Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#326 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

zlo zlo wrote:ako ćeš radit, nogice ima u fisu za kupit. Naše klupe su nekih 90cm, jako komotno mogu po 2 osobe sjediti na jednoj. Malo blanjati, šmirglati i tak to, uglavnom jedno od boljih stvari što se sjetili, usred prirode baš kao gospoda se izvalimo, a ne zauzima ništa skoro mjesta u gepeku, s time mi nemamo velik auto. :-D
Smijem li jednu malu primjedbu dati. To je stvar lične preferencije, ne kritike rada.

Ja bih utisnuo glave šarafa u drvo i nečim ih pokrio, masom za ispunjavanje rupa u drvetu ili nečim drugim, ako ne čak i zalijepio neki furnir preko površina klupica/stola.

Ili koristio kratke šarafe sa donje strane, da ne "probiju" kroz drvo na sjedećoj/radnoj stranici klupice/stola.

Da bi se šaraf pričvrstio u drvo ide nešto kao ovo:

Image

Ili kao improvizacija:

Image

Pretpostavljam po glavama šarafima koji su korišteni da je namjerno ostavljeno da ide preko, ali kada pomislim da će se glave šarafa usijati na ljetnim temperaturama, ja bih radije utisnuo glave da nisu više od sjedećih površina na klupicama/radnoj površini stola.

Kako vidim po izgledu glava, to je čini mi se bila estetska odluka, da idu glave preko.
pijo_zoljo

#327 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by pijo_zoljo »

pa svakako ide dekica ili oni jastučići ba....
na hastal mušema

kada se sve rasklopi,
:D

za brzu upotrebu, preklopivo....
zlo zlo

#328 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by zlo zlo »

hakiz klupice su na suncu jedino sada kada je 17 stupnjeva vani, a šarafi koliko znam su odabrani jer su jednostavni, obli i ne osjeti ih se pod dupetom :lol: To se gledalo, tj. šarafi su trebali doći s nogicama u paketu, ali ovo bile zadnje nogice u radnji i netko ih je maznuo bio.

išlo se jeftino a trajno, za ove pare se ne može jedna stolica kupit da valja i da je trajna, a ovome nema smrti :-D kasnije smo ih još lakirali onim bezbojnim lakom za čamce. :)

pijo zapravo nema ni potrebe za dekicom ili jastucima, fino se sjedi :)
pijo_zoljo

#329 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by pijo_zoljo »

zlo zlo wrote:hakiz klupice su na suncu jedino sada kada je 17 stupnjeva vani, a šarafi koliko znam su odabrani jer su jednostavni, obli i ne osjeti ih se pod dupetom :lol: To se gledalo, tj. šarafi su trebali doći s nogicama u paketu, ali ovo bile zadnje nogice u radnji i netko ih je maznuo bio.

išlo se jeftino a trajno, za ove pare se ne može jedna stolica kupit da valja i da je trajna, a ovome nema smrti :-D kasnije smo ih još lakirali onim bezbojnim lakom za čamce. :)

ma
onaj
u mene je tanka guzica, nažuljam je
:lol: :lol: :lol: :lol:
zlo zlo

#330 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by zlo zlo »

:lol: :lol:
irconbih

#331 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by irconbih »

Image

Jedno pitanje, gdje u Sarajevu kupiti stolarske potrepštine, ovo sa slike, alat, te ostalo, na jednom mjestu? Ima li uopšte specijalizovana prodavnica za stolare ili stolare amatere?

Namjeravam se malo pozabaviti ručnim radom, pa prikupljam informacije.

:sax:
Hakiz

#332 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

zlo zlo wrote:hakiz klupice su na suncu jedino sada kada je 17 stupnjeva vani, a šarafi koliko znam su odabrani jer su jednostavni, obli i ne osjeti ih se pod dupetom :lol: To se gledalo, tj. šarafi su trebali doći s nogicama u paketu, ali ovo bile zadnje nogice u radnji i netko ih je maznuo bio.

Ma, sve je super, sa šarafima koje ste odabrali i lijepo izgleda, to je samo stvar pristupa.

Ja sutra idem kupovati drvo za speaker cabinet, to jeste kutiju za zvučnik za gitarsko pojačalo.

Kratak video koji pokazuje šta je to šta stvari planiram raditi:

https://www.youtube.com/watch?v=OLJu5uzgnyE

Moja konstrukcija će biti malo drugačija, ali princip je sličan.

Jedan kabinet za zvučnik sam već napravio, ali pravim novi jer ću koristiti drugi, veći zvučnik, a i ovaj koji sam pravio je samo farban, novi ću oblagati skajem.

Ako je kome interesantno, zvučnik će biti jedan od slijedećih: Eminence Cannabis Rex ili Red, White and Blues ili The Governor ili će biti Celestion G12. Kako je transport iz Thomanna za BiH 40 Eura, bojim se da će G12 biti preskup (prelazi 300 KM zvučnik i transport ukupno). Da nije tako, G12 bi bio prvi izbor. Vjerovatno ću koristiti The Governor.
pijo_zoljo

#333 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by pijo_zoljo »

Hakiz wrote:

Ma, sve je super, sa šarafima koje ste odabrali i lijepo izgleda, to je samo stvar pristupa.

Ja sutra idem kupovati drvo za speaker cabinet, to jeste kutiju za zvučnik za gitarsko pojačalo.

https://www.youtube.com/watch?v=OLJu5uzgnyE

Moja konstrukcija će biti malo drugačija, ali princip je sličan.

Jedan kabinet za zvučnik sam već napravio, ali pravim novi jer ću koristiti drugi, veći zvučnik, a i ovaj koji sam pravio je samo farban, novi ću oblagati skajem.

Ako je kome interesantno, zvučnik će biti jedan od slijedećih: Eminence Cannabis Rex ili Red, White and Blues ili The Governor ili će biti Celestion G12. Kako je transport iz Thomanna za BiH 40 Eura, bojim se da će G12 biti preskup (prelazi 300 KM zvučnik i transport ukupno). Da nije tako, G12 bi bio prvi izbor. Vjerovatno ću koristiti The Governor.
i molim te gledaj da sve i šeraf bude made in baznia i to filđan dijela
Hakiz

#334 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

irconbih wrote:Image

Jedno pitanje, gdje u Sarajevu kupiti stolarske potrepštine, ovo sa slike, alat, te ostalo, na jednom mjestu? Ima li uopšte specijalizovana prodavnica za stolare ili stolare amatere?

Namjeravam se malo pozabaviti ručnim radom, pa prikupljam informacije.

Ove boje zlata sam vidio u OBI-ju, ove koji izgledaju kao da imaju šiljke sam kupio u OBI-ju.

Ovi boje zlata se koriste tako da se izbuši rupa u drvetu u širini navoja, pa se navoj uvrne u drvo, a onda se u navoj uvrće šaraf.

Ovi sa šiljcima se koriste tako da se izbuši rupa u širini tijela adaptera, sa suprotne strane od strane uvrtanja šarafa se adapter čekićem ukuca u drvo a onda sa strane sa koje ide šaraf se šaraf uvrće.

Recimo, imam drvenu ploču 18 mm debljine i na nju ću montirati zvučnik težak 3 kg. Koristim navoje sa šiljcima. SA jedne strane ukucam navoje čekićem u drvenu ploču. Sa suprotne strane drvene ploče mašinskim šarafima pričvrstim zvučnik.

Otprilike ovako:

Naravno, moraš paziti na dužinu šarafa ako nećeš da prođe na drugu stranu, recimo u mom projektu pravljenja kutije za zvučnik na to moram paziti.
Last edited by Hakiz on 15/03/2019 14:31, edited 1 time in total.
Hakiz

#335 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

pijo_zoljo wrote:
Hakiz wrote:...
i molim te gledaj da sve i šeraf bude made in baznia i to filđan dijela
A zar more drugojaćije? :evil:
Hakiz

#336 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Oni zlatni se koriste otprilike ovako:

Vidite zareze na samom adapteru, tako da se mogu uvrnuti u drvo i šarafcigerom, ne mora kao u videu.
zlo zlo

#337 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by zlo zlo »

Hakiz wrote: Ma, sve je super, sa šarafima koje ste odabrali i lijepo izgleda, to je samo stvar pristupa.

i namjene :-D znači nama su ove klupice da stoje u autu u gepeku, preko proljeća-ljeta i da ih vadimo kad idemo roštiljat u prirodu i tak to, a znali jednu izvadit i na kupanju na moru kad dopizdilo sjedit/ležat dolje :-D

e sad za kutiju za zvučnik koju ćeš držat u kući, svakako da ćeš se potrudit sakrit spojeve :-D sve je stvar namjene :) kad napraviš postavi slike :)
Hakiz

#338 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

irconbih wrote:
OBI, Penny, Schachermayer...

Meni je nabolji OBI. Prvo tražim tamo, pa ako nema, onda na drugim mjestima.

Upozorenje:

Prilično lako je naći alat i materijal za standardne radove. Na primjer, ako imaš namjeru praviti namještaj ivericom, medijapanom ili i punim drvetom sve debljine 18 mm, lako je naći sve šta ti treba.

Ali, ako ćeš praviti nešto šta nije standardni namještaj, treba ti drvo debljine koja nije 18 mm, trebaju ti specifični okovi itd, možeš imati problema u materijalu. Manje u alatu, ali u materijalu skoro sigurno.

Govorim iz ličnog iskustva.
Hakiz

#339 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

zlo zlo wrote:
Hakiz wrote: Ma, sve je super, sa šarafima koje ste odabrali i lijepo izgleda, to je samo stvar pristupa.

i namjene :-D znači nama su ove klupice da stoje u autu u gepeku, preko proljeća-ljeta i da ih vadimo kad idemo roštiljat u prirodu i tak to, a znali jednu izvadit i na kupanju na moru kad dopizdilo sjedit/ležat dolje :-D

e sad za kutiju za zvučnik koju ćeš držat u kući, svakako da ćeš se potrudit sakrit spojeve :-D sve je stvar namjene :) kad napraviš postavi slike :)
Uglovi će biti pokriveni ovakvim pokrivačima:

Image

A skaj će pokriti spojeve drveta. Planiram koristiti finger-joint spoj:

Image

Ako ne budem lijen, onda dovetail-joint:

Image

Dovetail ima smisla ako je vidljiv jer lijepo izgleda. Kako ću ja pokrivati skajem spojeve drveta, koristiću obični (finger) spoj jer se neće vidjeti. A pojačaću ga time što ću nekoliko drvenih tiplova ubaciti:

Image
Hakiz

#340 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Izbor drveta mi je bio problem. Treba odabrati drvo koje je čvrsto, ali je akustički neutralno da ne počne da vibrira zbog vibracija zvučnika i svojom rezonancom mijenja zvuk.

Iverica i medijapan su akustički neutralni, ali su teški.

Smreka je lagana ali je akustički aktivna, na primjer koristi se za izradu muyičkih instrumenata i još "gore", recimo, za gornju ploču na akustičnim gitarama, a to znači da je akustički izuzetno aktivno drvo.

Šperploča je akustički neutralna, ali skuplja od iverice.

Izbor će biti ili iverica ili šperploča ako ne bude preskupa.

Medijapan ne dolazi u obzir zbog zdravlja. Može biti toksičan pri sječenju, naročito brušenju, pa ako neko nema dobru ventilaciju i kvaltitene maske, ne treba rizikovati zdravlje obradom medijapana.

Najvjerovatnije će biti iverica, u OBI-ju ću dati da mi je isjeku na dimenzije, a kući ako treba malo modifikovati, neće biti problem.
zlo zlo

#341 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by zlo zlo »

ima tu rezuckanja :-D
Hakiz

#342 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Ima.

A kada skontaš da ovo šta ću raditi spada u neke od najjednostavnijih "drvenih" poslova... :-D
zlo zlo

#343 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by zlo zlo »

sve je stvar alata i prostora kojeg imaš, mi još nabavljamo one osnovne stvari malo po malo, one neke stolne ovo-ono ne bi imali ni kuda s njima.
Hakiz

#344 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Imam ja alat, doduše, bilo bi mi lakše da imam ručnu kružnu pilu i glodalicu (router) za uobljavanje ivica. Imam ubodnu pilu, a glodalicu mijenjaju turpije, dlijeta, mišići i vrijeme :)

Glodalica je ovo:

Image

Problem mi je što živim u zgradi i mogu raditi samo na balkonu.

Ali, najveći problem mi je što nemam stege. Kutija će biti dimenzija 60x40x30 cm i treba mi najmanje 8 stege dužih od 70 cm. Ima i za to rješenje, nabavio sam ovo:

Image

Kada sam ušao u amatersku obradu drveta, shvatio sam da će stege uzeti više novca od ručnih mašina i više prostora. Treba ih desetine raznih dimenzija. A to je za stan previše, a i za stanje na računu takođe :)
Maraschino

#345 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Maraschino »

@Hakiz :thumbup:

samo deri, kako god zlatno je jer si ti svojerucno napravio ali ne sumnjam u tebe.
Hakiz

#346 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Hvala.

Kada bude gotovo, javim se :wink:
irconbih

#347 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by irconbih »

Još jedno pitanje za ekipu.

Gdje u Sarajevu kupiti drvo, razne vrste i u raznim dimenzijama? Ovi centri imaju slabu, skoro i nikakvu ponudu toga. Bilo bi dobro da imaju i mogućnost, recimo, da veću dasku "raskroje" na manje dijelove i slično. Postoji li negdje neka klasična stolarija?

dadoka84

#348 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by dadoka84 »

Ja sam drvo kupovao u obi do sad jer je bilo najbolje osušeno u odnosu na druge centre. Međutim kad nam zatreba finog drveta uzimamo sa pika. Iz kladnja smo uzimali drvo.
pemanapemani

#349 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by pemanapemani »

Hakiz wrote:
zlo zlo wrote:

Uglovi će biti pokriveni ovakvim pokrivačima:

Image

A skaj će pokriti spojeve drveta. Planiram koristiti finger-joint spoj:

Image

Ako ne budem lijen, onda dovetail-joint:

Image

Dovetail ima smisla ako je vidljiv jer lijepo izgleda. Kako ću ja pokrivati skajem spojeve drveta, koristiću obični (finger) spoj jer se neće vidjeti. A pojačaću ga time što ću nekoliko drvenih tiplova ubaciti:

Image
Sa kojim alatom radiš finger-joint i dovetail-joint spojeve?

Dobra ona "trakasta" stega. :thumbup:

Gdje nabavljeno?
Norm

#350 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Norm »

Hakiz wrote: A skaj će pokriti spojeve drveta. Planiram koristiti finger-joint spoj:

Image
...bez namjere da pametujem ali ako koristite finger ili dovetail joint nema potrebe za ovim...
Hakiz wrote:
Image
pretpostavljam da imate frezer/ruter sa kojim mislite raditi ove spojeve...rucno je takodje moguce ali je jako zahtjevno...

A ovo je extra stvar... :thumbup:

Image
Post Reply