Aluminij Mostar
Moderator: anex
- ultima_palabra
#326 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Trosi struju po preferencijalnim cijenama zbog kojih obje EP trpe gubitke. Pita li iko male dionicare EP zele li to?
I ne moze biti krivica Vlade kad je ona tamo formalno dionicar tek 5 godina (glavnina dugova je nabijena ranije), a neformalno se pita samo HDZ komponenta u vladi. E pa kad se oni pitaju za sve, neka i rijese sudbinu kompanije.
Da ne ulazimo sad u ratno doba i aparthejd prema nehrvatima u firmi...
I ne moze biti krivica Vlade kad je ona tamo formalno dionicar tek 5 godina (glavnina dugova je nabijena ranije), a neformalno se pita samo HDZ komponenta u vladi. E pa kad se oni pitaju za sve, neka i rijese sudbinu kompanije.
-
melac
#327 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Recimo jedna turska firma je proizvodila LED svjetiljke za javnu rasvjetu u Vogošći u TASu ( zatvorili su, nisu uspjeli na kraju koliko se sad sjecam ), ali odlijevke su nabaljvali od FEAL-a, a FEAL od Aluminija. A te svjetiljke su bila planirane i za izvoz. Nije uspjelo, ali je moglo uspjeti. E sad proizvodnjom LED svjetiljki smo mogli dobro profitirati samo na naplati poreza na vecu vrijednost prodanog finalnog proizvoda.славянин wrote:Vidis da je podjela drzave i u glavama zavrsena - neka propadne jer “oni” drze preduzece.To sto se isto nalazi u BiH , trosi ogromne kolicine struje i koliko udjeluje u PDV da ne soominjemo koliko drugih fabrika je ovisno o aluminiju tipa FEAL itd ...melac wrote:Svakako da ce izgubiti, gubi i ovako drzanjem Aluminija na zivotu. Samo ukazujem na gresku emotivnih odluka, treba ima jebat mater, neka se i ugasi katolibanski uhljebistan, da parafraziram. Ja skrecem na paznju da se odluke niti stavovi ne trebaju graditi na tome, vec na racunici i trezvenom umu, koliko je god vise moguce.Prpa.ba wrote:Izgubice koliko ce izgubiti, privatne kompanije nastaju i propadaju svaki dan.
Jedan gras u dugovima 130 miliona pored svog finansiranja direkt iz budzeta jeftine struje i svega - nista ne proizvodi - a gleda mu se kroz prste.
Zatvaranje Aluminija je jos jedan udarac drzavi - ali vecina nema kapacitete da to shvati jer logika im ide “to je dole kod njih” tj. Zavrsava se ono poceto 92 jer elementi koji su trebali da budu stub drzave sada su ocito prihvatili podjelu.
Ono sto su ti turski investitori gledali je zakruzena proizvodnja, ovdje su nasli alu odljevke u FEALu, stakla u Gracanici, stubove u Jajcu ili gdje vec. Jedino su čipove uvozili iz Amerike, to ionako proizvodi nekoliko firmi u svijetu.
- ultima_palabra
#328 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
I termoelektrana par da otvori EPHZHB... ha ja, sto bi se samo mi trovali.Haris.ba wrote:Ja sam za to da se ponovo otvore rudnici uglja u Mostaru. Kad se gura Aluminij, šta fali i rudnik uglja ponovo otvoriti (bili najbolji rudnici u Jugi).
P.S.
Poređenje Grasa i Aluminija je - kruške i jabuke. Ali, da se zadržimo na jednoj stvari. Gras je kantonalna firma i to 100% u vlasništvu kantona, i boli briga nekoga iz Mostara radi li, ili ne. Niti će oni vraćati dugove.
Aluminij je 44% federalna firma. Ostalo privatna.
- studiorum_tuzlaensis
#329 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
nadam se da će ustaše pojest svoja govna, ili da parafraziram el baketa: "dobićete onoliko koliko vas ima i tačka!" 
-
Heller
#330 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Pa šta ako je izvoznik kad su druge firme na gubitku zbog njih.славянин wrote:Moze se i g*vno pojest .. moze ali nije preporucljivo jel![]()
TOP 10 IZVOZNIKA:
ArcelorMittal Zenica d.o.o.
PREVENT BH d.o.o. Visoko
ALUMINIJ d.d., Mostar
GLOBAL ISPAT KOKSNA INDUSTRIJA d.o.o. za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije, Lukavac
ALUMINA d.o.o. za prizvodnju, promer i usluge, Zvornik
SISECAM SODA LUKAVAC d.o.o. društvo za proizvodnju lake i teške (guste) sode i drugih proizvoda na bazi sode, Lukavac
Ali .. kao i sa GIKILOM .. samo zatvaraj![]()
- славянин
#331 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ne shvataju ljudi malo tu makroekonomiju ... zbog tog Aluminija imamo gomilu fabrika sto rade stolariju,elemente od aluminija,dijelobe za auta ,cak i u namjenskoj industriji .... ali nije bitno .. to je dole kod “njih”
-
melac
#332 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
A jesi li za to da Vlada FBiH proda svoj udio u Aluminiju, i to cak da uplati neke milione renomiranoj firmi samo da izadje iz toga, jer firma ima negativni kapital koliko sam upratio. I da pri tome nema nikakve obaveze ni prema radnicima ni prema poreznoj upravi, ni prema kome?Haris.ba wrote:Ja sam za to da se ponovo otvore rudnici uglja u Mostaru. Kad se gura Aluminij, šta fali i rudnik uglja ponovo otvoriti (bili najbolji rudnici u Jugi).
P.S.
Poređenje Grasa i Aluminija je - kruške i jabuke. Ali, da se zadržimo na jednoj stvari. Gras je kantonalna firma i to 100% u vlasništvu kantona, i boli briga nekoga iz Mostara radi li, ili ne. Niti će oni vraćati dugove.
Aluminij je 44% federalna firma. Ostalo privatna.
Dug koji imaju najvecim dijelom je prema EP i poreznoj upravi. Eto na to sam mislio kada sam ih uporedio, i to bas i nije isto slazem se. Jedno je komunalna privreda, a drugo je privreda koja radi s berzanskom robom. Ali je razlika i u tome sto je GRAS lokalni problem i ako se ugasi, a Aluminiji se problem cijele drzave ako su ugasi. Ali neka se i ugasi, ali da bude zasnovano na racunici, a ne na teoremi "ko im jebe mater kamenjarsku".
Last edited by melac on 14/10/2018 22:14, edited 1 time in total.
- славянин
#333 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Kada ode el bake u “njihov” dio Mostara,Siroki Brijeg,Ljubuski pa to kaze pred narodom ja cu prvi reci svaka cast eto uspjelo se pritiskom da centralizira uprava u FBiH ... dok to radi ispred stranackog ureda u Sarajevu ... na daljinu .. na zalost super to zvuci za prosjecnog narod zna glasaca.studiorum_tuzlaensis wrote:nadam se da će ustaše pojest svoja govna, ili da parafraziram el baketa: "dobićete onoliko koliko vas ima i tačka!"
-
155_mm
#334 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
kako je pocelo svi ce postati krivci za aluminij osim HDZ-a i covica.

-
melac
#335 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Apsolutno, mozda bi bolje bilo da tu struju prodaju na stranom trzistu, vise bi mozda zaradili, a mozda i ne bi. Ali ovako elektroprivrede imaju konstantnog a veliko potrosaca, za njih nema boljeg da im ravna pikove ako treba cak i zeljezara zenica isto.ultima_palabra wrote:Trosi struju po preferencijalnim cijenama zbog kojih obje EP trpe gubitke. Pita li iko male dionicare EP zele li to?
A HDZ nije Vlada FBiH bio zadnjih 5 godina?
Ovdje opet idemo emotivno, i to ne daje konacni cilj. A to je da se rijesi situacija s Aluminijem na najbolji nacin za Federaciju, ali zasnovan na racunici, malo siroj od samo nabrajanja nekoliko fakata.
Last edited by melac on 14/10/2018 22:21, edited 1 time in total.
-
melac
#336 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
On je najveci krivac, ali od lopova i kriminalca nema pomoci, ili mozda ima, da ga sahrani do kraja i hasta la vista, rahat patnja dok se boje ne istope.155_mm wrote:kako je pocelo svi ce postati krivci za aluminij osim HDZ-a i covica.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Sanjarko
#337 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ja kako sam razumio ima Aluminijumu pandan u CG-u. Pa nevjerujem da bi firme koje rade sa alumiijumom u Bosni trpile posljedice zatvaranja Aluminijuma. Imale bi odakle nabavljati sirovinu.
I kako sada shvacam ovaj u CG-u bi profitirao od ovoga. A nama ni iz dzepa ni u dzep.
I kako sada shvacam ovaj u CG-u bi profitirao od ovoga. A nama ni iz dzepa ni u dzep.
Last edited by Sanjarko on 14/10/2018 22:23, edited 1 time in total.
-
155_mm
#338 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
prvo se poredila zeljeznica sa aluminijom. kao kako moze zeljeznica podrsku od drzave. subvencije zeljeznici je veoma cesta pojava i u mnogo bogatijim drzavama od BiH. sa tim sto zeljeznice FBIH imaju najmanju subvenciju u regionu. neki guslaju kako zeljeznice zavise od aluminija. a zaboravljaju cinjenicu da bez zeljeznica
ove firme
i ono jadno uzelo porediti zeljeznice sa alumijom.

ove firme
ne bi mogle ni teoretski da postoje. a listi treba dodati takodje i elektrane u kaknju i tuzli jer ni one ne bi postojale bez zeljeznice.ArcelorMittal Zenica d.o.o.
PREVENT BH d.o.o. Visoko
ALUMINIJ d.d., Mostar
GLOBAL ISPAT KOKSNA INDUSTRIJA d.o.o. za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije, Lukavac
ALUMINA d.o.o. za prizvodnju, promer i usluge, Zvornik
SISECAM SODA LUKAVAC d.o.o. društvo za proizvodnju lake i teške (guste) sode i drugih proizvoda na bazi sode, Lukavac
i ono jadno uzelo porediti zeljeznice sa alumijom.
-
155_mm
#339 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
a ovo poredjenje sa GRAS-om stvarno nije ni za komentarisati.

- славянин
#340 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
A mozda carina na uvoz sirovine,dadzbine prema drzavi,radnici,kapital koji ostaje u BiH ? Kada se zatvori Crnogorci samo pametno dici cijenu lagano za ingote pa mozemo od njih fino skuplje kupovati ili iz eu po evropskim cijenamaVizionar 1985 wrote:Ja kako sam razumio ima Aluminijumu pandan u CG-u. Pa nevjerujem da bi firme koje rade sa alumiijumom u Bosni trpile posljedice zatvaranja Aluminijuma. Imale bi odakle nabavljati sirovinu.
- славянин
#341 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
E tako je slazem se pogrijesio sam ipak ... samo neka se zatvara - trazili ste - gledajte emisija slijedi155_mm wrote:a ovo poredjenje sa GRAS-om stvarno nije ni za komentarisati.
- BHCluster
#342 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Sto na to nisu mislili oni koji su odlicno placeni da vode racuna u Aluminiju? Preko 360 miliona KM-ova!славянин wrote: Vidis da je podjela drzave i u glavama zavrsena - neka propadne jer “oni” drze preduzece.To sto se isto nalazi u BiH , trosi ogromne kolicine struje i koliko udjeluje u PDV da ne soominjemo koliko drugih fabrika je ovisno o aluminiju tipa FEAL itd ...
Jedan gras u dugovima 130 miliona pored svog finansiranja direkt iz budzeta jeftine struje i svega - nista ne proizvodi - a gleda mu se kroz prste.
Zatvaranje Aluminija je jos jedan udarac drzavi - ali vecina nema kapacitete da to shvati jer logika im ide “to je dole kod njih” tj. Zavrsava se ono poceto 92 jer elementi koji su trebali da budu stub drzave sada su ocito prihvatili podjelu.
- Haris.ba
#343 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Aluminij drzava treba da pokloni za marku.
A pitanje je bi li iko uzeo.
I jos jednom. Moze li ikako makroekonomija u zdrave firme?
Da drzava nadje kredit da Aluminij napravi termoelektranu i konacno preradu ignota, odmah bih podrzao. Ovako pare se bacaju.
P.S.
Aluminij se moze prodati za 24 sata. Ali zna se ko to ne da.
Da drzava nadje kredit da Aluminij napravi termoelektranu i konacno preradu ignota, odmah bih podrzao. Ovako pare se bacaju.
P.S.
Aluminij se moze prodati za 24 sata. Ali zna se ko to ne da.
- BHCluster
#344 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Haris.ba wrote:Aluminij drzava treba da pokloni za marku.
Nije problem struja, struje ima problem je sto se struja ne placa sto su milionski dugovi te Elektroprivredi HZ HB zamalo je i ona propala radi Aluminija!
-
155_mm
#345 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
ja nigdje nisam pozivao na zatvaranje cak sto vise proti sam. ali onaj koje doveo firmu ( i mnoge druge) u ovo sranje mora biti spreman da plati njeno spasavanje.славянин wrote:E tako je slazem se pogrijesio sam ipak ... samo neka se zatvara - trazili ste - gledajte emisija slijedi155_mm wrote:a ovo poredjenje sa GRAS-om stvarno nije ni za komentarisati.
a to na primjer moze da znaci izborni zakon u federaciji i u mostaru po kriterijumima EU cije vrijednosti neki navodno bastine, da dom naroda u federacijiji ima iste nadleznosti kao i u miloradovom entitetu za kojeg covic licnoi tvrdi da je mnogo bolje uredjen od federacije. i tako te stvari.
-
155_mm
#346 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
pa ako propadne aluminij ode i elektroprivreda. jer nikad nece vidjeti ono sto potrazuju od njih za struju. a tu struju koju su oni prodali aluminiju oni nisu proizveli nego kupili na kredit pod naredbom covica.BHCluster wrote:Haris.ba wrote:Aluminij drzava treba da pokloni za marku.
Nije problem struja, struje ima problem je sto se struja ne placa sto su milionski dugovi te Elektroprivredi HZ HB zamalo je i ona propala radi Aluminija!
- славянин
#347 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ma licno me boli briga i za covica i hdz i sve ostalo - jedna jednostavma cinjenica me brine - da se fabrika Aluminija u BiH ponavljam BiH zatvara zbog nereagovanja vlade,nedostatka dogovora i dijaloga i kriminalnih djela ... fabrika cije ce zatvaranje potresti jos mnogo firmi koje su u istoj industriji a nalaze se ponavljam u BIH!155_mm wrote:ja nigdje nisam pozivao na zatvaranje cak sto vise proti sam. ali onaj koje doveo firmu ( i mnoge druge) u ovo sranje mora biti spreman da plati njeno spasavanje.славянин wrote:E tako je slazem se pogrijesio sam ipak ... samo neka se zatvara - trazili ste - gledajte emisija slijedi155_mm wrote:a ovo poredjenje sa GRAS-om stvarno nije ni za komentarisati.
a to na primjer moze da znaci izborni zakon u federaciji i u mostaru po kriterijumima EU cije vrijednosti neki navodno bastine, da dom naroda u federacijiji ima iste nadleznosti kao i u miloradovom entitetu za kojeg covic licnoi tvrdi da je mnogo bolje uredjen od federacije. i tako te stvari.
- Sanjarko
#348 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Neznam bas. Ja kazem nama obicnim ljudima ni iz dzepa ni u dzep. A kapitalisti nek se dogovore. Je li kapitalizam na snazi ili nije. Uz kombinaciju socijalizma. Nekakav polu kapitalisticki polu socijalisticki sistem s tim sto kod nas slabo ima socijalizma u tom kapitalizmu. Ovo se odnosi na obicne ljude. Kako Ameri i Englezi kazu common people.славянин wrote:A mozda carina na uvoz sirovine,dadzbine prema drzavi,radnici,kapital koji ostaje u BiH ? Kada se zatvori Crnogorci samo pametno dici cijenu lagano za ingote pa mozemo od njih fino skuplje kupovati ili iz eu po evropskim cijenamaVizionar 1985 wrote:Ja kako sam razumio ima Aluminijumu pandan u CG-u. Pa nevjerujem da bi firme koje rade sa alumiijumom u Bosni trpile posljedice zatvaranja Aluminijuma. Imale bi odakle nabavljati sirovinu.
- Haris.ba
#349 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ima ko kupiti i Elektroprivredu i Aluminij. Samo iscerati politiku.
Sutra cu naci kupce za hidroelektrane ako cucnu zbog Aluminija.
Sutra cu naci kupce za hidroelektrane ako cucnu zbog Aluminija.
- BHCluster
#350 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Upravo tako, cisti kriminal a niTko neJma muda da pokrene istragu.155_mm wrote:pa ako propadne aluminij ode i elektroprivreda. jer nikad nece vidjeti ono sto potrazuju od njih za struju. a tu struju koju su oni prodali aluminiju oni nisu proizveli nego kupili na kredit pod naredbom covica.BHCluster wrote:Haris.ba wrote:Aluminij drzava treba da pokloni za marku.