Hajmo realno - ko je kriv?

Post Reply
General War

#326 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by General War »

LBVIEW wrote:
General War wrote:
LBVIEW wrote: Nista nije odokativno, vec je poredano hronoloski kako se i desavalo, i po istoj matrici: ugrozena nejac-dijeljenje oruzja-izazivanja sukoba-razvadjanje strana u reziji SDB Srbije i JNA.
Otprilike hronologija ti je kao razlog uspostave HZHB.
Svakako, samo cinjenica da su se Hrvati, odnosno njihovo vodjstvo, ponasali kao Srbi u Hrvatskoj, ne znaci kako ne treba reci istinu o tome ko je sve zakuhao u istoj.
Cetnikovanja u Hrvatskoj (snimci par postova ranije), propaganda o ugrozenoj nejaci i naoruzavanje srpskih sela su pocela jos za vakta pokojnog Racana, a balvane sam dozivio pri povratku s mora 90-te, kad se zbog istih nije moglo preko Knina.
Dalje, rezerviste u sajkacama koji su krenuli "razvadjati zaracene strane" na putu za Hrvatsku 91-e nisam ja izmislio. Isti su iskoristeni za okupaciju, kako medijsku kad su preuzeti releji, tako i vojno-politicku putem SAO B Krajine, tog dijela BiH u ljeto/jesen iste godine, dakle pola godine prije pocetka otvorene aggresije i rata. Trebam li mozda napomenuti kako je tada otvoren logor Manjaca( za pripadnike MUP-a i ZNG), te pripremljeni Omarska Keraterm, Trnopolje i drugi logori u koje ce 'eroji godinu dana poslije muciti/ubijati nesrpske civile. :oops:
Nope
-Sta mislis o mjenjanjnju hrvatskog ustava?
-zajednicke patrole JNA i MUPa nisam ja izmislio, ko je spasio one policajce u pakracu?
-Kakve veze sa svime imaju napadi na JNA i ubistva regruta?Nisu sajkace odmah dosle, a bogami na drugoj strani nije falilo ustaskih rekvizita...
-Kada je Hrvatska priznata od UN-a?
-Koliko procenata srpskog zivlja ima/bilo u hrvatskoj do 91?
-Balvane si vidio jer ocito srbi su imali friska sjecanja na veselu vlast u NDH...jbg, ne mozes jednima osporavat a druge gurat u referendume...tj, malo gradjansko malo nacionalno gurat kad ti odgovara...i sta je Francek uradio po tome da srbe primiri? To sto je roknuo npr.Josipa R.Kirra da slucajno se nebi srbi mozda primirili.
Spominjes Manjacu, a gdje je Lora, Osjek i okolina od glavaseve vesele druzine, i ostali zatvori gdje se mnogima gubi trag...
...a evo svaki dan i SIPA apsi eroje isto tako, i to sve 92...malo Konjic i okolina, malo Kakanj i okolina...vamo dvajst, vamo trijest "cetnika"...a jos 6000 slucajeva treba da se istrazi.
Mislim, ne ocekujem neku empatiju, ali jbg ne izgledaju stvari ni blizu kako se predstavljaju...sto se tice krivice za pocetak rata.
Hakiz

#327 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Hakiz »

Meni je jasno: Srbi su krivi.
Duka Dizel

#328 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

LBVIEW wrote: Cetnikovanja u Hrvatskoj (snimci par postova ranije), propaganda o ugrozenoj nejaci i naoruzavanje srpskih sela su pocela jos za vakta pokojnog Racana
Pretpostavljam da za ovo imaš neke dokaze ili si lično video to oružje kao i balvane...pošto je to vrlo zanimljiv fakt u toj tvojoj hronologiji.
muha_sa

#329 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by muha_sa »

Duka Dizel wrote:
LBVIEW wrote: Cetnikovanja u Hrvatskoj (snimci par postova ranije), propaganda o ugrozenoj nejaci i naoruzavanje srpskih sela su pocela jos za vakta pokojnog Racana
Pretpostavljam da za ovo imaš neke dokaze ili si lično video to oružje kao i balvane...pošto je to vrlo zanimljiv fakt u toj tvojoj hronologiji.
Duka Dizel

#330 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

muha_sa wrote:
Koji deo snimka je tačno iz vakta pOkojnog Račana?
Uglavnom vidim snimke Srba koje nije zanimala "demokracija i kulturna autonomija" Franje Tudjmana koji je uveliko počeo sa djubrišta istorije vaditi NDH.
LBVIEW

#331 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by LBVIEW »

General War wrote: Nope
-zajednicke patrole JNA i MUPa nisam ja izmislio, ko je spasio one policajce u pakracu?
-Kakve veze sa svime imaju napadi na JNA i ubistva regruta?Nisu sajkace odmah dosle, a bogami na drugoj strani nije falilo ustaskih rekvizita...
-Balvane si vidio jer ocito srbi su imali friska sjecanja na veselu vlast u NDH...jbg, ne mozes jednima osporavat a druge gurat u referendume...tj, malo gradjansko malo nacionalno gurat kad ti odgovara...i sta je Francek uradio po tome da srbe primiri? To sto je roknuo npr.Josipa R.Kirra da slucajno se nebi srbi mozda primirili.
Spominjes Manjacu, a gdje je Lora, Osjek i okolina od glavaseve vesele druzine, i ostali zatvori gdje se mnogima gubi trag...
...a evo svaki dan i SIPA apsi eroje isto tako, i to sve 92...malo Konjic i okolina, malo Kakanj i okolina...vamo dvajst, vamo trijest "cetnika"...a jos 6000 slucajeva treba da se istrazi.
Mislim, ne ocekujem neku empatiju, ali jbg ne izgledaju stvari ni blizu kako se predstavljaju...sto se tice krivice za pocetak rata.
Sajkace, kumovi Seselj i Draskovic su bili prije Tudjmana, za vrijeme proslave 600-te godisnjice Kosovske bitke.
Balvani su bili pola godine prije promjene Ustava.
Taj strah od NDH je mozda bio opravdan, samo ne moze biti izgovor za stvaranje etnicki ciste srpske drzave u Hrvatskoj. Isti izgovor je imao i Karadzic.
Pravo na Referendum nisu imali narodi vec republike.
Btw. nakon krsenja Ustava proglasenjem SAO Krajine, Srbi nikom drugom ne mogu nista prigovoriti. U BiH su uradili isto.
Manjacu i ostale logore spominjem u kontekstu pripreme za isti scenarij u B Krajini 92-e. Tada su fakticki izvrsili tihu okupaciju tog dijela BiH i pripreme za ono sto ce uslijediti godinu dana kasnije. Jednostavno, zlocinom i terorom uRAMiti po liniji KVK u etnicki cistu srpsku drzavu neovisno od ponasanja drugih, a izgovor je lako naci. JNA nije bila nikakva "tampon" zona, nemoj me nasmijavati. Otkud balvandzijama svo silno oruzje, palo s neba? Ista taktika kao u BiH: kamioni s "bananama", izazivanje incidenata, te "razvadjanje" zaracenih strana.
Sto se tice napada na kasarne, s sta si trebali s vojskom koja se otvoreno stavila na stranu Slobe? Mozda nije trebalo napadati ni kasarne po BiH, a Brcanska Malta je vjerovatno zlocin nad golobradim mladicima? :-)
Hrvatska nije bila u UN, ali ko dade JNA mandat za stvaranje Velike Srbije i napad na narode koji su je hranili i finansirali 50 godina?
Za 6000 srpskih slucajeva nije istina, po IDC ih je koliko, i koliko ih se moze pripisati Armiji?
Empatija za neduzne svakako, od Kazana do Grabovice, samo raspodjela odgovornosti podjednako nece moci - zna se ko je jedini bio naouruzan i ko je sve zapoceo.
General War

#332 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by General War »

muha_sa wrote:
Duka Dizel wrote:
LBVIEW

#333 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by LBVIEW »

Duka Dizel wrote:
Kad je bila proslava 600-te godisnjice Kosovske bitke kod Knina, i ko je u istoj ucestvovao? Ko i kad je poceo s propagandom o ugrozenoj nejaci, cija je SDB vrsljala po Hrvatskoj i BiH, i sta su po istim radili, sadili cvece?
Duka Dizel

#334 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

LBVIEW wrote:
Sajkace, kumovi Seselj i Draskovic su bili prije Tudjmana, za vrijeme proslave 600-te godisnjice Kosovske bitke.
Ajoj, što mastiš :D
Gde si ti video Šešelja na Gazimestanu?
Fudo387

#335 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Fudo387 »

Duka Dizel wrote:
LBVIEW wrote:
Dugo vremena je tvom Zlobi na drugoj strani pokusavao parirati Stipe Suvar.
Al' jebi ga, vi ne bi znali da ste zivi da sebi niste izganjali Franju.
Cetnicke zastave vijorile su stadionima po srbiji najmanje dvije godine prije pojave prvih sahara po hrvatskoj.
muha_sa

#336 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by muha_sa »

General War

#337 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by General War »

LBVIEW wrote:
General War wrote: Nope
Balvani su bili pola godine prije promjene Ustava.
Taj strah od NDH je mozda bio opravdan, samo ne moze biti izgovor za stvaranje etnicki ciste srpske drzave u Hrvatskoj. Isti izgovor je imao i Karadzic.
Pravo na Referendum nisu imali narodi vec republike.
Btw. nakon krsenja Ustava proglasenjem SAO Krajine, Srbi nikom drugom ne mogu nista prigovoriti. U BiH su uradili isto.
Manjacu i ostale logore spominjem u kontekstu pripreme za isti scenarij u B Krajini 92-e. Tada su fakticki izvrsili tihu okupaciju tog dijela BiH i pripreme za ono sto ce uslijediti godinu dana kasnije. Jednostavno, zlocinom i terorom uRAMiti po liniji KVK u etnicki cistu srpsku drzavu neovisno od ponasanja drugih, a izgovor je lako naci. JNA nije bila nikakva "tampon" zona, nemoj me nasmijavati. Otkud balvandzijama svo silno oruzje, palo s neba? Ista taktika kao u BiH: kamioni s "bananama", izazivanje incidenata, te "razvadjanje" zaracenih strana.
Sto se tice napada na kasarne, s sta si trebali s vojskom koja se otvoreno stavila na stranu Slobe? Mozda nije trebalo napadati ni kasarne po BiH, a Brcanska Malta je vjerovatno zlocin nad golobradim mladicima? :-)
Hrvatska nije bila u UN, ali ko dade JNA mandat za stvaranje Velike Srbije i napad na narode koji su je hranili i finansirali 50 godina?
Za 6000 srpskih slucajeva nije istina, po IDC ih je koliko, i koliko ih se moze pripisati Armiji?
Empatija za neduzne svakako, od Kazana do Grabovice, samo raspodjela odgovornosti podjednako nece moci - zna se ko je jedini bio naouruzan i ko je sve zapoceo.
Pa gdje se proslavljalo 600 godina kosovske bitke? U Karlovcu, Zagrebu ili na Kosovu polju ako na kosovu polju da li je to u Hrvatskoj ili Srbiji?...A mislim da su nazocili i mnogi drugi...
Cuj mozda opravdan...isto kao sto mogu i ja reci, secesija hrvatske je mozda opravdana ali u ustavu konstitutivnost imaju narodi a ne republike.
I ja spominjem Loru i ostala stratista kao ideju ciscenja hrvatske od srba...i sta je preovladalo, RAM ili ovo moje u hrvatskoj (a i u HZHB samo drugi najebali kad vise nisu bili potrebni)?
Raspitaj se malo, nisu samo balvandjije se pobunile, bilo je tu policijskih kompletnih stanica...isto i ja tebe mogu pitat, otkuda ZNG-u oruzje?
Ne pricam o brcanskoj malti vec sam sam ti spomenuo Split, a eto dodat cu trpinjsku cestu...i mnoge druge, dok je hrvatski kadar bio na rukovodecim mjestima u JNA...nemoj djaba pokusavat da mi kacis pricu o B.Malti, znam ja dobro o cemu pricam.
Ostaje da vidimo, koliko kome ostaje da se odrapi u tih 6000 slucajeva...
Duka Dizel

#338 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

LBVIEW wrote: Kad je bila proslava 600-te godisnjice Kosovske bitke kod Knina, i ko je u istoj ucestvovao? Ko i kad je poceo s propagandom o ugrozenoj nejaci, cija je SDB vrsljala po Hrvatskoj i BiH, i sta su po istim radili, sadili cvece?
Ko je učestvovao na toj proslavi? Baš me interesuje.
Šta se tamo interesantno desilo?
muha_sa

#339 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by muha_sa »

Duka Dizel wrote:
LBVIEW wrote: Kad je bila proslava 600-te godisnjice Kosovske bitke kod Knina, i ko je u istoj ucestvovao? Ko i kad je poceo s propagandom o ugrozenoj nejaci, cija je SDB vrsljala po Hrvatskoj i BiH, i sta su po istim radili, sadili cvece?
Ko je učestvovao na toj proslavi? Baš me interesuje.
Šta se tamo interesantno desilo?
LBVIEW

#340 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by LBVIEW »

muha_sa wrote:
Taj snimak. :thumbup:
zavrzlama

#341 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by zavrzlama »

Ko je kriv...

Krivi svi mi koji smo se drznuli da se branimo od najvecih koljaca i fasista danasnjice..Krivi smo sto smo prezivjeli...Krivi smo sto nasi dzelati moraju sa nama da zive i gledaju u nas kao potvrdu da su luzeri,moralna otpad i neljudi...

Krivi smo sto nas nemogu da uvjere da prihvatimo njihovu laz a odreknemo se nase i svjetske istine o agresiji na BIH.

kljucaj@cmoljo ko boga te molim :D
Last edited by zavrzlama on 19/12/2017 20:16, edited 2 times in total.
horkesh

#342 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by horkesh »

muha_sa wrote:
Joj, ali Šešeljeve proročanske poruke :-D

Kaže prvo "ovo je zemlja srpska zauvek će ostati srpska", a onda još doda da "vi nećete biti prodati ni izdani".

Prve barikade i balvani su postavljeni u avgustu 1990. godine. Tada su hrvatski Srbi zakazali referendum o autonomiji, a Tuđman poslao policiju u Knin koja je zaustavljena balvanima.

Kad je poslao helikoptere prema Kninu, JNA im je naredila da se vrate inače će ih oboriti.

SAO Krajina je 1990. već proglašena isto.
hAZNADAR

#343 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by hAZNADAR »

Duka Dizel wrote:
1990 su se desili izbori i u istoj godini imas Racana i Tudzmana i ugrozenost i naoruzavanje i balvane.

Prije balvana u Avgustu imas istupanje opcina iz zajednice, krizu koja je trajala duze vrijeme prije izbora u Maju. Nemoguce ne spomenuti historijski 14 kongres SKJ i definitivan razlaz republika na tom nivou. Racan je tada u Banjaluci medju Srbima vazio kao ustasa i vec se zveckalo i prijetilo oruzjem kao i cinjenicom uz koga je JNA. Iako sam bio protiv Tudzmana koji je dosao u Majui jos uvijek YU opredjeljenja - stvarno me bolila glava od silne propagande o ugozenosti.

E sad - nemam video zapis i faksimil potvrde o oruzju mog druga iz Donjeg Lapca koji se hvalio dobijenom papovkom 1990-te
horkesh

#344 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by horkesh »

muha_sa wrote:
Ovaj je strašan video, ovo nisam prije vidio. Znači, 1989. godina još, a milicija mirno gleda sve te šajkače s kokardama.

I odmah poče pjesma "ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala".

Jah, vratimo se temi - ko li je započeo rat.
commendatore

#345 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by commendatore »

Duka Dizel wrote:
LBVIEW wrote:
de si brate srbineeeeeee ko nas bre zavadi covece?
hAZNADAR

#346 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by hAZNADAR »

horkesh wrote:
muha_sa wrote:
Ovaj je strašan video, ovo nisam prije vidio. Znači, 1989. godina još, a milicija mirno gleda sve te šajkače s kokardama.

I odmah poče pjesma "ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala".

Jah, vratimo se temi - ko li je započeo rat.

Interesantno je na tom videu da niko ne dize tri prsta. Stisnute sake, dva prsta,... a niko tri prsta. Zamisli srbovanje bez tri prsta :D

To je Draskovic poslije na svojim mitinzima promovisao i poslije ,.... hebiga.
LBVIEW

#347 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by LBVIEW »

General War wrote: Pa gdje se proslavljalo 600 godina kosovske bitke? U Karlovcu, Zagrebu ili na Kosovu polju ako na kosovu polju da li je to u Hrvatskoj ili Srbiji?...A mislim da su nazocili i mnogi drugi...
Cuj mozda opravdan...isto kao sto mogu i ja reci, secesija hrvatske je mozda opravdana ali u ustavu konstitutivnost imaju narodi a ne republike.
I ja spominjem Loru i ostala stratista kao ideju ciscenja hrvatske od srba...i sta je preovladalo, RAM ili ovo moje u hrvatskoj (a i u HZHB samo drugi najebali kad vise nisu bili potrebni)?
Raspitaj se malo, nisu samo balvandjije se pobunile, bilo je tu policijskih kompletnih stanica...isto i ja tebe mogu pitat, otkuda ZNG-u oruzje?
Ne pricam o brcanskoj malti vec sam sam ti spomenuo Split, a eto dodat cu trpinjsku cestu...i mnoge druge, dok je hrvatski kadar bio na rukovodecim mjestima u JNA...nemoj djaba pokusavat da mi kacis pricu o B.Malti, znam ja dobro o cemu pricam.
Ostaje da vidimo, koliko kome ostaje da se odrapi u tih 6000 slucajeva...
Kosovo polje -selo kod Knina 1989-e. A na onom drugom, drug Sloba je pozivao na oruzane bitke. Ako je to tebi normalno, kao sto ti je izgleda i normalno stavljanje pod kontrolu JNA, onda. :-)
Opet ti kazem, i u BiH su imali nekakve strahove, pa iz istih pocinise genocid u UZP. U Hrvatskoj im je presudjen UZP(slucaj Martic). Dakle, mogli su se osjecati kako
su htjeli, a sto je dobrim dijelom instrumentalizirano ranije, samo nisu imali pravo na zapocinjanje rata i zlocine. A za Ustav to ne mozes reci, jer narodi nisu imali pravo na referendum vec republike, no to jos jedino lafo Srbima nije jasno.
Sto se ZNG tice, sta su trebali, gledati kako "narodna" armija naouruzava knindze?
Trpinjska cesta je u Vukovaru i tu su im unistili bruku tenkova :D , one armije sto je napadala zajedno s kokardasima. I kako se to razlikuje od Malte?
Za 6000, kratko i jasno - lazes.
Duka Dizel

#348 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

hAZNADAR wrote:
Prije balvana u Avgustu imas istupanje opcina iz zajednice, krizu koja je trajala duze vrijeme prije izbora u Maju. Nemoguce ne spomenuti historijski 14 kongres SKJ i definitivan razlaz republika na tom nivou. Racan je tada u Banjaluci medju Srbima vazio kao ustasa i vec se zveckalo i prijetilo oruzjem kao i cinjenicom uz koga je JNA. Iako sam bio protiv Tudzmana koji je dosao u Majui jos uvijek YU opredjeljenja - stvarno me bolila glava od silne propagande o ugozenosti.
Kako je to Račan za Srbe bio ustaša, a Srbi masovno glasali za njega na hrvatskim izborima 1990?
Nisu glasali za SDS, već za Račana.
Franjo Tudjman nije nikao iz zemlje u maju 1990.
On se se vratio na političku scenu 1989 godine, a znamo zbog čega je bio izopšten iz komunističke partije i zbog čega je ležao u zatvoru.
Pre svih balvana datiraju njegove izjave o NDH kao izrazu povijesnih težnji hrvatskog naroda.

Baš čudno što se Srbi u Hrvatskoj nisu osećali opušteno. Ni danas mi nije jasno koji im je k.rac bio.
horkesh

#349 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by horkesh »

hAZNADAR wrote: Interesantno je na tom videu da niko ne dize tri prsta. Stisnute sake, dva prsta,... a niko tri prsta. Zamisli srbovanje bez tri prsta :D

To je Draskovic poslije na svojim mitinzima promovisao i poslije ,.... hebiga.
Drevni pozdrav, jednako kao što je i "Pukni zoro" pjesma srpskih vojnika iz Prvog svjetskog rata :-) Isprani mozgovi su izrazito pogodno tlo za rađanje svakakvih mitomanija.

kiligonzales

#350 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by kiligonzales »

Haris.ba wrote:
Rampage wrote:Hajmo realno - svako ko prezentira Bošnjake kao nekim bitnim faktorom u bivšoj Jugoslaviji koji je imao bilo kakvog uticaja na početak rata ili je zlonamjeran ili je pao s Marsa.
Bošnjaci su krivi što se nisu bolje naštimali da ih mlate.
:thumbup:
Post Reply