DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post Reply
SaraFina

#326 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by SaraFina »

Vi govorite o Dodiku kao nekom srpskom patrioti??? Kome je zbilja u cilju napraviti srpsku državicu ili u najgorem slučaju teritoriju RS pripojiti Srbiji?

Ne budite smiješni :D
cadburry

#327 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by cadburry »

Dozer wrote:
cadburry wrote:
Dozer wrote:Ili se latiti puske, i lagano sve to rastjerati.
Pa jal' hadzija, jal' bos.

Logicno, od toga nema nista jer vodje s ove strane blentitetske granice nemaju pojma o svemu tome. A ni muda za sve to. A kako ce i znati i imati muda kad su i prosli rat proveli krijuci se u dimijama medju zenama, po podrumima i trezorima, i sl.

Sve sto bi se desilo u gore opisanom secesionistickom pokusaju bi bilo da Bakir i SDA kukaju EU i MZ, a istovremeno narod ovdje ubjedjuju da od te secesije nema nista.
Covic i HDZ bi se, po obicaju, hinjski i mudro drzali po strani, balansirajuci izmedju ostala dva supljaka, i gledajuci kako da izvuku najvecu korist za sebe.

I to bi bilo to, a trajalo bi par godina, za koje vrijeme bi se u UN, EU i USA "diskutovalo" o najnovijoj balkanskoj krizi...
A šta bi bilo nakon par godina?
Isto sto i sada, nakon ove 22 godine.

Vi, ocito, ne kontate da je vrijeme jedan od najbitnijih faktora u ovoj prici. Ovo sto danas rade Dodick & Co. je upravo ono sto su im u amanet ostavili Karadzic i Milosevic da rade - da odrzavaju stanje podjela toliko dugo dok se ljudi na to ne naviknu i ne prihvate to kao normalno.
Tokom tog vremena ce se izroditi i nove generacije, a koje nemaju pojma ni o cemu drugom osim postojeceg stanja i kojima je to stanje jedino prirodno i normano okruzenje, a starije generacije ce polako nestati.

I upravo se ovo desava vec 22 godine - konstantno se odrzavaju nekakve tenzije, a vecinu pokrecu upravo iz RS. Za to vrijeme su se rodile 22 nove generacije, ako niste primijetili... Ako na to dodamo i 10-15 prethodnih (rodjeni nakon 1980), nije pretesko zakljuciti da je danas u BIH, a samim tim i u RS, par stotina hiljada onih kojima je sve ovo sasvim normalno, i koji ce se sutra hladno boriti upravo da odrze ovo ovakvim kakvo i jeste. Naprosto jer za drugo i drugacije i ne znaju.

I upravo su ovo ciljevi i glavna politika RS-a - izdrzati dovoljno dugo dok vecina stanovnistva ne budu te nove generacije, a koje su odrasle na podjelama.

Da budemo nacisto - ni Bosnjacka ni Hrvatska strana ne rade apsolutno nista drugacije. I jednima i drugima price o povratnicima i zlocinima sluze iskljucivo u predizborne svrhe (i samo se tada i sjete svega toga i svih tih. Ovih dana ocekujem ponovo odavno recikliranu Nanu Fatu i "njenu" crkvu, kao i sve ostale pratece price), dok zapravo ne rade apsolutno nista zaista jako, jasno i ostro cime bi se na neki nacin stalo u kraj Dodicku i njegovoj politici.
Ovo sasvim jasno pokazuje da su SDA i HDZ, ili drugacije receno vodjeci kod Bosnjaka i Hrvata, klasicni saucesnici u kompletnoj prici.

Jer, da nije ovako, odavno su se protiv Dodicka mogle pokrenuti tuzbe pred drzavnim sudom za razne stvari. Da li su? Slabo. Cak i one koje jesu, sluzile su opet samo dizanju tenzija s mikro-politickim ciljevima usmjerenim na vlastite stranacke i licne interese.

Sagledajte malo, analizirajte, i uvidjecete da ovo jeste ovako.

A odgovor na pitanje "Sta bi bilo nakon par godina" je identican ovome gore - za tih par godina bi se ljudi navikli da prelaze nekakvu entitetsku granicu, u umovima bi se stvorila, ili preciznije receno odrzala postojeca slika podjela, samo sto bi bila jos cvrsca i jasnija, i to je to. Za 10-15 godina bi onda bili stvoreni svi preduslovi da se Karadjicev i Milosevicev plan ostvari, i to bez daljnjeg ratovanja, jer bi svi ovdje rekli "ma nek' sev ide u PM".

Rezultat - muslimanska drzavica maltene usred Evrope, ali cvrsto okruzena i okovana "vjekovnim neprijateljima".
Shvatite da EU i MZ ne da nemaju, nego naprosto ne zele od BiH da naprave pravu i funkcionalnu demokratsku drzavu upravo radi toga sto je vecina stanovnistva muslimansko. I to ne zele pogotovo danas nakon 17 godina isceniranih desavanja kojima je zapad poklopio resurse muslimanskih zemalja, i vodi jedan nadasve licemjerni rat u kojem su upravo muslimani markirani kao nazadni, teroristi, ovakvi, onakvi...
Ja vrlo slično razmišljam. Mislim da takva agonija može stoljeće cijelo potrajati. I da će početi i trajati ako Dodik krene u secesiju. Oni defacto nezavisni, ali nepriznati, kontinuirano ko biva vanredno stanje, idealno da se suspenduje demokratija i kritički glas sa obje strane entitetske linije, prostor u kojem se samo siromaštvo i socijalna nepravda razvijaju. Sa puno intenzivnijim egzodusom obrazovane i progresivne populacije. I ne mislim da će nekome posebno smetati ta "muslimanska državica". Zašto bi? Kome smo to mi prijetnja? U prosjeku vrlo sekularni, samo folklorno religiozni, nenasilni, malobrojni i siromašni.
cadburry

#328 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by cadburry »

Skijaš wrote:
cadburry wrote:
Dakle, ti se pouzdaš u ove milione bh. patriota
Ne radi se o milionima, nekoliko stotina dovoljno odlučnih bi moglo izbaciti secesiju iz šina. Ali tebi očigledno nemam šta objašnjavati, ti pozivaš na predaju i uvjeravaš nas kako bi čovjek sa američke crne liste garantovao nekom prava. Još prijetiš suzavcem ? :) Doooobro.
Ne pozivam na predaju, nego samo govorim da mi nemamo ni djokera u rukavu, ni nekih realnih opcija, ni strategije, ni plana. I da sve ono što se trenutno navodi kao neka opcija realno nema veze sa realnošću.
Dozer

#329 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

SaraFina wrote:Vi govorite o Dodiku kao nekom srpskom patrioti??? Kome je zbilja u cilju napraviti srpsku državicu ili u najgorem slučaju teritoriju RS pripojiti Srbiji?

Naravno da njemu to nije cilj. I naravno da on nije nikakav srpski patriota. Zna on vrlo dobro da mu nigdje ne bi bilo dobro kao sada i ovdje, i u ovakvom stanju i sistemu. Jebe se njemu za Srbe, cilj je licni interes.
Ali, ovo isto se odnosi i na B i H komponente, tj. vodje. I Bakiru se zivo jebe za Bosnjake, kao i Covicu za Hrvate. I svima njima zajedno, uostalom. Narodi i pozivanje na to, na nekakav patriotizam i slicna sranje svima njima sluzi samo kao alat da sebe odrzavaju na pozicijama moci. Nista vise, nista manje.

Nakaradna i antiustavna konstitutivnost koju su nam svima nametnuli je glavni kamen spoticanja napretku na bilo koji nacin. Sve dok to postoji i dok je to osnovni faktor za bilo sta, ovdje nista nece funkcionisati kako treba.
Point.

#330 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Point. »

Nikakav Bosnjakistan ne dolazi u obzir, to bi bilo drzavica osudjena na propast.
SaraFina

#331 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by SaraFina »

Dozer wrote:
SaraFina wrote:Vi govorite o Dodiku kao nekom srpskom patrioti??? Kome je zbilja u cilju napraviti srpsku državicu ili u najgorem slučaju teritoriju RS pripojiti Srbiji?

Naravno da njemu to nije cilj. I naravno da on nije nikakav srpski patriota. Zna on vrlo dobro da mu nigdje ne bi bilo dobro kao sada i ovdje, i u ovakvom stanju i sistemu. Jebe se njemu za Srbe, cilj je licni interes.
Ali, ovo isto se odnosi i na B i H komponente, tj. vodje. I Bakiru se zivo jebe za Bosnjake, kao i Covicu za Hrvate. I svima njima zajedno, uostalom. Narodi i pozivanje na to, na nekakav patriotizam i slicna sranje svima njima sluzi samo kao alat da sebe odrzavaju na pozicijama moci. Nista vise, nista manje.

Nakaradna i antiustavna konstitutivnost koju su nam svima nametnuli je glavni kamen spoticanja napretku na bilo koji nacin. Sve dok to postoji i dok je to osnovni faktor za bilo sta, ovdje nista nece funkcionisati kako treba.

Da se ponovim.
Kompletna država je pacijent na aparatima. Rs je tumor, odnosno već tkivo koje treba kiruški odstraniti. (Institucije ukinuti i svaku vrstu posebnog financiranja prenosom nadležnosti) Da bi Dodik proglasio neovisnost prvo mora obezbijediti "tumoru" aparate za održavanje u životu. Misliš Putin će svojevoljno obezbjediti novčana srestva za desetak godina i ubrizgavati "infuziju" pacijent na umoru? Zašto bi to uradio? Vučić ih nema. A neko mora hraniti glomazno i opterećeno entitetsko upošljeno stanovništvo po razno raznim institucijama. Cijela BiH bez financijske pomoći neodrživa je, RS duplo je opterećenija od FBiH. Dakle, evo da proglasi Dodik sutra samostalnost, za pola godine najdalje kolabirali bi.
Zapad upucava lovu zarad socijalnog mira, obzirom da je BiH projekt zapada ovakva kakva jeste niko neće "tumor" koji se samoincijativno odstranio, "snabdijevati izfuzijom" za nastavak parazitiranja. Može RS biti parazit, ali samo na " domaćinu" BiH. Amin!

Zna ovo i Dodik odlično i MZ.
Last edited by SaraFina on 24/04/2018 11:41, edited 1 time in total.
Dozer

#332 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

cadburry wrote: Ja vrlo slično razmišljam. Mislim da takva agonija može stoljeće cijelo potrajati. I da će početi i trajati ako Dodik krene u secesiju. Oni defacto nezavisni, ali nepriznati, kontinuirano ko biva vanredno stanje, idealno da se suspenduje demokratija i kritički glas sa obje strane entitetske linije, prostor u kojem se samo siromaštvo i socijalna nepravda razvijaju. Sa puno intenzivnijim egzodusom obrazovane i progresivne populacije. I ne mislim da će nekome posebno smetati ta "muslimanska državica". Zašto bi? Kome smo to mi prijetnja? U prosjeku vrlo sekularni, samo folklorno religiozni, nenasilni, malobrojni i siromašni.
Nece realno smetati nikome, logicno, ali cilj je imati neki region pod tenzijom, a koji uvijek moze posluziti za kojekakva potkusurivanja.

@FinaSaro
Ne moras se ponavljati. Ja to trubim vec, brat-bratu, 10 godina :D
Ali, niko ne fercera... Jer, da se to konta, odavno bi na ulicama bile desetine hiljada ljudi koji bi nogama rastjerali ENV zgadiju.
cadburry

#333 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by cadburry »

SaraFina wrote:
cadburry wrote:Koliko god ideje ovog lika bile nebulozne, ovaj njegov tekst ipak ima jedan veliki značaj: mislim da je ozbiljno vrijeme da razmislimo šta ćemo uraditi ako Dodik odluči proglasiti nezavisnost RS-a jednog dana, a sve mi se izvjesnije čini da to hoće uraditi. Mislim da njemu odgovara scenarij Južne Osetije, Abhazije, Donetsk republike i sl., jer je stamnje u tim "proto-državama" uvijek alarmantno i demokratija je praktično suspendovana, što otvara mogućnost doživotnog vladanja par opskurnih likova, kakav je i on sam.

Šta je naš odgovor u tom slučaju?
Hoćemo li se nadati da će zapadni svijet intervenisati? Hoće, al u guzici.
Hoćemo li se pouzdati u institucije BiH? Hoćeš ga SIPA hapsiti? Hoće, al u guzici.
Hoće li se "milion bh. patriota", uz podršku namjenske industrije o kojoj Bakir priča, organizoviati i sa zemljom sravniti Banja Luku i sve druge gradove u RS-u u kojim većina stanovnika ne voli Bosnu i ne želi živjeti u BiH? Ako su prethodna dva scenarija "u guzici", ovo je naučna fantastika.
Hoće li stanovnici RS-a ustati protiv dodika u toj namjeri? Rezultati izbora vam najbolje govore o tome šta će stanovnici RS-a uraditi u tom slučaju.

Po meni, najvejrovatniji scenarij je scenarij stoljetnog ludila. RS je nezavisna od ostatka BiH (ima realni suverenitet na svojoj teritoriji), to joj niko osim Srbije i Rusije ne priznaje, mi ih blokiramo gdje stignemo, živimo u kontinuiranoj situaciji napetosti, prijetnji, sa niskim stepenom ličnih sloboda i demorkatije, u konstantnom ekonomskom i socijalnom nazatku. Nešto kao Gruzija danas. Meni je ovo najcrnji scenarij, a bojim se da, ako dođe do proglašenja enzavisnosti RS-a, je najizgledniji.

Kompletna država je pacijent na aparatima. Rs je tumor, odnosno već tkivo koje treba kiruški odstraniti. (Institucije ukinuti i svaku vrstu posebnog financiranja prenosom nadležnosti) Da bi Dodik proglasio neovisnost prvo mora obezbijediti "tumoru" aparate za održavanje u životu. Misliš Putin će svojevoljno obezbjediti novčana srestva za desetak godina i ubrizgavati "infuziju" pacijent na umoru? Zašto bi to uradio? Vučić ih nema. A neko mora hraniti glomazno i opterećeno entitetsko upošljeno stanovništvo po razno raznim institucijama. Cijela BiH bez financijske pomoći neodrživa je, RS duplo je opterećenija od FBiH. Dakle, evo da proglasi Dodik sutra samostalnost, za pola godine najdalje kolabirali bi.
Zapad upucava lovu zarad socijalnog mira, obzirom da je BiH projekt zapada ovakva kakva jeste niko neće "tumor" koji se samoincijativno odstranio, "snabdijevati izfuzijom" za nastavak parazitiranja. Može RS biti parazit, ali samo na " domaćinu" BiH. Amin!

Nadam se da si upravu. Međutim, ja ću opet biti pesimista. Ja ne mislim da bi RS bila bogata i prosperitetna "protodržava" ako proglasi nezavisnost. Naprotiv, siromaštvo i bijeda bi bili daleko veći nego što je to sada. Ali mislim da Dodiku to ne predstavlja problem. Za njegovog aviona, helikoptera i kavijara neće falit. Ni u Južnoj Osetiji se ne živi lijepo, pa evo već druga decenija kako postoje.

A imaju razne opcije: prodati Elektroprivredu RS-a, prodati i sve ostalo što se može prodati, povećati PDV koji će sami prikupljati, prepoloviti javnu potrošnju tako što prepolove plate u javnom sektoru, invalidinine, penzije... Prosto u tim protodržavama u kojima je stalno vanredno stanje, nema potrebe kupovati socijalni mir visokom javnom potrošnjom, jer je stalni strah ono što hrani ljude. A svakki kritički glas se prijetnjama i silom može utišati. Plus, ovo se ništa neće desiti ako Putin ne da zeleno svjetlo, a ako da, ruski krediti vrlo lako mogu zamijeniti MMFove. Po višim kamatnim stopama, ali jbg, dovoljno da se preživi decenijama.

I na kraju, ne mislim da bi to Dodik uradio iz patriotskih razloga, nego jer u takvoj protodržavi može biti čelična i autoritativna vlast dok god mu je k. ćejf.

I mislim da određene ekonomske mjere mogu biti naš jedini odgovor na nezavisnost RS-a. Ali mi prvo moramo postati Zpadna Njemačka, ko što je onomad Lagumdžija obeećavao. Kakvi su nam izgledi za to? Tanki.
512MB

#334 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 512MB »

30 miliona muslumana zivi i EU a da je problem 2 miliona u BiH sa vrlo upitnom privrzenosti religiji...
Dozer

#335 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

Upravo tako, @cadbury.
Last edited by Dozer on 24/04/2018 11:54, edited 1 time in total.
Maraschino

#336 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Maraschino »

Odo zakasnit cu na avion...samo neka odgovore KO CE DRZATI BRCKO?

:run:
SaraFina

#337 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by SaraFina »

@dozer, onda bezveze naklapamo. To je isto kad malodobno djete u pubertetu hoće bez roditelja samo da živi, donosi odluke i sl..

A nesposobno je to realizirati.
cadburry

#338 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by cadburry »

512MB wrote:30 miliona muslumana zivi i EU a da je problem 2 miliona u BiH sa vrlo upitnom privrzenosti religiji...
:thumbup:

Jbt zamal musliman postade ministar vanjskih poslova Njemačke, a neko misli da eto to što mi idemo u džamiju za bajram dvaput godišnje u zapadnom svijetu nekom predstavlja problem ili prijetnju.
Skijaš

#339 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Skijaš »

Dozer wrote:Covic i HDZ bi se, po obicaju, hinjski i mudro drzali po strani, balansirajuci
Dana Rohrabacher ti je neki dan poručio iz kongresa da bi bila katastrofa stvoriti kod Bošnjaka osjećaj da su "unfairly treated", sa tim je zaključio i to je smatrao važnim podvući. U tom kontekstu, HDZ i Čović bi bili progutani u jednom zalogaju od strane onih koji bi da stvar završe transformacijom FBiH u isključivo bošnjački entitet. Bošnjacima veća i kvalitetnija polovica BiH, Srbima ostalo a Hrvate u Minhen. Najbolja prepreka takvom razvoju događaja jeste agresivnija borba Hrvata za hrvatsku konstitutivnost na tlu čitave države i za to još nije kasno.
512MB

#340 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 512MB »

cadburry wrote:
512MB wrote:30 miliona muslumana zivi i EU a da je problem 2 miliona u BiH sa vrlo upitnom privrzenosti religiji...

Jbt zamal musliman postade ministar vanjskih poslova Njemačke, a neko misli da eto to što mi idemo u džamiju za bajram dvaput godišnje u zapadnom svijetu nekom predstavlja problem ili prijetnju.
Gradonacelnik Londona musliman... al pravi ne satro musliman ko mi Bosnje
Dozer

#341 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

SaraFina wrote:@dozer, onda bezveze naklapamo. To je isto kad malodobno djete u pubertetu hoće bez roditelja samo da živi, donosi odluke i sl..

NIsam upratio da se ti i ja ne slazemo :lol:

Ali, @cadbury je u pravu. Mislim...budzet RS je...koliki... 1 milijarda? 2? 5? Putin to moze finansirati 100 narednih godina, a da niko ni ne zna, pogotovo da to Rusija ne osjeti :D
SaraFina

#342 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by SaraFina »

cadburry wrote:
SaraFina wrote:
cadburry wrote:Koliko god ideje ovog lika bile nebulozne, ovaj njegov tekst ipak ima jedan veliki značaj: mislim da je ozbiljno vrijeme da razmislimo šta ćemo uraditi ako Dodik odluči proglasiti nezavisnost RS-a jednog dana, a sve mi se izvjesnije čini da to hoće uraditi. Mislim da njemu odgovara scenarij Južne Osetije, Abhazije, Donetsk republike i sl., jer je stamnje u tim "proto-državama" uvijek alarmantno i demokratija je praktično suspendovana, što otvara mogućnost doživotnog vladanja par opskurnih likova, kakav je i on sam.

Šta je naš odgovor u tom slučaju?
Hoćemo li se nadati da će zapadni svijet intervenisati? Hoće, al u guzici.
Hoćemo li se pouzdati u institucije BiH? Hoćeš ga SIPA hapsiti? Hoće, al u guzici.
Hoće li se "milion bh. patriota", uz podršku namjenske industrije o kojoj Bakir priča, organizoviati i sa zemljom sravniti Banja Luku i sve druge gradove u RS-u u kojim većina stanovnika ne voli Bosnu i ne želi živjeti u BiH? Ako su prethodna dva scenarija "u guzici", ovo je naučna fantastika.
Hoće li stanovnici RS-a ustati protiv dodika u toj namjeri? Rezultati izbora vam najbolje govore o tome šta će stanovnici RS-a uraditi u tom slučaju.

Po meni, najvejrovatniji scenarij je scenarij stoljetnog ludila. RS je nezavisna od ostatka BiH (ima realni suverenitet na svojoj teritoriji), to joj niko osim Srbije i Rusije ne priznaje, mi ih blokiramo gdje stignemo, živimo u kontinuiranoj situaciji napetosti, prijetnji, sa niskim stepenom ličnih sloboda i demorkatije, u konstantnom ekonomskom i socijalnom nazatku. Nešto kao Gruzija danas. Meni je ovo najcrnji scenarij, a bojim se da, ako dođe do proglašenja enzavisnosti RS-a, je najizgledniji.

Nadam se da si upravu. Međutim, ja ću opet biti pesimista. Ja ne mislim da bi RS bila bogata i prosperitetna "protodržava" ako proglasi nezavisnost. Naprotiv, siromaštvo i bijeda bi bili daleko veći nego što je to sada. Ali mislim da Dodiku to ne predstavlja problem. Za njegovog aviona, helikoptera i kavijara neće falit. Ni u Južnoj Osetiji se ne živi lijepo, pa evo već druga decenija kako postoje.

A imaju razne opcije: prodati Elektroprivredu RS-a, prodati i sve ostalo što se može prodati, povećati PDV koji će sami prikupljati, prepoloviti javnu potrošnju tako što prepolove plate u javnom sektoru, invalidinine, penzije... Prosto u tim protodržavama u kojima je stalno vanredno stanje, nema potrebe kupovati socijalni mir visokom javnom potrošnjom, jer je stalni strah ono što hrani ljude. A svakki kritički glas se prijetnjama i silom može utišati. Plus, ovo se ništa neće desiti ako Putin ne da zeleno svjetlo, a ako da, ruski krediti vrlo lako mogu zamijeniti MMFove. Po višim kamatnim stopama, ali jbg, dovoljno da se preživi decenijama.

I na kraju, ne mislim da bi to Dodik uradio iz patriotskih razloga, nego jer u takvoj protodržavi može biti čelična i autoritativna vlast dok god mu je k. ćejf.

I mislim da određene ekonomske mjere mogu biti naš jedini odgovor na nezavisnost RS-a. Ali mi prvo moramo postati Zpadna Njemačka, ko što je onomad Lagumdžija obeećavao. Kakvi su nam izgledi za to? Tanki.

Pogledaj HR i sve će ti se samo ukazati. Država u EU nesposobna doći do EU fondova. Exodus stanovništva, nezaposlenost, jedine prosperitetne firme ostale iz EX YU (Kraš, Pliva, Podravka)
Agrokor zamalo potopi državu i još se posljedice sabiraju.

Onolika obala i more i??? Donji su.

Kakva RS i njihovi politički i ekonomski potezi i osamostaljenje?
Dozer

#343 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

Skijaš wrote:
Dozer wrote:Covic i HDZ bi se, po obicaju, hinjski i mudro drzali po strani, balansirajuci
Dana Rohrabacher ti je neki dan poručio iz kongresa da bi bila katastrofa stvoriti kod Bošnjaka osjećaj da su "unfairly treated", sa tim je zaključio i to je smatrao važnim podvući. U tom kontekstu, HDZ i Čović bi bili progutani u jednom zalogaju od strane onih koji bi da stvar završe transformacijom FBiH u isključivo bošnjački entitet. Bošnjacima veća i kvalitetnija polovica BiH, Srbima ostalo a Hrvate u Minhen. Najbolja prepreka takvom razvoju događaja jeste agresivnija borba Hrvata za hrvatsku konstitutivnost na tlu čitave države i za to još nije kasno.
Ja sam mislio da je odavno jasno da se u politici prica jedno, misli drugo, a radi trece, po pravilu najcesce kontra onoga sto se reklo :D

Ocito nisam shvacen. EU i MZ vrlo dobro znaju kakvi su muslimani u BiH. I to nije ni sporno. Ali, na koji nacin se sve to u nekom momentu moze predstaviti, to je vec drugi par rukava. A mi ovdje nemamo ni alata ni moci da tu bilo sta mijenjamo.

Pa dovoljno je pogledati sta su sve uradili u Libiji, Iraku, Siriji, Palestini... pa da bude sasvim jasno da se bilo kakva stvarna istina zapravo uopste ne moze braniti. Istina postaje ono sto mocnici kazu da je istina, i to je to.
Dzaba je svima sto znamo da su Ameri sami srokali WTC da bi imali povod za rat..
Dzaba sto svi znamo da Irak nije imao hemijsko oruzje...
Dzaba sto svi znamo da se u Libiji zivjelo daleko bolje od onoga sto nam je servirano kao istina...
Dzaba sto svi znamo da su Izraelci oteli zemlju Palestincima, a tlace ih i dan-danas...
Koga, zapravo, zanima istina i pravda...?
Last edited by Dozer on 24/04/2018 12:05, edited 2 times in total.
Skijaš

#344 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Skijaš »

cadburry wrote:

Na stranici CIA-e imaš dokumente sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a u kojim piše da su SAD intervenisale u BiH upravo zbog tog razloga.
SaraFina

#345 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by SaraFina »

Dozer wrote:
SaraFina wrote:@dozer, onda bezveze naklapamo. To je isto kad malodobno djete u pubertetu hoće bez roditelja samo da živi, donosi odluke i sl..

NIsam upratio da se ti i ja ne slazemo :lol:

Ali, @cadbury je u pravu. Mislim...budzet RS je...koliki... 1 milijarda? 2? 5? Putin to moze finansirati 100 narednih godina, a da niko ni ne zna, pogotovo da to Rusija ne osjeti :D

Zašto bi finansirao? Lik je poslovan, nije nikakav filantrop :D

Šalu na stranu predaleko je i Srbija i RS da bi Rusi dugoročno imali stvarni interes. Plus okružene NATO i EU članicama.

Malo uzburkati žabokrečinu je ok. Ali praviti Krim je strateški suludo.
Last edited by SaraFina on 24/04/2018 12:06, edited 1 time in total.
Skijaš

#346 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Skijaš »

Dozer wrote:
Skijaš wrote: Dana Rohrabacher ti je neki dan poručio iz kongresa da bi bila katastrofa stvoriti kod Bošnjaka osjećaj da su "unfairly treated", sa tim je zaključio i to je smatrao važnim podvući..
NIsam shvacen. EU i MZ vrlo dobro znaju kakvi su mislimani u BiH
Da, znamo kakvi su kada im se ne stoji nogom na vratu ali i od kojih "viših instanci" traže pomoć kada se nađu blokirani i izolirani dok to UN nijemo posmatra.
Dozer

#347 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

SaraFina wrote:Zašto bi finansirao? Lik je poslovan, nije nikakav filantrop :D

Šalu na stranu predaleko je i Srbija i RS da bi Rusi dugoročno imali stvarni interes. Plus okružene NATO i EU članicama.

Upravo to i moze biti interes - uvuci se izmedju NATO-a i polako handriti, imati alat za potkusiravanja, ucjene, razmjene...
Sta mislis, zasto se Rusi odjednom vezu s Turcima, a Turska - NATO.
SaraFina

#348 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by SaraFina »

Dozer wrote:
SaraFina wrote:Zašto bi finansirao? Lik je poslovan, nije nikakav filantrop :D

Upravo to i moze biti interes - uvuci se izmedju NATO-a i polako handriti, imati alat za potkusiravanja, ucjene, razmjene...
Sta mislis, zasto se Rusi odjednom vezu s Turcima, a Turska - NATO.

Ma strateški Krim napraviti od dijela Balkana je budalaštinja. Kamikaza misija.
Dozer

#349 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

U kojoj bi oni bili potpuno neosteceni. Hebe im se.
Sibnu malo love, potpisu par ugovora kojima bi vezali Dodu za sebe i uslovili ga s lovom, onda mu za svoje pare (kredit, logicno) prodaju kakvo prastaro oruzje (dovoljno za dizanje tenzija i prepucavanje), i eto ga...prodje 2-3-4 godine u trku, niko nista realno nije postigao, ali se stvorila tenzija oko koje se vode teske politicke bitke :D
Last edited by Dozer on 24/04/2018 12:14, edited 2 times in total.
512MB

#350 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 512MB »

I opet na kraju ce Srbija dobit osiromaseni uranij, na ruse se nesmije, na rs je grehota...
Post Reply