cyprus wrote:Ja baš ne mogu da pojmim kako ti ne vidiš da se to o čemu pričaš u potpunosti kosi sa civilizacijskim i ljudskim vrijednostima... Ne želim misliti da ti svjesno i ciljano propagiraš zlo, ali mi nije jasno kako to da ne vidiš zlo u ovome... Pa se onda kao čudiš što ja sa gađanjem govorim o etničkom čišćenju.... WTF? Zar stvarno trebam objašnjavati zašto se gnušam etničkog čišćenja, bilo na idejnom, bilo na realizacijskom nivou? I to nekome koji živi u državi koja je nedavno osjetila svu "ljepotu" etničkog čišćenja... Šta je sljedeće? Da objašnjavam zašto mi se pedofilija gadi?

U centralnom Kosovu imas nekoliko srpskih enklava. Davno sam gledao par reportaza. Ljudi zive u izolaciji. Cesto su meta fizickih i verbalnih napada. Okruzenje je cesto neprijateljsko. Djeca se radjaju i odrastaju u nenormalnoj sredini, na skucenom prostoru. Skolovanje ili zaposlenje u Pristini uglavnom nije opcija radi velikih tenzija. Ti ljudi smatraju Srbiju svojom drzavom, ne zele biti gradjani nezavisnog Kosova.
Srbija njihovu nesrecu koristi u politicke svrhe. To je jedina uloga tih ljudi. Iz tih enklava se iseljava ko moze i ko ima novca. Vecina je siromasna i prisiljena ostati unatoc losem zivotu i perspektivi za svoju djecu.
Zar ne bi bilo bolje da Srbija tim ljudima ponudi alternativu? Vi ste Srbi, gradjani Srbije. Ako ne zelite zivjeti na Kosovu, drzava ce pomoci da zivite u Republici Srbiji. Sta je lose u tome da covjek ima dvije opcije, ostati ili otici? Gdje je tu zlo, nehumanost, necvilizovanost...? Ja u tome vidi upravo suprotno, humanost i civilizovanost, brigu za svoje drzavljane.
Etnicko ciscenje je kada nekoga silom otjeras iz doma. Etnicko ciscenje nije ako bi njemacka ambasada ustanovila da je Kiki ugrozen zato sto je ateista, pa mu ponudila dom u Njemackoj. To je human i civilizacijski cin.
Ponavljam, dostojanstvo covjeka je vaznije od svega. Zivot u enklavi je nedostojan i nehuman. Svako ko ponudi alternativu zivotu u enklavi je human. Ako neko zeli zivjeti u enklavi, njegov izbor treba postovati, bez ulazenja u razloge takve odluke.
Dalje, zašto bi ukinuo sve nacije i vjere?

Kome je to i zbog čega potrebno? Čemu uništavanje različitih kultura? Da bi se dobila nesvrsishodna uniformnost, koja bi kao trebala donijeti mir, stabilnost i prosperitet? Malo sutra... Progres ne donose uniformnost i homogenost, nego pluralitet i kreativnost... Potenciranje razlika kao problem je vrlo opasna i moralno neprihvatljiva stvar, moj kiki... Ja baš ne mogu vjerovati da ti to ne vidiš...
Svaka vjera uzdize sebe u odnosu na ostale. Svaka vjera na sadisticki nacin tretira druge i drugacije. Religijske apologete pokusavaju ublaziti radikalne i sadisticke poruke, time jedino sebe zavaravajuci. Svaka vjera generise podjele medju ljudima, od prvog do dana danasnjeg. Iz tih podjela, koje su veoma radikalne i okrutne, proizilazi zlo. Nacionalizam je isto tako podigao zidove medju ljudima. Ljudi su puno propatili radi nacionalizma. Radi se o veoma teskim podjelama koje podsticu covjeka da ubije. Da imam carobni stapic, izbrisao bih vjere i nacije, od kojih covjecanstvo ima vise stete nego koristi, narocito u danasnje vrijeme. Podjela na Zeljovca i Pitara je drasticno blaza. I ona ponekad generise nasilje, ali ne ide daleko kao vjera ili nacija. Mi ovdje najbolje znamo kakvo je zlo nacija i vjera.
Podijeljeni Kipar manje zlo?

Eto, da pokušam zanemariti da si upravo smrt hiljada ljudi i protjerivanje velikih razmjera nazvao manjim zlom od života u izmješanim područjima, samo kako bi zadrti umovi mogli uživati u etnički očišćenim sredinama, probaj mi odgovoriti na ovo - pa koji kurac onda već decenijama održavaju pregovore o ponovnom ujedinjenju? Ako mi je tako fino ko što ti kažeš, zašto onda ne uživaju i skroz ne batale te pregovore?
Zasto se Kipar podijelio? Ima li sa tim veze nacija ili vjera?
Ja bih bio sretan da je vjerska podjela na nivou podjele roker-metalac, a nacionalana na nivou navijaca Famagusta - Apoel. To bilo divno.
Ako Turci i Grci ne mogu zivjeti zajedno, a vidimo da ne mogu, neka naprave dvije drzave, pa neka saradjuju kao Holandija i Belgija. Ako mogu egzistirati Holandija i Belgija, pa i mini Luksemburg, zasto ne bi mogli Turski Kipar i Grcki Kipar? U cemu je problem?
Kamo srece da se Kipar podijelio na miran nacin, uz humano preseljenje, bilo bi puno bolje. Ja sam protiv bilo kakvog oblika nasilja.
Na Kipru se desio rat i sta cemo sad? Turci ne zele biti politicki potcinjeni mnogobrojnijim Grcima. Rjesenje? Vidis da ga ne mogu naci, kao ni Zidovi i Palestinci.
Uzrok za rat na Kipru:
- vjera i nacija
Posljedica:
- hiljade mrtvih, raseljenih, mrznja i teska podjela
Pa ti opet brani vjeru i naciju.
Ili ako ti je to već OK, zašto onda pizdiš zbog Afrina?

Pa to je upravo recept koji ti ovdje odobravaš...
Gradjani Afrina su silom istjerani. Stotine mrtvih, matretiranih, silovanih itd. Gdje odobravam nasilje?
Što se tiče Beneluxa, ne znam koja je poenta, al evo - podržavam nezavisnost i teritorijalni integritet Holandije, Belgije i Luksemburga... Ne znam šta bih ti još rekao... A što se tiče poređenja eventualnih državica koje su nastale raspadom Iraka i Beneluxa, mogu samo reći
Tebi je smijesno sto je jezidi narod dozivio 72 masakra i sto su posljednja zrtva genocida?
Drzava Irak ne moze zastiti jezidi narod. I nema zelju da zastiti. Veliki broj Iracana mrzi Jezide radi njihove vjere. Opet ce ih poklati, samo je pitanje kada. Ja sam za to da se ova i slicne monstrum drzave razmontiraju i naprave nove, koje ce stiti svaku grupaciju.
Irak dok postoji u njemu nikad nece biti mir. Nikad nije bio i nikad nece biti. Zasto odrzavati drzavu u kojoj je stalno rat i brutalna represija manjine nad vecinom, svega ti?????
Pa ti jebote polaziš od ničim opravdane prepostavke da će narodi kad se razgraniče najednom počet gotivit jedni druge i da neće imat više pretenzija prema tuđem... Jebote, otkud ti ta ideja???
Pretenzije ce biti manje, posebno kada se postigne ravnoteza u oruzju i podrska vanjskih sila. Iran i Pakistan gaze vlastite manjine. Mogu im raditi sta hoce bez ikakvog napora. Lako je golorukog Beludza privesti, mjesecima gaziti u tamnici i na kraju pogubiti. Kako bi bilo da Beludzistan ima 300 000 dobro naoruzanih vojnika i podrsku velikih sila? Je li isto krenuti na jednog Beludza, na njih 1 000 nenaoruzanih ili lako naoruzanih, kao na armadu od 300 000 vojnika sa podrskom velikih sila? Srbi su napali BiH zato sto je bila slaba. Aj neka sada skupe muda. Nije isto.
Nego, da završimo i tu priču o
Novoj Gvineji (Gvineja je skroz drugi dio svijeta) i Timoru...
Ostrvo Nova Gvineja nikada nije bilo politički ozbiljno organizovano do dolaska kolonizatora... Također, na ovom ostrvu prethodno nikada nije bilo vojnih sukoba koji su prevazilazili nivo luka i strijele... Iz toga izuzimam Drugi svjetski rat i upad Japanaca (strašna bitka je bila recimo kod Kokode), ali jasno je da to nema veze sa ovim o čemu sad pričamo... Novu Gvineju su kolonizirali Holanđani na zapadu, Britanci na jugoistoku i Nijemci na sjeveroistoku... Uz to, ni jedni, ni drugi, ni treći nisu baš dobro istražili unutrašnjost ostrva, pa su se tamo negdje 30-tih godina prošlog stoljeća dobro začudili kad su skontali da i tamo ima nekih milion živućih ljudi... Poslije povlačenja Holanđana, zapadni dio je integrisan u Indoneziju (istina uz protivljenje jednog dijela stanovništva), a nakon povlačenja Engleza (Švabe su jasno odlepršale znatno ranije) nastala je i nezavisna Papua Nova Gvineja...
Dakle, nije došlo do nikakvog raspada Nove Gvineje! To nikada nije bio jedinstven politički entitet... Tu si se dobro provalio - kao i sa navodom da ta podjela ima neke veze sa vjerom... O Novoj Gvineji bi se dalo reći još štošta (posebno o borbi zapadnih Papuanaca za nezavisnost od Indonezije), ali nadam se da je i ovo dovoljno da uvidiš koliko je bila deplasirano tvoje uvođenje iste u ovu priču...
Timor - tačno je da zapadni Timor ima nešto više protestanata, a da je istočni homogeno katolički... Razlog je i tu jasan - zapad je kolonizirala Holandija, a istok Portugal... U Holandiji ima dosta protestanata, u Portugalu i ne baš... I to se samo preslikalo na ovo ostrvo...
Međutim, to nema apsolutno nikakve veze sa podjelom ostrva i tamošnjim tenzijama... Kad su se povukli prvo Holanđani, pa onda i Portugalci, ovi sa istoka su se ponadali da će dobiti nezavisnost, ali prc - okupira ih Indonezija... I onda kreće njihova višedecenijska borba za nezavisnost (uglavnom oslobođena vjerskih konotacija)... Na prelazu stoljeća, ta borba im se i isplatila... Indonezija popustila pred međunarodnim pritiskom, nakon što je došlo do velike eskalacije nasilja i krvoprolića... Zanimljivo je reći da se Istočni Timor više pokatoličio u indonezijskom periodu, nego u portugalskom... Naime, Indonežani su ohrabrivali dotadašnje višebošce (koji su ranije bili većina na Timoru) da prihvate neku monoteističku religiju, a kako je Timoranima bliže bilo kršćanstvo, nego islam, tako i bi... Nebitno poenta je - Timor nije podijeljen zbog etničkih ili vjerskih razlika, nego zbog historijskih... Vijekovima su se dva dijela Timora razvijala pod različitim sistemima, i to je na njih ostavilo razliku koja je veća nego to o čemu ti govoriš... Isto se recimo desilo i sa Eritrejom i Etiopijom... Gotovo identičan slučaj... Dakle, koliko god ti smatrao kolonijalne granice vještačkim, one imaju itekako veliki uticaj na formiranje identiteta i političkih afiniteta današnjih ljudi...
Zaboravih spomenuti - nisu Timorani postali naročito spokojni nakon dobivanja samostalnosti... U društvu su dosta naglašene regionalne tenzije između istoka i zapada novonastale države, koje su tamo negdje 2005-te (čini mi se) skoro prerasle u građanski rat... Ti sad vjerovatno kontaš - pa dobro, treba napraviti Istočni Istočni Timor i Zapadni Istočni Timor
Jel sad jasnije?
Uzalud si pisao. Sve mi je odavno poznato, mnogo vise od toga. Iscitao sam minimalno 400-500 stranica o Gvineji i Timoru. Kao pasionirani ljubitelj historije i geografije, odlicno znam sta je i gdje je Nova Gvineja, Gvineja Bisao, Ekvatorijalna Gvineja ili Gvineja.

Jos kao sedmogodisnje dijete sam znao nacrtati kartu svijeta.

Spavao sam sa atlasom, bez zezanja.
Timor i Gvineja nisu bili podijeljeni. Neko je dosao i podijelo otoke. Lokalno stanovnistvo nije znalo sta su drzave ili granice. Neko ih je tome naucio.
Timor i Givneja su podijeljeni kao Kipar. Razlozi podjele su drugaciji, ali je cinjenica da su otoci podijeljeni, da su uvezene politicke i vjerske podjele. Indonezija je naselila muslimansko stanovnistvo sa Jave da bi podjelu Zapadne Gvineje ucinila odrzivom. Bilo je i ima otpora indonezijskom kolonijalizmu, iako je taj narod nacionalno neosvjesten. Smeta im da neko sa strane dolazi i namece pravila igre, povlaci granice.