Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#326 Re: Pitanje za vjernike

Post by Bloo »

zijancer wrote: Mislim da ti brkaš stvari. Molitva iz srca (znači svojim riječima) na arapskom, bosanskom, kineskom, svakako nije isto što i Kur'an.
Baska to. Osvrcem se na njegovo nepoznavanje ostalih religija.
Sad bismo mogli da rasirimo pricu i na sunnet/hadise.
Mada je interesantno da je vrhovnom bozanstvu jako bitno da njegovu/njenu objavu i/ili.molitve.koje proizlaze iz toga izgovaras samo na jednom jeziku.
Kao sto rekoh, propis ima drugu funkciju.
Samo da bude jasno, opet ponavljam, ovo mi ke interesantno vise iz ugla antropolosko-religijskog.
славянин

#327 Re: Pitanje za vjernike

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:
славянин wrote:
HardcoreMX wrote: jesu temelj znanosti bez cega danasnja znanost ne bi ni postojala..procitaj barem neki opci pregled znanstvene evolucije..grci ne dolaze u obzir jer su bili pod cizmom rimske imperije, kina daleko ili neki drugi onda bi oni bili u renesansi znanosti, a ne tadasnji islamski svijet...
Grci itekako dolaze u obzir posebno ako uzmes malo i procitas sta su Arapi po preuzimanju Aleksandrije uradili (hint krenuli sa prevodjenjem knjiga od poznatih Grckih filozofa,matematicara itd) Arapska otvorenost u tom periodu i jest proizvela napredak u nauci jer su bili liberalni dio svijeta tada.
Rimska imperija je bila fino razvijena i dala je ogroman doprinos u kulturi i sociologiji kao i kompletne temelje za zakone,sud itd kao i drzavno uredjenje.
Kina je daleko a i blizu (put svile,rimljani su trgovali sa Kinezima mnogo prije Islama) kao i Indija,Perzija itd.
Nauka danas kao sto sam ja napisao a ti nisi procitao vuce
Korijene iz renesanse i “naucnog procesa” itd ... ali ne pisao to sada trazi sam.
Generalno Islamski svijet danas je prepotentan sto se tice tog vremena - pa se kod Arapa cuje da su oni sve izumili prije svih, da Evropu nisu osvojili jer su “stali” sa osvajanjima itd..
to ti ne kazem ja nego povijest znanosti..od starih grka nije ostalo nista od tragova i dokaza..zamisli arapi osvajaju aleksandriju da bi prevodili grcke dokumente..koja glupost..a to je bila samo kolonija rimske imperije..tom logikom onda su stari grci prepisivali od starih egipcana i to vrlo lose s obzirom da su egipcani starija, a ostavili mnogo napredniju civilizaciju koja je i dan danas zagonetka, a grci ostali na par stubova panteona...saka beduina nije mogla ni prismrditi velikim i stoljetnim carstvima poput rimske imperije i perzije, a u kinu i indiju nisu nikad ni krocili odnosno bilo pod njihovim protektoratom, a mongoli su opet bili daleko najveci osvajaci koji pokorise i pola evrope i orijenta pa bi onda tvojom logikom osvoji i prepisuj oni bili najveci znanstvenici i pokretaci renesanse, a daleko od toga...
Citamo onda razlicite historije...
Od Grka nije nista ostalo ?? Ne znam onda cije filozofe,matematicare,astronome itd spominjemo indan danas i cijim se istrazivanjima sluzimo jos uvijek u nauci..
Arapi nisu osvojili Aleksandriju da prepisuju ali su bili tada dovoljno pametni da uvide korist od nauke i interesovali su se za istu tako da im je Aleksandrija dosla kao riznica a i njihov polozaj izmedju istoka i zapada.
Grci ostavili par stubova panteona ? Vidim ja vrli si hostoricar.
Ptolomejska dinastija koja je vladala Egiptom dugo vremena je bila dinastija koja je vukla korijene upravo iz Grcke.
Saka beduina je u svoje vrijeme bila napredna i dovoljno pametna da uci od drugih za razliku od danasnjih beduina.
Arapi su trgovali sa Indijom i Kinom itd malo jos da citas.. vidim stvarno mnogo si jak na tom polju.
Mongoli su bili osvajacka horda koja nije marila nizacim osim osvajanjima i punjenju riznice = nakon smrti Ginghisa i Kublai khanova carstvo se raspalo da nista nije ostalo iza njih - a Mongole su zaustavili Poljaci..
HardcoreMX

#328 Re: Pitanje za vjernike

Post by HardcoreMX »

славянин wrote: Citamo onda razlicite historije...
Od Grka nije nista ostalo ?? Ne znam onda cije filozofe,matematicare,astronome itd spominjemo indan danas i cijim se istrazivanjima sluzimo jos uvijek u nauci..
Arapi nisu osvojili Aleksandriju da prepisuju ali su bili tada dovoljno pametni da uvide korist od nauke i interesovali su se za istu tako da im je Aleksandrija dosla kao riznica a i njihov polozaj izmedju istoka i zapada.
Ptolomejska dinastija koja je vladala Egiptom dugo vremena je bila dinastija koja je vukla korijene upravo iz Grcke.
Saka beduina je u svoje vrijeme bila napredna i dovoljno pametna da uci od drugih za razliku od danasnjih beduina.
Arapi su trgovali sa Indijom i Kinom itd malo jos da citas.. vidim stvarno mnogo si jak na tom polju.
Mongoli su bili osvajacka horda koja nije marila nizacim osim osvajanjima i punjenju riznice = nakon smrti Ginghisa i Kublai khanova carstvo se raspalo da nista nije ostalo iza njih - a Mongole su zaustavili Poljaci..
ne citamo...kod tih grckih imena se naznacava da iza njih nema autenticnih spisa.. od grka islamski znastvenici su daleko vise napredovali..mozes pogledati listu islamskih znastvenika, mislioca etc...grci ako su bili toliki znastvenici onda su tvojom logikom kopirali od egipcana, a navedi sta su ostavili osim par stubova panteona, takodjer preuzimaju od rimljana tudju religiju...upravo su ptolomeja pa prema tome i aristotela opovrgnuli islamski znastvenici, od kojih se dalje razvija heliocentricni sustav...dakle da su prepisivali onda bi i ovu gresku prepisali...otkud arapima odjednom iznenadna pamet i znanje jezika kad su bili na margini drustva i poznati kao nepismena, divljacka plemena, presretaci karavana, mini primjer mongola, dakle identicno kao i mongoli kojima eto sam prepisujes kao osvajackom hordom jedino destruktivnost i nezainteresovanost na znanstvenom polju... sa Indijom i Kinom su trgovali svi, ali svi ne biljeze toliki drustveni rast koji premasuje sve i biva kulturni centar..Mongole zaustavljaju u egiptu od kad biljeze pad carstva...
славянин

#329 Re: Pitanje za vjernike

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:
славянин wrote: Citamo onda razlicite historije...
ne citamo...kod tih grckih imena se naznacava da iza njih nema autenticnih spisa.. od grka islamski znastvenici su daleko vise napredovali..mozes pogledati listu islamskih znastvenika, mislioca etc...grci ako su bili toliki znastvenici onda su tvojom logikom kopirali od egipcana, a navedi sta su ostavili osim par stubova panteona, takodjer preuzimaju od rimljana tudju religiju...upravo su ptolomeja pa prema tome i aristotela opovrgnuli islamski znastvenici, od kojih se dalje razvija heliocentricni sustav...dakle da su prepisivali onda bi i ovu gresku prepisali...otkud arapima odjednom iznenadna pamet i znanje jezika kad su bili na margini drustva i poznati kao nepismena, divljacka plemena, presretaci karavana, mini primjer mongola, dakle identicno kao i mongoli kojima eto sam prepisujes kao osvajackom hordom jedino destruktivnost i nezainteresovanost na znanstvenom polju... sa Indijom i Kinom su trgovali svi, ali svi ne biljeze toliki drustveni rast koji premasuje sve i biva kulturni centar..Mongole zaustavljaju u egiptu od kad biljeze pad carstva...
Daj molim te da ne idemo sad Aristotel,Platon,Pitagora,Arhimed.... da nastavim??
Daj mi eto jednog Arapa koji je u rangu doprinosa nauci i filozofiji kao ovi iznad .. a listu ti mogu nastaviti.To sto bi ti volio da su Arapi neki ogroman faktor jer si Musliman pa volis Muslimane pa ne gledas stvari realno to je tvoj problem.
Sta su Grci ostavili - opet necu da pricam otvori koju drugu knjigu osim Kurana pa nauci.

Grci preuzeli od Rimljana religiju ? Bolje ti je da nastavis sa hadisima o historiji jer ova ti ne ide .. al bas ne ide.
Procitaj ko je prvi krenuo da prica o heliocentricnom sistemu i gdje je prvo prihvacen kao ispravan ..

Arapi ponavljam ali ne rezonujes - su bili dovoljno pametni da uce od drugih i to razvijaju (Mongole nista nije zanimalo.. ) zato i jesu zabiljezili procvat nauke,kulture i ostalog posebno u vrijeme Grenade - sve dok nisu porazeni u Spaniji i pokoreni od Osmanlija.
HardcoreMX

#330 Re: Pitanje za vjernike

Post by HardcoreMX »

славянин wrote: Daj molim te da ne idemo sad Aristotel,Platon,Pitagora,Arhimed.... da nastavim??
Daj mi eto jednog Arapa koji je u rangu doprinosa nauci i filozofiji kao ovi iznad .. a listu ti mogu nastaviti.To sto bi ti volio da su Arapi neki ogroman faktor jer si Musliman pa volis Muslimane pa ne gledas stvari realno to je tvoj problem.
Sta su Grci ostavili - opet necu da pricam otvori koju drugu knjigu osim Kurana pa nauci.
Grci preuzeli od Rimljana religiju ? Bolje ti je da nastavis sa hadisima o historiji jer ova ti ne ide .. al bas ne ide.
Procitaj ko je prvi krenuo da prica o heliocentricnom sistemu i gdje je prvo prihvacen kao ispravan ..
Arapi ponavljam ali ne rezonujes - su bili dovoljno pametni da uce od drugih i to razvijaju (Mongole nista nije zanimalo.. ) zato i jesu zabiljezili procvat nauke,kulture i ostalog posebno u vrijeme Grenade - sve dok nisu porazeni u Spaniji i pokoreni od Osmanlija.
ako iole pameti imas onda bi znao da je aristotel, platon etc imali brojna pogresna ucenja koja su opovrgnuta...interesantno upravo u golden age...pa evo navescu at-Tusija koji je prvi oborio Ptolomojevo ucenje..meni se osobno fucka, ionako ima samo dobar covjek i govno, i tu nista dalje ne igra ulogu...ti ustvari oponiras znanstvenosti, ne nikakvoj religiji.. kazem ti ne govorim ti ja nego povijest znanosti sa svojim referencama sto ti iz svog indoktrinirang subjektivizma negiras pa je ocigledno da si navijac..grci su osvojeni od rimljana ne od arapa i preuzimaju vjeru od rimljana a ne od marsovaca, doduse poslije hoce svoje..e sad vec uveliko lupas...nije Grenada nego Granada..Grenada je ostrvo drzava u Karibiku..Osmanlije preuzimaju vlast i nemaju veze s tim..Granadu osvajaju spanski kraljevi..
zagortenej

#331 Re: Pitanje za vjernike

Post by zagortenej »

HardcoreMX wrote:
zagortenej wrote: zato što se ti naučnici nisu bavili pitanjima vjere niti su bili opterećeni sa istom. u tom periodu su vjerski učenjaci imali ograničenu slobodu uplitanja u svjetovne stvari tj. nije ih niko puno zarezivao.
može se slobodno reći da je tad vladalo sekularno uređenje po današnjim mjerilima.
nema islam (direktne) veze sa njihovim dostignućima.
fakat si u pravu..onda su oni shvatili kako treba vjeru...kakve koristi o trivijalnosti..samo su primjenili qur'ansko pravilo uci citaj razmisljaj..
dakle danasnje sekularno uredjenje je zapravo tadasnji islam..
nema veze sa islamom, a to vrijeme renesanse se naziva Golden Age Islama..
većina ti naučnika su po mjerilima zvanične dogme bili u najmanju ruku heretici, nisu oni primjenjivali qur'anska pravila, nego naučnu metodologiju.

Abu Bakr Muhamed ibn Zakarija al Razi, među najplodnijim je perzijskim piscima i najvećim liječnicima; napisao je oko 150 medicinskih, alkemijskih i filozofskih djela.
Razi also wrote three books on religion. “The Prophets' Fraudulent Tricks”, “The Stratagems of Those Who Claim to Be Prophets”, and “On the Refutation of Revealed Religions”
He was critical of the idea of prophet hood.
"On what ground do you deem it necessary that God should single out certain individuals [by giving them prophecy], that he should set them up above other people, that he should appoint them to be the people's guides, and make people dependent upon them?"

"If the people of this religion are asked about the proof for the soundness of their religion, they flare up, get angry and spill the blood of whoever confronts them with this question. They forbid rational speculation, and strive to kill their adversaries. This is why truth became thoroughly silenced and concealed"

On the Qur'an, Razi said:

"You claim that the evidentiary miracle is present and available, namely, the Koran. You say: "Whoever denies it, let him produce a similar one." Indeed, we shall produce a thousand similar, from the works of rhetoricians, eloquent speakers and valiant poets, which are more appropriately phrased and state the issues more succinctly. They convey the meaning better and their rhymed prose is in better meter. ... By God what you say astonishes us! You are talking about a work which recounts ancient myths, and which at the same time is full of contradictions and does not contain any useful information or explanation. Then you say: "Produce something like it?""
mali jomu

#332 Re: Pitanje za vjernike

Post by mali jomu »

HardcoreMX wrote: ...........

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Irsar

#333 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

Bloo wrote:Nebulozno brkas pojmove. Razumljivo - neznanje.To si ti.
Otidi na nedeljnu misu u sarajevsku Katedralu, zagrebacku ...bilo gdje. Poslusaj na kojem je jeziku.
Uzmi katekizam. Sve su to katolicke crkve.

Crkva kao institucija i krscani kao vjernicka masa su razdvojeni sto se tice toga.
Je li sad govorimo o tome kakvo je Kršćanstvo danas, ili govorimo kakvo je bilo 1000+ godina prije dekadence i upropaštavanja u 20. stoljeću? Svi iole upućeniji katolici mi govore kako je "tradicionalna latinska misa" pravi način obavljanja iste, a ne ove modernističke gluposti proizišle iz Vatikana II.
A ateisticki komentar je pak da bozanstvo valjda razumije sve jezike. Propis o jeziku je cisto politicko-ideolosko-torovski.
Da, pravi ateistički. Koji sa istinom i vjerom nema nikakve veze, ali mrsko mi dalje sada.
Bloo
Globalna šefica

#334 Re: Pitanje za vjernike

Post by Bloo »

:|
Vidim samo rijec dekadenca.
Koju obilato koristis.
U svakoj prilici.
Tvoji postovi mi nanose dusevnu bol.

Zivijo!
Pijem krv.isusovu trenutno.
славянин

#335 Re: Pitanje za vjernike

Post by славянин »

Irsar wrote:
Bloo wrote:Nebulozno brkas pojmove. Razumljivo - neznanje.To si ti.
Otidi na nedeljnu misu u sarajevsku Katedralu, zagrebacku ...bilo gdje. Poslusaj na kojem je jeziku.
Uzmi katekizam. Sve su to katolicke crkve.

Crkva kao institucija i krscani kao vjernicka masa su razdvojeni sto se tice toga.
Je li sad govorimo o tome kakvo je Kršćanstvo danas, ili govorimo kakvo je bilo 1000+ godina prije dekadence i upropaštavanja u 20. stoljeću? Svi iole upućeniji katolici mi govore kako je "tradicionalna latinska misa" pravi način obavljanja iste, a ne ove modernističke gluposti proizišle iz Vatikana II.
A ateisticki komentar je pak da bozanstvo valjda razumije sve jezike. Propis o jeziku je cisto politicko-ideolosko-torovski.
Da, pravi ateistički. Koji sa istinom i vjerom nema nikakve veze, ali mrsko mi dalje sada.
Da zaista dekadenca se desila... doduse neko je zove dekadenca a neko renesansa ili ponovno rodjenje.
Irsar

#336 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

Koga briga kako je ko zove? Činjenica je da su najbolji ljudi živjeli prije, ne poslije, a pogotovo ne danas. Renesansa je bila ništa drugo doli pobuna "racionalističkih" mislioca Evrope protiv vjere, a pozvali su se na Grke i Rimljane kao inspiraciju, iako izgleda nisu skontali kako su ti Grci i Rimljani ultimativno završili. A završili su tako što su propali i kasnije primili istu vjeru protiv koje su se ovi pobunili. Ironija.
Bloo
Globalna šefica

#337 Re: Pitanje za vjernike

Post by Bloo »

Irsar wrote:Koga briga kako je ko zove? Činjenica je da su najbolji ljudi živjeli prije, ne poslije, a pogotovo ne danas. Renesansa je bila ništa drugo doli pobuna "racionalističkih" mislioca Evrope protiv vjere, a pozvali su se na Grke i Rimljane kao inspiraciju, iako izgleda nisu skontali kako su ti Grci i Rimljani ultimativno završili. A završili su tako što su propali i kasnije primili istu vjeru protiv koje su se ovi pobunili. Ironija.
Ne znam.za tebe, ali.meni je ovo najbolji od svih mogucih svjetova. I stoljeca.
triconja

#338 Re: Pitanje za vjernike

Post by triconja »

Znal ko kako skinut onaj silikon sa tus kabine a da se ne osteti tus kabina? :D
славянин

#339 Re: Pitanje za vjernike

Post by славянин »

Irsar wrote:Koga briga kako je ko zove? Činjenica je da su najbolji ljudi živjeli prije, ne poslije, a pogotovo ne danas. Renesansa je bila ništa drugo doli pobuna "racionalističkih" mislioca Evrope protiv vjere, a pozvali su se na Grke i Rimljane kao inspiraciju, iako izgleda nisu skontali kako su ti Grci i Rimljani ultimativno završili. A završili su tako što su propali i kasnije primili istu vjeru protiv koje su se ovi pobunili. Ironija.
Da propast Rima i Grcke nakon cega je nastupilo mracno doba Evrope tj. Teokracija koja je napokon oborena i nastalo je ponovno rodjenje nauke i prosperiteta.Islamski svijet ciji si i ti primjer to ponovno rodjenje nikad nije imao.. zato se raspravlja koja je pravilna duzina brade,koliko daleko zena moze sama,dali je Muhamed na lijevu ili desnu nogu ustajao... dok drugi istrazuju svemir,okeane i tehnologije koje omogucavaju napredak.
zijancer

#340 Re: Pitanje za vjernike

Post by zijancer »

burek koji misli :-D
zijancer

#341 Re: Pitanje za vjernike

Post by zijancer »

da li su njegovi atomi bili sretniji u kravi,
ili u zemlji
ili istrazujuci svemir
mozda im je svejedno :cry:
HardcoreMX

#342 Re: Pitanje za vjernike

Post by HardcoreMX »

zagortenej wrote: većina ti naučnika su po mjerilima zvanične dogme bili u najmanju ruku heretici, nisu oni primjenjivali qur'anska pravila, nego naučnu metodologiju.

Abu Bakr Muhamed ibn Zakarija al Razi, među najplodnijim je perzijskim piscima i najvećim liječnicima; napisao je oko 150 medicinskih, alkemijskih i filozofskih djela.
pa taj ima djela vise nego kompletna hellenika...djela koja prate rijeci i to jos znanstvenik.. citaj uci...kao i u sloboda vjera, nema teokracije nema hereze jer u vjeri nema prisile..sve sami qur'anski principi..nije cudo sto ga onda povjesnicari zovu kako vec zovu..
Opet si u pravu..jasno da je to bilo demokratsko,kozmopolitsko drustvo..ocekivati je da ti kao musliman pokazujes preference prema islamu, no ides i u krajnosti jer ne mozes ocekivati da netko misli da imas intervju sa Rasisom iz srednjeg vijeka na engleskom.. de loma alnore..
славянин

#343 Re: Pitanje za vjernike

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:
zagortenej wrote: većina ti naučnika su po mjerilima zvanične dogme bili u najmanju ruku heretici, nisu oni primjenjivali qur'anska pravila, nego naučnu metodologiju.

pa taj ima djela vise nego kompletna hellenika...djela koja prate rijeci i to jos znanstvenik.. citaj uci...kao i u sloboda vjera, nema teokracije nema hereze jer u vjeri nema prisile..sve sami qur'anski principi..nije cudo sto ga onda povjesnicari zovu kako vec zovu..
Opet si u pravu..jasno da je to bilo demokratsko,kozmopolitsko drustvo..ocekivati je da ti kao musliman pokazujes preference prema islamu, no ides i u krajnosti jer ne mozes ocekivati da netko misli da imas intervju sa Rasisom iz srednjeg vijeka na engleskom.. de loma alnore..
Znaci Al Razi ima vise dijela nego kompletna Grcka postava ... da upisem samo. :lol:
HardcoreMX

#344 Re: Pitanje za vjernike

Post by HardcoreMX »

славянин wrote: Znaci Al Razi ima vise dijela nego kompletna Grcka postava ... da upisem samo. :lol:
:roll: mozda prvo da upises kakve skole?...hellenika je xenophonovo djelo grcke antike sadrzane u sedam knjiga...a sad pogledaj koliko ima zagorov znanstvenik...
славянин

#345 Re: Pitanje za vjernike

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:
славянин wrote: Znaci Al Razi ima vise dijela nego kompletna Grcka postava ... da upisem samo. :lol:
:roll: mozda prvo da upises kakve skole?...hellenika je xenophonovo djelo grcke antike sadrzane u sedam knjiga...a sad pogledaj koliko ima zagorov znanstvenik...
Hellenika isto tako oznacava Grcku filozofiju,nauku,panteon itd.

Hellas = Grcka , Helleni = Grci :sad:
HardcoreMX

#346 Re: Pitanje za vjernike

Post by HardcoreMX »

славянин wrote: Hellenika isto tako oznacava Grcku filozofiju,nauku,panteon itd.
Hellas = Grcka , Helleni = Grci :sad:
za tebe nista cudno..vec nesto prije si pomijesao Granadu sa Grenadom..grad i ostrvo-drzava..
nije samo Hellas, nego je i Hellada vazilo ime za drzavu..ako vec opcenito govoris pod jednim imenom(filozofija, umjetnost, arhitektura).. to je onda Hellenismus sto oznacava kompletnu epohu anticke grcke prije osvajanja od rimske imperije...
mali jomu

#347 Re: Pitanje za vjernike

Post by mali jomu »

HardcoreMX wrote: ......

nauci ti mene svasta nesto, hvala, pozitivno si me iznenadio, mislio sam da si obicni krkan, ali sad mi ispade da sam to bio ja :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Humljanin

#348 Re: Pitanje za vjernike

Post by Humljanin »

triconja wrote:Znal ko kako skinut onaj silikon sa tus kabine a da se ne osteti tus kabina? :D
Neam ti pojma, ja sam to gulio ručno :lol: :izet:
Irsar

#349 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

славянин wrote:nakon cega je nastupilo mracno doba Evrope tj. Teokracija koja je napokon oborena i nastalo je ponovno rodjenje nauke i prosperiteta.
Zabluda.
dok drugi istrazuju svemir,okeane i tehnologije koje omogucavaju napredak.
Sve te tehnologije i istraživanja ne služe ničemu osim da nas udalje od Boga. Uspješno, naravno. A ljudi su prije moderne nauke i tehnologije živjeli hiljadama godina sasvim normalno i ništa im nije nedostajalo, čak su uspjeli dati sve najbolje i najljepše što je čovječanstvo vidjelo. Za razliku od današnjeg svijeta, koji samo može da štanca inkrementalno bolje aparate kojima se samo skreće pažnja sa bitnijih stvari, tj. Boga.

I naravno, vrhunac nauke i tehnologije je da sada imamo ljude koji sami sebe sakate i deformišu si spolne organe jer su "zbunjeni" ko su i šta su. A planeta Zemlja nikad onečišćenija i u gorem ekološkom i svakom drugom smislu. Eto za šta nam nauka i tehnologija služi, da sami sebe uništimo.
Sara03

#350 Re: Pitanje za vjernike

Post by Sara03 »

Prije bih rekla da si ti zbunjen, poprilično.

Nauka i tehnologija nisu sporne. Sporno je kojom nogom kročiti u toalet i što pritom mrmljati. Prijedlozi?
Post Reply