Krhko je znanje.
Kutak za ateističko-religijski trenutak
- ExNihilo
#326 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Jah, nađi jedan prevod Kur'ana koji govori o širenju kosmosa, a da je objavljen prije nego su Starobinsky, Guth i Linde izašli sa teorijom o kosmičkoj inflaciji.
Krhko je znanje.
Krhko je znanje.
-
allem_77
#327 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pa napiši slobodno ko sam. Šta god da napišeš, ja se neću ljutiti.choxnox wrote:Ma nemas potrebe ispravljati. Dovoljno si sa ovim gore rekao ko si i sta siallem_77 wrote:أمة Eto, ispravak krivog navoda. Samo za tebe.choxnox wrote:muslimanski narod
Jel ovo Karadzic vaskrso i ovdje na forumu?
https://hr.m.wikipedia.org/w/index.php? ... arod&ns0=1
Činjenica je da smo jedno vrijeme po ustavu bili narod.
Last edited by allem_77 on 13/07/2019 11:46, edited 4 times in total.
- apsidejzi
#328 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pa sta je onda odgovor na pitanje: Da li je dozvoljen stambeni kredit na primjer?Dino34 wrote:Pazi, da nema odgovor za svaku moguću situaciju, onda bi se moglo kazati da nije Božiji govor nego ljudska izmisljotina.apsidejzi wrote: Prvobitno pitanje je bilo da li u Kur'anu ima odgovor na svako pitanje. Ja nakon tvog odgovora zakljucujem da nema jer sve ovisi o situaciji. Ovo sto si ti napisao je vjesto upakovana kognitivna pristastnost (Cognitive biases na engleskom). Nas mozak se moze veoma lagano izmanipulisati da mu se nesto ucini logicnim a da u stvari ne bude ni najmanje logicno. Tumaci islama to vjesto koriste. Probaj iduci put kad cujes neku "mudroliju" postati malo kritican. Primjeti detalje i postavi pitanja da saznas konkretni odgovor.
Za nas je to jedna od mudziza. Prosto je nevjerovatno da je imao odgovor za ljude od prije 1500 godina, ali i za modernog čovjeka. Zato sam i rekao da je u pomenutom ajetu objašnjenje za rase, narode i nacije.
Kur'an nema odgovor na bilo kakvu situaciju ali je predstavljen tako da izgleda kao da ima odgovor na sve situacije jer pokriva sve aspekte i onda na posmatraca prebacuje lopticu. To je isto da ti mene pitas sta ce tvoje dijete dobiti na kontrolnom i ja mu kazem ako odgovori izmedju 0-20% tacno dobice jedinicu, 20-40 je dvojka, 40-60 je trojka, 60-80 je cetvorka a sve preko 80% ce mu donijeti 5.
Ja i dalje nisam odgovorio na tvoje pitanje: Sta ce ono dobiti na ispitu? Samo sam ti zamazao oci. Hajde eto, ako ima odgovor na pitanje dozvole kamate odgovori mi, a ja cu ti naci odmah 10 suprotnih odgovora od drugih ucenjaka koji imaju svoje argumente koji su isto tako validni kao i tvoji.
Ja ti kazem, kognitivna pristrasnost je iskoristena do maksimuma u Kur'anu.
- King Theoden
#329 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Haj da ti vjerujem na riječexampLe. wrote:Sve to su znali i stari Grci (
Vjerovatno je i sam poslanik išao u grčku na časove
U Bibliji koja je toliko bliža grcima nema ni traga o tome, naprotiv! Al et, poslanik je kopirao od grka koji opet ni blizu nisu opisali kao što je opisao kur'an.
Isto tako učitelji tj grci su dobrano fulali, al kur'an nije.
Znači I to da je učenik nadmašio učitelja
Ja ba, dodavali, izmišljali... A niko od silnih ateista nije ustao i kazao da su slagaliExNihilo wrote:Jah, nađi jedan prevod Kur'ana koji govori o širenju kosmosa, a da je objavljen prije nego su Starobinsky, Guth i Linde izašli sa teorijom o kosmičkoj inflaciji.
Krhko je znanje.
A koliko hoćeš arapskih ateista. Bujrum, pitaj ih za prijevod.
To je jedno objašnjenje.
Drugo, tebi možda prihvatljivije jeste da nisu prodavali fazone šabanima
Nego, jesi li slušao adnana ibrahima?
- ExNihilo
#330 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Druže, imaš kompletnu historiju islamske misli. Nađi jednu interpretaciju ili prevod koji govori o širenju kosmosa, a da prethodi objavljivanju teorije o kosmičkoj inflaciji, i tako ćeš dokazati svoju hipotezu da su makar neki muslimani znali za isto.Dino34 wrote:Haj da ti vjerujem na riječexampLe. wrote:Sve to su znali i stari Grci (
Vjerovatno je i sam poslanik išao u grčku na časove
U Bibliji koja je toliko bliža grcima nema ni traga o tome, naprotiv! Al et, poslanik je kopirao od grka koji opet ni blizu nisu opisali kao što je opisao kur'an.
Isto tako učitelji tj grci su dobrano fulali, al kur'an nije.
Znači I to da je učenik nadmašio učitelja
Ja ba, dodavali, izmišljali... A niko od silnih ateista nije ustao i kazao da su slagaliExNihilo wrote:Jah, nađi jedan prevod Kur'ana koji govori o širenju kosmosa, a da je objavljen prije nego su Starobinsky, Guth i Linde izašli sa teorijom o kosmičkoj inflaciji.
Krhko je znanje.
A koliko hoćeš arapskih ateista. Bujrum, pitaj ih za prijevod.
To je jedno objašnjenje.
Drugo, tebi možda prihvatljivije jeste da nisu prodavali fazone šabanima
Nego, jesi li slušao adnana ibrahima?
Ali u kompletnoj egzegezi Kur'ana ne postoji takva misao.
- King Theoden
#331 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Već sam odgovorio da je haram osim u slučaju da prijeti opasnost da ćeš završiti na ulici.apsidejzi wrote:Pa sta je onda odgovor na pitanje: Da li je dozvoljen stambeni kredit na primjer?
Ko god kaže da nije tako, znaj da je pogriješio.
Greške su u redu i tolerišu se, baš kao što je zapisano u kur'anu.
Što se tiče ostalog, ne znam zašto se vrtiš ukrug?
Mislim da nema potrebe.
Nadam se da si pomoću primjera inflacije shvatio šta se može uzeti a šta ne može.
Zato, hoćeš li još jednom pokušati odgovoriti na pitanje kad posuđeni novac postaje kamata?
- ExNihilo
#332 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pa valjda ti baš taj primjer inflacije govori da se moderno poimanje koncepta kamate razlikuje od ranoislamskog, te da ih nikako ne treba izjednačiti.Dino34 wrote:Već sam odgovorio da je haram osim u slučaju da prijeti opasnost da ćeš završiti na ulici.apsidejzi wrote:Pa sta je onda odgovor na pitanje: Da li je dozvoljen stambeni kredit na primjer?
Ko god kaže da nije tako, znaj da je pogriješio.
Greške su u redu i tolerišu se, baš kao što je zapisano u kur'anu.
Što se tiče ostalog, ne znam zašto se vrtiš ukrug?
Mislim da nema potrebe.
Nadam se da si pomoću primjera inflacije shvatio šta se može uzeti a šta ne može.
Zato, hoćeš li još jednom pokušati odgovoriti na pitanje kad posuđeni novac postaje kamata?
-
exampLe.
#333 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ja ne mogu nigdje da nadjem na internetu da se “Nur” prevodi kao “reflekcija svjetlosti”.
Gdje god pogledam, “Nur” je prevedeno kao “svjetlo”.
- King Theoden
#334 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pa čovječe, arapi tog vremena nisu imali riječ za svemir, a kamoli nešto više. Kod njih je to sve bilo nebo.ExNihilo wrote:Druže, imaš kompletnu historiju islamske misli. Nađi jednu interpretaciju ili prevod koji govori o širenju kosmosa
Isto da ja postavim neku arapsku riječ pa vi buljite i nemate pojma šta piše.
Ne. Kamata je kamata. Ne govorimo o kamatnoj stopi. Govorimo o samoj kamati. Dakle, posudiš sumu x i tražiš da ti se vrati x+y. Količina y-a određuje hoće li isti biti kamata ili ne.ExNihilo wrote:Pa valjda ti baš taj primjer inflacije govori da se moderno poimanje koncepta kamate razlikuje od ranoislamskog, te da ih nikako ne treba izjednačiti.
Koji si ti kraljexampLe. wrote:Ja ne mogu nigdje da nadjem na internetu da se “Nur” prevodi kao “reflekcija svjetlosti”.
On je odma otrčo da traži. Eto, probaj sa rječnikom.
-
allem_77
#335 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ne znam što zamaraš čovjeka? Imaš ovdje odgovar. Ako su oni pogriješili, njihov grijeh.apsidejzi wrote:Pa sta je onda odgovor na pitanje: Da li je dozvoljen stambeni kredit na primjer?
http://www.islamskazajednica.ba/aktivno ... ih-potreba
-
exampLe.
#336 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pa ako nisu imali rijec za svemir i ako im je sve bilo nebo, zar nisu onda mogli reci da se nebo konstantno siri...ili nisu imali ni rijec za “sirenje” ?
Da, otrcao sam odma, rano sam ustao pa mi je dosadno.
Da te pitam usput. U Kur’anu sam vidio da se “Nun” ne prevodi na nas jezik, nego samo pise “O Nun”.
Sta je, ili ko je Nun?
Da, otrcao sam odma, rano sam ustao pa mi je dosadno.
Da te pitam usput. U Kur’anu sam vidio da se “Nun” ne prevodi na nas jezik, nego samo pise “O Nun”.
Sta je, ili ko je Nun?
- King Theoden
#337 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
U suri junuz, peti ajet, imaš objašnjenje.
Ne reče šta bi sa adnana ibrahima?
- ExNihilo
#338 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ja ne govorim o arapima. Ja govorim o kompletnoj historiji islamske misli od Muhameda do 1979. godine. Dakle, između te dvije referentne tačke mi nađi muslimane koji su predmetni ajeti tumačili i/ili prevodili kao širenje kosmosa. Jer, kažeš da su znali. Pa mi pokaži te koji su znali.Dino34 wrote:Pa čovječe, arapi tog vremena nisu imali riječ za svemir, a kamoli nešto više. Kod njih je to sve bilo nebo.ExNihilo wrote:Druže, imaš kompletnu historiju islamske misli. Nađi jednu interpretaciju ili prevod koji govori o širenju kosmosa
Isto da ja postavim neku arapsku riječ pa vi buljite i nemate pojma šta piše.Ne. Kamata je kamata. Ne govorimo o kamatnoj stopi. Govorimo o samoj kamati. Dakle, posudiš sumu x i tražiš da ti se vrati x+y. Količina y-a određuje hoće li isti biti kamata ili ne.ExNihilo wrote:Pa valjda ti baš taj primjer inflacije govori da se moderno poimanje koncepta kamate razlikuje od ranoislamskog, te da ih nikako ne treba izjednačiti.Koji si ti kraljexampLe. wrote:Ja ne mogu nigdje da nadjem na internetu da se “Nur” prevodi kao “reflekcija svjetlosti”.
Gdje god pogledam, “Nur” je prevedeno kao “svjetlo”.Allah ti dao hajr, kako sam se nasmijo na ovaj post.
On je odma otrčo da traži. Eto, probaj sa rječnikom.
---
U kojem slučaju je y kamata?
Last edited by ExNihilo on 13/07/2019 12:10, edited 1 time in total.
- ExNihilo
#339 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
dupli
-
exampLe.
#340 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ja tu ne vidim nista sto bi mi dalo odgovor, ili se mozda nisam jos razbudio pa ne vidim, nije mi jos provrla voda za kafu.Dino34 wrote:U suri junuz, peti ajet, imaš objašnjenje.
Odgledat cu ga, na godisnjem sam.
Sad gledam sta je Nun, negdje se Nun spominje kao velika riba ili ti kit.
- ExNihilo
#341 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
dupli
- ExNihilo
- SmokingMan
#343 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Moraš ti ipak krenuti od sufare.exampLe. wrote:Ja tu ne vidim nista sto bi mi dalo odgovor, ili se mozda nisam jos razbudio pa ne vidim, nije mi jos provrla voda za kafu.Dino34 wrote:U suri junuz, peti ajet, imaš objašnjenje.
Ne reče šta bi sa adnana ibrahima?![]()
-
exampLe.
#344 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Sta ce mi kad imam vas, Arape i hafize.SmokingMan wrote:Moraš ti ipak krenuti od sufare.exampLe. wrote:Ja tu ne vidim nista sto bi mi dalo odgovor, ili se mozda nisam jos razbudio pa ne vidim, nije mi jos provrla voda za kafu.Dino34 wrote:U suri junuz, peti ajet, imaš objašnjenje.
Ne reče šta bi sa adnana ibrahima?![]()
https://wikiislam.net/wiki/Scientific_E ... .27s_light
- SmokingMan
#345 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ne moremo ti mi usaditi znanje. 
- choxnox
#346 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Dobro je ba, skontali smo. Ne vadi se sada bezveze jer si lupio zescu glupost. Dalje, od kakve je vaznosti link sa Wikipedije na hrvatskom jeziku? Je li ovo tema o religiji? Zasto cijeli jedan narod trpas kao pripadnike iste religije? To sto je bilo po ustavu ne znaci da je bilo i ispravno. Bila je to jedna od historijskih gresaka na ovom prostoru, a koja je vjesto i sa zlom najmjerom uvrstena u ustav kako bi se jedan od naroda sveo samo na religijsku skupinu.allem_77 wrote:Pa napiši slobodno ko sam. Šta god da napišeš, ja se neću ljutiti.choxnox wrote:Ma nemas potrebe ispravljati. Dovoljno si sa ovim gore rekao ko si i sta siallem_77 wrote:أمة Eto, ispravak krivog navoda. Samo za tebe.
https://hr.m.wikipedia.org/w/index.php? ... arod&ns0=1
Činjenica je da smo jedno vrijeme po ustavu bili narod.
Osim toga taj naziv "muslimanski narod" koji rado koristis, a koje je ujedno bio omiljen i medju koljacima '92-95, ti si ovdje spominjao u kontekstu muslimana sirom svijeta. Prema tome nemoj da brkas kruske i jabuke i dogovori se sam sa sobom sta pod tim pojmom mislis. Za mene si sa tim pojmom dovoljno rekao, sve ostale skrabotine ovdje su ti prema tome potpuno irelevantne.
- King Theoden
#347 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Brzinom svjetlosti postaješ moj omiljeni forumašexampLe. wrote:Ja tu ne vidim nista sto bi mi dalo odgovor, ili se mozda nisam jos razbudio pa ne vidim, nije mi jos provrla voda za kafu
I u suri nuh, ajet br 16,takođe imaš objašnjenje.
Al haj, prvo popij kafu iprogledaj
https://www.google.de/url?sa=t&source=w ... 3015826915
Pa prestani više sa duplimExNihilo wrote:dupli
Helem, arapski rječnik, novo izdanje, 1973. godina.
- King Theoden
#348 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
U slučaju da ti kao privatno lice uzimaš više od inflacije koju imaš u zemlji boravka.ExNihilo wrote:U kojem slučaju je y kamata?
A ako je u pitanju banka, uz inflaciju mogu naplatiti i obradu podataka. To je sve. Sve preko toga je kamata.
-
exampLe.
#349 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ne znam kako ovo da shvatim.Dino34 wrote:Brzinom svjetlosti postaješ moj omiljeni forumašexampLe. wrote:Ja tu ne vidim nista sto bi mi dalo odgovor, ili se mozda nisam jos razbudio pa ne vidim, nije mi jos provrla voda za kafu
-
allem_77
#350 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
choxnox wrote: Zasto cijeli jedan narod trpas kao pripadnike iste religije?
Baš zbog toga da ne objašnjavam tebi i sličnima tebi. Da sam napisao ummet, odnosilo bi se na sve muslimane. A imaš ljude koji ne znaju šta je ummet. Da sam napisao Bošnjaci, pa imaš i Bosanace koji se izjašnjavaju kao muslimani. I ovaj termin gore, koliko se sjećam, sam prvi put upotrijebio. I muslimanski narod, po mom mišljenju, u to vrijeme su uglavnom bili oni koji su se smatrali vjernicima. Dok oni drugi, koji su imali muslimansko ime i dalje su se izjašnjavali kao srbi, hrvati.. ( komunisti, ateisti) Nadam se da će me Hakiz ispraviti?
A to što ti misliš da si pokupio svu pamet, tvoj problem. I vidim da voliš, onako ponižavati i vrijeđati ljude. Ako želiš mogu ti kopirati barem jedan post, pa zalijepiti ovdje.