Nego ko ce odlucivati?Leverage wrote:Komšić neće uopšte biti u poziciji da o tome odlučuje.BMX1977 wrote: Da ako Komsic ponovo dopusti HDZ-u da vlada on gubi za sva vremena i politicki je mrtav covijek. On upravo sada obecava da nece dopustiti HDZ-u. Dakle ako prekrsi obecanje onda je politicki gotov za sva vremena. Moze se seliti iz Sarajeva.
Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
-
BMX1977
#326 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
-
Hafis
#327 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Pa ne znam je li sad baš tako bilo, i nemoj Ibrahimu pogrešno govoriti.Leverage wrote:Šta će HDZ držati u rukama zavisit će od postizbornih koalicija i dogovora. Možda budu držali sve kao sad, a možda ništa. To će prvenstveno zavisiti od njihovih izbornih rezultata. DF je na prošlim izborima imao otprilike 20 hiljada glasova više od HDZ-a pa vidimo da to uopšte ne mora ništa da znači.BMX1977 wrote: Ako Zeljko Komsic dobije 200.000 glasova a DF 20.000 vise glasova od HDZ. Da li to znaci da HDZ nece imati nikakve vlasti u FBIH niti mogucnost da bilos to blokira? Dakle da li u tom slucaju policija, finansije, obavjestajne sluzbe i odlucivanje jeste u rukama Sarajeva?
Sklapanje vlade u Federaciji uveliko ovisi o sastavu FBiH Doma naroda, i 2014. se nije mogla sastaviti vlada bez HDZ-a jer je imao više od dvije trećine kluba Hrvata.
Znači džaba DF-u 300 000 glasova iz Kalesije i Donjeg Vakufa ako nisu raspoređeni kako treba. S tim da će ove godine DF kao stranka pretpriti katastrofu, i neće biti nigdje u vlasti, osim u koaliciji sa SDA na pojedinim mjestima na županijskim razinama kao i do sad.
-
BMX1977
#328 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Koliko iz SK i TK ulazi hrvata u dom naroda u klub Hrvata? Sve mi se cini da ce DF imati polovinu u klubu Hrvata.Hafis wrote:Pa ne znam je li sad baš tako bilo, i nemoj Ibrahimu pogrešno govoriti.Leverage wrote:Šta će HDZ držati u rukama zavisit će od postizbornih koalicija i dogovora. Možda budu držali sve kao sad, a možda ništa. To će prvenstveno zavisiti od njihovih izbornih rezultata. DF je na prošlim izborima imao otprilike 20 hiljada glasova više od HDZ-a pa vidimo da to uopšte ne mora ništa da znači.BMX1977 wrote: Ako Zeljko Komsic dobije 200.000 glasova a DF 20.000 vise glasova od HDZ. Da li to znaci da HDZ nece imati nikakve vlasti u FBIH niti mogucnost da bilos to blokira? Dakle da li u tom slucaju policija, finansije, obavjestajne sluzbe i odlucivanje jeste u rukama Sarajeva?
Sklapanje vlade u Federaciji uveliko ovisi o sastavu FBiH Doma naroda, i 2014. se nije mogla sastaviti vlada bez HDZ-a jer je imao više od dvije trećine kluba Hrvata.
Znači džaba DF-u 300 000 glasova iz Kalesije i Donjeg Vakufa ako nisu raspoređeni kako treba. S tim da će ove godine DF kao stranka pretpriti katastrofu, i neće biti nigdje u vlasti, osim u koaliciji sa SDA na pojedinim mjestima na županijskim razinama kao i do sad.
- Leverage
#329 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Onaj ko bude imao parlamentarnu većinu.BMX1977 wrote: Nego ko ce odlucivati?
Komšić i da bude izabran u Predsjedništvo ne može sam blokirati izbor Vijeća ministara, a o nižim nivoima neće odlučivati uopšte.
DF neće imati ni pola glasova iz 2014.
- Capsicum
#330 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Izborni zakon:Novak20 wrote:Nisi mi objasnio zašto bi se ti izjasnio kao Hrvat i kako to utiče na Sarajevski izbor Hrvata u Dom naroda. Čekam odgovor ?Capsicum wrote:Gdje je u Ustavu taj raspored koliko iz koje izborne jedinice ide u DN?Novak20 wrote: Reufa ti, de mi objasni kako ? Koliko znam sada se iz Sarajeva, odnosno KS bira jedan Hrvat u Dom naroda F BiH. Potrebne su izmjene Ustava i IZ da se odredi neki drugi broj bez obzira na popis i tvoje izjašnjavanje. U Dom naroda PS BiH bošnjačke i hrvatske izaslanike biraju zastupnici dotičnih naroda u PS BiH. A oni se opet biraju po izbornim jedinicama.
http://www.izbori.ba/Documents/Opci_izb ... TI-bos.pdf
Izborne jedinice su tako napravljene da se oteža ili onemogući ova manipulacija o kojoj pričaš ali samo u DN BiH.
Lijepa naaaaaša domovinooooooooooČlan 10.12
(1) Broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz zakonodavnog tijela svakog kantona je proporcionalan broju stanovnika kantona prema posljednjem popisu.
Centralna izborna komisija BiH određuje, nakon svakog popisa, broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona.
-
Hafis
#331 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Znači sedam ili osam. Gdije će ih nakupiti toliko?BMX1977 wrote:
Koliko iz SK i TK ulazi hrvata u dom naroda u klub Hrvata? Sve mi se cini da ce DF imati polovinu u klubu Hrvata.
Last edited by Hafis on 14/09/2018 13:29, edited 1 time in total.
-
BMX1977
#332 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Koliko zastupnika broji klub Hrvata? I ko zabranjuje da Sarajevo i Tuzla daju pola tog kluba zajedno sa recimo Srednjo Bosanskim kantonom?Hafis wrote:Znači sedam ili osam. Gdije će ih nakupiti toliko?BMX1977 wrote:
Koliko iz SK i TK ulazi hrvata u dom naroda u klub Hrvata? Sve mi se cini da ce DF imati polovinu u klubu Hrvata.
- Leverage
#333 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
http://www.izbori.ba/Potvrdjeni2014/Fin ... ltate.aspxHafis wrote: Pa ne znam je li sad baš tako bilo, i nemoj Ibrahimu pogrešno govoriti.
Nije 20 nego 31 hiljada, za parlament BiH.
Kako ranije rekoh, još uvijek se ne zna na koji način će biti vršena popuna Doma naroda FBiH, obzirom da je Ljubić svojom apelacijom dao priliku da se to promijeni. On se nadao da će to biti u korist HDZ-a ali uopšte ne mora biti tako.
-
Hafis
#334 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
17BMX1977 wrote:Koliko zastupnika broji klub Hrvata? I ko zabranjuje da Sarajevo i Tuzla daju pola tog kluba zajedno sa recimo Srednjo Bosanskim kantonom?Hafis wrote:Znači sedam ili osam. Gdije će ih nakupiti toliko?BMX1977 wrote:
Kako? Ne ide te matematika izgleda?
Last edited by Hafis on 14/09/2018 13:30, edited 1 time in total.
- Capsicum
#335 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Ima da obesmislimo sve ove rasne podjele. Smučit će vam se život. Sami ćete moliti da BiH postane građanska država. 
-
Hafis
#336 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Uvedite vi to u trokutistanu, pa ako vidimo da je dobro, i mi ćemo odmah za vamaCapsicum wrote:Ima da obesmislimo sve ove rasne podjele. Smučit će vam se život. Sami ćete moliti da BiH postane građanska država.
- mO k3
#337 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Ova diskusija ne vodi nikuda , oktobar je tu pred nama ishod se zna ....
-
BMX1977
#338 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Pa fino. Bit ce Hrvata koji ce glasati za Zeljka. U TK jedno 50.000 i u SK jedno 70.000. I time i u DNpopunjavaju polovinu i gotovo.Hafis wrote:...
Nemislis valjda da ce HDZ dobiti vecinu u Domu Naroda?
- Capsicum
#339 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Jel to idete negdje? U Irsku? Polako bolan, bit će i kod nas jednakopravnost svih građana brzo. Ne morate bježat iz desničarske rupe pod kontrolom HDZ-a. Oslobodit ćemo sve građane etničkih okova.Hafis wrote:Uvedite vi to u trokutistanu, pa ako vidimo da je dobro, i mi ćemo odmah za vamaCapsicum wrote:Ima da obesmislimo sve ove rasne podjele. Smučit će vam se život. Sami ćete moliti da BiH postane građanska država.
-
Hafis
#340 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Meni je KS najljepši primjer građanske države kakva se predlaže od strane bošnjačkih nacionalista.
Znači, formula uspjeha je više nego jednostavna:
(nacija - bošnjak, vjera - islam, jezik - bosanski) + (ono malo preostalih nebošnjaka graDŽana) = građanska država (koja prolazi sve testove multietničke i multikulturalne zajednice)
Znači, formula uspjeha je više nego jednostavna:
(nacija - bošnjak, vjera - islam, jezik - bosanski) + (ono malo preostalih nebošnjaka graDŽana) = građanska država (koja prolazi sve testove multietničke i multikulturalne zajednice)
-
Hafis
#341 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Pa jadan ne bio, ti i ne znaš kako se popunjava dom naroda.BMX1977 wrote:Pa fino. Bit ce Hrvata koji ce glasati za Zeljka. U TK jedno 50.000 i u SK jedno 70.000. I time i u DNpopunjavaju polovinu i gotovo.Hafis wrote:...
- Capsicum
#342 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Mi Hrvati za građansku BiH 
-
Hafis
#343 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Pa jest...ima logike, a tako ti i brže vrijeme prođe čekajući na birou za nezaposlene...ono brojiš dane do građanskog biroa.Capsicum wrote:Jel to idete negdje? U Irsku? Polako bolan, bit će i kod nas jednakopravnost svih građana brzo. Ne morate bježat iz desničarske rupe pod kontrolom HDZ-a. Oslobodit ćemo sve građane etničkih okova.Hafis wrote:Uvedite vi to u trokutistanu, pa ako vidimo da je dobro, i mi ćemo odmah za vamaCapsicum wrote:Ima da obesmislimo sve ove rasne podjele. Smučit će vam se život. Sami ćete moliti da BiH postane građanska država.
-
BMX1977
#344 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Pa ti nam objasni kako se popunjava.Hafis wrote:Pa jadan ne bio, ti i ne znaš kako se popunjava dom naroda.BMX1977 wrote:Pa fino. Bit ce Hrvata koji ce glasati za Zeljka. U TK jedno 50.000 i u SK jedno 70.000. I time i u DNpopunjavaju polovinu i gotovo.Hafis wrote:...
-
Hafis
#345 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Ima i sada tih osloboditelja...vidio sam ih masu jučer na Tromeđi...sve golf dvojka jedan do drugog. Sezona trganja je u punom jeku i mogu ti reći i lova nije loša.Capsicum wrote:Jel to idete negdje? U Irsku? Polako bolan, bit će i kod nas jednakopravnost svih građana brzo. Ne morate bježat iz desničarske rupe pod kontrolom HDZ-a. Oslobodit ćemo sve građane etničkih okova.Hafis wrote:Uvedite vi to u trokutistanu, pa ako vidimo da je dobro, i mi ćemo odmah za vamaCapsicum wrote:Ima da obesmislimo sve ove rasne podjele. Smučit će vam se život. Sami ćete moliti da BiH postane građanska država.
-
Hafis
#346 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Pa ti si propustio čitavu jedno sezonu od nekih 15-tak epizoda.BMX1977 wrote:
Pa ti nam objasni kako se popunjava.
Uzmi za početak da se upoznaš s gradivom, apelaciju Bože Ljubića i prtesudu Ustavnog suda vezanu za nju.
Tu imaš sve - sve jhe navedeno kako je bilo do sada, a i kako će biti od ovih izbora. Malo to protabori, pa naleti da raspravimo.
-
BMX1977
#347 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Mislim da pogresno tumacis i odluke US i cijeli zakon. Nigdje ne pise kako se dom naroda bira. Jedini je kriterij da 5 Hrvata budu Hrvati. Dakle 3 of ta 5 Hrvata u DN mogu biti 2 iz DF-a i jedan iz SDP-a. Bez ikakvih problema. Kontas?Hafis wrote:Pa ti si propustio čitavu jedno sezonu od nekih 15-tak epizoda.BMX1977 wrote:
Uzmi za početak da se upoznaš s gradivom, apelaciju Bože Ljubića i prtesudu Ustavnog suda vezanu za nju.
Tu imaš sve - sve jhe navedeno kako je bilo do sada, a i kako će biti od ovih izbora. Malo to protabori, pa naleti da raspravimo.
-
Hafis
#348 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
Čini mi se imaš mali spoznajni defekt. Ne pričamo o tome, iz koje su stranke Hrvati, i najveći čakijaš-rakijaš zna da to nema veze s ulaskom u dom naroda.BMX1977 wrote:Mislim da pogresno tumacis i odluke US i cijeli zakon. Nigdje ne pise kako se dom naroda bira. Jedini je kriterij da 5 Hrvata budu Hrvati. Dakle 3 of ta 5 Hrvata u DN mogu biti 2 iz DF-a i jedan iz SDP-a. Bez ikakvih problema. Kontas?Hafis wrote:Pa ti si propustio čitavu jedno sezonu od nekih 15-tak epizoda.BMX1977 wrote:
Vego ovo. Ti si nabrojao da KS i Tuzla mogu popuniti pola kluba Hrvata u Domu naroda. Ja ti pokušavam objasniti da se ne puni tako Dom naroda...pričamo o Županijama a ne o strankama...kontaš?
-
Hafis
#349 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
O čemu ti sad Ibrahime dina ti? Kojih sad 5? Mislim, što baš 5?BMX1977 wrote:Mislim da pogresno tumacis i odluke US i cijeli zakon. Nigdje ne pise kako se dom naroda bira. Jedini je kriterij da 5 Hrvata budu Hrvati. Dakle 3 of ta 5 Hrvata u DN mogu biti 2 iz DF-a i jedan iz SDP-a. Bez ikakvih problema. Kontas?Hafis wrote:Pa ti si propustio čitavu jedno sezonu od nekih 15-tak epizoda.BMX1977 wrote:
-
BMX1977
#350 Re: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.
[quote="Hafis"]
Dom naroda broji 15 poslanika. Iz svakog naroda po 5 ne?
Dom naroda broji 15 poslanika. Iz svakog naroda po 5 ne?