Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#326 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

riverflow wrote:
arzuhal wrote:
riverflow wrote:47% za :? strašno!
A šta?
Preko 40% ljudi na forumu je za provodjenje islamskih propisa prema ženama. Meni je to strašno (ja sam od onih što su protiv pokrivanja žene ikako, da napomenem).
I ja sam za otkrivanje žena . Dole odjećaaa! :D
triconja

#327 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Citam kaze vehabije to rade na podrucju sandzaka i albanije...

Sto se zenske svojim izborom udaju za vehabije a prvo dobro ne prouce obicaje koji isti postuju?

Kakve veze ima taj radikalni islam sa merhametli bosanskim islamom?
Zejnep

#328 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

mjeseceva_ratnica wrote:Smrčak je neko koga bi Arzuhal poslao u bitku da pogine za metanarativ kojim mu on puni glavu, Arzuhal je prodavač magle, kao i jedan hodža koji se onesvijetio u ratu, kada je komadant brigade izvadio osigurač bombe na hodžinu demagogiju o vrijednosti smrti na Allahovom putom, ipak mu se nije išlo tamo, urođeni nagon za preživljavanje je bio jači od iluzornog ubjeđenja o kojem je pričao.

S druge strane, Smrčak bi poginuo za ono što vjeruje, jer on taj Muhamedov imaginarni svijet doživljava kao krajnju realnost, kao dijete koje je skočilo sa litice, jer je vidjelo Pticu trkačicu da to isto radi i nije moglo shvatiti pogubnost takvog poteza, budući da nije distanciralo apstrakciju i realnost.
Haj sad Karlinku objasni :mrgreen:
triconja

#329 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Zejnep wrote:
mjeseceva_ratnica wrote:Smrčak je neko koga bi Arzuhal poslao u bitku da pogine za metanarativ kojim mu on puni glavu, Arzuhal je prodavač magle, kao i jedan hodža koji se onesvijetio u ratu, kada je komadant brigade izvadio osigurač bombe na hodžinu demagogiju o vrijednosti smrti na Allahovom putom, ipak mu se nije išlo tamo, urođeni nagon za preživljavanje je bio jači od iluzornog ubjeđenja o kojem je pričao.

S druge strane, Smrčak bi poginuo za ono što vjeruje, jer on taj Muhamedov imaginarni svijet doživljava kao krajnju realnost, kao dijete koje je skočilo sa litice, jer je vidjelo Pticu trkačicu da to isto radi i nije moglo shvatiti pogubnost takvog poteza, budući da nije distanciralo apstrakciju i realnost.
:thumbup:
chupacabra

#330 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by chupacabra »

Dogmano wrote:Kako to da danas islam zarobljava, a znamo da je ideja Muhamedova a.s. bila spiritus movens eruptivne reforme zaostalog arapskog korpusa!? Za one koji slijede dogmu, bilo muškarci ili žene, oktroirana pravila iste će biti stega, prepreka i poniženje. Za one koji slijede Muhameda a.s. - takvi neće imati problem sa normama morala, religije i prava - dobra, lijepa i čista bi trebala biti njihova intencija u svim prilikama.

Umjerenost je izuzetna vrlina!
Nece imati problema sa normama morala? Zbunjen sam, koje norme morala da slijedim? One sto je Muha propovijedao ili one po kojim se ponasao? Ako cemo po ponasanju, nisu to bas norme za 21. stoljece. Umjerenost? Muhamed, a i kalife poslije njega su sirili vjeru macem, a ne lijepom rijecju. Da ne govorimo o bitkama, pljacki karavana iz Meke za Siriju, pokoljima (Banu Kurejza), zenidbi za zenu svog necaka, malodobna Aisa, poligamija, naredjivanje smaknuca plemenskih rivala, prodavanje zena u ropstvo...Sve lijepo opisano u Hadisima koji Suni Muslimani treba da slijede.
Lako je reci da onaj ko jednog nevinog covjeka ubije je kao da je ubio cijelo covjecanstvo. Treba to pokazati primjerom.

Islam je totalitarna ideologija koja ce se morati reformisati na neki normalni civilizacijski nivo.
Last edited by chupacabra on 21/02/2018 19:36, edited 1 time in total.
arzuhal

#331 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

riverflow wrote:
arzuhal wrote:
riverflow wrote:47% za :? strašno!
A šta?
Preko 40% ljudi na forumu je za provodjenje islamskih propisa prema ženama. Meni je to strašno (ja sam od onih što su protiv pokrivanja žene ikako, da napomenem).
Nemoj da ti bude strašno iz više razloga...Prvi razlog je da mi i ne živimo u zemlji gdje vlada šerijat i većina svega je na dobrovoljnoj bazi, pa su pitanja poprilično besmislena, osim da se malo filozofira u dokolici (ili recimo da se postavi pitanje o Dušanki Majkić, aktuelnost i hitnost tih pitanja je upedeka). Drugo, pitanja su ciljano probrana, nevažno koliko je koje od njih utemeljeno i sl. Treće, pusti se anonimnih anketa, znaš kakva je kod nas raja, nekad namjerno glasa za ovo ili ono, sve sami tersaški rendžeri :mrgreen: Neke stranke vazda zijane pouzdajući se u ankete među našim narodom...
MarlboroGold

#332 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by MarlboroGold »

Zejnep wrote:

Neka redom za sve nas da psihoanalize :D
Zejnep

#333 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

Vala nek mene preskoči :lol:
arzuhal

#334 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

MarlboroGold wrote:
Zejnep wrote:
Ko je to meni ljubomoran...Image
kerima1

#335 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

Bloo wrote:Nurko, mislis da bi bolje prosao sa NINom?
Mislim Smrle ne bi, ali ni ti...
Slazem se.
Smrcak15

#336 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Ko si sad ti ovdje, sve neki ratnici protiv smrleta....vidim puna ti usta smrcka.

Gdje gori, reci nam sta je problem :)

De molim te reci nam jos sta smrle rucao za rucak danas, kad se budi, kada lijeze spavati, sta gleda na tv....vidim pricas u moje ime sta bi ja i kako bi ja.
MarlboroGold

#337 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by MarlboroGold »

arzuhal wrote:
MarlboroGold wrote:
Zejnep wrote:
Ko je to meni ljubomoran...Image
pa deeeeeee dok nije dobila ban :D
riverflow

#338 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by riverflow »

@ Nurudine, maHrame, dole maHrame..i slično.

Knjiga koju def. treba pročitati. Žena prošla živu golgotu, od obrezivanja kao djevojčica (detaljni opisi su takvi da se ne zaboravljaju) do progona itd.

Image
Connaisseur Karlin

#339 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

MarlboroGold wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
zforumas wrote:
Ovo ti je u Bosnu doslo sa sunet bradicama, kratkim tolama i onim sto sire noge kad klanjaju.
Moja prva komsinica je iskrvarila i podlegla nakon homemade obrezivanja koje je izveo njen frisko povehabljeni muz i njegov brat.
Naravno Allah ju je uzeo sebi jer je bila predobra za ovaj svijet. Poj'o vuk magarca...
eh, radi danasnjih i buducih zrtava , Islamski konzilij bi trebao promjeniti stav i prestati tolerirati, a ovo nije nacin da se sacuva ili privuce vjernika, jednostavno j van okvira zdrave pameti svih koji ovako nesto podrzavaju i prakticiraju :roll:
Takvi trebaju završiti u zatvoru. To je najblaža kazna.
u sekularnoj BiH trebaju i mogu zavrstiti u zatvoru , u Serijtskoj drzavi ne bi immali problem :roll:

asupranipal je ranije na 2 ili 3 stranici spomenuo par slucajeva, i odmah mu je netko reako da su samo trac price :roll:

a ovo je dozovljan razlog da mozemo podvuci, a to sam vise puta nspala, svaka sutanja vjernika je odobravanje, svaka indirketna podrsak odluka od strane Islasmkih ucenjaka je dolsovno odobravanje da se ovakve tragedije desavaju , iako u 21 stolejccu znamo iz oblasti medicine da ovo nije raditi :roll:
Sara03

#340 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Sara03 »

Smrcak15 wrote: varas se, utemeljeno je u nauci a ne u predrasudama i muskom sovinizmu, nauka kaze to

evo ti i dokaz

zaborav tokom trudnoce
Pregnancy 'does cause memory loss'
https://www.theguardian.com/science/200 ... .pregnancy

zaborav tokom menstruacije
How can your period cause forgetfulness?
https://www.avogel.co.uk/health/periods ... etfulness/

zaborav tokom menopauze
Does Menopause Cause Memory Loss?
https://www.healthline.com/health/menop ... emory-loss
Smrle, šta ćemo sa onim ženama koje moraju svjedočiti, a prilikom svjedočenja nisu u jednom od ta tri stanja, ako presumiramo da je tvoja tvrdnja naučno utemeljena, tačna. Dakle, ne bi postojala nikakva osnovana potreba da jedna žena podsjeća drugu, što u konačnici vodi ka nejednakom tretmanu.

Govoreći o utemeljenosti, healthline kojeg citiraš i glorifikuješ, također prenosi studiju sa Frontiersa, koji u svom peer-reviewed članku navodi da ne postoji uzročno-posljedična veza između menstrualnog ciklusa i gubitka pamćenja. Ti ustvari jednim izvorom nesvjesno diskreditiraš drugi. O relevantnosti ostalih neću ovom prilikom.

Menstruation Does Not Affect Women’s Mental Capabilities, Researchers Say:

https://www.healthline.com/health-news/ ... hers-say#1

:arrow:

https://www.frontiersin.org/articles/10 ... 00120/full

Results: Estrogen, progesterone and testosterone did not relate to inter-individual differences in cognitive functioning.

Conclusions: There is no consistent association between women's hormone levels, in particular estrogen and progesterone, and attention, working memory and cognitive bias.
Connaisseur Karlin

#341 Re: da li je žena u islamu ponižena?

triconja wrote:Citam kaze vehabije to rade na podrucju sandzaka i albanije...

Sto se zenske svojim izborom udaju za vehabije a prvo dobro ne prouce obicaje koji isti postuju?

Kako moze biti radikalan ako Islamski Zakon ne zabranjuje skidanje kozice klitorisa ?
arzuhal

#342 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Smrcak: Avaj, šta da radim sad?
Ja: Smrle...Previše sam star da bih krenuo u bitku s tobom, ali ću ti zato dati vrijedan savjet - da bi pobijedio nikako ne smiješ izgubiti!

Image
ExNihilo

#343 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by ExNihilo »

mjeseceva_ratnica wrote:Mi kao žene smo po defaultu manjkave pameti, nestabilne, šta sve ne, a kao diplomirana psihologinja i ex sudska vještakinja u toj oblasti, odgovorno tvrdim da se Smrčkovo svjedočenje ne bi smatralo validnim, budući da se radi o infantilnoj osobi, s teškim poremećajem poimanja realnosti, distorzijom proizašlom iz očitog manjka urođene inteligencije i izrazito limitiranog kognitivnog rezonovanja.

Čovjek je debil, i to ne kao uvreda, nego po skali koja zaista postoji i označava najblaži stepen mentalne retardacije, te je svaka interakcija s njim u cilju razmjene mišljenja, čisto gubljenje vremena, budući da on isto kao zaseban proces ima na najnižem nivou, te funkcioniše po cikličnom principu naučenih obrazaca iz kojih ne može izaći.

Kad mi se bude dalo, napišem još nešto, budući da pratim ovaj forum iz sebi znanih razloga.
Triggered. Demirug/inkvizitor is back. :lol: :lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#344 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Islamic sexual jurisprudence concerns the Islamic laws of sexuality in Islam, as largely predicated on the Qur'an, the sayings of Muhammad (hadith) and the rulings of religious leaders' (fatwa) confining sexual activity to marital relationships between men and women.

Signs of maturity for a girl: menstruation, wet dream or pregnancy.
Sad je 21 stoljece, ovo jos nije promjenjeno, iako je medicina davno dokazala sto su elementi bioloske i psiholoske zrelosti :roll:
riverflow

#345 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by riverflow »

arzuhal wrote: Nemoj da ti bude strašno iz više razloga...Prvi razlog je da mi i ne živimo u zemlji gdje vlada šerijat i većina svega je na dobrovoljnoj bazi, pa su pitanja poprilično besmislena, osim da se malo filozofira u dokolici (ili recimo da se postavi pitanje o Dušanki Majkić, aktuelnost i hitnost tih pitanja je upedeka). Drugo, pitanja su ciljano probrana, nevažno koliko je koje od njih utemeljeno i sl. Treće, pusti se anonimnih anketa, znaš kakva je kod nas raja, nekad namjerno glasa za ovo ili ono, sve sami tersaški rendžeri :mrgreen: Neke stranke vazda zijane pouzdajući se u ankete među našim narodom...
Nije to samo ovo, ova navala novokomponovanih muslimana/ muslimanki je očita svugdje oko nas. Sve više curica hoda ulicom pokriveno, ne znam koliko je to njihov izbor ili su to "iz kuće ponijele". Možda pretjerujem, ali propisi koji ograničavaju takve slobode (ženi nije dozvoljeno da pokaže lice i kosu, ili samo kosu) su malo bolešljivi, u najmanju ruku. Da li je to islam ili njegova loša interpretacija, nebitno je, to se danas ovdje živi, a život je najvažniji
arzuhal

#346 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Kako moze biti radikalan ako Islamski Zakon ne zabranjuje skidanje kozice klitorisa ?
Pa vidi...Niko ne smije natjerati ženu da to uradi, niko nema prava da je natjera, šerijat bi tu stao na njenu stranu. Isto kao što bi djevojčica, kojoj bez njene saglasnosti (ili na prevaru nekako) probiju uši (ovaj primjer sam pročitao kod imama Gazalije u Ihjau) da bi joj stavili minđuše, imala pravo na odmazdu prema onima koji su to uradili bez njena pristanka.
arzuhal

#347 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:
Fasciniranost mojom malehnošću vazda razotkriva, jelde? :mrgreen: Pa psihologija...
SaraFina

#348 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

MarlboroGold wrote:
Zejnep wrote:

MoRe. Slažem se. Ali prvo neka sebe analizira i zašto se javlja na temi pod 2 različita nicka :D
ExNihilo

#349 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by ExNihilo »

arzuhal wrote:
ExNihilo wrote:
Fasciniranost mojom malehnošću vazda razotkriva, jelde? :mrgreen: Pa psihologija...
Ti i smrčak ste mu vječna inspiracija. :D
triconja

#350 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Znao sam da ce biti ovakvo pitanje i zalim sto nisam precizirao. Vehabije su sektasi koji na citav islam gledaju drugacije od merhametli bosanaca i ostalih struja "sunijskog" islama. Mislim da ulema i sunije imaju problema sa prihvatanjem njihovih ucenja. Mislim da je to dovoljno ako hoces da razmislis.
Post Reply