Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Locked

Kakvu RS žele Srbi?

Ujedinjenu sa Srbijom
83
50%
Nezavisnu Republiku Srpsku
20
12%
Pojma nemam
62
38%

Total votes: 165

seln

#326 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by seln »

insomnia78 wrote:Ja nikad, nidje nisam ustvrdio da sam musliman
Jok, eto si oberpatriota Srbin.
insomnia78

#327 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by insomnia78 »

Pa obo jes. Mores biti samo il Srbin il musliman :-)
LBVIEW

#328 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by LBVIEW »

Humljanin wrote:
LBVIEW wrote: Patices dok si ziv, a nakon tebe i potomci. :izet:
Ne tiče me se, ali... Proklinješ tuđu djecu a nadaš se dobrom sebi i svojoj djeci?
Vjerojatno si redovit u džamiji..?
Ne tice te se, pa sta koji kurac konentarises?
A ne da mi se ponavljati, nemas kapacitet.
LBVIEW

#329 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by LBVIEW »

bisao wrote:
Ako to tebi pričinjava zadovoljstvo ok...

Moj život je na svu sreću dovoljno ispunjen, potpuno ostvaren... tako da zaista tebi ne želim da patiš. Rahat patnja je nešto drugo... Lično tebi, zaista ne želim da patiš, ni ti ni tvoji bližnji.
Bosnjacki prosperitet, kako ti rece, Srbima predstavlja patnju - pa patite, koga kurac boli. :izet:
kiligonzales

#330 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kiligonzales »

bisao wrote:
1. U proteklom ratu je srušeno više od 120 pravoslavnih crkava.

2. Niti sam klao, niti bih klao.

3. Za jezik i djecu netačno.

4. Zabole me za vaš napredak. Sve dok se on ogleda u srpskoj patnji.
Sruseno je 125 pravoslavnih crvki, a osteceno 120 , sta je to u odnosu na broj od 614 porusenih dzamija i 557 mesdzida, 307 dzamija je osteceno, o drugoj porusenoj imovini islamske zajednice BiH suvisno je govoriti?

Sto je interesantno, recimo osudjeni ratni zlocinac i samoubica Praljak kaze da je od 65 unistenih katolickih crvki u BiH 64 njih unistili Srbi, a jednu Bosnjaci? Sad bi bilo interesantno sracunati cija je vojska bila destruktivnija za srpske crkve.

Vala ste u zadnjem ratu vise dramili nego patili, sta je 4 hiljade srpskih civila u odnosu na 30 hiljada bosnjackih? Po ovome se vidi ko se koliko trudio da bude necovjekom u ovome ratu.
seln

#331 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by seln »

insomnia78 wrote:Pa obo jes. Mores biti samo il Srbin il musliman :-)
Ili oberpatriota Covic.
Da nisi sejdicfinci?
dert

#332 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by dert »

ma ovu temu je otvorio onaj brekalo Afis :wink:
spreca

#333 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by spreca »

LBVIEW wrote:I sta kaze FGR forumska brigada, "SDA raspiruje medjunacionalnu mrznju instrumentalizirajuci Srebrenicu"?
Pa da, Dodik, Aco, Vjerica, Seselj, Vasic itd. se utrkuju ko ce vise pijeteta iskazati zrtvama, Srbija priznala genocid, srpski navijaci i YOUTUBE- eri pevaju pesme mira, Irinej, Grigorije... bacili anatemu na pravoslavne vernike koji negiraju genocid
Bakire, gde ce ti dusa?
:thumbup:
SmokingMan

#334 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by SmokingMan »

Kme!!!!!!Friško pristigle bajke....

Image
Seyfo

#335 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Seyfo »

bisao wrote:
Seyfo wrote:
Ok, imam jednu dilemu pa ako možeš da me prosvijetliš. Naime, Srbija, Crna Gora a eno od neki dan i Makedonija priznaju bosanski jezik koji se kao takav s takvim nazivom uči u školama, a Bošnjaci takođe nemaju prepreke da se kao takvi zovu i budu priznati u tim državama. Ništa slično nemaju u dijelu države BiH koji se zove Republika Srpska. Da li će Republika Srpska dijeliti navedene vrijednosti i dostignuća kao Srbija, Crna Gora i Makedonija u slučaju prisajedinjenja sa Srbijom ili osamostaljenja?
Odgovor na to pitanje ćeš dobiti onog dana kada Republika Srpska bude nezavisna ili ujedinjena sa Srbijom.
Eeeeee nemoj mi tih ulaganja džokera na pitanje. Rasprava je počela na civilizovanom nivou, eh sad što svakom stranicom spada na niže grane, ... Jbg rezumijem da gledaš PTPC i krećeš se u homogenom okruženju,iz čega proizlazi želja za samostalnom PC ili pripajanjem, ali bar probaj racionalno misliti glavom.
Ja te ponovo pitam, ako si Srbin iz RS-a, ne mrziš, nisi za rat, ne bi klao itd., šta ti lično misliš da li bi u perspektivi uveo kad bi mogao bosanski jezik Bošnjacima u RS? Eto i da to nisu učinili Srbija, Crna Gora i MAkedonija?
I zašto?
bisao

#336 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

kiligonzales wrote:
bisao wrote:

Sruseno je 125 pravoslavnih crvki, a osteceno 120 , sta je to u odnosu na broj od 614 porusenih dzamija i 557 mesdzida, 307 dzamija je osteceno, o drugoj porusenoj imovini islamske zajednice BiH suvisno je govoriti?

Sto je interesantno, recimo osudjeni ratni zlocinac i samoubica Praljak kaze da je od 65 unistenih katolickih crvki u BiH 64 njih unistili Srbi, a jednu Bosnjaci? Sad bi bilo interesantno sracunati cija je vojska bila destruktivnija za srpske crkve.

Vala ste u zadnjem ratu vise dramili nego patili, sta je 4 hiljade srpskih civila u odnosu na 30 hiljada bosnjackih? Po ovome se vidi ko se koliko trudio da bude necovjekom u ovome ratu.
Je li to znači da je jedino bitno čijih je srušeno više?

Za mene je svaka srušena svetinja znak vandalizma, nebitno čija je.

I nikada se nisam vodio onim, pa znaš njihovih je bilo duplo više, pa je logično da je srušeno više.

Ne svaka svetinja (to govorim kao vjernik) koja je srušena je bruka onih koji je srušiše.

Neko pomenu i Crknu na Baščaršiji, pa i ona je u 7 navrata bila na udaru granata.

Što se tiče tih brojki i strukture ubijenih, o tome neću, iz prostog razloga što znam stajalište 99% foruma... Ono što niko ovdje ne zna jeste ko je zapravo i na koji način vršio tu strukturu. Jer, imamo gotovo nerealne strukturne podatke stradalih u pojedinim opštinama. Tipa, da niko nije umro (prirodnom smrću) tokom četiri godine. Što je samo po sebi prosto osmo svjetsko čudo.

Da ne govorim o činjenici da još uvijek par hiljada ljudi se traži... Vrlo je lako manipulisati tim podacima. Kažem, ni jedna relevantna strukturalna obrada stradalih ne postoji. Banalan primjer, neko je bio vojnik VRS-a ili Armije bih... otišao kući da odmori jedan dan i poginuo od zalutale granate, metka, rikošeta, stao na minu dok je sjekao šumu da zapali vatru.... i kako je on zavođen u strukturi stradalih?
Da ne govorimo da je velikih manipulacija moglo biti i u stradanju zatvorenika.

Stoga, ne bavim se ovim detaljem proteklog rata, jer kažem, niko to nije relevantno utvrdio. Već se nagađalo, zarad budućih političkih ciljeva.
Početna brojka je bila da je stradalo 200k ljudi... Na kraju se svelo na manje od 100k.

Kažem, jednostavno niko i nikada ozbiljno nije sproveo nezavisnu analizu.

Da ne govorim da na nekim spomenicima uopšte nemaš ime i prezime stradalih. Isto tako bilo je slučajeva da su čovjeka sahranili, pa posle deset godina se utvrdi da on uopšte nije stradao. Bilo je na BHT-u par priloga o takvima, dobro se sjećam...
Sinapsa

#337 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Sinapsa »

kiligonzales wrote:
bisao wrote:

@kiligonzales,
malo sam trazio po netu informacije, ali nisam bio uspjesan. Znas li mozda strukturu ubistava ovih ca. 4500+ srpskih civila? Od kojih vojski su stradali. Dakle, koliko ih je stradalo od VRS-a, koliko od HVO-a i koliko od ABIH. Drugo, postoji li negdje podatak, koliko je sruseno katolickih i pravoslavnih crkava na teritoriji pod kontrolom ABIH? Nisam uspio naci te podatke, a ne trazi mi se pola dana, pa rekoh mozda ti znas...
bisao

#338 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Seyfo wrote: Ja te ponovo pitam, ako si Srbin iz RS-a, ne mrziš, nisi za rat, ne bi klao itd., šta ti lično misliš da li bi u perspektivi uveo kad bi mogao bosanski jezik Bošnjacima u RS? Eto i da to nisu učinili Srbija, Crna Gora i MAkedonija?
I zašto?
Srbin pravoslavac iz Republike Srpske. Ne mrzim. Nisam za rat i sukobe. Sve tačno.

Prosto je oko jezika. To je politička igra političkog Sarajeva na koju su odgovorili političari iz REpublike Srpske. Popis je ustvari i dao najbolji odgovor na navedeno. Nećemo biti Bosanci, ali ćemo izučavati jezik koji bi jednog dana stvorio preduslov da izbacimo iz Ustava zvanične jezike druga dva naroda jer će nas po zamišljenoj projekciji već za 30 godina biti oko 60%, a za 50 više od 66% (to su projekcije bošnjačkih "intelektualnih krugova". To je sva suština priče. E sad što je popisni inženjering učinio svoje i donio (na žalost države BiH) potpuno netačne podatke je druga stvar. Da se ne ponavljamo, samo je u USK popisano 80k ljudi više nego što ih i živi. U Republici Srpskoj je popisano 90k Bošnjaka više nego što ih živi... Svjesni svega toga, Srbi su imali jasan odgovor, ne pristajemo na tako upakovan detalj koji bi se mogao obiti o glavu jer je evidentno da strancima uopšte nije bilo bitno što je prvi popis stanovništva bio cirkus i bilo je dopušteno da se popisuje i kurta i murta koji ni živi ili preživljava u BiH, a sutra bi da se pita. To je ono što mislim. I uvijek govorim ono što mislim. A ovo isto ti misle i Veliki Srbi i Veliki Bošnjaci i svjesni su ovoga. Znam da mnogima ovo ne prija čuti, ali ja imam stav i ni po koju cijenu ga ne bih cenzurisao zarad forumaškog bravo, eto ima i dobrih Srba...

U Ustavu Republike Srpske jasno piše izučavaju se jezici srpskog naroda, bošnjačkog naroda i hrvatskog naroda.

Djeci bošnjačke nacionalnosti koja su u svojim područnim školama većina je omogućeno da uče po istom programu kao i njihovi vršnjaci u FbIh. Dakle identična nacionalna grupa predmeta. Ovo recimo nije znao ni federalni ministar. Lično se uvjerio. Pakovale mu valjda SDA stranačke kolege priču o tome kako djeca uče po srspkom nastavnom programu u tim područnim školama. Upita ga jedan novinar pa znate li da ta djeca uče kao i djeca u Tuzli, odnosno Zenici, on pogleda u svog partijskog kolegu i u fazonu pa zašto me niste pripremili...

Dakle, isključivo je sporan sam naziv. I tu dolazimo do onog zašto jezik Bošnjaka kao najvećih patriota na ovim prostorima nije bosansko hercegovački? Zar su hercegovačka bošnjačka djeca manje bitna ili u krajnjoj liniji bošnjački jer su isti ti Bošnjaci odnosno njihove vjerske i političke vođe godinu dana vodile kampanju važno je biti Bošnjak, vjera Islam i jezik bosanski.... Dakle nipošto Bosanac, al da se pridržimo Bosne nek bude jezik bosanski...

Dakle generalno pitanje jez
Kejn

#339 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Kejn »

bisao wrote:
Seyfo wrote: Ja te ponovo pitam, ako si Srbin iz RS-a, ne mrziš, nisi za rat, ne bi klao itd., šta ti lično misliš da li bi u perspektivi uveo kad bi mogao bosanski jezik Bošnjacima u RS? Eto i da to nisu učinili Srbija, Crna Gora i MAkedonija?
I zašto?
Srbin pravoslavac iz Republike Srpske. Ne mrzim. Nisam za rat i sukobe. Sve tačno.

Prosto je oko jezika. To je politička igra političkog Sarajeva na koju su odgovorili političari iz REpublike Srpske. Popis je ustvari i dao najbolji odgovor na navedeno. Nećemo biti Bosanci, ali ćemo izučavati jezik koji bi jednog dana stvorio preduslov da izbacimo iz Ustava zvanične jezike druga dva naroda jer će nas po zamišljenoj projekciji već za 30 godina biti oko 60%, a za 50 više od 66% (to su projekcije bošnjačkih "intelektualnih krugova". To je sva suština priče. E sad što je popisni inženjering učinio svoje i donio (na žalost države BiH) potpuno netačne podatke je druga stvar. Da se ne ponavljamo, samo je u USK popisano 80k ljudi više nego što ih i živi. U Republici Srpskoj je popisano 90k Bošnjaka više nego što ih živi... Svjesni svega toga, Srbi su imali jasan odgovor, ne pristajemo na tako upakovan detalj koji bi se mogao obiti o glavu jer je evidentno da strancima uopšte nije bilo bitno što je prvi popis stanovništva bio cirkus i bilo je dopušteno da se popisuje i kurta i murta koji ni živi ili preživljava u BiH, a sutra bi da se pita. To je ono što mislim. I uvijek govorim ono što mislim. A ovo isto ti misle i Veliki Srbi i Veliki Bošnjaci i svjesni su ovoga. Znam da mnogima ovo ne prija čuti, ali ja imam stav i ni po koju cijenu ga ne bih cenzurisao zarad forumaškog bravo, eto ima i dobrih Srba...

U Ustavu Republike Srpske jasno piše izučavaju se jezici srpskog naroda, bošnjačkog naroda i hrvatskog naroda.

Djeci bošnjačke nacionalnosti koja su u svojim područnim školama većina je omogućeno da uče po istom programu kao i njihovi vršnjaci u FbIh. Dakle identična nacionalna grupa predmeta. Ovo recimo nije znao ni federalni ministar. Lično se uvjerio. Pakovale mu valjda SDA stranačke kolege priču o tome kako djeca uče po srspkom nastavnom programu u tim područnim školama. Upita ga jedan novinar pa znate li da ta djeca uče kao i djeca u Tuzli, odnosno Zenici, on pogleda u svog partijskog kolegu i u fazonu pa zašto me niste pripremili...

Dakle, isključivo je sporan sam naziv. I tu dolazimo do onog zašto jezik Bošnjaka kao najvećih patriota na ovim prostorima nije bosansko hercegovački? Zar su hercegovačka bošnjačka djeca manje bitna ili u krajnjoj liniji bošnjački jer su isti ti Bošnjaci odnosno njihove vjerske i političke vođe godinu dana vodile kampanju važno je biti Bošnjak, vjera Islam i jezik bosanski.... Dakle nipošto Bosanac, al da se pridržimo Bosne nek bude jezik bosanski...

Bošnjački i bosanski jezik su identični nazivi za jedan te isti jezik. Kao bosanski je ušao u upotrebu jer se pod tim nazivom standardizirao i dobio svoj kod. Nećeš puno pogriješiti kad kažeš i bošnjački... jedan od razloga zašto insistiramo na bosanski je mogućnost asimilacije bosanskih Srba i Hrvata, a naročito ovih drugih gdje se pokazalo da imamo uspjeha.
bisao

#340 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Kejn pošteno. ;-)
Upravo je to cilj bošnjačkih političkih elita i bio od starta. I je li kako imamo pravno oružje, borimo se protiv toga.

U bošnjačkoj javnosti je često provejavalo mišljenje kako se u RS djeci ne dozvoljava da izučavaju jezik poput sunarodnika u FBiH (što je apsolutno netačno) odnosno kako im se nameće ime jeziku Bošnjački (što je takođe netačno). U knjižicama se upisuje kategorija definisana Ustavom (jezik bošnjačkog naroda).
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#341 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Pitar sa Kariba »

Kad je jedan moderan, neopterecen RS-ovac nadasve pacifista ovakav, kak'i li su u Kalinoviku?! (retoricki)
Javor

#342 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Javor »

General War wrote:
Javor wrote:
Čini mi se da Bošnjaci više pate što je MZ prihvatila i legalizirala etnički homogenu Republiku Srpsku, nego Srbi što sa ličnom kartom prelaze iz Srpske u Srbiju i obrnuto.
:-)
Ti bas zapeo sa nekim polu pismenim doskocicama
Pa i bosanjci iz srbije prelaze sa licnom kartom iz srbije u BiH i obrnuto :D
Kako srbi iz srbije prelaze na kosovo, a kako srbi iz BiH?
Ma vama bi najdraže bilo da je zidina na Drini, a ne da se iz Srbije u Srpsku tako jednostavno prelazi. Policajac ti recimo može tražiti ličnu kartu dok prelaziš ulicu na semaforu, a kamoli državnu granicu.

Inače, odlukama ministarstva prosvjete, od septembra će učenici u Srpskoj i Srbiji učiti po jedinstvenom nastavnom programu na cijelom ovom prostoru.

http://www.politika.rs/sr/clanak/406586 ... за-основце
Sinapsa

#343 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Sinapsa »

bisao wrote:Kejn pošteno. ;-)
Upravo je to cilj bošnjačkih političkih elita i bio od starta. I je li kako imamo pravno oružje, borimo se protiv toga.

U bošnjačkoj javnosti je često provejavalo mišljenje kako se u RS djeci ne dozvoljava da izučavaju jezik poput sunarodnika u FBiH (što je apsolutno netačno) odnosno kako im se nameće ime jeziku Bošnjački (što je takođe netačno). U knjižicama se upisuje kategorija definisana Ustavom (jezik bošnjačkog naroda).
Vjerujes li ti njemu?
Seyfo

#344 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Seyfo »

bisao wrote:
I zašto?

E vidiš, ja recimo mislim da bosanski ( može i bosansko hercegovački, tu navodnu segregaciju hercegovaca loše spinuješ) jezik se treba vezati za zemlju u kojoj živimo, ne za bošnjaštvo ili nešto slično. Druga stvar je što Srbi, ili bar većina, skupa sa političkim predstavnicima ne može podnijeti to da žive u državi BiH, pa uporno negira naziv jezika. Meni je tragikomično da jezik kojim se govori u PC zovete srpski, dok se u Srbiji govori isto srpski, ali ekavica, pa od toga činite grotesku forsirajući ekavicu u sred Banja luke i Bijeljine. Slušajući recimo BN radio, dobro se ismijem kad neki voditelj "uhvati" sebe da kaže ijekavicom, zaboravljajući valjda da mu se grad zove Bijeljina a ne Beljina. Ili za 30-50 godina, do kad bacaju prognoze, da gradovi u nazivu budu Beljina i Predor :D :D

Kada narod u srbijanskom dijelu Sandžaka može govoriti ekavicom i Srbiju smatrati zemljom u kojoj žive, ne vidim problem da Srbi u PC smatraju BiH svojom zemljom ??? Tačno je jedini lijek stalnim nasrtajima na integritet BiH dovesti to u vezu odvajanjem Sandžaka. Glupo i jedno i drugo, ali je jedini lijek.

Takođe mi je interesantna tvoja poveznica sa "područnim školama" u PC. Šta je u urbanim sredinama? Šta, tamo je ok ali u sred Banja Luke ne može ???? Zašto većina bošnjačke djece u Banja Luci upisuje katolički školski centar? Obzirom kakav aparthejd se zakonski uvodi svaki dan u PC, ne bi me iznenadilo da se Bošnjaci otjeraju na nenaseljena područja u PC sa vukovima i medvjedima i da samo tamo mogu imati osnovna prava.I spominješ Ustav PC, pa što onda jezik zovete srpskim a ne jezikom "srpskog naroda"? Ili zovete, a ja ne znam, pa me prosvijetli.

Oko popisa, nemoj mi moralisati, jasno ti je da ste, mimo struke i svih pravila, napravili svoj popis, duboko svjesni činjenice da je većina muslimanskog naroda sa teritorija PC ili pod zemljom ili protjerana u dijaspori. Institucionalizacijom i manipulisanjem iste ste donijeli zakon o žrtvama torture, znajući da mnogi Bošnjaci ne mogu podnijeti da žive u mjestima gdje svaki dan sreću svoje mučitelje, pa žive u FBiH. Svako koristi svoje mogućnosti u okviru zakona, nekome to više odgovara, nekom manje, ali to što se radi kod vas je prešlo sve granice. Izgleda da će bošnjačka djeca u Prijedoru u školi učiti da su njihovi očevi i rođaci u periodu 92-95 bili u odmaralištima Manjača, Keraterm i da su neki od njih slučajno tamo i umrli.

I da ne duljimo naokolo, smatram da osamostaljenjem ili pripajanjem Srbiji ništa ne biste dobili, baš ništa.Pogotovo ne bi bolje živjeli, da ne spominjem koridor Brčko koji bi vas presjekao na dva dijela. Znajući da se ništa od toga svakako neće desiti, Dodik vas hrani lažima i dobija izbore skrećući sa bitnih, po egzistenciju ključnih pitanja.
General War

#345 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

Javor wrote:
General War wrote:
Javor wrote:
Čini mi se da Bošnjaci više pate što je MZ prihvatila i legalizirala etnički homogenu Republiku Srpsku, nego Srbi što sa ličnom kartom prelaze iz Srpske u Srbiju i obrnuto.
:-)
Ti bas zapeo sa nekim polu pismenim doskocicama
Pa i bosanjci iz srbije prelaze sa licnom kartom iz srbije u BiH i obrnuto :D
Kako srbi iz srbije prelaze na kosovo, a kako srbi iz BiH?
Ma vama bi najdraže bilo da je zidina na Drini, a ne da se iz Srbije u Srpsku tako jednostavno prelazi. Policajac ti recimo može tražiti ličnu kartu dok prelaziš ulicu na semaforu, a kamoli državnu granicu.

Inače, odlukama ministarstva prosvjete, od septembra će učenici u Srpskoj i Srbiji učiti po jedinstvenom nastavnom programu na cijelom ovom prostoru.

http://www.politika.rs/sr/clanak/406586 ... за-основце
De ba, da je po " nasem" sad bi ti ratne reparacije placao zajedno sa zapadnim komsijama do sljedeceg treceg koljena...nema potrebe za zidovima.
Sreca tvoja da ovi koji predstavljaju bosnjake duvaju u istu frulu kao i ti.
bisao

#346 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Seyfo wrote:
E vidiš, ja recimo mislim da bosanski ( može i bosansko hercegovački, tu navodnu segregaciju hercegovaca loše spinuješ) jezik se treba vezati za zemlju u kojoj živimo, ne za bošnjaštvo ili nešto slično. Druga stvar je što Srbi, ili bar većina, skupa sa političkim predstavnicima ne može podnijeti to da žive u državi BiH, pa uporno negira naziv jezika. Meni je tragikomično da jezik kojim se govori u PC zovete srpski, dok se u Srbiji govori isto srpski, ali ekavica, pa od toga činite grotesku forsirajući ekavicu u sred Banja luke i Bijeljine. Slušajući recimo BN radio, dobro se ismijem kad neki voditelj "uhvati" sebe da kaže ijekavicom, zaboravljajući valjda da mu se grad zove Bijeljina a ne Beljina. Ili za 30-50 godina, do kad bacaju prognoze, da gradovi u nazivu budu Beljina i Predor :D :D

Kada narod u srbijanskom dijelu Sandžaka može govoriti ekavicom i Srbiju smatrati zemljom u kojoj žive, ne vidim problem da Srbi u PC smatraju BiH svojom zemljom ??? Tačno je jedini lijek stalnim nasrtajima na integritet BiH dovesti to u vezu odvajanjem Sandžaka. Glupo i jedno i drugo, ali je jedini lijek.

Takođe mi je interesantna tvoja poveznica sa "područnim školama" u PC. Šta je u urbanim sredinama? Šta, tamo je ok ali u sred Banja Luke ne može ???? Zašto većina bošnjačke djece u Banja Luci upisuje katolički školski centar? Obzirom kakav aparthejd se zakonski uvodi svaki dan u PC, ne bi me iznenadilo da se Bošnjaci otjeraju na nenaseljena područja u PC sa vukovima i medvjedima i da samo tamo mogu imati osnovna prava.I spominješ Ustav PC, pa što onda jezik zovete srpskim a ne jezikom "srpskog naroda"? Ili zovete, a ja ne znam, pa me prosvijetli.

Oko popisa, nemoj mi moralisati, jasno ti je da ste, mimo struke i svih pravila, napravili svoj popis, duboko svjesni činjenice da je većina muslimanskog naroda sa teritorija PC ili pod zemljom ili protjerana u dijaspori. Institucionalizacijom i manipulisanjem iste ste donijeli zakon o žrtvama torture, znajući da mnogi Bošnjaci ne mogu podnijeti da žive u mjestima gdje svaki dan sreću svoje mučitelje, pa žive u FBiH. Svako koristi svoje mogućnosti u okviru zakona, nekome to više odgovara, nekom manje, ali to što se radi kod vas je prešlo sve granice. Izgleda da će bošnjačka djeca u Prijedoru u školi učiti da su njihovi očevi i rođaci u periodu 92-95 bili u odmaralištima Manjača, Keraterm i da su neki od njih slučajno tamo i umrli.

I da ne duljimo naokolo, smatram da osamostaljenjem ili pripajanjem Srbiji ništa ne biste dobili, baš ništa.Pogotovo ne bi bolje živjeli, da ne spominjem koridor Brčko koji bi vas presjekao na dva dijela. Znajući da se ništa od toga svakako neće desiti, Dodik vas hrani lažima i dobija izbore skrećući sa bitnih, po egzistenciju ključnih pitanja.
1. Zašto bi se jezik vezao za zemlju u kojoj se živi? Američki jezik ne postoji. Pošto većina vas voli Ameriku. Ne postoji ni izraelski. Baš kao ni britanski. Tim prije jer ste ne popisu imali mogućnosti da se izjasnite kao Bosanci i na taj način povežete se sa zemljom koju volite. Pošto nam Srbima pripisaste da mi ne volimo zemlju... U kojoj vijekovima živimo. Već sam iznio stav zašto baš bosanski. Politički imperativ strijemljenja ka višem cilju, u prevodu - potencijalno uklanjanje srpskog i hrvatskog jezika iz Ustava, kada za to dodje trenutak.

Srbi žive i u Republici Srpskoj, kao i u Srbiji. Srpski jezik se oduvijek govorio i u Bosni. Srbi govore srpskim jezikom i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji. Austriji. Dakle to je jezik jednog naroda. Što se tiče ekavica i ijekavice... Kad malo analiziraš jedan jezik i edukuješ se, shvatićeš kolika je glupost uopšte sagledavati ga na osnovu izgovora. Narječja, dijalekat, pismo... Mislim uopšte ti ne bih pojašnjavao, koliko je suludo baviti se ijekavicom i ekavicom na taj način koji si ti pokušao. Što se medija tiče, dosta ljudi u RS medijima je porijeklom iz Srbije, dakle ti smatraš da bi oni trebali umejsto ekavice koristiti ijekavicu? (pri tome i jedno i drugo je srpski jezik, njegov sastavni i neotuđivi dio. Baš kao i ćirilica i latinica. U suštini navodeći te primjere sam sebe si pokopao. Kad se nešto ne zna, barem se može proguglati. A ne ko Maksim po diviziji.

To oko Sandžaka ili Raške oblasti uopšte ne bih komentarisao. Jer nema nikakvog utemeljenje u nečemu što je univerzalno, kao što je jezik. Iz svega prethodno navedenog u prvom pasusu, to možeš i sam zaključiti ukoliko je iq veći od 112.

Tek ova priča oko urbanih sredina ti je totalni promašaj. Toliko voliš Bih (a Srbe proglasi kako je ne vole), a ne znaš osnovne statističke parametre gdje živi "tvoj" narod. Mislim zar uopšte ti trebam pojašnjavati i davati odgovore na takva pitanja?! Sve pod pretpostavkom da nisi gastarbajter, pa kuckaš iz Minhena ili Stokholma. U svakom drugom slučaju zabrinjavajuće je da ne znaš gdje žive Bošnjaci u RS.

Što se tiče popisa, karakterišu ga dva pojma inženjering i cirkus. I to se ne može pravdati stradanjima. Prošlosti svaka čast, ali činjenice i jedan tako ozbiljan proces se moraju imati. To popis nije dao. Štaviše... Prostom logikom, a apropo dobijenih "lažnih" podataka, ispadoše Srbi mlađa nacija od Bošnjaka, što je science fiction... Samo to govori o svoj apsurdnosti broja popisanih lica koja BiH vide jednom godišnje...

Što se tiče poslednjeg pasusa, ok. Ako ti tako smatraš imaš pravo. Mislim suprotno.
Seyfo

#347 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Seyfo »

Woow, tvoj vokabular je promijenio ton.
Još ovaj odgovor i završili smo.

Znači Muslimani su svakako ruralna skupina, pa eto im onda planine i područne škole. Pa ima ih i u Banja Luci, vjerovao ili ne???Poenta je omogućiti ljudima prava na svakom pedlju PC.

Što se tiče popisa, nakaradni nametnuti Ustav Bosance trpa u Ostale, upravo da utvrdi zidove oko nacionalnih torova. Znači svejedno je jesam li se izjasnio kao Bosanac, Indijanac ili Darth Vader,idem u isti koš sa Ostalima. Ako je igra tako prljavo postavljena, valja igrati po pravilima. Don't hate the player, hate the game.

Oko jezika se ne možemo nikad složiti, jer vidim da smatraš da i ja, koji živim u Federaciji(svejedno je jesam li u Švedskoj ili Njemačkoj), pričam srpskim jezikom? To se uklapa u indoktriniranu mitomaniju da svi mi u Bosni svakako pričamo srpski a da je čitava BiH ionako samo jedna od regija u kojoj žive Srbi i koja svakako treba biti velika Srbija, da je Srebrenica osveta za Tursku vladavinu i tako dalje i tako gadnije i ljigavije.
Ali ne krivim te, dio si sredine koja do te mjere indoktrinira i ispire mozak kroz obrazovanje, medije i sve ostalo da bio bio odbačen i uništen ako misliš drukčije.

Razgovor je završene s moje strane, ako ništa sad mi je jasno zašto ne može bosanski jezik. Mitomanija i džaba sve
bisao

#348 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Upitam se šta bi bilo da ne voliš BiH. Ili se ta ljubav ogleda u samo jednom entitetu...

Edukuj se malo oko ustavnih odredbi i nečeg što se zove nacionalna grupa predmeta, kako u RS, tako i u FBIH.

Pitanje ne može biti glupo, ali tvoja su ili trolovanje ili nepoznavanje materije.

Eto jedno prosto za tebe, koje su tri najveće mjesne zajednice u kojima žive Bošnjaci u RS?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#349 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by PreWiBa »

bisao wrote:
Seyfo wrote:

1. Zašto bi se jezik vezao za zemlju u kojoj se živi? Američki jezik ne postoji. Pošto većina vas voli Ameriku. Ne postoji ni izraelski. Baš kao ni britanski. Tim prije jer ste ne popisu imali mogućnosti da se izjasnite kao Bosanci i na taj način povežete se sa zemljom koju volite. Pošto nam Srbima pripisaste da mi ne volimo zemlju... U kojoj vijekovima živimo. Već sam iznio stav zašto baš bosanski. Politički imperativ strijemljenja ka višem cilju, u prevodu - potencijalno uklanjanje srpskog i hrvatskog jezika iz Ustava, kada za to dodje trenutak.

Srbi žive i u Republici Srpskoj, kao i u Srbiji. Srpski jezik se oduvijek govorio i u Bosni. Srbi govore srpskim jezikom i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji. Austriji. Dakle to je jezik jednog naroda. Što se tiče ekavica i ijekavice... Kad malo analiziraš jedan jezik i edukuješ se, shvatićeš kolika je glupost uopšte sagledavati ga na osnovu izgovora. Narječja, dijalekat, pismo... Mislim uopšte ti ne bih pojašnjavao, koliko je suludo baviti se ijekavicom i ekavicom na taj način koji si ti pokušao. Što se medija tiče, dosta ljudi u RS medijima je porijeklom iz Srbije, dakle ti smatraš da bi oni trebali umejsto ekavice koristiti ijekavicu? (pri tome i jedno i drugo je srpski jezik, njegov sastavni i neotuđivi dio. Baš kao i ćirilica i latinica. U suštini navodeći te primjere sam sebe si pokopao. Kad se nešto ne zna, barem se može proguglati. A ne ko Maksim po diviziji.

To oko Sandžaka ili Raške oblasti uopšte ne bih komentarisao. Jer nema nikakvog utemeljenje u nečemu što je univerzalno, kao što je jezik. Iz svega prethodno navedenog u prvom pasusu, to možeš i sam zaključiti ukoliko je iq veći od 112.

Tek ova priča oko urbanih sredina ti je totalni promašaj. Toliko voliš Bih (a Srbe proglasi kako je ne vole), a ne znaš osnovne statističke parametre gdje živi "tvoj" narod. Mislim zar uopšte ti trebam pojašnjavati i davati odgovore na takva pitanja?! Sve pod pretpostavkom da nisi gastarbajter, pa kuckaš iz Minhena ili Stokholma. U svakom drugom slučaju zabrinjavajuće je da ne znaš gdje žive Bošnjaci u RS.

Što se tiče popisa, karakterišu ga dva pojma inženjering i cirkus. I to se ne može pravdati stradanjima. Prošlosti svaka čast, ali činjenice i jedan tako ozbiljan proces se moraju imati. To popis nije dao. Štaviše... Prostom logikom, a apropo dobijenih "lažnih" podataka, ispadoše Srbi mlađa nacija od Bošnjaka, što je science fiction... Samo to govori o svoj apsurdnosti broja popisanih lica koja BiH vide jednom godišnje...

Što se tiče poslednjeg pasusa, ok. Ako ti tako smatraš imaš pravo. Mislim suprotno.
1. Ne postoji Amerikanski zato što su prvi kolonialisti bili Englezi, koji su naravno pričali ENGLESKI, jer on potiče iz ENGLESKE. Britanija je samo savez nekada nezavisnih zemalja. Čitaj malo više knjiga o historiji.

2. Bosanski Srbi (pardon, Dodo mi je zabranio koristiti riječ "bosanski") su do sada dosta puta pokazali koliko ne vole Bosnu, brisajući npr. sve prefikse "bosanski" iz naziva bosanskohercegovačkih gradova u RS-u, te upornim naporima vaših političkih predstavnika da Srbe u Bosni više niko ne zove "Bosancima". Čak je se i RS 1992. zvala "Republika Srpska Bosne i Hercegovine", pa ste i to opet izbrisali. Kad vama paše, onda volite Bosnu, a kad vam ne paše, onda ste više Vojvođani nego Bosanci.

3. Što se popisa tiče: Pa vi ste sami sproveli još jednom popis pa ste došli do gotovo istih rezulatata kao i državni zavod.
Seyfo

#350 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Seyfo »

bisao wrote:Upitam se šta bi bilo da ne voliš BiH. Ili se ta ljubav ogleda u samo jednom entitetu...

Edukuj se malo oko ustavnih odredbi i nečeg što se zove nacionalna grupa predmeta, kako u RS, tako i u FBIH.

Pitanje ne može biti glupo, ali tvoja su ili trolovanje ili nepoznavanje materije.

Eto jedno prosto za tebe, koje su tri najveće mjesne zajednice u kojima žive Bošnjaci u RS?
Kako rekoh, rasprava je završena s moje strane. Moje nepoznavanje materije je očito toliko da se ne razumijemo.Moja pitanja su užasno glupa, kao npr.kojim ja jezikom govorim(rođen i čitav život u FBiH) a kojim bih govorio kad bih se preselio 1 km odavde u PC?
U svakom slučaju, obojica se sigurno slažemo u tome hoće li se BiH raspasti :thumbup:
Znam ja, a znaš i ti.
Druga je stvar kome se to sviđa a kome ne.
Peace
Locked