Šta je fufica?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#326 Re: Šta je fufica?

Post by Bloo »

Tomahawk11 wrote:
Bloo wrote:
Šovinizam se uglavnom povezuje sa muškim šovinizmom, iako je sama definicija šovinizma šira od toga.
Šovinista smatra da su muškarci superiorniji od žena samim tim što su muškarci.
Feminizam (barem većina), to ne smatra.

Šovinizam (čak i u svom širem spektru značenja) nije ideologija, politički pokret, filozofija - za razliku od feminizma.
Mislio sam ovaj kontekst mržnje, šovinisti su oni koji, hajmo reći, mrze ženski rod, odnosno koriste svaku priliku da šuknu, slično je i sa pripadnicama feminizma. Ili nije?
Koliko feministica znaš u "stvarnom životu"?
Btw i muškarci mogu biti feministi :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#327 Re: Šta je fufica?

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote:@Zlato
Ne znam na koje plodove misliš.
Da li su plodovi (bilo kakvog feminizma) nešto što je ženama bespravno dato i ne treba da imaju ili im pripada, a u svjetlu egalitarizma da su svi ravnopravni u ovom društvu? Zašto se moramo boriti za nešto što bi trebalo da bude normalno?
Mogu li ja, mogu li ja? :hmpf:

Generalno, zar to nije tako, bar u većini razvijenih zemalja, pa eto i u zemljama u tranziciji, kao što je naša?! Mislim, prilično smo nesređeno društvo, ali žena ima ravnopravnu ulogu u društvu. E sad, ako ćemo se zavlačiti po raznim budžacima, onda ćeš sigurno naći i tamo gdje nije.
Tomahawk11
Globalni moderator

#328 Re: Šta je fufica?

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote: Koliko feministica znaš u "stvarnom životu"?
Hm, poznanica nijednu.
Ne mogu se, iskreno, neke sjetiti.
Čuj to? :?
Bloo
Globalna šefica

#329 Re: Šta je fufica?

Post by Bloo »

@Tomo

NAjbliže šovinizmu, a po toj definiciji što se predstavio, je radikalni feminizam, s tim da se isti fokusira na rušenje patrijarhata, te što je možda nekome teško prihvatljivo, rušenje koncepta roda i spola na način da isto ne predstavlja kulturološki najbitniju determinantu u društvu. Svi smo mi ljudska bića.
annoy

#330 Re: Šta je fufica?

Post by annoy »

Jedino je equity feminism nesto s cim bi se mogla identificirati
Bloo
Globalna šefica

#331 Re: Šta je fufica?

Post by Bloo »

Tomahawk11 wrote:
Bloo wrote:@Zlato
Ne znam na koje plodove misliš.
Da li su plodovi (bilo kakvog feminizma) nešto što je ženama bespravno dato i ne treba da imaju ili im pripada, a u svjetlu egalitarizma da su svi ravnopravni u ovom društvu? Zašto se moramo boriti za nešto što bi trebalo da bude normalno?
Mogu li ja, mogu li ja? :hmpf:

Generalno, zar to nije tako, bar u većini razvijenih zemalja, pa eto i u zemljama u tranziciji, kao što je naša?! Mislim, prilično smo nesređeno društvo, ali žena ima ravnopravnu ulogu u društvu. E sad, ako ćemo se zavlačiti po raznim budžacima, onda ćeš sigurno naći i tamo gdje nije.
Zaboravlja se da su feministička pitanja, povremeno a i često i svakodnevna pitanja sviju nas.
Porodiljno, trudnice, pravo žene da je se tokom intervjua ne pita da li ima djece, da li se planira udavati, kada planira rađati, pravo da bude jednako plaćena za isti posao...

To nisu jedino i isključivo feministička pitanja, to su ljudska pitanja I feministička.
Bloo
Globalna šefica

#332 Re: Šta je fufica?

Post by Bloo »

Tomahawk11 wrote:
Hm, poznanica nijednu.
Eto znaš mene na neki način.

Da li ja mrzim muškarce? Da li u komunikaciji s tobom izražavam mržnju? Da li pljujem po instituciji braka i rađanju djece?
Bloo
Globalna šefica

#333 Re: Šta je fufica?

Post by Bloo »

Eto dok se Karlinka ne vrati :mrgreen:
Ja sad bježim, imam posla u onom svom tamnom vilajetu od PF Religija. :mrgreen:

:run:
Tomahawk11
Globalni moderator

#334 Re: Šta je fufica?

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote: Zaboravlja se da su feministička pitanja, povremeno a i često i svakodnevna pitanja sviju nas.
Porodiljno, trudnice, pravo žene da je se tokom intervjua ne pita da li ima djece, da li se planira udavati, kada planira rađati, pravo da bude jednako plaćena za isti posao...

To nisu jedino i isključivo feministička pitanja, to su ljudska pitanja I feministička.
Svakako. Nego se feminizam uglavnom veže za neki otpor žene prema muškom svijetu. Mislim, bar je takva generalna percepcija.
Bloo wrote:@Tomo

NAjbliže šovinizmu, a po toj definiciji što se predstavio, je radikalni feminizam, s tim da se isti fokusira na rušenje patrijarhata, te što je možda nekome teško prihvatljivo, rušenje koncepta roda i spola na način da isto ne predstavlja kulturološki najbitniju determinantu u društvu. Svi smo mi ljudska bića.
E da, to je to, nisam upratio. :thumbup:
Bloo wrote:Eto znaš mene na neki način.

Da li ja mrzim muškarce? Da li u komunikaciji s tobom izražavam mržnju? Da li pljujem po instituciji braka i rađanju djece?
Hm, onda nisi radikalna feministkinja. :D

Ma dobro, dosta toga je kontrareakcija na negativu sa druge strane. Onda imaš i više radikalizma.
Bloo
Globalna šefica

#335 Re: Šta je fufica?

Post by Bloo »

@Tomo

Kako bi ti reagovao kada bi ti neko zabranio da hranis svoje dijete, da ga nosas i presvlacis jer si musko, a zene to rade bolje jer su zene, rodile su to dijete, u njima postoji to urodeno, prirodno znanje o hranjenju, nosanju, presvlacenju?
Tomahawk11
Globalni moderator

#336 Re: Šta je fufica?

Post by Tomahawk11 »

sherbett wrote: Sad ste i mene zadeverali.
Stovise, ja znam vise onih sto tako reci proklinju dan kad su zene krenule radit i kad su otvoreni vrtici :lol:
Osobito ove sto su postale mame s 25+ pa ostavljaju djecu kuci idu radit.. i koje se zale da nis ne stignu :mrgreen:
Jesi to i ti feministkinja? Koja si, ova soft ili ona zadrta? :mrgreen:
Aman, kako vas ne skontam? :-)
Nastasia

#337 Re: Šta je fufica?

Post by Nastasia »

annoy wrote:Za losu percepciju feminizma i sve vece distanciranje zena od tog pokreta krive su iskljucivo zene koje su feminizam pretvorile to sto on danas na zapadu jest
Tko jos vjeruje da je feminizam danas na ono sto kaze udzbenicka definicija stvarno je naivan
Zato se mlade zene radije sve vise nazivaju egalitarijankama i ne zele nista imati s danasnjim izrodima feminizma

To sam ja davno rekla. Najblizi mi je egalitarizam. Danasnji feminizam mi se ne dopada upravo iz razloga sto se vise ne traze prava, vec hoce da se pokazs neka superiornost.

Ali poricati doprinos feminizma kroz historiju je jos gore od ekstremnog feminizma. Onaj feminizma koji je bio ono sto zaista po def jeste je mnogo ucinio za zenu .
Bloo
Globalna šefica

#338 Re: Šta je fufica?

Post by Bloo »

Tomahawk11 wrote:
Stovise, ja znam vise onih sto tako reci proklinju dan kad su zene krenule radit i kad su otvoreni vrtici :lol:
Osobito ove sto su postale mame s 25+ pa ostavljaju djecu kuci idu radit.. i koje se zale da nis ne stignu :mrgreen:
Jer smo fine i dobro nam.ide undercover :oops:
Tomahawk11
Globalni moderator

#339 Re: Šta je fufica?

Post by Tomahawk11 »

Kako bi ti reagovao kada bi ti neko zabranio da hranis svoje dijete, da ga nosas i presvlacis jer si musko, a zene to rade bolje jer su zene, rodile su to dijete, u njima postoji to urodeno, prirodno znanje o hranjenju, nosanju, presvlacenju?
Pazi, bilo kakve restrikcije koje su u koliziji sa osnovnim ljudskim pravima i slobodama su nedopustive, nebitno da li se radi o žensku ili mušku.
Bloo
Globalna šefica

#340 Re: Šta je fufica?

Post by Bloo »

sherbett wrote:
Tomahawk11 wrote:
Hm, poznanica nijednu.
Sad ste i mene zadeverali.
Sve se da stici podjelom poslova :mrgreen:
Naravno, ja teoretski spekulisem.
Zavrsi se sa poslom u 4 ili 5, pokupi se dijete, dode kuci, ona ga hrani, on ga okupa i presvuce.dok ona kuha rucak, on pere sude ili stavlja u masinu dok ona uspavljuje, ona ukljuci ves,a on usisava dok ona kaci ves...i tako.
Tomahawk11
Globalni moderator

#341 Re: Šta je fufica?

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote:
Tomahawk11 wrote:
Jer smo fine i dobro nam.ide undercover :oops:
I šta sad, kad ste se razotkrile? :?
annoy

#342 Re: Šta je fufica?

Post by annoy »

Nastasia wrote:

To sam ja davno rekla. Najblizi mi je egalitarizam. Danasnji feminizam mi se ne dopada upravo iz razloga sto se vise ne traze prava, vec hoce da se pokazs neka superiornost.
Pazi se, meni je zbog takvog stava receno da zasluzujem da mi se oduzmu sva ljudska prava :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#343 Re: Šta je fufica?

Post by Tomahawk11 »

annoy wrote:
Nastasia wrote:

Pazi se, meni je zbog takvog stava receno da zasluzujem da mi se oduzmu sva ljudska prava :D
Jedan od razloga prozivanja muškaraca za šovinizam je upravo pokazivanje superiornosti, pa vi vidite. :hmpf:
MarlboroGold

#344 Re: Šta je fufica?

Post by MarlboroGold »

Tomahawk11 wrote: Jedan od razloga prozivanja muškaraca za šovinizam je upravo pokazivanje superiornosti, pa vi vidite. :hmpf:
Ma dobro je to čika vukajlija objasnio... :D
Bloo
Globalna šefica

#345 Re: Šta je fufica?

Post by Bloo »

Tomahawk11 wrote:

Pazi, bilo kakve restrikcije koje su u koliziji sa osnovnim ljudskim pravima i slobodama su nedopustive, nebitno da li se radi o žensku ili mušku.
Naravno, jer smo tu svi jednaki. :mrgreen: i ravnopravni i jednaki. U nekim stvarima nismo jednaki logicno, ali treba dopustiti ravnopravnost.
Osim u peglanju odjece :oops: to vama.prepustam
Pa susrecem se sa ljudima kojima je i dalje normalno da zene ne nastavljaju skolovanje dalje od zakonski propisanog minimuma, ljudima koji koriste izjave Sta ti znas, ti si zensko, ljudima koji smatraju da je normalno pitati da li si udata i imas li malu djecu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#346 Re: Šta je fufica?

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote:
Naravno, jer smo tu svi jednaki. :mrgreen: i ravnopravni i jednaki. U nekim stvarima nismo jednaki logicno, ali treba dopustiti ravnopravnost.
Osim u peglanju odjece :oops: to vama.prepustam
Pa susrecem se sa ljudima kojima je i dalje normalno da zene ne nastavljaju skolovanje dalje od zakonski propisanog minimuma, ljudima koji koriste izjave Sta ti znas, ti si zensko, ljudima koji smatraju da je normalno pitati da li si udata i imas li malu djecu.
Čuj peglanje odjeće, pa mislim da imam možda dvije stvari koje se trebaju peglati. :mrgreen:
Osim mene, jel :oops:
Hm, toga ima sigurno...ima i ona, igrajte, pi.... :oops: :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#347 Re: Šta je fufica?

Post by Bloo »

:lol:
Pitaruuuu

:run:
Nastasia

#348 Re: Šta je fufica?

Post by Nastasia »

Ili recimo dozvoli se da sefica akuserske klinike izjavi da se primaju na posao iskljucivo muskarci jer zene radjaju i imaju porodiljsko. Akuserske klinike. :D I zensko moze bit sovinista.

Ne mislim da sam bolja od bilo kog muskarca. Al ne mislim ni da sam gora. Meni su muskarci super i bas ih gotivim.

A i seks je svakako zanimljiviji sa njima.
Bloo
Globalna šefica

#349 Re: Šta je fufica?

Post by Bloo »

Nastasia wrote:Ili recimo dozvoli se da sefica akuserske klinike izjavi da se primaju na posao iskljucivo muskarci jer zene radjaju i imaju porodiljsko. Akuserske klinike. :D I zensko moze bit sovinista.

Ne mislim da sam bolja od bilo kog muskarca. Al ne mislim ni da sam gora. Meni su muskarci super i bas ih gotivim.

A i seks je svakako zanimljiviji sa njima.
:lol:
:thumbup:

Bros before hoes :mrgreen:
Euridika
Globalna šefica

#350 Re: Šta je fufica?

Post by Euridika »

Mogu li ja sad?

Slomiste me ljudi... dok sam iščitala zadnjih 10 stranica teme. Odmah da kažem, mrva je falila da i ova tema ode pod ključ, ali pošto je napravljen zaokret na temu šovinizam vs. feminizam i prestalo se sa direktnim i indirektnim vrijeđanjima, ostaviću je zasad još aktivnom. Iako je ova priča na zadnjih par strana off-topic, neću je brisati, jer ova tema (isto kao i ona prethodna zaključana) nemaju realno puno smisla same po sebi.

Ja kao žena moram reći da u potpunosti razumijem Karlinkinu reakciju, iako je ona previše burna. Ona ima itekako pravo što odavno ukazuje da forum obiluje muškim šovinizmom. Nije baš u pravu kad kaže da se ostale žene ne bore protiv toga, bore se, ali drukčijim sredstvima i s manje žara. A i to odustajanje od otvorene borbe je ponajviše zato što ta borba ne može nikad uroditi željenim plodom, uzaludna je. Pretvori se u naklapanja i rasprave bez kraja, od čega na kraju možeš jedino odustati, jer nijedna strana ne priznaje poraz.

Kao moderator sam dužna navesti da sam spolno, tj. rodno indiferentna kad su u pitanju sankcije. Prema tome, nikakve prozivke koje sam čitala u zadnje vrijeme kako samo muški članovi foruma bivaju banovani, a žene su pošteđene nemaju utemeljenja u stvarnosti. Upozoren i sankcionisan je svako ko prekrši pravila. Neko dobije žuti, neko crveni karton, baš kao u fudbalu.
Post Reply