i Euro... Ali slažem se, Iniesta je dao pobjednički gol u finalu SP pa ništa
Evo, da ne bude da serem samo o Barcinom igracima....je li npr. Iker ikad primirisao toj francuskoj nagrad zvanoj Zlatna lopta ? covjek bio kapiten Spanije koja je uzela 3 velika trofeja u nizu...je li Ramos ? a ti ljudi su osvajali sve u fudbalu, po tri titule LP u nizu...hajmo dalje, je li Rodri koji osvojio prosle godine tripletu i postigao odlucujuci gol u finalu ikad primirisao toj nagradi ? Ne, oni ce je radije dati Messiju po 58 put, taman igrao sa penzionerima u rodnom Rosariju.

Pa sta ti to govori o odnosu francuza i spanaca, sto se tice te nagrade :wink: samo ljudi slabo razmisljaju o tome.
Osmi Socrates

#349 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by Osmi Socrates »

Nikad odbrambeni igrači ne dobijaju takve nagrade. Jednom u sto godina.

A Iniesta i Xavi su plaćali cijenu što igraju sa Messijem, jbg. Ako nisi najbolji ni u svom timu, kako možeš dobiti takvu nagradu?

Rodrijev doprinos se ne vidi toliko, jer većina fudbal gleda samo kroz napad. On je zaslužio nagrade par godina u nizu.
LSD

#350 Re: 1/2 finale Španija - Francuska

Post by LSD »

Osmi Socrates wrote: 10/07/2024 19:58 Nikad odbrambeni igrači ne dobijaju takve nagrade. Jednom u sto godina.

A Iniesta i Xavi i ostali su plaćali cijenu što igraju sa Messijem, jbg. Ako nisi najbolji ni u svom timu, kako možeš dobiti takvu nagradu?
Xavi i Iniesta su osvajali sve isto sto i Messi (u smislu klupskog fudbala), plus svjetska i evropska prvenstva sa reprezentacijom - kad Messi nije bio ni blizu toga sa Argentinom...jel to pravedno :wink:
Nisu oni bili neki šlaufi bezveze, vec kljucni igraci u tim momentima...pa ih zvali da popune broj, da glume tu ikebane, ponizavali ljude.
Francuska posla.
Locked