Kruzni tok

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#326 Re: Kruzni tok

Post by NediM17 »

JavierBosnia wrote:Ti si miš mali koji dira po porodici
Štrajkuju li još rudari u Banovićima?
seoBIH

#327 Re: Kruzni tok

Post by seoBIH »

Travnički Noćni Šetač wrote:
seoBIH wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote: ...
Hajde sad ti odgovori: Ako nisi preticao već si samo prolazio suprotnom trakom od one u koju želim da se uključim jesam li morao čekati da prođeš ?
Da odgovorim pitanjem. Ako ja zakačim tebe izbjegavanjem mačke dok se ti uključujes sa sporednog puta, ko je kriv?

Opet opisuješ vanrednu situaciju... hajde odgovori odgovorom u normalnoj situaciji gdje ne zaobilaziš i ne pretičeš ništa i nikoga...
Pa zakon valjda zbog toga i postoji, da se neke situacije umanje ili ne dese.

Prateći zdravu logiku, ne moraš čekati da prodje. Prateći zakon za tu situaciju, vjerovatno nema problema. Ipak, kao što sam rekao, u slučaju nesreće ti koji se uključujes si kriv. Isto je i u kružnom iz ove situacije. Zbog toga bi trebao propusti sve one u unutrašnjoj pa se uključiti.

Mogu ti potvrditi da vani, recimo u Italiji čekaju da prodjes i u unutrašnjoj traci.
Travnički Noćni Šetač

#328 Re: Kruzni tok

Post by Travnički Noćni Šetač »

seoBIH wrote:

Prateći zdravu logiku, ne moraš čekati da prodje. Prateći zakon za tu situaciju, vjerovatno nema problema. Ipak, kao što sam rekao, u slučaju nesreće ti koji se uključujes si kriv. Isto je i u kružnom iz ove situacije. Zbog toga bi trebao propusti sve one u unutrašnjoj pa se uključiti.
Malo smo bliže rješenju... ali moramo izbjeći frazu "vjerovatno nema problema " već moramo doći do preciznog stava...
znači ako gledamo cijelu površinu puta u kružom toku ( sve saobraćajne trake ) onda moramo tako gledati i na običnim raskrsnicama...
ako na običnim raskrsnicama gledamo samo saobraćajnu traku kojom želiš ići onda isto tako treba primijeniti i u kružnom toku...
jer kružni tok je ustvari raskrsnica a pravila su pravila primjenjiva uvijek ....
...
Nije sramota da pomirimo mišljenja... ali da usklađeno mišljenje vrijedi u svim situacijama...
Travnički Noćni Šetač

#329 Re: Kruzni tok

seoBIH wrote:[

Mogu ti potvrditi da vani, recimo u Italiji čekaju da prodjes i u unutrašnjoj traci.
Znam bio sam nedavno... ali hajde da ne miješamo "običaje" među vozačima, nepisana pravila i zakonske odredbe... trenutno pričamo o zakonskim odredbama...
amar1994

#330 Re: Kruzni tok

Post by amar1994 »

Ovu temu treba stavit kao sticky temu,kao sto je ZOBS :D
Last edited by amar1994 on 27/04/2019 23:13, edited 1 time in total.
Travnički Noćni Šetač

#331 Re: Kruzni tok

De Amare još nam samo to treba... :lol: :lol: :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#332 Re: Kruzni tok

Post by bitanga_sa_otesa »

kako ide? jestel sta rijesili? smijem li ja kad se ukljucujem ulijetat odmah u unutrasnju posto je u vanjskoj stalno guzva,a unutrasnja slobodna?
studiorum_tuzlaensis

#333 Re: Kruzni tok

Post by studiorum_tuzlaensis »

Kakvo propuštanje i gluposti ... vidi se da uglavnom veze nemate

Ako te neko zvekne u guzicu kriv je, ako te zvekne sa strane kriv si. Zavrsena priča, prvenstva su nebitna kad dođe do belaja. Gleda se zateceno stanje, a kasnije kad dođeš kući možeš materi i ostatku familije prosipat priču kako si imao prvenstvo, kako neko nije dao zmigavac i lupio covjeka u zadnju karambolku. Možda te ukucani utješe hehe.

U saobraćaju se sve tolerise dok se ne desi nesreća, zato prilagodi vožnju uslovima na cesti i na odmet sigurno neće biti manje filozofiranja sto je jednako više sigurnosti.
Bavarac94

#334 Re: Kruzni tok

Post by Bavarac94 »

semirsar wrote:
basicm wrote:
shandrprcSA wrote:
BMW je ispravno postupio. Jedina greska taxiste je mozda sto nije dao desni zmigavac ali ga je dao ako se ne varam, vjerovatno je ocekivao da ce covjek izaci odmah na prvom izlazu. Sad se moze raspravljati ko je bio ispred a ko iza ali kljucku gresku je napravio kamerman jer ako se vec ukljucio u ovu traku, onda je trebao da izadje odmah na prvom izlazu odnosno na istom gdje i taxista. Pratite ovaj sivi Audi A3 i njegov postupak. Covjek je bio u lijevoj traci i cekao je da taxista prodje da bi se ukljucio nakon cega je totalno ispravno izasao iz kruznog toka. Isto tako je trebao i kamerman postupiti. Ne mozes se prikljuciti u vanjsku traku ako ne izlazis na prvom sljedecem izlazu.
Zbog ovih stvari, kruzni tokovi gube svoj smisao, dolazi do zagusenja saobracaja a time i smanjenja propusne moci, a glavna namjena kruznog toka je poveca propusnu moc i smanji broj konfliktnih tacaka u odnosu na klasicnu raskrsnicu. Nema smisla da taxista stane u unutrasnjoj traci i ceka da prodju sva vozila u vanjskoj traci pa da skrene, to je malo bezveze :-)
insomnia78

#335 Re: Kruzni tok

Post by insomnia78 »

Mozes iz prve na prva dva ako ima cetiri
seoBIH

#336 Re: Kruzni tok

Post by seoBIH »

Napravio si dvije greške. Vanjskom možeš prvi i drugi izlaz. Druga greška je navođenje je da ćeš stati u kružnom. Nema stajanja, ako se ne možeš isključiti, kružis.
Travnički Noćni Šetač

#337 Re: Kruzni tok

Bavarac94 wrote:[
BMW je ispravno postupio. Jedina greska taxiste je mozda sto nije dao desni zmigavac ali ga je dao ako se ne varam, vjerovatno je ocekivao da ce covjek izaci odmah na prvom izlazu. Sad se moze raspravljati ko je bio ispred a ko iza ali kljucku gresku je napravio kamerman jer ako se vec ukljucio u ovu traku, onda je trebao da izadje odmah na prvom izlazu odnosno na istom gdje i taxista. Pratite ovaj sivi Audi A3 i njegov postupak. Covjek je bio u lijevoj traci i cekao je da taxista prodje da bi se ukljucio nakon cega je totalno ispravno izasao iz kruznog toka. Isto tako je trebao i kamerman postupiti. Ne mozes se prikljuciti u vanjsku traku ako ne izlazis na prvom sljedecem izlazu.
Zbog ovih stvari, kruzni tokovi gube svoj smisao, dolazi do zagusenja saobracaja a time i smanjenja propusne moci, a glavna namjena kruznog toka je poveca propusnu moc i smanji broj konfliktnih tacaka u odnosu na klasicnu raskrsnicu. Nema smisla da taxista stane u unutrasnjoj traci i ceka da prodju sva vozila u vanjskoj traci pa da skrene, to je malo bezveze :-)

Naravno da taksista neće stajati u unutrašnjoj traci, nego ako je već pogriješio pa se nije na vrijeme prestrojio onda napravi novi krug i pravilno se i na vrijeme prestroji u vanjsku traku...

Inače ne postoji zabrana da čitav kružni tok prođeš u vanjskoj traci... nije korektno i usporava saobraćaj ali nije zabranjeno... no uključivanje ispred nosa u saobraćajnu traku ispred drugog automobila natjeravši ga na naglo kočnje kao što je taksita uradio kamermanu jeste zabranjeno...
....
Kružni tok treba da ubrza saobraćaj tačno... između ostalih i iz tog razloga kamerman nije imao potrebu da propušta vozače koji nisu u njegovoj saobraćajnoj traci... ali je taksista svojim potezom zaustavio vozila u drugoj saobraćajnoj traci...
...
Audi je morao čekati jer je u traci kojom je on želio da ide već bilo saobraćaja i morao im je dati prvenstvo prolaza...
...
EDIT: da ne bude zabune na snimku ne vidim da li postoje i kakve su oznake na kolovozu koje pokazuju vođenje saobraćaja kroz kružni tok... u svakom slučaju njih se treba pridržavati...
JavierBosnia

#338 Re: Kruzni tok

Post by JavierBosnia »

Da iko od ovih što brane ovu dvojicu čeka svoj red u kružnom tako što pusti sva, ali sva vozila koja se u njemu nalaze, ja bih rekao pa dobro, možda je i ispravno. Ali upalite svoje vozilice i otiđite na neki kružni pa probajte to što ste zamislili u svojim glavama, pa javite kako ste prošli.
seoBIH

#339 Re: Kruzni tok

Post by seoBIH »

Ne pustim, ali ako se isključuje ispred mene pustim i ne pišem po forumu da nije po zakonu.

Ja bih se uključio kao kameramn, ali bih pustio I taxi i BMW da se isključe jer ih ometam svojim uključenjem.
Bavarac94

#340 Re: Kruzni tok

Post by Bavarac94 »

Bavarac94 wrote:[

Naravno da taksista neće stajati u unutrašnjoj traci, nego ako je već pogriješio pa se nije na vrijeme prestrojio onda napravi novi krug i pravilno se i na vrijeme prestroji u vanjsku traku...

Inače ne postoji zabrana da čitav kružni tok prođeš u vanjskoj traci... nije korektno i usporava saobraćaj ali nije zabranjeno... no uključivanje ispred nosa u saobraćajnu traku ispred drugog automobila natjeravši ga na naglo kočnje kao što je taksita uradio kamermanu jeste zabranjeno...
....
Kružni tok treba da ubrza saobraćaj tačno... između ostalih i iz tog razloga kamerman nije imao potrebu da propušta vozače koji nisu u njegovoj saobraćajnoj traci... ali je taksista svojim potezom zaustavio vozila u drugoj saobraćajnoj traci...
...
Audi je morao čekati jer je u traci kojom je on želio da ide već bilo saobraćaja i morao im je dati prvenstvo prolaza...
Kamerman je trebao da propusti taxi jer onaj ko ulazi iz lijeve trake u unutrasnju na sljedecem izlazu ima slobodan prolaz. Taxi nije nikoga zaustavio u drugoj saobracajnoj traci, osim kamermana :) Zbog prolaska kamermana dva vozila moraju cekati na sljedecem ulazu, rezultat - stvaranje guzve. Za novi krug se slazem u potpunosti. Isto kako je Audi postupio, tako je i kamerman trebao. Kamerman je taj koji je trebao paziti i propustiti taxistu. Kamerman je taxisti zezn'o mogucnost pravilnog prestrojavanja, jer da se ovaj iskljucio na prvom desno, ne bi doslo do ove situacije.
Naravno da kad je guzva, tad je sve drugacije. I sigurno bi onome ko hoce da se ukljuci u unutrasnju traku bio problem i nacekao bi se. Ali gore bi bilo da zbog ovakvog konflikta dodje do nesrece pa nastane potpuni zastoj.
JavierBosnia

#341 Re: Kruzni tok

Post by JavierBosnia »

Pustio bih i ja normalno, nije to stvar, šta se trebam zaletiti ko budala, sudar izazvati i napraviit sebi posla za narednih pola godine?

Riječ je da su obojica napravili prekršaj jer su uzeli prvenstvo kamermanu, koji njima prvenstvo uzeo nije.
channel10

#342 Re: Kruzni tok

Post by channel10 »

seoBIH wrote:

Malo smo bliže rješenju... ali moramo izbjeći frazu "vjerovatno nema problema " već moramo doći do preciznog stava...
znači ako gledamo cijelu površinu puta u kružom toku ( sve saobraćajne trake ) onda moramo tako gledati i na običnim raskrsnicama...
ako na običnim raskrsnicama gledamo samo saobraćajnu traku kojom želiš ići onda isto tako treba primijeniti i u kružnom toku...
jer kružni tok je ustvari raskrsnica a pravila su pravila primjenjiva uvijek ....
...
Nije sramota da pomirimo mišljenja... ali da usklađeno mišljenje vrijedi u svim situacijama...
Najbolje je da odeš sutra u prvu PU i pokažeš nekom saobracajcu snimak i pitas ga da se kojim slučajem desio sudar, ko bi bio kriv i kraj price.
JavierBosnia

#343 Re: Kruzni tok

Post by JavierBosnia »

Bavarac94 wrote: Zbog prolaska kamermana dva vozila moraju cekati na sljedecem ulazu, rezultat - stvaranje guzve. Kamerman je taxisti zezn'o mogucnost pravilnog prestrojavanja, jer da se ovaj iskljucio na prvom desno, ne bi doslo do ove situacije.
Ja se drug ne bih složio s tim.
Nije zbog kamermana, šta da je za kamermanom bilo još 3 auta? Oni su sami odgovorni jer se nalaze u unutrašnjoj traci koja NEMA prednost u odnosu na vanjsku. U slučaju da ne mogu (kao što nisu mogli ) bezbjedno izvršiti isključenje, trebaju ili stati i sačeati priliku za to, ili ako će to izazvati stvaranje gužve napraviti novi krug, ili su se trebali ranije prestrojiti u vanjsku pa napustiti kružni tok.

Imali su 3 mogućnosti, nisu izabrali niti jednu.
Travnički Noćni Šetač

#344 Re: Kruzni tok

channel10 wrote: Najbolje je da odeš sutra u prvu PU i pokažeš nekom saobracajcu snimak i pitas ga da se kojim slučajem desio sudar, ko bi bio kriv i kraj price.
Nema potrebe meni je jasna situacija... ali eto ako baš želiš da provjeriš učini ti tako ... ali da pošteno javiš šta su ti rekli...
Travnički Noćni Šetač

#345 Re: Kruzni tok

JavierBosnia wrote:
Bavarac94 wrote: Zbog prolaska kamermana dva vozila moraju cekati na sljedecem ulazu, rezultat - stvaranje guzve. Kamerman je taxisti zezn'o mogucnost pravilnog prestrojavanja, jer da se ovaj iskljucio na prvom desno, ne bi doslo do ove situacije.
Ja se drug ne bih složio s tim.
Nije zbog kamermana, šta da je za kamermanom bilo još 3 auta? Oni su sami odgovorni jer se nalaze u unutrašnjoj traci koja NEMA prednost u odnosu na vanjsku. U slučaju da ne mogu (kao što nisu mogli ) bezbjedno izvršiti isključenje, trebaju ili stati i sačeati priliku za to, ili ako će to izazvati stvaranje gužve napraviti novi krug, ili su se trebali ranije prestrojiti u vanjsku pa napustiti kružni tok.

Imali su 3 mogućnosti, nisu izabrali niti jednu.
Tačno... osim stajanja to nije opcija... znači od 2 opcije taksista je izabrao treću: prekršiti zakon...
JavierBosnia

#346 Re: Kruzni tok

Post by JavierBosnia »

channel10 wrote: Najbolje je da odeš sutra u prvu PU i pokažeš nekom saobracajcu snimak i pitas ga da se kojim slučajem desio sudar, ko bi bio kriv i kraj price.
https://www.youtube.com/watch?v=aWAxpNXg29o

Na 16:40 objašnjeno ko je kriv u situaciji sudara.
Mislim da je u ovoj emisiji sve objašnjeno.

EDIT: Ustvari na 14;50 objašnjena ova situacija.
semirsar

#347 Re: Kruzni tok

Post by semirsar »

bmw, taxo, evo i ja iza njih se spustamo sa mojmila, ulazimo u unutrasnju traku, i izlazimo u unutrasnju traku u pravcu dobrinje uz davanje desnog zmigavca, svako ko udje u kruzni tok dok smo mi u njemu, ,a nejma sanse da nas se ne vidi, cini prekrsaj osim, ako i sam skrece desno prema dobrinji i to vanjskom trakom. Na ovom snimku se vidi dolazak kamere i ulazak bez namjere zaustavljanja iako su tu znak stop, obrnuti trokut za prvenstvo prolaza i pjesacki prelaz, dakle, samo tako je uletio.
@Travnicki, cesto si u sarajvu, navrati na ovo raskrsce i posmatraj malo, merebit ti se samo pojasni. Djuturume. :mrgreen:

P.S. Polag'o sam na Butmiru u fici, u novembru mjesecu, imadoh dvojicu milicionera masnoguzih u jadnom starom razdrndanom fici.
Da s' vid'o nji'ovog razocarenja kad s njima dvojicom krenuh pod rucnom na uzbrdici, garant sam na par sati sacuv'o zivot jednom janjetu :evil:
seoBIH

#348 Re: Kruzni tok

Post by seoBIH »

Hvala na linku. Na 25:00 potvrđeno da je kameramn morao pustiti vozila koja su u kružnom :bih:
channel10

#349 Re: Kruzni tok

Post by channel10 »

Nema potrebe meni je jasna situacija... ali eto ako baš želiš da provjeriš učini ti tako ... ali da pošteno javiš šta su ti rekli...
Nisi upravu. Ona dva auta su već bila u kružnom i ova kamikaza sa kamerom je trebala sačekati da vidi gdje će oni izaći.

Dalje, ovaj spanac havijer spominje vanjsku traku. Pa bolan i ne bio, gdje će on od tamo gdje je ušao ići vanjskom na treći izlaz? Pa to je potencijalna bomba kod drugog izlaza ukoliko zajedno sa njim udje lik na istom ulazu( u drugoj traci), a hoće izaci na drugom, na šta ima pravo.
basicm

#350 Re: Kruzni tok

Post by basicm »

Sto su se raspisali :mrgreen:
Post Reply