McDonalds Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Klixuser02

#326 Re: McDonalds Sarajevo

Post by Klixuser02 »

New York Classic Beef, najukusniji sendvič u Mcds koji sam jeo. Sa velikim menijem sasvim okej se možeš najesti.
sabanss

#327 Re: McDonalds Sarajevo

Post by sabanss »

Nemoj Heinz hvaliti, baš je loš.
Klixuser02

#328 Re: McDonalds Sarajevo

Post by Klixuser02 »

karanana wrote: 08/12/2022 18:04
Klixuser02 wrote: 08/12/2022 18:03 Žao mi je što se zatvara restoran u centru čisto zbog lokacije i jer je veći. Mogu misliti kolike će gužve biti u onom u Nedžarićima kad se zatvori onaj drugi. :-)
pa evo izgleda da se ne zatvara.
Kako? Prosvijetli me.
karanana

#329 Re: McDonalds Sarajevo

Post by karanana »

Klixuser02 wrote: 08/12/2022 18:06
karanana wrote: 08/12/2022 18:04

pa evo izgleda da se ne zatvara.
Kako? Prosvijetli me.
prosvijetli ti mene da se zatvara?
ljudi fino kazu novi mindzament, radi normalno danas. sto bi se zatvaro? daj nam insajdersku.
Last edited by karanana on 08/12/2022 18:09, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#330 Re: McDonalds Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

konektovan wrote: 08/12/2022 18:02

Nekad 2012 prvi put počeo sa konzumiranjem tog smeća,..i da, bolji je helmans, a bolja je i nova heinz majoneza od thomya,..
uvijek ste vi istocnjaci kasnili za sarajevom :lol: :lol: ,oslanjajuci se na tvoj ukus nema potrebe da probavam tu heinz (mada im je ketchup jako dobar)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#331 Re: McDonalds Sarajevo

Post by mk ultra »

Heinz probao nije najbolja sigurno
Milkosov Royal :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#332 Re: McDonalds Sarajevo

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote: 08/12/2022 18:09
konektovan wrote: 08/12/2022 18:02

Nekad 2012 prvi put počeo sa konzumiranjem tog smeća,..i da, bolji je helmans, a bolja je i nova heinz majoneza od thomya,..
uvijek ste vi istocnjaci kasnili za sarajevom :lol: :lol: ,oslanjajuci se na tvoj ukus nema potrebe da probavam tu heinz (mada im je ketchup jako dobar)
Moram ti u kontru, niko neće... :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#333 Re: McDonalds Sarajevo

Post by konektovan »

sabanss wrote: 08/12/2022 18:06 Nemoj Heinz hvaliti, baš je loš.
Nike heinz loš, nego si ti navikso na lošije. :mrgreen:
sarajevsko_pivo

#334 Re: McDonalds Sarajevo

Post by sarajevsko_pivo »

Klixuser02 wrote: 08/12/2022 18:06 New York Classic Beef, najukusniji sendvič u Mcds koji sam jeo. Sa velikim menijem sasvim okej se možeš najesti.
I meni
epik

#335 Re: McDonalds Sarajevo

Post by epik »

Klixuser02 wrote: 08/12/2022 18:06 New York Classic Beef, najukusniji sendvič u Mcds koji sam jeo. Sa velikim menijem sasvim okej se možeš najesti.
Koja je cijena?
Ajatolah_

#336 Re: McDonalds Sarajevo

Post by Ajatolah_ »

Na temu majoneze, ja ne znam kad sam zadnji put našao Hellman's u našim marketinga, nema je nikako već odavno.
sefket_ramadani

#337 Re: McDonalds Sarajevo

Post by sefket_ramadani »

eno ga, nedzarici u novom ruhu, Nek crknu dusmani, kao sto rece sarajevsko pivo :lol:
Quaresma

#338 Re: McDonalds Sarajevo

Post by Quaresma »

Ajatolah_ wrote: 10/12/2022 10:22 Na temu majoneze, ja ne znam kad sam zadnji put našao Hellman's u našim marketinga, nema je nikako već odavno.
Ja bas htjedoh da napisem gdje kupiti hellmansa, jer ga nigdje nema.

Ja ga odavno trazim, jer sam znao cesto jesti u onom restoranu kod vistafona. Imaju fantazija majonezu, a nisu mi htjeli da kazu koja je, a kolega jedan pretpostavio da je to mozda hellmans.
epik

#339 Re: McDonalds Sarajevo

Post by epik »

Quaresma wrote: 10/12/2022 10:25
Ajatolah_ wrote: 10/12/2022 10:22 Na temu majoneze, ja ne znam kad sam zadnji put našao Hellman's u našim marketinga, nema je nikako već odavno.
Ja bas htjedoh da napisem gdje kupiti hellmansa, jer ga nigdje nema.

Ja ga odavno trazim, jer sam znao cesto jesti u onom restoranu kod vistafona. Imaju fantazija majonezu, a nisu mi htjeli da kazu koja je, a kolega jedan pretpostavio da je to mozda hellmans.
Moguce da su je pravili sami.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#340 Re: McDonalds Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

Quaresma wrote: 10/12/2022 10:25 a kolega jedan pretpostavio da je to mozda hellmans.
pretpostavka je majka svih zajeba :lol:
problemnatravunu

#342 Re: McDonalds Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Raport otkriva: McDonald's u BiH potresaju ogromne afere. Zbog izborne kampanje SDA i Bentleya moguće i zatvaranje!?
12.12.2022 10:49 Autor: K. K.
To što McDonald's u BiH nije plaćao kiriju za svoj objekt u centru Sarajeva samo je vrh ledenog brijega, otkriva Raport.

Naime, Raport je prvi objavio da je Općinski sud u Sarajevu donio presudu po kojoj McDonald's u BiH mora platiti oko 1,2 miliona KM na ime kirije Raiffeisen banci te napustiti objekt.

Razlog zbog kojeg kompanija Gliese 581g d.o.o., koja je vlasnik licence McDonald'sa, nije plaćala kiriju nije do kraja jasan. Niti su se do sada o tome oglašavali.

Međutim, kako saznajemo, cijela priča samo je vrh ledenog brijega. Cijela priča puno je dublja.

Problem s kirijom, kako nam je rečeno, već je došao do glavne uprave McDonald'sa i trenutno se razmatraju opcije.

U sklopu toga, otkrivene su još neke sumnjive radnje, a navodno se lokalnom McDonald'su zamjera i rastrošnost.

Tako su u glavnu upravu stili godaci da se preko lizinga firme kupilo skupocijeno vozilo Bentley kojeg je navodno koristio vlasnik licence Haris Ihtijarević. Dakle, McDonald's je plaćao skupu limuzinu (vrijednu oko pola miliona KM) dok se kirija nije plaćala.

No, to nije sve.

Navodno su u glavnom upravu McDonald'sa šokirani i otkrićem da su marketinške pozicije koje je godinama držao McDonald's ustupljene u predizbornoj kampanji.

Naime, oko 100 atraktivnih reklamih lokacija držao je McDonald's u Sarajevu. Prije svega se to odnosi na reklame na stubovima rasvjete u Tivoj ulici, Obali Maka Dizdara, Radićevoj ulici…

Ove izbore, umjesto plakata McDonald'sa osvanuli su plakati SDA. I to sa slikama Bakira i Sebije Izetbegović te Faruka Kapidžića.

Dosadašnja politika McDonald'sa bila je da se marketinške pozicije ne prepuštaju niti jednoj političkoj stranci, jer se kompanija ne želi dovoditi u vezu s bilo kakvim lokalnim politikama.

Zbog svega je upitno kako će se priča završiti, ali i nastavak poslovanja samog McDonald'sa u BiH.
kakva banda , eto, i to je ezdea , i ona se bake kofol nađe u čudu "žašto neće niko s nama?!"
JohnnyS

#343 Re: McDonalds Sarajevo

Post by JohnnyS »

Hoće li sad biti McBacon :D
Tango556

#344 Re: McDonalds Sarajevo

Post by Tango556 »

problemnatravunu wrote: 12/12/2022 22:18
Raport otkriva: McDonald's u BiH potresaju ogromne afere. Zbog izborne kampanje SDA i Bentleya moguće i zatvaranje!?
12.12.2022 10:49 Autor: K. K.
To što McDonald's u BiH nije plaćao kiriju za svoj objekt u centru Sarajeva samo je vrh ledenog brijega, otkriva Raport.

Naime, Raport je prvi objavio da je Općinski sud u Sarajevu donio presudu po kojoj McDonald's u BiH mora platiti oko 1,2 miliona KM na ime kirije Raiffeisen banci te napustiti objekt.

Razlog zbog kojeg kompanija Gliese 581g d.o.o., koja je vlasnik licence McDonald'sa, nije plaćala kiriju nije do kraja jasan. Niti su se do sada o tome oglašavali.

Međutim, kako saznajemo, cijela priča samo je vrh ledenog brijega. Cijela priča puno je dublja.

Problem s kirijom, kako nam je rečeno, već je došao do glavne uprave McDonald'sa i trenutno se razmatraju opcije.

U sklopu toga, otkrivene su još neke sumnjive radnje, a navodno se lokalnom McDonald'su zamjera i rastrošnost.

Tako su u glavnu upravu stili godaci da se preko lizinga firme kupilo skupocijeno vozilo Bentley kojeg je navodno koristio vlasnik licence Haris Ihtijarević. Dakle, McDonald's je plaćao skupu limuzinu (vrijednu oko pola miliona KM) dok se kirija nije plaćala.

No, to nije sve.

Navodno su u glavnom upravu McDonald'sa šokirani i otkrićem da su marketinške pozicije koje je godinama držao McDonald's ustupljene u predizbornoj kampanji.

Naime, oko 100 atraktivnih reklamih lokacija držao je McDonald's u Sarajevu. Prije svega se to odnosi na reklame na stubovima rasvjete u Tivoj ulici, Obali Maka Dizdara, Radićevoj ulici…

Ove izbore, umjesto plakata McDonald'sa osvanuli su plakati SDA. I to sa slikama Bakira i Sebije Izetbegović te Faruka Kapidžića.

Dosadašnja politika McDonald'sa bila je da se marketinške pozicije ne prepuštaju niti jednoj političkoj stranci, jer se kompanija ne želi dovoditi u vezu s bilo kakvim lokalnim politikama.

Zbog svega je upitno kako će se priča završiti, ali i nastavak poslovanja samog McDonald'sa u BiH.
kakva banda , eto, i to je ezdea , i ona se bake kofol nađe u čudu "žašto neće niko s nama?!"
Iskreno glup clanak , firma ima fransizu , nosilac fransize za ovaj dio Europe je amrest , njih niti interesuje lokalni marketing niti koje je auto na firmu kupio vlasnik.

Fransizno poslovanje nema veze sa ovim sto pise raport
Osmi Socrates

#345 Re: McDonalds Sarajevo

Post by Osmi Socrates »

A kako to bogati funkcionira "fransizno poslovanje"?

McDonald's u većini slučajeva posjeduje i zemljište i objekat u kojima su njihovi restorani. Ako ne plaćaš kiriju, ti postaješ njihov dužnik, što im daje pravo da imaju uvid u svaki dio tvog poslovanja.

Drugo, ako im je McDonald's dao neke kredite, a to najvjerovatnije jeste slučaj, uobičajeno oni specificiraju na šta treba biti utrošen taj kredit. Ako ne ispuniš to, ili ako si trošio na stvari koje nisu navedene u kreditnom ugovoru, imaju pravo da odmah traže povrat čitavog kredita, da platiš kazne ili da urade bilo šta drugo što je napisano u tom ugovoru.

Ako nisi u stanju da nešto od toga uradiš (recimo, odmah vratiš čitav kredit), ti automatski postaješ njihov dužnik i imaju pravo i da ti i oduzmu franchise i da te tjeraju pred sudom sve dok ne povrate i zadnji cent, uključujući predviđene kamate i kazne zbog zloupotrebe kredita, pa na kraju i odštetu zbog narušavanja ugleda kompanije, itd.
convict

#346 Re: McDonalds Sarajevo

Post by convict »

Ja bih rekao da je situacija zapravo potpuno drugacija. McD je u manjem broju slucajeva vlasnik objekata. U vecem broju je zakupac ili McD direktno ili vlasnik fransize.
Poenta fransize je da McD prebaci rizik poslovanja na nekog drugog, tako da nema sanse da su dvali neki kredit. Upravo suprotno, McD naplacuje od vlasnika fransize milionsku cifru za koristenje imena i namece sve druge obaveze od hrane, preko enterijera do reklmnog materijala.
To sto je vlasnik licence sebi kupio bijesno auto, ne mislim da ih zanima, od svojih je para ili se sam zaduzio. S druge strane, ako nije placao kiriju vlasniku prostora, to ih moze itekako zanimati jer direktno steti imidzu brenda bez obzira sto McD nije ugovorna strana.
Osmi Socrates

#347 Re: McDonalds Sarajevo

Post by Osmi Socrates »

Nije važno šta vi mislite, nego šta su činjenice. Ja ne pričam ono što ne znam.

McDonald's je u ogromnom broju slučajeva vlasnik i zemljišta i objekta. Daju ti licencu da na njihovom zemljištu i u njihovom objektu otvoriš McDonald's restoran. Zauzvrat, ti njima plaćaš kiriju i procenat od prihoda, itd.

McDonald's je jedan od najvećih real estate posjednika na svijetu. Ovo su činjenice, a ne šta ja mislim.

Kreditirati firme koje dobiju pravo na franchise mogu, ali i ne moraju. To zavisi od raznih okolnosti.
karanana

#348 Re: McDonalds Sarajevo

Post by karanana »

moguce je da je mcdonalds vlasnik objekata u americi gdje je real estate trziste relativno stabilno i nema previse opasnosti da ce ti objekti biti zapaljeni ili bombardovani ili pregazeni tenkovima ili zatvoreni od strane diktatora.
mcdonalds kao ni bilo koja druga jaca firma nije luda da ulaze u real estate u nestabilnim zemljama tipa bih, ukrajine, rusije......
ako i jesu ulozili ili ulagali u neke ovakve zemlje, sigurno su se opekli vise puta pa to sada pametnije rade i rade analize rizika ulaganja u tako nesto.
Osmi Socrates

#349 Re: McDonalds Sarajevo

Post by Osmi Socrates »

Jbg, vi stvarno ne znate razlikovati pojmove "mišljenje" i "činjenica". :lol:

Ponavljam, to im je poslovni model. To nije moje mišljenje nego njihova poslovna strategija. Jedna od najvećih real estate kompanija na svijetu.

Za svaki svoj poslovni poduhvat oni se osiguraju, tako da ta šuplja o tenkovima i slično njih ništa ne sikira. :lol:

Dok se vi naučite šta je business a šta šuplja, odošmo mi u 22. vijek.
Wtf_do_i_know

#350 Re: McDonalds Sarajevo

Post by Wtf_do_i_know »

Osmi Socrates wrote: 13/12/2022 02:34 Jbg, vi stvarno ne znate razlikovati pojmove "mišljenje" i "činjenica". :lol:

Ponavljam, to im je poslovni model. To nije moje mišljenje nego njihova poslovna strategija. Jedna od najvećih real estate kompanija na svijetu.

Za svaki svoj poslovni poduhvat oni se osiguraju, tako da ta šuplja o tenkovima i slično njih ništa ne sikira. :lol:

Dok se vi naučite šta je business a šta šuplja, odošmo mi u 22. vijek.
Kako objasnjavas onda krijiju i problem sa njom ako je McDonaldsova strategija real estate? Zasto rentaju prostor?
Locked