Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

swanfilter

#326 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by swanfilter »

Estetski zahvati. Bez osiguranja.

Ovdje, gdje sam, osiguranje samo vađenje pokriva. Ostalo, ili dodatno osiguranje ili doplatiti. i sto je najgore, cekas mjesec ili vise na termin ...

U 17 godina samo jednom se isao sisati. Uvijek na nulu i dusa mi plakala za onih 9 eura ... Hej, na nulu ...
jeza u ledja

#327 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:Hrana za nas dvoje, mislim supermarket, oko $1300 mjesecno. I kupujemo uglavnom organsko i kvalitetno, al ne sad bas zirafe ko sto neko rece. Siguran sam da kad bi imalo pazili da bi mogli lako srezat jedno 3-4 stoje ili mozda cak na pola.
Kad sam bio na faksu mogao sam za par stoja ja mislim izdurat. :D

Struja, komunalije i ostale zajebancije oko 500-600 mjesecno, od cega mobilni ubjedljivo najskuplji.

Et.

Mislim da je u Bosni hrana mnogo jeftinija, sad pitanje je gdje se vise procentualno trosi na istu od mjesecne zarade.

Medjutim tehnika, odjeca i pogotovo benzin su skuplji. Benzin je vjerovatno 2-3 puta skuplji. :-?
Plus naravno puno drugih specijalizovanih stvari i usluga koje su skuplje.
Sad si najebo. :D :lol:
Sto ba? :? Nisam nista lose reko. :-?
Fudo387

#328 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:
Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:Hrana za nas dvoje, mislim supermarket, oko $1300 mjesecno. I kupujemo uglavnom organsko i kvalitetno, al ne sad bas zirafe ko sto neko rece. Siguran sam da kad bi imalo pazili da bi mogli lako srezat jedno 3-4 stoje ili mozda cak na pola.
Kad sam bio na faksu mogao sam za par stoja ja mislim izdurat. :D

Struja, komunalije i ostale zajebancije oko 500-600 mjesecno, od cega mobilni ubjedljivo najskuplji.

Et.

Mislim da je u Bosni hrana mnogo jeftinija, sad pitanje je gdje se vise procentualno trosi na istu od mjesecne zarade.

Medjutim tehnika, odjeca i pogotovo benzin su skuplji. Benzin je vjerovatno 2-3 puta skuplji. :-?
Plus naravno puno drugih specijalizovanih stvari i usluga koje su skuplje.
Sad si najebo. :D :lol:
Sto ba? :? Nisam nista lose reko. :-?
Zato sto ce ti reci da se qrcis i izmisljas. :lol:
Sanjarko

#329 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Sanjarko »

swanfilter wrote:U BiH su jeftini jos samo zubi, kafana/restoran i frizeraj. Ovo ostalo, ne kasakamo za EU ...
Sisanje za muskarce 6-7 km, za zene oko 12-15 km. Nek neko nalijepi primanja i cijene pa da usporedimo.
jeza u ledja

#330 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:
Zato sto ce ti reci da se qrcis i izmisljas. :lol:
Ne kurcim se hljeba mi organskog.
insomnia78

#331 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by insomnia78 »

swanfilter wrote:Estetski zahvati. Bez osiguranja.

Ovdje, gdje sam, osiguranje samo vađenje pokriva. Ostalo, ili dodatno osiguranje ili doplatiti. i sto je najgore, cekas mjesec ili vise na termin ...

U 17 godina samo jednom se isao sisati. Uvijek na nulu i dusa mi plakala za onih 9 eura ... Hej, na nulu ...
A vecinom ko radi ima i dodatno osiguranje. Barem u Fr. Zena neki dan uzela cvike. Markirani okvir, i jos jedan onako, stakla i sve ostalo nije nista platila. Sve pokrije osiguranje
Sanjarko

#332 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Sanjarko »

Gorivo znam da je skuplje ovdje nego kod vas u Americi. Evo jos nam poskupilo danas i odmah cijene svega skocile. :(

Za hranu itd., neznam Jeze. Je li jeftinije.
Fudo387

#333 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:
swanfilter wrote:Estetski zahvati. Bez osiguranja.

A vecinom ko radi ima i dodatno osiguranje. Barem u Fr. Zena neki dan uzela cvike. Markirani okvir, i jos jedan onako, stakla i sve ostalo nije nista platila. Sve pokrije osiguranje
Pa dobro to, te cvike ovdje su skupe, pokriju dio, ostalo plati, extra brend jos vise.
Zubi, zega, osiguranje ti uglavnom pokriju 1500 godisnje, poslije toga ti placas sve, i to procenat, zavisi sta ti burgijaju.
Mislim da je navlaka odoka milja, oni pokriju pola.
Doduse, peri, cisti, odrzavaj i bices ok. :D
insomnia78

#334 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by insomnia78 »

Da ne spominjem da kad se mala rodila prekovremeno zena provela skoro dva mjeseca u bolnici, posebna soba, ovo, ono platila euro. Ostalo joj sve osiguranje pokrilo
jeza u ledja

#335 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by jeza u ledja »

Koliko je u FRA obavezno izdvajanje od plate? Znaci takse, penziono, zdravstveno, socijala, ne racunajuci ono sto mozes dodatno birat? Koliko procentualno od plate nemres birat? (za recimo neku srednju platu posto pretpostavljam da je procenat veci za bogate)
insomnia78

#336 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by insomnia78 »

Vjeruj da pojma nemam. :lol:
insomnia78

#337 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by insomnia78 »

Osnovno zdravstveno imas imo nemo platu al zaposleni vecinom moraju imati i dodatno.
jeza u ledja

#338 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by jeza u ledja »

Pa otvori malo cekove i istrazi potrudi se bar jednom nesto za forum. :oops:
jeza u ledja

#339 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote:Osnovno zdravstveno imas imo nemo platu al zaposleni vecinom moraju imati i dodatno.
Imas ja mislim i ovdje.....nesto :-) ....ali to neko placa, nekome ko radi se izdvaja. Zato pitam.
Fudo387

#340 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:Da ne spominjem da kad se mala rodila prekovremeno zena provela skoro dva mjeseca u bolnici, posebna soba, ovo, ono platila euro. Ostalo joj sve osiguranje pokrilo
100 000 dolara, lupam mozda je i vise, racunaj da bi ti osiguranje pokrilo 80%, to je ono neko prosjecno, znaci, bio bi duzan 20 000. Sem ako nisi senator, njima sve pokrije. :D
jeza u ledja

#341 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by jeza u ledja »

A to ono najbolje kad ti tamo napisu racun lafo kostalo $30k a ti platis ne znam $1000 za neku proceduru. I ti kao sretan sto imas osiguranje. :lol:

Koja je to foluska covjece :roll: . Najveci reket na svijetu.
TAFKAP

#342 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by TAFKAP »

porez, zdravstveno, penziono, novčana naknada tj. osiguranje u slučaju nezaposlenosti
insomnia78

#343 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by insomnia78 »

TAFKAP wrote:porez, zdravstveno, penziono, novčana naknada tj. osiguranje u slučaju nezaposlenosti
E vidis ovdje npr, sto mi se desilo ako firma ode u stecaj a ti radio vise od godinu, il sest mjeseci nisam siguran, imas godinu dana od drzave istu platu bez obaveze da radis. Plus sto mozes izabrati prekvalifikaciju koju hoces placenu od strane drzave
jeza u ledja

#344 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote:
TAFKAP wrote:porez, zdravstveno, penziono, novčana naknada tj. osiguranje u slučaju nezaposlenosti
E vidis ovdje npr, sto mi se desilo ako firma ode u stecaj a ti radio vise od godinu, il sest mjeseci nisam siguran, imas godinu dana od drzave istu platu bez obaveze da radis. Plus sto mozes izabrati prekvalifikaciju koju hoces placenu od strane drzave
Ima i ovdje ja mislim, to prvo, al ovo drugo nema. :D
Normalno nemres ako das sam otkaz.
TAFKAP

#345 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by TAFKAP »

insomnia78 wrote:
A ako ti daš ili dobiješ otkaz?
TAFKAP

#347 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by TAFKAP »

A vidiš, sve sve ali Njemačka ... :mrgreen:
Rockefeller

#348 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Rockefeller »

Mos kupit svasta.

:lol:
Edin H.

#349 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Edin H. »

insomnia78 wrote:
U Engleskoj dobijes rinuka ako ostanes bez posla, osnovnu socijalu £73.10 sedmcno i vozdra.

Svaki nas socijalac koji nikada nije radio ima vise, jer su kao prolupali od rata.

Ako lafo nedovoljno aktivno trazis posao ukinu ti i to na neko vrijeme.

Istina daju ti voucher da dobijes nesto hrane od dobrotvornog drustva "Food Bank" :-)

Kursevi koje mozes pohadjati za kretene, ono ovde pritisnes pa upalis kompjuter, bilo sta ozbiljnije moras iz svoga dzepa platiti.
hatemondays

#350 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by hatemondays »

Kod nas klokana porez: 0-18k 0%, 18-37k 19%, 37-81k 32.5%, 87-180k 37%, 180k and above 45 %, zdravsteveno ide na porez extra 2.5 %, inace je besplatno za osobe koje su penzioneri i ne rade, svaki zaposleni prima extra 9.5% superannuation koji ide na tvoj racun svaki mjesec ali ne mozes ih dirati prije 65 godine, kad napunis 65 mozes dici cijelu sumu, inace penzija i socijala isti djavo osim ako si radio imas taj super, ako ne radis ides na socijalu, osiguranje u slucaju nezposlenosti mozes kupiti pa onda imas do 80% plate zavisi koliko ti je osiguranje.
Hrana je zara komparirajuci sa Evropom, gorivo sada oko 1.70 inas eoko 1.50.Odlazak kod specialijasta uglavnom je pokriven sa zdravstvenim osim dentiste tu se moras uvijek izvrnuti ali dentisti su im mrak. Jednom mi nas haklamas zubar uradio nesto sa zubom, kad sam se vratio boli zub olesio me, odem zubaru i ovdje kaze covjek mogu li slikati ovo za enciklopediju pa cu ti dzaba zub uraditi. Jos i sada zeta spominjem koji mi ga je preporucio i kunem ga da Bog da ti S... popravljao zube.. Hvala Bogu nasao sam drugog kad idem na godisnji.Inace zubara obidjemo svi 4 svakih 6 mjeseci 500 larado za nas 4 znaci milja godisnje samo za ciscenje i prevenciju. Ono sto volim je CT scan, MRI, ultasound sve pokriveeno zdravstvenim i cekas max 2 dana nekad ti urade odmah recimo ultasound nema cekanja. Bolnice su super, zaglavio dva puta i jedno dijete isto 2 puta nemam zamjerke znas gdje ti pare odlaze kad vidis kako to stima.
Jos nesto za jeza organic panja kosta 7-10 larado ovih nasih, a korpa bez nekog junka kosta otprilika oko 180-200 larado sedmicno nas 2 plus 2 komada malo vece djece, struja oko 500 pq, voda oko 250 pq, plin oko 300pq, odvoz smeca i ostale komunalne usloge oko 200 pq, telefoni oko 80-100 pm ukljucujuci fontele.
Ja jos nesto avio karte do Bosne oko 1100-1300 u jeftinim periodima pa do 2 milje ako si u zurbi.
Post Reply