Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post Reply
salik79

#326 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:
salik79 wrote:Pradaidza, kao maloljetni prvoborac, zarobio cetalja, Duku Vasica, a ovaj nakon rata prije njega dobio "Spomenicu". :skoljka:
:lol: :lol: :lol:
Zapala mu brada u redenik?
Moguce. :mrgreen:
General War

#327 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

insomnia78 wrote:Ni po jada sto su bili no sto su i ostali
Image
Ubiti po kojeg muslemana nije lijepo ali ne izvodi iz antifasizma
...mmm daaaa

Image
insomnia78

#328 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by insomnia78 »

Jah
Gojeni H

#329 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Gojeni H »

madner wrote:Ignorisete cinjenicu da je pokolj prekinut dolaskon partizana. Ne otporom, ne jedinicama NDH nego bas njima.

Inace Adil nije objektivan narator, toliko je imao to misljenje da je do kraja ostao u NOBu i dogurao do pukovnika.
I napustio poziciju zamjenika ministra kad su svi lesinari grabili sto se dalo ugrabiti
madner

#330 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by madner »

Gojeni H wrote:
madner wrote:Ignorisete cinjenicu da je pokolj prekinut dolaskon partizana. Ne otporom, ne jedinicama NDH nego bas njima.

Inace Adil nije objektivan narator, toliko je imao to misljenje da je do kraja ostao u NOBu i dogurao do pukovnika.
I napustio poziciju zamjenika ministra kad su svi lesinari grabili sto se dalo ugrabiti
Da klasicni pravi kominista, vidio da je teorija jedno praksa drugo.

Ali tek poslje rata.
salik79

#331 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

madner wrote:
Gojeni H wrote:

Ali tek poslje rata.
I zato je neobjektivan?
Gojeni H

#332 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Gojeni H »

Haman2 wrote:Da se potsjetimo

-Iseljavanje muslimana iz Srbije
-Denacionalizacija Balkana
-Zlocini po Sandzku, Podrinju u Prvom svjestkom ratu
-Zlocini nad Bosnjacima Crne Gore u mirnodopskom vremenu - Sahovici
-Zlocini nad muslimanima u Drugom svjestkom ratu
-Zlocini u poslednjem ratu

Ko susu bili egzekutori nad muslimanima. Dakle, potrudi se da saznas. Moramo se boriti da se ova ruzna povjest ne ponavljaju.
Da dodam ako dozvolis:

- Raspadom prve Jugoslavije i okupacijom procentualno najvise stradali u Drugom svj. ratu.
- Raspadom druge Jugoslavije ubjedljivo najvise stradali u agresiji i raspadu Jugoslavije
- u vrijeme kada su navodno zarili i palili, ako je vjerovati srpsko-hrvatskoj mitomaniji, I kada su participirali u vlasti nisu nikada i nigdje izvrsili masovni pokolj nemuslimanskog stanovnistva.
Jedino ako je vjerovati Andricu i nabijanju na kolac, onda ...
salik79

#333 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

Andric, stari historicar.
Maraschino

#334 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Maraschino »

General War wrote:
insomnia78 wrote:Ni po jada sto su bili no sto su i ostali
Image
Ubiti po kojeg muslemana nije lijepo ali ne izvodi iz antifasizma
...mmm daaaa

Image
Nek si mu ga sukn'o.
madner

#335 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by madner »

salik79 wrote:
madner wrote:
Gojeni H wrote:

Ali tek poslje rata.
I zato je neobjektivan?
Ne znam po kojem osnovu bi bio.

Biti neobjektivan i lagati nije isto.
salik79

#336 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

madner wrote:
salik79 wrote:
madner wrote:

Ali tek poslje rata.
I zato je neobjektivan?

A, po kojem osnovu nije objektivan?

Znam sta znaci neobjektivan.
hAZNADAR

#337 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

salik79 wrote:
hAZNADAR wrote:Znali su i cetnici spasiti tu i tamo Srbe od ustaskog pokolja, ustase i Hrvate i muslimane od cetnickog, cak i Nijemci znali prekinuti pokolj od strane cetnika ili ustasa.

Nisu neki muslimani pristupali ustasama i handzarcima zato sto su imali hrvatski identitet ili politicku osvjescenost njemackim nacionalsocijalizmom.
Kao sto nisu ni svi Srbi koji su pristupali partizanima bili osvjesceni komunisti koji su citali Marxa.

Ko je prvi stigao i spasio ili ko bolje agitovao. Naravno iz interesa a ne ljubavi,... zastita je bila najbolji nacin vrbovanja u svoje redove.
Rahmetli djed, s mamine strane, je porijeklom iz Duvna. Nakon sto je zavrsio Veliku maturu 1942., dolaskom u rodni kraj, zatekao je ustase kako odvode njegove komsije, medju kojima i Zelene (porodicu Ljiljane Zelen Karadjic, Radovanove supruge). Vidjevsi to odmah je razgulio "u sumu".

Drugi djed, Tuzlak, je zajedno sa svojom rajom, s kojom je zavrsio i osnovnu i gimnaziju, otisao u "bandite". Njihova ilegala je zapoceta jos za vrijeme studija u Beogradu, kada su u Kraljevini, zatvarani zbog "ilegalnog udruzivanja i rada".
U mojoj su se familiji jednostavno sporazumno podijelili ko ce na koju stranu. Da se sacuvaju dobra na kraju kada imas ipak propadnika na pobjednickoj strani - i koji su naravno preko veze prebacili ove druge rodjake na pobjednicku stranu. Takvih primjera niz. Nikakva ideologija.

Medjutim ja govorim o licnim predanjima koje sam cuo a koje nazalost nisi mogao dokumentovano naci prije. Primjerice kako su Nijemci sprijecili da se pokolj slican onom u Sargovcu kod Banjaluke ponovi na drugim mjestima a jeste bio planiran. Kako je Crna Legija pomogla nekim muslimanskim selima u istocnoj Bosni i Handzar divizija. Kako su cetnici spasili mnoga srpska sela u okolini Mrkonjica, Sipova od ustasa. Kako su neki muslimani u Hercegovini pristupili cetnicima i tako spasili svoja sela. Kako su Nijemci u okolici Sarajeva nastupali prijateljski, djelili pomoc, djeci bombone,... Kako su muslimani oko Petrovca, Kljuca,... potrazili spas kod ustasa od ustanika. A sami ustanici tada bili mjesovita partizansko-cetnicka formacija. Naravno - govorim o izuzecima a ne opcem pravilu. Fasisticka strana u ratu jeste istina imala uglavnom brutalan zlocinacki karakter - ali su tu i tamo nastupali i kompromisno jer su im bolje odgovarali pasivni civili pod kontrolom nego opci bjeg u sumu od noza - gdje su mogli postati oruzana snaga.

Jedna od rjetkih sacuvanih dokumenata je Banjalucka rezolucija koja svjedoci o uvlacenju muslimana u sukob. Gdje su ustase vrbovale neke muslmanske propalice i stavljali fesove na glave u pokoljima po B Krajini. Poslije ustanickog pokolja muslimana u Kulen Vakufu mnogi muslimani nerado pristupili ustasama jer im je to bila ili jedina ili najrealnija tada zastita. U tuzlanskom kraju su se slicne stvari desavale. Rezolucije takodjer kritikuju talijansku stranu sto se okrecu glavu na zlocine i ne poduzimaju nista na zastiti ljudi pa se ljudi silom prilika moraju opredjeliti. U tim vremenima pocetka rata opceg ustaskog pokolja i ustanickih odmazdi - upravo ustanicka strana nije bas bila naracito popularna kod muslimana i garant neke sigurnosti. Huskina milicija u sazinskoj krajini je pokusala sama i bez icijeg pokroviteljstva ali bezuspjesno.

A i sam profil tadasnjeg muslimana u ustasama, handzarcima je bio nepismen seljak. Nepismen seljak niti je bio indoktriniran hrvatstvom, niti nacizmom,. niti je mozda u svom zivotu ikada sreo nekog Zidova. Razlog pristupanja je upravo ta zastita i prilika da te neko naoruza, nahrani i evt zastiti.
Odlazak muslimana konkretno u ovoj temi u partizane, cetnike, ustase, SS,.... u vecini slucajeva nije bio ideoloski motiviran - vec nuzda. Slicno i sa Srbima u ustanicima na pocetku.
Zato u ovoj temi i kacimo pravu istinu o antifasimu pobjednicke strane.
jeza u ledja

#338 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote: - Raspadom prve Jugoslavije i okupacijom procentualno najvise stradali u Drugom svj. ratu.
A Jevreji? Romi? Al jebo njih, ko ce tudju muku slusati.

Propustio sam ovu informaciju ranije pa ako moze izvor?

Ta brojka mescini vazi za cijelu Jugoslaviju (u odnosu na Srbe, Hrvate, Slovence, itd), ali u BiH je koliko znam procenat stradalih Bosnjaka najmanji, ne najveci. Dozvoljavam da nisam u pravu pa ako moze izvor.
jeza u ledja

#339 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by jeza u ledja »

@ Haznadar, interesantni upisi za procitat :thumbup:
Gojeni H

#340 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Gojeni H »

madner wrote:

Jedan od rijetkih sa karakterom. Za razliku od drugih koji su krajem 80-ih otkrili da je nesto truhlo u socijalistickoj Jugoslaviji.
Gojeni H

#341 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:
Gojeni H wrote: - Raspadom prve Jugoslavije i okupacijom procentualno najvise stradali u Drugom svj. ratu.
A Jevreji? Romi? Al jebo njih, ko ce tudju muku slusati.

Propustio sam ovu informaciju ranije pa ako moze izvor?

Ta brojka mescini vazi za cijelu Jugoslaviju (u odnosu na Srbe, Hrvate, Slovence, itd), ali u BiH je koliko znam procenat stradalih Bosnjaka najmanji, ne najveci. Dozvoljavam da nisam u pravu pa ako moze izvor.
Izvinjavam se, poslije Jevreja.

Bili su davno postavljani izvori na forumu, potrazim sutra mozda.
jeza u ledja

#342 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote:[
Izvinjavam se, poslije Jevreja.

Bili su davno postavljani izvori na forumu, potrazim sutra mozda.
http://www.hic.hr/books/manipulations/p06.htm
http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePubli ... 314001.pdf

Ovo drugo je popis stanovnistva.
Kako shvatih, u zadnjih par decenija stvorio se otprilike koncenzus oko broja zrtava, a na tom linku je i usporedba sa nekom drugom, vrlo slicnom, studijom.

Otprilike ako uzmes cijelu Srbiju i Hrvatsku zajedno sa dijelovima istih gdje su respektivno Srbi i Hrvati u vecini (tj. gdje su uglavnom bili sigurni od izivljavanja) onda se ti procenti umanje. Naravno procenti stradalih manjina u Srbiji i Hrvatskoj su jako veliki.
No kad se gleda samo BiH, koja je ukupno imala ubjedljivo najvise stradalih, brojke su poprilicno drukcije. Broj stradalih Srba u BiH je veci nego Hrvata i Bosnjaka zajedno, a procentualno je i Hrvata stradalo vise od Bosnjaka.
Po meni ima smisla i zato sto je procentualno bosnjacko stanovnistvo bilo urbanije, a ovi zlocini su se najvise desavali po selima. I naravno Srbi pod kontrolom NDH, kao i Bosnjaci u Sandzaku - formula za sigurno izivljavanje i zlocine. :roll:

Pitam isto iz razloga sto bilo koja racunica s obzirom na karakter popisa stanovnistva i promjene unutarnjih granica postaje komplikovanija nego sto se misli.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#343 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Challenger_ »

jeza u ledja wrote:No kad se gleda samo BiH, koja je ukupno imala ubjedljivo najvise stradalih, brojke su poprilicno drukcije. Broj stradalih Srba u BiH je veci nego Hrvata i Bosnjaka zajedno
U Knjizi "Historija države i prava" prof dr. Mustafe Imamovića po kojoj sam ja (pisana poslije rata) polagao ispit to eksplicite piše. Mislim da je naveo broj od 280.000 ukupno stradalih Srba iz BiH i uz to naveo da je riječ uglavnom o civilima, odnosno "starcima, ženama i djeci".

Kad mi se bude dalo mogu pronaći knjigu, snimiti stranicu i postaviti.
Challenger_

#344 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Challenger_ »

Pamtim taj detalj vrlo dobro jer mi je privukao pažnju.
jeza u ledja

#345 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by jeza u ledja »

Challenger_ wrote:
jeza u ledja wrote:No kad se gleda samo BiH, koja je ukupno imala ubjedljivo najvise stradalih, brojke su poprilicno drukcije. Broj stradalih Srba u BiH je veci nego Hrvata i Bosnjaka zajedno
U Knjizi "Historija države i prava" prof dr. Mustafe Imamovića po kojoj sam ja (pisana poslije rata) polagao ispit to eksplicite piše. Mislim da je naveo broj od 280.000 ukupno stradalih Srba iz BiH i uz to naveo da je riječ uglavnom o civilima, odnosno "starcima, ženama i djeci".

Kad mi se bude dalo mogu pronaći knjigu, snimiti stranicu i postaviti.
Tu iznad pise da je brojka mnogo manja - 164 hiljade.

Inace kako shvatih brojke koje su se vrtile za vrijeme SFRJ su mnogo vece nego sto se smatra danas. Mislim, sto se tice svih zrtava. Slicno je bilo i kod nas nakon zadnjeg rata, dok neko nije fino sjeo i detaljno sve izracunao.
Challenger_

#346 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Challenger_ »

Broj stradalih Bošnjaka/muslimana se vrtio oko te cifre od oko 150 hiljada. Stradalih Hrvata je po njegovim izvorma bilo znatno manje ali se ne sjećam kako je to u proporcijama.

Niko, naravno, nije mu oponirao, kako u akademskoj zajednici tako u javnosti ili ja to tada nisam zapazio.
General War

#347 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

Gojeni H wrote:
madner wrote:

Jedan od rijetkih sa karakterom. Za razliku od drugih koji su krajem 80-ih otkrili da je nesto truhlo u socijalistickoj Jugoslaviji.
...cini mi se da je jos prije vidio da ima nesto trulo u prvima u bosnjaka pa razgulio jos brze...
hAZNADAR

#348 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
Gojeni H wrote:
...cini mi se da je jos prije vidio da ima nesto trulo u prvima u bosnjaka pa razgulio jos brze...
Dobio je nogu jer se bas i nije uklapao u mladomuslimane. Ironicno je da su upravo njega poceli kopirati u SDA poslije.
insomnia78

#349 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by insomnia78 »

Sve je to lijepo no Adil beg vas ponovo demantuje
Eto za šest mjeseci našlo se među muslimanima dvanaest ljudi, koji su prihvatili poziv da sarađuju sa ustaškim vlastima, a za osam sati su skoro svi Srbi postali četnici i počeli da kolju sve odreda, ne birajući i ne praveći razliku ko je kriv a ko nije. I nije se našlo ni dvanaest od šesnaest hiljada Srba da uzme u zaštitu bar jednog muslimana ili njegovu obitelj i imovinu od osam hiljada poklanih muslimana u fočanskom srezu.

Za sedam mjeseci vlasti Države Hrvatske od tridesetosam hiljada muslimana iz fočanskog sreza ustaški režim nije uspio mobilizirati više od dvanaest ljudi u ustaše. To zbog toga, što se operiralo sa protusrpskim parolama. I to su bili uglavnom odbačeni elementi i lumpenproletarijat koji nikako nije mogao predstavljati muslimane. Za sedam mjeseci na teritoriji Foče izvršeno je 20-30 hapšenja; možda su svi ti bili strijeljani. Njih su sproveli u Sarajevo. To je izazvalo ogorčenje u redovima muslimana. Znam, da su mnogi ugledni ljudi intervenirali da ih se oslobodi. Ni jedan ugledni građanin Foče nije ničim odobrio ustaške postupke. U Foči niko nije bio strijeljan, niko opljačkan, nikom se nije izvršila premetačina.
Eto to vam je sva istina
Osam hiljada ljudi. Osam jebenih hiljada cijinsundzelati primljeni u partizane pisam im se u petokraku
insomnia78

#350 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by insomnia78 »

Dvanaest ljudi u ustasama za pola godine vlasti i na stotine partizana osvetnika
Post Reply