Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Da citiram pisca kolumne i onaj dio koji je mene zazuljao, mada moram reci da je izvadjen iz konteksta ali ipak...
Mi koji ostajemo, trebamo se boriti za to da se neka kasta ne može smatrati „jednakijom“ od druge, makar se ona „za to borila“, te izboriti za to službeni odgovor na pitanje „di si bio ‘92?“ bude – mrš!
Ne treba biti kvalifikacija ili diskvalifikacija to gdje si bio 92'-95' ali svakako treba biti minus ili plus a ovo mrs zasluzuje da ti se spomene sva familija.
I naravno da postoje nijanse zavisno kome postavljas pitanje. Vec sam rekao, jedno je postaviti ga nekom ko je kao punoljetan otisao sa slobodne teritorije iz svog grada i nekom iz Prijedora ko je preko Omarske zavrsio na zapadu. Ovim prvim svakako imam pravo postaviti pitanje ali ne i ovim drugim. Njima mozda neko iz 17 krajiske moze ali ja ne jer nisam bio u njihovoj kozi i ne mogu suditi nikad.
Kad trazis majstora da ti sta uradi je li plus ili minus ako je bio u ratu ili ne ili kvalitet obavljenog posla/preporuka su presudni.
Tako i sve ostalo .
Connaisseur Karlin wrote:
halo, godinama se na forumu pise o pobjeguljama , otkud nekome pravo pisati drugima da li su pobjegulje ili ne
To me ne interesuje i ne smatram da je to ok, ali ga i ti pretjeruješ.
Obično su najglasniji oni koji nisu ni vidjeli rat u BiH, a takve uglavnom treba ignorisati.
pa eto, ne interesuje te, ali opet kazes da nije ok , ali ja pretjerujem , daj odluci se , sto je ispravno ili ne
ne znam kako su najglaniji oni koji nisu vijdeli rat, ne razumijem, gdje su glasni , zasto su glasni ?
Pod tim najglasnijim sam mislio na one koje ti osuđuješ.
Pa kažem da nije ok, ali da i ti pretjeruješ, a ne nužno da govoriš neistinu. Ispravio sam te u dijelu ko nosi krivicu. To definitivno nije narod.
MarlboroGold wrote:
To me ne interesuje i ne smatram da je to ok, ali ga i ti pretjeruješ.
Obično su najglasniji oni koji nisu ni vidjeli rat u BiH, a takve uglavnom treba ignorisati.
pa eto, ne interesuje te, ali opet kazes da nije ok , ali ja pretjerujem , daj odluci se , sto je ispravno ili ne
ne znam kako su najglaniji oni koji nisu vijdeli rat, ne razumijem, gdje su glasni , zasto su glasni ?
Pod tim najglasnijim sam mislio na one koje ti osuđuješ.
Pa kažem da nije ok, ali da i ti pretjeruješ, a ne nužno da govoriš neistinu. Ispravio sam te u dijelu ko nosi krivicu. To definitivno nije narod.
ali, taj isti narod optuzuje pobjegulje dvije cijele decenije , jos malo pa tri decenije , eh sad mi reci, ko pretjeruje
otkud nekome pravo suditi o necijim odlukama odlaska tokom rata ?
KatarinaKosaca wrote:Po mom sistemu vrijednosti bitno pitanje. Za vojne obceznike 92, ne djecu. I muskarce i zene. Jedna stvar je cisto legislativna. Dezertirati je bilo prekrsiti zakon. Drugi aspekt je moralna kategorija. Ko izda domovinu, izdace opet svugdje i uvijek. Sadasnje filozofiranje je samo dezerterska isprika.
pa sto nisi isla dobrovljno na prvu liniju u vojnoj uniformi , nitko nije branio zenama da idu na front
Ti si bila dobrovoljno na prvoj liniji u vojnoj uniformi? Čijoj?
pa u onoj titovoj pionirskoj uniformi , plava kapica sa petkorakom i crevnom maramom
shbc wrote:Kada sam vidio naziv teme imao sam osjecaj da cu vidjeti siroku lepezu dijasporaca koji se slazu da je bitno pitanje. Sokiran sam sto sam bio upravu.
KatarinaKosaca wrote:Mos ti stavit 1467 linkova covjek sa mnom u autobusu sjedio i pricao 1994. Dosli do igmana skupa. Nekad na tunelu se odvojili. Jadan onaj ko informacije skuplja po internetu. Ja, vidis, 94 nisam imala aparat da ti dokaxujem. Do mene je jbg
mogla si ti 94 sjediti u autobusu i sa Papom...duga je bila polovina 92, a jos duza 93...
Mozda mu se svidjas pa da covjek zna .
Nece nista da ima sa Hercegovkama, ove iz Krajine mu ne pasu Tako da geografsko porijeklo igra veoma znacajnu ulogu
Mozda mu se svidjas pa da covjek zna .
Nece nista da ima sa Hercegovkama, ove iz Krajine mu ne pasu Tako da geografsko porijeklo igra veoma znacajnu ulogu
auuuu, znala sam, opet nikome ne pripadam i niko me me nece
I te kako relevantno pitanje u smislu da se ljudima koji su stali na liniju u odlucujucim trenucima omoguci dostojanstven i pristojan zivot.
Irelevantno pitanje prilikom rasporedjivanja danasnjih vodecih funkcija na koje moraju doci sposobni i skolovani kadrovi bez ikakvog uplitanja partije, nacije ili religije.
pirmin wrote:I te kako relevantno pitanje u smislu da se ljudima koji su stali na liniju u odlucujucim trenucima omoguci dostojanstven i pristojan zivot.
Irelevantno pitanje prilikom rasporedjivanja danasnjih vodecih funkcija na koje moraju doci sposobni i skolovani kadrovi bez ikakvog uplitanja partije, nacije ili religije.