Alati i pribor za obradu drveta

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Kojeg proizvođača koristite kod motornih pila?

Husqvarna
6
26%
Stihl
6
26%
Bosch
0
No votes
Villager
1
4%
Einhell
1
4%
Makita
6
26%
Ostale
3
13%

Total votes: 23

kuli1961

#326 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Hakiz wrote: 24/12/2025 23:13
kuli1961 wrote: 24/12/2025 22:53 Znao sam da takav uredjaj postoji, jer po prirodi stvari mora i postojati...
No, "provjeru" ću uraditi korištenjem dva metoda, oba su redneck, i meni dovoljna:
1. u komad grede (imam smrču i bor) uvrnuti onaj dugački gadni vijak iz teksta o stepenicama i potom ga izvrnuti, uz pokušaj- bez predrupe, i
2. pokušati izvrnuti vijak točka, iako je zavrnut moment ključem. Na mom autu su brezoni, pa nemam strah od pucanja.
Ako makar jedna od ovih opcija upali, impact drill alat je položio test. A ako ne upali, može koliko može.
Odličan metod, to je najbolje. Staviš alat pod najveći napor koji pretpostavljaš da će u tvom radu imati, ako obavi posao kako treba nema veze šta piše u karakteristikama, taj ti je alat dobar. Samo ga treba pustiti da se "pati". Jedan vijak nije pokazatelj. Jedno 50 vijaka odjednom u kontinuitetu već daje neku sliku. Možda posustane poslije 5. vijka, možda odradi svih 50 i kaže daj još.

Samo napomena: Impact odvijači koriste veći okretni moment kod odvijanja nego kod uvijanja vijaka. To rade automatski, čim prebaciš prekidač na odvijanje, veći okretni moment. Kada pročitaš da odvijač ima 400/500 Nm, to znači da uvija vijke maksimalno sa 400, a odvija maksimalno sa 500 Nm.
Da, upravo tako, npr, na YT kanalu Ključ 13 postoji pregršt takvih testova.
Konkretni impact drill ima specifikaciju 400/560 Nm. Zvuči mi mnogo jako, skoro nerealno, ali hajde, probaću pa ćemo vidjeti.
Za sada, ne vjerujem!
Evo zašto- prije nekog vremena, od prijatelja dobijem jednu prestaru Bosch accu bušilicu , neki model PSA ili slično, uz nju- varijabilni punjac- od 6- 20 V, i originalnu bateriju- ne drži ništa. Na Amazon.de kupim zamjensku od 3,5 Ah, napunim i nešto raduckao sa njom. MNista zahtjevno, jelovina 20 mm, neke predrupe 3-4 mm, vijak 4 ili 5 mm x 30/50 mm, njih 10-tak..isprazni se nova batt. Posumnjam u punjac, odnesem je u servis, zajedno sa novom zamjenskom batt. Nakon nekolik odana zovu me i kazu- punjac je 100% ispravan, sumnjamo u bateriju, idi kod tog i tog, on je top stručnjak za baterije. Odem do tog meštra. Čim je vidio zamjensku batt, prije provjere-kaže- drug, ova baterija NEMA 3,5 Ah, daj bože ako ima koju hiljadu mA!
Testira je zatvorenu, sa neka 2-3 uredjaja, otvori, opet testovi i stvarno "nekolicina" hiljada mA, otprilike u klasi kapaciteta nekog boljeg telefona!
Poveznica izmedju ove i priče o moći INGCO alata- Kina- ali ovaj put u negativnom kontekstu (čitaj kao: kapacitet- laža i paralaža)
Hakiz

#327 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 24/12/2025 23:33
Hakiz wrote: 24/12/2025 23:13
kuli1961 wrote: 24/12/2025 22:53 Znao sam da takav uredjaj postoji, jer po prirodi stvari mora i postojati...
No, "provjeru" ću uraditi korištenjem dva metoda, oba su redneck, i meni dovoljna:
1. u komad grede (imam smrču i bor) uvrnuti onaj dugački gadni vijak iz teksta o stepenicama i potom ga izvrnuti, uz pokušaj- bez predrupe, i
2. pokušati izvrnuti vijak točka, iako je zavrnut moment ključem. Na mom autu su brezoni, pa nemam strah od pucanja.
Ako makar jedna od ovih opcija upali, impact drill alat je položio test. A ako ne upali, može koliko može.
Odličan metod, to je najbolje. Staviš alat pod najveći napor koji pretpostavljaš da će u tvom radu imati, ako obavi posao kako treba nema veze šta piše u karakteristikama, taj ti je alat dobar. Samo ga treba pustiti da se "pati". Jedan vijak nije pokazatelj. Jedno 50 vijaka odjednom u kontinuitetu već daje neku sliku. Možda posustane poslije 5. vijka, možda odradi svih 50 i kaže daj još.

Samo napomena: Impact odvijači koriste veći okretni moment kod odvijanja nego kod uvijanja vijaka. To rade automatski, čim prebaciš prekidač na odvijanje, veći okretni moment. Kada pročitaš da odvijač ima 400/500 Nm, to znači da uvija vijke maksimalno sa 400, a odvija maksimalno sa 500 Nm.
Da, upravo tako, npr, na YT kanalu Ključ 13 postoji pregršt takvih testova.
Konkretni impact drill ima specifikaciju 400/560 Nm. Zvuči mi mnogo jako, skoro nerealno, ali hajde, probaću pa ćemo vidjeti.
Za sada, ne vjerujem!
Evo zašto- prije nekog vremena, od prijatelja dobijem jednu prestaru Bosch accu bušilicu , neki model PSA ili slično, uz nju- varijabilni punjac- od 6- 20 V, i originalnu bateriju- ne drži ništa. Na Amazon.de kupim zamjensku od 3,5 Ah, napunim i nešto raduckao sa njom. MNista zahtjevno, jelovina 20 mm, neke predrupe 3-4 mm, vijak 4 ili 5 mm x 30/50 mm, njih 10-tak..isprazni se nova batt. Posumnjam u punjac, odnesem je u servis, zajedno sa novom zamjenskom batt. Nakon nekolik odana zovu me i kazu- punjac je 100% ispravan, sumnjamo u bateriju, idi kod tog i tog, on je top stručnjak za baterije. Odem do tog meštra. Čim je vidio zamjensku batt, prije provjere-kaže- drug, ova baterija NEMA 3,5 Ah, daj bože ako ima koju hiljadu mA!
Testira je zatvorenu, sa neka 2-3 uredjaja, otvori, opet testovi i stvarno "nekolicina" hiljada mA, otprilike u klasi kapaciteta nekog boljeg telefona!

Poveznica izmedju ove i priče o moći INGCO alata- Kina- ali ovaj put u negativnom kontekstu (čitaj kao: kapacitet- laža i paralaža)
Ali, 1.000 mAh je 1 Ah. Mili je hiljaditi dio neke jedinice.

Možda je baterija imala koju stotinu ili desetinu mAh. Ako je imala koju hiljadu mAh, ako je imala 3.000 mAh bila je OK. Majstor ili se zbunio, ili ne zna.

Možda je meštar mislio da baterija ima nekoliko mV a treba da ima 6, 12, 14, 18 V da alat radi.
kuli1961

#328 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Hakiz wrote: 25/12/2025 00:11 Ali, 1.000 mAh je 1 Ah. Mili je hiljaditi dio neke jedinice.

Možda je baterija imala koju stotinu ili desetinu mAh. Ako je imala koju hiljadu mAh, ako je imala 3.000 mAh bila je OK. Majstor ili se zbunio, ili ne zna.

Možda je meštar mislio da baterija ima nekoliko mV a treba da ima 6, 12, 14, 18 V da alat radi.
Post Reply
Ma,sumnjam da je majstor pogriješio, prije će biti da sam ja "pobrkao lončiće" oko mA, mV. Uglavnom, poenta je da sam se osjećao nevjerovatno glupo prazno i na kraju prevareno, jer sam bateriju kupio preko Amazon.de. Prodavac je neka njemačka kompanija, pa sam računao- ok, nema prevare, batt zaista ima deklarisanih 3,5 Ah, pogotovo što je cijena bila povelika. Eto, ispostavilo se da ni Nijemac nije gadljiv na brzu, laku zaradu i to prevarom, jer je riječ o tipičnoj kineskoj prevari- deklarisani podaci o snazi su elementarno netačni.
Lekciju sam naučio na teži način, platio školu skuplje nego inače.
Mea_parvitas

#329 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Mea_parvitas »

Bobi wrote: 22/12/2025 16:35 https://www.zeka.ba/p/ingco-set-aku-ala ... 000152809/
Počastio se :izet: imao jos 25 KM na kartici, izuašlo me 155 KM . Brušles :D.
Image
Makita ima za 220 KM na akciji, mislim puno kvalitetniji i bolji izbor...

https://www.masineialati.ba/shop/akumul ... hp488d002/
kuli1961

#330 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Mea_parvitas wrote: 25/12/2025 10:01
Bobi wrote: 22/12/2025 16:35 https://www.zeka.ba/p/ingco-set-aku-ala ... 000152809/
Počastio se :izet: imao jos 25 KM na kartici, izuašlo me 155 KM . Brušles :D.
Image
Makita ima za 220 KM na akciji, mislim puno kvalitetniji i bolji izbor...

https://www.masineialati.ba/shop/akumul ... hp488d002/
Naravno da je Makita sa masinealati.ba autentični Makita alat, te da se po kvaliteti prosto ne uporedjuje sa Einhell, INGCO. Medjutim, oglas što si postavio se odnosi samo na (udarnu) bušilicu, bez udarnog izvijača.
Ne hvalim INGCO, no njegova ponuda za opisani set mi više odgovara. Sve što sam pisao oko tog seta se odnosi na to da li će mi "završiti posao", koji nije nešto obiman, tj. nije mi potreban za svakodnevnu egzistenciju. Majstor kome alat donosi zaradu, egzistenciju prije kupovine zasigurno dobro promisli koji mu alat treba, šta od njega traži i šta može očekivati i u skladu sa procjenom kupuje ili oridjiji ili se krpi nekim jeftinijim.
Provjera snage, kako sam opisao je samo u funkciji da vidim da li će alat uraditi traženo. Pri tome me ne zanima da li stvarno ima ili nema deklarisanu snagu, već može li uvrnuti/izvrnuti vijak, maticu i koliko puta sa jednim punjenjem.
Većinu prčkanja/čačkanja/"majstorisanja" obavljam sa A/C alatom, tako da mi potrebe za accu alatom i nisu nešto velike, mada naravno dobro dodje.
Štaviše, preferiram A/C alat, pa sam iz tog razloga oglasio prodaju EInhell accu ubodne pile.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#331 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Bobi »

Pa dobro, samo "misli" :D.
Hakiz

#332 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

Osim nezavisnosti od utičnice accu alat ima još jednu prednost. Nema kabl. Ko bi rekao :lol:

To znači da se ne mora paziti hoće li se kabl oštetiti, zavući u mašinu, hoće li majstor zapeti za kabl i pasti, ne kvari balans, to jeste ne "vuče" mašinu ako je težak.

Što se samog uvrtanja i zavrtanja tiče, oba će uraditi.

Kome je baš do snage, pneumatski :lol:
Chloe
Photo mod

#333 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Chloe »

Stigao moj "mouse" ... :D
Nekoliko brusnih papira različite granulaže i neki mali dio isto sa papirom za njega.

Image

Jesu pažljivi, dva para cvijetnih rukavica su mi ubacili ... :lol:
Danguba

#334 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Danguba »

Znaju oni da ce ovakve masine koristiti njezne ruke. :mrgreen:

Taj dodati dio ti koristi za male, sitne dijelive i coskove

Sretno
Hakiz

#335 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 25/12/2025 15:18 Stigao moj "mouse" ... :D
Nekoliko brusnih papira različite granulaže i neki mali dio isto sa papirom za njega.

Image

:thumbup:

Ta brusilica je jedno vrijeme bila jedna od najbolje ocijenjivanih brusilica na planeti. Svi su je hvalili i preporučivali. Veće je površine od univerzalnog alata, a dovoljno je mala i ima trouglast oblik da se lako može ući u razne uglove, šta je za veće brusilice, pogotovo okrugle, bio veliki problem.

Ako je današnji kvalitet sličan onom za koji kažu da je bio kada se prvi put pojavila ta brusilica, kupila si odličnu alatku.

Samo da znaš: Brusnih papira ima i jeftnih i skupih. Skupi izgledaju baš skupi, na primjer za jedan list skupog brusnog papira možeš kupiti pakovanje od 5 ili čak i 10 jeftinih brusnih papira iste gradacije i veličine. Ali, razlika je ogromna, vjeruj mi. Nemoj se začuditi ako ti jedan kvalitetni brusni papir napravi više posla od 3-5 loših papira. Pa na kraju bude skuplje koristiti jeftine. Probaj pa vidi. Problem sa nekvalitetnim papirima je da "slabije" bruse, brže počnu da se cijepaju i troše i mogu lako spadati sa brusilice u toku rada, platno na poleđini papira ne hvata dobro "čičkove" na površini alata na koju se papir postavlja. Nravno, nije t ostalno, nekada će ti dva-tri papira dobro ržati, a sljedeća 2-3 stalno spadati. problemi se pojavljuju "po slučajnom uzorku". Ali je sigurno da će ti jeftinim brusnim papirom gradacije recimo 80, trebati 2-3, nekada i 4-5 puta više vremena da prebrusiš istu povšinu u odnosu na vrijeme koje treba kada koristiš kvalitetan papir iste gradacije i iste veličine.

Ja sebi kupujem uglavnom u OBI Lux brusne papire jer njih mogu priuštiti. Nije neki kvalitet, ali trpim. Ali, jednom prilikom sam naišao na sniženje Bosch brusnih papira i kupio nekoliko pakovnja, po jedno pakovanje 80, 180, 240, 400, 800 gradacija. Tada sam se i sam uvjerio u ovo šta sam napisao. Jedini mi je problem što su ti Bosch promjera 115 mm, a moje brusilice su 125 i 150 mm. Pa ih koristim uglavnom za ručno brušenje. Opet, manje površine, ivice, lakše i brže izbrusim Bosch papirom i rukom, nego Lux papirom i mašinom.

Ja B&D "Mouse" nikada nisam mislio kupiti jer za teško dostupne dijelove i male površine, ivice koristim ovo

Image

Šta mi je uz klasične vibracione bruslilice dovoljno. Uz to služi za još neke poslove.

Ali, taj tvoj "Mouse" od B&D je super alatka. Poslije svakog rada "ispuši" ili očetkaj alat od prašine, a možeš i brusni papir koji si koristila nekom četkicom očetkati poslije rada, recimo četkicom za zube ili sličnom. Tako ćeš spriječiti da se prašina "zalijepi" za papir, pa će ti papir duže trajati. Umjesto da baciš papir poslije jednog ili dva brušenja, moći ćeš napraviti 3 ili više brušenja iste površine. Ovo za četkanje papira možeš uraditi i u toku rada ako ti se učini da papir ne brusi kako treba a znaš da je malo korišten ili si stavila novi prije početka posla. Tada je "začepila" ga prašina.

Opet previše pišem, ali kuckam sve ta mi padne na pamet, možda nekome pomogne ako ti i drugi to sve već znate.
Bobi
Forum administrator

#336 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Bobi »

Ove papiriće brusne temu zakon, duplo jeftinije nego kod nas samo treba pazit dimenzije. Ja imam Einhell varrito ovakav kao kod Hakiza, ove godine se s njim najviše naradio :D. Super stvarka.
Bobi
Forum administrator

#337 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Bobi »

Image

Jel ti došao USB kabal ili je WiFi?
Hakiz

#338 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

Bobi wrote: 25/12/2025 19:07

Image

Zar nije Bluetooth?
Chloe
Photo mod

#339 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Chloe »

Hakiz wrote: 25/12/2025 18:23
Spoiler
Show

Image

Ta brusilica je jedno vrijeme bila jedna od najbolje ocijenjivanih brusilica na planeti. Svi su je hvalili i preporučivali. Veće je površine od univerzalnog alata, a dovoljno je mala i ima trouglast oblik da se lako može ući u razne uglove, šta je za veće brusilice, pogotovo okrugle, bio veliki problem.

Ako je današnji kvalitet sličan onom za koji kažu da je bio kada se prvi put pojavila ta brusilica, kupila si odličnu alatku.

Samo da znaš: Brusnih papira ima i jeftnih i skupih. Skupi izgledaju baš skupi, na primjer za jedan list skupog brusnog papira možeš kupiti pakovanje od 5 ili čak i 10 jeftinih brusnih papira iste gradacije i veličine. Ali, razlika je ogromna, vjeruj mi. Nemoj se začuditi ako ti jedan kvalitetni brusni papir napravi više posla od 3-5 loših papira. Pa na kraju bude skuplje koristiti jeftine. Probaj pa vidi. Problem sa nekvalitetnim papirima je da "slabije" bruse, brže počnu da se cijepaju i troše i mogu lako spadati sa brusilice u toku rada, platno na poleđini papira ne hvata dobro "čičkove" na površini alata na koju se papir postavlja. Nravno, nije t ostalno, nekada će ti dva-tri papira dobro ržati, a sljedeća 2-3 stalno spadati. problemi se pojavljuju "po slučajnom uzorku". Ali je sigurno da će ti jeftinim brusnim papirom gradacije recimo 80, trebati 2-3, nekada i 4-5 puta više vremena da prebrusiš istu povšinu u odnosu na vrijeme koje treba kada koristiš kvalitetan papir iste gradacije i iste veličine.

Ja sebi kupujem uglavnom u OBI Lux brusne papire jer njih mogu priuštiti. Nije neki kvalitet, ali trpim. Ali, jednom prilikom sam naišao na sniženje Bosch brusnih papira i kupio nekoliko pakovnja, po jedno pakovanje 80, 180, 240, 400, 800 gradacija. Tada sam se i sam uvjerio u ovo šta sam napisao. Jedini mi je problem što su ti Bosch promjera 115 mm, a moje brusilice su 125 i 150 mm. Pa ih koristim uglavnom za ručno brušenje. Opet, manje površine, ivice, lakše i brže izbrusim Bosch papirom i rukom, nego Lux papirom i mašinom.

Ja B&D "Mouse" nikada nisam mislio kupiti jer za teško dostupne dijelove i male površine, ivice koristim ovo

Image

Šta mi je uz klasične vibracione bruslilice dovoljno. Uz to služi za još neke poslove.

Ali, taj tvoj "Mouse" od B&D je super alatka. Poslije svakog rada "ispuši" ili očetkaj alat od prašine, a možeš i brusni papir koji si koristila nekom četkicom očetkati poslije rada, recimo četkicom za zube ili sličnom. Tako ćeš spriječiti da se prašina "zalijepi" za papir, pa će ti papir duže trajati. Umjesto da baciš papir poslije jednog ili dva brušenja, moći ćeš napraviti 3 ili više brušenja iste površine. Ovo za četkanje papira možeš uraditi i u toku rada ako ti se učini da papir ne brusi kako treba a znaš da je malo korišten ili si stavila novi prije početka posla. Tada je "začepila" ga prašina.
Opet previše pišem, ali kuckam sve ta mi padne na pamet, možda nekome pomogne ako ti i drugi to sve već znate.
:thumbup: Samo ti piši, i hvala ti.
Imam iskustva sa papirom, ali si dao informacija i savjeta koji su dobro došli. :-D
Tati je hobi bila obrada drveta, ima on puno alata, ali volim imati svoje, ali sad krijem od njega svoje "avanture",
prošle zime mi je disao za vratom ... a meni je to relax i volim da sam sama, tako da neću ni da ga pitam ništa,
radije ovako vas gnjavim ... :lol:

Nego spomenuo si da papir kupuješ u OBI-ju, imaju li oni vodene boje i lakove, ne nađoh online da imaju. :-D
Chloe
Photo mod

#340 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Chloe »

Bobi wrote: 25/12/2025 19:07
Spoiler
Show

Image

bluetooth :trep1:
Bobi
Forum administrator

#341 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Bobi »

tata se brine da ne ostaneš bez prstiju :D.
Chloe
Photo mod

#342 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Chloe »

Ma jok, "ja sam tatin sin" :lol: zna on da sam spretna, nego penzioner, dođe da ubije vrijeme i otima mi posao. :D
Kćerki zaprijetila ukidanjem džeparca ako joj izleti pred njim da sam u novoj "avanturi".
kuli1961

#343 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Čitam par zadnjih postova o ovom tipu ugaone brusilice, koji brusni papir itd...
Nadjem oglas na OLX:
https://olx.ba/artikal/26468813
I nasmijem se naglas! Pa stvarno smo neprevaziđen narod, bogat duhom- brusni papir "baklava" :-D :-D :-D
Hakiz

#344 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 26/12/2025 08:38
Spoiler
Show

Image

Image

Imam iskustva sa papirom, ali si dao informacija i savjeta koji su dobro došli. :-D
Tati je hobi bila obrada drveta, ima on puno alata, ali volim imati svoje, ali sad krijem od njega svoje "avanture",
prošle zime mi je disao za vratom ... a meni je to relax i volim da sam sama, tako da neću ni da ga pitam ništa,

Nego spomenuo si da papir kupuješ u OBI-ju, imaju li oni vodene boje i lakove, ne nađoh online da imaju. :-D
Ima u OBI svašta. Ako misliš na boje i lakove za drvo na bazi voda a ne ulja, ima, ima toga svuda. Samo je pitanje da li ćeš naći baš onu boju koju želiš. Ali, ponudu bi trebala sama doći i provjeriti, iz glave ti ne znam detalje.
Hakiz

#345 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 26/12/2025 10:17 Čitam par zadnjih postova o ovom tipu ugaone brusilice, koji brusni papir itd...
Nadjem oglas na OLX:
https://olx.ba/artikal/26468813
I nasmijem se naglas! Pa stvarno smo neprevaziđen narod, bogat duhom- brusni papir "baklava" :-D :-D :-D
Je li prodaje na kusove?

:lol:
kuli1961

#346 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Vezana prodaja- 5 kusova zajedno :-D :-D :-D :-D
Hakiz

#347 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 26/12/2025 13:28 Vezana prodaja- 5 kusova zajedno :-D :-D :-D :-D
Samo da dobro upakuje, da agda ne iscuri :(
kuli1961

#348 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

:P :P
Chloe
Photo mod

#349 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Chloe »

Hakiz wrote: 26/12/2025 11:30
Spoiler
Show

Image

Ima u OBI svašta. Ako misliš na boje i lakove za drvo na bazi voda a ne ulja, ima, ima toga svuda. Samo je pitanje da li ćeš naći baš onu boju koju želiš. Ali, ponudu bi trebala sama doći i provjeriti, iz glave ti ne znam detalje.
Ovdje meni trgovac prirpemi boju, tačno u nijansi koju tražim,
ali bih lak, temeljnu, pa i bijelu boju kupila, sigurno je jeftinija u većim centrima nego u našim malim radnjicama.
Hakiz

#350 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 26/12/2025 14:35
Hakiz wrote: 26/12/2025 11:30

Ovdje meni trgovac prirpemi boju, tačno u nijansi koju tražim,
ali bih lak, temeljnu, pa i bijelu boju kupila, sigurno je jeftinija u većim centrima nego u našim malim radnjicama.
Razumijem. Ima i u OBi i u Penny da ti izmiješaju boje.

Vidi Komolux Aqua i Komolazur Aqua od Komchem. Naša firma, iz Visokog.

Emajl lak u boji, ako ima boja koja ti odgovara ne treba ti posebno lak.

https://www.komochem.ba/proizvodi-za-dr ... olux-aqua/

https://www.komochem.ba/proizvodi-za-dr ... azur-aqua/

Mislim da će biti jeftiniji od Henkela itd. Ja posljednjih godina koristim Komolazur isključivo.

A uvijek možeš kupiti akrilne boje, billo u spreju, bilo u kanticama, možeš mala pakovanja akrilnih boja kupiti u odjelu za hobi umjesto na odjelu za boje i lakove.

Akrilne boje, sprejevi, su, takođe, na bazi vode, pa ih možeš koristiti ispod ili na ostalim premazima na bazi vode.

Mogu se miješati neki premazi na bazi vode sa premazima na bazi ulja, ali bolje je za dogovječnost premaza i lakše je raditi kada su svi premazi na istoj bazi.

Ja ne volim bojiti drvo, hoću da drvo ima boju drveta, ne da drveni predmet bude bijel, crven, plav itd. Ali, kada sam se okušao u pravljnju automata, trebalo mi je da ih obojim u "prave" boje. Pa sam kupio "komplet" akrilnih boja, mala pakovanja, po 15 ml. Ako imaš osnovne boje (crvna, zelena, plava ili cijan, magenta, žuta) možeš napraviti sebi bilo koju boju. Jedino ti trebaju još bijela i crna zbog toga što miješanjem osnovnih boja ti dobiješ bijelu i crnu, ali ne baš "prave", pa je njih bolje kupiti već gotove. Zatim, lakše je miješanjem bijele i crne dobiti neku nijansu sive nego miješanjem drugih boja, a i druge boje se mogu potamniti ili posvijetliti dodavanjem bijele i crne. Zbog toga treba bijelu i crnu imati kao posebne, uz ostale boje.

Moj kompletić, sa njim mogu dobiti bilo koju boju:

Image
Post Reply