Ivo Andrić

Locked
dale cooper

#326 Re: Ivo Andrić

Post by dale cooper »

sarlo wrote:Da li je neko procitao roman "Na Drini cuprija"?
O njemu izmedju ostalog raspravljamo.
Oni koji brane poetski izracaj Ive Andrica, vrijedjaju kao sto je i on vrijedjao.
Pročitao sam u ratu njegov kompletan opus uključujući i Na Drini Ćuprija. :)
kluz franjo

#327 Re: Ivo Andrić

Post by kluz franjo »

sarlo wrote:Stanovnika kasabe mozemo nazvati kasablijom. Termin "kasabalija" je izmislio Andric i njime vrijedja bosanske muslimane. Isto kao i vi tzv franjo kluze.
Nikad, nikad na forumu, nikad u zivotu nisam uvrijedio nekog nacionalnoj osnovi. Uvrijedio bih svoju porodicu i to vise ne bih bio ja.
A provokacije sarkazam, cinizam... To koristim.

Vi u nedostatku argumenata upravo vrijedjate i pravite nas budalama.
Cega je to odraz. Vas?
Kolega, zadnji put molim. Ili mi nađite taj moj citat gdje koristim izraz "kasabalija" - koji vas vrijeđa (pa da vam se izvinem i izbrišem ga), ili vi brišite vašu opasku da sam ravnogorac (a vaše izvinjenje mi i ne treba).
PS: Mislim da sam barem jedno 7 puta pročitao knjigu Derviš i smrt. Da sam juče umro, ne bih znao da i Meša u tom romanu koristi izraz "kasabalija" za stanovnike grada tj. kasabe.
Connaisseur Karlin

#328 Re: Ivo Andrić

Post by Connaisseur Karlin »

sarlo wrote:Stanovnika kasabe mozemo nazvati kasablijom. Termin "kasabalija" je izmislio Andric i njime vrijedja bosanske muslimane. Isto kao i vi tzv franjo kluze.
Nikad, nikad na forumu, nikad u zivotu nisam uvrijedio nekog nacionalnoj osnovi. Uvrijedio bih svoju porodicu i to vise ne bih bio ja.

Cega je to odraz. Vas?
:shock: :lol:

kasabali je turska rijec :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#329 Re: Ivo Andrić

Post by Chmoljo »

Cega je to odraz. Vas?
http://www.rjecnik.ba/prevod/turski/kasabali.html

...

također

http://www.imdb.com/name/nm2887086/

...
sarlo

#330 Re: Ivo Andrić

Post by sarlo »

Ne govorim niti razumijem Turski jezik. Niti ima potrebe.
Tako da ne znam sta znaci termin bali na Turskom jeziku. Niti je relevantno.

Na Bosanskom i Srpskom znam jako dobro sta znaci termin koji pocinje sa glasom b....
U Barama kod Stupa '92 godine su se preko razglasa derali "nema vise mleka balije, nema vise mleka"
A eto 25 godina kasnije jos uvijek pijemo mlijeko.
Balija je obicna prizemna uvreda. Uvreda kao i svaka druga. O nama Bosnjacima nista ne govori, vec samo o onima koji nas vrijedjaju.
Pozivaju se i na Mesu Selimovica koji je branio svog punca koji je u maju 1941. godine bio na Ravnoj gori sa drazom.
Connaisseur Karlin

#331 Re: Ivo Andrić

sarlo wrote:Ne govorim niti razumijem Turski jezik. Niti ima potrebe.

Na Bosanskom i Srpskom znam jako dobro sta znaci termin koji pocinje sa glasom b....
U Barama kod Stupa '92 godine su se preko razglasa derali "nema vise mleka balije, nema vise mleka"
A eto 25 godina kasnije jos uvijek pijemo mlijeko.
Balija je obicna prizemna uvreda. Uvreda kao i svaka druga. O nama Bosnjacima nista ne govori, vec samo o onima koji nas vrijedjaju.
Pozivaju se i na Mesu Selimovica koji je branio svog punca koji je u maju 1941. godine bio na Ravnoj gori sa drazom.
a zasto je rijec balija uvreda ? molim obrazlozenje :)
sarlo

#332 Re: Ivo Andrić

Post by sarlo »

Kakav je bio covjek?
Ivo Andric je bio nesretan covjek.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#333 Re: Ivo Andrić

Post by Chmoljo »

sarlo wrote:Ne govorim niti razumijem Turski jezik. Niti ima potrebe.

Na Bosanskom i Srpskom znam jako dobro sta znaci termin koji pocinje sa glasom b...
Vrijedjao si ljude koji su navodno rekli drugu rijec, sa sasvim drugim znacenjem.

Svjestan si da ne znas sta znaci, ali ti nije problem zbog toga vrijedjati. Svjestan si da si pogrijesio, ali si i dalje nesposoban da se izvinis.
vivaldi

#334 Re: Ivo Andrić

Post by vivaldi »

Connaisseur Karlin wrote:a zasto je rijec balija uvreda ? molim obrazlozenje
zato sto se predugo koristi u uvredljivom kontekstu pa samim tim ne moze se posmtrati kroz prizmu lingistike, rjecnika, i izvornih znacenje. jednostavno-uvreda i tu nema racionalne diskusije
ExNihilo

#335 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

Sva tragikomedija ove priče sublimirana je u ovom kasa-balija. :lol: Jebaji ga, svako vidi ono što želi da vidi.

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa ako je ispravno koristi termin balijski onda ne vidim potrebu da se ljutiš ako neko Andrićeve stavove nazove pravim imenom, fašizam i islamofobija. Jer kako ono ti reće sve sve je stvar subjektivne percepcije. Eto recimo tebi je Rizvić balija meni nije, meni je Andrić islamofob i fašista tebi nije i tu nema dogovora. Možda u tvom svijetu reference ništa ne znače ili su banalizirane na nivo pogrdnih naziva. U ozbiljnom akademskom svijetu reference su itekako bitne, a kakvo ti je stvarno obrazovanje govori i to da si doslovno poludio na moje namjerno peckanje za srednju školu pa tražiš da se nađeš sa mnom i da mi prezentiraš diplome i nudiš seljačkim i papanskim manirom desetine hiljada maraka ako je veće od mog. :lol: Pa care moj ja nisam ni tvrdio da imam elitne škole niti tvrdim da reference ne znače ništa kao ti. Svugdje, svugdje, zapamti to i ne lupaj više, reference su broj jedan pogotovo u naučnom i književnom svijetu. Samo skorojevićima i novopečenoj eliti su reference na zadnjem mjestu pa zato i imamo poplavu fakulteta i "akademskih" graDŽana koji se ne znaju potpisati.
Čemu sada ovo kukavičko izmotavanje? Ako su pare problem, evo izbacit ćemo ih iz jednačine. Ne moramo čak prezentirati diplome. Možemo usporediti broj objavljenih radova ili bilo koji drugi parametar koji ti odrediš kao reprezentativan za "stvarno obrazovanje". Ma hajde da zanemarimo formalno obrazovanje potpuno. Hoćeš da odradimo test općeg obrazovanja i usporedimo rezultate? Mislim, do maloprije si se smijao mom obrazovanju. Gdje je onda problem? Rasturi me ovako javno.

Pošto ti bazična logika nije jača strana, dopusti da ti jednom i za sva vremena pojasnim ovo oko Rizvića. Dakle, ako ja moram imati jače reference od Rizvića da bih odbacio njegovu tezu o Andriću islamofobu, tada jednako važi da ti moraš imati jače reference od plejade akademika koji ne prihvataju tezu o Andriću islamofobu prije nego što zauzmeš njima suprotan stav. Ti si intelektualno nesposoban uvidjeti da zahtjev koji namećeš drugima - sam ne ispunjavaš.

Naravno, sam zahtjev je nebulozan. Ako glupan kaže da je nebo plavo, ta tvrdnja stoji kao istinita neovisno od glupana. Istina ne zavisi od govornika ili njegovih referenci već argumenata koji je podupiru.
Connaisseur Karlin

#336 Re: Ivo Andrić

vivaldi wrote:
zato sto se predugo koristi u uvredljivom kontekstu pa samim tim ne moze se posmtrati kroz prizmu lingistike, rjecnika, i izvornih znacenje. jednostavno-uvreda i tu nema racionalne diskusije
vivali, meni je misterija, kad i kako je doticna rijec postala uvreda :)

ne razumije,zasto se neko danas osjeca uvriedjenim , a ne razumijem ni osobe koje istom rijeci pokusavaju uvrijedti muslimana , meni je to jednostavno nemoguce razumjeti :?

isti problem imam i sa rijeci poturica,a koja je koristena i van Balkana

imam utisak da je problem jednostavno neznanje :)
vivaldi

#337 Re: Ivo Andrić

Post by vivaldi »

Connaisseur Karlin wrote:vivali, meni je misterija, kad i kako je doticna rijec postala uvreda
nemam pojma niti je to uopste bitno, ali kada je koriste nebosnjaci onda je svaki bosnjak smatra uvredom bez obzira na stepen obrazovanja.

samim tim, dubinsko analiziranje moze biti predmet samo nekog strucnog okruglog stola mada ni tada (kakav god da bio bio strucni zakljucak) to u narodu ne bi nista promjenilo- ostala bi uvreda.

cak i sa najacasnijim namjerama, rasprava o tome na forumu bi bila kontraproduktivna
John Cleese

#338 Re: Ivo Andrić

Post by John Cleese »

Connaisseur Karlin wrote:
vivaldi wrote:

ne razumije,zasto se neko danas osjeca uvriedjenim , a ne razumijem ni osobe koje istom rijeci pokusavaju uvrijedti muslimana , meni je to jednostavno nemoguce razumjeti :?

Nije misterija.
Nije ta rijec "postala uvreda" - oduvijek je bila uvreda.
Balija je covjek prost, primitivan, neotesan, neobrazovan - ne postoji kontekst gdje ova rijec ne bi bila uvredljiva za onoga kome je upucena.
Connaisseur Karlin

#339 Re: Ivo Andrić

vivaldi wrote:
Connaisseur Karlin wrote:vivali, meni je misterija, kad i kako je doticna rijec postala uvreda
nemam pojma niti je to uopste bitno, ali kada je koriste nebosnjaci onda je svaki bosnjak smatra uvredom bez obzira na stepen obrazovanja.

samim tim, dubinsko analiziranje moze biti predmet samo nekog strucnog okruglog stola mada ni tada (kakav god da bio bio strucni zakljucak) to u narodu ne bi nista promjenilo- ostala bi uvreda.

cak i sa najacasnijim namjerama, rasprava o tome na forumu bi bila kontraproduktivna
hvala , ali i dalje ne kuzim uvredljivost od strane bosnjaka,jer istu rijec koriste iskljucivo nebosnjaci :)
SaraFina

#340 Re: Ivo Andrić

Post by SaraFina »

Ljubinka, uvreda nisu riječi u lingvističkom značenju. Niti to ima veze jesu korištene van Balkana.
Na balkanskim prostorima uvredljiv je "popratni kontekst "koji ide uz te riječi.
Ja opet ne razumijem kako ti nešto tako jednostavno ne možeš shvatiti?
Poturicom se u negativnom smislu ne označava dio kršćanskog stanovništva koje je prošlo kroz proces islamizacije.
Poturica za balkanske kršćane je "ostatak turskog okupatora i osvajača".
Isti slučaj je i sa riječju "balija".

Kad bosanskohercegovačkog muslimana balkanski susjed ili komšija nazove balijom ili poturicom to je sasvim različito nego kad neki stranac u lingvističkom smislu iskoristi tu riječ.

Jednostavno.
Last edited by SaraFina on 26/10/2017 22:18, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#341 Re: Ivo Andrić

John Cleese wrote:
vivaldi wrote:

Nije misterija.
Nije ta rijec "postala uvreda" - oduvijek je bila uvreda.
Balija je covjek prost, primitivan, neotesan, neobrazovan - ne postoji kontekst gdje ova rijec ne bi bila uvredljiva za onoga kome je upucena.
pa kome je uvreda , bosnjaku ili svima na Balkanu ?
vivaldi

#342 Re: Ivo Andrić

Post by vivaldi »

John Cleese wrote:Balija je covjek prost, primitivan, neotesan, neobrazovan - ne postoji kontekst gdje ova rijec ne bi bila uvredljiva za onoga kome je upucena.
u nekom periodu iz nekog razloga samo znacenje jeste promjenjeno jer prostoih, neotesanih i neobrazovanih ima i danas kod sviju ali se koristi samo u slucaju bosnjaka.

isto tako treba imati u vidu i vremenski kontekst jer smo mi bili jako dugo teska vukojebina u svakom smislu
Last edited by vivaldi on 26/10/2017 22:18, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#343 Re: Ivo Andrić

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ExNihilo wrote:Sva tragikomedija ove priče sublimirana je u ovom kasa-balija. :lol: Jebaji ga, svako vidi ono što želi da vidi.

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa ako je ispravno koristi termin balijski onda ne vidim potrebu da se ljutiš ako neko Andrićeve stavove nazove pravim imenom, fašizam i islamofobija. Jer kako ono ti reće sve sve je stvar subjektivne percepcije. Eto recimo tebi je Rizvić balija meni nije, meni je Andrić islamofob i fašista tebi nije i tu nema dogovora. Možda u tvom svijetu reference ništa ne znače ili su banalizirane na nivo pogrdnih naziva. U ozbiljnom akademskom svijetu reference su itekako bitne, a kakvo ti je stvarno obrazovanje govori i to da si doslovno poludio na moje namjerno peckanje za srednju školu pa tražiš da se nađeš sa mnom i da mi prezentiraš diplome i nudiš seljačkim i papanskim manirom desetine hiljada maraka ako je veće od mog. :lol: Pa care moj ja nisam ni tvrdio da imam elitne škole niti tvrdim da reference ne znače ništa kao ti. Svugdje, svugdje, zapamti to i ne lupaj više, reference su broj jedan pogotovo u naučnom i književnom svijetu. Samo skorojevićima i novopečenoj eliti su reference na zadnjem mjestu pa zato i imamo poplavu fakulteta i "akademskih" graDŽana koji se ne znaju potpisati.
Čemu sada ovo kukavičko izmotavanje? Ako su pare problem, evo izbacit ćemo ih iz jednačine. Ne moramo čak prezentirati diplome. Možemo usporediti broj objavljenih radova ili bilo koji drugi parametar koji ti odrediš kao reprezentativan za "stvarno obrazovanje". Ma hajde da zanemarimo formalno obrazovanje potpuno. Hoćeš da odradimo test općeg obrazovanja i usporedimo rezultate? Mislim, do maloprije si se smijao mom obrazovanju. Gdje je onda problem? Rasturi me ovako javno.

Pošto ti bazična logika nije jača strana, dopusti da ti jednom i za sva vremena pojasnim ovo oko Rizvića. Dakle, ako ja moram imati jače reference od Rizvića da bih odbacio njegovu tezu o Andriću islamofobu, tada jednako važi da ti moraš imati jače reference od plejade akademika koji ne prihvataju tezu o Andriću islamofobu prije nego što zauzmeš njima suprotan stav. Ti si intelektualno nesposoban uvidjeti da zahtjev koji namećeš drugima - sam ne ispunjavaš.

Naravno, sam zahtjev je nebulozan. Ako glupan kaže da je nebo plavo, ta tvrdnja stoji kao istinita neovisno od glupana. Istina ne zavisi od govornika ili njegovih referenci već argumenata koji je podupiru.
Pa ko se izmotava ti ili ja? Daj javno prezentiraj ovdje na forumu te naučne radove i dokaz za njih kao validnu referencu da dobaciš do Rizvića kojeg nazivaš tako prizemnim jezikom, koji usput postaje standard komunikacije na ovom forumu, ili zašuti za svagda. Te seljačke fore sa parama sam davno prevazišao ako sam i ikad nasjedao na njih. I dalje se smijem tvom obrazovanju jer lupaš bezveze u prazno i stvarno ti logika nije jača strana umjesto da si šutio do kraja. Da stvar bude gora ti imaš ozbiljan problem rekao bih sa elementarnim stvarima. Taj stav o Andriću islamofobu i štošta još pojasnio je Rizvić kao i drugi u mom uvodnom postu na koje sam se referirao tako da ja ne trebam imati nikakvu referencu da bi Andrića ogolio kao čovjeka sa lošim političkim stavovima, to su već uradili drugi koji imaju tu referencu. Kada ovo shvatiš možda i uvidiš kakav si intelektualni umišljeni patuljak.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 26/10/2017 22:22, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#344 Re: Ivo Andrić

SaraFina wrote:

Ljubinka, uvreda nisu riječi u lingvističkom značenju. Niti to ima veze jesu korištene van Balkana.
Na balkanskim prostorima uvredljiv je "popratni kontekst "koji ide uz te riječi.
Ja opet ne razumijem kako ti nešto tako jednostavno ne možeš shvatiti?
Poturicom se u negativnom smislu ne označava dio kršćanskog stanovništva koje je prošlo kroz proces islamizacije.
Poturica za balkanske kršćane je "ostatak turskog okupatora i osvajača".
Isti slučaj je i sa riječju "balija".

Jednostavno.
hvala, ali ja ziasta imam problem da razuijem, kako i zasto Bosanjaci,narocito danas, dozivljavjau doticne rijeci uvredom :?

pa ako je poturica "ostatak turskog okupatora" tj. primljena j nova kutlrura i tradicija, sto je lose u tome ? srbi su isto prihvatili puno turskih oicaja , orsim religije :)
John Cleese

#345 Re: Ivo Andrić

Post by John Cleese »

Connaisseur Karlin wrote:pa kome je uvreda , bosnjaku ili svima na Balkanu ?
Onome kome je upucuje onaj koji je koristi u komunikaciji.
Challenger__

#346 Re: Ivo Andrić

Post by Challenger__ »

Hajde bona, ne pravi se blesava.
Connaisseur Karlin

#347 Re: Ivo Andrić

John Cleese wrote:
kome i zasto :?
John Cleese

#348 Re: Ivo Andrić

Post by John Cleese »

vivaldi wrote:
John Cleese wrote:Balija je covjek prost, primitivan, neotesan, neobrazovan - ne postoji kontekst gdje ova rijec ne bi bila uvredljiva za onoga kome je upucena.
u nekom periodu iz nekog razloga samo znacenje jeste promjenjeno jer prostoih, neotesanih i neobrazovanih ima i danas kod sviju ali se koristi samo u slucaju bosnjaka.

isto tako treba imati u vidu i vremenski kontekst jer smo mi bili jako dugo teska vukojebina u svakom smislu
Nije se znacenje promijenilo, samo je neki kreteni koriste da bi vrijedjali cijeli narod, a ne znaju ni sta znaci.
Connaisseur Karlin

#349 Re: Ivo Andrić

Challenger__ wrote:
Hajde bona, ne pravi se blesava.
ozbiljno pitam :-?

ne izazivam nikoga, vc pokusvam razumjeti, kako i zasto se neko osjeca uvrijedjenim !?
John Cleese

#350 Re: Ivo Andrić

Post by John Cleese »

John Cleese wrote:
kome i zasto :?
Da tebi neko, na primjer, kaze da si primitivna i neotesana, da li bi to shvatila kao kompliment?
Locked