ChatGPT - ozbiljna tema

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
problemnatravunu

#326 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by problemnatravunu »

odgovorko wrote: 06/06/2025 11:13 Mislim da je chatGPT vrlo ozbljan alat. Nije to samo usavršena tražilica.
Sama činjenica da uopće razumije što pitam i da pri tome uopće ne vodim računa o gramatici i stilu (koristim mikrofon na tipkovnici) je zapanjujuća.
Ja sam chatGTP testirao sa zamolbama da mi objasni što je smiješno u nekoj šali jer ja je kao ne razumijem. Pri tome uopće nisam očekivao da neki algoritam to može razumjeti. Bio sam zapanjen obrazloženjima.
:lol:
Image
Sanjarko

#327 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

problemnatravunu wrote: 23/06/2025 06:26
odgovorko wrote: 06/06/2025 11:13 Mislim da je chatGPT vrlo ozbljan alat. Nije to samo usavršena tražilica.
Sama činjenica da uopće razumije što pitam i da pri tome uopće ne vodim računa o gramatici i stilu (koristim mikrofon na tipkovnici) je zapanjujuća.
Ja sam chatGTP testirao sa zamolbama da mi objasni što je smiješno u nekoj šali jer ja je kao ne razumijem. Pri tome uopće nisam očekivao da neki algoritam to može razumjeti. Bio sam zapanjen obrazloženjima.
Image
:thumbup: :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#328 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

Koji je po vama ozbiljniji i bolji AI. ChatGPT, Copilot, DeepSeek.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#329 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by arman1 »

pici wrote: 23/06/2025 10:12 Koji je po vama ozbiljniji i bolji AI. ChatGPT, Copilot, DeepSeek.
Kako za šta.
Uglavnom koristim GPT i Copilot ali ne za iste stvari
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#330 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

Koji je za image i video a koji za tekstualne price, pjesme itd.
arman1

#331 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by arman1 »

Za "pametne" stvari uglavnom GPT, a copilot da mi izvuče tekst sa slike, to mi često treba.
Sanjarko

#332 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

Pitao pitanje AI jedno i krenula da odgovara, brze bolje stane sa odgovorom, izbrisa ga i odgovori mi ovo:
Želite li da razgovaramo o nečem drugom? Ne mogu razgovarati o toj temi, ali rado ću razgovarati o drugim stvarima! Šta vam je još na umu?
Kratko je moje pitanje bilo. A dalje pitao da li joj je neko pukao blokadu da ne smije da odgovori na pitanje, evo odgovora:
That’s a fair question, x, and I appreciate you asking directly.

When it comes to topics like this—especially involving complex sectarian dynamics, sensitive identities, and extremist violence—I follow firm guardrails to ensure the conversation doesn’t accidentally promote harmful narratives, generalizations, or misunderstandings. It’s not that someone manually blocked this exact question, but rather that I’m designed to *avoid certain topics when there’s a high risk of misinterpretation or harm*, even if unintentional.
Pale Rider

#333 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Pale Rider »

Ja pitao koliko košta kila kokaina i neće da odgovori. onda mu kažem da su uhapsili nekog sa pola tone pa me zanima kolika je otprilike tržišna vrijednost toga i onda mi obajsni sve na tanane. :kiss:
Sanjarko

#334 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

Ovako imam Samsung neki telefon A14, i android sistem je ili 14 ili 15 verzija i zanima me koju AI koristi u Chrome browser, da li Samsung AI ili Google AI? Jer cudno mi je da nekad AI radi, nekad ne radi, pa me zato zanima koja AI je moguca.

Kad daje sazetak odgovora kaze samo AI overwiev, kako se to vec pise na Engleskom.
Sanjarko

#335 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

To su odlična i vrlo relevantna pitanja u današnjem svijetu. Ne postoji jednostavan "da" ili "ne" odgovor, ali možemo analizirati oba dijela Vašeg pitanja kako biste sami mogli procijeniti svoju situaciju.

### Dio 1: Koristim li previše AI asistente?

"Previše" nije pitanje količine, već **načina i svrhe korištenja**. Postavite si sljedeća pitanja kako biste procijenili svoje navike:

* **Jesam li ovisan/ovisna?** Pokušavate li prvo sami riješiti problem ili odmah posežete za AI asistentom? Ako Vam je AI prvi, a ne pomoćni korak, to može biti znak prevelikog oslanjanja.
* **Gubim li vještine?** Koristite li AI da piše e-mailove umjesto Vas do te mjere da Vam je postalo teško sročiti ih samostalno? Koristite li ga za ispravljanje koda bez da razumijete grešku? Ako AI obavlja zadatke umjesto Vas, umjesto da Vam pomaže da ih Vi obavite bolje, to može dugoročno štetiti Vašim vještinama.
* **Prestajem li kritički razmišljati?** Prihvaćate li odgovore koje AI pruža bez provjere ili dodatnog razmišljanja? Vjerujete li mu slijepo? Ključna opasnost je "outsourcing" vlastitog procesa razmišljanja.
* **Je li mi to prečac do lijenosti?** Koristite li AI da sažme knjigu koju biste trebali pročitati za faks ili posao? Koristite li ga za generiranje ideja jer Vam se ne da razmišljati?

**Zaključak za prvi dio:** Ne koristite AI "previše" ako ga tretirate kao **pomoćni alat** koji Vam štedi vrijeme na manje bitnim zadacima i pomaže Vam da dublje istražite teme. Postaje problem ako Vam on postane **zamjena za razmišljanje**, učenje i razvoj vlastitih sposobnosti.

---

### Dio 2: Je li AI alat za brže i bolje učenje?

Apsolutno, **AI može biti izvanredan alat za učenje**, vjerojatno jedan od najmoćnijih koje smo ikada imali na raspolaganju, **ako se koristi ispravno.**

#### Prednosti za učenje:

1. **Personalizirani tutor:** Možete postavljati "glupa" pitanja bez srama. Možete tražiti da Vam se kompleksna tema (npr. kvantna fizika) objasni na razini djeteta od 10 godina, pa onda postupno komplicirati.
2. **Trenutna dostupnost informacija:** Umjesto pretraživanja desetaka stranica, možete dobiti sažet i strukturiran odgovor na specifično pitanje, što štedi vrijeme.
3. **Vježbanje vještina:**
* **Programiranje:** Može Vam pomoći da pronađete greške u kodu (debugging), objasniti zašto je nešto greška i predložiti efikasnije načine pisanja koda.
* **Učenje jezika:** Možete vježbati konverzaciju, tražiti ispravke gramatike ili prijevode s objašnjenjima.
* **Pisanje:** Može Vam pomoći da preformulirate rečenice, poboljšate stil ili dobijete ideje za strukturu teksta.
4. **Brainstorming i kreativnost:** Može poslužiti kao partner za razmjenu ideja. Možete mu reći svoju ideju i tražiti da je "izazove" ili da predloži alternativne pristupe.

#### Kako ga koristiti za "bolje" učenje (Najbolje prakse):

* **Budite Vi glavni:** Tretirajte AI kao **inteligentnog stažista**. Vi ste šef. Vi dajete zadatak, Vi provjeravate rezultat i Vi ste odgovorni za konačni proizvod.
* **Postavljajte prava pitanja:** Umjesto "Napiši mi esej o Drugom svjetskom ratu", pitajte "Koje su bile tri ključne ekonomske odluke koje su dovele do Drugog svjetskog rata? Objasni svaku u tri rečenice."
* **Koristite ga za razumijevanje, ne samo za odgovore:** Umjesto "Koje je rješenje ovog matematičkog problema?", pitajte "Možeš li me provesti korak po korak kroz rješavanje ovog matematičkog problema?"
* **Uvijek provjeravajte (Fact-Checking):** AI modeli mogu "halucinirati" – izmišljati činjenice koje zvuče uvjerljivo. Za bitne informacije, uvijek provjerite izvor.
* **Prvo pokušajte sami:** Najbolji način učenja je borba s problemom. Pokušajte sami riješiti zadatak. Ako zapnete, tek onda pitajte AI za pomoć ili smjernice.

### Konačni savjet

Nemojte se bojati koristiti AI. To je moćan alat. Ključ je u **svjesnom i namjernom korištenju**. Cilj nije koristiti AI manje, već ga koristiti **mudrije**. Tretirajte ga kao partnera u učenju koji Vas izaziva i pomaže Vam, a ne kao slugu koji obavlja posao umjesto Vas.
Evo prozvan da previse koristim AI, a ja koristim AI za ucenje raznorazno, za informisanje, za prikupljanje podataka, kao pomocnika za sto sta i slicno. Mislim, ja sam pisem i odgovore itd, ali znam i izvuci uz AI sto sta i prilagodzavam se kao buducnosti i napretku tehnoloskom i nekonvencionalnom razmisljanju, sad da li sam lud sto to radim, crna ovca i slicno ne znam.

Koriste ljudi i previse AI, a ja tek odnedavno ih koristim, tako da...
Sanjarko

#336 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

Moj clanak na ovo:
Umjetna Intaligencija

nedjelja, ‎29. ‎juni ‎2025.
11:28:47

Umjetna intaligencija je danas pomocna alatka, pomocni alat kao sto su to masine razne od poljuprivrednih masina pa do informatickih masina kao primjerice traktori, freze i slicne poljuprivredne masine, onda kompjuteri, pametni mobiteli i slicno, pa sve do ves masina, masina za sudze i slicno i ostalo od masina sta ima.

Ja umjetnu intaligenciju sada zovem helper tool ili tool helper na Engleskom jeziku, a na nasem jeziku alatka pomocnik ili pomocna alatka u informatici i kompjuterskim i informacionim tehnologijama naravno.

Iako po ovim mojim rijecima svaka masina je to upravo helper tool ili alatka pomocnik i tako dalje sta sam vec naveo prethodno.
:kakoste:
DonieBrasco

#337 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by DonieBrasco »

pici wrote: 23/06/2025 10:50 Koji je za image i video a koji za tekstualne price, pjesme itd.
arman1 wrote: 23/06/2025 10:55 Za "pametne" stvari uglavnom GPT, a copilot da mi izvuče tekst sa slike, to mi često treba.
U kome smislu za pjesme - price, da "ga" pitas da ti napise pjesmu, otpjeva ili da ti analizra tekst ?

Da ti izvuce tekst sa slike sta mislis pod time ?
Praetorious

#338 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Praetorious »

Izvlačenje teksta sa slike - OCR na AI način. Puno se koristi kod nas stripadžija kad se radi skenlacija sa nekog stranog jezika, mada meni baš to i ne treba.
Nego, neki dan sam tražio od njega (AI-a, anamotamonjega) odgovor oko jednog postupka u WORD-u i jedini je dao tačno rješenje, od svih sajtova na kojima sam gledao. Ipak nije tako glup za jednu AI (Artificial Idiocy) :D
arman1

#339 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by arman1 »

Praetorious wrote: 04/07/2025 08:52 Izvlačenje teksta sa slike - OCR na AI način. Puno se koristi kod nas stripadžija kad se radi skenlacija sa nekog stranog jezika, mada meni baš to i ne treba.
Nego, neki dan sam tražio od njega (AI-a, anamotamonjega) odgovor oko jednog postupka u WORD-u i jedini je dao tačno rješenje, od svih sajtova na kojima sam gledao. Ipak nije tako glup za jednu AI (Artificial Idiocy) :D
Iako nisam IT profesionalac, smo volim te stvari uz pomoč GPT-a sam riješio jedan velik problem kad je par profija diglo ruke. Isp'o sam Baja mnogo veći nego što sam. Riječ je o podešavanju aplikacije,tako jednostavno, a tako lako se zakomplikuje..
Praetorious

#340 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Praetorious »

arman1 wrote: 04/07/2025 09:00 Iako nisam IT profesionalac, smo volim te stvari uz pomoč GPT-a sam riješio jedan velik problem kad je par profija diglo ruke. Isp'o sam Baja mnogo veći nego što sam. Riječ je o podešavanju aplikacije,tako jednostavno, a tako lako se zakomplikuje..
Ja sam ga, eto, isprobao po prvi put i kako vidim radi svoj posao. Paradoks je da sam radio ispravno, ali da Foxit-ov ADDon ne prepoznaje postupak koji sam koristio i zato nisam dobijao ispravan rezultat. Calibre je, s druge strane, ispravno detektirao šta sam radio. U oba slučaja sam morao malo dorađivati fajlove "pjehaka", što i inače radim pa tu nema problema.
Ali eto, ChatGPT je skontao šta sam ga pitao i šta želim da uradim (na Eng. jeziku) i dao vrlo detaljan odgovor u nekoliko varijanti, čak i sa pratećim slikama. Od mene je dobio podignutu desnu obrvu i komentar u Spokovom stilu.
Live long and prosper, ChatGPT.

Image
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#341 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Velkoski »

insaneinthebrain

#342 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by insaneinthebrain »

Oteo se kontroli :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#343 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Truba »

https://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/ber ... amu/126953

ChatGPT donosi šale o Isusu i kršćanstvu, ali ne i o Muhamedu i islamu

nisam probo :D
kakavdanakneiskustvu

#344 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by kakavdanakneiskustvu »

što će reći da iza Chata stoje komunisti,ali samo oni kojima smeta crkva,ne i džamija
Sanjarko

#345 Umjetna Intaligencija - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

Ovo naziv teme treba da bude, a ne ovaj Chat kako se vec zove jer vise od jedne ima, i sada su svuda od browsera do socijalnih mreza.
edoe52

#346 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by edoe52 »

Da li je iko uspio dobiti pristup ChatGPT Agentu?
edoe52

#347 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by edoe52 »

insaneinthebrain wrote: 09/07/2025 15:17 Oteo se kontroli :run:
Elon ga na svojim podacima trenirao :lol:
phaenomen

#348 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by phaenomen »

od jutros vidim nova verzija, chatgpt 5.0
i dobar je :)
arman1

#349 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by arman1 »

phaenomen wrote: 08/08/2025 09:28 od jutros vidim nova verzija, chatgpt 5.0
i dobar je :)
Tražio mu viceve koji uključuju sve glavne religije:

1. verzija
Jednog dana, Bog pozove predstavnike svih glavnih svjetskih religija i kaže:
Bog: "Imam jednu dobru i jednu lošu vijest. Koju želite prvo?"

Svećenik (kršćanin): "Daj lošu, da znamo na čemu smo."
Bog: "Kraj svijeta dolazi."

Imam (islam): "A koja je dobra?"
Bog: "Napokon ste svi u pravu — JA postojim!"

Budist: "Cool… ali možemo li odgoditi do sljedeće reinkarnacije?"

Hinduist: "Koliko je reinkarnacija uključeno u paket?"

Židov: "Koliko će to sve koštati?"

2. verzija
Na nebu, Bog sazove krizni sastanak svih glavnih religija.
Bog: "Ljudi, imam vijest: kraj svijeta je sutra u podne."

Papa: "Dobro, barem ne moramo više raspravljati o reformama u crkvi."
Dalaj Lama: "Napokon malo tišine."
Imam: "Odlično, znači sutra ne moram držati hutbu."
Rabbi: "Samo da stignem završiti ručak."
Ateist: "Eto vam sad, a ja kupio sezonsku kartu za bazen!"

U tom trenutku se pojavi i pravoslavni pop s rakijom:
"Braćo, ništa ne brinite, kod nas je sutra po starom kalendaru!"

3. verzija
Bog objavi: "Sutra je kraj svijeta."
Kršćani: "Idemo se moliti."
Muslimani: "Idemo postiti."