victom wrote:Smrčak15 je već počeo sa uvredama, što je indikator da sve teže pronalazi validne argumente.
Ovo sa suncem je još jednom pojasnio @asurbanipal (obavezno pročitati)
@Smrčka15, prijatelju imam jedno pitanje:
Ti kazeš:
Smrcak15 wrote:
pitaj ovdje sta te muci pa cemo vidjeti jesi li ti to stvarno dobro shvatio ili pogresno protumacio.
1)
Na osnovu čega si ti ubjeđen , da su tvoji odgovori ili tumačenja tačna ?
Ti pričaš toliko detaljno o svemu, kao da si bio tamo ili sve znaš. Otkud ti to znaš ?
Da li se tvoji odgovori baziraju na provjerenim muslimanskim zapisima , mišljenju vodećih muslimanskih učenjaka, ili je to neka tvoja zdrava logika ?
Ako da, onda bi ti trebao prihvatiti i naše argumente, ako dolaze iz provjerenih muslimanskih izvora, tj istih izvora, kao i tvoji.
Ti si sad trenutno kao u priči iz bukvara "Mišo je nekad veliki, a nekad mali".
Kad tebi ajet ili hadis paše, to prihvatiš 1/1. Bez diskusije.
A kad ti ne paše, onda se vadiš na arapaski jezik, druge hadise, na logiku, ili prilogođavaš dok ne dobiješ barem neku mrvu smisla u svemu.
Ne može to tako

Smrčak15 je već počeo sa uvredama, što je indikator da sve teže pronalazi validne argumente.
Kazem i tebi kao njemu isto:
Nemoj to nesto smatrati direktno upuceno tebi nego ja to generalno kazem, i dalje satoji iz toga da je svako ne idiot nego idiot na kubik ko god tvrdi ovo:
Ako ja kazem sunce zalazi iza planine ili mora, da mi dodje neko i kaze : grijesis, sunce ne zalazi fizicki iza planine ili mora, jer je sunce daleko vece nego nasa zemlja.
KO god mi se suprostavi sa ovakvim argumentom je idiot na kubik. AKo i dalje nastavis da tvrdis ovako onda jesi a ako sad razumijes zasto nemozes ovaj argument vise koristiti onda si razumljiva osoba , znaci poceo si da rezonujes kako treba
1) Na osnovu čega si ti ubjeđen , da su tvoji odgovori ili tumačenja tačna ?
Ti pričaš toliko detaljno o svemu, kao da si bio tamo ili sve znaš. Otkud ti to znaš ?
prvo da kazem ovo, studiram islam evo 24 godine , nije mal period boga mi
Desavalo se vise puta tokom ovih 24 godina da sam u nesto ubijedjen pa na osnovu novih saznanja i dokaza promijenim misljenje, tako da sam studirajuci , analizirajuci, plus dosta mi pomazu ove diskusije oko poliranja misljenja i ubijedjenja, ja nekad vas ovdje na forumu koristim kao pokusne kunice za brainstorming, nesto saznam i verifikujem, i pokusajem naci gresku, postavim se u vasu poziciju i napadam to sa svih strana, vidim nemogu naci gresku, kontam mozda ja je nemogu naci pa onda postavim to otkrice ovdje na forum da vidim hoce te li mi vi pomoci da nadje te gresku u verifikaciji ili rezonovanju, pa ako masa ljudi napada i nemoze naci gresku to znaci , dokaz je cvrst , spoznaja na mjestu i ide se pravim smjerom
ako vise izvora kaze nesto, ako nauka potvrdjiva, kuran hadis itd onda meni to ucvrscuje ubijedjenje
sto vise dokaza imam meni je ubijedjenje cvrsce.
Da li se tvoji odgovori baziraju na provjerenim muslimanskim zapisima , mišljenju vodećih muslimanskih učenjaka, ili je to neka tvoja zdrava logika ?
uvijek polazim od Kurana i hadisa, jer je to izvor objave, nemogu ja sam od sebe nagadjati odgovore, nego na osnovu kurana i hadisa , misljenja ucenjaka, ako nigdje od ovih nema koristim se logikom i naukom za objasnje gdje se u dosta slucajeva koriste slikoviti primjeri, ili nekad se koristi tehnika let me turn the table, "daj da okrenemo stlol naopako"
Ako da, onda bi ti trebao prihvatiti i naše argumente, ako dolaze iz provjerenih muslimanskih izvora, tj istih izvora, kao i tvoji.
sve se mora anazliriati, pa i ti povjerljivi muslimanski izvori, nemoze se nista prepustati slucaju
kod mene nema gutanja na slijepo, samo progutaj bez imalo vode , ne niposto.
A kad ti ne paše, onda se vadiš na arapaski jezik, druge hadise, na logiku, ili prilogođavaš dok ne dobiješ barem neku mrvu smisla u svemu.
Ne može to tako
uvijek se mora polaziti od arapskog jezika sta on u srzu kaze, na sta se misli, pa cak treba i gledati kako su ljudi tog vremena koristili izraze da bi docarali neku situaciju, sve se mora uzimati u obzir.
sta vi mislite da mi uzimamo vjeru tek tako na slijepo sta nam neko kaze bez imalo provjeravanja analiziranja itd nema to kod mene.
ja polazim od ovoga, Bog postoji i on je davao objavu Bozijem poslaniku, nemoguce je da sveznajuci Bog daje neistine naucne stvari, zato nemoze biti gresaka u Kuranu takve prirode. Moze da bude simbolicnih izjava pa to ljudi protumace kao gresku, ali nekad se jasno moze vidjeti simbolika, jos pogotovo ako je prisutna i na drugim mjestima u Kuranu.
Ako imas jos skakvih pitanja slobodno pitaj...ti do sad najbolje mi postavljas pitanja, stukturisano i jasno i precizno, volim tako kad je neko jasan u pitanjima i jos mi ih pobroji