notar uz naknadu moze doci na adresu i otac ti tako moze dati punomoc da to zavrsis kod banke u njegovo ime
BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
- holowey
-
zippoo87
#327 Re: ZATVORITE RAČUNE KOJE NE KORISTITE U BANKAMA!!
vidim da je malo stariji post ali ovo boldirano sada naplacuju haman pa sve bankealphonse kauders wrote: ↑04/02/2019 14:21Ne brini se, ne mogu ti ništa, i nemoj slučajno da platiš ako te budu zvali!Crni cvijet wrote:Pitanje za one koji se razumiju![]()
Imam otvoren tekući račun u banci koja naplaćuje mjesečno održavanje računa. Napominjem, radi se samo o tekućem računu, nemam debitnih, kreditnih, prekoračenja, limita i slično. Uplate i isplate radim na šalteru s običnom papirnom iskaznicomElem, budući da na taj račun bude otprilike uplata do dvije godišnje, ja s vremena na vrijeme sama uplatim pet do deset maraka da se nađe za tu nadoknadu. Sad nisam išla jedno četiri do pet mjeseci uplatiti pa me zanima šta se uopšte desi kada se potroši to novca što ima na računu? Da li mi automatski blokira i briše račun, da li ide u minus pa pri prvoj uplati namire svoj trošak ili kako to već ide? Nikad izvod nisam dobila od njih btw a račun imam sto godina
uskoro očekujem novu uplatu pa da znam da li može preko ovog računa ili je blokiran
regulator ih je natjerao da postupaju po ovim slučajevima da nakon nekog vremena sami ugase račun.
Inače - kakva ba naknada za održavanje računa na računu na kojem nema prometa više mjeseci?
Dakle, banke same sebi izmišljaju prihode i terete raju za gluposti.
Moj savjet - ako te nazovu - javi im da nećeš platiti, a neće te tužiti garant (Taksa za tužbu je čini mi se pedesetak maraka), i neće se više ništa dešavati po ovom pitanju.
od pocetka godine mi ovo naplacuje i Unicredit banka a prije toga nije naplacivala ako nije bilo prometa u tom mjesecu (uplate/isplate)
sada mi skida po 2 KM mjesecno,jer je onaj najobicniji racun a imam i jos jedan u drugoj banci,tu placam 4 KM sa mobilnim bankarstvom a uskoro planiram sve na jedan racun prebaciti...dzaba samo placam odrzavanje na jednom racunu
banke uvode takva glupa pravila i kresu nas na milion stavki...ludnica
-
Dr Arsla
#328 Re: ZATVORITE RAČUNE KOJE NE KORISTITE U BANKAMA!!
Jel mislis na promjenu broja ili uređaja ?un1ted wrote: ↑05/02/2019 09:36 Sve su banke manje-vise, iste.
Eto, nahvalio si Unicredit i slazem se sa manama RFF banke. Nisi spomeno mane Unicredit banke?![]()
Mobilno bankarstvo - ako promijenis telefon, moras ici u banku da ti aktiviraju.
Recimo PayPal verifikacija - iako zoves sa broja koji je na racunu, identifikujes se, ne daju ti opis transakcije da bi verifikovao PayPal nalog, kao sigurnosna stavka. Opcije? Cekati da se pojavi na izvodu, ili otici licno u banku.
- Nisrin
#329 Re: ZATVORITE RAČUNE KOJE NE KORISTITE U BANKAMA!!
Unicredit- nikad nisam isla u banku niti ih kontaktirala raid paypala...a uredno ga koristim godinama 
-
zLatk0
#330 Re: ZATVORITE RAČUNE KOJE NE KORISTITE U BANKAMA!!
Mozes preko telefona reaktivirati mobilno bankarstvo, samo ti traze tvoje podatke i to je to - provjerio vec nekoliko puta
- Svakodobro!
#332 Re: Banke All about
Pozdrav, interesuje me jedno - pa se nadam da sam na pravoj temi i da ima neko od "bankara" ili članova foruma da mi može pomoci. Naime, imam kredit u jednoj banci koji otplacujem skoro 2 godine od 5 koliko je, taj kredit je ajmo reci bio nekih 18k i ostalo mi je još 12,5k otplatiti (3godine) E sad, želio bi uzeti dodatno neke 3-4k. Da li postoji mogućnost uzimanja novog kredita u istoj banci, a da ovaj stari ne diram te da otplacujem oba? Da li mi je bolje "prebiti" već postojeći sa novim recimo od 16k i da li bi u tom slučaju mnogo izgubio zbog probijanja i kamata prvog kredita. Unaprijed hvala na odgovorima. Značilo bi mi da neko podijeli mišljenje, prije nego li se obratim banci. Lijep pozdrav.
-
allem_77
#333 Re: Banke All about
Prijateljica kupila nešto u Imtecu i platila NLB mastercard karticom. Očekivala popust od 25 % ali ukucala broj sa druge kartice. Odnosno nije ni znala da se popust odnosi samo na Charge i Revolving. Mada je imala i jednu od te dvije kartice. Ali je ona koliko sam razumio koristila debit i ostala bez popusta.
Ima li kakve šanse da joj banka vrati taj popust jer se zeznula?

- Haris.ba
#334 Re: Banke All about
Ja kad sam plaćao prije nego sam zadnji korak plaćanja odradio pisala je cijena sa popustom. Znači, kliknula je na cijenu bez popusta.allem_77 wrote: ↑23/09/2020 10:45 Prijateljica kupila nešto u Imtecu i platila NLB mastercard karticom. Očekivala popust od 25 % ali ukucala broj sa druge kartice. Odnosno nije ni znala da se popust odnosi samo na Charge i Revolving. Mada je imala i jednu od te dvije kartice. Ali je ona koliko sam razumio koristila debit i ostala bez popusta.
![]()
-
allem_77
- Haris.ba
#336 Re: Banke All about
Ma imam raznih kartica, ne znam im boje.
I mene je bunilo što nema popusta, pa sam zvao imtec i objasnili su mi kada ukucam broj kartice ako je to ta kartica sa popustom onda automatski se zaračuna popust (jer to mastercard odrađuje, a ne imtec), ako nije, mogu odustati prije zadnjeg koraka.
Mislim, nek pokuša, ali tanko.
I mene je bunilo što nema popusta, pa sam zvao imtec i objasnili su mi kada ukucam broj kartice ako je to ta kartica sa popustom onda automatski se zaračuna popust (jer to mastercard odrađuje, a ne imtec), ako nije, mogu odustati prije zadnjeg koraka.
Mislim, nek pokuša, ali tanko.
- sagosen
#337 Re: Banke All about
Koja banka ima najpovoljnije naknada kada je riječ o primanju novca na EUR račun iz inostranstva?
- ExNihilo
#338 Re: Banke All about
ProCredit ino primici su besplatni, s tim da je mandatoran paket koji sadrži tekući račun + devizni račun + internet i mobilno bankarstvo + besplatne uplate preko internet bankarstva + besplatni ino primici + dizanje s drugih bankomata, i košta sve zajedno 10 maraka mjesečno.
- sagosen
#339 Re: Banke All about
@ExNihilo hvala na odgovoru šefe, čini se primamljivo ali mi previše komplikovano s ozbirom da mi treba samo za jednu uplatu.
-
TRANCE
#340 Re: Banke All about
Ima li ijedna banka da nudi moderan sistem za internet transakcije, znači da možeš preko internet bankarstva jednim klikom uključiti ili isključiti internet plaćanja preko kartice, a ne da ih moraš zvati telefonom da odobre transakciju kao u slučaju Raiffeisena i Unicredita.
- sagosen
#341 Re: Banke All about
Može li mi neko ko se bolje razumije objasniti sledeće. Nije mi jasna filozofija banaka u Bosni i Hercegovini. Zbog čega se mobilno i internet bankarstvo uopšte naplaćuje? Umjesto da se forsira masovno korištenje, da se dijele leci na svakom ćošku sa objašnjenjem svima kako koristiti i plaćati, da se doslovno prisiljava što više stanovništvo da plaća na internetu i preko telefona.
Znači, pored ovih pandemijskih uslova njih neću ni spominjati, dosta manje šalterskih radnika bi plaćali. Zar bankama nije u interesu da se koristi mobilno i internet bankarstvo? Treba biti besplatno jer im je u interesu iz gore navedenih razloga. Koliko god je klijentima u interesu, toliko je i bankama ako ne i više. Već aj ti dvije marke naplaćuj, zauvar je.
Znači, pored ovih pandemijskih uslova njih neću ni spominjati, dosta manje šalterskih radnika bi plaćali. Zar bankama nije u interesu da se koristi mobilno i internet bankarstvo? Treba biti besplatno jer im je u interesu iz gore navedenih razloga. Koliko god je klijentima u interesu, toliko je i bankama ako ne i više. Već aj ti dvije marke naplaćuj, zauvar je.
-
TRANCE
#342 Re: Banke All about
Zato što ti banke u BiH ne vode stručni ljudi koji bi razmišljali o takvim stvarima, već ublehaši i ublehašice koji su na pozicije stigli preko familijarnih veza ili kreveta. U bankama ne postoji niko ko se zaposlio na poziciju bolju od šaltera da nije imao neku vezu ili nije dao koke, ko kaže da jeste, laže. A onda je takvima samo bitno da se održava status quo: da prihodi i dobit rastu barem 5% godišnje koliko raste ekonomija u normalnim vremenima da mogu reći strancima vlasnicima kapitala da rastu svake godine i svima dobro, osim običnim klijentima.sagosen wrote: ↑06/12/2020 20:53 Može li mi neko ko se bolje razumije objasniti sledeće. Nije mi jasna filozofija banaka u Bosni i Hercegovini. Zbog čega se mobilno i internet bankarstvo uopšte naplaćuje? Umjesto da se forsira masovno korištenje, da se dijele leci na svakom ćošku sa objašnjenjem svima kako koristiti i plaćati, da se doslovno prisiljava što više stanovništvo da plaća na internetu i preko telefona.
Znači, pored ovih pandemijskih uslova njih neću ni spominjati, dosta manje šalterskih radnika bi plaćali. Zar bankama nije u interesu da se koristi mobilno i internet bankarstvo? Treba biti besplatno jer im je u interesu iz gore navedenih razloga. Koliko god je klijentima u interesu, toliko je i bankama ako ne i više. Već aj ti dvije marke naplaćuj, zauvar je.![]()
A da bi se održavao status quo, sve veće banke posluju na principu oligopola gdje sve nude slične usluge sa sličnom cijenom, jer ako se zakuha konkurencija, onda će se morati i više raditi na poslu, a mogao bi i neko od njih ostati bez posla zbog pada prihoda i dobiti. Zato im je bolje ovako, siguran razrađen posao koji funkcioniše tako godinama, direktori prst u uho i na skijanje i ljetovanja, sigurne plate i bonusi, ništa ne mijenjaj.
I to se nažalost neće promijeniti dok ne uđemo u EU, pa nam budu mogle usluge nuditi i banke iz drugih država. zato ćemo do tada i dalje plaćati vođenje računa, mobilno i internet bankarstvo, dok je to u skoro svim državama EU besplatno, i dalje će kamate na stambeni kredit biti 4-5% dok je u EU 1% itd.
- iceman ze
#343 Re: Banke All about
Pa mi za premijera kantona imasmo onudirektoricu svemogucu, ciri bu ciri ba, koja onaj fijasko sa ch, nazva pred kamerama, ma dajte to su ljudi koji su bazene pravili, i koju nisu prihvatili reprogram
- ExNihilo
#344 Re: Banke All about
Korištenje internet bankarstva bukvalno znači da oslobađaš njihovu radnu snagu potrebe za vršenjem poslova platnog prometa. Dakle, smanjuješ redove na šalterima, i vrijeme koje bi njihovi zaposlenici gubili na te aktivnosti oslobađaš za druge poslove. Što znači, povećavaš njihovu efikasnost i štediš im novac. Radiš njihov posao za njih.sagosen wrote: ↑06/12/2020 20:53 Može li mi neko ko se bolje razumije objasniti sledeće. Nije mi jasna filozofija banaka u Bosni i Hercegovini. Zbog čega se mobilno i internet bankarstvo uopšte naplaćuje? Umjesto da se forsira masovno korištenje, da se dijele leci na svakom ćošku sa objašnjenjem svima kako koristiti i plaćati, da se doslovno prisiljava što više stanovništvo da plaća na internetu i preko telefona.
Znači, pored ovih pandemijskih uslova njih neću ni spominjati, dosta manje šalterskih radnika bi plaćali. Zar bankama nije u interesu da se koristi mobilno i internet bankarstvo? Treba biti besplatno jer im je u interesu iz gore navedenih razloga. Koliko god je klijentima u interesu, toliko je i bankama ako ne i više. Već aj ti dvije marke naplaćuj, zauvar je.![]()
U normalnim zemljama niz banaka nudi usluge internet bankarstva besplatno, upravo zbog spomenutih razloga, pri čemu korisnike oslobađaju i troška transakcije, jer razumiju da transakcioni troškovi primarno nastaju kao rezultat troška radne snage, mada postoji i dio troška koji otpada na sistem žiro kliringa i RTGS-a Centralne banke BiH. Dakle, trošak transakcije kada se plaća internet bankarstvom mogao bi se svesti na dio koji uzima CBBiH.
Štaviše, sve više banaka širom svijeta omogućava i ugovaranje dodatnih bankarskih proizvoda po povoljnijim uvjetima preko interneta, poput štednje ili posredovanja u investicijama. I ne dozvoljavaju da ih rigidna pravna struktura omete u tome. Tipa, ako se ugovor mora fizički potpisati, kurir će ti ga donijeti na vrata.
Sve ovo je logično jer sve veći procenat tržišta uzimaju neobanke, odnosno banke koji posluju isključivo putem interneta i nemaju fizičkih poslovnica, pa kao takve nude sve osnovne bankarske usluge besplatno, stvarajući konkurenciju tradicionalnim bankama.
Kod nas ništa od toga nema jer im se može i jer smo glupi. Suštinski nema još kritične mase koja koristi primarno internet bankarstvo, a koju bi banka XY potom akvizirala kao klijente nudeći besplatno internet bankarstvo, jer im se dugoročno isplati akvizirati te klijente, a odreći se trenutnih prihoda od internet bankarstva. Takvo šta bi zadalo udarac konkurenciji na tom planu i moguće motiviralo još poneku banku da ponudi internet bankarstvom pod sličnim uvjetima. No, kod nas je šalter još majka.
ProCredit banka je jedina banka koja je ukinula šaltere i prebacila sve online (mada nije besplatno). Rezultat je odliv klijenata čime su postali jedina FBiH banka koja posluje negativno (prije pandemije). Dakle, šalter je majka.
Stvar bi se promijenila dolaskom neobanke koja bi razbucala ovo tržište, ali to nije moguće zbog rigidnih pozitivnih pravnih propisa i Agencije za bankarstvo koja ne misli učiniti ništa po tom pitanju.
-
svi u napad
#345 Re: Banke All about
Ne znam bil plako ili se smijao. Pa ljudi moji finansijska kolonija i to banaka Austrije, Italije i Rusije koje samo na profit misle i deru te gdje god stignu i sad ovdje traze da to bude besplatno. Halo bolan sta je vama? Bil se vi odrekli miliona maraka koje vam dolaze u dzep. Pa dragi moji i u Hrvatskoj koja je clanica EU placaju ljudi internet i mobilno bankarstvo. Cijeli Balkan je kolonija stranih banaka i sad vi hocete merhametluk. Boze sacuvaj i zakloni kako ljudi zaboravljaju da smo u pred kapitalistickoj fazi. Suti i placaj jer su nasi glupani dozvolili da stranci drze finansijski sektor i cak se trkali ko ce prodati jeftinje nase resurse. Zivjeli
-
Edvin21
#346 Re: Banke All about
Neki dan u NLB uđem sa burazom tražimo debitnu karticu da izvadimo kaže ženska moraš imati redovna primanja hahah. Odemo u Rajfajzen i naravno ne moraš.
-
bob_1921
#347 Re: Banke All about
Zdravo, pitanje imam otvoren racun u unicredit gdje mi i plata se uplacuje ... sad hocu dodatnu karticu da izvadim za online kupovinu i slicno ... bbi ima visa prepaid karticu ne mogu da nadjem da li se moze na nju mimo odlaska u banku uplacivati lova, preko drugog racuna dobije li se transakcijski racun ... ili npr da li mogu npr u inesa sanpaolo banci otvoriti racun da dobijem karticu i sve dodatni bez prebacivanja plate tu i da li je od dok. i tu samo kopija LK i CIPS ...
- sagosen
#348 Re: Banke All about
Jel se može ikako izbjeći ovaj intermediary bank fee kada se isplaćuje preko SWIFT-a? Ovo nije normalno da ti neka fantomska banka uzme 1%. Pa ja mislim da je ovo jedna od najnetransparentnijih stvari što se tiče banaka. Samo znaš da neko uzima fee, ne znaš ko uzima, pojma nemaš koliko će ti uzeti ni da li će ti uopšte uzeti. Može ti uzeti i 20% ti nemaš kontrole nad time.
-
channel10
#349 Re: Banke All about
Ko te je poslao u NLB banku? Pa oni hladno prave pauzu u toku radnog dana od 12-13h. Zatvore saltere, pa ti cekaj dok prodje pauza. Niko da preuzme, pa da ide kako tako, nego jok, gasi sve i kljucaj
- iceman ze
#350 Re: Banke All about
Digao nenamjenski, vratio 3 stara kredita, bilo je nesto razlike da mi banka uplati, haman mjesec cekam, par puta ih upozorio, ni mukajet