Klub filma

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
vicious

#326 Re: Klub filma

Post by vicious »

Tito_i_Partija wrote: 20/08/2020 06:47
vicious wrote: 19/08/2020 10:04 Naravno, vječiti izvor frustracije drugim mjestom :D
Al' ipak bolje Bayo da uzme klempu nego plastika iz Pariza, jelde? :D
100% :D
Tuchel će dobiti šamaranje od Herr Flicka :lol:
omar little

#327 Re: Klub filma

Post by omar little »

manite se te bezvezne "plastika" price, pocecu za psg navijati namjerno. :D
dale cooper

#328 Re: Klub filma

Post by dale cooper »

@Tito_i_Partija :kiss: He's alive! :D
Tito_i_Partija

#329 Re: Klub filma

Post by Tito_i_Partija »

omar little wrote: 20/08/2020 13:52 manite se te bezvezne "plastika" price, pocecu za psg navijati namjerno. :D
"Dodje jednom sa istoka
bogat seik crna oka..."

:D
Tito_i_Partija

#330 Re: Klub filma

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote: 20/08/2020 14:37 @Tito_i_Partija :kiss: He's alive! :D
Image
bunk

#331 Re: Klub filma

Post by bunk »

Image
:D :D
ExNihilo

#332 Re: Klub filma

Post by ExNihilo »

Šaljem ljubav drugu @Tito_i_Partija , nek mu je Bayernova titula mubareći, uz nadu da će nam se češće pridružiti, a možda i predložiti neki film ovdje. :kiss:
ExNihilo

#333 Re: Klub filma

Post by ExNihilo »

Vakat je možda da se ovdje napiše koja o filmu. U zadnje vrijeme gledam filmove koje sam gledao prije 5 ili više godina i tada smatrao remek djelima, da bih ustanovio jesu li izdržali test vremena.

U tom smislu, pogledali smo A Most Violent Year opet. Na drugoj temi sam nedavno već pisao da film krasi Scorseseova estetika, te da bi vremešni gospodin, da još ima kuveta, snimao takve filmove umjesto onog abortusa The Irishman.

Danas mi se Oscar Isaac čini manje svježim u ulozi protagonista nego što je to bio slučaj prije 6 godina, kada sam prvi put gledao film, valjda zato što je u međuvremenu glumio u svemu i svačemu, a naročito mi je teško izbaciti iz glave ulogu jebenog pilota Poe iz Star Warsa. Slična stvar je sa ulogom njegove supruge, koju tumači Jessica Chastain, a koja se za ovih 6 godina specijalizirala za karakter kučke, pa je drugačije nije moguće ni vidjeti.

No, mimo toga, film je još uvijek maestralan. Ima onu rijetko pogođenu kvalitetu sporog filma, gdje se naizgled ništa ne dešava, a zapravo si prikovan za stolicu i ekran. Neminovna je paralela sa The Godfatherom, mada nije riječ o istom žanru, jer je kod oba filma osovina radnje, zapravo, karakterna transformacija protagonista. I dok smo u The Godfather trilogiji pratili razvoj Michaela od idealiste do skoro-pa-sociopatske iskalkuliranosti, ovdje pratimo Abela, principijelnog biznismena, koji pod pritiskom prijatelja i neprijatelja polako tone u moralno blato, ali i uči da je u svijetu gnjida čovjek od principa, zapravo, taj koji je uljez. Jedna od završnih scena, kada se bivši radnik ubija pred njegovim očima, ali ovaj smatra prioritetnim začepiti rezervoar s uljem koji je njegov metak probio, brilijantno svjedoči završenoj transformaciji.

To što Abel Morales stavom i kostimografijom podsjeća na Michaela nije slučajno, kao što nije slučajno ni njegovo ime: od dvojice Adamovih sinova, on je taj koji je odbio nasilje, pa je ubijen. U određenom smislu A Most Violent Year pozicionira društvo, konkurenciju, pa i one najbliže kao Kaina principa.

Stay tuned za još starijih filmova. :lol:
Last edited by ExNihilo on 28/08/2020 11:30, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#334 Re: Klub filma

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote: 28/08/2020 04:00 Vakat je možda da se ovdje napiše koja o filmu. U zadnje vrijeme gledam filmove koje sam gledao prije 5 ili više godina i tada smatrao remek djelima, da bih ustanovio jesu li izdržali test vremena.
Cesto ovo radim i rezultat je u najboljem slucaju 50/50. Iako ga obozavam, uvidjam da mi npr. Pacinovo urlanje sve vise ide na kurac kako starim :lol:

Film koji je stvarno izdrzao test vremena i koji je sve bolji i bolji je, neorginalno znam, ali Kum :izet: Nedavno pogledam ponovo po ko zna koji put keca i dvojku, ma ono je remek djelo....pogledat cu i trojku kojoj sam uvijek najmanje paznje posvecivao, pa da vidim kako ce mi ona izgledati.

Inace od novih filmova pogledao sam The Lighthouse i pisem ovdje utiske dok malo skupim inspiracije. :sax:
johnnykola

#335 Re: Klub filma

Post by johnnykola »

_BataZiv_0809 wrote: 28/08/2020 08:05
ExNihilo wrote: 28/08/2020 04:00 Vakat je možda da se ovdje napiše koja o filmu. U zadnje vrijeme gledam filmove koje sam gledao prije 5 ili više godina i tada smatrao remek djelima, da bih ustanovio jesu li izdržali test vremena.
Cesto ovo radim i rezultat je u najboljem slucaju 50/50. Iako ga obozavam, uvidjam da mi npr. Pacinovo urlanje sve vise ide na kurac kako starim :lol:

Film koji je stvarno izdrzao test vremena i koji je sve bolji i bolji je, neorginalno znam, ali Kum :izet: Nedavno pogledam ponovo po ko zna koji put keca i dvojku, ma ono je remek djelo....pogledat cu i trojku kojoj sam uvijek najmanje paznje posvecivao, pa da vidim kako ce mi ona izgledati.

Inace od novih filmova pogledao sam The Lighthouse i pisem ovdje utiske dok malo skupim inspiracije. :sax:
Sutra je na TV-u Bilo jednom u Americi, u istom kvadrantu Movielanda kao i Kum:

Image
ExNihilo

#336 Re: Klub filma

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote: 28/08/2020 08:05

Nisam još pogledao Svjetionik, a morat ću. Napiši. :thumbup:
Tito_i_Partija

#337 Re: Klub filma

Post by Tito_i_Partija »

ExNihilo wrote: 28/08/2020 03:23 Šaljem ljubav drugu @Tito_i_Partija , nek mu je Bayernova titula mubareći, uz nadu da će nam se češće pridružiti, a možda i predložiti neki film ovdje. :kiss:
Hvala druze. Moram ti rec' da sam navij'o za Inter svim srcem u finalu Europa Lige, al' jebiga, nije vam se dalo. Nemere jaro kad Lukaku bolje zabija golove svojima nego protivnicima. :-)

U tom smislu, pogledali smo A Most Violent Year opet. Na drugoj temi sam nedavno već pisao da film krasi Scorseseova estetika, te da bi vremešni gospodin, da još ima kuveta, snimao takve filmove umjesto onog abortusa The Irishman.
Licno mislim da pet godina i nije neka velika vremenska distanca s koje bi se moglo gledat' da li je se sta promijenilo. Najvise filmova sto je kod mene propalo na testu vremena su oni koje sam gled'o i volio otprilike kad sam im'o 15-25 godina, a to ti je znaci prije 15-25 godina :D . Neke prije omiljene filmove po ponovnom gledanju nisam ni uspio do kraja odgledat', krindz me jeb'o toliko da hocu u zemlju da propadnem. O detaljima cu malo kasnije, al' svidja mi se tvoja ideja generalno.

Sto se tice A Most Violent Year, meni je bio i ost'o super, znaci odlicno ispricana prica o tipu koji sebe i sve oko sebe ubjedjuje da je posten biznismen u svijetu ajkula, cak i kad u najgorim vremenima odbija pomoc vlasitite supruge i njene familije koja je povezana sa mafijom. Scena sto si opis'o na kraju filma je odlican primjer kako unatoc njegovom palamudjenju kako je on bolji i moralniji od ostalih, sve su to ustvari ista govna koja samo misle na profit i ne bas toliko na prijateljstvo i vrijednost ljudskog zivota.

Posle takvog odlicnog filma sam malo vise ocekiv'o od JC Chandora, koji je sa njegovim sledecim filmom, Netflixovim Triple Frontier, uspio samo da me natjera da se upitam: "pa koji ti je kurac ovo trebalo?"
ExNihilo

#338 Re: Klub filma

Post by ExNihilo »

Tito_i_Partija wrote: 30/08/2020 06:56
ExNihilo wrote: 28/08/2020 03:23 Šaljem ljubav drugu @Tito_i_Partija , nek mu je Bayernova titula mubareći, uz nadu da će nam se češće pridružiti, a možda i predložiti neki film ovdje. :kiss:
Hvala druze. Moram ti rec' da sam navij'o za Inter svim srcem u finalu Europa Lige, al' jebiga, nije vam se dalo. Nemere jaro kad Lukaku bolje zabija golove svojima nego protivnicima. :-)
Teško mi je pao poraz baš. Jebi ga, Inter do evropskog finala dođe jednom u 10 godina. Takve prilike moraju se iskoristiti. Al' hvala što si navijao. :thumbup: Bit će bolje za desetak godina. :lol: :(
Tito_i_Partija wrote: 30/08/2020 06:56

Licno mislim da pet godina i nije neka velika vremenska distanca s koje bi se moglo gledat' da li je se sta promijenilo. Najvise filmova sto je kod mene propalo na testu vremena su oni koje sam gled'o i volio otprilike kad sam im'o 15-25 godina, a to ti je znaci prije 15-25 godina :D . Neke prije omiljene filmove po ponovnom gledanju nisam ni uspio do kraja odgledat', krindz me jeb'o toliko da hocu u zemlju da propadnem. O detaljima cu malo kasnije, al' svidja mi se tvoja ideja generalno.

Sto se tice A Most Violent Year, meni je bio i ost'o super, znaci odlicno ispricana prica o tipu koji sebe i sve oko sebe ubjedjuje da je posten biznismen u svijetu ajkula, cak i kad u najgorim vremenima odbija pomoc vlasitite supruge i njene familije koja je povezana sa mafijom. Scena sto si opis'o na kraju filma je odlican primjer kako unatoc njegovom palamudjenju kako je on bolji i moralniji od ostalih, sve su to ustvari ista govna koja samo misle na profit i ne bas toliko na prijateljstvo i vrijednost ljudskog zivota.

Posle takvog odlicnog filma sam malo vise ocekiv'o od JC Chandora, koji je sa njegovim sledecim filmom, Netflixovim Triple Frontier, uspio samo da me natjera da se upitam: "pa koji ti je kurac ovo trebalo?"
Jašta, mislim da je i omarka pisala kako joj je A Most Violent Year top. Fakat je bizarno da JC Chandor nije izbacio ništa pismeno poslije. Snima trenutno nešto Kraven the Hunter. Ne čini mi se obećavajuće.

Piši o tim krindževima kad stigneš. :D
ExNihilo

#339 Re: Klub filma

Post by ExNihilo »

Iako me odbijaju filmovi smješteni u viktorijansku Englesku (mada je ovaj tehnički pred-viktorijansko doba), mada je Yorgos Lanthimos obećao da nikada neće napraviti tipični žanrovski film, pa evo slagao, mada ovaj put nije nastavio sa film-alegorijama, The Favorite je još uvijek kvalitetan film kojim nastavlja tragati za odgovorom na pitanja koja je postavljao u ranijim radovima, poglavice: gdje je granica između egoizma i ljubavi, i da li je svaka ljubav zapravo goli interes (The Lobster), te dokle je čovjek spreman ići kada se u njemu probude čisti darvinistički nagoni samoodržanja (Killing of the Sacreed Deer)?

Volimo Yorgos Lanthimosa, volimo pitanja koja postavlja, i nastavljamo pratiti njegov rad.
johnnykola

#340 Re: Klub filma

Post by johnnykola »

ExNihilo wrote: 31/08/2020 00:50 Iako me odbijaju filmovi smješteni u viktorijansku Englesku (mada je ovaj tehnički pred-viktorijansko doba), mada je Yorgos Lanthimos obećao da nikada neće napraviti tipični žanrovski film, pa evo slagao, mada ovaj put nije nastavio sa film-alegorijama, The Favorite je još uvijek kvalitetan film kojim nastavlja tragati za odgovorom na pitanja koja je postavljao u ranijim radovima, poglavice: gdje je granica između egoizma i ljubavi, i da li je svaka ljubav zapravo goli interes (The Lobster), te dokle je čovjek spreman ići kada se u njemu probude čisti darvinistički nagoni samoodržanja (Killing of the Sacreed Deer)?

Volimo Yorgos Lanthimosa, volimo pitanja koja postavlja, i nastavljamo pratiti njegov rad.
Da. Link
Tito_i_Partija

#341 Re: Klub filma

Post by Tito_i_Partija »

ExNihilo wrote: 30/08/2020 19:35Jašta, mislim da je i omarka pisala kako joj je A Most Violent Year top. Fakat je bizarno da JC Chandor nije izbacio ništa pismeno poslije. Snima trenutno nešto Kraven the Hunter. Ne čini mi se obećavajuće.

Omarka je jedna od nekoliko tih cije misljenje uvijek apsolutno saslusam i postujem, jer cinjenica je da sestra iz Toronta zna znanje. :D

Sto se tice Chandora i njegov sledeci projekat, Kraven the Hunter ti je jedan on vecih zlikovaca u svijetu Spider-Mena, znaci jedan od grupe zvane The Sinister Five, medju koje spada i skorasnji Venom. Mescini da je se Sony divio onome sta je Disney napravio sa Avengersima, pa hajmo sad i mi iskopat nesto, bilo sta, samo da pare legnu na konto. :D Prosto je pateticno i tuzno sta Sony radi sa fransizom Spider-Mena, al' eto, oni imaju pravo na taj lik tako da ce da ga muzu koliko god budu mogli. Eh sad, otkud tu Chandor upade ja nemam blage veze. Vjerovatno mu treba love, al' zato umjetnicki integritet ode u kurac. Mada mislim da tebe licno nije puno briga za tim, jos uvijek se nasmijem kad se sjetim kako si pis'o svojevremeno o "Chmarvelu". :lol:

Al' jeb'o to, jos malo pa ce Dune trailer doc' na svjetlo dana, a svi znamo da je Villeneuve i majka i babo sto se tice svijeta filma u zadnje vrijeme. :-D

https://www.indiewire.com/2020/08/dune- ... 234582955/
ExNihilo

#342 Re: Klub filma

Post by ExNihilo »

Tito_i_Partija wrote: 01/09/2020 07:59
ExNihilo wrote: 30/08/2020 19:35Jašta, mislim da je i omarka pisala kako joj je A Most Violent Year top. Fakat je bizarno da JC Chandor nije izbacio ništa pismeno poslije. Snima trenutno nešto Kraven the Hunter. Ne čini mi se obećavajuće.

Omarka je jedna od nekoliko tih cije misljenje uvijek apsolutno saslusam i postujem, jer cinjenica je da sestra iz Toronta zna znanje. :D

Sto se tice Chandora i njegov sledeci projekat, Kraven the Hunter ti je jedan on vecih zlikovaca u svijetu Spider-Mena, znaci jedan od grupe zvane The Sinister Five, medju koje spada i skorasnji Venom. Mescini da je se Sony divio onome sta je Disney napravio sa Avengersima, pa hajmo sad i mi iskopat nesto, bilo sta, samo da pare legnu na konto. :D Prosto je pateticno i tuzno sta Sony radi sa fransizom Spider-Mena, al' eto, oni imaju pravo na taj lik tako da ce da ga muzu koliko god budu mogli. Eh sad, otkud tu Chandor upade ja nemam blage veze. Vjerovatno mu treba love, al' zato umjetnicki integritet ode u kurac. Mada mislim da tebe licno nije puno briga za tim, jos uvijek se nasmijem kad se sjetim kako si pis'o svojevremeno o "Chmarvelu". :lol:

Al' jeb'o to, jos malo pa ce Dune trailer doc' na svjetlo dana, a svi znamo da je Villeneuve i majka i babo sto se tice svijeta filma u zadnje vrijeme. :-D

Čekam Dune k'o ozebo sunce. Mada sam umjereno skeptičan. Strašno nezahvalna knjiga za ekranizovati. Što uostalom pokazuju svi dosadašnji pokušaji. Ali ako iko može pull it off, može Denis.

Trailer će nam puno toga reći. :D
Tito_i_Partija

#343 Re: Klub filma

Post by Tito_i_Partija »

ExNihilo wrote: 01/09/2020 11:39 Čekam Dune k'o ozebo sunce. Mada sam umjereno skeptičan. Strašno nezahvalna knjiga za ekranizovati. Što uostalom pokazuju svi dosadašnji pokušaji. Ali ako iko može pull it off, može Denis.

Trailer će nam puno toga reći. :D
Glumacka postava odlicna osim Chalamet-a. Ne znam jebiga, mislim da je sa tim castingom moglo i bolje, al' hajde de, sta je tu je.

Navodno nece bit' samo jedan film, vec ce bit' dva dijela, sto je dobro. Knjiga i jest' toliko masivna da bi jedan film bio vjerovatno nedovoljan.

U medjuvremenu cekamo komentar kolege @dale cooper da nam kaze stagod lijepo o Lynchovoj verziji. :D

Image
yoda82

#344 Re: Klub filma

Post by yoda82 »

Tito_i_Partija wrote: 01/09/2020 07:59

Sinister Six :D
dale cooper

#345 Re: Klub filma

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote: 02/09/2020 07:00

Glumacka postava odlicna osim Chalamet-a. Ne znam jebiga, mislim da je sa tim castingom moglo i bolje, al' hajde de, sta je tu je.

Navodno nece bit' samo jedan film, vec ce bit' dva dijela, sto je dobro. Knjiga i jest' toliko masivna da bi jedan film bio vjerovatno nedovoljan.

U medjuvremenu cekamo komentar kolege @dale cooper da nam kaze stagod lijepo o Lynchovoj verziji. :D

Image
Hmmmm, Kyle MacLachlan? :zoka: No...I've got nothing. :mrgreen:
Tito_i_Partija

#346 Re: Klub filma

Post by Tito_i_Partija »

yoda82 wrote: 02/09/2020 07:59 Sinister Six :D
Tako je, pardon. :D
Tito_i_Partija

#347 Re: Klub filma

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote: 02/09/2020 12:31 Hmmmm, Kyle MacLachlan? :zoka: No...I've got nothing. :mrgreen:
Sta ce to bit' da Lynch Superfan No. 1 nema nista dobro da kaze o tom legendarnom pokusaju ekranizacije iz 1984 godine? :D

Sto se tice Villeneuve-ove verzije, trailer treba da izadje veoma uskoro.
dale cooper

#348 Re: Klub filma

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote: 03/09/2020 06:51
dale cooper wrote: 02/09/2020 12:31 Hmmmm, Kyle MacLachlan? :zoka: No...I've got nothing. :mrgreen:
Sta ce to bit' da Lynch Superfan No. 1 nema nista dobro da kaze o tom legendarnom pokusaju ekranizacije iz 1984 godine? :D

Sto se tice Villeneuve-ove verzije, trailer treba da izadje veoma uskoro.
Kad nema Lynch šta dobro da kaže, kako ću ja imati. :lol: :mrgreen:
ExNihilo

#349 Re: Klub filma

Post by ExNihilo »

Deset godina Kickassa.

Film koji je lansirao Chloe Grace Moretz. Tog ljeta gospodnjeg, 2010. po redu, sjećam se da je Kickass bio osvježenje u žanru, i to ravno otvaranju prozora u gasnoj komori Aušvica. A to je sve bilo PRIJE nego je karcinom čMarvela kontaminirao popularnu kulturu.

Bilo je nešto u toj priči o liku koji odluči biti superheroj, pa ga prebiju k'o vola u kupusu. I taman kad pomisliš da se radi o superhero realizmu, cijela stvar napravi U turn pojavom Hit Girl i odvede nas u Tarantino finale.

A tek soundtrack što je valjao. Već deset godina slušam trinaestogodišnju Chloe kako ne mari za reputaciju dok u pozadini melje bad guys:

Pravit ćemo se da drugi dio ne postoji.
90minut

#350 Re: Klub filma

Post by 90minut »

Ma vrh je i danas
Post Reply