Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
-
dezurni_ucenik
#326 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Sta veli fgr urbana raja na sve ovo?
-
hAZNADAR
#327 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Jel mislis da on to stvarno ozbiljno?Kejn wrote:Prijavljen post. Vi iz "ruralnog SDP-a" bi morali nauciti neke osnove bontona i dijaloga.agent_zero wrote:Našao se jedan SDA taliban da otvara temu.
Svaka čast Sanji, ne možeš gradom normalno proći, a da nemaš utisak da si u Afganistanu ili u nekoj drugoj primitivnoj i zatucanoj sredini od tih zakrabuljenih nindži.
Nit šta troše, samo prepadaju narod i prikazuju nas svijetu u najgorem svjetlu.
Zakrabuljeno kao u doba najgoreg primitivizma i islamskog radikalizma, najgori arapski šljam se sjatio ovdje, a sve pod sponzorstvom izdajničke turkofilsko arapofilske SDA i riđobradog mafijaškog kopileta!
Sanja, pravo u sridu i ne obraćaj pažnju na ove zatucane SDA talibane!
Izleda da je Sanja zagrebala povrsinu i svasta pocelo isplivavati. Eno i dustabana na drugoj temi na nista manjme tripu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#328 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Jel to vozas arape?dezurni_ucenik wrote:agent_zero wrote:Našao se jedan SDA taliban da otvara temu.
Svaka čast Sanji, ne možeš gradom normalno proći, a da nemaš utisak da si u Afganistanu ili u nekoj drugoj primitivnoj i zatucanoj sredini od tih zakrabuljenih nindži.
Zakrabuljeno kao u doba najgoreg primitivizma i islamskog radikalizma, najgori arapski šljam se sjatio ovdje, a sve pod sponzorstvom izdajničke turkofilsko arapofilske SDA i riđobradog mafijaškog kopileta!
Sanja, pravo u sridu i ne obraćaj pažnju na ove zatucane SDA talibane!![]()
mogu te zamislit kako ti neki arap prilazi sa debelim novcanikom. Mislim da bi brisao guzice njihove djece i jos bi polizao to.
![]()
- Kejn
#329 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Ma ovaj je poznat po ovakvom jeziku na ovom forumu vec duzi period. Nije mu prvi put da ovako mahnita a pustaju ga vec duze vrijeme.hAZNADAR wrote:Jel mislis da on to stvarno ozbiljno?Kejn wrote:Prijavljen post. Vi iz "ruralnog SDP-a" bi morali nauciti neke osnove bontona i dijaloga.agent_zero wrote:Našao se jedan SDA taliban da otvara temu.
Sanja, pravo u sridu i ne obraćaj pažnju na ove zatucane SDA talibane!
Izleda da je Sanja zagrebala povrsinu i svasta pocelo isplivavati. Eno i dustabana na drugoj temi na nista manjme tripu.
-
dezurni_ucenik
#330 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
_BataZiv_0809 wrote:
Jel to vozas arape?
Drug moi, vid para
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#331 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
dezurni_ucenik wrote:
Drug moi, vid para
bravo bruzba, samo ih guli
-
dezurni_ucenik
#332 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Ma ovaj rad samo

-
Škobo Habu
#333 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Ja nigdje ne tvrdim da neko ima 1/1 tapiju na političko bosanstvo ili hrecegovstvo, već da je ono što je SDA smatrala kao takvo propalo prije dvadeset i kusur godina.hAZNADAR wrote:
Prestali smi mi na sjeveru biti Jugosloveni jos od rata u Hrvatskoj kada su nas poceli kupiti i kada je pocelo sranje. Mnogo prije sarajevskih desavanja. A stradala je i moja familija i mnoge druge, samo zbog imena, nebitno ko je jos bio Jugos a ko ne.
Medjutim ovdje se ponovo ko zna koji put bosanskohercegovacka ideja ili bosanstvo tumaci samo kao necija tapija. Ne valja ti Komsic jer je eto populista i kao ide na guzove SDA, nabrajas druge podobnije nebosnjake koji su eto iznevjereni,..po kojem kriteriju?
Nije li to istovjetno kao sto sam rece:
Dvajest i kusur se živi u "demokratiji", ali se nije odmaklo od komunističke percepcije neistomišljenika.
i grohotom smijanje za neke druge igrace koji eto hoce da postanu vise bosanski a ne samo bosnjacki?
Ono što je propalo kao ideja, kao pokret, whatever, ne treba ni oživljavati, jer je već sada osuđeno na propast.
Niti je SDA nacionalni pokret, niti ima moć, ne posjeduje, što je najvažnije, ni minimum kredbiliteta među bošnjačkim narodom da ga okupi pod tim svojim "bosanstvom", koji je posjedovala početkom devedesetih. SuvIše su esdeaovci stvorili neprijatelja od onih koji su im bili politički neistomišljenici iz vlastitog naroda, suviše su zatrovali odnose između samih sebe da im se stranka svake godine klonira ne neku novu "autohtonu" SDA.
Karikaturalna je ideja koja podrazumjeva govorancije po Bobovcu o historijskom kontinuitetu bosanske države i hiljadugodišnjem postojanju, a onda otići pa ljubiti stope tamo gdje El -Fatih pregzio Drinu. To je nonsens kompletne SDA politike.
Oni od samog svog početka nisu još raskrstili sami sa sobom šta im je važnije - ili vjera, ili država.
I kao takvi bi da nekome kroje ono što je "nacionalna" politika.
Ja sam dovoljno napisao na tu temu. A sa dotičnom osobom sam vodio polemike po FB kada vas pola ovdje nije ni znalo za nju.U ovoj temi o Sanji i onom sto ona simbolise to se samo moze protumaciti da je ona postala nevina zrtva.
Tako da barem znam o čemu pričam, za razliku od neki koji mi sole pamet, a jedina im je poveznica sa zemljom činjenica da od odmora provedu 15 dana u BiH, 15 u nekoj od značajnijih turističkih destinacija u susjedstvu.
Jebi ga, ja takvim ne dam pardona. Nikad u životu.
-
Škobo Habu
#334 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Rizo, vjerujem da znaš da čitaš, pa probaj recimo sa knjigom Mirsada Ćatića - Ćuperka, komdanta TG 2 ABiH, u kojoj potanko navodi sva dešavanja oko Igmana, pada Trnova, prevoja Rogoj, dovođenje kompletne gorždanske teritorije u okruženje.hizo ramidovic wrote: Jah...i sta velis, strucnjak, unprofor zagalamio, miteran zaprijetio i cetalji se usrali od straha i stali, jer su se oni inace plasili unprofora i ostovali dogovore...
Pa ja, kad se malo bolje azmisli, ima logike...
Možda i shvatiš kakav je haos vladao gore i šta se sve zbivalo.
Al', eto, ako ti je draže blaženo neznanje, imaš hutbe Kavazovića, a i, brate, Stav, jer oni su oficijeli tumači novije bošnjačke historije, dok je Čatić - samo još jedan u nizu nacionalnih izdajnika.
-
hAZNADAR
#335 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Isto tako pricaju i susjedni desnicari. Nasa kultura, mi opcenito smo rezultat cjelokupne nase historije prema kojoj se ne mozemo postavljati selektivno i kroz politicke podobnosti. Tako je svugdje u svijetu. Cijela Juzna Amerika voli i svoju vjeru, spanski jezik, a i kulturnu bastinu Azteka, Maja,.... U Skandinaviji se ovdje slave i Vikinzi koji su palili crkve i ubijali svestennstvo gdje su stigli. Taj neki srcedrapajuci negativan odnos prema osmanskom dijelu nase historije redovno povlaci i zal sto ovdje uopce postoji Islam. Drzavnoravna tradicija je jedna stvar, narodnoslovno ime druga stvar a vjera sasvim nesto trece. I sasvim je normalno, moguce, prirodno da slavis i drzavnopravnu tradiciju bosanske drzave i Kotromanice, da se ponosis bosnjackim imenom i starim Bosnjanima i da si musliman koji bas voli sto je musliman. To da je sve to nespojivo je produkt susjednih kuhinja i jedna velika perverzija koja ima negativne efekte u mnogo stvari kod nas - posebno u padu ljevice.Škobo Habu wrote:
Karikaturalna je ideja koja podrazumjeva govorancije po Bobovcu o historijskom kontinuitetu bosanske države i hiljadugodišnjem postojanju, a onda otići pa ljubiti stope tamo gdje El -Fatih pregzio Drinu. To je nonsens kompletne SDA politike.
Mozemo se sloziti da je SDA zlo konto korupcije, mladomuslimanske ideologije koja se nastoji nametnuti kao standard, vjerskog busanja na primitivan mahaski nacin,.... itd. Ali im opet ne mozes oduzeti pravo da se i oni kite bosanstvom i kotromanickim ljiljanom i da slave i svoje krscanske pretke i muslimanske.
-
hizo ramidovic
#336 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Slabo ti ja citam, rodzo, a i pisanje mi malo teze ide...Škobo Habu wrote:Rizo, vjerujem da znaš da čitaš, pa probaj recimo sa knjigom Mirsada Ćatića - Ćuperka, komdanta TG 2 ABiH, u kojoj potanko navodi sva dešavanja oko Igmana, pada Trnova, prevoja Rogoj, dovođenje kompletne gorždanske teritorije u okruženje.hizo ramidovic wrote: Jah...i sta velis, strucnjak, unprofor zagalamio, miteran zaprijetio i cetalji se usrali od straha i stali, jer su se oni inace plasili unprofora i ostovali dogovore...
Pa ja, kad se malo bolje azmisli, ima logike...
Možda i shvatiš kakav je haos vladao gore i šta se sve zbivalo.
Al', eto, ako ti je draže blaženo neznanje, imaš hutbe Kavazovića, a i, brate, Stav, jer oni su oficijeli tumači novije bošnjačke historije, dok je Čatić - samo još jedan u nizu nacionalnih izdajnika.
Sto se tice slusanja, rado poslusam Mustafu Cerica a Kavazovica onako, povremeno...
A otaj Catic, ja znam onog boksera Adnana, jesu li morebit kakvi rodzaci? Jelmu to 'cuperak' pravo ime ili nadimak, jerbo kolko ja znam, to nije muslimansko ime?
-
Škobo Habu
#337 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Ja sam po defoultu - susjed desničar? Auto-šovinista?hAZNADAR wrote: Isto tako pricaju i susjedni desnicari.
Ma, 'ajde?Nasa kultura, mi opcenito smo rezultat cjelokupne nase historije prema kojoj se ne mozemo postavljati selektivno i kroz politicke podobnosti. Tako je svugdje u svijetu. Cijela Juzna Amerika voli i svoju vjeru, spanski jezik, a i kulturnu bastinu Azteka, Maja,.... U Skandinaviji se ovdje slave i Vikinzi koji su palili crkve i ubijali svestennstvo gdje su stigli.
Pa upravo ti se politika SDA, sve ove godine, prema ovdašnjoj historiji i nasljeđu ponaša tako - selektivno. Odnosno tumači određene događaje onako kako odgovaraju dnevnoj politici. Takav stav je dnevno-politički, i on nema nikakve veze sa historijskim činjenicama.
Jasno je meni koliko je komplikovana etnogeneza samih Bošnjaka, i to je glavni problem. Neko to želi predstaviti sasvim jednostavno i laički.
Doš'o El -Fatih pod Jajce i kompletna Bosna pohitala pod "svijetlo Islama".Takva tumačenja su u rangu kakvog Marvelovog holywoodskog spektakla.
U tom smislu evo ti jedan lako dostupan podatak o procesu islamizacije na ovim prostorima - konkretno Slavonija. Najbrži proces islamizacije je upravo provede u Slavoniji. Znaš zašto? Zbog socijalnih i društvenih prilika koje su vladale prije Osmanlija - tamošnji kmetovi su stenjali pod Ugarima, stalno bili na udaru veliki nameta i poreza, ako nisu to onda su bili gomila odrpane vojske koja je ginula za sitne feudalce.
Naravno, osmanlijski sistem im je ponudio sasvim druge mogućnosti - postanite muslimani pa ćete biti oslobođeni nameta. I nema indulgencije Crkvi da svaki grijeh plaćaš grošem...
Što se tiče Južne Amerike ili Skandinavije, to su sasvim druge prilike. U Južnoj Americu su konkvistadori uništili, bolje reći zatrli pola autohtonog stanovništva, robovlasnički sistem je stvorio mix različitih naroda, tako da, u suštini, tamo i nema ko da baštini ono što su bili Inke ili Azetci, jer njihovi potomci su svedeni na folklorne skupine. Iako je to paradoksalno - nigdje u povjesti nije zabilježeno da se jedna monoteistička religija širila na tako okrutan i barbarski način.
Skandinavija je sasvim drugačiji primjer - njihovo anti-kršćanstvo se zasniva na nordijskoj mitologiji i usko je vezano za nacionalističke ideologije.
Sukob između prvih kršćanskih vladara i štovatelja kulta Odina, Tora, Walhale itd. nije bio nimalo blag, već dosta krvav.
Boldano nije uopšte tačno, bar u smislu ako to meni želiš imputirati. Tumačenjem određenih fenomena u bosansko-hercegovačkoj prošlosti su se bavili mnogi, pogotovo procesom islamizacije stanovništa, tako da ima dovoljno građe za izučavanje, iako smatram da tu ima još materijala koji se treba istražiti.Taj neki srcedrapajuci negativan odnos prema osmanskom dijelu nase historije redovno povlaci i zal sto ovdje uopce postoji Islam. Drzavnoravna tradicija je jedna stvar, narodnoslovno ime druga stvar a vjera sasvim nesto trece. I sasvim je normalno, moguce, prirodno da slavis i drzavnopravnu tradiciju bosanske drzave i Kotromanice, da se ponosis bosnjackim imenom i starim Bosnjanima i da si musliman koji bas voli sto je musliman. To da je sve to nespojivo je produkt susjednih kuhinja i jedna velika perverzija koja ima negativne efekte u mnogo stvari kod nas - posebno u padu ljevice.
Državotvorna tradicija je jedna stvar - to si u pravu, problem je kada se ta državotvornost, koja je inače produkt stvaranja nacionalnih država i ranog 19. stoljeća, počne mješati sa tipičnim feudalnim i vjerskim kraljevstvima i carstvima, koji nemaju veze sa njom.
Tako moderna bošnjačka mitomanija svakog Bošnjaka, koji je ratovao pd Perzije do Bukovine, želi predstaviti kao nekoga koje ratovao za pojam današnje države, a ne za Sultana, din, pa tek iman. Tu se neke stvari moraju razdvojiti.
Sve historijske pojavnosti treba postaviti tamo gdje pripadaju i tumačiti ih u kontekstu vremena u kojem su djelovali i egzistirali.
Problem je u činjenici što, haj'mo reći, vodeća politička tradicija u Bošnjaka njihovu vlastitu historiju tumači onako kako njoj odgovara - ne na racionalnim i historijskim činjenicama i faktima, već na nacionalnim i vjerskim mitovima.
Pa nam tako vjerske vođe lupataju o bogumilima, a teorija o njima u ozbiljnim naučnim krugovima je odbačena već preko 30 godina.
Ili, poput jedne obične šteočine od bivšeg reisa Cerića, koji mantra o nekakvim Pra - Ilirima na čisto vjerskim manifestacijama.
Za takve stvari nama nisu krivi prvi susjedi.
Nije ovdje problem ko se čime kiti i šta slavi, već je problem što gro takvi, koji se busaju patriotizmom, ne znaju ni što ti ljiljani predstavljaju. Da si ih Kotromanići preuzeli od Anžuvanaca kao svoj porodični grb.Mozemo se sloziti da je SDA zlo konto korupcije, mladomuslimanske ideologije koja se nastoji nametnuti kao standard, vjerskog busanja na primitivan mahaski nacin,.... itd. Ali im opet ne mozes oduzeti pravo da se i oni kite bosanstvom i kotromanickim ljiljanom i da slave i svoje krscanske pretke i muslimanske.
Ovdje je problem nezananje upravo takvih koji se žele da istaknu, a zapravio i ne poznaju historiju vlastite zemlje.
Baš kao što i ne znaju da je Ajvatovica, prije dolaska Osmanlije, bila staro-slavensko svetište. Kult vode.
-
hAZNADAR
#338 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Ne poznajes bas ni ti dovoljno dobro historiju kada o islamizaciji pricas na taj romanticarski nacin prodaje. Preopsirna je to tematika da bi ovdje sad tim oftopicarili pa te pozivam kulturno na duel po pitanju islamizacije na nekoj drugoj temi. Ne u smislu natjecaja vec edukacije. Dosta si ovdje napisao sto isto ne objasnjava osnovnu poentu a to je da je apsolutno normalno i spojivo slaviti i dolazak islama i drzavnopravnu tradiciju bosanske drzave. Porijeklo ljiljana je nebitno kao i Ajvatovice.Škobo Habu wrote:
Ja sam po defoultu - susjed desničar? Auto-šovinista?
Ma, 'ajde?
Pa upravo ti se politika SDA, sve ove godine, prema ovdašnjoj historiji i nasljeđu ponaša tako - selektivno. Odnosno tumači određene događaje onako kako odgovaraju dnevnoj politici. Takav stav je dnevno-politički, i on nema nikakve veze sa historijskim činjenicama.
Jasno je meni koliko je komplikovana etnogeneza samih Bošnjaka, i to je glavni problem. Neko to želi predstaviti sasvim jednostavno i laički.
Doš'o El -Fatih pod Jajce i kompletna Bosna pohitala pod "svijetlo Islama".Takva tumačenja su u rangu kakvog Marvelovog holywoodskog spektakla.
U tom smislu evo ti jedan lako dostupan podatak o procesu islamizacije na ovim prostorima - konkretno Slavonija. Najbrži proces islamizacije je upravo provede u Slavoniji. Znaš zašto? Zbog socijalnih i društvenih prilika koje su vladale prije Osmanlija - tamošnji kmetovi su stenjali pod Ugarima, stalno bili na udaru veliki nameta i poreza, ako nisu to onda su bili gomila odrpane vojske koja je ginula za sitne feudalce.
Naravno, osmanlijski sistem im je ponudio sasvim druge mogućnosti - postanite muslimani pa ćete biti oslobođeni nameta. I nema indulgencije Crkvi da svaki grijeh plačaš grošem...
Što se tiče Južne Amerike ili Skandinavije, to su sasvim druge prilike. U Južnoj Americu su konkvistadori uništili, bolje reći zatrli pola autohtonog stanovništva, robovlasnički sistem je stvorio mix različitih naroda, tako da, u suštini, tamo i nema ko da baštini ono što su bili Inke ili Azetci, jer njihovi potomci su svedeni na folklorne skupine. Iako je to paradoksalno - nigdje u povjesti nije zabilježeno da se jedna monoteistička religija širila na tako okrutan i barbarski način.
Skandinavija je sasvim drugačiji primjer - njihovo anti-kršćanstvo se zasniva na nordijskoj mitologiji i usko je vezano za nacionalističke ideologije.
Sukob između prvih kršćanskih vladara i štovatelja kulta Odina, Tora, Walhale itd. nije bio nimalo blag, već dosta krvav.
Boldano nije uopšte tačno, bar u smislu ako to meni želiš imputirati. Tumačenjem određenih fenomena u bosansko-hercegovačkoj prošlosti su se bavili mnogi, pogotovo procesom islamizacije stanovništa, tako da ima dovoljno građe za izučavanje, iako smatram da tu ima još materijala koji se treba istražiti.
Državotvorna tradicija je jedna stvar - to si u pravu, problem je kada se ta državotvornost, koja je inače produkt stvaranja nacionalnih država i ranog 19. stoljeća, počne mješati sa tipičnim feudalnim i vjerskim kraljevstvima i carstvima, koji nemaju veze sa njom.
Tako moderna bošnjačka mitomanija svakog Bošnjaka, koji je ratovao pd Perzije do Bukovine, želi predstaviti kao nekoga koje ratovao za pojam današnje države, a ne za Sultana, din, pa tek iman. Tu se neke stvari moraju razdvojiti.
Sve historijske pojavnosti treba postaviti tamo gdje pripadaju i tumačiti ih u kontekstu vremena u kojem su djelovali i egzistirali.
Problem je u činjenici što, haj'mo reći, vodeća politička tradicija u Bošnjaka njihovu vlastitu historiju tumači onako kako njoj odgovara - ne na racionalnim i historijskim činjenicama i faktima, već na nacionalnim i vjerskim mitovima.
Pa nam tako vjerske vođe lupataju o bogumilima, a teorija o njima u ozbiljnim naučnim krugovima je odbačena već preko 30 godina.
Ili, poput jedne obične šteočine od bivšeg reisa Cerića, koji mantra o nekakvim Pra - Ilirima na čisto vjerskim manifestacijama.
Za takve stvari nama nisu krivi prvi susjedi.
Nije ovdje problem ko se čime kiti i šta slavi, već je problem što gro takvi, koji se busaju patriotizmom, ne znaju ni što ti ljiljani predstavljaju. Da si ih Kotromanići preuzeli od Anžuvanaca kao svoj porodični grb.
Ovdje je problem nezananje upravo takvih koji se žele da istaknu, a zapravio i ne poznaju historiju vlastite zemlje.
Baš kao što i ne znaju da je Ajvatovica, prije dolaska Osmanlije, bila staro-slavensko svetište. Kult vode.
A na ovom forumu je postala tradicija da se ljevica kiti samo Kotromanicima a sultani, Alija - to pripada SDA. Ko sto meni rece jedan - nas je Tvrtko a tvoj Alija. Znaci moras biti bosanac ateista ili Srbin/Hrvat,... da bi bio ovdasnjim ljevicarima podoban , sve ostalo je SDA. Pa tlak skoci kada SDA krene dizati ljiljan, spominjati Kulin bana,.... ono biva uzurpiraju nesto sto je kao tudje. Mi imamo pravo kao i svi narodi u svijetu spojiti i objediiti cjelokupnu nasu kulturnu i historijsku bastinu da to bude vanstranacki.
Evo ti jedan primjer, jedna izjava Kavazovica od prije pad dana koju bi volio da protumacis
I danas moramo ukazivati na pokušaje dehumanizacije nas, bosanskih muslimana, koju vode politike iz susjednih zemalja, izmišljajući laži o našem čistom islamu. U isto vrijeme, oni se naoružavaju, spremni da započeto nastave, kao da im zla nije malo. Odlikuju ratne zločince i veličaju zločinačke ideologije, uzdižu ih i ponose se njima. Naš najveći grijeh, u njihovim očima, uvijek je bio taj što volimo svoju zemlju i svoju vjeru i što nikada nismo bili spremni od te ljubavi odustati. To je ona ista mržnja koju su iskusili naši preci bogumili, upućivana prema našoj zemlji, kulturi i vjeri. I tada su je, našu vjeru nazivali heretičkom, kako bi opravdali svoje zločine nad nama. Danas je nazivaju militantnom, kako bi nas dehumanizirali i pripremili za njihove nove zločinačke ekspedicije.
- insomnia78
#339 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Precera ga vala Kavazovicu
-
hAZNADAR
#340 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
U cemu? To da je agresiji prethodila medijska kampanja o dzihadistima - ili da spominje bogumile kao pretke i pravi poveznicu?insomnia78 wrote:Precera ga vala Kavazovicu
-
Škobo Habu
#341 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Hajd' nek' si ti ekspert.hAZNADAR wrote:
Ne poznajes bas ni ti dovoljno dobro historiju kada o islamizaciji pricas na taj romanticarski nacin prodaje.
U pravu si - džabe pišem.Preopsirna je to tematika da bi ovdje sad tim oftopicarili pa te pozivam kulturno na duel po pitanju islamizacije na nekoj drugoj temi. Ne u smislu natjecaja vec edukacije. Dosta si ovdje napisao sto isto ne objasnjava osnovnu poentu a to je da je apsolutno normalno i spojivo slaviti i dolazak islama i drzavnopravnu tradiciju bosanske drzave. Porijeklo ljiljana je nebitno kao i Ajvatovice.
A na ovom forumu je postala tradicija da se ljevica kiti samo Kotromanicima a sultani, Alija - to pripada SDA. Ko sto meni rece jedan - nas je Tvrtko a tvoj Alija. Znaci moras biti bosanac ateista ili Srbin/Hrvat,... da bi bio ovdasnjim ljevicarima podoban , sve ostalo je SDA. Pa tlak skoci kada SDA krene dizati ljiljan, spominjati Kulin bana,.... ono biva uzurpiraju nesto sto je kao tudje. Mi imamo pravo kao i svi narodi u svijetu spojiti i objediiti cjelokupnu nasu kulturnu i historijsku bastinu da to bude vanstranacki.
Još kad bi ti bio u stanju, svo ovo vrijeme rasprave, da objasniš barem kakve veze ima Islam sa modernim poimanjem države i nacije, bilo bi o.k.
Šta se ima ovdje tumačiti? Bogumili?Evo ti jedan primjer, jedna izjava Kavazovica od prije pad dana koju bi volio da protumacis
I danas moramo ukazivati na pokušaje dehumanizacije nas, bosanskih muslimana, koju vode politike iz susjednih zemalja, izmišljajući laži o našem čistom islamu. U isto vrijeme, oni se naoružavaju, spremni da započeto nastave, kao da im zla nije malo. Odlikuju ratne zločince i veličaju zločinačke ideologije, uzdižu ih i ponose se njima. Naš najveći grijeh, u njihovim očima, uvijek je bio taj što volimo svoju zemlju i svoju vjeru i što nikada nismo bili spremni od te ljubavi odustati. To je ona ista mržnja koju su iskusili naši preci bogumili, upućivana prema našoj zemlji, kulturi i vjeri. I tada su je, našu vjeru nazivali heretičkom, kako bi opravdali svoje zločine nad nama. Danas je nazivaju militantnom, kako bi nas dehumanizirali i pripremili za njihove nove zločinačke ekspedicije.
Konkretan primjer mitomanije i kvazi-naučnog diskursa na jednoj manifestaciji memorijalnog karaktera.
Bogumili ili pavlićani su bili manihejci. Dualisti. Svijet je podjeljen na onaj duhovni - koji pripada Bogu, i onaj fizički - koji pripada Satani.
Reis Kavazović je ozbiljan vjerski dužnosnik, nije teatralan kao Cerić da mantra sa Uncle Samom iz Visokog o Pra - Ilirima, ali nas je proglasio, eto, direktnim potomcima jedne od prvih kršćanskih vjerskih zajednica - pavlićana.
Znaš šta je tu najveći problem. Nedostatak konkretnih dokaza. Po čemu je Crkva Bosanska bila bogumilska, kada se jasno zna da je utemljena na učenju Svetog Bazilija, a ne popa Bogumila, Pavla Armenca, Pavla Samostanskog , a ni Svetog Pavla.
-
hipija
#342 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Prije će biti da je bio sarkazam od francuzahAZNADAR wrote:U cemu? To da je agresiji prethodila medijska kampanja o dzihadistima - ili da spominje bogumile kao pretke i pravi poveznicu?insomnia78 wrote:Precera ga vala Kavazovicu
- xoklix
#343 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Bolje sa Arapima deverat nego sa četnicima zrak u restoranu dijeliti.
Od Arapa makar imam što direktne tako i indirektne koristi i nisu me ubijali niti kuju planove za sljedeći genocid.
Da ne govorim o kontinuiranoj pljački sirotinje u RS-u poput Bobar banke i uskoro Pavlović banke(mislim da se tako zove). A posljedice pljačke od 105 miliona Pavlović banke osjetit će svi građani jer će EURIBOR otići gore.
A to znači povećanje kamate svim građanima čija je kamatna stopa vezana za EURIBOR.
Da ne govorim o nepravednoj raspodjeli PDV-a.
I opet imamo dobar dio Bošnjaka i etnički tzv. Bosanaca koji se slažu sa Sanjom.
Od Arapa makar imam što direktne tako i indirektne koristi i nisu me ubijali niti kuju planove za sljedeći genocid.
Da ne govorim o kontinuiranoj pljački sirotinje u RS-u poput Bobar banke i uskoro Pavlović banke(mislim da se tako zove). A posljedice pljačke od 105 miliona Pavlović banke osjetit će svi građani jer će EURIBOR otići gore.
A to znači povećanje kamate svim građanima čija je kamatna stopa vezana za EURIBOR.
Da ne govorim o nepravednoj raspodjeli PDV-a.
I opet imamo dobar dio Bošnjaka i etnički tzv. Bosanaca koji se slažu sa Sanjom.
- bingov buraz
#344 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Tako pričaju i da je Alija za Bihać dao 20 miliona da kao fol ne uđu.LBVIEW wrote: Jebo majku, k'o da je onaj tnikce s avatarom Seje Kalaca vakrsno, te nastavio blebetati o nepobedivosti serpske vojske , "sumnjivim" povlacenjima i dogovorima. K'o biva Srbi postovali rezolucije jebenog UN-a i "ultilmatume" zapada, a pred ocima istih pocinise genocid.
Ratko Mladić stari poštivač međunarodnih rezolucija i konvencija
Taj gdje god je mogao ući ušao je a sve ostalo su priče za djecu.
- insomnia78
#345 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Ma sa ovom pricom o bogumilima i cuvanju vjere. A bgm i drzavnosti. Muslimani su se sve do 92-e ponasali ko slucajni prolaznicihAZNADAR wrote:U cemu? To da je agresiji prethodila medijska kampanja o dzihadistima - ili da spominje bogumile kao pretke i pravi poveznicu?insomnia78 wrote:Precera ga vala Kavazovicu
-
hAZNADAR
#346 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Ni tu nisi skroz u pravu glede dualizma, Bazilija,,, a i poenta nije historijska raprava. Danas se koristi izraz Bogumili misleci na Crkvu Bosansku sto naravno nije ono skroz tacno. To nije bio naucni simpozij vec obljetnica na Igmanu i narod koji se tu skupio, borci,... Vec 100 i kusur godina se ne samo u nasem narodu vec i kod ostalih koristi izraz Bogumili koji naravno ne odgovara skroz mozda tadasnjim okolnostima ali se zna na koga se misli. I tu fulas poentu koja je na nepopularnoj vjeri, paraleli, postovanju predaka,... a ne na ispravnom izrazu. Mogao je Kavazovic reci patareni, babuni, ili najtacnije krstjani sto malo ko poznaje - nebitno - poenta je bitna a to je pritisak na Bosnjane/Bosnjake konto vjere i sve predrasude, stigmatizacije konto vjere. Povukao je sasvim ispravnu paralelu ovog vremena i onda i to je prosta fakta a ne mitomanija. Nije spominjao povijesne bosanske prostore u susjednim drzavama koji nam pripadaju, nije negirao druge narode nazivajuci ih bivsim Bosnjacima, nije pricao o narodu najstarijem iz stoljeca sedmog, nije nas jedine spominjao kao domace a ostale kao strance ili ostatak neke okupacije, genetske otpade,.... spomenuo je samo jedan izraz za kojeg sigurno i sam zna da je tradicija novog vremena i ti odmah vristis o mitomaniji.Škobo Habu wrote:
Šta se ima ovdje tumačiti? Bogumili?I danas moramo ukazivati na pokušaje dehumanizacije nas, bosanskih muslimana, koju vode politike iz susjednih zemalja, izmišljajući laži o našem čistom islamu. U isto vrijeme, oni se naoružavaju, spremni da započeto nastave, kao da im zla nije malo. Odlikuju ratne zločince i veličaju zločinačke ideologije, uzdižu ih i ponose se njima. Naš najveći grijeh, u njihovim očima, uvijek je bio taj što volimo svoju zemlju i svoju vjeru i što nikada nismo bili spremni od te ljubavi odustati. To je ona ista mržnja koju su iskusili naši preci bogumili, upućivana prema našoj zemlji, kulturi i vjeri. I tada su je, našu vjeru nazivali heretičkom, kako bi opravdali svoje zločine nad nama. Danas je nazivaju militantnom, kako bi nas dehumanizirali i pripremili za njihove nove zločinačke ekspedicije.
Konkretan primjer mitomanije i kvazi-naučnog diskursa na jednoj manifestaciji memorijalnog karaktera.
Bogumili ili pavlićani su bili manihejci. Dualisti. Svijet je podjeljen na onaj duhovni - koji pripada Bogu, i onaj fizički - koji pripada Satani.
Reis Kavazović je ozbiljan vjerski dužnosnik, nije teatralan kao Cerić da mantra sa Uncle Samom iz Visokog o Pra - Ilirima, ali nas je proglasio, eto, direktnim potomcima jedne od prvih kršćanskih vjerskih zajednica - pavlićana.
Znaš šta je tu najveći problem. Nedostatak konkretnih dokaza. Po čemu je Crkva Bosanska bila bogumilska, kada se jasno zna da je utemljena na učenju Svetog Bazilija, a ne popa Bogumila, Pavla Armenca, Pavla Samostanskog , a ni Svetog Pavla.
Ono sto si jos propustio ovdje je upravo ono sto odbijas prihvatiti a to je da se muslimani pozivaju na predosmansko doba i to postuju. Hajd SDA kada slavi bosanstvo, Kotromanice, ljiljan,... sad ti i vrhovni poglavar IZ spominje krscanske pretke kao vrlo blisku rodbinu i povlaci paralele. Ako budes odgovorio na ovo - molim te nemoj vise o politickoj i vjerskoj podlozi Crkve Bosanske, terminologiji,.... vec upravo o paraleli koju je reis spomenuo.
- insomnia78
#347 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Zar nije oksimoron pozivanje na predislamske pretke i drzavu koji su unisteni upravo od strane Turske
-
hAZNADAR
#348 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Malo koji Jevrej je do 50 i neke uopce znao svoj jezik i pismo, historiju,....insomnia78 wrote:Ma sa ovom pricom o bogumilima i cuvanju vjere. A bgm i drzavnosti. Muslimani su se sve do 92-e ponasali ko slucajni prolaznicihAZNADAR wrote:U cemu? To da je agresiji prethodila medijska kampanja o dzihadistima - ili da spominje bogumile kao pretke i pravi poveznicu?insomnia78 wrote:Precera ga vala Kavazovicu
Proslo je 27 god. od 92-ge i edukacija je neminovan proces. To sto nas jos ima zivih koji pamtimo prosli vjek sa svim svojim eksperimentima, lutanjima,... nije izgovor. Kako god je bosnjacko ime na popisu prihvaceno kod vecine, bosanski jezik jos na proslom popisu,... tako se i historija danas prihvata bez cenzure, selekcije.
I sta je konkretno reis pretjerao? Dvije stvari je bitne spomenuo - a to je da se cak IZ sa postovanjem odnosi prema krscanskim precima. I da postoji paralela i ovog i onog vremena, ove i one vjere da je nepopularna i izgovor za agresije. Sta ima tu netacno?
-
zposao
#349 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Dobro li ga i ti voliš zakuhat pa gledat uz kokiceinsomnia78 wrote:Ma sa ovom pricom o bogumilima i cuvanju vjere. A bgm i drzavnosti. Muslimani su se sve do 92-e ponasali ko slucajni prolaznicihAZNADAR wrote:U cemu? To da je agresiji prethodila medijska kampanja o dzihadistima - ili da spominje bogumile kao pretke i pravi poveznicu?insomnia78 wrote:Precera ga vala Kavazovicu
- Kejn
#350 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
A šta znači uopšte "pozivanje". To su ljudi koji su prešli na Islam iz XY razloga. Današnji muslimani su potomci tih ljudi koji su prešli na Islam. Jel to što su u srodstvu znači da se pozivaju na nešto. Jel se ja pozivam na svog oca ako kazem da mi je to otac?insomnia78 wrote:Zar nije oksimoron pozivanje na predislamske pretke i drzavu koji su unisteni upravo od strane Turske