Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- nivla
#326 Re: Neradna nedjelja u FBiH
elektroprivreda kao i svako javno preduzece placa rad nedjeljom, istina je da mnogi to ne zele placati pa onda dodjeljuju nepisane slobodne dane, jer im je to jeftinije i ne moraju pravdati u budzetu
rad nedjeljom ne placa privatni sektor, koji (cast izuzecima) da moze uveo bi 100km clanarine za zaposlene da im vrate kad legne plata
u pekarama je robovlasnistvo, tamo svakako hajra nema
nedjelja vjerovatno ne moze i iz razloga sto bi bosnjacki korpus trazio da petak bude neradni, pa se onda ne mogu usaglasiti, a eto meni bi pored subote i nedjelje koje su mi ne rade vise odgovarao petak kao novi neradni dan ako vec imam mogucnost da biram
rad nedjeljom ne placa privatni sektor, koji (cast izuzecima) da moze uveo bi 100km clanarine za zaposlene da im vrate kad legne plata
nedjelja vjerovatno ne moze i iz razloga sto bi bosnjacki korpus trazio da petak bude neradni, pa se onda ne mogu usaglasiti, a eto meni bi pored subote i nedjelje koje su mi ne rade vise odgovarao petak kao novi neradni dan ako vec imam mogucnost da biram
- Pandakonda
#327 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mislim da bi vecina prije pristala da nedjeljom placamo skuplje usluge nego da ih nema nikakoelcaliente wrote: ↑06/08/2023 22:38A sta ako neki poslodavci ne mogu platiti 100 posto povecanje troskova nedjeljom?Ozimician wrote: ↑06/08/2023 22:16 Kakogod, mislim da se možemo složiti da se radi o vrlo populističkoj odluci koja će zakomplikovati život svima, a najmanje pomoći radnicima i uvesti dodatnu diskriminaciju gdje je do sad nije bilo.
Bilo bi zanimljivo sprovesti među radnicima anketu: a) da li želite zabranu rada nedjeljom ili b) da vam se omogući da radite nedjeljom uz 100% veću dnevnicu taj dan
Rad nedjeljom, praznicima, noću itd. - ne treba zabranjivati, nego nagraditi značajno skupljim satnicama / dnevnicama. Inspekcija da kontroliše da li je taj rad uredno plaćen i svi sretni i radnici i trgovci i kupci.
Zar se onda ne favoriziraju tu velike korperacije na ustrb srednjih i malih?
Uostalom to se odnosi na sve djelatnosti i sluzbe i radnik u trgovini i policajac dobijaju 100 posto vise plate, kao i radnik u vodoprivredi i elektroprivredi. Neko to povecanje troskova mora platiti a to je kao i uvjek kupac.
Lokalna pekara je npr placala dnevnicu 30 KM, znaci nedjeljom mora platiti 60 KM. Neka ima cetiri radnika nedjeljom to je 120 km vise. Te pare moraju doci iz prodaje, znaci dignuti ce cijene.
Ako elektroprivreda placa vise radnike nedjeljom i oni ce poskupiti struju.
-
elcaliente
#328 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mislio sam na to ako bi se uveo zakon da 100 posto ide povecanje za rad nedjeljom onda bi on vazio za sve. To bi svima pocecalo enormno troskove, bio bi veliki pritisak na privredu.nivla wrote: ↑06/08/2023 22:57 elektroprivreda kao i svako javno preduzece placa rad nedjeljom, istina je da mnogi to ne zele placati pa onda dodjeljuju nepisane slobodne dane, jer im je to jeftinije i ne moraju pravdati u budzetu
Al ne treba posustajati treba traziti rijesenje da su svi zadovoljni a najbolje je da za petak, subotu i nedjelju ide 100 posto povecanje dnevnice pausalno ko radi bilo koji od ta tri dana.
- studiorum_tuzlaensis
-
Hakiz
#330 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Problem nedjelje nije taj da se plati veća dnevnica. Ne bune se trgovci zbog toga, to će im kasnije doći na red.Ozimician wrote: ↑06/08/2023 22:16 Kakogod, mislim da se možemo složiti da se radi o vrlo populističkoj odluci koja će zakomplikovati život svima, a najmanje pomoći radnicima i uvesti dodatnu diskriminaciju gdje je do sad nije bilo.
Bilo bi zanimljivo sprovesti među radnicima anketu: a) da li želite zabranu rada nedjeljom ili b) da vam se omogući da radite nedjeljom uz 100% veću dnevnicu taj dan
Rad nedjeljom, praznicima, noću itd. - ne treba zabranjivati, nego nagraditi značajno skupljim satnicama / dnevnicama. Inspekcija da kontroliše da li je taj rad uredno plaćen i svi sretni i radnici i trgovci i kupci.
Problem nedjelje je taj da u mnogo trgovina radnici koji rade od ponedjeljka do subote, rade i u nedjelju. Pa slobodan dan dobiju ne po ZOR, nego kada se gazda smiluje. Jednom mjesečno ili i rjeđe.
Možda je tako i mnogim konobarima i drugima, ali trgovci su se organizovali i prave pritisak.
-
Rizvan
#331 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Katastrofa, samo zagorcali radnicima zivot.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑06/08/2023 23:38 https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m
Što se dogodilo danas? Veliki trgovački centri, kako imaju po više trgovina, uredno su posložili radne i neradne nedjelje pa barem poneki radi. U te koji danas rade – kako je gužva, a danas je ogromna gužva, pošalju i radnike iz ostalih centara. Na ispomoć. Dakle, radnici rade i dalje nedjeljom – samo sada možda na sasvim drugom kraju grada. Ne radi „njihova“ trgovina, no eto radi ona druga.
Jos ako i ovo kopiraju kod nas, pa radnice budu morale vozariti nedjeljom, a vecina ih ne vozi, pa morat ce moliti druge da ih voze, pa trosak prevoza....a sve zbog ideoloskih dojebavanja, preko malih se koplja lome.
-
akcija007
#332 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Radnica iz butika u splitskom shopping centru City Centre One :
Prije je imala 1 slobodan dan u sedmici kada je zapadne a sada kako je nedjelja neradni dan samo ima nedjelju. A mislila je da ce dobiti 2 (1+ nedjelja) medjutim ne samo nedjelja iz Zakona
Prije je imala 1 slobodan dan u sedmici kada je zapadne a sada kako je nedjelja neradni dan samo ima nedjelju. A mislila je da ce dobiti 2 (1+ nedjelja) medjutim ne samo nedjelja iz Zakona
- Ozimician
#333 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Upravo tako - pravi se problem tamo gdje ga nikad nije bilo.Rizvan wrote: ↑06/08/2023 23:54Katastrofa, samo zagorcali radnicima zivot.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑06/08/2023 23:38 https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m
Što se dogodilo danas? Veliki trgovački centri, kako imaju po više trgovina, uredno su posložili radne i neradne nedjelje pa barem poneki radi. U te koji danas rade – kako je gužva, a danas je ogromna gužva, pošalju i radnike iz ostalih centara. Na ispomoć. Dakle, radnici rade i dalje nedjeljom – samo sada možda na sasvim drugom kraju grada. Ne radi „njihova“ trgovina, no eto radi ona druga.
Jos ako i ovo kopiraju kod nas, pa radnice budu morale vozariti nedjeljom, a vecina ih ne vozi, pa morat ce moliti druge da ih voze, pa trosak prevoza....a sve zbog ideoloskih dojebavanja, preko malih se koplja lome.
Ko misli da ovo ide u korist radnicima - taj ili je zloban ili naivan.
Čak i ovi zagovaraoci nerada nedjeljom vode se linijom manjeg otpore jer - inspekcije ne mogu da kontrolišu da li je nedjelja plaćena 100% i koliko radnih sati ima radnik, pa onda da selektivno zatvorimo jedan određeni dio privrede u nedjelju. Ostale ko je*e.
Ovi neuki što tvrde da poslodavac ne može da plati 100% veću dnevnicu nedjeljom - nisu skontali da takvom poslodavcu niko ne brani da proglasi nedjeljom neradni dan i da svi imaju slobodno. Dakle svima staviti na volju, ili plati radnika 100% više ili zatvori radnju u nedjelju ako to ne možeš.
Iz praktičnih primjera vidimo haos u Hrvatskoj, kakav će tek kod nas biti haos, nadam se da nikad nećemo vidjeti.
Kod nas je još veća glupost ovog zakona ta što se odnosi samo na FBIH, dok za RS će nedjelja biti regularan radni dan. Dakle bukvalno pravimo sami sebi haos i upućujemo pare u RS.
Ako se kad donese kod nas ovaj zakon, vidjet ćete gužve nedjeljom u Istočnom Sarajevu, a vrlo vjerovatno će niknuti još neki shopping centri tamo, određene radnje bi mogle i preseliti se malo iza entitetske linije.
Komentar na indexu:
Stvarno ovo nema smisla,birtije rade,kladionice rade,kockarnice rade a nešto što je stvarno potrebno ne radi a to je hrana..
Zatvorite sve..ili ništa!
Ili neka svi rade,samo neka duplo plate radnike..
-
Rizvan
#334 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tako ce biti i kod nas. A u trgovini nista ne moze cekati i svaki dan je rezervisan za odreden posao. Tokom pon-pet to je je prijem robe i kontakt s dobavljacima. Vikendi su rezervisani za skidanje, postavljanje akcija, ciscenje. Uopste me nece iznenaditi ako ovo prode i budemo slusali price kako radnice subotom ostaju nekoliko sati duze da sve mogu zavrsiti.
- Didier
#335 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Da zapratim temu...
Veće gluposti od zabrane rada nedjeljom odavno nisam čuo. Ali fakat, jedan od najidiotskijih prijedloga u dugo vremena.
Još kad im čovjek čuje argumente, tek se o jadu zabavi...
Veće gluposti od zabrane rada nedjeljom odavno nisam čuo. Ali fakat, jedan od najidiotskijih prijedloga u dugo vremena.
Još kad im čovjek čuje argumente, tek se o jadu zabavi...
-
akcija007
#336 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U Hrvatskoj je haosss s ovim Zakonom . Sa vise strana je podnesena ocjena ustavnosti Zakona o zabrani rada nesjeljom na Ustavni sud a svima je zajednixko : " da drzava RH u skladu sa Ustavom RH ne osigurava svim preduzetnicima jednak pravni polozaj na trzistu "
Ako cemo kupovinu obavljati od pon do sub isto tako mozemo i gorivo tociti od pon do sub a ovako ce benzinske postati supermarketi cak i hljeb dovlace da ga peku .
Ako cemo kupovinu obavljati od pon do sub isto tako mozemo i gorivo tociti od pon do sub a ovako ce benzinske postati supermarketi cak i hljeb dovlace da ga peku .
-
elcaliente
#337 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I ovo je nelogicno. Evo ja zivim u Bayernu, Nedjeljom trgovine nikada nisu radile niti ce kada raditi, kako kod njih mogu neke stvari cekati ponedjeljak.Rizvan wrote: ↑07/08/2023 00:32Tako ce biti i kod nas. A u trgovini nista ne moze cekati i svaki dan je rezervisan za odreden posao. Tokom pon-pet to je je prijem robe i kontakt s dobavljacima. Vikendi su rezervisani za skidanje, postavljanje akcija, ciscenje. Uopste me nece iznenaditi ako ovo prode i budemo slusali price kako radnice subotom ostaju nekoliko sati duze da sve mogu zavrsiti.
Gastronomija uglavnom ima drugi neradni dan npr ponedjeljak ili utorak.
Moze se sve kada se hoce.
Cuj u trgovini nista ne moze cekati.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#338 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dobar tekst na temu:
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... sano_box_m)
A vi pojedini smoriste sa svojom Zvizovstinom. Šište nam jajca kako nesto moze u Njemackoj, Austriji, Holandiji, Svedskoj, Gvineji Bisau
To su znatno drukcija drustva od naseg i tamo svasta nesto moze sto ovdje ne moze, kao i obratno.
Dobra poenta u linkovanom tekstu: hocemo li onda legalizovati prostituciju i ukinuti ogranicenje brzine kao u Njemackoj?
A vi pojedini smoriste sa svojom Zvizovstinom. Šište nam jajca kako nesto moze u Njemackoj, Austriji, Holandiji, Svedskoj, Gvineji Bisau
To su znatno drukcija drustva od naseg i tamo svasta nesto moze sto ovdje ne moze, kao i obratno.
Dobra poenta u linkovanom tekstu: hocemo li onda legalizovati prostituciju i ukinuti ogranicenje brzine kao u Njemackoj?
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#339 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ovo je najbolji komentar na tekstu :_BataZiv_0809 wrote: ↑07/08/2023 08:22 Dobar tekst na temu:
A vi pojedini smoriste sa svojom Zvizovstinom. Šište nam jajca kako nesto moze u Njemackoj, Austriji, Holandiji, Svedskoj, Gvineji Bisau![]()
"Ajde sjašite više sa radom ili neradnom nedjeljom. Hrvatska je imala industriju koju su HDZ i njegovi lopovi uništili i sada se kesa puni kroz masovni turizam i more polukvalificiranog kadra u tom sektoru. Naravno, pritom mislim na betonizaciju, apartmanizaciju, bespravnu gradnju i devastaciju obale i zagađenje mora i kopna. Cijene najmova rastu, a kvaliteta usluge pada i sada javno plačemo što ti ljudi ne mogu u samo tri mjeseca zaraditi za cijelu godinu. Kada je bila pandemija uredno su primali pomoć iz proračuna a sada drže cijene koje ni stranci ne žele platiti i kada iduće godine budu apartmani prazni opet će tražiti pomoć. E pa, gospodo draga, ostavite se cimer fraja i školujte se pa će sa novim kvalifikacijama biti i drugog posla osim konobara, kuhara, prodavača i prodavaćica, čistača i čistačica, pizza majstora, brudet kuhara, taksista i trgovaca i svih ostalih uslužnih zanimanja. Sramota je tvrditi da je turizam jedino rješenje s kojim se može preživjeti jer kako onda lokalno priobalno i otočno stanovništvo preživjelo bez turizma od stoljeća sedmog? Ovdje se radi o inertnom stavu i lijenosti domicilnog stanovništva, znam taj stav u detalje jer sam jedno vrijeme proveo na moru i kroz posao sam sreo ljude koji nemaju ni želje, ni volje, ni kapaciteta osim odraditi svoj posao u firmi preko neke stvari, na pola i u zadni čas i nakon toga vozati cimer fraj i naravno nakon toga zaleći u konobu kao medvjed u špilju uz kuknjavu kako sam se naradija..."
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#340 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jak komenatar
-
tap3ah75
#341 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I dalje mi nije jasno - zašto su benzinske pumpe pošteđene ovoga?
Zapravo - zašto će kod nas raditi?
Zapravo - zašto će kod nas raditi?
-
elcaliente
#342 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jel to na fonu ako se zabrani pusenje propadose kafane?_BataZiv_0809 wrote: ↑07/08/2023 08:22 Dobar tekst na temu:
A vi pojedini smoriste sa svojom Zvizovstinom. Šište nam jajca kako nesto moze u Njemackoj, Austriji, Holandiji, Svedskoj, Gvineji Bisau![]()
Pa valjda treba ukazti na stvari koje funkcinosu negdje drugo ako je to tema u drustvu.
Koliko sam se smo do sada negledao i nacuo stvari nece to nikada kod nas mi smo drugacije drustvo.
Tipa nece se kod nas stari davati u staracke domove itd a sve vise starackih domova ima.
BiH uopste nije drugacije drustvo nego druge evropske zemlje,u BiH je prostitucija vec odavno normala, samo je problem sto je BiH drustvo jako licemijerno.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#343 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Naravno da se moze, nego je to ona politika "zasto da ja ispastam", "sto nije ucio skolu pa da ne bude trgovac", "nek' radi i ja sam radio/la". Sto da se izlazi iz zone komfora ili da se nesto mijenja, bolje da stoji kako je.elcaliente wrote: ↑07/08/2023 06:55
I ovo je nelogicno. Evo ja zivim u Bayernu, Nedjeljom trgovine nikada nisu radile niti ce kada raditi, kako kod njih mogu neke stvari cekati ponedjeljak.
Gastronomija uglavnom ima drugi neradni dan npr ponedjeljak ili utorak.
Moze se sve kada se hoce.
Cuj u trgovini nista ne moze cekati.
- n+1
#344 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- Ali kod nas u Njemačkoj...
Boli nas kurac koje je zakone Crkva u Njemačkoj izlobirala.
Boli nas kurac koje je zakone Crkva u Njemačkoj izlobirala.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Mishelinke
#346 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Meni je najveća nelogičnost to što se sad trenutno rad nedjeljom dodatno plaća, a radnik uredno ima dva dana u sedmici slobodna?
Ako ima dva slobodna dana, kao i svi ostali što imaju, zašto se onda na to sve i nedjelja dodatno plaća?
Nedjelja je iste dužine kao i svaki drugi dan, 24 sata traje, 8 i po radnih sati. Ako dobije utorak i recimo petak slobodan, zašto onda da mu se nedjelja dodatno plati? Meni je ovo diskriminirajuće prema ostalim radnicima koji ne rade nedjelju i nemaju mogućnost ostvariti tu dodatnu zaradu.
Ovo bi trebalo ukinuti, jer je svakako dodatni teret za poslodavca, a i diskriminirajuće je.
Ako ima dva slobodna dana, kao i svi ostali što imaju, zašto se onda na to sve i nedjelja dodatno plaća?
Nedjelja je iste dužine kao i svaki drugi dan, 24 sata traje, 8 i po radnih sati. Ako dobije utorak i recimo petak slobodan, zašto onda da mu se nedjelja dodatno plati? Meni je ovo diskriminirajuće prema ostalim radnicima koji ne rade nedjelju i nemaju mogućnost ostvariti tu dodatnu zaradu.
Ovo bi trebalo ukinuti, jer je svakako dodatni teret za poslodavca, a i diskriminirajuće je.
- Dope_Man
#347 Re: Neradna nedjelja u FBiH
elcaliente wrote: ↑07/08/2023 08:51 BiH uopste nije drugacije drustvo nego druge evropske zemlje,u BiH je prostitucija vec odavno normala, samo je problem sto je BiH drustvo jako licemijerno.
Al vole ljudi izgovore o "drugacijem drustvu" da bi sprijecili bilo kakve promjene - a sutra ce se opet zaliti na istu stvar koju je promjena trebala da rijesi.
Naravno, postoji i realni problem koji se zove losa implementacija. Neradna nedjelja odlicno funkcionise u jednoj Austriji gdje imas 100% na platu, u sistemu gdje se to prati pa ljudi u ugostiteljstvu zele da rade taj dan, a budu slobodni neki drugi, jer to znaci vise para. Al ako nemas citav taj sistem, onda imas samo losu implementaciju koncepta koja rijetkima ide na ruku. Al to je vec prica sa vecinom stvari prepisanih iz uspjesnih zapadnih drzava u BiH - nije problem "drugacije drustvo" vec polovicna, nakaradna prekoqurka implementacija dobrih ideja.
Last edited by Dope_Man on 07/08/2023 09:24, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#348 Re: Neradna nedjelja u FBiH
obzirom da je budžetarijat zaštićen ko međedi, provjerih kolektivne ugovore i rad vikendom i u vrijeme dnevnog odmora.
prekovremeni sati se zaračunavaju uvećane za 50%, rad praznicima 50%, rad noću 35%, rad vikendom 30%.
odakle isplivaše duple dnevnice?
prekovremeni sati se zaračunavaju uvećane za 50%, rad praznicima 50%, rad noću 35%, rad vikendom 30%.
odakle isplivaše duple dnevnice?
-
elcaliente
#349 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Prvo pitanje je koliko se placa ta nedjelja i koliko radnika koji rade nedjeljom ostvare to pravo?Mishelinke wrote: ↑07/08/2023 09:16 Meni je najveća nelogičnost to što se sad trenutno rad nedjeljom dodatno plaća, a radnik uredno ima dva dana u sedmici slobodna?
Pitanje i koliki procenat ljudi koji rade max 40 sati sedmicno, ja koliko sam upucen jos uvjek se radnici u privatnom sektoru izrabljivaju radeci preko 40 sati sedmicno.
-
elcaliente
#350 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Vjerovatno iz zapadne Evrope, neznam kako je u Hr?