A šta je po tebi sebičnost u ovom kontekstu?zoomba wrote:
U svakom slucaju bolje nego sam biti..
A i nisu svi za braka.. posebno sebicnih ljudi koji misle samo na sebe..
Institucija braka i današnji vakat
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- anchor85
#326 Re: Institucija braka i današnji vakat
- anchor85
#327 Re: Institucija braka i današnji vakat
I treba te ljude pustiti na miru, da budi sami sa sobom, a ne da konstantno doživljavaju maltretiranje od okoline.Tomahawk11 wrote:Apsolutno.anchor85 wrote:
![]()
Mene nerviraju strašno ovi što agresivno nameću udaju i porodicu kao neki vrhunac svega i životni cilj za svako biće. Ne mora svako imati porodicu, a nije svako ni stvoren za toga. Nekim ljudima uopšte ne smeta što nemaju muža/ženu i djecu, imaju druge stvari u životu koje ih u potpunosti ispunjavaju.
Oni koji će imati probleme ili koji nisu za suživot sa nekim, nema potrebe za skakanje sam sebi u stomak.
Od nameta nema selameta.
Pustite nas da skupljamo mačke
-
zoomba
#328 Re: Institucija braka i današnji vakat
anchor85 wrote:Mislim da niko od nas koji nismo u braku (ili većina ii određeni broj) ne smatra da je brak nužno loša stvar i da smo 100% protiv braka. Brak zavisi od dvije osobe koje ulaze u tu zajednicu. Ukoliko su kompatibilni, razumni, spremni na partnerstvo i dogovore, da zajednički sve rade i kroz sve prolaze, da se najstrašnije posvađaju i strastevno pomire, onda imamo dobitnu kombinaciju. Zašto ja, koja sam spremna da u braku budem takva, pristanem na manje? Jer neko smatra da sam stara i da trebam da fatam taj neki voz? Jer sam imala život koji mnogi osuđuju pa sad trebam da uzmem šta god, jer et moram imat muža i djecu? No thanks. Moji roditelji su imali haman pa savršen brak, upravo ono što sam ja gore opisala. I ja ne želim da imam išta manje od toga. I to je moje pravo koje mi niko ne može osporiti, a i nema pravo da osuđuje moje izbore, kao što ja nemam pravo da osuđujem tuđe izbore.zoomba wrote:Jos ce na kraju brak nesto lose ispasti po ovima sto nisu u braku
Ja sam se u svojoj okolini nagledala mnogo loših brakova, puno više nego dobrih. Gdje muž zapostavlja ženu, žena zapostavlja muža, razvode se svaki treći dan, svađaju svaki, fizičko nasilje, psihičko nasilje, žena kaže da joj se muž gadi, on prokocka sve što ima a ima dvoje djece, naizgled savršenih brakova koji su se (kasnije se saznalo) raspali zbog prethodno navedenog, ....... A većina sklopljena iz, po meni, pogrešnih razloga. I u različitim godinama. Razloga za oprez na svakom koraku.
Pa eto kolko ja vidim kod tebe vise negativnih stvari za brak nego dobrih..( sad da predjes ulicu , moze te aito udariti isto tako).. da ne bi tvojih roditelja i braka nebi bilo ni tebe..
Mnogo znaci kad imas nekoga i oslonac u zivotu..
Nedavno moja nana stara zena 90 godina imala fin zivot dvoje dijece.. da je sama bila davno bi umrla par puta su je nasli da je pala i ostala tako lezati dok je nisu nasli , mozda je lezala pola sata sama .. a sta ces ti kad si sam , mozes samo umrijeti na tom podu..
Lako je dok si u mladjm godinama pa tako pricati..
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#329 Re: Institucija braka i današnji vakat
Svakakoanchor85 wrote:
I treba te ljude pustiti na miru, da budi sami sa sobom, a ne da konstantno doživljavaju maltretiranje od okoline.
-
zoomba
#330 Re: Institucija braka i današnji vakat
Sveanchor85 wrote:A šta je po tebi sebičnost u ovom kontekstu?zoomba wrote:
-
zoomba
#331 Re: Institucija braka i današnji vakat
Skupljajte macke , al ne mojte govoriti za brak da je nesto lose kad nije .. i lisica kad ne moze dohvatiti grozdje kaze da je kiselo...anchor85 wrote:I treba te ljude pustiti na miru, da budi sami sa sobom, a ne da konstantno doživljavaju maltretiranje od okoline.Tomahawk11 wrote:Apsolutno.anchor85 wrote:
![]()
Mene nerviraju strašno ovi što agresivno nameću udaju i porodicu kao neki vrhunac svega i životni cilj za svako biće. Ne mora svako imati porodicu, a nije svako ni stvoren za toga. Nekim ljudima uopšte ne smeta što nemaju muža/ženu i djecu, imaju druge stvari u životu koje ih u potpunosti ispunjavaju.
Oni koji će imati probleme ili koji nisu za suživot sa nekim, nema potrebe za skakanje sam sebi u stomak.
Od nameta nema selameta.
- irac300
#332 Re: Institucija braka i današnji vakat
Nekako sam utiska, da slobodne osobe na forumu, da ne kažem same, pokušavaju usiljeno obezvrijeđivati brak. Sve nešto, znam ovog, znam onu...jesu se sjebali, jest meni fino ovako samom/oj. Te svi haman ulaze u brak (po logici usamljenih forumaša) iz materijalnih interesa ili zato što im godine idu. Odvadite ba malo, niti je sve crno, niti bijelo.
Nisam oženjen niti u vezi, samo ne volim preseravanje.
- anchor85
#333 Re: Institucija braka i današnji vakat
Don't judge the book by its covers. Lahko se zajebeš.zoomba wrote:Sveanchor85 wrote:A šta je po tebi sebičnost u ovom kontekstu?zoomba wrote:
- Bloo
- Globalna šefica
#334 Re: Institucija braka i današnji vakat
Mislim da niko nije obezvrijedivao, već smo spekulisali o mogućim razlozima za sklapanje braka.irac300 wrote:Nekako sam utiska, da slobodne osobe na forumu, da ne kažem same, pokušavaju usiljeno obezvrijeđivati brak. Sve nešto, znam ovog, znam onu...jesu se sjebali, jest meni fino ovako samom/oj. Te svi haman ulaze u brak (po logici usamljenih forumaša) iz materijalnih interesa ili zato što im godine idu. Odvadite ba malo, niti je sve crno, niti bijelo.
Osim ekonomskih
KAo i sve u ljudskom društvu, a što se tiče odnosa, sve je sivo
-
zoomba
#335 Re: Institucija braka i današnji vakat
Upravo to, ne mozes znati dok ne probas , ostalo su sve pusta nagadjanja i utjehe..irac300 wrote:Nekako sam utiska, da slobodne osobe na forumu, da ne kažem same, pokušavaju usiljeno obezvrijeđivati brak. Sve nešto, znam ovog, znam onu...jesu se sjebali, jest meni fino ovako samom/oj. Te svi haman ulaze u brak (po logici usamljenih forumaša) iz materijalnih interesa ili zato što im godine idu. Odvadite ba malo, niti je sve crno, niti bijelo.
Last edited by zoomba on 06/04/2018 15:11, edited 1 time in total.
-
zoomba
#336 Re: Institucija braka i današnji vakat
Laks je nego sto mislis, bar u mom slucaju..Bloo wrote:Mislim da niko nije obezvrijedivao, već smo spekulisali o mogućim razlozima za sklapanje braka.irac300 wrote:Nekako sam utiska, da slobodne osobe na forumu, da ne kažem same, pokušavaju usiljeno obezvrijeđivati brak. Sve nešto, znam ovog, znam onu...jesu se sjebali, jest meni fino ovako samom/oj. Te svi haman ulaze u brak (po logici usamljenih forumaša) iz materijalnih interesa ili zato što im godine idu. Odvadite ba malo, niti je sve crno, niti bijelo.
Osim ekonomskih![]()
KAo i sve u ljudskom društvu, a što se tiče odnosa, sve je sivo
- anchor85
#337 Re: Institucija braka i današnji vakat
Nije baš da obezvrijeđujemo brak, bar ja ne. Pa rekla sam da imam uzor braka svojih roditelja. Samo što ne želim pristati na manje. Mnogo ljudi se ženi i udaje, pa nek se žene i udaju. Kome je to želja i cilj, ne diram. Ali ne dirajte me. Uzajamno poštovanje.irac300 wrote:Nekako sam utiska, da slobodne osobe na forumu, da ne kažem same, pokušavaju usiljeno obezvrijeđivati brak. Sve nešto, znam ovog, znam onu...jesu se sjebali, jest meni fino ovako samom/oj. Te svi haman ulaze u brak (po logici usamljenih forumaša) iz materijalnih interesa ili zato što im godine idu. Odvadite ba malo, niti je sve crno, niti bijelo.
Ali činjenica jeste da se jako puno brakova sklapaju iz pogrešnih razloga i onda se u sekundi rastanu, na prvoj prepreci. I pokretači rastanka su i muški i žene, kojima zasmetaju jebene čarape na pogrešnom mjestu.
A tačno je da se predstavljaju stvari ovdje dosta crno-bijelo. A sve u životu je totalno šareno i u svim nijansama sive.
- Bloo
- Globalna šefica
#338 Re: Institucija braka i današnji vakat
Pa reci odmah tako.zoomba wrote:
Nedavno moja nana stara zena 90 godina imala fin zivot dvoje dijece.. da je sama bila davno bi umrla par puta su je nasli da je pala i ostala tako lezati dok je nisu nasli , mozda je lezala pola sata sama .. a sta ces ti kad si sam , mozes samo umrijeti na tom podu..
Brak je korist, djeca su korist - vlastita sebična korist.
Jer je tebe strah da te neće imati ko pokopati, Fatihu ti proučiti, guzicu ti oprati kad se usereš u starosti.
Strah te samoće, strah te poniženja starosti.
I onda se oženiš i napraviš djecu da bi SEBE obezbijedio. Kakva ljubav, kakvi bakrači. MRTVI DARVINIZAM I EGOIZAM.
Znači nemojte mi ni vi tamo sa druge strane preseravanja.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#339 Re: Institucija braka i današnji vakat
Što ja volem kad se ovako ljudi fino podijele na naše i njihove 
- Bloo
- Globalna šefica
#340 Re: Institucija braka i današnji vakat
Zoomba je na memli strani.
-
zoomba
#341 Re: Institucija braka i današnji vakat
anchor85 wrote:Nije baš da obezvrijeđujemo brak, bar ja ne. Pa rekla sam da imam uzor braka svojih roditelja. Samo što ne želim pristati na manje. Mnogo ljudi se ženi i udaje, pa nek se žene i udaju. Kome je to želja i cilj, ne diram. Ali ne dirajte me. Uzajamno poštovanje.irac300 wrote:Nekako sam utiska, da slobodne osobe na forumu, da ne kažem same, pokušavaju usiljeno obezvrijeđivati brak. Sve nešto, znam ovog, znam onu...jesu se sjebali, jest meni fino ovako samom/oj. Te svi haman ulaze u brak (po logici usamljenih forumaša) iz materijalnih interesa ili zato što im godine idu. Odvadite ba malo, niti je sve crno, niti bijelo.
Ali činjenica jeste da se jako puno brakova sklapaju iz pogrešnih razloga i onda se u sekundi rastanu, na prvoj prepreci. I pokretači rastanka su i muški i žene, kojima zasmetaju jebene čarape na pogrešnom mjestu.
A tačno je da se predstavljaju stvari ovdje dosta crno-bijelo. A sve u životu je totalno šareno i u svim nijansama sive.
Nemoj pristajati , jer brak je kompromis i dogovor
- irac300
#342 Re: Institucija braka i današnji vakat
Upravo tako.anchor85 wrote:Nije baš da obezvrijeđujemo brak, bar ja ne. Pa rekla sam da imam uzor braka svojih roditelja. Samo što ne želim pristati na manje. Mnogo ljudi se ženi i udaje, pa nek se žene i udaju. Kome je to želja i cilj, ne diram. Ali ne dirajte me. Uzajamno poštovanje.irac300 wrote:Nekako sam utiska, da slobodne osobe na forumu, da ne kažem same, pokušavaju usiljeno obezvrijeđivati brak. Sve nešto, znam ovog, znam onu...jesu se sjebali, jest meni fino ovako samom/oj. Te svi haman ulaze u brak (po logici usamljenih forumaša) iz materijalnih interesa ili zato što im godine idu. Odvadite ba malo, niti je sve crno, niti bijelo.
- anchor85
#343 Re: Institucija braka i današnji vakat
Objašnjeno. Ako ćemo o sebičluku. I dodaci na listi pogrešnih razloga.Bloo wrote:Pa reci odmah tako.zoomba wrote:
Jer je tebe strah da te neće imati ko pokopati, Fatihu ti proučiti, guzicu ti oprati kad se usereš u starosti.
I onda se oženiš i napraviš djecu da bi SEBE obezbijedio. Kakva ljubav, kakvi bakrači. MRTVI DARVINIZAM I EGOIZAM.
Last edited by anchor85 on 06/04/2018 15:19, edited 1 time in total.
-
zoomba
#344 Re: Institucija braka i današnji vakat
Pa ti samo lose vadis iz kontexta i kako ti odgovara , brak je puno vise, a ovo je samo jedna sitnica sto sam naveo..Bloo wrote:Pa reci odmah tako.zoomba wrote:
Jel mozes kriviti svoje roditelje za brak?
-
zoomba
#345 Re: Institucija braka i današnji vakat
Bar ne zivim u zabludama..Bloo wrote:Zoomba je na memli strani.
- Bloo
- Globalna šefica
#346 Re: Institucija braka i današnji vakat
Ne pravi se Smrcak za iskrivljavanjem rečenog i postavljanjem skroz drugacijeg pitanja od komentarisanog.
Ja sam svoje rekla i nema stvarno svrhe da se dalje objasnjavam.
Dovoljno sam jasna bila.
Ja sam svoje rekla i nema stvarno svrhe da se dalje objasnjavam.
Dovoljno sam jasna bila.
- Bloo
- Globalna šefica
#347 Re: Institucija braka i današnji vakat
Hajd ti sultanijo svoj film furajzoomba wrote:Bar ne zivim u zabludama..Bloo wrote:Zoomba je na memli strani.
- anchor85
#348 Re: Institucija braka i današnji vakat
Nije ona izvukla ništa iz koneksta. Sve si to ti sam rekao. Ako fino pročitaš.zoomba wrote:
Pa ti samo lose vadis iz kontexta i kako ti odgovara , brak je puno vise, a ovo je samo jedna sitnica sto sam naveo..
Jel mozes kriviti svoje roditelje za brak?
Sebično je očekivati od nekoga da se brine o tebi i da ti pere guzicu, samo zato što si ga rodio. Jel dijete tražilo da se rodi? I don't think so. Ti si uživao, pa odlučio da sklepaš, da odgojiš da bi imao korist. Ono ništa nije bilo pitano.
Kao što rekoh, samo jedna od sitnica koja je na listi pogrešnih razloga.
-
zoomba
#349 Re: Institucija braka i današnji vakat
anchor85 wrote:Objašnjeno. Ako ćemo o sebičluku. I dodaci na listi pogrešnih razloga.Bloo wrote:Pa reci odmah tako.zoomba wrote:
A zasto vam odgovaraju ove negativne stvari?
Po vama izgleda sve mora biti u braku perfektno da bi pristale?
Samo izgovori i nista vise..
pojma vi nemate o braku..
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#350 Re: Institucija braka i današnji vakat
brak je kada po internetu tražiš momčića da se dopisuješ s njim po viberu do gluhih doba i šalješ mu slike sisa <3