Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#326 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Connaisseur Karlin »

rajvosaxo wrote: 20/06/2020 02:30 Žare je bolji coek ..
Partizanska eskadrila je film mog djetinjstva, s Tog Gun-om mi je u par pregleda :)

A ovo je najbolja zracna masina ikada, zauvijek, uz sve mane :

https://www.youtube.com/watch?v=by-hCk6PVdE

I ne treba joj nikakva dorada, to je Corveta koja lezi ko Francuz :)
Pisnem kad god ga gledam, a nije prostata zveknula jos.
Predmet obozavanja :D
Godina 1942,
Partizanski piloti, Franjo Kluz i Rudi Čajevec, izvršili su prve ratne zadatke, i to :
Rudi Čajevec i Miša Jazbec, avionom "brege-XIX", bombardovali su aerodrom kod Banja Luke i bacali letke nad gradom. Ranjen od protivavionske vatre, Čajavec je morao prinudno da sleti kod sela Kadinjana. Da ne bi živ pao neprijatelju u ruke, izvršio je samoubistvo a mehaničar Jazbec je zarobljen, odveden u ustaški zatvor i posle mučenja streljan.
Franjo Klkuz i mehaničar-strelac Ivica Metrečić, avionom "potez-XXV" bombardovali su mesto Orahovo i ustašku kolonu koja se kretala u pravcu Međeđe.

7. jun
Franju Kluz i Ivica Metrečić poleteli su iz baze u Međuvođu na svoj drugi ratni zadatak. Nad Bosanskom i Hrvatskom Dubicom bacali su letke sa obaveštenjima o ciljevima i uspesima borbe protiv fašističkih okupatora. Nad Bosanskim Novim i Dvorom bacili su tri bombe na neprijateljeva uporišta a posle bombardovanja bacili letke.

14. jun
Prilikom preleta u novu bazu kod Lušci Palanke, blizu Sanskog Mosta, Franjo Kluz i Ivica Metrečić bacili su letke, a bombama i mitraljeskom vatrom napali neprijateljeve kolone koje su nadirale prema Kozari.

1943

6. januar
Pri Vrhovnom štabu NOV i POJ, u Bosanskoj krajini, organizovan je Odsek za vazduhoplovstvo. Odsek je prestao da funkcioniše početkom četvrte neprijateljske ofanzive.

9. septembar
Formirana je Hidroplanska stanica 4. operativne zone, zapadno od Trogira, koja je dejstvovala od 10.septembra do 6. oktobra 1943. godine. Komandir stanice bio je Ciril Vrabič. Posle kapitulacije, Italijani su ostavili jedan školski hidroavion tipa "flit" sa neispravnim motorom u Divuljama kod Splita. Po naređenju SXtaba 4. operativne zone, izvršena je opravka motora i hidroavion je prebačen u luku Seget kod Trogira. Upotrebljavao se za kurirske i izviđačke zadatke.

16. septembra
Odlukom Vrhovnog komandanta, pri Vrhovnom štabu NOV i POJ formirano je Vazduhoplovno odeljenje, koje je, kao stručni organ, imalo zadatak da rešava sva pitanja koja se odnose na vazduhoplovstvo. Prvi načelnik vazduhoplovnog odeljenja bio je pukovnik Mile Pavičić, koji je kasnije određen za komandanta Prve vazduhoplovne baze.

Septembra
Poleteo je prvi partizanski avion u Sloveniji, kome je pored crvene petokrake bio ucrtan i simbol Triglava. Posle kapitulacije Italije, septembra 1943. od većeg broja zaplenjenih aviona u Gorici, jedan školski dvosed tipa "sajman" korišćen je za vezu i izviđanje za potrebe Operativnog štaba primorske zone. Krajem septembra 1943. godine, usled neprijateljske ofanzive bilo je onemogućeno dejstvo ovim avionom, te je bio uvučen u šumu kod Otlica i maskiran, ali Nemci su ga pronašli i zapalili.

Septembra
Pri oslobođenju Rijeke, na Grobničkom polju, pored velike količine materijala i opreme, zaplenjena su dva aviona "roda" i "kaproni", oba neispravna. Po naređenju Glavnog Štaba NOV i PO Hrvatske, odlučeno je da se pristupi opravci aviona. Vrlo brzo avioni su osposobljeni, međutim, prilikom probnog leta "kaproni" je pretrpeo udes i bio razbijen u toj meri da je svaka opravka bila uzaludna. Avion "roda" preleteo je 25. septembra na novi aerodrom kod Bunića, gde je od prikupljenog ljudstva formirana vazduhoplovna baza Glavnog štaba Hrvatske. Već početkom oktobra 1943. otpočelo je trenažno letenje, a zatim i izvršenje borbenih zadataka. Na ovom aerodromu baza je ostala samo mesec dana, jer je Glavni štab NOV i PO Hrvatske naredio pokret za Livno, u Prvu vazduhoplovnu bazu NOV i POJ.

14. oktobra
Naredbom Vrhovnog komandanta NOV i POJ formirana je PRva vazduhoplovna baza NOVJ u Livnu, sa zadatkom da organizuje prihvat i obuku stručnog vazduhoplovnog kadra. Za komandanta baze određen je pukovnik Mile Pavčić, a za političkog komesara Sava Kreković.

Oktobra
Vrhovni štab NOV i POJ uputio je poziv svim bivšim jugoslovenskim avijatičarima u zemlji i inostranstvu da se jave radi organizacije nove avijacije NOV i POJ.

27. oktobra
Vrhovni štab NOV i POJ naredio je Glavnom štabu NOV i PO Hrvatske da na oslobođenu teritoriju pozove sve domobranske avijatičare koji su izrazili spremnost da pređu na stranu NOR-a.

29. oktobra
Iz vazduhoplovstva NDH avionom FL-3. prebegao je pukovnik France Pirc i spustio se na slobodnu teritoriju kod Bugojna. Po naređenju Vrhovnog štaba NOV i POJ, avion je prebačen u Livno i ušao u sastav Prve vazduhoplovne baze.

13. novembra
Iz vazduhoplovstva NDH prebegao je i sleteo na aerodrom Livno bombarder DO-17 sa posadom i priključio se Prvoj vazduhoplovnoj bazi. Posadu su sačinjavali : poručnik Džemil Bukovac - pilot; kapetan Krunoslav Kulušić i poručnik Viktor Tabaković - izviđači; kaplar Petar Ercigonja, kaplar Vinko Putarek i podnarednik Jure Grgić - mehaničari i mehaničar-strelac Džemil Kažinić.

1944

20. aprila
Prva vazduhoplovna baza, u punom sastavu, odlazi u Afriku na dalje školovanje. Prema sporazumu postignutom 12. marta 1944. godine, između vrhovnog štaba NOV i POJ i britanske vlade o školovanju jugoslovenskog vazduhoplovnog osoblja i formiranju jugoslovenskih eskadrila, Prva vazduhoplovna baza upućena je na aerodrom Benina kod Bengazija (Severna Afrika). Po dolasku, ljudstvo baze je raspoređeno u dve eskadrile, dok je preostali sastav formirao "školsku grupu". Jedan deo ove grupe bio je upućen u škole RAF-a, a drugi se kasnije priključio omladinskom bataljonu i upućen u SSSR na školovanje.

/quote]

izvor sa ostatkom teksta i fotografija :-D
spreca

#328 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by spreca »

Moram kupiti jedan ovakav da nemoram raditi pistu :lol:
RJ57

#329 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by RJ57 »

interesantno, nisam znao da su i rudi čajavec i franjo kluz bili iz bosne ... svašta čovjek nauči ovdje :D
Connaisseur Karlin

#330 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

RJ57 wrote: 20/06/2020 11:22 interesantno, nisam znao da su i rudi čajavec i franjo kluz bili iz bosne ... svašta čovjek nauči ovdje :D
BiH je izroldila nevjrovatan broj vaznih licnosti , a mnogi toga nisu svijesni :-D ucimo svaki dan :kiss:
General War

#331 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by General War »

RJ57 wrote: 20/06/2020 11:22 interesantno, nisam znao da su i rudi čajavec i franjo kluz bili iz bosne ... svašta čovjek nauči ovdje :D
Od sedam neprijateljskih ofanziva, sest je bilo u Bosni dovoljno govori o svemu i svacemu.
kamberovica polje

#332 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by kamberovica polje »

Jos više govori sramotan odnos ljudi iz BiH prema naslijeđu NOBa. Kad se još uzme u obzir da bez prljavih komunjara BiH vrlo vjerovatno ne bi ni postojala, ta sramota postaje još veća.
General War

#333 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by General War »

kamberovica polje wrote: 20/06/2020 13:37 Jos više govori sramotan odnos ljudi iz BiH prema naslijeđu NOBa. Kad se još uzme u obzir da bez prljavih komunjara BiH vrlo vjerovatno ne bi ni postojala, ta sramota postaje još veća.
Novi trend ljudi bez obraza i casti i porazenih poltrona...hrak pljuc.
General War

#334 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by General War »

Priča o hercegovačkom gigantu koji je radio za Boeing i Airbus: Soko je danas samo misaona imenica
https://www.klix.ba/biznis/privreda/pri ... /170304111
Za sve je kriva politika, govori naš sagovornik.

"Njih to nije interesovalo, i uvijek me pogodi ona 'koje je jamio, jamio' i to se odnosi isto i na HDZ i na SDA, prećutni dogovor, što imaš ti, to je tvoje, što imam ja, to je moje.
Pleme im jebem :twisted:

Al hajd, sta je tu je...

Image
Connaisseur Karlin

#335 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

kamberovica polje wrote: 20/06/2020 13:37 Jos više govori sramotan odnos ljudi iz BiH prema naslijeđu NOBa. Kad se još uzme u obzir da bez prljavih komunjara BiH vrlo vjerovatno ne bi ni postojala, ta sramota postaje još veća.
niko nama ne brani obnoviti i oziviti proslost :kiss: :-D
Connaisseur Karlin

#336 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

General War wrote: 20/06/2020 14:03 Priča o hercegovačkom gigantu koji je radio za Boeing i Airbus: Soko je danas samo misaona imenica
https://www.klix.ba/biznis/privreda/pri ... /170304111
Za sve je kriva politika, govori naš sagovornik.

"Njih to nije interesovalo, i uvijek me pogodi ona 'koje je jamio, jamio' i to se odnosi isto i na HDZ i na SDA, prećutni dogovor, što imaš ti, to je tvoje, što imam ja, to je moje.
Pleme im jebem :twisted:

Al hajd, sta je tu je...

Image
pretpostavljas , da je poslije ratom unistene drzave, postojala mogucnost ulaganja :)
General War

#337 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by General War »

Po clanku tako ispada...je li moglo svakako da jeste...znas li koliko je recimo autoindustrija pa i avionska prelazila sa zapada na bivse istocno evroske zemlje...mi smo imali modernu tehnollogiju i postrojenja za sve i svasta i jos kadrove koje vec upotrebljavaju zapadnu tehnologiju...ali lakse je bilo ljuljat Hansu Kosniku auto nego ga pitat da se nesto pocne praviti u onolikom postrijenju...
Connaisseur Karlin

#338 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

General War wrote: 20/06/2020 15:04 Po clanku tako ispada...je li moglo svakako da jeste...znas li koliko je recimo autoindustrija pa i avionska prelazila sa zapada na bivse istocno evroske zemlje...mi smo imali modernu tehnollogiju i postrojenja za sve i svasta i jos kadrove koje vec upotrebljavaju zapadnu tehnologiju...ali lakse je bilo ljuljat Hansu Kosniku auto nego ga pitat da se nesto pocne praviti u onolikom postrijenju...
pa ne vidim uvjerljive argumente , da je bilo moguce , s obirom na razorenu drzavu i nestabilne politicku situaciju godinama nakon rata :)
General War

#339 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by General War »

Connaisseur Karlin wrote: 20/06/2020 15:09
General War wrote: 20/06/2020 15:04 Po clanku tako ispada...je li moglo svakako da jeste...znas li koliko je recimo autoindustrija pa i avionska prelazila sa zapada na bivse istocno evroske zemlje...mi smo imali modernu tehnollogiju i postrojenja za sve i svasta i jos kadrove koje vec upotrebljavaju zapadnu tehnologiju...ali lakse je bilo ljuljat Hansu Kosniku auto nego ga pitat da se nesto pocne praviti u onolikom postrijenju...
pa ne vidim uvjerljive argumente , da je bilo moguce , s obirom na razorenu drzavu i nestabilne politicku situaciju godinama nakon rata :)
Pa ne bas, jer nestabilna drzava je bila i za telekom, energetiku i sruseno...pa se dogovorise kako da djele pare i prodaju sve do djaba.
Ali da ne kvarim temu...

Image
kamberovica polje

#340 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

MIGovi 21 i preptostavljam F-16 Barak.
General War

#341 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by General War »

kamberovica polje wrote: 20/06/2020 15:33 MIGovi 21 i preptostavljam F-16 Barak.
Ni blizu...F14 tom cat...barak je sasvim nesto drugo (F16)
MorningStar

#342 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by MorningStar »

kamberovica polje wrote: 20/06/2020 15:33 MIGovi 21 i preptostavljam F-16 Barak.
Kako F-16 a dva jet motora :D

Bice da je tomcat :)
kamberovica polje

#343 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Moj grijeh. Nisam do detalja upoznat s modernim mašinama, moje zanimanje je došlo tek do 50ih. :D
MorningStar

#344 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by MorningStar »

kamberovica polje wrote: 20/06/2020 15:42 Moj grijeh. Nisam do detalja upoznat s modernim mašinama, moje zanimanje je došlo tek do 50ih. :D
Gle ovo:
Image :D
Connaisseur Karlin

#345 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

General War wrote: 20/06/2020 15:15
Connaisseur Karlin wrote: 20/06/2020 15:09
Pa ne bas, jer nestabilna drzava je bila i za telekom, energetiku i sruseno...pa se dogovorise kako da djele pare i prodaju sve do djaba.
Ali da ne kvarim temu...

Image
avijacija je malo skakljiva za ulaganje, i ne mozes je porediti sa drugim sektorima :-D

BiH poslije rata, ipak , nije imala taj potencijal, jer jeste politicki nestbilna , i mnogi ne zele ulagati u takvim drzavama :)
kamberovica polje

#347 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

MorningStar wrote: 20/06/2020 15:45
kamberovica polje wrote: 20/06/2020 15:42 Moj grijeh. Nisam do detalja upoznat s modernim mašinama, moje zanimanje je došlo tek do 50ih. :D
Gle ovo:
Neki Suhoj?
spreca

#348 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by spreca »

kamberovica polje wrote: 20/06/2020 18:36
MorningStar wrote: 20/06/2020 15:45
Gle ovo:
Neki Suhoj?
Ispod ako se ne varam je civilni aerodrom

Edit:ispod je medjunarodni aerodorom Zhukovski....inace je ranije bio samo vojni aerodrom
Last edited by spreca on 20/06/2020 19:15, edited 2 times in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#349 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by konektovan »

rajvosaxo wrote: 20/06/2020 02:30 Žare je bolji coek ..
Partizanska eskadrila je film mog djetinjstva, s Tog Gun-om mi je u par pregleda :)

A ovo je najbolja zracna masina ikada, zauvijek, uz sve mane :

https://www.youtube.com/watch?v=by-hCk6PVdE

I ne treba joj nikakva dorada, to je Corveta koja lezi ko Francuz :)
Pisnem kad god ga gledam, a nije prostata zveknula jos.
Predmet obozavanja :D
Tomcat je sila nebeska... :mrgreen: :thumbup:
Meni takodjer, najdrazi... :thumbup:
MarlboroGold

#350 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by MarlboroGold »

MorningStar wrote: 20/06/2020 15:57 :D :lol:
My name is Jhonny Al-Knoxville and we just pissed off a Russian jet

oplakah na ovaj komentar :lol:
Post Reply