HardcoreMX wrote:славянин wrote:HardcoreMX wrote:
jesu temelj znanosti bez cega danasnja znanost ne bi ni postojala..procitaj barem neki opci pregled znanstvene evolucije..grci ne dolaze u obzir jer su bili pod cizmom rimske imperije, kina daleko ili neki drugi onda bi oni bili u renesansi znanosti, a ne tadasnji islamski svijet...
Grci itekako dolaze u obzir posebno ako uzmes malo i procitas sta su Arapi po preuzimanju Aleksandrije uradili (hint krenuli sa prevodjenjem knjiga od poznatih Grckih filozofa,matematicara itd) Arapska otvorenost u tom periodu i jest proizvela napredak u nauci jer su bili liberalni dio svijeta tada.
Rimska imperija je bila fino razvijena i dala je ogroman doprinos u kulturi i sociologiji kao i kompletne temelje za zakone,sud itd kao i drzavno uredjenje.
Kina je daleko a i blizu (put svile,rimljani su trgovali sa Kinezima mnogo prije Islama) kao i Indija,Perzija itd.
Nauka danas kao sto sam ja napisao a ti nisi procitao vuce
Korijene iz renesanse i “naucnog procesa” itd ... ali ne pisao to sada trazi sam.
Generalno Islamski svijet danas je prepotentan sto se tice tog vremena - pa se kod Arapa cuje da su oni sve izumili prije svih, da Evropu nisu osvojili jer su “stali” sa osvajanjima itd..
to ti ne kazem ja nego povijest znanosti..od starih grka nije ostalo nista od tragova i dokaza..zamisli arapi osvajaju aleksandriju da bi prevodili grcke dokumente..koja glupost..a to je bila samo kolonija rimske imperije..tom logikom onda su stari grci prepisivali od starih egipcana i to vrlo lose s obzirom da su egipcani starija, a ostavili mnogo napredniju civilizaciju koja je i dan danas zagonetka, a grci ostali na par stubova panteona...saka beduina nije mogla ni prismrditi velikim i stoljetnim carstvima poput rimske imperije i perzije, a u kinu i indiju nisu nikad ni krocili odnosno bilo pod njihovim protektoratom, a mongoli su opet bili daleko najveci osvajaci koji pokorise i pola evrope i orijenta pa bi onda tvojom logikom osvoji i prepisuj oni bili najveci znanstvenici i pokretaci renesanse, a daleko od toga...
Citamo onda razlicite historije...
Od Grka nije nista ostalo ?? Ne znam onda cije filozofe,matematicare,astronome itd spominjemo indan danas i cijim se istrazivanjima sluzimo jos uvijek u nauci..
Arapi nisu osvojili Aleksandriju da prepisuju ali su bili tada dovoljno pametni da uvide korist od nauke i interesovali su se za istu tako da im je Aleksandrija dosla kao riznica a i njihov polozaj izmedju istoka i zapada.
Grci ostavili par stubova panteona ? Vidim ja vrli si hostoricar.
Ptolomejska dinastija koja je vladala Egiptom dugo vremena je bila dinastija koja je vukla korijene upravo iz Grcke.
Saka beduina je u svoje vrijeme bila napredna i dovoljno pametna da uci od drugih za razliku od danasnjih beduina.
Arapi su trgovali sa Indijom i Kinom itd malo jos da citas.. vidim stvarno mnogo si jak na tom polju.
Mongoli su bili osvajacka horda koja nije marila nizacim osim osvajanjima i punjenju riznice = nakon smrti Ginghisa i Kublai khanova carstvo se raspalo da nista nije ostalo iza njih - a Mongole su zaustavili Poljaci..