Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#326 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
komad neba tako su oni to zvali: nema to veze kako oni zvali to nije nebo ni univerzum (1-7) kako ti kazes.

mozda ti i ne vidis dobro, ko ce ga znati: moguce je, samo sto ja ne moram popunjavati praznine ostavljene u "svetim knjigama".

komad neba tako su oni to zvali samo sto tada ljudi vjerovali da je zemljha centar univerzuma, da je zemlja ravna ploca, da su planine "sidra". Valjda zato postoje apologete da popune praznine?

to sto sad je detaljnije objasnjeno zato sto je nauka napredovala, ali Kuran je ispred nauke, jer je opisivao procese embrioloske tokom razvoja djeteta u majci daleko bolje nego nauka tog vremena. A danas je nauka ispred Kur'ana i dokazuje da se radi o arhaično razumijevanju prirode oko sebe koje je usmereno ka jos manje obrazovanom narodu tog doba kako bi ih "uverili" u neku nadnarvnu moc njihovog "Boga".

kakvo je ba ovo pitanje, kakve veze to ima jedno sa drugim??Naravno da ima Bog je rekao sta su duznosti vijernika zar ne, tako i pitanje ta su duznosti vjernika? Prirodni procesi ili Bozije zapovjedi?

to je ono sto ti trazis, instant stvaranje iz nista odjednom, bez razvoja ikakvog. kao eto nije Bogu prakticno da se desava prirodni procesi ako moze stvarati odjednom. Upravo suprotno, to je ono sto vjerske apologete traze, kazu sve je stvorio Bog a dokaz je u "svetim knjigama" sto je u kontradikciji sa onim sto znamo danas apologete uskacu i popunjavaju praznine u znacenju arhaicni interpretacija prirodnih procesa oko nas.
komad neba tako su oni to zvali: nema to veze kako oni zvali to nije nebo ni univerzum (1-7) kako ti kazes.
ti si poput osobe koja se buni kad neko kaze za bogomolju, Bozija Kuca, u narodu izreka za bogomlju je Bozija Kuca....a ti uletis klizeci...hej sta vi znate, nije to bozija kuca jer nema Boga tu, ne zivi tu samim tim nije njegova kuca :lol: to je nivo na kojem si.

komad neba tako su oni to zvali samo sto tada ljudi vjerovali da je zemljha centar univerzuma, da je zemlja ravna ploca, da su planine "sidra". Valjda zato postoje apologete da popune praznine?
druze Kuran je daleko ispred tebe i nauke,
da su planine "sidra"

UNiverzitet Rochster
https://www.rochester.edu/news/show.php?id=3167

On the surface, the buckling manifests itself as a rising mountain range, but beneath the crust, the buckling creates a heavy, high-density "root" that holds the crust down like an anchor, says Garzione.

Quran vs. BHCluster 1:0
Image

idemo dalje
da je zemlja ravna ploca,
nigdje ne stoji da je ravna ploca, nego Kuran kaze da je loptastog oblika. koristeci rijec Yukawiru kada kaze da se obavija noc i dan oko zemlje , kao sto se obavija turban okolo glave covjeka. Kawr znaci lopta, a jukawr znaci obavijati oko loptastog oblika.

idemo dalje
to sto sad je detaljnije objasnjeno zato sto je nauka napredovala, ali Kuran je ispred nauke, jer je opisivao procese embrioloske tokom razvoja djeteta u majci daleko bolje nego nauka tog vremena. A danas je nauka ispred Kur'ana i dokazuje da se radi o arhaično razumijevanju prirode oko sebe koje je usmereno ka jos manje obrazovanom narodu tog doba kako bi ih "uverili" u neku nadnarvnu moc njihovog "Boga".
Kuran koristi jezik vec poznat narodu da opise neka stanja , kako bi mogli razumjeti a ne koristi im akamdenski rijecnik da niko nista ne moze skontati. Kuran je daleko ispred nauke, jer u Kuranu stvari su opisane kao sto nauka sad opisiva, a u to vrijeme se vjerovalo da mali covjek cuci u maternici i ravija se kada se oplodi. :-)
kakvo je ba ovo pitanje, kakve veze to ima jedno sa drugim??Naravno da ima Bog je rekao sta su duznosti vijernika zar ne, tako i pitanje ta su duznosti vjernika? Prirodni procesi ili Bozije zapovjedi?
bozije zapovjedi, i sta sad??
Smrcak15

#327 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

da su planine "sidra"
Image

Image

nadoci ces ti junace, samo polahko, treba malo vremena da prodje , da se shvati da je Kuran nadnaravna Bozanska knjiga, koja je ispred nauke.
Humljanin

#328 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:
da su planine "sidra"
Image

nadoci ces ti junace, samo polahko, treba malo vremena da prodje , da se shvati da je Kuran nadnaravna Bozanska knjiga, koja je ispred nauke.
Gledaj, ne želim te uvrijediti, ali reći sa je BILO KOJA sveta knjiga nadomjestak za znanost je smiješno.
Po čemu je Kuran ispred nauke? Koja su to znanja iz Kurana doprinijela razvoju znanosti?
Ako je ispred znanosti, hajde nam pomozi onda sa otkrivanjem nekih kodiranih lijekova za teške bolesti ?
Zašto onda ne riješiš toliko gorućih svjetskih problema?

Ili si se usredotočio samo na proglašavanje već postojećih znanstveih dostignuća kao islamski uspjeh?
Nemoj samo retrospektivno gledati na neka otkrića, hajde unaprijed proreci ili otkrij nova znanstvena dostignuća.

Evo primjerice: lijek za rak, lijek za šizofreniju, lijek za aids, problem zagađenja, problem skladištenja električne energije, problem putovanja velikim brzinama kroz svemir...itd ima tu prostora za otkrića.

Kad već spomenu planine... Valjalo bi neko neko znanstveno otkriće koje bi predviđalo razorne potrese..i to stavi na spisak..
Smrcak15

#329 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote:
Smrcak15 wrote:
da su planine "sidra"
Image

Gledaj, ne želim te uvrijediti, ali reći sa je BILO KOJA sveta knjiga nadomjestak za znanost je smiješno.
Po čemu je Kuran ispred nauke? Koja su to znanja iz Kurana doprinijela razvoju znanosti?
Ako je ispred znanosti, hajde nam pomozi onda sa otkrivanjem nekih kodiranih lijekova za teške bolesti ?
Zašto onda ne riješiš toliko gorućih svjetskih problema?

Ili si se usredotočio samo na proglašavanje već postojećih znanstveih dostignuća kao islamski uspjeh?
Nemoj samo retrospektivno gledati na neka otkrića, hajde unaprijed proreci ili otkrij nova znanstvena dostignuća.

Evo primjerice: lijek za rak, lijek za šizofreniju, lijek za aids, problem zagađenja, problem skladištenja električne energije, problem putovanja velikim brzinama kroz svemir...itd ima tu prostora za otkrića.

Kad već spomenu planine... Valjalo bi neko neko znanstveno otkriće koje bi predviđalo razorne potrese..i to stavi na spisak..
ni ja to ne govorim, niti sam ikad zagovarao to da Kuran nadomjesti znanost, malo si se pobrkao tu.

Niti je Kuran dosao da bude znanstvena knjiga i da nadomjesti znanost. cilj kurana je sasvnim nesto drugo.

Ako je ispred znanosti, hajde nam pomozi onda sa otkrivanjem nekih kodiranih lijekova za teške bolesti ? lijek za rak,
lijek za rak bi se trebao traziti u Curokutu, Nigella sativa (latinski naziv) poslanik Muhammed je to rekao.

Kuran je razlog da ja i ti mozemo sad pisati jedan drugome na kompijuteru, kako mozda se pitas?

islamski ucenjak khawarizmi iz srednjeg vijeka, primoran bio da prorcuna zekat i poreze islamske duznosti, pa se zadao na matematikui i tako je razvijena algebra i algoritmi

a bez algoritama nema kompijutera. islamske ucenjake u srednjem vijeku je tjereala vjera da se zadaju naukom, jer su prirmorani bili da rjesavaju neke probleme, pa su da bi se znali okretati prema kabi kada se klanja, napravili kompase kuda da se okrece.

ja nisam neko ko zna dekodirati buduce dogadjaje.
Humljanin

#330 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:
ni ja to ne govorim, niti sam ikad zagovarao to da Kuran nadomjesti znanost, malo si se pobrkao tu.

Niti je Kuran dosao da bude znanstvena knjiga i da nadomjesti znanost. cilj kurana je sasvnim nesto drugo.

Ako je ispred znanosti, hajde nam pomozi onda sa otkrivanjem nekih kodiranih lijekova za teške bolesti ? lijek za rak,
lijek za rak bi se trebao traziti u Curokutu, Nigella sativa (latinski naziv) poslanik Muhammed je to rekao.

Kuran je razlog da ja i ti mozemo sad pisati jedan drugome na kompijuteru , kako mozda se pitas?

islamski ucenjak khawarizmi iz srednjeg vijeka, primoran bio da prorcuna zekat i poreze islamske duznosti, pa se zadao na matematikui i tako je razvijena algebra i algoritmi

a bez algoritama nema kompijutera. islamske ucenjake u srednjem vijeku je tjereala vjera da se zadaju naukom, jer su prirmorani bili da rjesavaju neke probleme, pa su da bi se znali okretati prema kabi kada se klanja, napravili kompase kuda da se okrece.

Baš Kuran razlog ? Ni manje ni više nego Kuran?

Smrčak, pricaš tamak kao da nitko nikad u povijesti nije ništa izumio ni otkrio osim Muhamed ibn Musa al-Khwarzimija...
Pa još su Babilonci , stari Grci i Egipćani poznavali osnove algebre. Indijci su izmislili broj nula. Naravno da se njegov doprinos ne može izbrisati ni zanemariti.

Samo mi nije jasno kakve veze Kuran ima sa time? Je li u Kuranu zapisana kvadratna jednadžba? Da si napisao da je to doprinos islamske kulture i civilizacije ja bih se složio, ali reći da je Kuran zaslužan što imamo kompjutere je tragikomično.

Kada bi tako sva znanstvena dostignuća, otkrića i izume pripisivao religiji i svetim knjigama, onda bi mogao skoro svako otkriće u zadnjih 300 godina pripisati Bibliji, što je nonsens!
Pročitaj malo koliko je vjernika kršćana dalo nemjerljive doprinose znanosti. Znaš li koliko je katoličkih svećenika i monaha otkrilo ključne stvari za danasnju znanost?
I šta bi sad sve to trebalo pripisati Bibliji?

Ako bi po tome gledali, koja je kultura dala više doprinosa znanosti, onda bi po tvome rezonu Biblija bila zaslužna za sve što danas imamo.

Ne znam šta pokusavas postići takvim ultimativnim izjavama?
Smrcak15

#331 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote:
Smrcak15 wrote:

Kuran je razlog da ja i ti mozemo sad pisati jedan drugome na kompijuteru , kako mozda se pitas?

Baš Kuran razlog ? Ni manje ni više nego Kuran?

Smrčak, pricaš tamak kao da nitko nikad u povijesti nije ništa izumio ni otkrio osim Muhamed ibn Musa al-Khwarzimija...
Pa još su Babilonci , stari Grci i Egipćani poznavali osnove algebre. Indijci su izmislili broj nula. Naravno da se njegov doprinos ne može izbrisati ni zanemariti.

Samo mi nije jasno kakve veze Kuran ima sa time? Je li u Kuranu zapisana kvadratna jednadžba? Da si napisao da je to doprinos islamske kulture i civilizacije ja bih se složio, ali reći da je Kuran zaslužan što imamo kompjutere je tragikomično.

Kada bi tako sva znanstvena dostignuća, otkrića i izume pripisivao religiji i svetim knjigama, onda bi mogao skoro svako otkriće u zadnjih 300 godina pripisati Bibliji, što je nonsens!
Pročitaj malo koliko je vjernika kršćana dalo nemjerljive doprinose znanosti. Znaš li koliko je katoličkih svećenika i monaha otkrilo ključne stvari za danasnju znanost?

Ako bi po tome gledali, koja je kultura dala više doprinosa znanosti, onda bi po tvome rezonu Biblija bila zaslužna za sve što danas imamo.

Ne znam šta pokusavas postići takvim ultimativnim izjavama?
ako je khawarizmi podstaknut da radi proracune zbog Kuranski naredbi Zekata, raspodjele imovine umrlog i jos toga, pa covjek nadodje na alogirmte i algebru, pa poslije mi radimo kompijutere na osnovu algoritama , znaci srz je Kuran a rezultat je kompijuter. jer je Kuran podstakao khawarizmija da pkusava rjesavati vjerske probleme matematikom gdje je otkrio algoritme i sad na osnovu algoritama se rade kompijuteri i programi.

vjernici krscani, tacnije svestenici su dali veliki doprinos nauci, ja to znam, ali znas li kako, tak sto su se skolovali po Kordobi u spaniji, gdje je cvjetala nauka jer su muslimani bili u zlatnom dobu tada kada su bili predvodnici nauke.

Naprimjer mnoge stvari su svestenici uceci od muslimana, posto su znali citati i pisati oni prvi bili ti koji su ucili znanosti, naprimjer kopernikus je kopirao materijale od Tusija islamskog astronoma, i sad se helicentricnost pripisuje kopernikusu a ne oni pravi koji su to proracunavali i otkrivali iz islamskog svijeta.

sad su muslimani ostavli se nauke gdje su njihovi ocevi bili predvonici u srednjom vijeku, a prihvatili se kravljivh repova i opijata nacionalizma i primitivizma, i onda ih je snaslo ponizenje.
nista se ne moze pripisati bibliji, jer krscanski svestinici nacunici su dolazili do novih spoznaja dosta preko materijala islamskih ucenjaka koje su studirali u srednjom vijeku ili kasnom srednjem vijeku.
Humljanin

#332 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:
ako je khawarizmi podstaknut da radi proracune zbog Kuranski naredbi Zekata, raspodjele imovine umrlog i jos toga, pa covjek nadodje na alogirmte i algebru, pa poslije mi radimo kompijutere na osnovu algoritama , znaci srz je Kuran a rezultat je kompijuter. jer je Kuran podstakao khawarizmija da pkusava rjesavati vjerske probleme matematikom gdje je otkrio algoritme i sad na osnovu algoritama se rade kompijuteri i programi.

vjernici krscani, tacnije svestenici su dali veliki doprinos nauci, ja to znam, ali znas li kako, tak sto su se skolovali po Kordobi u spaniji, gdje je cvjetala nauka jer su muslimani bili u zlatnom dobu tada kada su bili predvodnici nauke.

Naprimjer mnoge stvari su svestenici uceci od muslimana, posto su znali citati i pisati oni prvi bili ti koji su ucili znanosti, naprimjer kopernikus je kopirao materijale od Tusija islamskog astronoma, i sad se helicentricnost pripisuje kopernikusu a ne oni pravi koji su to proracunavali i otkrivali iz islamskog svijeta.

sad su muslimani ostavli se nauke gdje su njihovi ocevi bili predvonici u srednjom vijeku, a prihvatili se kravljivh repova i opijata nacionalizma i primitivizma, i onda ih je snaslo ponizenje.
nista se ne moze pripisati bibliji, jer krscanski svestinici nacunici su dolazili do novih spoznaja dosta preko materijala islamskih ucenjaka koje su studirali u srednjom vijeku ili kasnom srednjem vijeku.

A komedije ove... Jebote ja mislio ti ozbiljan i razuman čovjek :lol:

Čuj logike, sve što je izumljeno u islamskoj kulturi pripisat će ni manje ni više nego muslimanskoj svetoj knjizi Kuranu, a što je napravljeno u zapadnoj kulturi ne moze se pripisati Bibliji :lol:

Ja recimo ne mogu nijedno otkriće pripisati nijednoj svetoj knjizi. Mogu reći da je neka kultura ili civilizacija dala neka dostignuća ili iznjedrila velike ljude znanstvenike... Ali ove tvoje izjave su presmiješne.

S obzirom da mi se ne da stvarno uplićati u takve glupe rasprave, samo da te upitam.... S obzirom da tvrdiš da je Kuran "srž modernog kompjutera" i da se sva znanstvena dostignuća (pa bila ona i od kršćanskih svećenika) po tebi trebaju pripisati Kuranu... Dedera mi molim te reci gdje su još ti veliki značajni izumitelji islamskog svijeta osim onog što smo ga gore naveli?

Koliko velikih znanstvenika i izumitelja ti još mozeš povezati sa Kuranom?

Hajde nećemo sad spominjati dobitnike No elovih nagrada, to neka ostane za neku drugu priliku.. samo onako ugrubo nabroj velikane koji su nemjerljivo doprinijeli čovječanstvu a da se mogu direktno povezati sa Kuranom.

Hvala :kiss:
BHCluster

#333 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
da su planine "sidra"
Image

Image

Podrucja gdje se okeanska i kontinentalna ploca dolaz u kontakt su podrucja nestabilnosti sto je suprotn od onoga sto ti predstavljas ovom "grafikom". Sad da se vratimo na ono sto je profesor Garzione predstavila u svome istrazivanju. Predzadnji paragraf ako se ne varam.
However, according to Garzione, the delamination theory suggests that instead of eroding slowly away, the root heats up and oozes downward like a drop of molasses until it abruptly breaks free and sinks into the hot fluid mantle. The mountains above, suddenly free of the weight of the blob, would rush upward and, in the case of the Andes, lift from a height of less than two kilometers to about four kilometers in less than 4 million years.
Znaci to je ono o cemu profesor Garzione govori a ne ono sto je udrobljeno u onoj grafici. Popunjavanje praznina i silovanje uma nista drugo.

Koliki ono rezultat?
BHCluster

#334 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:ako je khawarizmi podstaknut da radi proracune zbog Kuranski naredbi Zekata, raspodjele imovine umrlog i jos toga, pa covjek nadodje na alogirmte i algebru, pa poslije mi radimo kompijutere na osnovu algoritama , znaci srz je Kuran a rezultat je kompijuter. jer je Kuran podstakao khawarizmija da pkusava rjesavati vjerske probleme matematikom gdje je otkrio algoritme i sad na osnovu algoritama se rade kompijuteri i programi.
Koji kompijuteri rade na osnovu algoritama? Znam da postoje analogni, digitalni, mehanicki, hibridni itd kompjuteri ali ovi tvoj jos nisam imao priliku vidjeti.
JVC

#335 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by JVC »

Vidim da je Smrle ovu temu kao i sve ostale pretovrio u njaka " cuda Kurana" pa rekoh da ponovim.
Ako ko zeli onako intelektualno da kaze sta, bujrum.
JVC wrote:Evo u kratkim crtama u cemu se razlikuju islam i krscanstvo.
1. Razumijevanje Boga
2. Razumijevanje Otkrivenja
3. Razumijevanje grijeha i spasenja
Smrcak15

#336 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:
da su planine "sidra"
Image

Image

Podrucja gdje se okeanska i kontinentalna ploca dolaz u kontakt su podrucja nestabilnosti sto je suprotn od onoga sto ti predstavljas ovom "grafikom". Sad da se vratimo na ono sto je profesor Garzione predstavila u svome istrazivanju. Predzadnji paragraf ako se ne varam.
However, according to Garzione, the delamination theory suggests that instead of eroding slowly away, the root heats up and oozes downward like a drop of molasses until it abruptly breaks free and sinks into the hot fluid mantle. The mountains above, suddenly free of the weight of the blob, would rush upward and, in the case of the Andes, lift from a height of less than two kilometers to about four kilometers in less than 4 million years.
Znaci to je ono o cemu profesor Garzione govori a ne ono sto je udrobljeno u onoj grafici. Popunjavanje praznina i silovanje uma nista drugo.

Koliki ono rezultat?
Podrucja gdje se okeanska i kontinentalna ploca dolaz u kontakt su podrucja nestabilnosti sto je suprotno od onoga sto ti predstavljas ovom "grafikom". Sad da se vratimo na ono sto je profesor Garzione predstavila u svome istrazivanju. Predzadnji paragraf ako se ne varam.
sto je suprotno od onoga sto ti predstavljas ovom "grafikom".
ja tebe nista na razumijem, sta ja to suprotno predstavljam????

However, according to Garzione, the delamination theory suggests that instead of eroding slowly away, the root heats up and oozes downward like a drop of molasses until it abruptly breaks free and sinks into the hot fluid mantle. The mountains above, suddenly free of the weight of the blob, would rush upward and, in the case of the Andes, lift from a height of less than two kilometers to about four kilometers in less than 4 million years

sta je ovo suprotno covjece onome sto ja pricam, nigdje veze svezom, o cemu ti to ba???

stani malo, ako se korijen/root/klin kako god ga zvao, istopi nakon nekoliko miliona godina i dovede do naglog rasta planina, sad ako bi ja klinovima sa strana zabio sator da ustabili sator, i sad sator stabilan ostane sve dok ti klinovi ne zahrdjaju i popucaju....pa sad ako korijen otpadne nakon dugo vremena poput zahtdjalog klina koji popusti stabilnost.

je li kuran naznacava korijen/klin ispod planine ? Da
je li geolog kaze da ima korijen ili klin zavisno kako ga zoves? Da

Je li Kuran kaze da taj korijen/klin poput sidra u Kuranu? Da
je li geolog kaze da korijen ili klin djeluje kao sidro? Da

sta je to onda problem covjece?????

evo video koji pojasnjava
Bloo
Globalna šefica

#337 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

JVC wrote: Samo pucaj. Ništa me više ne može iznenaditi.
Uzevši u obzir da se Sancta Trinitas ne nalazi u Bibliji, da li ovaj nauk možemo smatrati da je zapravo jedna kršćanska ideja upakovana u helenističku ideju da bi se lakše objasnila i približila vjernicima?
Ako pođemo od Plotina i njegovih hipostaza (izbacila sam jednu - duh/nus):
1. Jedno - iskon svega - Jednosve (po Petriću) - total (božanstva)
2. Duša/psiha - Duh sveti
3. Tvar ili materija koja nije hipostaza, sama je prazna, a oblikuje je duh - Isus Krist.

E sad, da li se Trojstvo može posmatrati kroz prizmu Plotinovih hipostaza, odnosno da su 2, i 3. emanacije 1. ali istovremeno i istobitne?
S obzirom da je Isus Krist tvar odnosno materija koja nije hipostaza, postaje to kada se na njega spusti duh sveti prilikom krštenja, te bude oblikovana od strane duše u procesu emanacije, te se time veže s Jednim i postaje istobitan (a ne sličnobitan!).
.... prilikom Isusova krštenja na rijeci Jordan: "Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: "Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina! (Lk 3,21-22)

S obzirom da je neoplatonizam imao veliki utjecaj na teologe i sveštenike, šta misliš o ovoj ideji da je Trojstvo ne prežvakavanje Plotinove ideje već jednostavno "upakivanje" nauke Trojstva u nešto što je ljudima bilo poznato i razumljivo?
Smrcak15

#338 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote: A komedije ove... Jebote ja mislio ti ozbiljan i razuman čovjek :lol:

Čuj logike, sve što je izumljeno u islamskoj kulturi pripisat će ni manje ni više nego muslimanskoj svetoj knjizi Kuranu, a što je napravljeno u zapadnoj kulturi ne moze se pripisati Bibliji :lol:

Ja recimo ne mogu nijedno otkriće pripisati nijednoj svetoj knjizi. Mogu reći da je neka kultura ili civilizacija dala neka dostignuća ili iznjedrila velike ljude znanstvenike... Ali ove tvoje izjave su presmiješne.

S obzirom da mi se ne da stvarno uplićati u takve glupe rasprave, samo da te upitam.... S obzirom da tvrdiš da je Kuran "srž modernog kompjutera" i da se sva znanstvena dostignuća (pa bila ona i od kršćanskih svećenika) po tebi trebaju pripisati Kuranu... Dedera mi molim te reci gdje su još ti veliki značajni izumitelji islamskog svijeta osim onog što smo ga gore naveli?

Hajde nećemo sad spominjati dobitnike No elovih nagrada, to neka ostane za neku drugu priliku.. samo onako ugrubo nabroj velikane koji su nemjerljivo doprinijeli čovječanstvu a da se mogu direktno povezati sa Kuranom.

Hvala :kiss:
niposto ja ovo ne tvrdim, nego tvrdim da srz nekih stvari potice od Kurana, ali kako to ti fino zamaglis i upakujes u celofan naopako pa kazes

sve što je izumljeno

nikad i nigdje ja ovo nisam rekao, ali eto ti mi to poturas, da li uopste citas kako treba druze???

Dedera mi molim te reci gdje su još ti veliki značajni izumitelji islamskog svijeta osim onog što smo ga gore naveli?
filmatizovanja pojasnjenje

ne znam

da se nobelova nagrada dijelila u srednjem vijeku samo bi je muslimanski ucenjaci dobivali vecinom, ali su baklju znanosti ponijeli ne-muslimanski narodi zadnji 200 godina dok su muslimanski je predali njima u ruke, i ostali u mraku neznanja sto se tice tih modernih nauka.
Smrcak15

#339 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:ako je khawarizmi podstaknut da radi proracune zbog Kuranski naredbi Zekata, raspodjele imovine umrlog i jos toga, pa covjek nadodje na alogirmte i algebru, pa poslije mi radimo kompijutere na osnovu algoritama , znaci srz je Kuran a rezultat je kompijuter. jer je Kuran podstakao khawarizmija da pkusava rjesavati vjerske probleme matematikom gdje je otkrio algoritme i sad na osnovu algoritama se rade kompijuteri i programi.
Koji kompijuteri rade na osnovu algoritama? Znam da postoje analogni, digitalni, mehanicki, hibridni itd kompjuteri ali ovi tvoj jos nisam imao priliku vidjeti.
What Is Programming?
Programming is the process of taking an algorithm and encoding it into a notation, a programming language, so that it can be executed by a computer. Although many programming languages and many different types of computers exist, the important first step is the need to have the solution. Without an algorithm there can be no program.

http://interactivepython.org/courselib/ ... mming.html

a bez programa ti nemozes imati kompijuter, sta ti koristi tastatura i ekran ako se nista ne moze raditi u njemu.
Smrcak15

#340 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:Vidim da je Smrle ovu temu kao i sve ostale pretovrio u njaka " cuda Kurana" pa rekoh da ponovim.
Ako ko zeli onako intelektualno da kaze sta, bujrum.
JVC wrote:Evo u kratkim crtama u cemu se razlikuju islam i krscanstvo.
1. Razumijevanje Boga
2. Razumijevanje Otkrivenja
3. Razumijevanje grijeha i spasenja

sta je to otkrivenje?
MarlboroGold

#341 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by MarlboroGold »

kompjuter smrle, ne kompijuter...
Bloo
Globalna šefica

#342 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote:
What Is Programming?
Programming is the process of taking an algorithm and encoding it into a notation, a programming language, so that it can be executed by a computer. Although many programming languages and many different types of computers exist, the important first step is the need to have the solution. Without an algorithm there can be no program.

a bez programa ti nemozes imati kompijuter, sta ti koristi tastatura i ekran ako se nista ne moze raditi u njemu.
Da uprostimo:
Kompjuteri izvrsavaju programe.
Ne radis kompjuter na osnovu algoritama kako si napisao.
Mozes imati kompjuter bez programa jer ne ulazimo u svrhu stvari.
Humljanin

#343 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Da uprostimo... Ne bi bilo kompjutera bez Bude jer je on zaslužan za broj 0. :D
Smrcak15

#344 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: Da uprostimo:
pa mozes imati ali pritisnes dugme da se upali i ono nista , jer nema program nema operativnog sistema nema nista, naravno da mozes imati tastature, ekran , mis, sve ti mozes imati, ali nikakve fajde od toga.
BHCluster

#345 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote: Image
U drugom citatu iz tvoje grafike pise da su planine sidra a ono o cemu profesor Garzione govori je proces pri kojem planine dobijaju na visini.
sta je ovo suprotno covjece onome sto ja pricam, nigdje veze svezom, o cemu ti to ba???

stani malo, ako se korijen/root/klin kako god ga zvao, istopi nakon nekoliko miliona godina i dovede do naglog rasta planina, sad ako bi ja klinovima sa strana zabio sator da ustabili sator, i sad sator stabilan ostane sve dok ti klinovi ne zahrdjaju i popucaju....pa sad ako korijen otpadne nakon dugo vremena poput zahtdjalog klina koji popusti stabilnost.
Prateci ovaj tvoj nacin razmisljanja, rezultat bi trebao biti da sator ide prema gore a zapravo bi pao na zemlju sto je opet suprotno od teorije koju predstavlja profesor Garzione.
Ne nego govori o PLANINAMA kao sidrima ili klinovima.
Da geolog to kaze ne Kuran.
Ne Kuran kaze da su PLANINE klinovi ili sidra a nigdje ne spominje korijen!"
Naravno da kaze u procesu povisenja/rasta planine ne onako kako se to predstavlja u Kuranu.
Problem je sto se trazi naucni kredibilitet za nesto sto ga nema.

Ovo sad ispada 2-0 za mene?
BHCluster

#346 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Humljanin wrote:Da uprostimo... Ne bi bilo kompjutera bez Bude jer je on zaslužan za broj 0. :D
:thumbup:
BHCluster

#347 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote: Da uprostimo:
pa mozes imati ali pritisnes dugme da se upali i ono nista , jer nema program nema operativnog sistema nema nista, naravno da mozes imati tastature, ekran , mis, sve ti mozes imati, ali nikakve fajde od toga.
Babilonci koristili algoritame da izracunaju vrijeme i mjesto znacajnih astronomskih dogadjaja, onda stari Grci su koristili "Ancient Greek" algoritam tamo negdje 300 godina prije Krista/Hrista itd...
BHCluster

#348 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote:
What Is Programming?

Procitaj sta te pitam i usporedi sa onim to ti tvrdis.
Smrcak15

#349 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
U drugom citatu iz tvoje grafike pise da su planine sidra a ono o cemu profesor Garzione govori je proces pri kojem planine dobijaju na visini.

Prateci ovaj tvoj nacin razmisljanja, rezultat bi trebao biti da sator ide prema gore a zapravo bi pao na zemlju sto je opet suprotno od teorije koju predstavlja profesor Garzione.
Naravno da kaze u procesu povisenja/rasta planine ne onako kako se to predstavlja u Kuranu.

da li klin ide u dublje u zemlju, da

da li korijen ide dublje u zemlju, da

skoro identicne stvari samo drugi nazivi

a kako se to predstavlja rast planine u Kuranu, da cujem???
BHCluster

#350 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote:

Ti si postavio grafiku na kojoj pise: "Kuran opisuje planine kao klin(korijen) koji drzi koru kao sidro" postavio si dva citata koja to pokazuju, sto je apsolutno suprotno od istrazivanja koje je uradila profesor Garzione!
Samo sto klin ima suprotnu funkciju od delaminacije!
Samo sto korijen ima suprotnu funkciju od delaminacije!
I sto imaju suprotnu funkciju od delaminacije!
Pa ako si ti ovdje postavijo svoju grafiku u kojoj citiras iz Kurana i kazes da je to isto kao ovo istrazivanje profesorice Garzione valjda je odgovor ocigledan.

Jel ovo 3, 4 ili 5 za mene? Drzili neTko score?
Locked