Jedino Albanski političari imaju muda se suprotstaviti Srbiji. Vrijeme je da i Bosnjacki to isto pocnu uzurbano raditi.Haman2 wrote:http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/132 ... nijom.htmlLIDER DEMOKRATSKOG SAVEZA KOSOVA, ISA MUSTAFA: "Mali Šengen - pokušaj stvaranja nove Jugoslavije sa Albanijom"
Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa usprotivio se danas ideji o balkanskom "Malom Šengenu", ocjenjujući da je riječ o "novoj mini-Jugoslaviji sa Albanijom i bez Slovenije i Hrvatske".
"Iako na prvi pogled ideje carinske unije Zapadnog Balkana, zajedničkog tržišta a u novije vrijeme i 'mini Šengena' izgledaju atraktivno, to u suštini vodi ka novoj Jugoslaviji, sa Albanijom a bez Hrvatske i Slovenije.
To su ideje koje nismo podržali dok smo vodili vladu i nećemo ih podržati kao DSK, ni u poziciji ni u opoziciji, kao što ne podržavamo promjenu državnih granica Kosova", napisao je Mustafa na Facebooka. On je ocijenio da bi Kosovo trebalo da teži jedinstvenom evropskom tržištu, u početku kako je to uređeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, i da bi trebalo da postane dio Šengenskog sporazuma, gdje su zemlje EU.
"Mini Šengen nastao je kada projekat koji je u Srbiji osmišljen za carinsku uniju, i ideja za ekonomsku uniju Zapadnog Balkana nisu realizovani, zbog protivljenja Kosova i Crne Gore. Mi bismo ovim sporazumom prenijeli svoj suverenitet na susjedne zemlje, jer se zna da Šengen podrazumijeva jedinstvene politike država članica za slobodan prelazak granica bez kontrole. To bi se odnosilo i na mini Šengen koji podržava Srbija i pristalice njene hegemonije", naveo je Mustafa.
Prema njegovim riječima, takva politika "udaljava zemlje Zapadnog Balkana od puta evropskih integracija" i dovodi ih "u evroazijsko utočište kojim dominira Rusija".
"To su manevri Srbije koja hoće da potkopa obaveze o normalizaciji odnosa sa Kosovom i priznavanju nezavisnosti Kosova", ocijenio je lider DSK.
Današnjem sastanku predstavnika Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i BiH u Ohridu nije se odazvao predsjednik Kosova Hašim Tači obrazlažući to između ostalog, odbijanjem Srbije i BiH da priznaju Kosovo.
MALI Šengen
-
megaman4
#326 Re: MALI Šengen
- tandmand
#327 Re: MALI Šengen
Ne saziva Bakir zemlje z. Balkana u neke asocijacije.Challenger_ wrote:Joj tebe, k'o kakvo dijete. Ne sviđa se njima ni Bakir pa opet rade svoj pos'o.tandmand wrote:On se nama ne sviđa ...
Ne bi se njima sviđao ni Raif Dizdarević kada bi bio umjesto Bakira.
Upravo tako, oni rade svoj poso ...
-
megaman4
#328 Re: MALI Šengen
Bolan treba samo ignorisati mitomane preko Drine. Vidis da ih niko ne zeli blizu svog dvorišta.tandmand wrote:Ne saziva Bakir zemlje z. Balkana u neke asocijacije.Challenger_ wrote:Joj tebe, k'o kakvo dijete. Ne sviđa se njima ni Bakir pa opet rade svoj pos'o.tandmand wrote:On se nama ne sviđa ...
Ne bi se njima sviđao ni Raif Dizdarević kada bi bio umjesto Bakira.
Upravo tako, oni rade svoj poso ...
- tandmand
#329 Re: MALI Šengen
Fraza koja me najviše iritira u medijima je "proces pomirenja". Kakvo bolan pomirenje, šta je to? Je li to da se družimo, da idemo na pivu, roštilj a da Bošnjaci u RS i dalje izučavaju "jezik bošnjačkog naroda" a da ih prijateljski zovu Muslimanima.megaman4 wrote:Bolan treba samo ignorisati mitomane preko Drine. Vidis da ih niko ne zeli blizu svog dvorišta.
Nejasni su mi oni mazohisti koji bi "pomirenjem" pristali na svog osobnog Miloševića, Radovana ili Dodika. Na kolektivnoj razini smo to sve iskusili.
Ko je ljudskost pokazao za vrijeme rata, sa njim nema potrebe se miriti, ali ima potrebe da te uvaži kao političkog Bošnjaka.
Često mi naum padne jedna scena iz nekog filma o Von Staufenbergu, kada je on sa svojim najboljim prijateljem Židovom na plivanju, negdje na jezeru oko Minhena. I veli mu nešto kao "znaš, Židovi ne valjaju, vaki su naki su ... ali ti nisi kao većina tvoga naroda, ti su u redu, ti si moj drug".
Takva prijateljstva i takvo pomirenje, meni ne trebaju. Daleko im kuća bila.
Last edited by tandmand on 11/11/2019 00:06, edited 1 time in total.
- cyprus
#330 Re: MALI Šengen
Ne znam zbog čega tako zamišljaš pomirenje... To o čemu pričaš, pomirenja vidjelo nije...tandmand wrote:Fraza koja me najviše iritira u medijima je "proces pomirenja". Kakvo bolan pomirenje, šta je to? Je li to da se družimo, da idemo na pivu, roštilj a da Bošnjaci u RS i dalje izučavaju "jezik bošnjačkog naroda" a da ih prijateljski zovu Muslimanima.megaman4 wrote:Bolan treba samo ignorisati mitomane preko Drine. Vidis da ih niko ne zeli blizu svog dvorišta.
Nejasni su mi oni mazohisti koji bi "pomirenjem" pristali na svog osobnog Miloševića, Radovana ili Dodika. Na kolektivnoj razini smo to sve iskusili.
Ko je ljudskost pokazao za vrijeme rata, sa njim nema potrebe se miriti, ali ima potrebe da te uvaži političkog Bošnjaka.
Često mi naum padne jedna scena iz nekog filma o Von Staufenbergu, kada je on sa svojim najboljim prijateljem Židovom na plivanju, negdje na jezeru oko Minhena. I veli mu nešto kao "znaš, Židovi ne valjaju, vaki su naki su ... ali ti nisi kao većina tvoga naroda, ti su u redu, ti si moj drug".
- tandmand
#331 Re: MALI Šengen
Upravo tako, to nije pomirenje ali oni ga zamišljaju tako ...cyprus wrote:Ne znam zbog čega tako zamišljaš pomirenje... To o čemu pričaš, pomirenja vidjelo nije...
Ne ja.
- BHCluster
#332 Re: MALI Šengen
"proces pomirenja" na Vucicev nacin.
Ministarstvo odbrane Republike Srbije promovisalo je u beogradskom Domu Vojske Srbije knjigu Ilije Brankovića naslovljenu "Tuzlanska kapija – režirana tragedija".
- LBVIEW
#333 Re: MALI Šengen
Ma taj se druzi zato sto je i sam Srbin.Maraschino wrote:izuzetak nije praviloNadzornik wrote: A jesi li se ti zapitao zasto se ovdje na zapadu druze iskljucivo Srbi i Bosnjaci,kako na poslu tako i privatno....![]()
Da li zaista imamo toliko tog zajednickog ili je po srijedi nesto drugo ni sam ne znam,mada sam vec 30 godina na zapadu jos sebi ne mogu
to pravilno definisati...
Hrvati su svijet za sebe,glume neku gospodu i zapadnjake i po prilicno su hladni i nadmeni.
Kad se sretnu poznanici Bosnjak i Srbin to obicno zavrsi u kafani a kad sretnete Hrvata,samo Zdravo i on tebi Bok i svak sebi...
Ma moze narod zajedno ali politicari nikako.
A ta vrsta druzenja je medju vecinom poodavno umrla, niko nije toliki mazohista.
Sto se pak Srba tice, spominjemo ih, kako rece drug Bodkin, samo petkom.
-
megaman4
#334 Re: MALI Šengen
Da je srbija normalno društvo mozda bi se razmisljalo o pomirenju u nekoj daljoj budućnosti?cyprus wrote:Ne znam zbog čega tako zamišljaš pomirenje... To o čemu pričaš, pomirenja vidjelo nije...tandmand wrote:Fraza koja me najviše iritira u medijima je "proces pomirenja". Kakvo bolan pomirenje, šta je to? Je li to da se družimo, da idemo na pivu, roštilj a da Bošnjaci u RS i dalje izučavaju "jezik bošnjačkog naroda" a da ih prijateljski zovu Muslimanima.megaman4 wrote:Bolan treba samo ignorisati mitomane preko Drine. Vidis da ih niko ne zeli blizu svog dvorišta.
Ko je ljudskost pokazao za vrijeme rata, sa njim nema potrebe se miriti, ali ima potrebe da te uvaži političkog Bošnjaka.
Posto to nikada biti nece, od pomirenja nema nista.
Eto ih tamo. Dosta je bilo 70 godina sa njima u dvije srboslavije. Vise nikada.
-
Haman2
#335 Re: MALI Šengen
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/132 ... _trik.htmlDEUTSCHE WELLE RASKRINKAVA VUČIĆEV „MALI SCHENGEN“: Balkansko čudo je običan ŠIBICARSKI TRIK…!?
Zemljama Zapadnog Balkana gospodarska suradnja teško ide: carine, loša infrastruktura i napetosti među susjedima koče tržište. To bi se trebalo promijeniti, smatra Norbert Mappes-Niediek.
Foto: ProfimediaIlustracija
Jesu li čuda tako lako ostvariva? To pitanje pada na pamet dok ovih dana pratite aktivnosti trojice moćnih muškaraca na Balkanu. I to netom nakon što je EU zbog veta Francuske odbacila dalje pregovore o pristupanju. Upravo sada, kada su učestala upozorenja o novim napetostima u regiji, Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija čine ogromne korake ka jednom upravo čudesnom dogovoru.
Godinama je Bruxelles insistirao na tješnjoj suradnji između balkanskih zemalja, posljednji put na sastanku u Trstu prije dvije godine. Ironično je da se čini da je ta suradnja odjednom počela da funkcionirati, baš sada kada Bruxelles jedva još može ponuditi neku nadu. U Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, održava se već drugi regionalni sastanak na vrhu u samo mjesec dana.Ne samo da se te tri države odlično slažu - one izričito pozivaju i ostale tri isključene zemlje da im se pridruže, čak i Kosovo. Nevjerojatno. Što se to tamo događa?
Carine i administracija
Balkanu je neophodna suradnja ili „povezanost" - kako to nazivaju stručnjaci EU-a. Na mnogim granicama često danima stoje kamioni s robom iz neke konkurentske zemlje. Carine i administrativne prepreke štite ta premala tržišta od susjeda.
Stopostotne carine koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije, jedinstvene su u svijetu. Putovanje je puno prepreka čak i za obične građane, posebno ljeti: smjena na graničnom prijelazu, znači da opet sat vremena sve stoji. To sve je kobno za privredu. Te male zemlje zbog svoje male kupovne moći nisu interesantne za investitore, a s tim šikaniranjem u transportu nisu podobne ni kao dobavljači za strana tržišta.
Usko grlo na Balkanu - granica između Srbije i Kosova
U svojoj utrci ka EU-u, balkanske zemlje su više puta naštetile jedna drugoj. Sada, izgleda, žele ići zajedno, ruku pod ruku. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, u listopadu su zajednički formulirali cilj uvođenja „četiri slobode" na Balkanu, koje već važe u EU: slobodu kretanja za kapital, robu, usluge i ljude. Predviđeno je da „Mini-Schengen", kako ga naziva Vučić, omogući putovanja bez putovnica, samo s osobnom iskaznicom. Ideje bi trebale biti konkretizirane u nedjelju, a stvarnost će postati već 2021. godine.
Balkanska „Mini-EU"?
Ali Balkan ne bi bio Balkan da se "vrag ne krije u detaljima". Trojica novih prijatelja svojim granicama gotovo u potpunosti okružuju - Kosovo. Putovanje bez prepreka „iz Srbije u Albaniju", kako je to Vučić obećao, zahtijevat će duge obilaznice, osim ako se ne uključi zemlja koju Srbija ne priznaje. Mnogi problemi koji su po najavama tri čelnika navodno riješeni u balkanskoj „mini-EU" - ili su vrlo kontroverzni ili samo teoretski riješeni, ali nisu praktično implementirani u teškom dijalogu o praktičnim pitanjima između Beograda i Prištine. Na primjer, uzajamno priznavanje diploma. Ako to nisu bile u stanju učiniti dvije, pitanje je kako će to postići šest zemalja.
Ako se malo bolje pogleda, i željena carinska unija se nalazi pred preprekama koje je teško savladati. Čak i prije nego što je Kosovo uvelo svoje astronomske carine na srpsku robu, tamo je postojala bojazan da bi Srbija svojom gospodarskom snagom mogla ugušiti delikatni procvat poslovnog krajolika u toj zemlji. Premijer Albin Kurti je godinama skupljao glasove zahtjevom za totalnim bojkotom srpske robe. Bogatija Crna Gora se, pak, plaši jeftine srpske konkurencije.
Ono što je također neriješeno je pitanje kompatibilnosti carinske unije sa sporazumom o slobodnoj trgovini koji je Srbija nedavno sklopila s Putinovom Euroazijskom gospodarskom unijom. Hoće li će sve balkanske zemlje ubuduće slobodno trgovati s Rusijom, Kirgizijom ili Armenijom? I koliko je euroazijska zona slobodne trgovine kompatibilna sa sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju koje su sve zemlje Balkana zaključile s EU-om?
Kosovo - nerješiv problem
Srž ove „Balkanske EU" je nova osovina Beograd - Tirana. Insceniranjem „povijesnog pomirenja Srba i Albanaca" prije tri godine, koristi su imali i Srbin Vučić i njegov albanski kolega Rama. Te zemlje jedva da imaju problema jedna s drugom i pomirenje nije ni bilo potrebno. Ali kada se spoje „Srbi" i „Albanci", nerješiv problem Kosova može da dovede do kratkog spoja: mnogo je lakše pregovarati s Tiranom nego s Prištinom.
S druge strane, Rama, koji sebe smatra „predsjednikom svih Albanaca", rado prihvaća to ponuđeno vodstvo. Pritom interesi Kosova bivaju zanemareni. A za Zaeva je dobro da sudjeluje u ovome: s jedne strane, poslije šamara koji je EU dala Sjevernoj Makedoniji potreban mu je vidljiv uspjeh. S druge strane, mora se osigurati da se Beograd i Tirana ne dogovore preko njegovih leđa i da sebi ne daju pregovaračku moć nad albanskim stanovništvom njegove zemlje.
Čuda su rijetka, ne samo na Balkanu. A ako ih ima, obično se radi o nekom šibicarskom triku.
(DW)
-
zilog
#336 Re: MALI Šengen
Vucic ide u Francusku i od Macron-a ce traziti podrsku za Mali Sengen...
Nazalost, nije NJUZ.NET
Nazalost, nije NJUZ.NET
- Point.
#337 Re: MALI Šengen
A šta je sad ovaj francuski šupak postao neka važna mustra pa ga se treba pitati za sve? Jebem i njega i onu njegovu babu.
- BHCluster
#338 Re: MALI Šengen
Taj babojebac ima viziju gdje EU ima svoju vojsku i sto vecu integraciju bez izlaza iz iste. Tj kako on sam kaze da EU postane treca sila nakon SAD-a i Kine, a izgleda smo mi babaroga s kojom ce da "prepada" ostale clanice EU kako bi svi to prihvatili.Point. wrote:A šta je sad ovaj francuski šupak postao neka važna mustra pa ga se treba pitati za sve? Jebem i njega i onu njegovu babu.
- Haris.ba
#339 Re: MALI Šengen
Šta ste ljubomorni što je čovjek predsjednik jedne od najuticajnijih zemalja svijeta?
Drugo je to što će biti šta Amerikanci kažu. Ako Amerikanci kažu da će biti mini - šengen, biti će. Mada mogu i čekati razvoj situacije. Makron može da navodi vodu na svoj mlin, ali zna se ko donosi odluke na kraju. A u evropskim okvirima, zna se šta znači i kada Njemačka kaže ne. Makron je bio otvoren za podršku Srbije da se otvori pitanje razmjene teritorija Srbije i Kosova. Ameri su bili nijemi - čekali kako će se situacija razvijati. Njemačka je ta koja je to sve stopirala. Koliko su to uradili zbog Amerike ne zna se. Ali, to ti je ono ko u osnovnoj školi. Makron jeste popularan (možda i najpopularniji) u razredu, ali zna se ko je učiteljica.
Drugo je to što će biti šta Amerikanci kažu. Ako Amerikanci kažu da će biti mini - šengen, biti će. Mada mogu i čekati razvoj situacije. Makron može da navodi vodu na svoj mlin, ali zna se ko donosi odluke na kraju. A u evropskim okvirima, zna se šta znači i kada Njemačka kaže ne. Makron je bio otvoren za podršku Srbije da se otvori pitanje razmjene teritorija Srbije i Kosova. Ameri su bili nijemi - čekali kako će se situacija razvijati. Njemačka je ta koja je to sve stopirala. Koliko su to uradili zbog Amerike ne zna se. Ali, to ti je ono ko u osnovnoj školi. Makron jeste popularan (možda i najpopularniji) u razredu, ali zna se ko je učiteljica.
- Banksy
#340 Re: MALI Šengen
Šibicarska SDA Bosna, kao i obično, laže,
DEUTSCHE WELLE RASKRINKAVA VUČIĆEV „MALI SCHENGEN“: Balkansko čudo je običan ŠIBICARSKI TRIK…!?
Zemljama Zapadnog Balkana gospodarska suradnja teško ide: carine, loša infrastruktura i napetosti među susjedima koče tržište. To bi se trebalo promijeniti, smatra Norbert Mappes-Niediek.
tekst, koji je već postavljan na ovoj temi, ide pod naslovom:
Mali Schengen: Balkansko čudo ili džeparoški trik?
http://www.seebiz.eu/mali-schengen-balk ... ar-200510/
-
Novak20
- BHCluster
#342 Re: MALI Šengen
Čuda su rijetka, ne samo na Balkanu. A ako ih ima, obično se radi o nekom šibicarskom triku.
-
Haman2
#343 Re: MALI Šengen
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/132 ... avije.htmlKOSOVSKI POLITIČAR ŽESTOKO RASPALIO PO RAMI I VUČIĆU: „Prvo je s PRIJATELJEM Vučićem potpuno zaobišao Kosovo, a sada obojica smišljaju aranžmane za stvaranje MINI JUGOSLAVIJE…“
Bivši i novo izabrani poslanik Demokratskog saveza Kosova(DSK) Lumir Abdidjiku je izjavio da je ideja o "mini Schengenu" koju promoviše albanski premijer Edi Rama uperena protiv postojanja Kosova kao nezavisne i suverene države.
Foto: Beta
U odgovoru na kritike lidera DSK Isa Mustafe, Rama je danas tokom konferencije za medije u Ohridu rekao da nikada nije živio u Jugoslaviji i da ta ideja nema nikakve veze sa stvaranje neke nove Jugoslavije sa Albanijom, ali bez Slovenije i Hrvatske.
"Edi Rama nije živio u Jugoslaviji, ali smo svi mi u njoj živjeli. Tako da je dobro da prestane jer to ne shvata niti zna. Zbog naivnosti ili apetita za protagonizam, to je malo važno, on i dalje potkopava subjektivnost Kosova u bilo kojoj od njegovih regionalnih inicijativa", rekao je Abdidjiku.
On je nabrojao neke od situacija u kojima je Rama ostavljao po strani interese Kosova.
"Kada je sa prijateljem Aleksandrom Vučićem potpisao sporazume o autoputu Niš-Drač, obojica su potpuno zaobišli Kosovo. Kao da ovaj autoput ne prolazi kroz Kosovo. Ima i drugih primjera. I sada ponovo obojica smišljaju aranžmane za stvaranje mini Jugoslavije opet, ali ne slučajno, bez uzimanja u obzir mišljenja Kosova kao države u ovoj inicijativi", kazao je Abdidjiku.
Podvlači da svaki naivni učesnik te inicijative mora shvatiti da je neučešće Kosova u bilo kojoj inicijativi upravo ono što Srbija želi i tvrdi već dugo.
"Za njih (Srbiju) mi možda ne postojimo, ali za Albaniju definitivno moramo biti misao i odluka. Odnosi Albanije i Srbije prevazilaze Kosovo. Balkanska carinska unija i nova mini-Jugoslavija mrtvi su prije rođenja", kazao je Abdidjiku.
Abdidjiku je treći poslanik iz redova DSK po broju dobijenih glasova na prevremenim parlamentarnim izborima od 6. oktobra ove godine.
- spreca
#344 Re: MALI Šengen
Mali sengen nije nista novo ,samo sto su ga tada drugacije nazivali....sjeca teli se onih prica iz Srbije kako srbi i Bosnjaci (citaj musliman)treba da se izmire i da se stekne to neko povjerenje i da se drzba ucvrscuje
ono u zagradi muslinani jer su oni mislili ukoliko Bosnjaci padnu na trik zanjima ce poci i Kosovo i Albanija kap vecinske dvije drzave a onda bi nas drzali u sahu uz stalno bacanje koski medju Bosnjake i Albance.....Kosovari znaju da bi ih Bosnjaci priznali ali zbog nakaradnog sistema to nemoze...Srbija ucjenjuje BiH i kod priznavanja Kosova i ulaska u Nato.
Bih ulaskom u Vucicev Sengen moze samo izgubiti a nista dobiti ,cak ulaskom dolazi u opsanost da izgubi opstojnost kakvu takvu
Bih ulaskom u Vucicev Sengen moze samo izgubiti a nista dobiti ,cak ulaskom dolazi u opsanost da izgubi opstojnost kakvu takvu
- Kikibombona
#345 Re: MALI Šengen
Rado citam Dojce Vele i smatram da su slobodarski medij, vazda kriticki raspolozen.Banksy wrote:Šibicarska SDA Bosna, kao i obično, laže,
DEUTSCHE WELLE RASKRINKAVA VUČIĆEV „MALI SCHENGEN“: Balkansko čudo je običan ŠIBICARSKI TRIK…!?
tekst, koji je već postavljan na ovoj temi, ide pod naslovom:
Mali Schengen: Balkansko čudo ili džeparoški trik?
http://www.seebiz.eu/mali-schengen-balk ... ar-200510/
I ovaj tekst o 'mini sengenu' je utemeljen na cinjenicama. Autor ne vjeruje da su balkanske banana drzave sposobne za jedan ovakav dogovor. On ne kaze nista protiv sadrzaja, samo kaze da smo pokvareni i nesposobni, nedorasli za civilizacijski iskorak, te da se u konacnici radi o sibicarskom triku.
Rekao bih, na temelju dosadasnjih iskustava sasvim opravdana sumnja.
Sadrzaj je odlican ali je pitanje da li smo zreli za korak naprijed.
https://m.dw.com/hr/balkansko-čudoili-š ... a-51190819
-
daddy-kool
#346 Re: MALI Šengen
Pa to mi tvrdimo od početka.Kikibombona wrote: te da se u konacnici radi o sibicarskom triku.
Zato zaobići u širokom luku ovakve sumnjive podvale (a ako nam se približe nabiti ih nogom).
- Kikibombona
#347 Re: MALI Šengen
To je sumnja koju svi imamo. Sumnja zahtjeva opreznost, tj. klauzule u ugovoru koje ce zastiti interese BiH.daddy-kool wrote:Pa to mi tvrdimo od početka.Kikibombona wrote: te da se u konacnici radi o sibicarskom triku.
Zato zaobići u širokom luku ovakve sumnjive podvale (a ako nam se približe nabiti ih nogom).
Odbijati u startu, nesto sto je na papiru dobro, je losa odluka. Ako se bude sve odbijalo nema od nase ekonomije nista.
Ja zivim u BiH cijeli zivot i odgovorno tvrdim da nikad nije bila gora depresija. Svaki, ali svaki dan, ljudi pricaju kako smo propali i kako treba otici.
Ako smo protiv svega, kada je ekonomija u pitanju, onds nema nikakve nade da cemo napredovati u narednih 20 godina. To je onda poruka svim mladim da napuste ovaj brod.
- cyprus
#348 Re: MALI Šengen
Dijelim mišljenje o DW-u, i ovo što je napisano zaista stoji... S tim da nema tu puno šta novo rečeno - većina nas je svjesna toga svega...Kikibombona wrote:Rado citam Dojce Vele i smatram da su slobodarski medij, vazda kriticki raspolozen.
I ovaj tekst o 'mini sengenu' je utemeljen na cinjenicama. Autor ne vjeruje da su balkanske banana drzave sposobne za jedan ovakav dogovor. On ne kaze nista protiv sadrzaja, samo kaze da smo pokvareni i nesposobni, nedorasli za civilizacijski iskorak, te da se u konacnici radi o sibicarskom triku.
Rekao bih, na temelju dosadasnjih iskustava sasvim opravdana sumnja.
Sadrzaj je odlican ali je pitanje da li smo zreli za korak naprijed.
https://m.dw.com/hr/balkansko-čudoili-š ... a-51190819
Zato sam i govorio da neku stvarnu integraciju regiona i harmonizaciju odnosa unutar istog nije moguće očekivati sada, niti u skorom periodu... Pogotovo ne sa Vučićem na čelu, i Dodikom kao bitnim faktorom... Međutim, meni se ne čini vjerovatnim da će klima u regionu ostati ista ovakva decenijama, odnosno da se ništa neće značajnije mijenjati... Ja kroz narednih 10 do 20 godina očekujem značajne progresivne korake u tranziciji društvene svijesti homo balkanikusa, koji će stvoriti preduslove za ovo o čemu ovdje pričamo...
Sad će mi jedni reći da imam skrivene namjere, drugi da sam naivan, a Čeli da nema ništa od EU
- Haris.ba
#349 Re: MALI Šengen
Imaš toksičnog susjeda i onda kažeš - pa hajde da vidimo možda je neki njegov prijedlog dobar.
Kada skontamo aksiom da nema dobroga prijedloga od strane komšija - napredovaćemo.
Ovo isto ko da sa djecom da se priča. Imali zajednički ekonomski prostor sa Srbijom u Jugi i bili doljnji kako smo god okrenuli. Korišteni kao sirovinska baza i tržište za visoko obrađene i sofisticiranije proizvode. Da nismo bili važni u vojnom smislu zbog lokacije ne bi imali ni namjensku industriju.
Da se nisu zalomile neke historijske okolnosti i pravi ljudi na pravom mjestu, te da su se u Srbiji pitali, ne bi imali ni privredne gigante tipa Energoinvesta.
Kada skontamo aksiom da nema dobroga prijedloga od strane komšija - napredovaćemo.
Ovo isto ko da sa djecom da se priča. Imali zajednički ekonomski prostor sa Srbijom u Jugi i bili doljnji kako smo god okrenuli. Korišteni kao sirovinska baza i tržište za visoko obrađene i sofisticiranije proizvode. Da nismo bili važni u vojnom smislu zbog lokacije ne bi imali ni namjensku industriju.
Da se nisu zalomile neke historijske okolnosti i pravi ljudi na pravom mjestu, te da su se u Srbiji pitali, ne bi imali ni privredne gigante tipa Energoinvesta.
- cyprus
#350 Re: MALI Šengen
Obzirom da pričaš o najsvjetlijem i najboljem periodu u historiji ovog prostora, koliko smo tek bili donji u drugim periodima...Haris.ba wrote:Imaš toksičnog susjeda i onda kažeš - pa hajde da vidimo možda je neki njegov prijedlog dobar.