Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
insomnia78

#327 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

A saditi inace mozes kad god hoces
mousstapha

#328 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Kako ista planirati sa poljoprivredom kad drzava nije dovoljno jaka da zastiti proizvodjaca, barem u onom minimalnom odnosu. Dogovori se izvoz jabuka u Rusiju, ljudi posade, krene berba i odjednom se pojavi neki prevarant koji pokusa jabuke iz uvoza podvaliti kao bih proizvod. Rezultat toga je da Rusi blokiraju sav uzvoz iz BiH. Slicno se desi sa mesom u Tursku i kozna sa cim jos. Poenta je da biti poljoprivrednik u BiH i negdje u EU su dva razlicita svijeta.
Tomahawk11
Globalni moderator

#329 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Lajavikrelac wrote: Eto što ti ne probaš tako nešto misliš li da je obrađivanje zemlje hobi i zajebancija? I kad proizvedeš kome ćeš to prodati? Prošle godine sam bacio preko 50 kg grožđa sa vikendice jer ga neće niko a džabe sam dijelio narodu. Ove godine radio total i motorka. Ove godine rodilo jabuka ne pamti se, gdje je otkup? Soka od jabuke na sve strane budi pošto, Vitaminka i još par manjih firmi ni odgriska otkupila nije, kome misliš prodati? Rusima?
Imam rođaka koji svake godine proizvede oko 2 000 litara soka, puni staklene boce, 100% prirodni, bez dodataka.
Sve proda. Većina je jabuka i ide po 3 KM. Bude nešto malo borovnice i kupine, to prodaje po 6 KM.
Doduše, to ide na malo, ako imaš više, slažem se, problem je, svi te ucjenjuju i nemaš siguran plasman.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#330 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Velkoski »

samo idite rajice, u Njemačkoj na drveću rastu pare.
Nadzorna_ploca

#331 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nadzorna_ploca »

Rastu fakat, u mene jaran neki dan nas'o romobil pored smeca, ubacio u auto navecer stavio na net i ujutru prodao za 30 evrica.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#332 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

mousstapha wrote:Kako ista planirati sa poljoprivredom kad drzava nije dovoljno jaka da zastiti proizvodjaca, barem u onom minimalnom odnosu. Dogovori se izvoz jabuka u Rusiju, ljudi posade, krene berba i odjednom se pojavi neki prevarant koji pokusa jabuke iz uvoza podvaliti kao bih proizvod. Rezultat toga je da Rusi blokiraju sav uzvoz iz BiH. Slicno se desi sa mesom u Tursku i kozna sa cim jos. Poenta je da biti poljoprivrednik u BiH i negdje u EU su dva razlicita svijeta.
Upravo tako. Zavrne te za plasman ili te ucjenjuje pred berbu pa se ti majstore jebi! Može ih se udružiti koliko hoćeš ali samo da protestvuju i pobacaju sve....
insomnia78 wrote:A saditi inace mozes kad god hoces
Da se i ja jednom sa tobom složim u nečemu.... :)
Last edited by Domaci izdajnik on 26/10/2018 17:23, edited 1 time in total.
Sanjarko

#333 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sanjarko »

Ma ne rastu nigdje pare. Nego tamo si zasticen koliko toliko, a ovdje nisi nikako skoro nego parola ko te j*be, snadzi se i ko se snaso, snaso se. Divim se ja i gradzanima da se razumijemo. I oni stvarno na ovakom vaktu opstaju a nemaju pojma kako. Tako ni seljaci nemaju.

Kaze moja stara kao da nema bas nafake ni vremena u ovom vaktu. Kao nemas se cemu nadat da ce biti bolje itd. Ja svojima nedavno rekao nemojte da bi mi novu godinu cestitali jer mi je svaka sve gora i gora.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#334 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Velkoski »

Super, samo na sve to dodaj kako mi odjednom postajemo uzorni građani "tamo negdje", radimo treće smjene, borimo se za svoja prava, plaćamo karte u busevima, bacamo smeće gdje treba i tako te slične sitnice.

Ovdje "ne možemo" da radimo ni te sitnice.
Sanjarko

#335 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sanjarko »

Pa tamo je uredzeno zakonski dosta vise nego ovdje pa zato a i ovdje se trudimo mnogi i sta smo dobili. Da ne lanem sta smo dobili. Ja bolest dobio. Trude se mnogi. Uredzenje i vlast nam nevaljaju nikako. Nije sve samo do nas naroda.
HAVANA

#336 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Pa pored svega ostalog sto velkoski nabroja i tu vlast je narod izabrao...
Sanjarko

#337 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sanjarko »

Ma nije Havana. SDA dobija po 10-15% glasova od svih Bosnjaka i Bosanaca po popisu, koliko glasaca ima dobija i manje. Imamo preko 100.000 administrativnih sluzbenika plus ko zna koliko jos stranackog kadra uclanjenog u strankama i svi oni glasaju i njihove porodice itd., za ove i na vlast ih dovedu. Ostatak naroda sto ne glasa digo ruke od svega jer vide da svi mute. Ali eto ima i pomaka u vidu NS.

Partokratija je na snazi u Bosni pa i u okolnim drzavama.
Sanjarko

#338 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sanjarko »

Svi kazu dajte nam sposobne a ne podobne. A niko ne kaze dajte postene.

Evo sad gledam na televiziji kako u vezi doniranja organa je u naroda mala svjesnost i nenamjerno slaga voditeljica u vezi toga. Zakonski nije uopste uredzeno bilo sta u vezi doniranja organa. Kad pitas bilo koga bi li donirao organe u slucaju smrti vecina ce reci da bi. Znaci nije samo do naroda.
insomnia78

#339 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pa eto nema vise SDA, sad ce dzenet
HAVANA

#340 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Aha,al u curq.
Fudo387

#341 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Nadzorna_ploca wrote:Rastu fakat, u mene jaran neki dan nas'o romobil pored smeca, ubacio u auto navecer stavio na net i ujutru prodao za 30 evrica.
:lol:

Opario se u pm.
Nadzorna_ploca

#342 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nadzorna_ploca »

Fudo387 wrote:
Nadzorna_ploca wrote:Rastu fakat, u mene jaran neki dan nas'o romobil pored smeca, ubacio u auto navecer stavio na net i ujutru prodao za 30 evrica.
:lol:

Opario se u pm.
Jelde.
Radio Sarajevo

#343 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

geralt wrote:
Lajavikrelac wrote: Eto što ti ne probaš tako nešto misliš li da je obrađivanje zemlje hobi i zajebancija? I kad proizvedeš kome ćeš to prodati? Prošle godine sam bacio preko 50 kg grožđa sa vikendice jer ga neće niko a džabe sam dijelio narodu. Ove godine radio total i motorka. Ove godine rodilo jabuka ne pamti se, gdje je otkup? Soka od jabuke na sve strane budi pošto, Vitaminka i još par manjih firmi ni odgriska otkupila nije, kome misliš prodati? Rusima?
Nemoj se ljutiti, ali ovo je upravo primjer kako NE TREBA planirati bilo koji posao, pa ni poljoprivredu. Njemacki farmer prvo ugovori prodaju pa tek onda sadi. Danski farmer se udruzi sa jos 1000 farmera iz okoline u zadrugu i onda imenuju predstavnika koji ce u ime zadruge pregovarati sa trgovcima o otkupu naveliko. Jedino Balkanac posadi, pobere, i onda stane kraj 20 gajbi voca i pita se "sta cu sad s ovim jbt".
I onda država kriva što neće da otkupi po visokoj cijeni :shock: :shock: :shock:
Radio Sarajevo

#344 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Evo pregledah ovu stranicu na Fejsbuku, i zaključih da se čini kao velika ubleha.

Ljudi dijele članke poput "Njemačka otvara radna mjesta od 2019., evo kako se prijaviti", sa nekih neprovjerenih sajtova. Nikome ne odgovaraju na poruke, nego samo šire populizam.

Kažu Špirić nije kažnjen, pa eto treba otići.

Nikako da ljudi priznaju da je do para. Uređenje u Njemačkoj te kači malo ili nimalo, isto tako i u Bosni.

Ljudi, do para je. Svi smo mi vani zbog para, a sad je samo pitanje vrijedi li tih para ne viđati roditelje i familiju, ne moći otići u pozorište ili na koncert, ne izaći 4-5 puta heftično kako smo u Sarajevu radili, pričati tuđi jezik konstantno, voditi rat s djecom oko jezika itd.

Nekome vrijedi, a nekom ne.

Uređenje i slični razlozi su palamuđenje. Šta me boli kurac što je ovdje opština sređenija, riješiću na neki način šta god mi treba.
mousstapha

#345 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Kako mislis nemogucnost otici na koncert ili pozoriste?
Hendrix

#346 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Radio Sarajevo wrote: Nekome vrijedi, a nekom ne.

Uređenje i slični razlozi su palamuđenje. Šta me boli kurac što je ovdje opština sređenija, riješiću na neki način šta god mi treba.
Puno znaci uredjenje i sistem koji fercera, nama se to cini onako jebaji ga nekako cemo uradit sve ali tek kad vidis kako uredjen sistem radi...onda skontas pa na sta ja izgubih citav zivot kroz neku borbu i jebadu sa svim nivoima sistema.

Recimo gradski prevoz, GRAS je na nivou Indije skoro sa prevozom kad uporedis sa zemljama EU, nemas pojma kad ce bus tramvaj doci, vozni red je onako vise kao prijedlog, zimi pola buseva i ne dodje, vecina ih nema klimu, tramvaj toliku buku pravi ne mozes muziku slusat na slusalicama...to sve u 2018. godini je neprihvatljivo.

Ali jbg drugo je sto smo mi navikli na to i sto prihvatamo neku patnju i jebadu kao normalan zivot. Nije niko samo radi GRASa otiso, ali nakupi se toga dosta s vremenom.
Edin H.

#347 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

mousstapha wrote:Kako mislis nemogucnost otici na koncert ili pozoriste?

OK to je balet, ali odes u Moskvu da gldas Labudovo jezero - 300 kerma ulaznica :o
insomnia78

#348 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pickin dim. Nadjes deset trotineta u smecu eto tri glave
Optimus09

#349 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Optimus09 »

:thumbup:
Last edited by Optimus09 on 27/10/2018 18:06, edited 1 time in total.
HAVANA

#350 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

insomnia78 wrote:Pickin dim. Nadjes deset trotineta u smecu eto tri glave
Ha?
Post Reply